|
|
Stranica: 16/30.
|
[ 747 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ceha
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 03 tra 2020, 21:59 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: ikmandvaradtist je napisao/la: "Ne vredi otvarač za konzerve pola moje konzerve mesnog nareska! Hrana na pustom ostrvu vredi kao zlato!" - reče 1 lik drugom dok su obojica skapavala od gladi na pustom, peščanom ostrvu negde na Pacifiku. "Teoretski si u pravu", odgovori drugi, "ali praktično-ja imam 3 otvarača a ti nijedan a nemaš čim da otvoriš i ta hrana ti je nedostupna." Ili: "Seks nije fer - ti dobiješ moju vaginu u zamenu za tvoj penis"-reče cura, "vagina više vredi!" Ceho, ako hoćeš da dobijete ono što vama treba (dubinu), morate nama dati ono što nama treba (more). Vaše procene vrednosti su obično cenjkanje.Eto, bar u nečemu se slažemo-ni mi ne bi! Stalno nudiš neželjeno, još malo pa ćeš nam i Hlamidiju nuditi... P.S.: Ceho, prijateljski savet ... fancy, tražena roba je skupa, nosi visoku cenu-stoga nemoj da se sramotiš nudeći u auto salonu 100 din za Lamborghini... drži se ti kineskih radnji "sve za 100 dinara", to je tvoj nivo-tamo nikom nećeš praviti "transfer blama" ("cringe") kad nudiš komičnu siću... Polaziš od pogrešnih pretpostavki. Hrvati ne žele Banja Luku toliko koliko misliš. Stvar je ekonomije. Mi imamo više novaca i nama bi VC nešto značio, a BL je zapadno od njega. Rs da se otcijepi u sadašnjim granicama, pa i da dobe cijelo Brčko gratis, i pripoji Srbiji bi ubrzo završila na nivou Niša i južne Moravske/Torlakije. Koliko Srbima vrijedi "bliskoistočno" Sarajevo, toliko i nama Banja Luka. A jbg, sami pali, sami se ubili....
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 03 tra 2020, 22:29 |
|
|
ikmandvaradtist je napisao/la: Da, primer sa braćom Rumunima pokazuje kako razumno, racionalno, pragmatično postupanje onemogućuje oštri bumerang Geografije! Mada, jesu i oni onomad, doduše kratko, kenjali o Vlaškoj manjini u negotinskoj krajini... ali dobro, sitnica u poređenju sa milenijumom besprekornih odnosa!!! A teško vam se bilo razumno i racionalno razgraničiti sa njima... granica je vrlo jednostavna samo ste povukli liniju i to je to. Nema enklava i eksklava nigdje, sve se poklapa i nema jing jang. Za razliku od toga BiH je puna svega i svačeg i teško je tu povući crte.
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 03 tra 2020, 22:35 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Svi Mađari su "anti- trianonci", bez izuzetaka. Naravno da su svi antitrianonci, nađi jednu budalu koja ne bi našla nikakav problem u tome da se 2/3 države silom odvoji i da susjedima. Mađarska je brutalno opljačkana tim sporazumom i nikad ga oni neće prihvatiti u duši. Naravno da nisu mogli zadržati sav teritorij Kraljevine Ugarske ali moglo se i moralo voditi više računa da se bude i prema njima pravedan.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 03 tra 2020, 23:33 |
|
|
ikmandvaradtist je napisao/la: NSOS je napisao/la: Ne vredi ravna granica, morace da malo da zatalasa. Ok, ne mora lenjir da radi (Afrički metod)... može i malo vijuganja: Kvačice, ja ne mislim ništa! Samo vidim grabljenje Bl na raznim mapama i odgovaram-"'Oćeš Bl? Onda daj more. Ako nećeš da daš more-onda kako misliš da dobiješ Bl?" Jer baš Bl je vama ono što je more nama-višnja na šlag, glazura na torti, finalno doterivanje fasade, otvarač za konzervu, polni organ druge strane neophodan za snošaj, ona druga strana u Jin & Jang dualitetu neophodna za kompletiranje, ... Nego vi ne biste Quid pro quo, tit for tat, you scratch my back, and I'll scratch yours već kao mlade djeve-da se sexaju a da im ne prodre... Ti ne kužiš. Opisao sam gore. Vama će Bl postati trošak.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 03 tra 2020, 23:37 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Kad bi vam prodali par km obale i par km2 teritorija, to ne bi bilo samo par km2 teritorija.
To bi bilo: -Srbija bi dobila status pomorske i Mediteranske zemlje -dobijanje konkurencije na Jadranu -potpuno mijenjanje geostrategije i vojne strategije -mogućnost da Srbi naprave veći grad i da odatle krene želja za ekspanzijom i još obale -gubitak granice s Crnom Gorom
Zato i kažem, takvo što bi vam prodali jedino ako je profit toliko visok da bi se isplatilo čak i kad bi se sve ove prijetnje ostvarile. Kao što rekoh, samo stvar poput pomicanja granice s Une na Sanu i Kozaru (moja ponuda) ili Vrbas (duduova ponuda) bi izgledala dovoljno privlačna. Kako bi to bila preskupo za Srbe, a također i moralno upitno i prouzročilo bi možda i građanski rat među Srbima koji bi bili odbačeni, takav aranžman nije moguć ni u igrici.
Postoji razlog u svijetu nema običaja da države prodaju i kupuju teritorije, pa tako ni da mijenjaju nikakav teritorij koji ima strateški značaj. Niti jedan moderni primjer kupoprodaje ili zamjene. Rijeka Bosna, odnosno malo istočnije od nje. I to bez davanja i jednog centimetra ičega.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 03 tra 2020, 23:47 |
|
|
Diablo je napisao/la: Nešto razmisljam ovako hipotetski... Da su Hrvati zauzeli Banja Luku, pustili muslimane da je nasele jel bi tada protjerana islamska bijeda iz Podrinja ostala u srednjoj bosni il bi naselila onako lijep grad a mi mozda jos uvijek bili vladari cijele srednje bosne??
Srpski faktor bi bio zauvijek neutraliziran a muslimani bi svejedno unistili sami sebe. Vidite da su nesposobni za bilo sta... Možda Franjo i nije takav vizionar kakvim ga smatrate... Bl su stopirali Ameri. Mi smo mogli i kontra njih, ali čemu? Inače Podrinje se mijenjalo za Sarajevo, u srednjoj Bosni nema puno muslimanskih dotepenaca. Za rata su došli iz Ključa i Sanskog Mosta, nešto i iz Prijedora i Jajca i Donjeg Vakufa, ali većina je vraćena kući.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 00:12 |
|
|
weasel je napisao/la: Diablo je napisao/la: Nešto razmisljam ovako hipotetski... Da su Hrvati zauzeli Banja Luku, pustili muslimane da je nasele jel bi tada protjerana islamska bijeda iz Podrinja ostala u srednjoj bosni il bi naselila onako lijep grad a mi mozda jos uvijek bili vladari cijele srednje bosne??
Srpski faktor bi bio zauvijek neutraliziran a muslimani bi svejedno unistili sami sebe. Vidite da su nesposobni za bilo sta... Možda Franjo i nije takav vizionar kakvim ga smatrate... Misliš da bi svi oni ostali po kojekakvim rupama trokutistana? Svi bi ispalili brže bolje neaselit što su oteli od Srba. Franjo je očigledno pucao uzeti što se više može ali je to propalo nakon onog omjera 49% 51%. U nekoj hipotetskoj situaciji gdje taj omjer nije uspostavljen ( Holbrooke je više puta rekao kako su pogrješili s zaustavljanjem HV-a) Franjo bi vjerojatno slao vojsku dokle ide, vjerojatno do Brčkog. Hrvati i Muslimani bi ugrabili gotovo sve svoje prostore a Srbi bi morali na to pristati ako bi htjeli BL nazad. Teško da bi sam grad pripao bilo kome osim opet Srbima ali bi odnosi snaga bili potpuno drugačiji. Čak i da smo ga mi zauzeli što bi s time, Hrvata ima premalo da bi ga naselili a čak i kad bi ga naselili opet bi imao uvjerljivo srpsku okolinu. Jedini razlog zašto je vrijedilo uzeti BL je da se natjera Srbe na razmjenu za Posavinu. Ne bi tako bilo. Prvo, dobio bi ogroman izbjeglički val i svrgavanje Miloševića. U Podrinju i istočnoj Bosni bi se dogodila "mirna reintegracija". Ne bi bilo RS, federacija bi "progutala" BiH. Imao bi povratak kao i u Podunavlju, samo što smo mi u Podunavlju bili većina. Prepravile bi se granice općina, kao i tamo, samo što u Podunavlju danas možda imamo 5 srpskih općina, sa starom populacijom, ovdje bi bilo 35. Dogodilo bi se naseljavanje kao i u Glamoču, Drvaru i Grahovu, samo što bi za BL bilo zainteresiranih. Slila bi se gomila Hrvata i nešto manje muslimana u njega. Muslimani bi zauzeli Prijedor i Doboj (pretpostavka je da ih su oni zauzeli, ako to napravi HV, onda imaš slučaj BL, kolonizaciju od Međimurja do Konavala) Sarajevo ne bi bilo islambosna, već bi ličilo na Vukovar, imalo bi trećinu (odnosno manje) Srba u svojim redovima. Iselilo bi i dosta ljudi iz središnje bosne, i naših i njihovih. I to više po manjim mjestima tipa Fojnica i Vareš nego Bugojno i Travnik. Možda bi se i u srednjoj Bosni dogodio Podunavski scenarij, možda bi se riješilo viška zelenih i od Travnika i Bugojna napravilo normalne gradove. Nisam siguran, no... To bi bila prva faza, dok je Tuđman živ. Onda, pred kraj njegove vlasti bi krenuli UN tenkići, kao što su krenuli na Drvar i iselilo bi se neke naseljenike. U ovisnosti o planiranju, lako moguće da bi BL postala "drugo Jajce", te od hr. općine postala jako miješana. Neke općine bi sigurno izgubile hr većinu. Hr bi se zaprijetilo sankcijama i ona bi se morala povlačiti iz BIH Danas u fBiH imamo 70% muslića i 20% Hrvata. Ovdje bi imali 60% muslića i po 20% Srba i Hrvata. Pa bi krenule platforme. Priče muslimana da kad prođu 2/3 da će to postati njihova islambosna. Više bi ih ostalo, više bi ih bilo. Više je ratnog plijena....
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 01:21 |
|
|
weasel je napisao/la: divizija je napisao/la: Naš strah, odnosno oprez, uvjetovan je vašim ponašanjem. Kao što su muslimani napravili nacionalnu mitologiju od đenosajda i uzp-a, a svrha toga je održavati stanje nacije u psihozi revanšizma, tako je moderno srpstvo stvorilo dva temeljna mita:
Jasenovac i đenosajd u Oluji.
Vi po tome drkate non-stop, baš kao po kosovskom mitu nekada, na sportskim susretima su natpisi "Vukovar" na ćirilici, dogodine u Kninu, a ovaj prvi mit o Jasenovcu je već služio kao pogonsko gorivo za mobilizaciju naroda za prošli rat.
Kad se to usporedi s time koliko se posvećuju Talijani pitanju fojbi ili Mađari pitanju Trianonskog sporazuma, ili Hrvati gubitku Posavine ili Srijema, vi puuuuno više drkate po ovome, puno se više ložite na to. To jednostavno sugerira suprotno od onoga što ti tvrdiš - psihoza potrebe za revanšizmom nije umrla u Srba, ni najmanje. Samo sada imate prečeg posla s Milom, Kosovom i Bakirom.
To je i razlog zašto se ne bi složio s onima koji tvrde da ćemo se za 30 godina odnositi isto kao s Talijanima. Nećemo, jer prosječni Talijan niti ne zna šta su fojbe, dok su Srbima Jasenovac i Oluja centralna tematika nacionalne viktimizacije. A viktimizacija uvijek služi tomu da se pothranjuje revanšizam.
Srbi smatraju kako se njih podsvjesno bojimo ili ne znam što. Nismo mi muje koji nariču 0-24 sata o đenosajd. Mi samo pamtimo da se ne ponovi. Srbi su ti koji imaju tešku fobiju od Hrvata. Dan danas nakon 80 godina nas nazivaju ustašama. Ispod svih tih podrugljivih naziva i ruganja s Hrvatima skriva se strašan strah od Ustaša kojih se boje kao vraga. Nakon 80 godina oni više kmeče o Jasenovcu nego o Oluji. Zato i rade one karikature o ustašama vampirima A zakej su svi ustase vak ozgodni,crni visoki? Odaklen su oni?
_________________ Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 01:30 |
|
|
Diablo je napisao/la: ikmandvaradtist je napisao/la: Robbie, ispod svega ovoga što si napisao i većine vaših pisanja, postoji nešto ispod površine, potisnuto, zaronjeno, "visceral", kao senka koja se krije, kao duh... a to je strah. Vaš strah. Sa'će da skoči Ceha & Co ("Ko, mi vas? Hahahaha! Vi ste beda, šaka jada, mi smo vas išamarali, HV je supermegagiga bla, bla ,bla..."). Ali pitajte neutralne forumaše neka vam kažu. Strah je polazna tačka vašeg rezonovanja (ne svih vas, većine): strah da želimo nekakvu osvetu, ekspanziju, invaziju... nama je sve to smešno ali vam to ne govorimo. Interesantno je gledati kako vas taj strah drma. Mi to nemamo. Mi smo svoj životni prostor završili kao kolač osim glazure-koja nije neophodna, kolač ako je dobar sasvim je lep i bez nje. Doprinosi ona estetski, prija je videti-ali često nije vredna velikog truda samo da bi kolač izgledao impresivno (naročito kad ne nameravaš njime da impresioniraš nekog već ćeš ga jesti sam). Dakle, mi razmišljamo ovako: "Ovom kolaču da bi bio savršen nedostaje samo jedno - glazura! Kad mu već tako malo fali i ako se može ona uraditi-što da ne? Težnja savršenstvu je Evolutivno a i ljudsko nastojanje. Ako ne može-ih, odličan je on i bez nje! Njam!" P.S.: ja se trudim da budem iskren, objektivan i pragmatičan (ne znam koliko mi uspeva) uvek pa i ovde - za tu obalu bi bolje bilo da ostane kod vas! Jer mi smo i Zlatibor i Staru Planinu i sve upropastili neplanskim zidanjem, nabacivanjem svega i svačega, uneređivanjem... znajući nas-ukakili bismo tu obalu! Vi ste, koliko čujem, bolji u odnosu prema tirustičkim područjima... Vi to nemate a u javnom prostoru Hrvati,Oluja,Ustase,zavjera protiv srba itd... Čak je i Vučić javno rekao da strahuje za republiku srpsku ( http://ba.n1info.com/Vijesti/a411881/Vu ... u-BiH.html ) Straha od vas iskreno nema al ima opreza (obostranog) što je razumljivo s obzirom koliko smo naudili jedni drugima kroz zadnjih 100 godina... Prekrajanja granica s vama nema,RS nas ne zanima a mora metar necete vidjet što je sasvim pošteno. Drži što imas... Hrvati ako budu debljali kiflu, zadovoljit ce ih prostor od Ravog do Kladuse Pa ko ce budale vama ostavit onoliki teritorij
_________________ Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.
|
|
Vrh |
|
|
Nbgd88
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 01:37 |
|
|
A zašto, na primer, Banja Luka i Zagreb ne bi mogli da sarađuju na ekonomskom planu bez obzira na to što nisu u istoj državi? Za Cehu pitanje.
_________________ Pogled Joca Vujičića
|
|
Vrh |
|
|
ikmandvaradtist
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 10:20 |
|
Pridružen/a: 01 tra 2020, 15:23 Postovi: 3605 Lokacija: Clown World
|
Vidim da poneki priznaju da ja nisam započeo nikakvo deljenje, crtanje, podelu, razmene, nuđenja, razgraničenj - i hvala im na tome. Ja sam otvorio temu da bismo ustanovili, formirali, formulisali i osvetlili Problem - a onda ga eventualno raščlanili, analizirali (uzroci, razvoj, istorija, okolnosti, posledice, komplikacije, moguće buduće efekte i, na kraju-eventualna rešenja). Karta koju sam stavio na otvaranju teme je vizuelizacija Problema. Znao sam da će biti i prepucavanja i "crtanja" i baš zato sam u prvim svojim postovima predložio da se povede neostrašćena, objektivna (koliko se može), emocionalno distancirana diskusija. Nadao sam se da će bar neko empirijski posmatrati problem (angažovati neutralne istoričare, objektivne strance tipa Švajcarce i Japance, zatražiti savetodavna mišljenja stručnjaka, uspostaviti polazne tačke diskusije, napraviti hijerarhiju argumentacije-jel' bitnija Istorija od Sadašnjosti , predloge postavke problema, pravaca diskusije, pravila vrednovanja zahteva, empatičke eksperimente, sistem ocenjivanja vrednosti pretenzija, itd, itd...) ali Balkanština je prevladala ("Mujo!", "pozivam na etnička čišćenja", nepotrebnosti ičeg savršeno formiranoj Hrvatskoj, likovanje što su drugi očišćeni odnekle, pozive na gašenje teme, omalovažavanje i unižavanje srpskih prostora i gradova, nuđenje ničeg za sve itd)... Savest mi je čista, a vi neki imputirajte koliko vam volja! Carmello, ispade da si ipak ti bio u pravu-ozbiljna diskusija nije moguća zbog duboko uvrežene Balkanštine u nama. Ceho, opet ti "trgovački" snižavaš vrednost naše "robe" ("Šta će ti to, ne valja, ja bi uzeo ako mi pokloniš inače mi ne treba!") a vaše dižeš u nebo. Svako voli i ceni svoje i (skoro) nijednu majku nećeš ubediti da joj dete nije najbolje. Da nisi ti prodavac polovnih automobila? Suprotno tvojoj (i ne samo tvojoj) uobrazilji - mi nismo opsednuti grabljenjem kopna pa makar to bila saharska pustinja. Imamo ga puno i prezadovoljni smo njime (s obzirom da je praktično ceo svet bio protiv nas-mi smo ostvarili čudo). Jedini, baš only way za ikakvu trampu je za lepo parče mora. Ne date? Legitimno. Onda, molim te, ne ulazi u Rolexovu radnju sa sitnišem-mi vama ne vređamo inteligenciju nudeći Zenicu za Dalmaciju već vas poštujemo. Poštujte i vi nas. Weasel, jeste-ali mi sa njima imamo granicu 1000 god... toliko biti komšija a nemati ni jedan jedini sukob je - Fantazija. Tema je inspirativna: koju ste vi zemlju uočili da ju je ignorisana Geografija kao bumerang osvetnički žvajznula po tintari? (stavljaću ja ali reko' da još neko da doprinos razradi teme)
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 11:18 |
|
|
Ne bih rekao zbog balkanštine, nego nema interesa. Ok, vi cijenite visoko svoje kopno, mi cijenimo visoko svoje more, to je sve legitimno.
Ako obje strane ne mogu profitirati iz razmjene, jednostavno ne treba raditi razmjenu. Sadašnje granice su najbolje moguće i treba ih cijeniti kao takve.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1098 of 2558 - 42.92%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 11:48 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Ne bih rekao zbog balkanštine, nego nema interesa. Ok, vi cijenite visoko svoje kopno, mi cijenimo visoko svoje more, to je sve legitimno.
Ako obje strane ne mogu profitirati iz razmjene, jednostavno ne treba raditi razmjenu. Sadašnje granice su najbolje moguće i treba ih cijeniti kao takve. Slažem se sa svim, osim što bih dodao da su sadašnje granice takođe i jedine moguće. Tolike strane o totalno neozbiljnoj (da ne upotrebim težu reč) priči.
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 13:03 |
|
|
Kad smo već kod Rumunja eto neka se nešto napiše i o njima. Srbi i Rumunji nemaju nikakvih problema kad ih dijeli ogromni Dunav kao prirodna granica, sasvim logično. Rumunjska je kroz povijest bila rascjepkana na Moldaviju i Vlašku upravo zbog geogragije. Najveći njihov problem je Dunav i naravno Karpati. Masivni planinski lanac im presjeca zemlju na praktički tri djela. Upravo zato se kompletna povijest njihove države svodi dvije zasebne države. Rumunjski teritorij je također izgledao kao blaži oblik pereca sve dok nisu ukrali Erdelj od Mađarske. Osim što imaju ogroman planinski lanac zemlju im presijeca mnoštvo rijeka koje otežavaju komunikaciju.
|
|
Vrh |
|
|
ikmandvaradtist
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 13:12 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Ne bih rekao zbog balkanštine, nego nema interesa. Ok, vi cijenite visoko svoje kopno, mi cijenimo visoko svoje more, to je sve legitimno.
Ako obje strane ne mogu profitirati iz razmjene, jednostavno ne treba raditi razmjenu. Sadašnje granice su najbolje moguće i treba ih cijeniti kao takve. Zapravo, Balkanštinu sam istakao kao uzrok momentalnog raspaljivanja strasti, uvreda, prepucavanja, neobjektivnog gledanja, nemogućnosti nepristrasne analize, osvetničkog likovanja i pohlepe - ne kao uzrok nemogućnosti razrešenja Problema u vidu Velikog Dogovora Naroda. Praktično, Rešenje našeg Problema je nemoguće: davanjem drugoj strani onog što joj treba i za uzvrat dobijajući šta nama treba postižemo jedan geostrateški cilj (unapređujemo sebe) ali istovremeno gubimo drugi (onemogućenje unapređenja komšije). Slažem se, sadašnje granice su: vrlo dobar 4 (što je s obzirom na istoriju i stanje u svetu više nego zadovoljavajuće!). Nazad na temu: Geografija jeste okrutna kada je ne poštuješ - ali i nagrađuje obilno kada je uvažavaš! Velika Britanija je bila zabačeno kišno ostrvo sa povremenim neimpresivnim iskocima na evropsko kopno sve dok nije krenula da radi u kooperaciji sa Geografijom, nakon čega je postala najveća Imperija u istoriji. Isto možemo reći i za Japan - s tim što je njegovo naglo širenje, za razliku od britanskog sporog, izazvalo izliv Moći u glavu & prskanje Ega od Pohlepe, sprečavajući ga da i on ostvari poredivo Imperijalno trajanje...
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 13:25 |
|
|
weasel je napisao/la: Kad smo već kod Rumunja eto neka se nešto napiše i o njima. Srbi i Rumunji nemaju nikakvih problema kad ih dijeli ogromni Dunav kao prirodna granica, sasvim logično. Rumunjska je kroz povijest bila rascjepkana na Moldaviju i Vlašku upravo zbog geogragije. Najveći njihov problem je Dunav i naravno Karpati. Masivni planinski lanac im presjeca zemlju na praktički tri djela. Upravo zato se kompletna povijest njihove države svodi dvije zasebne države. Rumunjski teritorij je također izgledao kao blaži oblik pereca sve dok nisu ukrali Erdelj od Mađarske. Osim što imaju ogroman planinski lanac zemlju im presijeca mnoštvo rijeka koje otežavaju komunikaciju. Karpati dele Rumuniju na dva dela, ne tri, između Vlaške i Moldavije nema nikakve prirodne prepreke. Jedino da bi došao u Transilvaniju, moraš da planinariš.
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 13:28 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: weasel je napisao/la: Kad smo već kod Rumunja eto neka se nešto napiše i o njima. Srbi i Rumunji nemaju nikakvih problema kad ih dijeli ogromni Dunav kao prirodna granica, sasvim logično. Rumunjska je kroz povijest bila rascjepkana na Moldaviju i Vlašku upravo zbog geogragije. Najveći njihov problem je Dunav i naravno Karpati. Masivni planinski lanac im presjeca zemlju na praktički tri djela. Upravo zato se kompletna povijest njihove države svodi dvije zasebne države. Rumunjski teritorij je također izgledao kao blaži oblik pereca sve dok nisu ukrali Erdelj od Mađarske. Osim što imaju ogroman planinski lanac zemlju im presijeca mnoštvo rijeka koje otežavaju komunikaciju. Karpati dele Rumuniju na dva dela, ne tri, između Vlaške i Moldavije nema nikakve prirodne prepreke. Jedino da bi došao u Transilvaniju, moraš da planinariš. U praksi je dijele na tri djela pogledaj koliko je uzak taj prolaz tek nekoliko desetaka km zbog toga nije ni bilo nekog zajedničkog centra s istočne strane Karpata nego dva zasebna sjedišta za Vlašku i Moldaviju.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 13:31 |
|
|
Ništa uži od Slavonije, a o drugim delovima Hrvatske da i ne pričam.
|
|
Vrh |
|
|
ikmandvaradtist
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 14:21 |
|
|
Da, malo reljef otežava ali zato imati ovako planinski "heartland" je odlično za odbranu! A Sekelji su zarobljeni u sredini-bukvalno obuhvaćeni & priklješteni planinama sa svih strana... da su bili pametni i dogovorili se s Rusima imali bi i Moldaviju (doduše, bez Pridnjestrovlja!), ovako upornim suprotstavljanjem i antiruskom politikom...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 14:21 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Srbi su onda u ratu ispravno zablokirali Sarajevo. Sve po "geografiji".
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 14:30 |
|
|
ikmandvaradtist je napisao/la: Da, malo reljef otežava ali zato imati ovako planinski "heartland" je odlično za odbranu! A Sekelji su zarobljeni u sredini-bukvalno obuhvaćeni & priklješteni planinama sa svih strana... da su bili pametni i dogovorili se s Rusima imali bi i Moldaviju (doduše, bez Pridnjestrovlja!), ovako upornim suprotstavljanjem i antiruskom politikom... U Moldaviji je pre ne znam koliko godina sproveden referendum o pripajanju Rumuniji. Preko 90% je zaokružilo NE. Moldavci ne žele da budu deo Rumunije, nebitno za Pridnestrovlje.
|
|
Vrh |
|
|
ikmandvaradtist
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 14:50 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: ikmandvaradtist je napisao/la: Da, malo reljef otežava ali zato imati ovako planinski "heartland" je odlično za odbranu! A Sekelji su zarobljeni u sredini-bukvalno obuhvaćeni & priklješteni planinama sa svih strana... da su bili pametni i dogovorili se s Rusima imali bi i Moldaviju (doduše, bez Pridnjestrovlja!), ovako upornim suprotstavljanjem i antiruskom politikom... U Moldaviji je pre ne znam koliko godina sproveden referendum o pripajanju Rumuniji. Preko 90% je zaokružilo NE. Moldavci ne žele da budu deo Rumunije, nebitno za Pridnestrovlje. Mislim da je to bilo odmah po raspadu SSSRa... ali osećaju se kao isti narod i voleli bi da su deo Rumunije, naročito otkad je ušla u EU. A i Rusi imaju poluge kojima drže Moldaviju za gušu (finansije uglavnom), no da Rumuni ponude deal za Pridnjestrovlje lako bi se to desilo... Inače, bilo mi je neverovatno koliko nas vole! Narodna izreka im "Rumunija ima samo 2 prijatelja-Crno more i Srbiju". Pa onaj skretničar koji je ceo NATO blokirao ne pristajući da pusti voz sa oružjem namenjenim za udar na Srbiju... zato mi smešno kad neko od komšija dobaci "vas niko ne voli, svi vas mrze!" A gde su njima "Rumuni"? Pre neku god se baš bilo usijalo među njima i Ukrajincima oko onih rukavaca Dunava-zveckalo se i oružjem, ne znam kako to na kraju završi...
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 15:25 |
|
|
Da hoće da budu deo Rumunije, pripojili bi se, niko im ne brani. Neće. Prestani da pričaš napamet. Trenutni predsednik im je npr izuzetno proruski orjentisan. Moldavci su ga birali znajući da je takav.
|
|
Vrh |
|
|
Lucho
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 15:35 |
|
|
Po većini istraživanja je trenutno blizu 30% za pripajanje Rumuniji (neka istraživanja i blago iznad 30%), a oko 60% je protiv pripajanja. Primetan je rast od par procenata onih koji su za pripajanje (pre 5-6 godina je bilo jedva preko 20%), ali je i dalje to dosta daleko od potrebnog broja da bi se tako nešto i desilo.
|
|
Vrh |
|
|
ikmandvaradtist
|
Naslov: Re: Osveta Geografije Postano: 04 tra 2020, 15:44 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|