|
|
Stranica: 12/36.
|
[ 892 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 04 ožu 2021, 22:59 |
|
|
dunno je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: - Stvorenja, živi organizmi, dakle sam život, egzistiraju po Božjim Zakonima, npr homeostaze, samim tim im je potrebna energija jer su stvorena bića, ovisna o Božjem djelovanju u materijalnom svijetu. Dizajner - inž. napravi, dizajnira npr motor koji koristi naftu za svoj rad. Tako su i organizmi dizajnirani sa određenom svrhom i načinom korištenja energije za svoju egzistenciju.
Koriste energiju za svoju egzistenciju, a ako ostanu bez te energije umiru. Drugim riječima, smrtni su. Moje je pitanje zašto bi Bog stvorio čovjeka (kao nekakvo posebno i besmrtno biće) po istoj špranci, sa istim organima i istim tjelesnim procesima kao i smrtne životinje... Nema smisla. Crkva službeno naučava da su Adam i Eva postojali u doslovnom smislu, kao prvi ljudi u rajskom vrtu. Nevjerojatan je broj današnjih vjernika (i svećenika!) koji ne znaju za to ili otvoreno negiraju taj nauk. Baš fascinantna stvar. Očito je i njima iz nekog razloga neugodno pričati o tome kao o stvarnom događaju. Jesi pročitao Postanak 2.? Što ima biti neugodno pričati o Adamu i Evi? To je problem onima koji bi da piške i kake, teološkim evolucionistima i sl.ekipi.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 04 ožu 2021, 23:58 |
|
|
Purger111 je napisao/la: Opet ću postat da se ne izgubi u žamoru...
Mi smo umjetna bio-inteligencija napredne inteligencije omega tipa koja vlada multi-svemirom/prostor-vremenom i sposobna je za najkompleksniju razinu bio-inženjeringa (puno napredniju od naše mehanike/robotike). Može se raspravljati o njenoj supstanci, ali ona zasigurno može proizvesti još kompleksnije oblike umjetnog života od nas kao što je npr. svjetlosna umjetna inteligencija. Vrlo je vjerojatno ta Omega inteligencija ujedno i kreator simulacije našeg svemira. Greška u našem poimanju je to što pretpostavljamo dug period pasivnog djelovanja onog što zovemo "prirodnim zakonima", a zaboravili smo uračunati puno dinamičniji i katastrofičniji faktor djelovanja inteligencije na "prirodu"... Djelovanje visoke inteligencije također spada pod ono što arbitrarno zovemo "prirodni zakoni", a često ljudski odvajamo od "natprirodnog"...
Ova inteligencija bez problema "upload"-a našu svijest, konzervira kvantne informacije o našem umu, reasemblira atome našeg tijela, genetički proizvodi/modificira vrste u nekoliko sati ili dana, u materijalnom smislu radi čuda, ona je iznad vremena...
Otkud starim civilizacijama napredno znanje o matematici, arhitekturi, astronomiji, izračunima udaljenosti zvijezda itd. Kažu da su im mistična bića iz svemira predala to znanje... Zanimljivo... Ne može "argument" biti pitanje otkud, pa kako onda, pa zašto. Ne može neznanje biti dokaz za neku treću tvrdnju koja se tebi sviđa. Ako ne znamo otkud starim civilizacijama napredno znanje o nečemu, to samo znači da ne znamo, a ne da su ih mistična bića vodila za rukicu kao imbecile. Rezimiraš li ti ovako u vezi drugih stvari u životu? Ako jesi, ne želim biti u krugu od par kilometara od tebe.
_________________ 5. avgust 1995. - Dan ujedinjenja Srbijanaca i Srba iz regiona.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 05 ožu 2021, 00:12 |
|
|
dunno je napisao/la: Moje je pitanje zašto bi Bog stvorio čovjeka (kao nekakvo posebno i besmrtno biće) po istoj špranci, sa istim organima i istim tjelesnim procesima kao i smrtne životinje... Nema smisla.
Više uopće nije pitanje jesmo li nastali evolucijom ili ne, čak ni u crkvenim krugovima, sad je pitanje jeli bog pokrenuo evoluciju.
_________________ 5. avgust 1995. - Dan ujedinjenja Srbijanaca i Srba iz regiona.
|
|
Vrh |
|
|
Purger111
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 05 ožu 2021, 00:14 |
|
|
Primarijus je napisao/la: Purger111 je napisao/la: Opet ću postat da se ne izgubi u žamoru...
Mi smo umjetna bio-inteligencija napredne inteligencije omega tipa koja vlada multi-svemirom/prostor-vremenom i sposobna je za najkompleksniju razinu bio-inženjeringa (puno napredniju od naše mehanike/robotike). Može se raspravljati o njenoj supstanci, ali ona zasigurno može proizvesti još kompleksnije oblike umjetnog života od nas kao što je npr. svjetlosna umjetna inteligencija. Vrlo je vjerojatno ta Omega inteligencija ujedno i kreator simulacije našeg svemira. Greška u našem poimanju je to što pretpostavljamo dug period pasivnog djelovanja onog što zovemo "prirodnim zakonima", a zaboravili smo uračunati puno dinamičniji i katastrofičniji faktor djelovanja inteligencije na "prirodu"... Djelovanje visoke inteligencije također spada pod ono što arbitrarno zovemo "prirodni zakoni", a često ljudski odvajamo od "natprirodnog"...
Ova inteligencija bez problema "upload"-a našu svijest, konzervira kvantne informacije o našem umu, reasemblira atome našeg tijela, genetički proizvodi/modificira vrste u nekoliko sati ili dana, u materijalnom smislu radi čuda, ona je iznad vremena...
Otkud starim civilizacijama napredno znanje o matematici, arhitekturi, astronomiji, izračunima udaljenosti zvijezda itd. Kažu da su im mistična bića iz svemira predala to znanje... Zanimljivo... Ne može "argument" biti pitanje otkud, pa kako onda, pa zašto. Ne može neznanje biti dokaz za neku treću tvrdnju koja se tebi sviđa. Ako ne znamo otkud starim civilizacijama napredno znanje o nečemu, to samo znači da ne znamo, a ne da su ih mistična bića vodila za rukicu kao imbecile. Rezimiraš li ti ovako u vezi drugih stvari u životu? Ako jesi, ne želim biti u krugu od par kilometara od tebe. Poveži dva i dva... Ma možeš i na sto kilometara skupa sa svojim osobnim opaskama što se mene tiče.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 05 ožu 2021, 00:34 |
|
|
Purger111 je napisao/la: Poveži dva i dva...
Ma možeš i na sto kilometara skupa sa svojim osobnim opaskama što se mene tiče. Takvim povezivanjem se jako često krene u pogrešnom smjeru, zbog toga postoji znanost i znanstvene metode dokazivanja nečega, a ne ono što mi mislimo da bi moglo biti jer nam nešto nije jasno.
|
|
Vrh |
|
|
Purger111
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 05 ožu 2021, 00:38 |
|
|
Primarijus je napisao/la: Purger111 je napisao/la: Poveži dva i dva...
Ma možeš i na sto kilometara skupa sa svojim osobnim opaskama što se mene tiče. Takvim povezivanjem se jako često krene u pogrešnom smjeru, zbog toga postoji znanost i znanstvene metode dokazivanja nečega, a ne ono što mi mislimo da bi moglo biti jer nam nešto nije jasno. Pisao sam na temi koju sam spomenuo o otkrićima, istraživanjima, izvorima, dokazima ( religija/fizika-potraga-za-zivotom-u-svemiru-i-komparativna-mitologija-t19133.html ) ... Teorija je jasna.
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 05 ožu 2021, 05:08 |
|
|
Moglo bi se Boga i tako objasniti, znanstvenim rječnikom jel, za autiste koji zamišljaju Boga kao starca sa sijedom bradom na oblaku. Vrhovna inteligencija iznad prostora i vremena i svih poznatih i mogućih dimenzija zvuči sasvim OK. Alfa i Omega.
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 05 ožu 2021, 10:08 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Jesi pročitao Postanak 2.? Jesam. I ne vidim objašnjenje za svoje pitanje. Ne znam koliko uopće ima smisla raspravljati na toj razini ako se očigledno ne slažemo oko žanra navedenog teksta.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 05 ožu 2021, 11:07 |
|
|
dunno je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Jesi pročitao Postanak 2.? Jesam. I ne vidim objašnjenje za svoje pitanje. Ne znam koliko uopće ima smisla raspravljati na toj razini ako se očigledno ne slažemo oko žanra navedenog teksta. I što piše u Postanku 2,17?
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 05 ožu 2021, 12:13 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: I što piše u Postanku 2,17?
Jahve, Bog, zapovjedi čovjeku: "Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi,ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti! Znači, objašnjenje je da im je Bog odmah na početku stvorio metabolizam kao biološki mehanizam održavanja jedinke na životu (smrtnost se dakle podrazumijeva), jer je unaprijed znao da će nasjesti na zamku smrtnosti u vrtu?
|
|
Vrh |
|
|
Purger111
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 05 ožu 2021, 13:53 |
|
|
dunno je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: I što piše u Postanku 2,17?
Jahve, Bog, zapovjedi čovjeku: "Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi,ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti! Znači, objašnjenje je da im je Bog odmah na početku stvorio metabolizam kao biološki mehanizam održavanja jedinke na životu (smrtnost se dakle podrazumijeva), jer je unaprijed znao da će nasjesti na zamku smrtnosti u vrtu? Rekli smo, vjerojatno bi ih nakon nekog vremena uzeo na nebo bez fizičke smrti kao Sv. Iliju, Sv. Henoka i Sv. Mariju. To je mišljenje nekih teologa. Znao je da neće nasjesti i da hoće nasjesti. Mi živimo u svemiru gdje su nasjeli.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 05 ožu 2021, 14:28 |
|
|
Purger111 je napisao/la: dunno je napisao/la: Jahve, Bog, zapovjedi čovjeku: "Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi,ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti! Znači, objašnjenje je da im je Bog odmah na početku stvorio metabolizam kao biološki mehanizam održavanja jedinke na životu (smrtnost se dakle podrazumijeva), jer je unaprijed znao da će nasjesti na zamku smrtnosti u vrtu? Rekli smo, vjerojatno bi ih nakon nekog vremena uzeo na nebo bez fizičke smrti kao Sv. Iliju, Sv. Henoka i Sv. Mariju. To je mišljenje nekih teologa. A što će na" nebu"?
|
|
Vrh |
|
|
Purger111
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 05 ožu 2021, 14:36 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Purger111 je napisao/la: Rekli smo, vjerojatno bi ih nakon nekog vremena uzeo na nebo bez fizičke smrti kao Sv. Iliju, Sv. Henoka i Sv. Mariju. To je mišljenje nekih teologa.
A što će na" nebu"? Pa Sv. Ilija i Sv. Henok čekaju da dođe Antikrist pa će se vratiti na kratko. Što se tiče ostalih ne znam. Postoje neke teorije da sada zauzimaju mjesta koja su prije imali pali anđeli. U svakom slučaju funkcije su održavanje kreacije, štovanje Boga i tako dalje. Ovo su samo mišljenja, ne znam konkretno.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 05 ožu 2021, 14:43 |
|
|
Purger111 je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: A što će na" nebu"? Pa Sv. Ilija i Sv. Henok čekaju da dođe Antikrist pa će se vratiti na kratko. Što se tiče ostalih ne znam. Postoje neke teorije da sada zauzimaju mjesta koja su prije imali pali anđeli. U svakom slučaju funkcije su održavanje kreacije, štovanje Boga i tako dalje. Ovo su samo mišljenja, ne znam konkretno. Kucam sa moba pa skratim, a pogrešno je tako..Mislio sam na Adama i Evu, što će na nebu, osim u posjeti. Zemlja je stvorena kao Raj, i biće opet obnovljena. Da se nije desio pad u grijeh, Henok Ilija Mojsije itd. ne bi imali potrebu da budu na Nebu - Božjem prijestolju, ili na nekoj drugoj planeti. Sad su prinuđeni, dok traje pobuna.
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 05 ožu 2021, 21:54 |
|
|
Ima jedan interesantan film, u kojem je izlozen jedan koncept onozemajskog zivota!
"Sabirni centar" Gorana Markovica!
"Sabirni centar" je mesto gde se okupljaju pokojnici na onome svetu. Dobri, losi, svi su na istom mestu. Ali ne osecaju se svi na isti nacin. Neki su tu zadovoljni, a neki zarko zele da se vrate na zemlju. Alkoholicaru i pusacu uzasno nedostaju alkohol i cigarete. Neki su optreceni onim sto su ostavili nedovrsenim i neresenim za vreme zivota.
Proistice zakljucak da je posmrtno moguce osetiti zadovoljstvo ili osetiti nezadovoljstvo, sto nas navodi na dva pravca cije krajnje tacke su Pakao i Raj. Tj, radi se o stanju duse nakon smrti, pri cemu se ono lose stanje naziva Paklom a stanje zadovoljstva Rajem. Dalje, kako dusa zapada u jedno ili drugo stanje? Pa tako sto za zivota postupa na odredjeni nacin, stice odredjene navike, ogresava se o nekome... Sve se to urezuje u dusu i zauvek ostaje na njoj.
Tako je onima koji kroz zivot nemaju viziju hriscanskog paklenog ognja i Raja. Medjutim, hriscani brinu o dusi, i tokom zivota vizuelizuju paklene muke, kao i rajsko blazenstvo, pa se te vizije urezuju u njihove duse, njihovu svest, i cekaju ih kao realnost nakon smrti. Hriscanska dusa se pokajanjem i ispovedanjem greha oslobadja tereta greha, i time se priblizava onome sto je njena vizija raja. Ili ako se ne pokaje, osudjuje se na pakao koji ima na umu za zivota.
Dakle, ovde se postavlja jedno starije pitanje od pitanja "Postoji li Pakao". To pitanje je "Postoji li dusa?" Ako dusa postoji, postoji i Pakao.
Svi znaju ko je Anoton Le Vej! Osnivac Satanisicke crkve. Obozavalac Satane za zivota. Obozavanje Satane probudilo mu je odredjena ocekivanja nakon smrti. Medjutim, u smrtnom casu u bunilu zavapio je kako je sve bilo pogresno... Njegova dusa je izabrala pogresan put, na zalost, i krenula je na mesto za koje je on verovao da mu tu moze biti dobro, i za koje neki ne veruju da uopste postoji.
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 05 ožu 2021, 22:13 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: To pitanje je "Postoji li dusa?" Ako dusa postoji, postoji i Pakao.
Naravno da postoji, ali ne kao nekakav samostalan entitet bez materijalnog tijela. Čovjek je cjelina ta 2 dijela. Ako govorimo sa biblijskog stajališta.
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 05 ožu 2021, 22:19 |
|
|
@Markan Toga smo se već dotakli više puta, službeno katoličko stajalište je da duša postoji i zasebno od tijela i da je besmrtna. Ne kažem da je nužno tako. Ali eto. To je po katolički. Neka me ispravi neki katolik ako sam u krivu.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 05 ožu 2021, 22:25 |
|
|
Planina je napisao/la: @Markan Toga smo se već dotakli više puta, službeno katoličko stajalište je da duša postoji i zasebno od tijela i da je besmrtna. Ne kažem da je nužno tako. Ali eto. To je po katolički. Neka me ispravi neki katolik ako sam u krivu. To je po RKC, učenje koje se uvuklo u našu Crkvu. Ja kao pripadnik RKC se ne slažem s tim. I veoma lako se obrazloži preko Biblije zašto to nije točno. Ta dogma je zavela previše ljudi...
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 05 ožu 2021, 23:11 |
|
|
Pa ljudi kakav je smisao duse ako nije besmrtna? I kakav je smisao duse, ako je od istog prolaznog materijala kao i telo? Moram da stanem na stanoviste Katolicke crkve ovde... A verujem da i fizika govori u prilog besmrtnosti i bestelenosti duse. Kako to kaze fizika? Tako sto se fizika bavi materijalnim prirodnim svetom, a ceo taj svet sastavljen je od jedne iste cestice koju zovemo elementarnom. Fizicari jos nisu uhvatili elemntarnu cesticu. Prvo se mislilo da je molekul elementarna cestica, ali ispostavilo se da je deljiv na jos elementarnije cestice. Isto tako je bilo sa atomima, a zatim i sa subatomskim cesticama. Iako jos neuhvacena, osobine te cestice su izvesne: ona vibrira izmedju materijalnosti i nematerijalnosti. Materijalna je jer je od nje izgradjen kosmos i sav materijalni svet, nematerijalna je jer je nedeljiva. Dakle, mi, buduci sastavljeni od te cestice, cas smo materijalni cas nematrijalni. U trenutku kad smo materijalni, to je nase telo, u trenutku kad smo nematerijalni to je nasa dusa. U kosmickim razmerama, nematerijalno je ideja, logika, ili plan po kojem je izgradjen materijalni svet, to je plan po kome je ista elementarna cestica multiplikovana i organizovana da tvori bas ovakav svet sa svojim procesima, kretanjem, logikom... Dakle, u pocetku bese Logos, i Logos bese u Boga i Bog bese Logos! Kroz njega je sve postalo... Ako je nematerijalni Logos isped materijalnog sveta, onda je i dusa pre tela. Ako Logos ostaje posle raspada materijalnih entiteta, onda i dusa odstaje nakon raspada tela... E sad ide prica o dusi posle smrti tela, o Paklu i Raju.
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 05 ožu 2021, 23:53 |
|
|
dunno je napisao/la: Ne vidim u tim odlomcima odgovor na pitanje zašto bi Bog stvorio ljude sa istim metaboličkim organima kao i životinje, ako su ljudi zaista posebni i izvorno besmrtni... Drugim riječima, ako su Adam i Eva stvarno bili stvoreni kao besmrtna bića i hranili se "anđeoskom hranom", čemu im je služio probavni trakt? Koji je smisao metabolizma, ako su tjelesno besmrtni? Ja znam da ovo vama zvuči kao banaliziranje, ali ovo su sasvim legitimna pitanja. Promatrajući tvoje stavove sasvim je legitimno i razumno predpostavti da ti smatraš, poput većine naprednih ljudi, kako je ******** normalan. Iz toga se može zaključiti da je Bog vjerovatno stvorio probavni trakt da ga homići imaju gdje staviti.
|
|
Vrh |
|
|
Purger111
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 06 ožu 2021, 01:37 |
|
|
Mi već sada razmatramo pohranjivanje svijesti u obliku digitalnih informacija, biološko kloniranje itd.
Ono što je još fascinantnije od toga jest da kao što se energija ne može izgubiti, ne mogu se izgubiti ni informacije na kvantnoj razini.
Vrlo je lako moguće da je svemir simulacija i čak nam je lakše objediniti razne formule ako uzmemo da je svemir hologramska projekcija dvodimenzionalne plohe. Svemir, čini se, nije hardware kako smo mislili prije više od sto godina, već software upravljan uputama preko kodiranog matematičkog jezika.
Kao što već vidimo iz kvantne i teoretske fizike (potvrđeno i u određenim eksperimentima), čvrsta materija je iluzija (prostor-vremenski nedefinirane "čestice", polja, vibracije...), a bome je i vrijeme (možemo ga gledati kao prostor). Svemir sve više liči na ideju ili misao, a i makro-projekcije svemira nalikuju neuralnoj mreži.
Razvojem umjetne inteligencije, robotike i mehanike sve više shvaćamo da smo i sami vrlo kompleksna umjetna bio-inteligencija. Ako smo stvarno mi nečija umjetna inteligencija, mislim da je najmanja greda onome čiji jesmo pohraniti podatke o našoj svijesti...
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 ožu 2021, 11:57 |
|
|
Purger111 je napisao/la: Znao je da neće nasjesti i da hoće nasjesti. Mi živimo u svemiru gdje su nasjeli.
Ne vidim smisao rasprave u kojoj ćeš se pozivati na paralelne svemire kao datost. Ono, posudiš mi pare i kad ih budeš tražio nazad, ja ću reći da postoji svemir u kojem sam ti vratio... To mi je ta razina. Mogu ja to reći, ali to ne rješava problem mog nevraćanja para u ovom svemiru. Isto tako pozivanje na paralelne svemire ne rješava problem činjenice da je Bog stvorio takvu stvarnost u kojoj je moguće da se njegova stvorenja vječno pate. Reći da je morao stvoriti takvu stvarnost i da nije imao drugog izbora je kontradiktorno njegovoj svemoći.
|
|
Vrh |
|
|
Purger111
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 ožu 2021, 12:18 |
|
|
dunno je napisao/la: Purger111 je napisao/la: Znao je da neće nasjesti i da hoće nasjesti. Mi živimo u svemiru gdje su nasjeli.
Ne vidim smisao rasprave u kojoj ćeš se pozivati na paralelne svemire kao datost. Ono, posudiš mi pare i kad ih budeš tražio nazad, ja ću reći da postoji svemir u kojem sam ti vratio... To mi je ta razina. Mogu ja to reći, ali to ne rješava problem mog nevraćanja para u ovom svemiru. Isto tako pozivanje na paralelne svemire ne rješava problem činjenice da je Bog stvorio takvu stvarnost u kojoj je moguće da se njegova stvorenja vječno pate. Reći da je morao stvoriti takvu stvarnost i da nije imao drugog izbora je kontradiktorno njegovoj svemoći. Stvarnost je takva kakva je. Ne možeš ju gledat emocionalno, moraš je prihvatiti hladno i racionalno kakva je... Što mi moramo radit svaki dan, ići na posao, crnčit dok ne padnemo s nogu ili nam odu leđa, ovaj te oće zaebat, onaj te oće zaebat, plaćaj račune, režije, gorivo, kredite, popravke i cijelu plejadu izvanrednih troškova, banka te oće zaebat, brini oko kuće, kosi, popravljaj, zovi majstora, mijenjaj krov, žena kuhat, prat, peglat, čistit, brisat, ić u kupovinu, djeca učit, škola, faks, vozački, nikad dosta para, uvijek stres, problemi, svađe, utječe ti na zdravlje, brini o roditeljima, nikad sna po noći itd. Slušaš priče drugih ljudi, ovaj pije, ovaj rak, ovaj kolesterol, ovaj ciroza, ovaj psihički obolio, ovaj u dugovima kamataru, ovog žena ostavila, ovaj samac, ovaj nasilan, onaj ima para, al je nesretan, ovima dijete preminulo... Država nabija namete, lopovi pokrali, socijala nikakva, sirotinja, beskućnici, ovi ošli u inozemstvo, mirovine su nikakve, čeka se godinama na operaciju... Onome se mali drogira, ovisan, krade, obitelj rastavljena, uništena itd. Živiš na selu, ajde brini o stoci, zemlji, polju itd. I budi sretan da je mir generalno, šta da je rat, ostaneš bez kuće, bez voljenih, ideš u izbjeglištvo... idi u vojsku, ostani bez ruke, noge, zdrave pameti, ptsp, invalid cijeli život... šta kad ti poplavi, kad ti potres sruši kuću, šta kad dođu još gore tragedije od toga... Društveni, psihološki, svakakvi problemi nas more i nikad kraja i konca. Nikome nije lako i svi nose svoj križ. I što bi ja sad trebao reći na sve to? Život je težak stoga je ova stvarnost "nerealna"... To što se nama stvarnost ne sviđa i nije prijatna ne znači da ona nije takva kakva je...
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 ožu 2021, 13:08 |
|
|
Purger111 je napisao/la: Stvarnost je takva kakva je. Ne možeš ju gledat emocionalno, moraš je prihvatiti hladno i racionalno kakva je...
Ne znam gdje si vidio emocije. Samo kažem da mi taj koncept svemogućeg i dobrog Boga koji sa punim znanjem budućih ishoda stvori ovakvu stvarnost nema nikakvog logičkog smisla. A ako ćete vi kao vjernici također maknuti emocije po strani i prihvatiti stvarnost hladno i racionalno onakvu kakva jest (pod pretpostavkom istinitosti crkvenog nauka), u tom slučaju morate prihvatiti činjenicu da ogromna većina ljudi ide u pakao i da svemogući Bog nema neki veliki problem s tim. Da ima, ne bi stvorio ovu stvarnost.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 ožu 2021, 14:09 |
|
|
dunno je napisao/la: Purger111 je napisao/la: Stvarnost je takva kakva je. Ne možeš ju gledat emocionalno, moraš je prihvatiti hladno i racionalno kakva je...
Ne znam gdje si vidio emocije. Samo kažem da mi taj koncept svemogućeg i dobrog Boga koji sa punim znanjem budućih ishoda stvori ovakvu stvarnost nema nikakvog logičkog smisla. A ako ćete vi kao vjernici također maknuti emocije po strani i prihvatiti stvarnost hladno i racionalno onakvu kakva jest (pod pretpostavkom istinitosti crkvenog nauka), u tom slučaju morate prihvatiti činjenicu da ogromna većina ljudi ide u pakao i da svemogući Bog nema neki veliki problem s tim. Da ima, ne bi stvorio ovu stvarnost. A što fali ovoj stvarnosti?
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|