HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 24 sij 2025, 19:36.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1561 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 63  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Zanimljivi citati iz Kurana i hadisa
PostPostano: 27 stu 2019, 21:08 

Veseli Bosanac je napisao/la:
Da analiziramo kljucnu dogmu kriscanstva po kojoj je Isus jedini Boziji Sin koji je dobrovoljno umro na krstu da iskupi nase grijehe.
......

Postavljaš tezu “da li”je Isus umro.
Bolje je pitanje: zašto?

Umro je, i što je puno bitnije, uskrsnuo je.
Ljudima jasno dokazao da je pobijedio smrt i time pokazao put spasa.

Pobijeda smrti je ključna stvar koju Islam nije dokazao, nit nudi put spasa.

Vrh

PostPostano: 27 stu 2019, 21:54 

Bilic07 je napisao/la:
Da analiziramo kljucnu dogmu kriscanstva po kojoj je Isus jedini Boziji Sin koji je dobrovoljno umro na krstu da iskupi nase grijehe.
......

U sahu je moguce ponuditi zrtvu figure ali je druga strana ne mora prihvatiti nego jednostavno ignorisati ako nije u njihovom interesu.

Zasto bi Bog prihvatio dobrovoljnu Isusovu zrtvu ako je Svevisnji mogao oprostiti grijehe ljudima i bez toga?.

Osnovni kredo vjere je da nam se prijasnji grijesi oprastaju ako postanemo iskreni vjernici to jeste sami shvatimo gdje smo i kako grijesili.

Zar vam rijeci "Boze moj, zasto si me ostavio?" zvuce kao da dolaze od nekog ko se dobrovoljno zrtvovao za tudje grijehe?

Niti se Isus zrtvovao za tudje grijehe niti bi Bog prihvatio takvu zrtvu.

Isus se citav zivot borio protiv grijeha. Zasto bi nagradjivao one koji svjesno grijese? Imalo bi smisla da se zrtvovao da zastiti dobre ljude i vjernike od zlocinaca i nasilnika a ne da takve stiti od odgovornosti za pocinjene zlocine...

Vrh

PostPostano: 27 stu 2019, 22:02 

Isus nam je porucio da mrzimo grijeh a ne grijesnike.

Preneseno na nasu situaciji u Bosni i Jugoslaviji, to bi znacilo da mrzimo medjusobno podjele a ne Srbe, Hrvate i Bosnjake…

Ako smo se svi svjesno medjusobno podijelili, onda smo svi podjednako grijesni…

Kratka setnja kroz decenije i stoljeca jasno ukazuje kada smo se dijelili od nasih bliznjih…

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 00:07 

Bilic07 je napisao/la:

U sahu je moguce ponuditi zrtvu figure ali je druga strana ne mora prihvatiti nego jednostavno ignorisati ako nije u njihovom interesu.

Zasto bi Bog prihvatio dobrovoljnu Isusovu zrtvu ako je Svevisnji mogao oprostiti grijehe ljudima i bez toga?.

Osnovni kredo vjere je da nam se prijasnji grijesi oprastaju ako postanemo iskreni vjernici to jeste sami shvatimo gdje smo i kako grijesili.

Zar vam rijeci "Boze moj, zasto si me ostavio?" zvuce kao da dolaze od nekog ko se dobrovoljno zrtvovao za tudje grijehe?

Niti se Isus zrtvovao za tudje grijehe niti bi Bog prihvatio takvu zrtvu.

Isus se citav zivot borio protiv grijeha. Zasto bi nagradjivao one koji svjesno grijese? Imalo bi smisla da se zrtvovao da zastiti dobre ljude i vjernike od zlocinaca i nasilnika a ne da takve stiti od odgovornosti za pocinjene zlocine...

Oprostiti ljudima bez toga???
Da, mogao je ali onda ljudi ne bi znali za sigurni put spasa nego bi nastavili kao i tad

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 00:14 

Sarajlija, ovo je tema “Zanimljivi citati iz Kurana i hadisa”.
Tebe očigledno zanima tema “Reforma Islama, Kršćanstva itd t.j. Univerzalna vjera”.
Otvori temu i nastavi. Hvala unaprijed.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 00:58 

Bilic07 je napisao/la:
Sarajlija, ovo je tema “Zanimljivi citati iz Kurana i hadisa”.
Tebe očigledno zanima tema “Reforma Islama, Kršćanstva itd t.j. Univerzalna vjera”.
Otvori temu i nastavi. Hvala unaprijed.

Bilicu,

Bog je samo jedan i vjera je samo jedna. Unakrsna referenca islama i kriscanstva je kljucna za ispravno razumjevanje vjere.

Ako krenete od Isusove tvrdnje da su svi ljudi grijesnici i primjenite je na Kuran koji su memorisali, zapisali i oblikovali ljudi, dodjete do zakljucka da to ne moze biti savrseno cim su tu ljudi upetljali svoje prste.

Zahvaljujuci nasem razgovoru i vasoj konstataciji o suri "Plijen", moja prva reakcije je bila da to ne moze biti tacno jer upute su samo na jednom mjestu spomenule ratni plijen, slicno nacinu na koji su se partizani naoruzavali tokom Drugog Svjetskog Rata, na racun okupatora. To ne moze biti adekvatan naziv tog odlomka.

Iduci korak je bio zakljucak da su sve sure grupisane od strane ljudi i da su im pojedinci izabrali nazive, a ne Bog...

Ako zaustavite unakrsne reference, zaustavili ste i proces ucenja i prociscavanja vjere.

Da li to doista zelite?

A zasto je podjela na razlicite narode u Bosni grijeh a da je tako nisu klasificirali ni Mojsije ni Isus ni Muhamed?! Da jesu, ljudi bi ih se i te kako klonili…

Pa podjela je rezultat jasno definisanog originalnog grijeha - postojanje laznih idola.

Kako su cista vjera i Bog jedinstveni, to su po definiciji podjele direktna posljedica postojanja razlicitih idola - razlicitih klerova, bogomolja, jezika, alfabeta, kulture...

Ako se podijelite od svojih bliznjih zbog tako banalnih stvari, pretvorili ste ih u lazne idole te time prestali biti vjernici...

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 10:35 

@Bosanac, u pravu je čovjek, da održimo neki red držimo se teme.

Ako te zanimaju druge stvari otvori temu o tome, nije zabranjeno. Na ovoj molim o zanimljivim citatima iz Kurana i Hadiša.

1083 of 2558 - 42.34%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 15:52 

Naša Kvačica je napisao/la:
@Bosanac, u pravu je čovjek, da održimo neki red držimo se teme.

Ako te zanimaju druge stvari otvori temu o tome, nije zabranjeno. Na ovoj molim o zanimljivim citatima iz Kurana i Hadiša.

Kvacice,

pa toga se i drzim. Znate da ne volim koristiti strane rijeci, to jeste tudjice, da bi se bolje razumjeli.

Stoga prevodim Kuran i Allah kao Bozija Knjiga i Bog.

Bozija Knjiga spominje i Isusa kao Bozijeg Poslanika pa su stoga sve Isusove poruke dio Bozije Knjige.

Raspravljao sam iskljucivo o Isusovim izjavama te o tome kako ih neki interpretiraju.

O katolicanstvu sam poceo pricati samo zato sto me je jedan sugovornik pozvao da ga prigrilim pa sam uljudno objasnio sta me u tome sprijecava.

Ovdje sam da ucim jer sam licno malo polijen pa ne citam puno. Ziva rijec me mnogo vise interesuje. Uzdam se u Bilica da nadje problematicne citate iz Bozije Knjige te da o njima debatiramo.

Dakle, u principu Bilic kontrolise tok diskusije a ne ja..

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 16:00 

Purger111 je napisao/la:

Da li ste vi procitali bilo koji moj post prije nego sto ste ovo napisali?

Ne, pojasni mi zašto su relevantni.

Pa stoga sto je iz njih lako zakljuciti da islam smatram veoma stetnim iskrivljenjem vjere te stoga ne mogu ni pripadati islamskoj civilizaciji….

Islamska civilizacija brka vjeru s arapskom kulturom, tradicijom, historijom, obicajima, folklorom, licnim imenima itd...

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 16:53 

pa toga se i drzim. Znate da ne volim koristiti strane rijeci, to jeste tudjice, da bi se bolje razumjeli.

Zahvaljujem na konačnom razjašnjenju ovog dugotrajnog pitanja.

Pošto kršćani ne prevode kuran kao božja knjiga, lijepo ću te zamoliti da od sad više ne koristiš naziv "božja knjiga" jer zbunjuje ostale forumaše. Zahvaljujem unaprijed. :zivili

1083 of 2558 - 42.34%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 17:54 

Naša Kvačica je napisao/la:

Zahvaljujem na konačnom razjašnjenju ovog dugotrajnog pitanja.

Pošto kršćani ne prevode kuran kao božja knjiga, lijepo ću te zamoliti da od sad više ne koristiš naziv "božja knjiga" jer zbunjuje ostale forumaše. Zahvaljujem unaprijed. :zivili

Nasa Kvacice,

To nije bilo upuceno kriscanima da ih zbunjuje nego recimo vama licno da shvatite kako se mogao zaustaviti sultan Mehmed u osvajanju Carigrada i Bosne.

Osmanlije se na pocetku price bile relativno malo pleme iz Male Azije. Kako su mogli krajem 17 stoljeca prodrijeti do zidina Beca? Pa sirili su se zahvaljujuci konstantnom regrutiranju naroda koje su pokorili, dakle Grka, Bugara, Albanaca, Makedonaca, Srba…

Da bi se onaj kojeg pokorite borio za vas morate prvo dobiti propagandni rat.

Dakle, sultan Mehmed se u biti zaustavljao intelektualno, time sto pojasnite da pogresno razumije Boziju Knjigu i da je brka sa arapskom kulturom, licnim imenima, tradicijom, obicajima, folklorom i ostalim te da te lazne idole stavlja iznad Bozijih Uputa.

Ako uspjesno dokazete da se Mehmed nije borio na Bozijem Putu, onda ste ga lisili najpotentnijeg propagandnog faktora, podrivali moral njegovih trupa i zaustavljali u daljem osvajanju

Samo radi toga sam koristio izraz Bozija Knjiga umjesto Kurana da bi konacno razumjeli kako se mogao u korijenu zaustaviti osmanlijski prodor u Evropu…

Da li ste primjetili da vec mjesecima objasnjavam ovo na forumu a da nije bilo niti jednog jedinog muslimana spremnog da udje u debate da pobije ovo sto tvrdim?

Ideoloska nadmocnost je uvijek najefikasniji vid odbrane…

Posto sam u principu objasnio ono sto sam zelio, zahvaljujem se na gostoprimstvu na ovom forumu, ispoljenom strpljenju i mogucnosti da komuniciram sa drugim diskutantima.

Sve najbolje i puno uspjeha u vasem buducem radu,

Sarajlija Bosanac

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 20:34 

Evo malo o Kaabi koju danas nema ko da ljubi , a bogami nema ni nje više da vernici oko njene idu u krug i posećuju kao što je drug Bakir posetio onomadne onu koja je preživela i koju je sagradio prorok Ibro.

https://en.wikipedia.org/wiki/Demolition_of_Dhul_Khalasa

At the start of Islam there was a house called Dhu-l-Khalasa or Al-Ka'ba Al-Yamaniya, The Prophet said to me, "Won't you relieve me from Dhu-l-Khalasa?" So I set out with one-hundred-and-fifty riders, and we dismantled it and killed whoever was present there. Then I came to the Prophet and informed him, and he invoked good upon us and Al-Ahmas (tribe). Sahih al-Bukhari, 5:59:641

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 23:39 

Evo još jedne kontradictornosti po pitanju kuranskog poimjnja Tore i Jevreja.

4:47
O vi kojima je Knjiga data, u ovo što objavljujemo povjerujte - ono što potvrđuje kao istinito ono što već imate - prije nego što izbrišemo crte lica i ne damo im oblik kakav je straga, ili prije nego ih prokunemo kao što smo prokleli one koji nisu subotu poštivali. - A Allahova zapovijest se mora izvršiti.

Ovde Allah kaže da Tora nije iskrivljena već istinita , jer jasno piše da je kuran božja objava koja potvrđuje istinitost Tore.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2019, 23:54 

Evo ova tema i mi forumaši koju na njoj učestvujemo se pominjemo u Kuranu. :zubati

4:82
A zašto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti.

Genijalan ajet koliko je blesav , ali sa druge strane je vrlo ozbiljan po pitanju zatucane dogmatike islama , zato što je ovo doslovno način kako po ropskom automatizmu negirati i odbacivati svako ukazivanje na protivrečnosti , jer ako musliman ne negira i prihvati to ukazivanje na protivrečnosti kao logičku istinu onda je on kjafir , a kjafirima se zna šta sleduje.

Najgora ucenjivačka religija ikada.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2019, 14:12 

joe enter je napisao/la:
Evo još jedne kontradictornosti po pitanju kuranskog poimjnja Tore i Jevreja.

4:47
O vi kojima je Knjiga data, u ovo što objavljujemo povjerujte - ono što potvrđuje kao istinito ono što već imate - prije nego što izbrišemo crte lica i ne damo im oblik kakav je straga, ili prije nego ih prokunemo kao što smo prokleli one koji nisu subotu poštivali. - A Allahova zapovijest se mora izvršiti.

Ovde Allah kaže da Tora nije iskrivljena već istinita , jer jasno piše da je kuran božja objava koja potvrđuje istinitost Tore.

Joe,

ovo su vec finese za koje treba vjera da bi se ispravno razumjelo.

Kaze "Vi kojima je Knjiga data, povjerujte u ovo sto objavjujemo a koje potvrdjuje ono sto vec imate.

To znaci ono sto ne potvrdjuje da nije ni doslo od Boga nego su ljudi izmislili...

Vrh

PostPostano: 29 stu 2019, 14:29 

joe enter je napisao/la:
Evo ova tema i mi forumaši koju na njoj učestvujemo se pominjemo u Kuranu. :zubati

4:82
A zašto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti.

Genijalan ajet koliko je blesav , ali sa druge strane je vrlo ozbiljan po pitanju zatucane dogmatike islama , zato što je ovo doslovno način kako po ropskom automatizmu negirati i odbacivati svako ukazivanje na protivrečnosti , jer ako musliman ne negira i prihvati to ukazivanje na protivrečnosti kao logičku istinu onda je on kjafir , a kjafirima se zna šta sleduje.

Najgora ucenjivačka religija ikada.

Joe,

neko je tu doista blesav. Ili Bozija Uputa ili ti...

Kaze:

"Razmislite o Bozijim Uputama. Ako ih neko drugi napise osim Boga, bice pune kontradiktornosti"

To je kljuc za analizu Kurana.

Ako je ista unutar te Knjige kontradiktorno, onda je jedno doslo od Boga, a drugo od ljudi. Ako su dvije upute medjusobno kontradiktorne onda su ih ljudi ili pogresno razumjeli ili pogresno memorizirali ili pogresno zapisali ili pogresno grupisali.

U uputi 4:84 kaze" "Borite se na Bozijem Putu. Niste odgovorni ni za sto osim za sebe..." Dakle, duznost vjernika je da objasnjava vjeru ali ne ida mijenja ponasanje onih pored sebe jer su oni odgovorni za sopstvene postupke.

Ako uparite ove dvije Bozije Upute, jasno je da Bog zabranjuje sirenje vjere nasiljem ili ratom jer u vjeri nema prisile nego iskljucvio lijepa rijec i prijateljski savjet.

To opet znaci da sultan Mehmed nije imao pravo da osvaja Carigrad i Bosnu jer je time pred Boogom skrivio smrt desetina tisuca ljudi...

Vrh

PostPostano: 29 stu 2019, 15:11 

Vidite, prosjecnom Bosancu su Kuran i Hadisi dvije strane arapske rijeci podjednako nepoznate i teske za ispravno razumjeti.

Stoga kada hodze uce puk da se islam sastoji od Kurana i Hadisa te da Bog zahtijeva da ih se obadvoje pridrzava, tesko je neukome prepoznati sta je lose u tome.

Ali ako jedno prevedeta kao “Bozija Knjiga” a drugo kao “Knjiga Umotvorina Drevnih Arapa”, onda se i najnepismenijem covjeku trenutacno namece pitanje zasto bi oni trebalo biti duzni slijediti bilo kakve ljude.

Ako zelite neutralizirati SDA i IZ u Bosni, najkraci put je u prevodjenju arapskih rijeci na nas maternji jezik koji ljudi daleko bolje razumiju…

Vrh

PostPostano: 29 stu 2019, 15:22 

joe enter je napisao/la:
Evo malo o Kaabi koju danas nema ko da ljubi , a bogami nema ni nje više da vernici oko njene idu u krug i posećuju kao što je drug Bakir posetio onomadne onu koja je preživela i koju je sagradio prorok Ibro.

https://en.wikipedia.org/wiki/Demolition_of_Dhul_Khalasa

At the start of Islam there was a house called Dhu-l-Khalasa or Al-Ka'ba Al-Yamaniya, The Prophet said to me, "Won't you relieve me from Dhu-l-Khalasa?" So I set out with one-hundred-and-fifty riders, and we dismantled it and killed whoever was present there. Then I came to the Prophet and informed him, and he invoked good upon us and Al-Ahmas (tribe). Sahih al-Bukhari, 5:59:641

Svaka danasnja bogomolja je u biti drevna "Dhu-l-Khalasa" u koje ljudi bepotrebno odlaze da obozavaju lokalni kler i pokusavaju da od njih dobiju vjeru.

Bozije Upute se nalaze u Bozijoj Knjizi. Preduslov za vjeru je da ih procitate i pridrzavate ih se u svom zivotu. Stoga su bilo kakve "bogomolje" dobrovoljna degradacija sopstvenog integriteta i vjere u odnosu na kler koji se u tim objektima uzdigne iznad drugih na nekakvu vrstu pedestala…

Dakle na pocetku islama je postojala jedna "Dhu-l-Khalasa" a danas ih ima na desetine tisuca…

Upravo vas takve bogomolje i taj kler medjusobno dijele, pune antagonizmom i netrpeljivoscu i u ratove guraju, te vas poducavaju da glasate za najgore nacionaliste medju vama...

Vrh

PostPostano: 29 stu 2019, 15:24 

Jašta Veselko, napravit pokus prvo sa prevodom arapskih imena na domaća, eto nek ne idu na zapadnjačka iliti europska, neka svoju odanost državi pokažu barem da se jednom djetetu dadne domaće ime,... al oće qrac sine. :D

Kako ide misionarenje, oćemol lagano zatvoriti butigu?

ili ako te Joe uživa mrcvariti, onda drugujte?

Vrh

PostPostano: 29 stu 2019, 16:48 

bumbar92 je napisao/la:
Jašta Veselko, napravit pokus prvo sa prevodom arapskih imena na domaća, eto nek ne idu na zapadnjačka iliti europska, neka svoju odanost državi pokažu barem da se jednom djetetu dadne domaće ime,... al oće qrac sine. :D

Kako ide misionarenje, oćemol lagano zatvoriti butigu?

ili ako te Joe uživa mrcvariti, onda drugujte?

Bumbar,

svojoj djeci daju arapska imena zato sto su ih hodze ubijedile da to Bog od njih izricito zahtijeva.

Fino im otvoris Boziju Knjigu i pitas ih gdje se takvo nesto Bozijim Uputama trazi ili preporucuje.

Vjera se ne dokazuje i pokazuje stranim imenima nego vlastitim ponasanjem i djelima.

Krivokletiti Bozije Upute jeste najgori grijeh u vjeri.

E to su im prvi susjedi i komsije trebale objasniti prije nekoliko stoljeca.

Pitanje je a zasto nisu...

A misionarenje kao sto vidis ide jako slabo.

Nema ni jednog jedinog Bosnjaka da bilo sta upita...

Vrh

PostPostano: 29 stu 2019, 21:58 

Ali ako jedno prevedeta kao “Bozija Knjiga” a drugo kao “Knjiga Umotvorina Drevnih Arapa”, onda se i najnepismenijem covjeku trenutacno namece pitanje zasto bi oni trebalo biti duzni slijediti bilo kakve ljude.

Tako možeš prevoditi na nekom muslimanskom forumu. Na ovom forumu možeš prevesti kao "Knjiga lažnog proroka". :kava

1083 of 2558 - 42.34%

Vrh

PostPostano: 29 stu 2019, 21:59 

Kaze:

"Razmislite o Bozijim Uputama. Ako ih neko drugi napise osim Boga, bice pune kontradiktornosti"

Ako je ista unutar te Knjige kontradiktorno, onda je jedno doslo od Boga, a drugo od ljudi. Ako su dvije upute medjusobno kontradiktorne onda su ih ljudi ili pogresno razumjeli ili pogresno memorizirali ili pogresno zapisali ili pogresno grupisali.

Kuranski Allah drugačije razmišlja i obara tvoju tezu:
16:101

Kada Mi ajet dokinemo drugim - a Allah najbolje zna što objavljuje, - oni govore: "Ti samo izmišljaš!" A nije tako, nego većina njih ne zna.

Ili je to isto od ljudi napisano/ dodano?

Vrh

PostPostano: 29 stu 2019, 23:21 

Bilic07 je napisao/la:

Kaze:

Kada Mi ajet dokinemo drugim - a Allah najbolje zna što objavljuje, - oni govore: "Ti samo izmišljaš!" A nije tako, nego većina njih ne zna.

Krenuh da citam Upute malo ranije da razumijem citavu sliku.

Evo sta nadjoh:

"And if Allah were to impose blame on the people for their wrongdoing, He would not have left upon the earth any creature..."

Ponavlja se ono sto je Isus rekao: "Svi su ljudi grijesnici", samo malo drugacije formulirano...

Vrh

PostPostano: 29 stu 2019, 23:37 

Bilic07 je napisao/la:

Kaze:

Uputa 16:64
"And We have not revealed to you the Book, except for you to make clear to them that wherein they have differed and as guidance and mercy for a people who believe."

Uputa 16:101
"And when We substitute a verse in place of a verse - and Allah is most knowing of what He sends down - they say, "You, [O Muhammad], are but an inventor [of lies]." But most of them do not know."

Bilicu,

zamislite sada da su ove dvije upute postavljene jedna do druge, Da li bi vi imali drugacije razumijevanje? Da li bi Upute bile kontradiktorne jedna drugoj?

Ne, upute stare stoljecima se zamjenjuju novim uputama…

To sto su ih ljudi pogresno poredali i time vas zbunili nije Bozija greska nego ljudska...

Vrh

PostPostano: 29 stu 2019, 23:49 

Evo sta ce muslimane sunite i shije docekati na Sudnji Dan:

Bozija Uputa 16:86

“And when those who associated others with Allah see their "partners," they will say," Our Lord, these are our partners [to You] whom we used to invoke besides You." But they will throw at them the statement, "Indeed, you are liars."

“I kada oni koji su druge pridruzivali Bogu vide takve “partnere” kazace: “Boze, to je nas partner kojeg smo mi obozavali pored Tebe.

Ali Muhamed ce im odbrusiti “Vi ste doista lazovi”

Skupo ce ih doci Hadisi…

Unaprijed su upozoreni, ali dzaba, isuvise su bahati da isprave sopstvene zablude…

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1561 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 63  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: