HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 tra 2024, 10:43.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 1011 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 37, 38, 39, 40, 41
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 05 vel 2021, 15:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15779
Stecak je napisao/la:
Privitak:
Bihac_HVO.jpg


Izvor: https://www.dnevnik.ba/vijesti/zapaljen ... nicima-hvo

Zapaljena spomen-soba i uništena spomen-ploča poginulim pripadnicima HVO-a

U naselju Baljevac na području Grada Bihaća zapaljena je spomen-soba te razbijena i uništena spomen-ploča poginulim pripadnicima 2. satnije HVO-a iz Vedrog Polja, doznaje Vecernji.ba.

Kao što se može vidjeti na fotografijama, zasad nepoznati počinitelji zapalili su spomen-sobu te otrgnuli i razbili spomen-ploču koja se nalazila na lijevoj strani kod ulaznih vrata u ovaj objekt.



Jbg, HVO je branio Bihać, kasnije HV spasio i deblokirao grad, trebao se HVO evakuirat u Hercegbosnu odmah i pustit da padne grad kao i HV pustit ga da padne pod srpski nož.

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 05 vel 2021, 17:45 
Offline

Pridružen/a: 12 kol 2020, 08:27
Postovi: 1595
Eto koliko su ti crvi nezahvalni. Da je bilo pameti pa začepit dovod materijala u bihaćki džep, zaustavit sva djelovanja prema srbima, potajno im dat nafte i pustit ih da se poigraju. Na kraju bi u kasno lito 95-e oslobodili pusti Bihać i danas bi to bio prostor alla drvar i glamoč naseljen hrvatskim izbjeglicama. Nema goreg nego pokazat dobru volju prema muslimanima, jer toliko su zatucani pa to tumače kao slabost i razbahate se.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 05 vel 2021, 20:25 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 stu 2018, 13:21
Postovi: 4112
A neki na forumu maštaju o priključenju Bihaća i USK.
A to je zadnje što nam treba 200 tisuća (ili koliko ih već ima) neprijateljski raspoloženih muslimana u srcu Hrvatske, u mekom trbuhu Hrvatske.

_________________
Slava Ukrajini!
Nema predaje!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 05 vel 2021, 21:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 kol 2020, 11:37
Postovi: 15779
Dutch01 je napisao/la:
A neki na forumu maštaju o priključenju Bihaća i USK.
A to je zadnje što nam treba 200 tisuća (ili koliko ih već ima) neprijateljski raspoloženih muslimana u srcu Hrvatske, u mekom trbuhu Hrvatske.


Kad se isprazni skroz vraćamo Hrvatskoj a prazni se velikom brzinom

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25,758
2023/2024 - 15,503


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 10 svi 2021, 13:46 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 kol 2009, 16:38
Postovi: 1522
Izvor: https://kamenjar.com/grafitima-oskrvnut ... -u-bihacu/

Grafitima oskrvnuta crkva u Bihaću

Na crkvi sv. Ante Padovanskog u Bihaću ispisane su uvredljive poruke što su u ponedjeljak osudile tamošnje vlasti i Islamska zajednica.

Nepoznata osoba ili više njih u noći na nedjelju ispisale su uvredljive poruke protiv Katoličke Crkve na pročelju zgrade crkve u središtu Bihaća. Uz to, nedaleko od toga mjesta na oglasnome panou ispisane su poruke “Nož, žica, Srebrenica” te je na prometnome znaku ispisan kukasti križ.

Gradske vlasti Bihaća na čelu s gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem osudili su vandalski čin pisanja uvredljivih grafita na zidu crkve sv. Ante Padovanskog u centru grada.

“Pisanje grafita na bogomoljama vrijeđa sve građane i vjernike sve tri konfesije u gradu Bihaću i neće narušiti dobrosusjedske odnose po kojima je Bihać poznat u državi Bosni i Hercegovini”, naveo je Fazlić na Facebook stranici. On je pozvao policiju da rasvijetli ovaj vandalizam.

Osudu ovoga čina uputila je Islamska zajednica u Bihaću navodeći na svome Facebook profilu kako “skrnavljenje vjerskih objekata nije samo antivjerski, nego i anticivilizacijski čin koji ne ostavlja ravnodušnim nikoga”. (Hina)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 27 svi 2021, 19:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 kol 2009, 16:38
Postovi: 1522
Izvor: https://www.dnevnik.ba/dogadaji/braneci ... KgLcdWzsYo

Braneći Bihać poginula 72 i ozlijeđeno 250 pripadnika HVO-a

Polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i opijelom pred središnjim križem na groblju Svetoga Ante Padovanskoga Križ u Žegaru te svetom misom zadušnicom za poginule, nestale i umrle branitelje u istoimenoj Župnoj crkvi u Bihaću je prigodno obilježena 29. obljetnica utemeljenja Glavnoga stožera HVO regije Bihać, piše Vecernji.ba.

U okviru obilježavanja gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić sa svojim savjetnikom Franjom Jurićem ugostio je ratne zapovjednike bihaćkoga Hrvatskog vijeća obrane.

„Ponosni smo na tu činjenicu što smo skupa s Petim korpusom Armije RBiH, pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova, i ostalim postrojbama HVO-a, skupa pridonijeli obrani i oslobađanju ovoga prostora od okupatora“, kaže bivši zapovjednik Ivan Prša.

Oživljene su uspomene na zajedničku borbu u proteklom Domovinskom ratu i istaknuto kako su Hrvati i Bošnjaci, te i Srbi koji su ostali na ovim prostorima, imali samo jedan cilj – sloboda nekadašnjeg bihaćkog okruga, danas Unsko-sanske županije.

– Počeci su bili suviše skromni, puno boraca, malo pušaka. Bilo ih je tek 67 dugih cijevi i od toga polovica lovačkih pušaka. Doista, jadan ali častan početak. S tako malo oružja oduprijeti se skupa s Bošnjacima, ali i ostalima, neću griješiti dušu, koji su ostali braniti Bihać, obranili su ga svojstveno kao svoj grad. Ponosni smo na tu činjenicu što smo skupa s Petim korpusom Armije RBiH, pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova, i ostalim postrojbama HVO-a, skupa pridonijeli obrani i oslobađanju ovoga prostora od okupatora, kaže Ivan Prša, zadnji ratni zapovjednik GS HVO regije Bihać i brigadir Vojske Federacije Bosne i Hercegovine.

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić je prigodom obilježavanja 29. obljetnice Glavnoga stožera HVO regije Bihać kazao kako se malo tko u ovoj državi i okruženju može pohvaliti zajedničkom borbom Hrvata i Bošnjaka tijekom Domovinskoga rata za svoju slobodu, suživotom, junaštvom branitelja.

– Stoga, čast mi je što sam danas s pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane koji su s Bošnjacima zajedno obranili Bihać, rekao je.

Ovom prigodom potaknute su određene aktivnosti na obnovi nekih spomen-obilježja i spomen kuće u Vedrom Polju te postavljanje križa na mjestu pogibije onima koji su se 1994. prvi suprotstavili napadima neprijateljskih snaga.

Izaslanstva su potom obišli spomen obilježje braniteljima grada Bihaća a na žegarskom groblju Sv. Ante Padovanskoga položili cvijeće, upalili svijeće i odali počast stradalim bojovnicima HVO-a. Pridružili su im se i predstavnici Vlade Unsko-sanske županije.

Franjo Grgić, ratni zapovjednik GS HVO regije Bihać i predsjednik Organizacijskoga odbora, kaže kako su Hrvati i Bošnjaci imali zajedničkog neprijatelja od kojeg su se skupa branili.

– Nažalost, skupo smo platili cijenu rata, sedamdeset i dva poginula pripadnika HVO-a, 250 teže i lakše ozlijeđenih. Ranjeni su nas obvezali da na ovim svetim mjestima – spomen-obilježjima, položimo vijence, upalimo svijeće i prisjetili se onih što su nas najviše zadužili, dali svoj život, kaže Grgić.

Samir Jašaragić, ministar za pitanja branitelja i RVI-a u Vladi USŽ, kaže kako je ovo primjer zajedništva koji drugima treba biti pokazatelj kako se kad se hoće može obraniti svoja domovina.

- Ovo su velike žrtve koje nikad ne smijemo zaboraviti, naglasio je ministar Jašaragić.

Zajednička borba hrvatskih i bošnjačkih veterana Domovinskoga rata nastavljena je i u miru, ali za egzistenciju i ostvarivanje prava jer se većina njih danas osjeća zapostavljenim i na margini društvenih događanja. Obilježavanje ovoga značajnog jubileja okončano je misom zadušnicom za sve koji su svoje živote utkali u domovinu, Bosnu i Hercegovinu, a koju je predslavio fra Bono Tomić, župnik bihaćki.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 22 lis 2021, 14:17 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 kol 2009, 16:38
Postovi: 1522
Izvor: https://www.dnevnik.ba/vijesti/oskvrnut ... 4NgLsFZMt0

slika

Oskvrnuti kapelica i kip Majke Božje nedaleko Bihaća

Oskvrnuta je kapelica i kip Majke Božje nedaleko Bihaća, a incident je u petak osudio generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić, te pozvao na pronalaženje počinitelja kako bi se spriječilo ponavljanje sličnih incidenata.

Gospin kip koji se nalazio u ograđenoj kapelici u selu Kralje kod Bihaća bačen je na pod te je u cijelosti polomljen. Kako je na svome Facebook profilu objavio konzul Piličić, ovakvo krajnje neprimjereno postupanje i vandalski čin ne doprinosi očuvanju društvene i nacionalne tolerancije i suživota na području grada Bihaća, koji je poznat po toleranciji i multikulturalnosti.

"Osobito smo zabrinuti ovim vandalskim postupkom jer se sličan čin skrnavljenja katoličkog vjerskog objekta dogodio nedavno, kada je u mjesecu svibnju ove godine neprimjerenim grafitima oskrnavljena crkva sv. Antuna Padovanskog u Bihaću", naveo je generalni konzul RH u Banjoj Luci.

Pozvao je lokalne vlasti da žurno preventivno djeluju i poduzmu mjere kako bi se obeshrabilo počinjenje sličnih nedjela i spriječilo narušavanje međusobnog povjerenja i suživota na tim prostorima.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 16 kol 2022, 16:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 kol 2009, 16:38
Postovi: 1522
Izvor: https://croativ.net/domovinski-rat-srps ... %bc-37947/

Domovinski rat: Srpski zločini u općini Bihać



Rezultati popisa stanovništva iz 1991. i 2013. godine pokazuju da se broj Hrvata u općini Bihać smanjio za 41,51% (2.317 osoba). Tijekom Domovinskoga rata u Bihaću je poginulo i ubijeno 30 Hrvata (poginuli su od posljedica granatiranja, od mina, zlostavljanja i ubojstva). Ubijena su dva pripadnika HVO-a i tri djeteta. Radi se o ratnom zločinu protiv civilnoga stanovništva.

Prema Istraživačko-dokumentacijskom centru (Sarajevo) u Bihaću je tijekom rata (1991. – 1995.) ukupno ubijeno 95 osoba hrvatske nacionalnosti (10 civila i 85 vojnika).

Agresor je također uništavao katoličke crkve na prostoru općine Bihać (župa Bihać i župa Zavalje) koje su u sastavu Banjalučke odnosno Riječko-senjske nadbiskupije. Osim crkava agresor je uništavao župne kuće, kapelice i groblja. Cilj agresora bio je uništavanje tragova življenja nesrba na prostorima koje je agresor okupirao. Broj Hrvata katolika se tijekom godina smanjivao; godine 1937. ih je bilo 5.450, godine 1991. bilo ih je 3.674, a 2005. još manje – 2.856.

Crkva Gospe Lurdske na Skočaju oštećena je u jesen 1992., a srušena u studenom 1994. godine. Župna crkva sv. Franje Asiškoga spaljena je u studenome 1994. godine kao i župna kuća.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 11 lip 2023, 16:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2022, 17:46
Postovi: 8456
Lokacija: banana
Bihac, slika iz 1936. godine - gradska pijaca.

slika

Bosonogo se bilo.

I onda ne valja socijalizam, ne valja SFRJ. Pa bog vam dao moja NENA (u medjuvremenu rahmetli) je sezdesetih i sedamdesetih (tri-cetiri decenija nakon sto je nastala ova slika) hodala po gradu u stiklama i minicu a pobjegla kao maloljetnica sa sela i udala se.

_________________
Nacionalizam je kad se shupci jedne nacije raduju sto u toj naciji ima i pozamasnih kurchina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 14 lip 2023, 09:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2022, 17:46
Postovi: 8456
Lokacija: banana
Citat:
Petak 16.6. 2023. godine - 19:30 sati u sali Kulturnog centra Bihać biti će upriličena premijera dokumentarnog filma „ Život pod opsadom Bihać 1992-1995.“ po ideji Huseina Hadžića autora Esada Budimlića, Hasana Arnautovića i Mate Klarića.


Najava
https://www.facebook.com/watch/?v=710955224133510

_________________
Nacionalizam je kad se shupci jedne nacije raduju sto u toj naciji ima i pozamasnih kurchina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bihać
PostPostano: 13 stu 2023, 17:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 kol 2009, 16:38
Postovi: 1522
Izvor: https://reprezent.ba/blagoslovljeno-nov ... -civilima/

Blagoslovljeno novoizgrađeno spomen-obilježje poginulim braniteljima HVO regije Bihać i zvjerski ubijenim mještanima, civilima

slika

SKOČAJ, BIHAĆ – Na dvadeset i devetu godišnjicu napada velikosrpskoga agresora na potplješevička sela Skočaj, Međudražje, Zavalje, Baljevac i Vučijak, okupacije ovoga područja i zvjerskih ubistava civila, u prisustvu predstavnika braniteljskih udruga Hrvatskoga vijeća obrane regije Bihać, gostiju iz susjedne Republike Hrvatske, članova HVIDRA-e, predstavnika gradova i općina, svečano je blagoslovljeno novoizgrađeno spomen-obilježje trojici poginulih branitelja HVO i šestero civilnih žrtava Domovinskoga rata.

slika

Za zločine niko nije odgovarao

Na spomen-obilježju su uklesana imena poginulih branitelja Valtera Balena, Joze Dejanovića i Franca Rogića, te šestero stanovnika Skočaja, Lucije Rogić, Ive Balena, Ivana Dejanovića, Mande Perišić, Franje Bilena, te Kate Živković. U znak sjećanja na njih, svim poginulim braniteljima HVO regije Bihać i stradalnicima Domovinskoga rata u filijalnoj crkvi Male Gospe u Velikom Skočaju služena je sveta misa zadušnica koju je predvodio vlč. Marko Crnjak, župnik zavaljski a koji je spomen-obilježje i blagoslovio. Uz članove porodica poginulih, blagoslov je svojim prisustvom uveličao i Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

slika

-Godine 1991. ljudi ovoga kraja, su bez obzira dali su Bošnjaci ili Hrvati izbjeglicama iz Slunja, Cetingrada, Rakovice, Drežnik Grada i svih ostalih okupiranih hrvatskih područja pružili utočište i gostoprimstvo u svojim domovima. Podsjetio sam i na bitne povijesne činjenice koje se odnose na obranu ovih prostora i koje su stvorile pretpostavke za kasnije oslobađanje i u operaciji „Oluja“ 1995. ali i u svim drugim oslobodilačkim operacijama koje su se događale i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, izjavio je za ReprezenT Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Dana 11. novembar 1994. godine mještanima Skočaja ali i susjednih sela podno Plješevice uz granicu s Republikom Hrvatskom, svjedocima tih dana ostao je duboko urezan u sjećanju.

slika

Stipe Prša komandovao je jedinicom HVO-a kada su srpske vojne snage pokrenule ofanzivu na tadašnji bihaćki Okrug. -Išli smo u akciju gore na Plješevicu. Ubrzo je tada agresor sa svim raspoloživim snagama granatirao a potom upao u Skočaj. Tom prilikom je zvjerski ubio šestero civila, mještana Skočaja čija se imena nalaze na ovom spomen-obilježju. Ubio ih je na kućnom pragu. Jednu staricu koja je imala devedeset i neku godinu su masakrirali. Nama niti dan-danas nije jasno kako su to mogli učiniti, a još gora stvar je što za ove zločine niko nije odgovarao. Neka im je na duši, kaže Stipe Prša, bivši pripadnik HVO-a regije Bihać, danas predsjednik Savjeta MZ Skočaj i Organizacijskoga odbora za izgradnju spomen-obilježja.

slika

Zajedništvo građana Bihaća u ratnom i poslijeratnom periodu

Izgradnju spomen-obilježja financirao je Grad Bihać a obraćajući se okupljenima Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća kazao je kako spomen-obilježje poginulim braniteljima i civilnim žrtvama simbolizira zajedništvo građana Bihaća u ratnom i poslijeratnom vremenu, ali i sve žrtve i poginule branitelje Armije R BiH, HVO regije Bihać i policije koji su dali živote za slobodan Bihać i državu Bosnu i Hercegovinu.


slika

-Građani Bihaća su uvijek pokazivali zajedništvo i zaista mi je drago što smo to i danas potvrdili na ovaj način prisjećajući se i civilnih žrtava rata ali i pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane koji su položili svoje živote. I ne samo oni već i brojni drugi koji su ugradili svoje živote i dijelove tijela u temelje države u kojoj mi danas slobodno živimo i uživamo svu slobodu koju imamo, kazao je gradonačelnik Sedić. Spomen obilježja i pisana riječ garant su da istina nikad neće biti zaboravljena i da će žrtve branitelja ostati u kolektivnom sjećanju budućih generacija.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1011 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 37, 38, 39, 40, 41

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 32 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO