HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 09:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 856 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 35  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 25 svi 2019, 16:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 lip 2009, 17:35
Postovi: 10744
aleksije radicevic je napisao/la:
Amiđa je napisao/la:
Volio bi kada bi mi neko mogao objasniti na cemu se temelji u Hrvata voljena i cesto koristena sintagma "ugarsko-hrvatski kraljevi".


Prenaglašavanje nečega što je objektivno mnogo manje, u cilju građenja sopstvene veličine.
Tu se radi o držanju za neki formalni naziv "ugarsko-hrvatski" da bi se dao značaj hrvatskoj komponenti.
No koliko je hrvatska komponentna u tom odnosu značajna, trebalo bi npr. da nam se kaže kroz uticaj Hrvata na ustoličenje "ugarsko-hrvatskih" kraljeva. Ili uticaj Hrvata na ponašanje "ugarsko-hrvatskih" kraljeva. Ili poređenje koliko je hrvatska, a koliko je ugarska komponentna bila snažna pod vladom tih kraljeva.
To su parametri koji se izbegavaju.
Zna se da posle smrti Petra Svračića, nijedan kralj bilo od "ugarsko-hrvatskih" bilo od nekih drugih, koji se smatraju vladarima Hrvatske, nije nosio hrvatsko ime, nego mađarsko, nemačko, francusko.... To valjda nešto govori.

Dodao bih još nešto o preteranom pridavalu značaja određenim istorijskim periodima. Kao što rekoh, srpski prednemanjićki period i period hrvatskih kraljeva pred pad pod Ugarsku, vremenski se poklapaju.
Srpski je nešto bogatiji, ali Srbi ga daleko manje spominju nego Hrvati svoj.
To je delom nasleđeno iz vremena komunizma, kada su svi naši narodi morali imeti jednaku istoriju, i karakteristike koje iz nje proizilaze.
Pa se tako od Hrvata i Slovenaca uzme bilo šta i prenaglasi se, da bi se to izjednačilo sa realnim dostignućima koje je srpska srednjevekovna država ostvarila. I tako smo svi junaci i državotvorni.
Učili smo čak i o značaju neke Karatnanije, kao slovenačke države, a naravno i hrvatske države iz mračnjačkog doba. I to se izjednačavalo stabilnom srednjevekovnom državom Nemanjića.
Bosanska država je isto tako veliki fenomen, iako je nastala relativno kasno. U vreme ekspanzije Ugarske i Srbije, ona je našla svoje mesto i bila je relatvno stabilna.
Tako da, jedino srednjevekovna srpska država i srednjevekovna Bosna su vredne pomena do pada pod Turke.

Što uz Srbe, i Hrvate čini državotnornim narodom, jer Bosna je samo hrvatska pokrajina zbog činjenice da je 500 godina ranije Tomislav dojahao do Vrbasa, kratko se zadžao i vratio se nazad. :D


Aleksije brate , priča oko Bosne je običan mit.

Ako računamo kao uslov kraljevsku krunu oko pojma šta je to državnost u srednjem veku , onda Bosna svakako nije država niti kraljevstvo , jer svi znaju da su kraljevi iz bosanske dinastije pre svega srpski kraljevi jer su nasledili krunu Nemanjića i svi odreda u svojim intitulacijama imaju prvenstveno srpski prefiks(srbljem) pa tek onda ide Bosna kao teritorija,Hum,....

Na primer kad čuješ pojam "bosansko kraljevstvo" ,odmah znaj da to veze s'mozgom nema , jer takav pojam sami Kotromanići nikad nisu koristili već je to izmišljeno od strane fratara u vreme Turaka zato ako bi korisitli ono što su sami Kotromanići rekli za sebe onda bi to bilo pre svega "srpsko" , a to je za fratre bilo isključivo pravoslavno što nije dolazilo u obzir.

Sa druge strane treba pogledati šta su bosanski kraljevi ostavili iza sebe kao ostavštinu , jedno veliko ništa u odnosu na Nemanjiće , i npr.despot Stefan Lazarević je ostavio u nasleđe daleko više nego svi vladari zajedno poreklom iz Bosne kad su u pitanju spisi i sakralni objekti.
Na primer u Bosni nema pomena za nijednu prepisivačku školu , niti ijedne ktitorske povelje , a to znači da tu ne može biti države bez toga.
Većina banskih i kraljevskih povelja je pisana od strane pravoslavnih renta-kaluđera , a da ne govorim da bez srpskog kralja Dragutina ne bi bilo KC u Bosni jer je on pozvao franjevce "vične domaćem jeziku" iz Dalmacije da širi katoličanstvo.
I tad je Bosna bila kulturni i državni šupak Evrope.

Zato nije slučajno što nikad nije bilo bosanske nacionalne svesti kroz istoriju , niti je ikada došlo do narodnog bosanskog osvešćivanja jer za to mora posotjati i narodnosni i državni kontinuitet , a toga u Bosni nije bilo , ali eto danas Muhamedovi pratioci se po Bosni nacionalno osvestiše.
Hrvatski kraljevi su davno nestali ali nacionalna hrvatska klica je ostala i taj etnonim se raširen svuda kao i srpski.

Što se tiče SFRJ i njihove ideološke istorije , e to je već dovedeno do ludila , tipa "makedonski car Samuilo" , ili prihvatanje blesave teze o bogumulima u Bosni kao neke preteče komunitičke zajednice koja je narodna i seljačka za razliku od KC i SPC koji su vekovima tlačili narod.

p.s
Neko je ovde pre par godina napisao(mislimda je Ceha) da je kralj Tomislav imaovinograde u Goraždu. :zubati

_________________
O turčine za nevolju kume
A ti vlaše silom pobratime


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 18 srp 2019, 03:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
Hvala brate Joe, na objašnjenju! :D

Jedno pitanje za tebe i za sve ostale: Šta bi Maks Luburić, za vreme njegove NDH, uradio Hrvatu koji s pijetetom govori o kralju Aleksandru, koji se sastaje sa kraljem Petrom u jeku rata i izražava nadu da će se kralj vratiti u zemlju?

Verovatno bi ga poslao u Jasenovac. Verovatno bi još nešto gore učinio Srbinu koji bi se isto ponašao.

https://www.youtube.com/watch?v=oRMS9-iFpwo

No, ako poslušamo govor (link, gore) Maksa Luburića iz 1968, povodom godišnjice 10. travnja. čućemo nešto neobično.

Maks Luburić ističe Nikolu Teslu kao primer Srbina kakvog bi on želeo u Hrvatskoj. Njegovi naslednici, idu korak dalje: proglašavaju Teslu Hrvatom, a najdalje je otišao kolega weasel označavaju Teslu kao pravaša. :D

Tesla je o kralju Aleksandru rekao ovo:
slika

A 1942. godine Tesla se sastao sa kraljem Petrom i izjavio je sledeće:
Citat:
Razgovor je protekao u izrazito srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, o čemu svedoči rečenica koju je Tesla izgovorio još prilikom pozdravljanja: „Drago mi je što ste mladi i zadovoljan sam što ćete biti veliki vladar. Verujem da ću doživeti Vaš povratak u slobodnu Jugoslaviju.“

https://svisrbiuparizu.com/sta-je-nikol ... 42-godine/
slika

Ova tema se zove "Hrvatska metodologija". Osnova svake metodologije je logika. I mi ovde na osnovu onoga što čujemo od Hrvata, utvrđujemo logiku po kojoj su došli do zaključaka npr. da su Srem i Boka hrvatske zemlje povijesno. Ili da su Srbi turske sluge, ili da slave svoje poraze, itd.

Ja sam diplomirao na temi o dijalektici, i to me pratilo tokom magistarskih studija. Da podsetim: logika se deli na matematičku, formalnu i dijalektičku. Matematička služi prirodnim naukama, a formalnu je osnovao Aristotel s namerom da njena pravila primenjuje na sve društvene pojave. Ali, budući da su društvene promene neuhvatljive strogim logičkim relacijama, uspostavljena je disciplina pod imenom dijalektička logika ili dijalektika. Ona polazi od fenomena i nastoji da uoči logiku fenomena, koja nužno ne mora važiti za neki drugi fenomen.

Ali džabe, meni je neuhvatljiva logika po kojoj Maks Luburić Nikolu Teslu proglašava "hrvatskim rodoljubom" (kaže da je Srbin, a ne da je Hrvat, ali poželjan Srbin).

Dakle, dok se vojska kralja Petra bori protiv Luburićeve NDH, Tesla se kralju obraća rečima "Verujem da ću doživeti Vaš povratak u slobodnu Jugoslaviju", iz kojih jasno proističe da Tesla priželjkuje da NDH doživi poraz od vojske kralja Petra, jer samo u tim uslovima kralj bi se mogao vratiti u zemlju.

Ako mi neko otkrije koje je tu logika u pitanju u Maksovoj glavi, svaka mu čast.


To nije logika "prisvajaj tuđe da bi bio/izgledao veći" jer oni poništavaju sami sebe onim što izgovaraju.
A ovi koji razmišljaju poput Maksa idu korak dalje od njega proglašavajući Teslu Hrvatom. A i za manje stvari od onih koje je Tesla izgovorio, prave Hrvate proglašvaju rashrvatima, Jugoslovenima, i sl.

Starčević je Srbe diskvaifikovao bez da treba išta da urade, dovoljno je što su Srbi, i što su pravoslavci. Pa tako bi shodno njegovoj ideji, Tesla bio označen kao pripadnik niže pasmine, prevarantske, kukavičke, nemoralne itd. Neki smatraju da je Hrvate koji politički misle prosrpski, Starčević označavao kao Slavoserbe. Tesla bi, da je Hrvat, sa onim što je izgovorio, bio isteran iz hrvatstva, ali ne... Mimo svake pravaške logike on se proglašava Hrvatom. Eto, kolega weasel je otišao dalje od Luburića, savremenih ustašoida, i proglasio ga je pravašem. I time je ubio Ante Starčevića. :D

Niđe veze... Jedino što mi pada na pamet da je ovde logika je sledeće: nadvikuj se lupetajući da bi trenutno ispao u pravu - a to što ćeš time poništiti ono što si ranije pričao - nema veze... :D

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 18 srp 2019, 04:49 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 16:49
Postovi: 30043
Kad pođeš od pogrešnih pretpostavki onda dođeš i do besmislenih zaključaka. To je očekivano i odavno poznati GIGO, ništa novo.

_________________
Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

784 of 2558 - 30.65%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 18 srp 2019, 16:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 13:12
Postovi: 2503
Naša Kvačica je napisao/la:
Kad pođeš od pogrešnih pretpostavki onda dođeš i do besmislenih zaključaka. To je očekivano i odavno poznati GIGO, ništa novo.


Aleksije glumi agenta provokatora, pošto ignorira vlastitu "avliju".


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 20 srp 2019, 15:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
Citat:
Brutalni falsifikat na HRT: Riječi ustaškog vođe Mila Budaka pripisuju Draži Mihailoviću (VIDEO)


https://www.in4s.net/brutalni-falsifika ... /?lang=lat

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 20 srp 2019, 16:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 ožu 2019, 21:34
Postovi: 13882
Lokacija: Sjeverna Bosna
aleksije radicevic je napisao/la:
Citat:
Brutalni falsifikat na HRT: Riječi ustaškog vođe Mila Budaka pripisuju Draži Mihailoviću (VIDEO)


https://www.in4s.net/brutalni-falsifika ... /?lang=lat


koga zanima sta pise na toj stranici?

_________________
Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 26 srp 2019, 21:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 29 pro 2018, 12:46
Postovi: 1678
Lokacija: Zagreb, RH, EU, safe European home
aleksije radicevic je napisao/la:
Citat:
Brutalni falsifikat na HRT: Riječi ustaškog vođe Mila Budaka pripisuju Draži Mihailoviću (VIDEO)


https://www.in4s.net/brutalni-falsifika ... /?lang=lat


Vrdoljakovi igrani filmovi i dokumentarci su teško smeće i sramota za Hrvate. Sad mu je ovaj zadnji film o Gotovini posve popušio na Pulskom filmskom festivalu te recenzije da je na razini jugoslavenskih panegirika iz 40tih.

Inače, neki sam se dan sjetio ove teme jer sam shvatio da dobar broj mojih mlađih sunarodnjaka perecijanaca nakon skoro 3 desetljeća "domoljubnog" odgoja o Srbiji vjeruje sljedeće stvari

- Srbija nikad nije dobila nijedan rat u povijesti

- Srbija se ekspresno evakuirala u Prvom svjetskom ratu

- Srbija je Hrvatsku napala 1991. kao jedna država drugu (npr. kao Njemačka Poljsku '39)

- današnja je srpska politika sasvim vezana za R. Federaciju, što će Ameri uskoro kazniti (vidi sljedeću natuknicu)

- Vojvodina i Sandžak samo što se nisu odvojili, a ovo će podržati Amerikanci, na što će Srbi samo kao 2008. moći kmečati i nikom ništa


Ovo je jako zabrinjavajuće. Doduše, ne uči se sve to u udžbenicima (ne znam kako podučava pojedini prof), najbliže se dolazi točci 3 ali ni ona se ne uči sasvim tako, no 3 desetljeća takvih ideja po medijima i drugdje su ostavili teške tragove. Mislim da u BIH upak nisu tako retardirani mladi Hrvati ali u Pereciji je ovo strašno. Tako da je Aleksije u pravu više no što sam mislio i čak govorio u prvim postovima ovdje. Jako zabrinjavajuće.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 27 srp 2019, 10:13 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546
Srbija je ruralno, patrijarhalno, tradicionalno, kolektivističko i pomalo orijentalizirano društvo. Živi u prošlosti i narodnoj pjesmi. Sklono je i jugonostalgiji te veličanju zločinačke ideologije socijalizma. Gadi im se fašizam, ustaštvo i šovinizam, ali nemaju nikakvih problema u karakterizaciji "Rvata" kao primitivnih kamenjarskih katolibana (ili lgbtq homo mlitavaca) i Albanaca kao primitivnih zvijeri protiv kojih treba u novi krstaški "kosovski boj" (s tim da i sjeverna Albanija pripada Srbiji). "Srbi su narod tri vjere", "Srbi svi i svuda"" zvuči slično ustaškoj ideologiji, ali Srbima je taj paradoks nevidljiv. Srpski šovinizam prema drugima je antifašizam, a Hrvatstvo je fašizam kad samo pokušava istaknuti vlastitu egzistenciju. Od Srbije se odvojilo Kosovo i Crna Gora. To su bila dva izgubljena rata. Izgubljena su jer strane sile poput Amerike blokiraju Srbiju. Za sve je kriv NATO pakt, kao i 90-ih u Hrvatskoj i BiH (još izgubljenih ratova). Srbija je izvršila agresiju i genocid, htjela je biti velika, htjela je Srbe katolike i Srbe muslimane, a dobila je poraz i američke bombe. To nije bio poraz, to nije fer, negirajmo genocid i stvaranje velike Srbije. S druge strane NDH je kriva za sve to isto, zločinački katolibani, HPC, genocidaši, zaslužili su savezničko bombardiranje i Bleiburg. Ja ne vidim tu nikakvu paralelu, a vi?

Srbija je dobila dva svjetska rata. Prvo su je zgazili u roku keks, a onda je ona trijumfirala. Ona je odlučila ishod rata, kakve velike sile, pa one nisu prstom mrdnule. Ali sad su se velike sile suprotstavile Srbiji i sad je srpski poraz opravdan. Kad su drugi poraženi od Srbije (i "malih" velikih sila), njima se Srbija može rugati do mile volje, ali kad je mala Srbija poražena od VELIKIH sila i kad je nemoćna onda su svi oni najveći zlikovci. To nije fer. Srbi su ratovali u dva svjetska rata na strani Amerikanaca. To je uredu, ali s druge strane imperijalistički zločinački amerikanci izvoze "demokraciju" ratovima i tko su oni da bombardiraju Srbiju i pomažu Hrvate... Poseru se Srbi na te hrvatske saveznike, ne bi Hrvati ništa dobili da nije bilo Amera.

Socijalizam je bio dobar i dobro se živjelo. Nije bilo logora, klanja, krađe, krize, odlaska iz zemlje, neravnopravnosti naroda (osim srpskog), beogradskog centralizma, čistki i ubijanja hrvatskih komunista, itd. Tito je bio legenda. Tito je u 1. svjetskom ratu bio u austro-ugarskoj vojsci i ratovao u domobranskom korpusu na Drini. Njegov korpus je optužen za zločine nad Srbima, ali nema veze. Jedino šta se Titu srbožderu može prigovoriti je to što je Srbiju podijelio na 6 republika i 2 ap. Valerijanov memorandum, Nedićevi logori sa stotine tisuće žrtava, četničke kolaboracije s Talijanima, Njemcima i sporazumi s Ustašama (dogovori s Nedićem), srbopartizanski i četnički zločini, komunistički logori koga briga za to. Gledaj druge ne sebe, kamenuj sve kao da si bez grijeha. Kraljevina Jugoslavija nije masovno streljala Hrvate, Račić nije ubio Radića koji se usudio borit za ravnopravnost i prava Hrvata, Hrvatska nije pokradena konverzijom valuta, Hrvati nisu bili prisiljeni prelaziti na pravoslavlje, Karađorđevićeva Kraljevina je bila utopija za Hrvate i trebaju biti sretni šta nije stvorena velika Srbija kao da ta kraljevina nije bila još veća Srbija od one obećane u Londonu. Hrvati trebaju biti sretni i zahvalni Srbima šta su bili ubijani, obespravljeni, podjarmljeni i pokradeni, jer je moglo biti i gore.

Osmanlije, 400 godina jarma, strašan period, da nikome nije palo na pamet rugati se tom ropstvu srpskog naroda. Ali pustimo to, ajmo se ničime izazvani rugati "bečkim konjušarima". SPC je prekrštavala Hrvate na pravoslavlje tijekom Osmanskog carstva. Šta sad? Pa samo su ih vračali korijenima. S druge strane teorija Srba katolika kaže da su Srbi još u 13. stoljeću bili katolici i da im je kralja krunio papa. Znači da je orginalna srpska vjera ipak katoličanstvo i da su se Srbi zapravo popravoslavili. Tu razne srpske nacionalističke teze pomalo kontradiktiraju jedna drugoj, ali suština je antihrvatska i to je najvažnije.

Ne treba stavljati naciju iznad Boga. Od arogancije i pretjeranog ponosa narod oslijepi.

Srpsko carstvo je trajalo nekih 20-ak godina. Po teritoriju baš i nije bilo neko "carstvo", smiješno je usporediti ga s Bizantskim, Ruskim, Britanskim, Rimskim, Mongolskim itd., ali nominalno je bilo carstvo i to je danas najbitnije. Na kosovskom boju dio Srba se borio na strani Turaka, a na srpskoj strani su se borili i neki Hrvati. Dosta neugodno.

Srbi nemaju književnost na narodnom jeziku sve do 19. stoljeća, ovo sve prije je na crkvenoslavenskom. Nema problema, izmišljaju se nacionalističke teze: srpska ikavica, srpski Dubrovnik, srpska Dalmacija. Svi štokavci su Srbi. U srednjem vijeku većina teritorije današnje Srbije bila je pod bugarskom vlašću. Bugari su Srbe brisali sa mape više puta. Stanovništvo južne i istočne Srbije priča bugarskim dijalektom ili kako bi velikosrpski ideolozi rekli Torlaci, Sopi i Makedonci pričaju "starosrpski". Bugari isto pričaju starosrpski valjda, ne znam. Ali ostavimo se bugarske okupacije Srba i rugajmo se ugarskoj okupaciji Hrvata. Hrvati nikad nisu imali svoju državu. Stotine povijesnih izvora i kamenih spomenika su zapravo vatikanski falsifikati... čak i spisi bizantskih pisaca i careva.

Bizantski pisci su u Duklji navodili i Hrvate i Srbe. Duklja je bila katolička zemlja, a prvi dukljanski arhont je vjerojatno bio u rodu s Trpimirovićima. Nema veze, srpska metodologija ide po principu Srbi = dobri, bijeli, istiniti, Hrvati = zli, crni, lažni. I cijela realnost se mora iskriviti, prilagoditi i interpretirati kroz taj filter, bilo kojim sredstvom i bez milosti.

Bizantizam, pojam koji označava prijetvornost, licemjerje, spletkarenje, lukavost i beskrupuloznost. Je li srpsku politiku i narod zahvatio taj (zlo)duh bizantizma?

I šta dalje? Kakvi su planovi za ubuduće? Srbija je u pat poziciji, čeka se promjena geopolitičkih faktora, da NATO/EU propadnu, da SAD zahvati neki unutarnji konflikt pa da Putin napravi potez, možda uzme Bjelorusiju, istočnu Ukrajinu, Baltik, pa preko mora do Njemačke koja ima dotrajalu vojsku... možda uđe u oslabljenu Francusku koja je na rubu revolucije i rata, možda uđe kao Hitler kad je došao u Pariz... Putin je dobar s Erdoganom, mogli bi se i Muslimani uključiti u to komadanje Europe, peta kolona je već ovdje... pa možda Srbi i Bošnjaci nađu neki zajednički antihrvatski jezik, svako uzme "svoje", bit će to kao onih davnih ranih 40-i samo u inverziji uloga. Neće to dugo trajati.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 02 ruj 2019, 04:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
Na ovoj temi utvrđujemo način (metod) kako Hrvati donose zaključke na osnovu istorijskih dešavanja.

Hrvatska predsednica donela je jedan jako zanimljiv zaključak:
Citat:
Hrvatski narod je najviše pridonio antifašističkoj borbi u Europi

https://www.vecernji.hr/vijesti/grabar- ... pi-1342352
(videti kometnare na večernji.hr :D)

Dudu je otkrio metod po kojem se donose zaklučci na osnovu istorijske građeu Hrvata: Ako nam je u interesu da Tesla bude Hrvat, naći ćemo da mu je otac bio katolički pop... (hvala dudu :D)

Da li je i predsednica upotrebila metod "reci šta god hoćeš ako ti je to u interesu", ili neki drugi - ne znam, tu smo svi da odgovorimo.

Može se samo reći da je Hrvatska toliko efiksna u borbi protiv fašizma, da i danas ima ovo:

slika

slika

slika

slika

slika

Sve se dakle može reći, ali ipak ima neko ko zna istinu. Hvala Bogu na državi Izrael, i na aktivnostima jevrejskog naroda, pa neke farsične predstave ne mogu da prođu. Npr. ova predstava u Poljskoj u kojoj ne učestvuje Rusija jer je učestvovala (ne ona, nego SSSR) u podeli Poljske septembra 1939. A Nemačka učestvuje u predstavi - valjda ona nije učestvovala u toj podeli Poljske, po "novom pogledu na istoriju" kojeg se drže poljski lideri.

Da se vratimo na Jevreje. Times of Izreal uhvatio je hrvatsku predsednicu u zanimljivoj situaciji kojoj su dali prikladan naslov:
Citat:
Croatian president poses with pro-Nazi regime symbol

https://www.timesofisrael.com/croatian- ... me-symbol/
slika

A Rusi su uočili braću Hercegovce:
Citat:
Nazi Croatia Children’s Soccer Team Called ” Black Legion” The Evil And Notorious WW II Fascist Formation, Once A Nazi Always A Nazi !

http://dev.nrt24.ru/nazi-croatia-childr ... ways-nazi/

slika

Da ne spominjemo Marka Jurića i Velju Bujaneca, kao i druge public figures koji "izrijekom" udaraju na antifašizam.

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 02 ruj 2019, 12:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 13:12
Postovi: 2503
Današnji antifašizam je eufemizam za hrvatomržnju.

Inače aleksije drži se ti svoje ravne gore i četnika antifašista. :evotigana


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 02 ruj 2019, 12:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 13:12
Postovi: 2503
Današnji antifašizam je eufemizam za hrvatomržnju.

Inače aleksije drži se ti svoje ravne gore i četnika antifašista. :evotigana


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 02 ruj 2019, 15:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21288
aleksije radicevic je napisao/la:
Budući da sam, čituckajući meni interesante teme, nailazio na neke jake tvrdnje, a bio sam objektivno sprečen da ih prokomentarišem ( :D), otvaram ovu temu, referirajući se na izjave naših velikih savremenika, očekujući od njih da i sami daju doprinos temi.

Hrvatska metodologija u tretiranju istorije i izvođenju iz nje zaključaka od značaja sa sadašnjost, bio bi pun naslov. Nisam istoričar, moje obrazovanje se tiče filozofije politike i teorije države. No, budući da su te discipline interdisciplinarne, onda bavljenje njima podrazumeva pročavanje ideje države i politike kroz istoriju, pa eto poveznice sa istorijom.

Ajmo redom:
1. Gospodin Ceha: "Srijem je povijesni hrvatski teritorij". U prilog tome, Ceha nam daje mapu iz ranog Srednjeg veka gde je neka oblast, koja obuhvata ne samo Srem nego i celu Mađarsku, označena kao hrvatska oblast.
Istorija srednjeg veka nam međutim kaže (ovo se uči na katedrama za istoriju filozofskih fakulteta - ergo, nije moja izmišljotina) da od pada Zapadnog Rimskog Carstva pa sve do kraja 11. veka, na zapadu nema prave ideje o državi, pa samim tim ni država u pravom smislu reči. To su kratkotrajna kraljevstva, koja se javljaju i nestajupreko noći. Vizigoti, Ostorogoti, Huni, Avari, Vandali, razna druga germanska plemena, čas zaposedaju ogromne teritorije, čas ih nema uopšte. Jedina ozbiljnija država na zapadu u tom periodu je Karolinško Carstvo, koje i samo se raspada posle smrti Karla Velikog. Prava država tog doba je jedino Vizantija.
Najdominantnija hrvatska istorijska škola, međutim, baš pozivajući se na taj period, u kojem osećaja za državu nema, grade legitimitet za uspostavljanje kasnijih, pa i današnje države i pratećih pretenzija i projekata.
Zašto to rade? Pa mogu biti dva razloga - nemaju baš mnogo na šta da se pozivaju u periodu stabilnih srednjevekovnih država; i, kad se pozivaš na period o kome postoji samo štura dokumentaciona građa, onda se sve svodi na nadvikivanje, a u nadvikivanju su barem ravnopravni sa svima drugima, pa i onima koji su kroz istoriju demonstrirali izuzetu državotvornost.

2. Bobanovski: "Boka je povijesno hrvatska zemlja". Jedno retoričko pitanje: kako je uspostavljena današnja granica između Srbije i Mađarske? Pa desio se rat, borba, žrtva, pogibija, pobeda- pa onda i pregovori (Versaj) između Kraljevine Srbije i Mađarske i granica je utvrđena. Kako je nastala granica između Hrvatske i Mađarske? Pa tako što je i tu granicu ispregovarala delegacija Kraljevine Srbije sa delegacijom Mađarske. Ostale hrvatske granice: sa BiH - uspostavile su je Mletačka i Osmanlije, ili Habzburzi i Osmalije; sa Slovenijom - to je međusobno razgraničenje Austrije i Ugarske unutar Habzburške Monarhije. Praktično, nijedna današnja granica Hrvatske nije ucrtana voljom hrvatskog faktora, niti su Hrvati prolili krv za nju.
Boka je nekad od strane nekog nehrvatskog faktora uctana u provinciju unutar te nehrvatske države, ali Hrvati je krste kao svoju zemlju. Tu se metodologija da naslutiti - nađi bilo kakvu vezu bilo kakve, i bilo kako nastale, teritorijalne jedinice da Hrvatima, i ta teritorijalna jedinica je hrvatska. Ta metodologija ne mora čak ni da važi za druge slične slučajeve, koristi se samo za potrebe nadvikivanja sa oponentima. Srbi su prolili krv za Boku u Velikom ratu, a Hrvati smatraju da veći legitimitet ima potez olovke nekog nehrvata, koji čak Hrvate nije ni imao na umu kad se crtanjem bavio, nego ratom izboreno pravo drugog naroda. Tu malo podsećaju na braću im Bošnjake, kada je bila rasprava o Sutorini. Habzburzi, Osmalnije i Srbi (Crna Gora) su se razgraničavali u to vreme, pa se Sutorina našla u granicama provincijske teritorije BiH. Bošnjaci apsolutno nuikakav uticaj nisu imali na to gde će se Sutorina zadesiti u to doba, no to im ne smeta da se pozivaju na nešto u čemu sami nisu učetvovali, pa iz toga izvlače legitimitet za svoje planove.



1. Srijem je bio dio Ljudevitove države.
Zapadna Mađarska je bila dio Braslavove.
Što je u tome problem?

2. Kotor je bio dio bizantske teme Dalmacije, i kao takav pod hr. vladarima u srednjem vijeku. Kasnije su isto preuzeli Mleci, riječ je o području gdje su Hrvati bili većina.

Sve hrvatske granice su dosta stare, Hrvati su proljevali krv za njih.
To što Hrvatima kralj nije bio njihove krvi, to je obilježje srednjeg vijeka ne europskom zapadu.

A ti brkaš.
WW1 su dobili drugi za Srbe. Srbi su išli za repovima tuđih konja i dobili stvari na tuđi račun.

aleksije radicevic je napisao/la:
3. Caha - Bobanovski u tandemu: "Srpska država je nastala 300 godina kasnije nego hrvatska".
Ovaj metod se može nazvati na dva načina: ako je reč o svesnom govorenju neistina, onda je to laganje, a ako je nesvesno govorenje neistine onda je to neznanje, da ne kažemo glupost.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_rulers_of_Croatia
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Serbian_monarchs

Imamo dakle, ovde dve liste: Vladara Hrvatske i srpskih monarha. Prvi vladar Hrvatske je izvesni Vojnomir čija vladavina započinje 791. godine. Prvi srpki vladar je Višeslav, čija vladavina započinje 780. godine. Mada je i pre njega postojao "neimenovani kralj" pretpostavlja se Dervan (610-649), ali zbog nejasnoća, nećemo ga uzeti u obzir. Mada bi Hrvati uradili suprotno, sudeći po dosadašnjoj praksi.
Period hrvatskih kraljeva završava se sa Petrom Svračićem 1097. Od tada Hrvatima vladaju Mađari i drugi nehrvatski kraljevi.
Period prednemanjićkih srpskih vladara završava se 1186. sa Knezom Mihailom II, iz dinastije Vojisavljevića.

Dakle srpski prednemanjićki period poklapa se sa periodom hrvatskih kraljeva, s tim što je malo ranije započeo i malo se kasnije završio. A ako pogledate zabeleške na ovim linkovima, vidi se da je taj period bogatiji kod Srba nego kod Hrvata. Postavlja se pitanje: zašto se Srbi ne pozivaju na taj period, dok Hrvati iz njega izvode čuda od državotvornosti i legiutimiteta i prava itd?
Pa iz razloga navedenih pod tačkom 1. Ako hoćeš da budeš, ne ozbiljan, nego normalan u odnosu prema istoriji, onda moraš da se držiš određenih pravila koje je istorijska i druge interdisplinarno s njom vezane nauke, vaspostavila!

?

Srbija u tome nije država, niti kraljevina, već županija, a kasnije kneževina.
Po čemu Srbija ima bogatiji prednemanjićki period od Hrvata?
dudu je napisao/la:
Granica Mađarske i Hrvatske je na Dravi od pamtivjeka, hrvatsko-slavonska kraljevina je imala jasne granice u odnosu na Ugarsku, jedino je Međimurje mijenjalo vlasnika, ponekad i Zemun, granica se utvrđivala prema sadašnjoj Vojvodini i Baranji jer taj dio je neosporno bio integralni dio Ugarske.

S time da je poslije ww1 skoro i mađarska Baranja i Prekodravlje postalo dio Hrvatske.
Imaš par džepova, oko Barče (Barcs), Velike Kaniže (Nagykanizse) i u mađarskoj Baranji di su hrvatska sela.
Ranije je toga bilo puno više...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 02 ruj 2019, 15:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21288
aleksije radicevic je napisao/la:
Amiđa je napisao/la:
Volio bi kada bi mi neko mogao objasniti na cemu se temelji u Hrvata voljena i cesto koristena sintagma "ugarsko-hrvatski kraljevi".


Prenaglašavanje nečega što je objektivno mnogo manje, u cilju građenja sopstvene veličine.
Tu se radi o držanju za neki formalni naziv "ugarsko-hrvatski" da bi se dao značaj hrvatskoj komponenti.
No koliko je hrvatska komponentna u tom odnosu značajna, trebalo bi npr. da nam se kaže kroz uticaj Hrvata na ustoličenje "ugarsko-hrvatskih" kraljeva. Ili uticaj Hrvata na ponašanje "ugarsko-hrvatskih" kraljeva. Ili poređenje koliko je hrvatska, a koliko je ugarska komponentna bila snažna pod vladom tih kraljeva.
To su parametri koji se izbegavaju.
Zna se da posle smrti Petra Svračića, nijedan kralj bilo od "ugarsko-hrvatskih" bilo od nekih drugih, koji se smatraju vladarima Hrvatske, nije nosio hrvatsko ime, nego mađarsko, nemačko, francusko.... To valjda nešto govori.

Dodao bih još nešto o preteranom pridavalu značaja određenim istorijskim periodima. Kao što rekoh, srpski prednemanjićki period i period hrvatskih kraljeva pred pad pod Ugarsku, vremenski se poklapaju.
Srpski je nešto bogatiji, ali Srbi ga daleko manje spominju nego Hrvati svoj.
To je delom nasleđeno iz vremena komunizma, kada su svi naši narodi morali imeti jednaku istoriju, i karakteristike koje iz nje proizilaze.
Pa se tako od Hrvata i Slovenaca uzme bilo šta i prenaglasi se, da bi se to izjednačilo sa realnim dostignućima koje je srpska srednjevekovna država ostvarila. I tako smo svi junaci i državotvorni.
Učili smo čak i o značaju neke Karatnanije, kao slovenačke države, a naravno i hrvatske države iz mračnjačkog doba. I to se izjednačavalo stabilnom srednjevekovnom državom Nemanjića.
Bosanska država je isto tako veliki fenomen, iako je nastala relativno kasno. U vreme ekspanzije Ugarske i Srbije, ona je našla svoje mesto i bila je relatvno stabilna.
Tako da, jedino srednjevekovna srpska država i srednjevekovna Bosna su vredne pomena do pada pod Turke.
Što uz Srbe, i Hrvate čini državotnornim narodom, jer Bosna je samo hrvatska pokrajina zbog činjenice da je 500 godina ranije Tomislav dojahao do Vrbasa, kratko se zadžao i vratio se nazad. :D


slika

Bosna ne postoji previše, osim kao kolekcija raznih kneževina.
I nije baš bila stabilna.

Svi kraljevi su nosili i hrvatsko ime, kojeg su koristili u hrvatskom kraljevstvu.
Prezimena su bila strana.

A vi ste bili Bugari, jbg.

Do Nemanjića ste nebitni, predmet bugarsko-bizantijskih prepucavanja, Tomislav neko vrijeme stvara hrvatski protektorat u Raškoj, onda se svi igraju tamo, dok Duklja ne preuzima ta brda.

Nedugo nakon arpadovićkog preuzimanja hrvatske krune, propada i Duklja.
Vi se selite u bugarske krajeve oko Morave i stvarate državu u zapadnoj Bugarskoj i Makedoniji.
Beograd se na mađarskom zove Bugarski bijeli grad :D
S time uzrokujete slom Bizanta i dolazak Turaka, kojima ste najveći saveznici kontra Mongola u Anatoliji i europljana u Bugarskoj.

Da niste imali svoju crkvu, ne bi vas ni bilo danas.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 06 ruj 2019, 04:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
Uh, Ceha...
Srem i Boka, preko njih se izmenjalo mnoštvo država. Možda čak i neka koja se može nazvati hrvatskom u davnom Srednjem veku, mada teško.
Prednemanjićki srpski period je bogatiji od poklapajućeg hrvatskog po dužini trajanja, broju (srpskih) vladara, i po podacima koji se o njima znaju. Barem po ovim linkovima wikipedije na engleskom koje sam stavio. Indikativno je da je jedan link naslovljen sa "srpski monarsi" a drugi "vladari Hrvatske" što znači da vladari Hrvatske nisu nužno Hrvati. Kao što i nisu, ređaju se razni, od Mađara do Petra II Karađorđevića.

U 1. svetkom ratu niko od sila pobednica nije dobio rat sam. Nego u saradnji svih saveznika. Nije uloga Srbije ista kao uloga velikih sila, ali velike sile nisu prepustile Srbiji ništa što Srbija nije ogromnom žrtvom zaslužila. Kad je bilo najteže, Srbija je ostala verna saveznicima, a to se nekada cenilo.

Dakle, kod vas su formirani stavovi o istoriji, koji ne prelaze vaše granice. Kako ste do njih došli? - tome služi ova tema, da utvrdimo. A izgleda da najtačniji odgovor na pitanje kako vi pišete istoriju, stoji u Duduovim rečima koje ću ponovo upotrebiti kao metaforu: "Ako procenimo da nam je u interesu da Teslu predstavimo kao Hrvata, naći ćemo da mu je otac bio katolički pop"!
Tako je i tebi svaka besmislica relevantna da bi neke zemlje proglašavao hrvatskim, da bi omalovažavao Srbe i sl. :D

I jedno važno pitanje, ako nemaš ništa protiv: Na koji način je Kolinda utvrdila da su Hrvati najveći antifašisti Evrope?

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 06 ruj 2019, 15:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 lip 2009, 14:18
Postovi: 8425
Srem nikad nikakve veze nije imao sa Zagrebom do 1868. kada se formira ugarska pokrajina Hrvatska-Slavonija.

Boka sa Zagrebom nikad u istoriji nije bila.
Čak ni u banovini koju im je nepismeni mufljuz Cvetković poklonio.
Čak ni u endehaziji koju im je Hitler darovao.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 06 ruj 2019, 15:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 29 pro 2018, 12:46
Postovi: 1678
Lokacija: Zagreb, RH, EU, safe European home
edit - kriva tema


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 06 ruj 2019, 15:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 13:12
Postovi: 2503
Vujadin je napisao/la:
Srem nikad nikakve veze nije imao sa Zagrebom do 1868. kada se formira ugarska pokrajina Hrvatska-Slavonija.

Boka sa Zagrebom nikad u istoriji nije bila.
Čak ni u banovini koju im je nepismeni mufljuz Cvetković poklonio.
Čak ni u endehaziji koju im je Hitler darovao.


Nikad niti jedan dio Hrvatske, hrvatske bosne, hrvatske hercegovine, hrvatskog ponunja, hrvatske turske hrvatske, hrvatske boke, hrvatske rame, hrvatske soli NIJE bio dio srpske države.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 06 ruj 2019, 15:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 lip 2009, 14:18
Postovi: 8425
horus je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:
Srem nikad nikakve veze nije imao sa Zagrebom do 1868. kada se formira ugarska pokrajina Hrvatska-Slavonija.

Boka sa Zagrebom nikad u istoriji nije bila.
Čak ni u banovini koju im je nepismeni mufljuz Cvetković poklonio.
Čak ni u endehaziji koju im je Hitler darovao.


Nikad niti jedan dio Hrvatske, hrvatske bosne, hrvatske hercegovine, hrvatskog ponunja, hrvatske turske hrvatske, hrvatske boke, hrvatske rame, hrvatske soli NIJE bio dio srpske države.


Cijela južna Dalmacija i cijela Hercegovina - Svetog Save đedovina.
Tako kažu u Zagrebu kad su pravili ovu kartu za povijesni atlas. :kava

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 06 ruj 2019, 16:02 
Online
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2019, 20:21
Postovi: 837
Cijela Srbija 400 godina sultanova djedovina, Begeš Dar Al Jihad, ali nema veze, ajdemo uzimati ono što nama paše u određenom trenutku i na tome utvrđivati stanje, jer ako je nešto bilo pod srbima prije 800 godina to je povijesno srpsko, a ono što je bilo pod turcima do prije 150 godina nije povijesno tursko.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 06 ruj 2019, 16:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 13:12
Postovi: 2503
Vujadin je napisao/la:
horus je napisao/la:

Nikad niti jedan dio Hrvatske, hrvatske bosne, hrvatske hercegovine, hrvatskog ponunja, hrvatske turske hrvatske, hrvatske boke, hrvatske rame, hrvatske soli NIJE bio dio srpske države.


Cijela južna Dalmacija i cijela Hercegovina - Svetog Save đedovina.
Tako kažu u Zagrebu kad su pravili ovu kartu za povijesni atlas. :kava

slika



Karte iz duhovne kuhinje nade klaić su jedino korisne ko podmetači. 1Uostalom kad je to Dubrovnik bio dio srpske države, kao što to tvoja karta tvrdi?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 06 ruj 2019, 16:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 lip 2009, 14:18
Postovi: 8425
Čuj 14 dana? Sav nemanjićki period južna Dalmacija i Hercegovina su u Srbiji.
Dubrovnik je bio enklavica koja se širila uzimajući dijelove nemanjićke Srbije.
Pa je tako 1333. car Dušan prodao Pelješac Dubrovniku.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 07 ruj 2019, 21:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
Vujadin je napisao/la:
Srem nikad nikakve veze nije imao sa Zagrebom do 1868. kada se formira ugarska pokrajina Hrvatska-Slavonija.

Boka sa Zagrebom nikad u istoriji nije bila.
Čak ni u banovini koju im je nepismeni mufljuz Cvetković poklonio.
Čak ni u endehaziji koju im je Hitler darovao.


Varaš se, jerbo u vrieme prije Turaka, pod Mađarima i u vrieme Ljudevita Posavskog, Zagreb se nalazio u sklopu kraljevine Slavonije (Panonska Hrvatska), a s time i skupa sa Sriemom.

Opetovani zahtjevi Hrvatskog sabora da se Srijem preda jurisdikciji Sabora i podloži banu, potaknuli su odluku Marije Terezije kojom je 1745. obnovljeno županijsko uređenje rekonstrukcijom triju slavonskih županija (Virovitičke, Požeške i Srijemske). Prvi župan obnovljene Srijemske županije bio je barun Marko Pejačević koji je poticao naseljavanje novog stanovništva, Nijemaca i Hrvata. Doseljeno stanovništvo brojčano je osnaživalo autohtonu hrvatsku zajednicu. Pod upravom županije srijemske bili su samo dijelovi Srijema, odnosno njegova sjeverna polovica u Podunavlju do blizu Petrovaradina. Ostatak Srijema bio je uključen u krajiški sustav sa sjedištem u Petrovaradinu.
http://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi ... ijema.html

Evo malo činjenica o Sriemu i Slavoniji:
- Dio proslova o doselitbi Hrvata u glavi XXX. DAI glasi:
,,Od onih se pako Hrvata, koji dodjoše u Dalmaciju, odieli jedna čest i obladaše Ilirikom i Panonijom. I ovi imahu samosvojnog arhonta, koji tek šiljahu prijateljske darove arhontu Hrvatske.''

- https://hr.wikipedia.org/wiki/Srijem
U povijesnim činjenicama zabilježeno je da se u srednjovjekovnom hrvatskom kraljevstvu nalazio i Srijem: u darovnici kneza Trpimira splitskoj nadbiskupiji iz 852. navodi se da je područje hrvatske države “sve do obala Dunava i skroz po cijeloj državi Hrvata”

- Da se Hrvatska protezala daleko na sjever od prvobitnog dalmatinskog zaleđa, potvrđuju i zapisi sa splitskih crkvenih sabora održanih 925. i 928. godine, kada je odlučeno da ninski biskup Grgur mora otići iz svoje biskupije, a u zamjenu su mu na izbor ponuđene tada nepopunjene biskupske stolice: skradinska, sisačka ili delmitanska.

- Izvor: Novak, Viktor i Petar Skok, Supetarski kartular, Zagreb 1952.

- Supetarski zbornik se sastoji od 15 pergamenskih listova. Prvi glavni dio napisan je oko godine 1105. lijepom karolinškom minuskulom. Na zadnjem listu, nalaze se dva kasnija zapisa, pisana nekaligrafskom karolinškom minuskulom. U njima se govori o sedam hrvatskih banova, koji su birali hrvatske kraljeve, te o postavljanju banova iz 12 hrvatskih plemena. Kako se iz pisma mora zaključiti, ova su dva zapisa nadopisana u Supetarski zbornik iz nekoga staroga izvornika koncem 13. ili najkasnije početkom 14. stoljeća.
,,U prošlim vremenima u kraljevstvu Hrvata bio je ovakav običaj: bilo je sedam banova, koji su birali kralja u Hrvatskoj, kada bi kralj umro bez djece, naime ban Hrvatske prvi, ban bosanski drugi, ban Slavonije treći, ban Posige četvrti, ban Podravije peti, ban Albanije šesti, ban Sremi (Hl'mi, Hum) sedmi...''
izvorno: ,,Tempore transacto erat consuetudo in regno Croatorum: erant septem bani qui eligerant regati in Croacia, quando rex sine liberis moriebatur, scilicet banus Croaciae primus, banus bosniensis secundus, banus Sclavonie tercius, banus Posige quartus, banus Podrauie quintus, banus Albanie sestus, banus Sremi septimus...''

- Ugovor između Hrvata i Kolomana (Pacta Conventa) (Dodatak trogirskomu rukopisu Tome arhiđakona. (Ovaj dodatak nije djelo arhiđakona Tome, već potječe od nepoznatog pisca, koji ga je pripisao onom priepisu Tomine poviesti, što se čuvao u Trogiru. Kako pismo pokazuje, pripisan je ovaj dodatak krajem 13. ili početkom 14. st.):
,,Kako i po kojem se ugovoru predadoše Hrvati kralju ugarskomu.
...
Koloman po Božjoj milosti (kralj), sin Vladislava, kralja ugarskoga, nasliedivši kraljevstvo od otca svoga i budući da je vrlo odvažan bio, odluči čitavu Hrvatsku sve do mora dalmatinskoga podrediti svojoj vlasti pak stoga dođe sa svojom vojskom do rieke Drave.
...
...i odpremiše (kralju) dvanaistoricu razboritih plemića od dvanaist plemena hrvatskih t.j. župana Jurana od plemena Kačića, župana Ugrina od plemena Kukara, župana Mrmonju od plemena Šubića, župana Pribislava od plemena Čudomerića, župana Jurja od plemena Svačića, župana Petra od plemena Murića (Mogorovića), župana Pavala od plemena Gusića, župana Martina od plemena Karinjana i Lapčana, župana Pribislava od plemena Polečića, župana Obrada od plemena Lisničića, župana Ivana od plemena Jamometića i župana Mironju od plemena Tugomirića.
...
Tada, ako bi gospodin kralj poslao po njih, treba da iziđe na vojsku svako pleme s najmanje deset konjanika oklopnika o svom trošku do rieke Drave, a onda dalje prema Ugarskoj na trošak gospodina kralja, sve dok vojna potraje. I tako je uređeno godine spasa 1102. i t. d.''

- PRIMJERI GDJE BAN BUDE ISTOVREMENO I BAN HRVATSKE; SLAVONIJE I DALMACIJE:

- Izvor:Lucio, Memorie istoriche di Tragurio, str. 331, 351, isti, Historia di Dalmatia, str. 331 (= CDH X/1, str. 375, CD XVII, str. 52.)
(siečanj, 1387.)
Ivan Paližna, vranski prior i ban Kraljevina Slavonije, Dalmacije i Hrvatske (prior Aurane etc. regnorumque Sclavoniae, Dalmatie et Croatie banus), dao je Cionu Marinovu iz Firence u zakup prihode od soli i solne carine u Dalmaciji, a ispravu je izdao dok je opsjedao utvrdu Nomach (Unac?).

- http://www.croatianhistory.net/etf/glhrv.html
1. ožujka 1484., Tržić, prodaja plemenšćine u selima buške (Bužan) županije pred banskim namjesnikom i buškim kraljevskim stolom u Tržiću na glagoljici:
,,Mi Gašpar Perušić iz Pseta, budući namestnik vzmožnoga i vzveličenoga gospodina Gerebi Matijaša, rusagova Dalmacije i Hrvat i sloinskoga bana, v stoli kraljevi meju plemenitimi ljudi v Bužah, ...''
Izvor [Ivšić et al., str. 227].

- Izvor: Stjepan Srkulj: IZVORI ZA HRVATSKU POVIJEST (str.65)
Krunitbena zavjernica Vladislava II. godine 1490. (izvor: Klaić, Povjest Hrvata II. 3.:
,,Također, da ne ćemo moći drugim nego Ugrima, i to svakako veoma zaslužnima, dati i podieliti čast erdeljskoga vojvode, sikulskoga, temeškoga i požunskoga župana, potom čast bana Slavonije, Dalmacije i Hrvatske, kao i severinskoga, biogradskoga i jajačkoga i drugih mjesta...''
Rečenicu ,,Da ćemo kraljevinu Ugarsku s ostalim kraljevinama i pokrajinama njoj podloženima...'', je kralj morao izpraviti na saboru u Budimu godine 1492., koja je onda glasila: ,,Da ćemo kraljevinu Ugarsku s drugim kraljevinama naime Dalmacijom, Hrvatskom i Slavonijom i sa stranama erdeljskim, kao i s pokrajinama njoj podloženima...''

- http://www.croatianhistory.net/etf/glhrv.html
1490., Tržić, knez Ivan Kosinjski pred buškim rotnim stolom zalaže dio svoje plemenšćine prioru pavlinskog samostana sv. Spasa na glagoljici:
,,Mi Tomaš Mogorić, špan mej plemenitimi ljudi Bužami, i v stoli pitanja buškoga namestnika pod vzmožnim gospodinom Egervari Laclavom, banom dosjnim hrvackim i slovinskim i Dalmacije, ...''

- Izprava hrvatskih staleža, kojom potvrđuju požunski mir (1492.) (Klaić, Povjest Hrvata II.)
,,Mi Ladislav od Egervara, ban kraljevina Dalmacije, Hrvatske i Slavonije it.d., Bernardin Frankopan senjski, krčki i modruški knez, potom Nikola, Ivan i Mihajlo također Frankopani, tako isto senjski, krčki i modruški knezovi, Karlo knez krbavski, Stjepan i Mihajlo, knezovi od Blagaja, Petar i Pavao Zrinski, Ivan Hening od Susedgrada, Baoša vojvoda svetoga Save, Baltazar Baćan, Petar Bočkaj, Bernardin Rohfy, Petar Pogan, Juraj Mikuličić, Mihajlo Kerhen, Juraj od Zempča, Toma Mogorić, Petar od Gudovca, Kristofor Šubić od Perne, Juraj Kaštelanfi, Nikola Turbelt, Jakov Martinušević, Juraj i Matej Gusić, Albert Lonjaj, Nikola Bočkaj, Juraj Buković, Gašpar Perušić, Gašpar Farkašić, Juraj Šubić, Toma Martinušević, Nikola Herković, Emerik Hašagi, Ivan Pezery, Juraj Pogan, Vladislav Bučić, Ivan Mindsenti, Ilija od Bučinca, Pavao Bolković, Juraj Krivčić, Juraj Orlovčić, Ivan Ješković, Ivan Keglević, Juraj i Marko Bobojelić, Ivan Mikčić, Vladislav od Stubice, Ladislav Pekri, Nikola Resić, Juraj Plavičevski, Vojko Maretić, Židan Otmioć, Pavao Petričević, Nikola Oroz, Juraj od Orehovca, Ivan literat od Česteca, Petar Gereci, Ivan Orlić, Ivan Kernjak i Ivan od Orehovca, kano i ostali baruni, velikaši i plemići kraljevina Hrvatske i Slavonije...''

- http://www.croatianhistory.net/etf/glhrv.html
Nikola Šubić Zrinski, isprava iz 1544. pisana brzopisnom glagoljicom u Ozlju:
,,Mi knez Miklouš Zrinski i ban hrvatski i Slovin u Dalmacije ...''

Izvor: Stjepan Srkulj: IZVORI ZA HRVATSKU POVIJEST (str.93)
Kralj Ferdinand ne dopušta, da se Nikola Zrinski pobije u dvoboju. (Barabes Samu, Codex epistolaris et diplomaticus comitis Nicolai de Zrino) 9. kolovoza 1554. pisano u Beču:
,,..nama milim grofom Nikolom Zrinskim, banom kraljevina naših Dalmacije, Hrvatske i Slavonije it.d., i među spomenutim pašom...
...
...jer je ban t.j. podkralj triju kraljevina naših Dalmacije, Hrvatske i Slavonije i ovako ga obasjava sjaj mnogih imena velikoga dostojanstva;...''

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 07 ruj 2019, 21:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
Vujadin je napisao/la:
Čuj 14 dana? Sav nemanjićki period južna Dalmacija i Hercegovina su u Srbiji.
Dubrovnik je bio enklavica koja se širila uzimajući dijelove nemanjićke Srbije.
Pa je tako 1333. car Dušan prodao Pelješac Dubrovniku.


Hrvat Ivan Horvat i još nekoliko drugih hrvatskih velikaša, su vladali Mačvanskom banovinom u 13/14/15. stoljeću...

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 07 ruj 2019, 21:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 lip 2009, 14:18
Postovi: 8425
dane-croatia je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:
Srem nikad nikakve veze nije imao sa Zagrebom do 1868. kada se formira ugarska pokrajina Hrvatska-Slavonija.

Boka sa Zagrebom nikad u istoriji nije bila.
Čak ni u banovini koju im je nepismeni mufljuz Cvetković poklonio.
Čak ni u endehaziji koju im je Hitler darovao.


Varaš se, jerbo u vrieme prije Turaka, pod Mađarima i u vrieme Ljudevita Posavskog, Zagreb se nalazio u sklopu kraljevine Slavonije (Panonska Hrvatska), a s time i skupa sa Sriemom.



Ne varam se. Pre najezde Mađara u Srem 1071. isti je bio pod Vizantijom i Bugarskom.
Sa Zagrebom nikad nikakve veze do 1868. nije imao.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 07 ruj 2019, 22:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 lip 2009, 14:18
Postovi: 8425
dane-croatia je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:
Čuj 14 dana? Sav nemanjićki period južna Dalmacija i Hercegovina su u Srbiji.
Dubrovnik je bio enklavica koja se širila uzimajući dijelove nemanjićke Srbije.
Pa je tako 1333. car Dušan prodao Pelješac Dubrovniku.


Hrvat Ivan Horvat i još nekoliko drugih hrvatskih velikaša, su vladali Mačvanskom banovinom u 13/14/15. stoljeću...


Mačva u srednjem veku je bila pod naizmeničnom upravom Ugarske i Srbije. Nikakvi Hrvati se tu ne pominju. Mačva je bila područje države Dragutina Nemanjića, zajedno sa Soli i Usorom.

Ništa ne može da izbriše da su okolinom Dubrovnika vladali Nemanjići i da je to bila srednjovekovna Srbija.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 856 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 35  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 27 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO