HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 01:32.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 1011 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 37, 38, 39, 40, 41  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 20 pro 2019, 16:44 
Offline

Pridružen/a: 02 stu 2019, 16:04
Postovi: 584
Bihac, leglo islamista i migranata:

slika

_________________
Jesu li "Bošnjaci" genocidofili ili genocidofobi ?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 15 sij 2020, 10:53 
Offline

Pridružen/a: 08 pro 2017, 21:27
Postovi: 6274
Kakva je situacija sa Hrvatima i Srbima danas u Bihacu??

_________________
"Sretni robovi su najljuci neprijatelji slobode" !!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 15 sij 2020, 12:33 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
Diablo je napisao/la:
Kakva je situacija sa Hrvatima i Srbima danas u Bihacu??


4 Srbina.
Ne 4% nego 4.

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 15 sij 2020, 12:38 
Offline

Pridružen/a: 08 pro 2017, 21:27
Postovi: 6274
novovrijeme je napisao/la:
Diablo je napisao/la:
Kakva je situacija sa Hrvatima i Srbima danas u Bihacu??


4 Srbina.
Ne 4% nego 4.

Bas gledam razliku između izbora za gradsko vijeće 2012 te 2016 godine. Izgleda da su i Hrvati ispusili do kraja

_________________
"Sretni robovi su najljuci neprijatelji slobode" !!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 17 kol 2020, 18:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35609
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Na ostacima crkve sv. Ante u središtu Bihaću osvanuli uvredljivi grafiti.

Pravo leglo isilovaca, to treba Hrvatska čvrsto ograditi u kavez pa nek se onda mlate međusobno u novom gradžanskom međumuslimanskom ratu između novih i starih muslimana.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Priča o „najljepšoj crkvi u Bosni Srebrenoj”
PostPostano: 30 lis 2020, 17:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 kol 2009, 16:38
Postovi: 1513
Izvor: https://biramdobro.com/prica-o-najljeps ... MBhYuQ89hA

Priča o „najljepšoj crkvi u Bosni Srebrenoj”

Gradnju crkve sv. Ante Padovanskog sa zvonikom započeo je tadašnji bihaćki župnik fra Am brož Radmanović, župnik od 1884. do 1886. godine, na najljepšem mjestu u središtu Bihaća, zvanom Žabela. Gradnju je nastavio župnik fra Franjo Duljilović (župnik od 1886. do 1889.) te je gradnja završena 1891. godine da bi osam godina poslije bila i posvećena. Bila je to tek prva faza gradnje ove crkve

Graditeljska cjelina župne crkve sv. Ante Padovanskog u Bihaću nalazi se u središtu grada Bihaća, u prostoru nekadašnjih gradskih zidina. Toponim Bihać, prema mišljenju većine povjesničara prvi put se spominje 1260. godine u Povelji – darovnici hrvatsko-ugarskoga kralja Bele IV. Tijekom srednjega vijeka Bihać se razvija kao slobodni kraljevski grad. U tom razdoblju u gradu se pored većeg broja trgovačkih i stambenih objekata, tvrđave i obrambenih kula nalaze i dva samostana (jedan dominikanski i jedan franjevački) te nekoliko crkava. Fra Alojzije Atlija piše da je u Župi Bihać nekad zvanoj Bišće koja je vrlo stara i koja se spominje još 1262. godine, prije dolaska Turaka bilo oko 25 crkava od čega u samom gradu devet: crkva sv. Elizabete, sv. Marije, sv. Lucije, sv. Barbare, sv. Marije Magdalene, sv. Dominika, sv. Jakova, Duha Svetog i sv. Ante (Franjevci nekad i danas na župama u Bosanskoj krajini, Nova et vetera, XXIX (1979), 2, str. 226).

“Samo da se ne dira džamija”

Od nabrojanih srednjovjekovnih crkava na području Bihaća, sve do danas očuvana je jedino crkva sv. Ante Padovanskog. Ovu su crkvu Osmanlije po osvajanju Bihaća 1592. godine pretvorile u džamiju i dali joj ime Fethija (ar. feth – pobjeda). Dolaskom austrougarske uprave 1878. godine stvorene su pretpostavke za gradnju nove katoličke crkve u Bihaću. Najveći doprinos u pokretanju aktivnosti na izgradnji ove crkve dao je tadašnji bihaćki župnik fra Franjo Ćurić, rođeni Bišćanin (fra Franjo Ćurić Bišćo je u tri navrata bio bihaćki župnik a treći put od 1874. do 1884.). On je 29. srpnja 1880. godine uputio molbu princu Vilimu, tražeći povrat posjeda bivše crkve, odnosno džamije Fethije, ili ukoliko to nije moguće da austro-ugarske vlasti pruže potporu u gradnji nove katoličke crkve na nekoj drugoj lokaciji u Bihaću. Ovaj zahtjev su austrougarske vlasti proslijedile tadašnjim bihaćkim vlastima.

Prema mišljenju Fikreta Midžića, povjesničara iz Bihaća, između župnika i bihaćkih muslimana došlo je do pregovora o kupovini zemljišta za novu crkvu i pružanju pravne, moralne i financijske pomoći prilikom njene gradnje. Muslimani su bili prinuđeni na suradnju iz jednog razloga, a to je da se ni u kom slučaju Fethija ne vrati Katoličkoj Crkvi, odnosno ”samo da se ne dira džamija” (usp. Fikret Midžić, Bihać: urbani identitet grada, Bihać, 2015, str. 164). Ova izjava – da se ne dira džamija Fethija, nego da se dadne zemljište i pomogne izgradnja župne crkve na drugom lokalitetu u gradu – poslana je Zemaljskoj vladi u Sarajevu. Nedugo zatim Zemaljska vlada je uputila dopis mjesnom generalu, koji je obavijestio župnika da će se zidine grada rušiti i da će se time stvoriti mogućnost da se nova župna crkva izgradi u užem gradskom središtu.

Nije poznata daljnja akcija župnika fra Franje, ali je sigurno da on za vrijeme svoga župnikovanja nije započeo gradnju crkve. Budući da je gradnja crkve vezana za rušenje bihaćkih bedema vjerojatnije je da gradnja nije započela 1884. godine nego sljedećih, po dobivanju suglasnosti i prvih početnih sredstava od Zemaljske vlade i priloga vjernika. Gradnja nove crkve sv. Ante u Bihaću odvijala se pak u nekoliko faza koje su se rastegle na preko pola stoljeća.

Potrajalo preko pola stoljeća

Gradnju crkve sv. Ante Padovanskog sa zvonikom započeo je tadašnji bihaćki župnik fra Ambrož Radmanović, župnik od 1884. do 1886. godine, na najljepšem mjestu u središtu Bihaća, zvanom Žabela. Gradnju je nastavio župnik fra Franjo Duljilović (župnik od 1886. do 1889.) te je gradnja završena 1891. godine (300 godina poslije turske okupacije) da bi osam godina poslije bila i posvećena. Bila je to tek prva faza gradnje ove crkve. U ovoj fazi vanjska dužina crkve iznosila je 19,70 m, a njena širina 14,30 m.

Zvonik crkve svetog Ante izdizao se iz sredine pročelja crkve za oko dva metra. Njegova visina u ovoj fazi iznosila je oko 50 metara, od čega je visina zidanog dijela iznosila 31 metar, dok je visina krova s križem iznosila 19 metara. Zvonik je imao tri etaže. U parternom dijelu nalazio se ulazni portal, tako da je toranj crkve predstavljao i neku vrstu predvorja crkve. Na prvoj etaži nalazio se kor crkve koji je s istočne strane osvijetljen jednom biforom. S druge etaže, koja se nalazila na visini od 16 metara (mjereno od nivoa terena na ulazu u crkvu), počinjalo je drveno četverostrano stepenište, koje je vodilo do etaže na kojoj su smještena zvona. Vrh druge etaže je s vanjske strane ukrašen nizom slijepih arkada. Treća (posljednja) etaža je otvorena na sve četiri strane svijeta po jednom gotičkom triforom. Bočne strane zvonika su dodatno naglašene kutnicima od bihacita.

Druga faza gradnje crkve vezana je za župnika fra Alojzija Mišića (župnik od 1894. do 1903. godine) koji je 1899. godine produžio crkvu za 11 metara i dogradio novo polukružno svetište. Ova restauracija crkve je izvedena pod vodstvom i planu ing. Karla Fitzingera dok je veliki oltar izveden po nacrtu Franza Kipara iz Zagreba, a radove je izvodio majstor Josip Dubovski iz Češke. Isti majstor je izradio i dva bočna oltara po nacrtu Fitzingera. Treba naglasiti da je sav drveni materijal za ove radove darovao tadašnji okružni poglavar Lotar pl. Bergs. Bihaćki župnik fra Alfonzo Marija Kudrić, (župnik od 1908. do 1913. godine) podigao je kor crkve.

Treća faza izgradnje župne crkve i zvonika trajala je od 1938. pa do jeseni 1941. godine. Naime, pokazalo se da 1899. godine produžena crkva nije zadovoljavala potrebama vjernika pa je tadašnji župnik fra Viktor Šakić (1937.-1945.) uz jednodušnu želju, zalaganje i suradnju župljana 1938. godine poveo akciju kojom bi se konačno riješilo pitanje crkve. Fra Viktorova namjera je bila crkvu tako preurediti i dograditi kako bi ona bolje odgovarala potrebama vjernika. Vještim taktom, lijepom ophodnjom, susretljivošću i bratskim zalaganjem, uspjelo je fra Viktoru produžiti i preurediti crkvu s tornjem. Nacrte za ovu rekonstrukciju u starohrvatskom stilu izradio je zagrebački arhitekt prof. Stjepan Podhorski. Radove su vodili Ljudevit i Viktor Missoni, otac i sin, talijanske narodnosti.

U ovoj fazi došlo je do proširenja crkve prema zapadu dogradnjom dvije bočne i središnje polukružne apside te je crkva time dobila oblik latinskog križa. Dužina crkve je povećana na 58 metara dok je širina u dograđenom dijelu (širina u križu) iznosila 24 metra. Nad križanjem lađa podignuta je kupola u promjeru od 22 m, visoka 23 m. Na kupoli se nalazilo osam okruglih prozora. Kupola je bila prekrivena drvenim šatorastim krovom i limom. Uz sjeverozapadni kut objekta dozidana je sakristija. U ovoj fazi izmijenjen je i strop jer je umjesto drvene tavanice ugrađena betonska. Pod crkve bio je izveden od livenoga taraca (tal. terrazzo), sive, crvene i žute boje. Također u ovoj fazi preuređenja crkve uklonjen je i strmi krov sa zvonika te je dograđena jedna etaža u dužini od 15 metara. Na nadograđenom dijelu zvonika, sa sjeverne i južne strane dodan je prostor za sat.

Nakon treće faze izgradnje crkva sv. Ante u Bihaću imala je izgled trobrodne građevine sa zvonikom na istočnom ulaznom pročelju. Prostorno je zauzimala 900 četvornih metara. Sam izgled crkve bio je za ono vrijeme više nego impozantan. S visokim pravokutnim zvonikom, uz Fethiju džamiju i Kapetanovu kulu dominirala je ponad gradske jezgre. Prema mišljenju dr. fra Berislava Gavranovića „to je bila najljepša crkva u Bosni Srebrenoj, pravo monumentalno djelo“ (usp. Fra Berislav Gavranović, Povijest franjevačkog samostana Petrićevac i franjevačkih župa u Bosanskoj krajini, Dobri pastir, Sarajevo, 1959., str. 184).

Nema mnogo podataka kako je izgledala unutrašnjost crkve, niti koji su majstori izradili oltar, propovjedaonicu, i dr. Sa sigurnošću se zna da su crkva i zvonik rađeni od kamena bihacita, a ne od klesanog kamena te da su uz domaće majstore sudjelovali i građevinari sa strane. Poznato je da je s dolaskom austrougarske vlasti u Bihać stigao i veliki broj zanatskih radnika iz Dalmacije, Hercegovine i iz drugih krajeva. Oni su, ostajući živjeti u gradu i bližoj okolici, u mnogome promijenili životne obrasce ne samo u graditeljstvu, već i u kulturi življenja (usp. Nikola Radić, Bihać sa starih razglednica, Bihać, 2000., str. 14).

Rušenje crkve

Tijekom savezničkih bombardiranja Bihaća 1944. godine, kada je uništen veliki broj objekata u samom središtu grada, srušena je, nažalost, i ova crkva, dok je zvonik nekim čudom ostao čitav. Poslije ovog događaja, kako tvrdi fra Berislav Gavranović, bišćanski muslimani su govorili: „Eh, nema više našega ponosa u Bihaću!“ Zvonik je granatiranjem bio oštećen i u ratu 1992.-1995. godine kada su nastala oštećenja gornjih zona istočnog i južnog zida.

Nakon Drugog svjetskog rata je Narodni odbor Bihaća oduzeo Župi Bihać cijeli teren oko crkve, s grobnicom bihaćkog plemstva (grobnica hrvatskih velikaša) i temeljima crkve sa zvonikom. Unatoč svih molbi Župe Bihać, odluka o oduzimanju nije promijenjena. Na sam Božić 25. prosinca 1952. godine, Župa Bihać je dobila konačno rješenje od Vrhovnog suda iz Beograda prema kojemu se sve navedeno oduzima uz minimalnu odštetu u bonovima. Preostali kamen i materijal od crkve morao se prema ovom rješenju ukloniti, a zvona sa zvonika morala su se demontirati. Tako prenosi dr. Boris-Jakov Barun u djelu Dušobrižništvo i narodni običaji u okolici Bihaća (Novigrad, 1995., str. 17). Zvona su ipak stajala na zvoniku sve do 1959. godine kada su skinuta i zatim su čuvana u župnoj kući u Bihaću. Nakon što je u Bihaću, zaslugom fra Viktora Šakića između 1970. i 1972. godine podignuta nova župna crkva i uz nju zvonik, na njega su postavljena upravo ova zvona sa stare crkve.

Zvonik i plato crkve vraćeni

Odlukom od 20. travnja 2006. godine Općinsko vijeće Bihaća je radi održavanja spomenutog prostora, Franjevačkom provincijalatu Bosne Srebrene ustupilo na pet godina korištenje zvonika i platoa crkve svetog Ante, uz napomenu da je korisnik prostora dužan sanirati i adaptirati unutrašnjost zvonika. Na sjednici održanoj 17. siječnja 2013. godine Općinsko vijeće je donijelo odluku kojom se Franjevačkom provincijalatu provincije Bosne Srebrene korištenje zvonika i platoa dodjeljuje „na neodređeno vrijeme”.

Važno je također istaknuti da je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine iz studenog 2006. godine, graditeljska cjelina – Župna crkva sv. Ante Padovanskog s grobnicom bihaćkog plemstva (grobnica hrvatskih velikaša) u Bihaću, proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Nacionalni spomenik se sastoji iz zvonika crkve s pročeljem i ostacima bočnih zidova i grobnicom bihaćkog plemstva.

Od te graditeljske cjeline ostao je samo zvonik crkve sv. Ante s ostatcima bočnih zidova koji iz godine u godinu propada. S obzirom na brojnost očuvanih objekata na području Bosne i Hercegovine sa sličnim karakteristikama, ovaj objekt ne predstavlja izrazitu arhitektonsku vrijednost. Međutim, s obzirom na značaj unutar gradske jezgre, zvonik crkve sv. Ante Padovanskog ima vrlo visoku ambijentalnu vrijednost. On i danas ukazuje na to da se u središtu Bihaća nekad nalazila velebna građevina koja je bila ukras ovog grada i njegov nezaobilazan detalj na gotovo svakoj povijesnoj fotografiji. Osim kulturno-povijesnog značaja, zvonik crkve sv. Ante ima izuzetnu civilizacijsku vrijednost. Ova vrijednost sadržana je u tome da su austrougarske vlasti, suprotno dotadašnjoj uobičajenoj praksi, a već krajem 19. stoljeća, odustale od rekonstitucije srednjovjekovne crkve te odlučile izgraditi potpuno novu građevinu na drugoj lokaciji, što predstavlja izuzetan civilizacijski gest.

S obzirom na njegovo fizičko stanje, na dugogodišnju nebrigu i nemar, zvonik crkve sv. Ante Padovanskog zahtijeva žurnu graditeljsku intervenciju, kako bi se očuvao od daljnjeg propadanja i eventualnog potpunog rušenja. Franjevci Bosne Srebrene spremni su u idućem razdoblju sanirati ovaj spomenik kulture koji je postao jedan od simbola grada Bihaća. Sadašnje vlasti grada Bihaća se nadaju da će franjevci ispoštovati preuzete obveze te da će Bihać u skorije vrijeme na ovaj način obogatiti svoju turističku ponudu. No, prije bilo kakvih graditeljskih intervencija nužno je sačiniti precizan program obnove i revitalizacije zvonika i platoa crkve te definirati funkcionalni sadržaj cijele graditeljske cjeline. To će zasigurno zahtijevati značajna financijska ulaganja kako bi se sačuvalo ono što su u mnogo težim vremenima uspjeli sagraditi naši preci i čime i dan-danas uspijevaju izmamiti uzdahe žitelja i posjetitelja Grada na Uni.

z knjige: Kalendar sv. Ante 2019.
Piše: fra Bono Tomić
Izvor: Svjetlo riječi


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 05 pro 2020, 21:17 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 svi 2020, 01:28
Postovi: 5701
Lokacija: planina
Bihać, okupirani hrvatski glavni grad, naselja po popisu 1971.

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 05 pro 2020, 21:19 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15483
Bit će rekonkvista

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 06 pro 2020, 03:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21292
Rika sv Vida je napisao/la:
Bit će rekonkvista

Bio bi red :herceg_bosna


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 01 sij 2021, 00:30 
Offline

Pridružen/a: 01 sij 2021, 00:26
Postovi: 9
Rika sv Vida je napisao/la:
Bit će rekonkvista


Ja sam iz Bihaća.
Kako mislis , sa tastaturom u ruci ?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 01 sij 2021, 07:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21292
Almoravid je napisao/la:
Rika sv Vida je napisao/la:
Bit će rekonkvista


Ja sam iz Bihaća.
Kako mislis , sa tastaturom u ruci ?

Živiš u Švedskoj ili Sloveniji?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 01 sij 2021, 13:13 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15483
Almoravid je napisao/la:
Rika sv Vida je napisao/la:
Bit će rekonkvista


Ja sam iz Bihaća.
Kako mislis , sa tastaturom u ruci ?


Mislm za jedno 20, 30 god kad cijeli USK padne na 50 000 penzića i 20 000 migranata

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 01 sij 2021, 14:54 
Offline

Pridružen/a: 01 sij 2021, 00:26
Postovi: 9
Rika sv Vida je napisao/la:
Almoravid je napisao/la:

Ja sam iz Bihaća.
Kako mislis , sa tastaturom u ruci ?


Mislm za jedno 20, 30 god kad cijeli USK padne na 50 000 penzića i 20 000 migranata


je li misliš da je situacija u zapadnoj Bosni bolja ili Hrvatskoj ? Mozda je u Irskoj i Njemackoj bolje :palacgore2
Idete u demogrfski slom. Pored masivne migracije, malo se i radjate .
činjenica


Privitak/ci:
81CDEB42-55AC-47F0-BCD0-21DA08DACF64.jpeg
81CDEB42-55AC-47F0-BCD0-21DA08DACF64.jpeg [ 365.12 KiB | Pogledano 5097 put/a. ]
Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 01 sij 2021, 14:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35609
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
A u Krajini ili Sloveniji?

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 01 sij 2021, 16:31 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15483
Almoravid je napisao/la:
Rika sv Vida je napisao/la:

Mislm za jedno 20, 30 god kad cijeli USK padne na 50 000 penzića i 20 000 migranata


je li misliš da je situacija u zapadnoj Bosni bolja ili Hrvatskoj ? Mozda je u Irskoj i Njemackoj bolje :palacgore2
Idete u demogrfski slom. Pored masivne migracije, malo se i radjate .
činjenica


Sisačko Moslavačka županija 1999god rođenih 1500, 2019god rođenih 1250
USK 1999god rođenih 5300, 2019rođ 1600 , 2020god oko 1400
:osama

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 01 sij 2021, 16:32 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15483
Vraćamo Bihać i cijelu tursku Hrvatsku matici, ti iz Švedske možeš pisat što hoćeš

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 01 sij 2021, 17:27 
Offline

Pridružen/a: 01 sij 2021, 00:26
Postovi: 9
Rika sv Vida je napisao/la:
Almoravid je napisao/la:

je li misliš da je situacija u zapadnoj Bosni bolja ili Hrvatskoj ? Mozda je u Irskoj i Njemackoj bolje :palacgore2
Idete u demogrfski slom. Pored masivne migracije, malo se i radjate .
činjenica


Sisačko Moslavačka županija 1999god rođenih 1500, 2019god rođenih 1250
USK 1999god rođenih 5300, 2019rođ 1600 , 2020god oko 1400
:osama


Bihac je 600km od Njemacke, za pola dana si kuci, i svi ti ljudi dolaze kucama redovno i niko se nije odrekao ni svojih kuca ni imanja ni niceg. Natalitet je sasvim OK pored tog sto i nismo u EU za razliku od vas , a gotovo svi zivimo u familijama i imamo djecu. Gubite stanovnistvo, cinjenica je, tako da i na taj nacin sanse nema da ostvarite mokre snove.
Bosnjaci su tu sad, ostaju, zaboravi slobodno. Ne bi ni to imali da vas EU nije prihvatila kao nedonosce njihovo, a oni ti bas i ne planiraju nikakav katolicki velikonacionalizam sponzorirati.
Sta da ti kazem, ostaje ti ovako na forumu da frustracije prosipas.

Od Bihaca do Mostara pusto haman.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 01 sij 2021, 17:38 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15483
Jest super vam je natalitet. Veći pad rođenih u USK u 20 god nego u Hrvatskoj odkad smo ušli u EU. Toliko o ''iseljavanju i gubitku stanovništva''
Pa da uđete u EU bi još više selili ali nećete uć nikad. Mislim oćete vi Muslimani ali neće BiH.
USK uskoro pust i prazan skroz. Samo će se čekat pogodne međunarodne okolnosti o oslobađanju te hrvatske zemlje. Ne žuri nam se nigdje. Iz godine u godinu sve vas je manje a HV sve jača.

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 01 sij 2021, 17:44 
Offline

Pridružen/a: 01 sij 2021, 00:26
Postovi: 9
Rika sv Vida je napisao/la:
Jest super vam je natalitet. Veći pad rođenih u USK u 20 god nego u Hrvatskoj odkad smo ušli u EU. Toliko o ''iseljavanju i gubitku stanovništva''
Pa da uđete u EU bi još više selili ali nećete uć nikad. Mislim oćete vi Muslimani ali neće BiH.
USK uskoro pust i prazan skroz.


Ta zupanija je sa 185000 2001 godine dosla na 158000 na zadnjem popisu 2015 godine, i sad je još manji, tako da se isto desava kod vas i pored tog sto ste u EU, sto bi opet trebalo dati bolji zivotni standard.
Opet, znam bolje svoje ljude nego ti, znam kako zive i koliko prosjecno djece imaju u zemljama EU, i opet se smatraju bišćanima, cazinjanima, kladuščanima itd. i tu su redovno.
I svaki kaže da će se vratiti čim se stvore normalni uslovi za život.
Jedno je realnost, a drugo tvoja želja koja ti neda da realnost vidi. Slušaj svog vođu i prihvati europske vrijednosti i bit će vam ok.
https://www.bbc.com/news/world-europe-54627625


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 01 sij 2021, 17:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ti si pun govana.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 01 sij 2021, 17:49 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15483
Almoravid je napisao/la:
Rika sv Vida je napisao/la:
Jest super vam je natalitet. Veći pad rođenih u USK u 20 god nego u Hrvatskoj odkad smo ušli u EU. Toliko o ''iseljavanju i gubitku stanovništva''
Pa da uđete u EU bi još više selili ali nećete uć nikad. Mislim oćete vi Muslimani ali neće BiH.
USK uskoro pust i prazan skroz.


Ta zupanija je sa 185000 2001 godine dosla na 158000 na zadnjem popisu 2015 godine, i sad je još manji, tako da se isto desava kod vas i pored tog sto ste u EU, sto bi opet trebalo dati bolji zivotni standard.
Opet, znam bolje svoje ljude nego ti, znam kako zive i koliko prosjecno djece imaju u zemljama EU, i opet se smatraju bišćanima, cazinjanima, kladuščanima itd. i tu su redovno.
I svaki kaže da će se vratiti čim se stvore normalni uslovi za život.
Jedno je realnost, a drugo tvoja želja koja ti neda da realnost vidi. Slušaj svog vođu i prihvati europske vrijednosti i bit će vam ok.
https://www.bbc.com/news/world-europe-54627625


Popisali ste 300 000 ljudi u USK 2013 a skoro se jednak broj djece rađa s tim da je prosječno stanovništvo u USK dosta mlađe. S daljnim tendencijama kakve su do sad Sisačka županija(iseljenička) vas prestiže za 2 god po rođenima.
Mogu se ti Bišćani i Cazinjani smatrat kako hoće u njemačkama i švedskama. Bitno je da se ni oni ni njihova djeca nikad neće vratit ili misliš da samo što nisu stvoreni bolji uvjeti za život :smijeh
Nit ćeš se ti vratit osim možda u penziju nit itko od njih. Po anketama 81% mladih Muslimana planira selit kad završe škole. Gotovo je Mujo. i USK postaje prazna a i cijeli muslimanski dio BiH

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 01 sij 2021, 17:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35609
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Čuj kad se stvore normalni uvjeti za život svi će se vratiti, u kakvom ovi svijetu odvaljenom od realnosti žive, nevjerojatno.
To znači nikada, jer uvjeti za život u BiH nikada neće biti normalni, ako takvi pod normalno vide samo život kakav imaju u Njemačkoj.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 01 sij 2021, 18:00 
Online
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15483
Pa bit će samo gori uvjeti za život, još sad zbog korone deseci tisuća otkaza i propala ekonomija, uskoro baby boom generacije u penziju, mladi svi pobjegli. Imat će više penzionera od radnika. Zdravstvo u kolapsu a tek ce bit za 5, 10 god jer 80% doktora ide u penziju. Administracija najveća u europi, još migranti siluju, ubijaju, pljačkaju kuće, pale, tko bi normalan tu uzdizao obitelj, a on priča kao da samo što nisu bolji uvjeti došli haha.
Vidi se da je negdje u Švedskoj, Kanadi, Australiji i da nema pojima o stanju u BiH

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 01 sij 2021, 19:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 tra 2018, 21:19
Postovi: 3578
Škole im se zatvaraju, profesori dobivaju otkaz, a njemu je to ok. Skroman narod.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 05 vel 2021, 15:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 kol 2009, 16:38
Postovi: 1513
Privitak:
Bihac_HVO.jpg
Bihac_HVO.jpg [ 88.64 KiB | Pogledano 4739 put/a. ]


Izvor: https://www.dnevnik.ba/vijesti/zapaljen ... nicima-hvo

Zapaljena spomen-soba i uništena spomen-ploča poginulim pripadnicima HVO-a

U naselju Baljevac na području Grada Bihaća zapaljena je spomen-soba te razbijena i uništena spomen-ploča poginulim pripadnicima 2. satnije HVO-a iz Vedrog Polja, doznaje Vecernji.ba.

Kao što se može vidjeti na fotografijama, zasad nepoznati počinitelji zapalili su spomen-sobu te otrgnuli i razbili spomen-ploču koja se nalazila na lijevoj strani kod ulaznih vrata u ovaj objekt.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1011 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 37, 38, 39, 40, 41  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO