|
|
Stranica: 7/10.
|
[ 249 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
АлександарБЛ
|
Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao Postano: 12 pro 2020, 02:30 |
|
Pridružen/a: 23 svi 2018, 11:53 Postovi: 75 Lokacija: Бања Лука, Република Српска
|
weasel je napisao/la: Puno ljudi je stradalo 90-ih a često žali Bože razlog. Vi ste barem za tu svoju žrtvu izvukli državu u državi a mi smo izvukli... da ne budem prost... Mujage su jedini gubitinici tog rata vi i mi smo odigrali nerješeno u BiH kad se sve zbroji i oduzme, nevezano za to što smo vas mi pobijedili na vojnom polju kad to nismo pretočili u stvarnost, u Hrvatsku republiku u BiH. Mi smo te 95-te poslje oslobođenja Jajaca ratovali praktički za Mujage da se njima vrati Sarajevo. Iz današnje perspektive i pameti, ne bi jedan vojnik, ma ni prst jednog vojnika ne bi dao za te planinčuge i zabiti. Trebali smo njih pustiti da se tuku za to. Ima tu jedna dobra stvar. Nemamo mi više sa vama kofliktnih zona a misim ni vi sa nama :) Vi ste očistili krajinu a mi Posavinu. Oko čega sad da ratujemo? Nikad se mi voliti nećemo (možda nekad ali čisto sumnjam) ali se moramo naučiti tolerisati i poštovati međusobno. Mudzahedinu je svejedno krstiš li se sa tri prsta ili sa pet i nastave li Hrvati i Srbi ovako, progutaće nas sve
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Banjolučka zona otpora Postano: 12 pro 2020, 02:39 |
|
|
АлександарБЛ je napisao/la: weasel je napisao/la: Čekaj, vaši su pustili da se čitavo ljudstvo tek tako razbježi? Dobro ste vi i prošli...
Nisam toliko upoznat ratu iz vaše perspektive ali sam pretpostavljao da kad bi mi oslobodili neka područja u RH da bi vaši prešli na Bosansku stranu i nastavili dalje ratovati tamo... Nemam informacije da su neke veće jedinice prelazile pod komandu VRS što ne znači da nisu. R.Srpska se izvlačila na mobilnost,tako smo se krpili jer je čitav rat falilo ljudstva. Posle Oluje su nam se granice povećale previše, nismo mi imali šanse da to sve branimo. Kad ste došli u Bočac, tad je voda ušla u uši i povučene su neke bolje jedinice sa ostalih ratišta da brane Banja Luku. Srećom po sve one ljude koji su bili tu na terenu sa obe strane, nije došlo do tog napada jer bi bilo previše žrtava sa obadvije strane. A muslimani bi još više profitirali na tome. Slažen se. Ne virujen da bi Banja Luka tek tako pala. Uostalom, VRS je odbila napad HV priko Une, premda, istini za volju, bia je tako loše pripremljen i izveden na inicijativu nepoznatih ljudih, a u Hrvatskoj je to i danas tajna. Glavni stožer HV je pobisnia kad je vidia da je nikor poduzea akciju, a da oni ne znadu ništa o tome. Vratimo se na BL. Iako su se Srbi pripremali za odlazak, i, kako kaže general Lisica https://www.youtube.com/watch?v=t-RCVS_LD4s https://www.youtube.com/watch?v=WCb2LLRCe8U , da je cila zgrada na kotačima i spremna za pokret, ipak virujen da se je vojska Republike Srpske dobro pripremila za odstupnicu. Čak i da su se raspale obrambene crte VRS okolo grada, ostaje problem ulaska u grad. Mogle su se dogodit ulične borbe, ili pak da se Srbi u BL nađu u okruženju. I u slučaju da je otpor bia jači, a Srbija se uključila, moglo se dogodit da BL postane novo Sarajevo, s UNPROFOR-ovom zonom, pa da BL strepi od snajpera , granatiranja i da ljudi kopadu tunele do sigurne zone zračne luke i snaga UN, šverc cvita u svih 16. Ipak, zbog muslimanskog bisa i osvete, imali bi Srbi više problema s njima. Na terenu su Srbi nastojali pridat se hrvatskin snagama. Na kraju, Hrvati su se povlačili priko Srpske za vrime muslimanske agresije, a tuda je stizala i opskrba za hrvatske enklave, i postojala su pozitivna iskustva Srba iz hrvatskih enklava, koji su se sklonili kod Hrvata. Stoga je bia moguć ovaj scenarij: VRS se kod BL žestoko odupire na položajima prima Muslimanima, a pušta snage HV i HVO i njima se pridaje, tako da bi HV i HVO ušle u BL pri tzv. ABIH.
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao Postano: 12 pro 2020, 02:46 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: АлександарБЛ je napisao/la: Oružje su ostavili u Gradišci kad su pobjegli jer povlačenje je radnja koja se radi malo drugačije od bježanja Ček da se sijetim kako se radi ta radnja. Misliš kad je VRS biježala iz Drvara,Grahova,Glamoča,Sanskog Mosta itd.ovaj hoću reć kad se povlačila iz taktičkih razloga ? Ma jesi li ti sigurno Srbin iz Hrvatske? Oni dobro razlikujedu ije i je. A ti sve IJE, sIJEtim (pravilno je sJEtim), bIJEžala (pravilno je bJEžala). A onda konstrukcija "ovaj hoću reĆ". To je tipično hrvatska konstrukcija, osobito jaka na jugu, infinitiv pa još kratki; srpsko je "hoću da kažem" ili "hoću reĆI" s mekim Ć i naglašenim I.
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao Postano: 12 pro 2020, 02:55 |
|
|
weasel je napisao/la: АлександарБЛ je napisao/la: Tuđmana ne volim ali je odigrao savršenu utakmicu za svoj tim. Bio sam u Banja Luci tada kao i sada, mogu ti reći moje viđenje. HV je "lošim" pravcem prišla do Banja Luke. Od elektrane u Bočcu se ulazi u kanjon Vrbasa, ne znam koji bi pametan oficir poveo vojsku tuda u napad. Sa njihove lijeve strane je Manjača sa jako lošim putevima, sa desne strane isto brda i teško prohodan teren. Muslimani su zaustavljeni i vraćeni prema Ključu tako da od Prijedora nije bilo opasnosti. Da je HV odmah po dolasku u Bočac nastavila dalje prema BL, vjerovatno bi je i uzeli. Oni su stali u Bočcu dan, dva a do tada je na Manjači formirana odbrana, dovučene su neke jako dobre jedinice, 16-a krajiška, 1 oklopni bataljon, specijalna policija... 16-a i 1-i OKB su 95% popunjeni ljudstvom sa Banjalučke regije. U gradu nisu bili svi spakovani i spremni za bježaniju kako neki pričaju, bilo je straha ali gdje ići? Da ste krenuli gađati artiljerijom po Banja Luci i da su vam stranci to tolerisali vjerovatno bi civili krenuli prema Srbiji a za njima i vojska, opet kažem vjerovatno. Isto tako, da ste probili tu liniju odbrane, ne vjerujem da bi imao ko da uspostavi drugu liniju jer je nama čitav rat falilo ljudstva a 95-e je falilo i nafte, municije ali i morala posle blago rečeno čudnih odluka naše civilne vlasti. Eto sreće da Tuđman nije potpisao Wašingtonski sporazum jer bi u BiH sve bilo drugačije ali on je odigrao pametno za svoju ekipu jbg. Ovako, žali Bože mrtvih ljudi a muslimani sad pišaju i po nama i po Hrvatima u BiH. Puno ljudi je stradalo 90-ih a često žali Bože razlog. Vi ste barem za tu svoju žrtvu izvukli državu u državi a mi smo izvukli... da ne budem prost... Mujage su jedini gubitinici tog rata vi i mi smo odigrali nerješeno u BiH kad se sve zbroji i oduzme, nevezano za to što smo vas mi pobijedili na vojnom polju kad to nismo pretočili u stvarnost, u Hrvatsku republiku u BiH. Mi smo te 95-te poslje oslobođenja Jajaca ratovali praktički za Mujage da se njima vrati Sarajevo. Iz današnje perspektive i pameti, ne bi jedan vojnik, ma ni prst jednog vojnika ne bi dao za te planinčuge i zabiti. Trebali smo njih pustiti da se tuku za to. Mi smo dobili ulogu mirnog đaka kojeg su prisilno stavili u klupu s problematičnim, da tako "kontroliradu" problematičnog. Mirni đak pati od zlostavljača, ali zbog efekta podsvisnog upijanja ponašanja partnera problematični je manje problematičan. Da su musliće pripustili same sebi, bilo bi svakakvih problema s njima. Svitu se također nije baš ni dalo povlačit crte u FBiH, jer bi to značilo nove trgovine za šta nisu bili spremni: hrvatsko-muslimanske granice su stvar trgovine odnosno utjecaja europskih i svitskih velesila.
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao Postano: 12 pro 2020, 03:02 |
|
|
Problem je njihova ludost i megalomanija. Kao prvo da postoji muslimanska republika trokut i trokutić na 23% Hrvatska bi prva prema njima htjela imati doborosusjedne odnose. Ne bi dopustili nikakvu blokadu. Da se ne radikaliziraju i ne stvaraju probleme. Imali bi svoju državu, imali bi slobodni kontakt sa svijetom kao i svi. Dobili bi luku u Hrvatskoj da mogu uvozit izvozit sve šta požele minus lansera raketa.
Ne zato jer ih volimo nego zato jer je Hrvatskoj u interesu imati stabilnog susjeda koji nije otišao na kvasinu. Sumnjam da i Srbi bitno drugačije razmišljaju.
Muslimani imaju ono što je njihovo i tamo su mogli graditi svoju zemlju. Time bi dobili i dobre susjede. Svojim fantazijama o poklapanju cijele BiH što im se pripada su dobili dva jaka neprijatelja. Puno jača od njih u tim konstelacijama.
Glupo. Izrazito.
_________________ HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.
Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao Postano: 12 pro 2020, 10:42 |
|
|
АлександарБЛ je napisao/la: Prvo pročitaj šta pišem pa onda odgovori. Ne branim lopove ničije, "mojih" nema među takvima. Da ste 10 metara rova iskopali svaki dan od 91-e do 95- e, morali bi vas atomskom gađati da vas istjeraju. Ali jbg, lakše je lalamudati i čekati da vam neko pomogne a usput i zaraditi nešto. Jeste DB švercao ali nisu samo oni, mislim da znaš i ti dobro ako si imao bar 15 godina tada. Mi i onako nismo imali dovoljno ljudstva a kad ste vi poraženi mi smo dobili još par stotina km granice prema Hrvatima Opravdavaš VRS nedostatkom ljudstva i dugačkom linijom fronta. Pa sve te iste probleme i gore je imala SVK.Od Dubice do Dinare 630km fronta,a 3 puta manje ljudi od VRS. I onda ti nekom držiš moralne prodike što niste kopali svaki dan 10 metara rovova. Što vi niste kopali rovove,i što ste izgubili 13 opština u zapadnoj RS 95. ? Što se niste borili ? Ajde odgovori filozofe ?
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao Postano: 12 pro 2020, 10:45 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Ma jesi li ti sigurno Srbin iz Hrvatske? Oni dobro razlikujedu ije i je. A ti sve IJE, sIJEtim (pravilno je sJEtim), bIJEžala (pravilno je bJEžala). A onda konstrukcija "ovaj hoću reĆ". To je tipično hrvatska konstrukcija, osobito jaka na jugu, infinitiv pa još kratki; srpsko je "hoću da kažem" ili "hoću reĆI" s mekim Ć i naglašenim I. Jesi li ti siguran da si Hrvat ? Ja još nisam sreo Hrvata,a da piše ko ti. Zovididu,vididu,itd.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
|
K:M
|
Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao Postano: 12 pro 2020, 10:50 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2020, 22:28 Postovi: 3749 Lokacija: Nizza, Naissus,Nis
|
Sokolić je napisao/la: Graničar18 je napisao/la: Ček da se sijetim kako se radi ta radnja. Misliš kad je VRS biježala iz Drvara,Grahova,Glamoča,Sanskog Mosta itd.ovaj hoću reć kad se povlačila iz taktičkih razloga ? Ma jesi li ti sigurno Srbin iz Hrvatske? Oni dobro razlikujedu ije i je. A ti sve IJE, sIJEtim (pravilno je sJEtim), bIJEžala (pravilno je bJEžala). A onda konstrukcija "ovaj hoću reĆ". To je tipično hrvatska konstrukcija, osobito jaka na jugu, infinitiv pa još kratki; srpsko je "hoću da kažem" ili "hoću reĆI" s mekim Ć i naglašenim I. X 2. BRAVO gosn Sokolić. Odlično primećeno. Ovaj katolički "Srbin", Franjo ovde glumi i vara glupe Srbe.
_________________ Borac protiv ropstva i pampers pelena, koje poklanja AV, uz najjeftinije roblje
Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao Postano: 12 pro 2020, 11:00 |
|
|
K:M je napisao/la: X 2.
BRAVO gosn Sokolić. Odlično primećeno.
Ovaj katolički "Srbin", Franjo ovde glumi i vara glupe Srbe. Turčine uzaludno mi se udvaraš,ti i ja nikad nećemo bit prijatelji. Potraži novu ljubav.
|
|
Vrh |
|
|
АлександарБЛ
|
Naslov: Re: Banjolučka zona otpora Postano: 12 pro 2020, 11:31 |
|
Pridružen/a: 23 svi 2018, 11:53 Postovi: 75 Lokacija: Бања Лука, Република Српска
|
Sokolić je napisao/la: АлександарБЛ je napisao/la: Nemam informacije da su neke veće jedinice prelazile pod komandu VRS što ne znači da nisu. R.Srpska se izvlačila na mobilnost,tako smo se krpili jer je čitav rat falilo ljudstva. Posle Oluje su nam se granice povećale previše, nismo mi imali šanse da to sve branimo. Kad ste došli u Bočac, tad je voda ušla u uši i povučene su neke bolje jedinice sa ostalih ratišta da brane Banja Luku. Srećom po sve one ljude koji su bili tu na terenu sa obe strane, nije došlo do tog napada jer bi bilo previše žrtava sa obadvije strane. A muslimani bi još više profitirali na tome.
Slažen se. Ne virujen da bi Banja Luka tek tako pala. Uostalom, VRS je odbila napad HV priko Une, premda, istini za volju, bia je tako loše pripremljen i izveden na inicijativu nepoznatih ljudih, a u Hrvatskoj je to i danas tajna. Glavni stožer HV je pobisnia kad je vidia da je nikor poduzea akciju, a da oni ne znadu ništa o tome. Vratimo se na BL. Iako su se Srbi pripremali za odlazak, i, kako kaže general Lisica https://www.youtube.com/watch?v=t-RCVS_LD4s https://www.youtube.com/watch?v=WCb2LLRCe8U , da je cila zgrada na kotačima i spremna za pokret, ipak virujen da se je vojska Republike Srpske dobro pripremila za odstupnicu. Čak i da su se raspale obrambene crte VRS okolo grada, ostaje problem ulaska u grad. Mogle su se dogodit ulične borbe, ili pak da se Srbi u BL nađu u okruženju. I u slučaju da je otpor bia jači, a Srbija se uključila, moglo se dogodit da BL postane novo Sarajevo, s UNPROFOR-ovom zonom, pa da BL strepi od snajpera , granatiranja i da ljudi kopadu tunele do sigurne zone zračne luke i snaga UN, šverc cvita u svih 16. Ipak, zbog muslimanskog bisa i osvete, imali bi Srbi više problema s njima. Na terenu su Srbi nastojali pridat se hrvatskin snagama. Na kraju, Hrvati su se povlačili priko Srpske za vrime muslimanske agresije, a tuda je stizala i opskrba za hrvatske enklave, i postojala su pozitivna iskustva Srba iz hrvatskih enklava, koji su se sklonili kod Hrvata. Stoga je bia moguć ovaj scenarij: VRS se kod BL žestoko odupire na položajima prima Muslimanima, a pušta snage HV i HVO i njima se pridaje, tako da bi HV i HVO ušle u BL pri tzv. ABIH. Lisica je bio jako dobar strateg i oficir, međutim imao je veliki problem sa alkoholom pa je zato i penzionisan 94-e i "gurnut u stranu". Za te probleme sa pićem sam čuo od mog komandanta koji je jedno vrijeme bio njegov pratilac. Tako da dosta njegovih izjava ne drže vodu a iz poštovanja prema mrtvom čovjeku i oficiru ne bih teže riječi upotrebljavao. VRS je muslimane odbacila do Ključa, nisu nam oni predstavljali nekakvu opasnost na tom dijelu ratišta nego HV i NATO udari. Kad su mudzahedini napali na Hrvate Srednje Bosne bilo je 5 pravaca izvlačenja preko R.Srpske a dva pravca ulaska vojske, MTS-a i hrane. Na kliničkom centru u Banja Luci je bio jedan odjel za vaše ranjenike koji je čuvala naša vojna policija. Prije par godina sam upoznao Hrvata iz Vareša koji je ranjen 93-e, prebačen u našu vojnu bolnicu u Sarajevu a odatle helikopterom za Split. Svi civili iz enklava su ispraćeni u Hr a vojska je po zahtjevu vaše strane ostala i prebačeni su prema Hr enklavama koje su se još branile. Mogu ti pričati i o slanju VRS da drže liniju sa HVO prema muslimanima, o tome kako su još 92-e i početkom 93-e prije vašeg sukoba dva oficira VRS išli u HVO uniformama, sa vojnicima HVO među muslimane i izviđali hjihove položaje. Svega je bilo kod nas u BiH, da ne počinjem o rentiranju artiljerije, praga i tenkova Hrvatima kad napadaju muslimane. Zato sam i napisao, eto sreće da Tuđman niie potpisao Wašingtonski sporazum, sve bi bilo drugačije u BiH.
|
|
Vrh |
|
|
АлександарБЛ
|
Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao Postano: 12 pro 2020, 11:33 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: АлександарБЛ je napisao/la: Prvo pročitaj šta pišem pa onda odgovori. Ne branim lopove ničije, "mojih" nema među takvima. Da ste 10 metara rova iskopali svaki dan od 91-e do 95- e, morali bi vas atomskom gađati da vas istjeraju. Ali jbg, lakše je lalamudati i čekati da vam neko pomogne a usput i zaraditi nešto. Jeste DB švercao ali nisu samo oni, mislim da znaš i ti dobro ako si imao bar 15 godina tada. Mi i onako nismo imali dovoljno ljudstva a kad ste vi poraženi mi smo dobili još par stotina km granice prema Hrvatima Opravdavaš VRS nedostatkom ljudstva i dugačkom linijom fronta. Pa sve te iste probleme i gore je imala SVK.Od Dubice do Dinare 630km fronta,a 3 puta manje ljudi od VRS. I onda ti nekom držiš moralne prodike što niste kopali svaki dan 10 metara rovova. Što vi niste kopali rovove,i što ste izgubili 13 opština u zapadnoj RS 95. ? Što se niste borili ? Ajde odgovori filozofe ? Pobjedio si, sve si u pravu i hajde da završimo ti i ja ovu raspravu.
|
|
Vrh |
|
|
K:M
|
Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao Postano: 12 pro 2020, 11:41 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2020, 22:28 Postovi: 3749 Lokacija: Nizza, Naissus,Nis
|
АлександарБЛ je napisao/la: Graničar18 je napisao/la: Opravdavaš VRS nedostatkom ljudstva i dugačkom linijom fronta. Pa sve te iste probleme i gore je imala SVK.Od Dubice do Dinare 630km fronta,a 3 puta manje ljudi od VRS. I onda ti nekom držiš moralne prodike što niste kopali svaki dan 10 metara rovova. Što vi niste kopali rovove,i što ste izgubili 13 opština u zapadnoj RS 95. ? Što se niste borili ? Ajde odgovori filozofe ? Pobjedio si, sve si u pravu i hajde da završimo ti i ja ovu raspravu. X 2. Bravo kolega, frustrira je, jer je provaljen. Nitko neće da se sa njim "igra u pjesku". Izoliraćemo ga tko labaratorijski virus. Da ne širi i ne prenosi bolesti. Lažne vijesti i zlu krv podjela.
_________________ Borac protiv ropstva i pampers pelena, koje poklanja AV, uz najjeftinije roblje
Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title
|
|
Vrh |
|
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Banjolučka zona otpora Postano: 12 pro 2020, 12:39 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 18:35 Postovi: 10020 Lokacija: No Country for White Men
|
АлександарБЛ je napisao/la: Lisica je bio jako dobar strateg i oficir, međutim imao je veliki problem sa alkoholom pa je zato i penzionisan 94-e i "gurnut u stranu". Za te probleme sa pićem sam čuo od mog komandanta koji je jedno vrijeme bio njegov pratilac. Tako da dosta njegovih izjava ne drže vodu a iz poštovanja prema mrtvom čovjeku i oficiru ne bih teže riječi upotrebljavao. VRS je muslimane odbacila do Ključa, nisu nam oni predstavljali nekakvu opasnost na tom dijelu ratišta nego HV i NATO udari. Kad su mudzahedini napali na Hrvate Srednje Bosne bilo je 5 pravaca izvlačenja preko R.Srpske a dva pravca ulaska vojske, MTS-a i hrane. Na kliničkom centru u Banja Luci je bio jedan odjel za vaše ranjenike koji je čuvala naša vojna policija. Prije par godina sam upoznao Hrvata iz Vareša koji je ranjen 93-e, prebačen u našu vojnu bolnicu u Sarajevu a odatle helikopterom za Split. Svi civili iz enklava su ispraćeni u Hr a vojska je po zahtjevu vaše strane ostala i prebačeni su prema Hr enklavama koje su se još branile. Mogu ti pričati i o slanju VRS da drže liniju sa HVO prema muslimanima, o tome kako su još 92-e i početkom 93-e prije vašeg sukoba dva oficira VRS išli u HVO uniformama, sa vojnicima HVO među muslimane i izviđali hjihove položaje. Svega je bilo kod nas u BiH, da ne počinjem o rentiranju artiljerije, praga i tenkova Hrvatima kad napadaju muslimane. Zato sam i napisao, eto sreće da Tuđman niie potpisao Wašingtonski sporazum, sve bi bilo drugačije u BiH. Triba bi češće pisat na ovom općilištu.
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Banjolučka zona otpora Postano: 12 pro 2020, 12:42 |
|
|
Sokolić je napisao/la: АлександарБЛ je napisao/la: Nemam informacije da su neke veće jedinice prelazile pod komandu VRS što ne znači da nisu. R.Srpska se izvlačila na mobilnost,tako smo se krpili jer je čitav rat falilo ljudstva. Posle Oluje su nam se granice povećale previše, nismo mi imali šanse da to sve branimo. Kad ste došli u Bočac, tad je voda ušla u uši i povučene su neke bolje jedinice sa ostalih ratišta da brane Banja Luku. Srećom po sve one ljude koji su bili tu na terenu sa obe strane, nije došlo do tog napada jer bi bilo previše žrtava sa obadvije strane. A muslimani bi još više profitirali na tome.
Slažen se. Ne virujen da bi Banja Luka tek tako pala. Uostalom, VRS je odbila napad HV priko Une, premda, istini za volju, bia je tako loše pripremljen i izveden na inicijativu nepoznatih ljudih, a u Hrvatskoj je to i danas tajna. Glavni stožer HV je pobisnia kad je vidia da je nikor poduzea akciju, a da oni ne znadu ništa o tome. Vratimo se na BL. Iako su se Srbi pripremali za odlazak, i, kako kaže general Lisica https://www.youtube.com/watch?v=t-RCVS_LD4s https://www.youtube.com/watch?v=WCb2LLRCe8U , da je cila zgrada na kotačima i spremna za pokret, ipak virujen da se je vojska Republike Srpske dobro pripremila za odstupnicu. Čak i da su se raspale obrambene crte VRS okolo grada, ostaje problem ulaska u grad. Mogle su se dogodit ulične borbe, ili pak da se Srbi u BL nađu u okruženju. I u slučaju da je otpor bia jači, a Srbija se uključila, moglo se dogodit da BL postane novo Sarajevo, s UNPROFOR-ovom zonom, pa da BL strepi od snajpera , granatiranja i da ljudi kopadu tunele do sigurne zone zračne luke i snaga UN, šverc cvita u svih 16. Ipak, zbog muslimanskog bisa i osvete, imali bi Srbi više problema s njima. Na terenu su Srbi nastojali pridat se hrvatskin snagama. Na kraju, Hrvati su se povlačili priko Srpske za vrime muslimanske agresije, a tuda je stizala i opskrba za hrvatske enklave, i postojala su pozitivna iskustva Srba iz hrvatskih enklava, koji su se sklonili kod Hrvata. Stoga je bia moguć ovaj scenarij: VRS se kod BL žestoko odupire na položajima prima Muslimanima, a pušta snage HV i HVO i njima se pridaje, tako da bi HV i HVO ušle u BL pri tzv. ABIH. Da je došlo do napada na Banja Luku, mislim da bi oni teško zaustavili HV da dođe do samog grada, ipak su tada bili u rasulu kao vojska, naravno pod uvjetom da se odmah nakon južnog poteza krene naprijed, a ne da se mjesec-dva stoji i njima da vrijeme da se oporave i utvrde. HV bi sigurno došao do samog grada, sad je pitanje samo dali bi došlo do uličnih borbi. Vjerojatno da. Kakvog intenziteta, koliko bi se oni odlučno branili, o tome možemo samo nagađati, ali mislim da nebi puno postigli jer bi im mi sigurno ostavili kao u slučaju Knina siguran koridor za izvlačenje, a drugo, ako bi otpor kod samog ulaska bio previše jak, išlo bi se u potpuno opkoljavanje i izoliranje grada i guranje linije fronta što dalje od samog grada, tako da bi grad ostao bez ikakve perspektive da se održi i morali bi se organizirano predati kad tad. U svakom slučaju bio bi to veliki izazov za HV. To je vojnički dio priče. Politički nam uopće nije odgovaralo da idemo u to jer bi onda imali velikih problema kod vraćanja Podunavlja, a zauzimanjem Banja Luke bi voda išla isključivo na muslimanski mlin.
_________________ 5. avgust 1995. - Dan ujedinjenja Srbijanaca i Srba iz regiona.
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao Postano: 12 pro 2020, 16:48 |
|
|
АлександарБЛ je napisao/la: Graničar18 je napisao/la: Čisto sumnjam da su Srbi iz Slavonije srušili samostan na Petrićevcu,al ako ti rođeni Banjalučanin tako kažeš ok. No međutim kad si već tako precizan,jesu li Srbi iz Slavonije istjerali Hrvate iz BL 92. i ostatak 95.poslje operacije bljesak,ili su to ipak napravili Srbi iz RS ? Nisam katolik, pa sam zato napisao katedrala, izvinjavam se zbog greške. Hrvate iz BL jesu protjerali Srbi iz R.Srpske, ja bi volio da mogu reći suprotno ali ne mogu. Samostan je srušen 07.05.1995 a Bljesak je bio 6 dana ranije. Taj samostan je stojao čitav rat kao i katolička crkva u centru, srušen je tada kao "osveta" Hrvatima za Bljesak. Od oficira VRS smo čuli da su to Slavonci odradili. Ja ih svojim očima nisam vidjeo ali logika mi kaže da jesu. Do 93-e su sve dzamije u BL srušene, da smo planirali rušiti i samostane imali smo 3 godine rata prije Bljeska za to. Ne pravim se svetac, svjestan sam da su mnoge loše stvari učinjene od strane mog naroda i u ime mog naroda samo ne volim kad nam se "dodaje". Kao što nisu istog razmišljanja Hrvat iz Zagreba, Rijeke i Hercegovine tako nisu istog mišljenja ni Srbin iz Knina, Banja Luke i Beograda. Mi smo više muslimane doživljavali kao neprijatelje nego Hrvate. Ne kažem da smo bili puni ljubavi za Hrvate ali većina se nije bunila kad se Srednja Bosna evakuisala preko naše teritorije a iz pravca Hrvatske ulazila pomoć za enklave koje su se branile od mudzahedina. Istina, Petrićevac je srušen poslije Bljeska, Katedrala nije minirana ali znamo i zašto (između ostalog). U blizini je svašta nešto što bi otišlo u zrak zajedno sa Katedralom Ona mala crkva u Fra Grge u Centru također. Otišle bi sve zgrade okolo. Za Trapiste bi trebala nuklearka tako da se nije isplatilo. Ali su po okolnim selima porušene sve crkve i kapele prije svih Bljeska i Oluja Još nešto zaboravih. Ta "dobra volja" Srba u izvlačenju Hrvata Travnika ipak je naplaćena. Nešto naftom a nešto vjerojatno i utjecajem gospođe Slobodanke Hrvaćanin koja jako dobro zna kako su Srbi Zenice i srednje Bosne uz pomoć papira HVOa izlazili van. Tako da, sve ima svoje
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Banjolučka zona otpora Postano: 12 pro 2020, 16:57 |
|
|
АлександарБЛ je napisao/la: Kad su mudzahedini napali na Hrvate Srednje Bosne bilo je 5 pravaca izvlačenja preko R.Srpske a dva pravca ulaska vojske, MTS-a i hrane.
Kojih 5 pravaca?
|
|
Vrh |
|
|
АлександарБЛ
|
Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao Postano: 12 pro 2020, 17:21 |
|
|
Tulkas je napisao/la: АлександарБЛ je napisao/la: Nisam katolik, pa sam zato napisao katedrala, izvinjavam se zbog greške. Hrvate iz BL jesu protjerali Srbi iz R.Srpske, ja bi volio da mogu reći suprotno ali ne mogu. Samostan je srušen 07.05.1995 a Bljesak je bio 6 dana ranije. Taj samostan je stojao čitav rat kao i katolička crkva u centru, srušen je tada kao "osveta" Hrvatima za Bljesak. Od oficira VRS smo čuli da su to Slavonci odradili. Ja ih svojim očima nisam vidjeo ali logika mi kaže da jesu. Do 93-e su sve dzamije u BL srušene, da smo planirali rušiti i samostane imali smo 3 godine rata prije Bljeska za to. Ne pravim se svetac, svjestan sam da su mnoge loše stvari učinjene od strane mog naroda i u ime mog naroda samo ne volim kad nam se "dodaje". Kao što nisu istog razmišljanja Hrvat iz Zagreba, Rijeke i Hercegovine tako nisu istog mišljenja ni Srbin iz Knina, Banja Luke i Beograda. Mi smo više muslimane doživljavali kao neprijatelje nego Hrvate. Ne kažem da smo bili puni ljubavi za Hrvate ali većina se nije bunila kad se Srednja Bosna evakuisala preko naše teritorije a iz pravca Hrvatske ulazila pomoć za enklave koje su se branile od mudzahedina.
Istina, Petrićevac je srušen poslije Bljeska, Katedrala nije minirana ali znamo i zašto (između ostalog). U blizini je svašta nešto što bi otišlo u zrak zajedno sa Katedralom Ona mala crkva u Fra Grge u Centru također. Otišle bi sve zgrade okolo. Za Trapiste bi trebala nuklearka tako da se nije isplatilo. Ali su po okolnim selima porušene sve crkve i kapele prije svih Bljeska i Oluja Još nešto zaboravih. Ta "dobra volja" Srba u izvlačenju Hrvata Travnika ipak je naplaćena. Nešto naftom a nešto vjerojatno i utjecajem gospođe Slobodanke Hrvaćanin koja jako dobro zna kako su Srbi Zenice i srednje Bosne uz pomoć papira HVOa izlazili van. Tako da, sve ima svoje Nisam ja ni pisao da je to besplatno odrađeno, samo kažem da je saradnja bila dobra u to vrijeme. Ferhadija je isto bila u centru pa je srušena, sve ostale dzamije su takođe bile u gusto naseljenim područjima. Samostan-katedrala u Aleksandrovcu je čak imao obezbeđenje iz bataljona vojne policije. Pisao sam već, nemam ja gumicu da obrišem ono što je bilo, mogu samo probati da ispravim neke pogrešne priče.
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao Postano: 12 pro 2020, 17:30 |
|
|
АлександарБЛ je napisao/la: Tulkas je napisao/la:
Istina, Petrićevac je srušen poslije Bljeska, Katedrala nije minirana ali znamo i zašto (između ostalog). U blizini je svašta nešto što bi otišlo u zrak zajedno sa Katedralom Ona mala crkva u Fra Grge u Centru također. Otišle bi sve zgrade okolo. Za Trapiste bi trebala nuklearka tako da se nije isplatilo. Ali su po okolnim selima porušene sve crkve i kapele prije svih Bljeska i Oluja
Još nešto zaboravih. Ta "dobra volja" Srba u izvlačenju Hrvata Travnika ipak je naplaćena. Nešto naftom a nešto vjerojatno i utjecajem gospođe Slobodanke Hrvaćanin koja jako dobro zna kako su Srbi Zenice i srednje Bosne uz pomoć papira HVOa izlazili van. Tako da, sve ima svoje
Nisam ja ni pisao da je to besplatno odrađeno, samo kažem da je saradnja bila dobra u to vrijeme. Ferhadija je isto bila u centru pa je srušena, sve ostale dzamije su takođe bile u gusto naseljenim područjima. Samostan-katedrala u Aleksandrovcu je čak imao obezbeđenje iz bataljona vojne policije. Pisao sam već, nemam ja gumicu da obrišem ono što je bilo, mogu samo probati da ispravim neke pogrešne priče. Ma sve ok. Bilo je i jebaji ga. Ferhadija je ipak džamija. Vitka ali nije u širinu. Lakše srušit. A nije baš tijesno sa svih strana opkoljena sem gore, onog tada, novog zanatskig gdje je bio Benešov kafic
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
АлександарБЛ
|
Naslov: Re: Banjolučka zona otpora Postano: 12 pro 2020, 17:39 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: АлександарБЛ je napisao/la: Kad su mudzahedini napali na Hrvate Srednje Bosne bilo je 5 pravaca izvlačenja preko R.Srpske a dva pravca ulaska vojske, MTS-a i hrane.
Kojih 5 pravaca? Ne sjećam se više, pričao sam o tome sa drugarom iz specijalne brigade policije i došli smo do 5 pravaca (po tome šta su moji i njegovi obezbeđivali). Sjećam se da se išlo prema Kneževu, Jajcu i Šipovu i jedne su preko Nevesinja izvlačili, ne znam koji je peti bio. Odavno smo pričali o tome, ako ti je baš bitno pitaću ga kad se vidimo.
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao Postano: 12 pro 2020, 19:12 |
|
|
Da se vratim na bit teme Mogli smo uzeti BL. Bilo je rasulo i nikakve veze nema sad neko ufuravanje. Moral na nuli kod civila strah a odmah u tiče na sve ostalo. Znam, pričao sam s ljudima i to sa onima koji su svašta prošli. Od Jajca o čemu su govorili kao o nečemu najzajebanijem, do Mrkonjića Ok, i šta onda? Šta nas je bilo u gradu prije rata? Nekih 15 do 20 milja kad bi ubrojali i Hrvate jugose. Normalno da bih volio da smo uzeli i popunili Hrvatima. Išlo bi to onda i dalje, Posavina.. Ali opet bi Muslimani mic po mic ko u jajcu došli na vlast. Jedino zbog razmjene teritorija bili bi u velikoj prednosti. Mi smo predali sve. Teritorij, republiku HB, vojsku, policiju, cijeli ustroj za ovo sranje danas
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao Postano: 12 pro 2020, 20:13 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Da se vratim na bit teme Mogli smo uzeti BL. Bilo je rasulo i nikakve veze nema sad neko ufuravanje. Moral na nuli kod civila strah a odmah u tiče na sve ostalo. Znam, pričao sam s ljudima i to sa onima koji su svašta prošli. Od Jajca o čemu su govorili kao o nečemu najzajebanijem, do Mrkonjića Ok, i šta onda? Šta nas je bilo u gradu prije rata? Nekih 15 do 20 milja kad bi ubrojali i Hrvate jugose. Normalno da bih volio da smo uzeli i popunili Hrvatima. Išlo bi to onda i dalje, Posavina.. Ali opet bi Muslimani mic po mic ko u jajcu došli na vlast. Jedino zbog razmjene teritorija bili bi u velikoj prednosti. Mi smo predali sve. Teritorij, republiku HB, vojsku, policiju, cijeli ustroj za ovo sranje danas Da je HV zauzela BL na kraju bi ili bila vraćena Srbima,ili bi je preuzeli muslimani. Zato je Tuđman pametno postupio kad je na 23km od BL naredio da se stane.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao Postano: 12 pro 2020, 20:24 |
|
|
weasel je napisao/la: @Ceha možeš mislit kako bi se akcija zaposjedanja Kozare zvala. Srbi bi dobili PTSP po drugi put. U 50 godina. Jasenovački kresovi Nama je bilo bitno da ih od tamo maknemo, da nas ne zezaju sa svojim megalomanijama. Mujo i Haso to nisu skužili, jbg. Akcija opkoljavanja Kozare, Kozaračko kolo 95
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao Postano: 12 pro 2020, 20:28 |
|
|
Ceha je napisao/la: Akcija opkoljavanja Kozare, Kozaračko kolo 95 Na kraju je bilo duboka je Una river.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Čemernica, između Bočca i Kotor Varoša Postano: 12 pro 2020, 20:29 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Ovdje bi letilo perje. Na području istočne "surle" na jugu Grada Banje Luke prostire se planina Čemernica. Bojišnica bi možda bila na njoj, ako ju već hrvatske snage nisu zauzele 1995. godine. Motiva za bitku Hrvatima ne bi nedostajalo. Slike su s openstreetmap.org i commons.wikimedia.org https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... c_1991.pngMi smo se samo trebali spustiti.u BL. Sumnjam da bi se oni sabrali prije Brčkog. Da su tu omda zauzeli Tuzlu i Sarajevo, mirna Bosna.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Čemernica, između Bočca i Kotor Varoša Postano: 12 pro 2020, 20:29 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Ovdje bi letilo perje. Na području istočne "surle" na jugu Grada Banje Luke prostire se planina Čemernica. Bojišnica bi možda bila na njoj, ako ju već hrvatske snage nisu zauzele 1995. godine. Motiva za bitku Hrvatima ne bi nedostajalo. Slike su s openstreetmap.org i commons.wikimedia.org https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... c_1991.pngMi smo se samo trebali spustiti.u BL. Sumnjam da bi se oni sabrali prije Brčkog. Da su tu omda zauzeli Tuzlu i Sarajevo, mirna Bosna.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|