HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 stu 2024, 23:38.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1962 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 79  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: karte, mape, zemljovidi svakojake vrste
PostPostano: 21 ožu 2021, 14:36 

Kakve ste vi neznalice:

slika

https://en.wikipedia.org/wiki/Alcek

A i ja previše očekujem od "isCROričara"... :zubati

Ceha je napisao/la:
Vidiš kanjon Drine? :D

Vidim. Pitaj Dudua, Drina ti je "od Četnika odbranjena"! :smijeh Nisam znao za tu legendarnu pesmu dok je on nije stavio... tako vam je sve "odbranjeno" i tako ste bili "ravnopravni" član sa Ugarima i Austrijancima... :smijeh

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2021, 14:49 

sa zadnjeg susreta forumaša kad se malo popilo. :zubati

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2021, 15:04 

dudu je napisao/la:

Samo vi pevajte... i svirajte njegovom veličanstvu Kurcu - ne, ne mislim na austrijskog Premijera... :zubati

Daj stavi onu o "odbranjenoj Drini od Četnika" , zaboravio sam ko peva taj biser... :D

Evo mi pade na pamet Vic.

Hvali se devojka svojim devičanstvom: - Mene su mnogi valjani momci spopadali i napadali ali moja devojačka čast je ostala odbranjena!
- Jel' odbranjena k'o englesko tlo od tuđinske čizme?
- Ma, kak'o šugavo englesko tlo - k'o Drina od Četnika! :smijeh

S tobom Dudu uvek show... =))

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2021, 15:55 

dudu je napisao/la:

:ujko

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2021, 23:13 

Jebote, kod vas Hrvata sve obratno! Zna se šta se sa čim radi, ljudi...:001_rolleyes

Normalni ljudi:

slika

Hrvati:

slika

Sve naopačke kod vas... :neznam

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2021, 12:22 

weasel je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Bugari svi i svuda =))

Srbi i karte, jesi primjetio kako nemaju ozbiljnog kartografa na forumu :zubati
Zato i prave te svoje nebuloze s VKK

Pogubili se dečki, svi zapalili u Beč ili BeOgrad, a neke kanjončiće tu crkaraju :D
ikmandvaradtist je napisao/la:
Kakve ste vi neznalice:
slika
Ceha je napisao/la:

Vidim. Pitaj Dudua, Drina ti je "od Četnika odbranjena"! :smijeh Nisam znao za tu legendarnu pesmu dok je on nije stavio... tako vam je sve "odbranjeno" i tako ste bili "ravnopravni" član sa Ugarima i Austrijancima... :smijeh

Najjače brigade AU koje su radile sranja po Srbiji su ti bili "hrvatski pravoslavci" :D
Tak da, ne brigaj ti tu brigu :D
weasel je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Kako je krenulo, bome će bit :ujko :ujko :ujko :ujko :D

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2021, 16:41 

Je l' valja ova?
slika

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2021, 17:53 

Ceha je napisao/la:
weasel je napisao/la:
Srbi i karte, jesi primjetio kako nemaju ozbiljnog kartografa na forumu :zubati
Zato i prave te svoje nebuloze s VKK

Pogubili se dečki, svi zapalili u Beč ili BeOgrad, a neke kanjončiće tu crkaraju :D
Kakve ste vi neznalice:
slika

Najjače brigade AU koje su radile sranja po Srbiji su ti bili "hrvatski pravoslavci" :D
Tak da, ne brigaj ti tu brigu :D
weasel je napisao/la:

Kako je krenulo, bome će bit :ujko :ujko :ujko :ujko :D

Čudno, vas niko ovde da proglasi Fašistima... :confused1 mene već jesu, više puta, a nisam poklonik istih kao vi... zanimljivo! :whistling

aleksije radicevic je napisao/la:
Je l' valja ova?
slika

A zato se Ukrajinci i Hrvati simpatišu - pa, eno "Belih Hrvata" na krajnjem Zapadu Ukrajine...

Ako su to "Beli" - koje su boje ovi u budućoj Slavoniji?

I ne vidim nigde "Crvene"... nije valjda da ih nema... kako to, ovde se mnogo o njima priča... :zubati

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2021, 20:00 

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2021, 20:08 

dudu je napisao/la:

Ostajete di ste! A di ste? To pokazuje ova mapa!

slika

Drago mi je da ste se na kraju slozili sa mnom i mojim predlozima! :D

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2021, 20:27 

Opet aleksa zvan DGG

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2021, 20:30 

Ne damo ti Aleksa ni ara
DGG je Ante generala

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2021, 22:30 

Kakve ste vi neznalice:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... entury.png

Ceha je napisao/la:

Toliko su osvajali upadima i Mađari (Apenini, Nimačka, Poljska) i Huni (sridnja Europa) i razna germanska plemena (Apenini, Berberska obala, Magreb), Tatari (sridnja Europa) pa nisu se zadržali ni ostavili značajni trag u stanovništvu. Radi se o prolasku, a ne o naseljavanju s dužim zadržavanjem.
I tako ima Bugara svugdi, samo ih nima istočno od Morave i južno od Dunava.

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2021, 22:57 

aleksije radicevic je napisao/la:
Je l' valja ova?
slika

Evo stabilnijeg izvora slike

https://www.pinterest.com/pin/432556739187230603/

https://www.deviantart.com/atrejane/art ... -279944729

Crtač slike falia je na više mista. Raška je jugoistočnije, Neretvani su samo na području Neretvanske kneževine, a za područje Srbije ka' da uopće nima Srba?! Sisak je smistia u Austriju bliže Grazu. Postoji i ime Horutana, ali u povisnoj znanosti rabi se ime Karantanaca. Jezgra i misto nastanka starohrvatske države je na jugu Hrvatske, na području današnje sridnje Dalmacije, di su bili dvori hrvatskih vladara: u Kaštilima, na Klisu, Solinu, nagađalo se da je i u Splitu. Najstariji povisni izvori s imenon Hrvata su na hrvatskon jugu.

Dalje ne moraš ić.

A zato se Ukrajinci i Hrvati simpatišu - pa, eno "Belih Hrvata" na krajnjem Zapadu Ukrajine...

Ako su to "Beli" - koje su boje ovi u budućoj Slavoniji?

I ne vidim nigde "Crvene"... nije valjda da ih nema... kako to, ovde se mnogo o njima priča... :zubati

Bila Hrvatska je južnije, znana i kao Primorska Hrvatska. Područje Slavonije je Panonska Hrvatska. Crvena Hrvatska su one male južne sklavinije.

Bila, crvena, crna i zelena su starinski način označavanja strana svita. Isto imaš i kod Rusa, pa odatle i Bjelorusija. Sami sebe nazivaju Bila Rus', dok ime Rusa kod današnjih Rusa javlja se znatno kasnije. Ukrajinci Ruse tradicijski nazivaju Moskaljima, baltički narodi nazivaju ih Krievs po plemenu Kriviča. I Srbi imaju Bilu Srbiju odnosno Bojku.

Ostale boje kod oznake slavenskih naroda također se javljaju, ali su manje istaknute. Postoji i Crna Rusija, Crvena Rusija, točnije, Rus'. Naći ćeš šturih podataka o Crnoj Hrvatskoj na Donu i Crnim Hrvatima koji su priselili na područje istočne Nimačke.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2021, 14:48 

Srpska legenda je da su na početku trebali biti smješteni u Tesalijski krš, južno od Soluna.
Pa im se nije svidjelo, nego su utekli od tamo, a di drugdje, nego u kanjone oko gornje Drine =))

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2021, 21:28 

Sokolić je napisao/la:
Toliko su osvajali upadima i Mađari (Apenini, Nimačka, Poljska) i Huni (sridnja Europa) i razna germanska plemena (Apenini, Berberska obala, Magreb), Tatari (sridnja Europa) pa nisu se zadržali ni ostavili značajni trag u stanovništvu. Radi se o prolasku, a ne o naseljavanju s dužim zadržavanjem.
I tako ima Bugara svugdi, samo ih nima istočno od Morave i južno od Dunava.

Naravno!

A ja nisam ni rekao nigde da su ostavili traga, samo sam odgovorio na čuđenje nekolicine vas "otkud Bugari u Žabariji u to doba?" kao da je nešto problematično sa istom... karta je odlična, mi i jesmo najpre zauzeli tu oblast uz obalu - što se "nekima" ne dopada i pokušavaju da nas odbace od mora što dalje :whistling ...

Ceho,

nisam čuo za tu Legendu. Ali sam čuo za Hrvatske raznih boja. Koje je boje vaša Matica? Da je Junuz tu, predložio bi šarenilo duge... :zubati

Stvarno, gde je stari, dobri Junuz? :confused1

Njegovo Cvećarenje je bilo neuporedivo lepše od ovog Freyevog... :yes

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2021, 22:07 

Ceha zar nema izvor za to?

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2021, 00:48 

Srboljube,

još nisi stavio novi srpski Avatar? Još nisi prešao u Pravoslavlje? Nije valjda da ćeš pogaziti reč, okaljati obraz, izgubiti Čast? :ohmy

Vidi ti Boogyje, i neka ostrva su bili maznuli:

slika

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2021, 03:42 

Heero je napisao/la:
Ceha zar nema izvor za to?

DAI
https://hr.wikisource.org/wiki/O_upravl ... da_stanuju

li kad su dva brata naslijedili na vlasti svoga oca u Srbiji, jedan od njih je uzeo polovinu naroda te je zatražio zaštitu u Heraklije, imperatora Bizantinaca, i taj isti imperator Heraklija primio ga je i dao mu mjesto u pokrajini Soluna (Thessalonikes), da se tamo naseli, naime Srbiji (Serblia), mjesto koje od toga doba nosi taj naziv. »Srbi« na jeziku Bizantinaca je riječ koja označava »robove«, a na tom jeziku obično se riječju »serbula« označava obuću robova, a riječ »tzerboulianous« označava one koji nose jeftinu, siromašku obuću. Srbi su to ime dobili jer su postali robovi imperatora Bizantinaca.

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2021, 05:24 

Bizantski kroničar Ivan Skilices zabiližia je da je dukljanski vladar Mihajlo, koji je vlada Dukljom, Travunjom i Zahumlje, "vladar, onih koji se zovu Hrvati". Kad je Mihajlo poslao pomoć pobuni Bugara 1073., poslao je vojsku iz svoje države sastavljenu od Hrvata, koju su vodili vojvoda Petrilo i onaj "koji je iza Petrila zapovijedao Hrvatima". Skilices je bitan kao svidok vrimena. Konstantin Jireček je šeretski prominia iz "Hrvati" u "Srbi".

Mletački kroničar Andrija Dandolo piše da je područje "Zagorje" (Bosna i Surbia) zemljopisni pojam. Dandolo piše da se u njegovo vrime ta Zagora zove Hrvatska (Chroatia).

Mletački kroničar Ivan Đakon, koncem 10. stolića tisno vezije Neretvu s Hrvatskon i zabiližia je da su Neretvani etnički Hrvati.

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2021, 13:03 

A jel'?

Evo vi Hrvati tvrdite da "žitelji BiH jesu Sarblji":

slika

slika

Ako vi sami to tvrdite - ko sam ja da vam protivrečim? :neznam Eto, rešili smo to, BiH je naša. Hvala, Hrvati, dobri ste vi i znate šta je čije! :zastava_Hrvata

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2021, 15:11 

Sokolić je napisao/la:
Bizantski kroničar Ivan Skilices zabiližia je da je dukljanski vladar Mihajlo, koji je vlada Dukljom, Travunjom i Zahumlje, "vladar, onih koji se zovu Hrvati". Kad je Mihajlo poslao pomoć pobuni Bugara 1073., poslao je vojsku iz svoje države sastavljenu od Hrvata, koju su vodili vojvoda Petrilo i onaj "koji je iza Petrila zapovijedao Hrvatima". Skilices je bitan kao svidok vrimena. Konstantin Jireček je šeretski prominia iz "Hrvati" u "Srbi".
Mletački kroničar Andrija Dandolo piše da je područje "Zagorje" (Bosna i Surbia) zemljopisni pojam. Dandolo piše da se u njegovo vrime ta Zagora zove Hrvatska (Chroatia).
Mletački kroničar Ivan Đakon, koncem 10. stolića tisno vezije Neretvu s Hrvatskon i zabiližia je da su Neretvani etnički Hrvati.

Pa i jesu.
Inače, pojam Srbija dolazi od pojma srb, izvor.
I zbilja, područje zapadne Raške, porječja Lima, je poznato po brdskim izvorima.
Za suvremenike tog vremena, Srbija oko Lima (ono područje koje Srbi danas zovu "Starom Hercegovinom", uz rubne djelove današnje BiH, minus mitomanija po Boki);
slika
je zemljopisan naziv.
Izvorje :D

Dakle, Zagorje čine Bosna (područje oko gornjeg toka rijeke Bosne) i Izvorje (područje oko rijeke Lima).
Krajem 9.stoljeća su Srbi Bugarima uspjeli preoteti grad Ras, pa je cijelo područje prozvano Raškom, iako je i pitanje jesu li se Raška i Izvorje ikad sjedinili.
Većinu tog vremena je Srbija ionako bizanska, bugarska ili dukljanska županija.

Jedini knez kojeg imaju je Časlav, a on vlada nešto poslije Tomislava.
Srbija kao realna država nastaje tek s Nemanjićima, odnosno nakon što su križari uništili Bizant u IV. križarskom ratu, u 13. stoljeću...
Do tada je dole Crvena Hrvatska.

Na splitskim saborima 925. i 928. se utvrđuju crkvene granice od Raše do Bojane...

Knez Neretvana/Humljana, sam Mihajlo Višević za sebe kaže da je Ličik, a njihova domovina je oko Visle, iz Bijele Hrvatske....

@Ikica, tko je naručio taj Koledar?
A tko je autor teksta? :D

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2021, 20:04 

Sokolić je napisao/la:

Nisu mi poznati ti izvori.

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2021, 20:06 

A jel'?

Evo vi Hrvati tvrdite da "žitelji BiH jesu Sarblji":

slika

slika

Ako vi sami to tvrdite - ko sam ja da vam protivrečim? :neznam Eto, rešili smo to, BiH je naša. Hvala, Hrvati, dobri ste vi i znate šta je čije! :zastava_Hrvata

Honorion bosna od sva grada je mogla imati i klingonsko stanovnistvo u startu.
To ti govori koliko je to bitno.Znaci dva grada u slabo naseljenoj zemlji koju su hrvati i srbi svako malo osvajali jedni od drugih!
Šta misliš koliko se puta stanovnistvo izmijenilo?
Pa u 19 stoljecu je najvise srba u bih?

Vrh

PostPostano: 24 ožu 2021, 22:40 

Cehice,

ne znam. A za te citate - idi kod naših Deretićevaca, oni imaju citata od Skilice i Porfirogenita do starogrčkih hroničara... tu se koljite čiji je Krf - vaš ili naš... :zubati

Srboljube,

slažem se sa tobom. BiH je zona preklapanja srpskog i hrvatskog uticaja, nacije i jezika. Nekad smo mi a nekad vi držali veći deo. Da se bilo pametno, podelilo bi je se odavno pa ne bi nastala "treća opcija" ali - šta je, tu je... isto k'o Makedonija između Bugara i nas...

Gledam ovu kartu što sam poslednju stavio.. koliko bi Bugarska bila jaka da je ostala na 2 mora... petljali bi se u Dardanele, krvavu ti majku! :smajl043

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1962 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 79  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 22 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: