HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 25 pro 2024, 07:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3373 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 135  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob
PostPostano: 02 tra 2021, 10:26 

Planina je napisao/la:
Kanjon Neretve skupa sa kanjonskim satelitima (Dreznica, Neretvica/Klis).
Nama bi taj teritorij koristio za spoj Mostara i SB a njima je od propasti Neretve93 slijepo crijevo koje ne vodi nigdje.

Kako bi ti poveza SB sa Hercegovinom tudan? Misliš priko Konjica ili?!

Vrh

PostPostano: 02 tra 2021, 10:26 

Ceha je napisao/la:

Toliki dio Čvrsnice nisu držali

Vrh

PostPostano: 02 tra 2021, 14:11 

saskia je napisao/la:
Planina je napisao/la:
Nama bi taj teritorij koristio za spoj Mostara i SB a njima je od propasti Neretve93 slijepo crijevo koje ne vodi nigdje.

Pa Mostar- Jablanica- Prozor- Uskoplje

+ da nije pao Klis imali bi i Mostar- Jablanica- Klis- Fojnica

Edit: možda si me krivo razumio, govorim hipotetski da su se stvari drugačije odvijale da nam je moglo koristiti, plus i u slučaju neke buduće disolucije puno veću korist bi mi imali od Jablanice nego oni.

Vrh

PostPostano: 02 tra 2021, 14:21 

saskia je napisao/la:

Po tim praljkovim mapama vidi se da smo mi bili na Pločnom a za ostatak Čvrsnice nije ucrtano ništa ni naših ni njihovih, jel uopće bilo ikoga gore osim na Pločnom?

Vrh

PostPostano: 02 tra 2021, 14:58 

Planina je napisao/la:

Naš najveći problem je što mi nismo htjeli ratovati s njima.
Mi smo dole svugdje imali dominantne kote.
Nad Konjicen je Zabrđe
Nad Jablanicom je Pisvir
A Mostar su ionako držali samo istočni okrajak

Ono što smo mi trebali napraviti je redom;
1. Ući u Jablanicu.
Doslovce ce trebalo spustiti s brda.
Padom Jablanice bi pale i Drežnice, to je doslovce pust kanjon.
Možda bi riješili i Potoke i slična naselja na sjeveru Mostara.
Isto bi značilo i povezivanje s Konjičkom enklavom.
2. Ući u Konjic.
Padom Konjica se miče njih i s Neretvice/Klisa, to im je jedini veći centar.
Pitanje je gdje bi linija na istoku bila jerje s druge strane Ivan Sedla Sarajevo, no...
3. Pozabaviti se onom uskom trakom u Mostaru između Neretve i Srba.

Problemi s tim su da bi oni pritiskali u srednjoj Bosni, no to su radili i ovako.
Možda bi veći problem bila direktna linija sa Srbima, oni su tu mogli napraviti svašta (davali su podršku Muslimanima u Neretvi 93).

Naši planovi pred kraj rata su se prvenstveno bavili srednjom Bosnom, što je značilo i malo "obrnuti raspored".
Sjever oko Klisa je tu bio bitniji, barem rubno.
Početak bi bilo inženjersko probijanje ceste Rama-Fojnica, a onda bi se išlo dalje na Sebešić i uobičajenu komunikaciju Uskoplje-Novi Travnik.
Tu se podrazumjeva zauzimanje širih područja oko Vranice.

Na istoku Jablanice nije živjelo previše Hrvata, Klis je bio miješan, ali naši su se ponašali previše redukcionistički, prelako su se i otpisivali rubni krajevi.
Previše se i glumilo svece, još pogotovo što je engleski unprofor pomagao muslimane, a francuski svojim obećanjima (slobodna zona Fojnica) pomogao muslimanima u preuzimanju gradića.

Drežnica je na početku pregovora bila hrvatska.
Početni postoci su bili hrvatskih 27-28%, a u pregovorima je postotak spušten za 10%.
Srbi su svoj postotak spustili s 53-54%, na današnjih 48-49%, što je samo 5%.
Naravno, oni su tada na terenu i držali 20% više.

Mi smo prvo ustupili rubna područja, baš te planine oko Konjica (i Travnika), spustili na 24% (dio gubitka je i u Posavini išao).
A onda je slijedio posto po posto.
Tako smo mi i Srbi nakon toga izgubili otprilike po 5%.

Da se postavilo drugačije i zavelo reda, bili bi nas možda gnjavili oko izbjeglica nakon ulaska u Jablanicu i Konjic, ali tu nema previše stanovnika....

Nakon što se zauzme Klis, srednja Bosna vise nije enklava (Lepenica, za Lašvu se još Kaćune ili Sebešić treba riješiti) i to bi bio neki state craft, ali se;
a) šire linije, a vojnika nemamo previše
b) sa zauzimanjem Jablanice se dolazi u kontakt sa Srbima, a oni imaju i neku vojsku, ne samo mundžose bez pameti.

Bilo bi i priča da se izdaje srednja bosna, a da se radi samo u Hercegovini (Drežnica je zapadna Hercegovina), kao i priča o "dogovoru", ali to i ovako tule...

Vrh

PostPostano: 02 tra 2021, 14:59 

saskia je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Meni se isto čini da je greška, ali lako moguće da gore nije bilo nikog

Vrh

PostPostano: 02 tra 2021, 15:20 

Planina je napisao/la:
saskia je napisao/la:

Pa Mostar- Jablanica- Prozor- Uskoplje

+ da nije pao Klis imali bi i Mostar- Jablanica- Klis- Fojnica

Edit: možda si me krivo razumio, govorim hipotetski da su se stvari drugačije odvijale da nam je moglo koristiti, plus i u slučaju neke buduće disolucije puno veću korist bi mi imali od Jablanice nego oni.

Da, naši su se toga prelako odrekli.
To je područje koje su muslimani ionako cijelo vrijeme nudili.
istok Jablanice, dijelovi Konjica i Mostara.
Moguća je humanitarna kriza južno od Potoka, ali...

To ti je cca 3-4% BiH (ovisi o linijama i sve), a sličan postotak ti je i srednja Bosna, u dijelu kojeg nisu zauzeli Srbi (SBŽ ima 6%, a Srbi su zauzeli koja 2%; Jajce, Dobretiće, Donji Vakuf, pola Travnika (većinu ruralnog dijela općine) i rubove Bugojna).

Naši su se najviše pogubili na početku, kada je trebalo odreagirat i kad su ih ovi šibicari krenuli vozat.
Nisu bezveze Muslimani prvo radili atentate na zapovjednike brigada (Travnik, Novi Travnik...)
Da ih se opalilo po prstima kao u Rami ili Stocu, rata ne bi bilo.

Međutim, opet je problem širi.
Naši su dobro odreagirali u Uskoplju, pa se umiješao unprofor.
Bez njega bi HVO zauzeo Gornji Vakuf, osigurao kontakt sa Sebešićem, a da još nisu ubili zapovjednika Novotravničke brigade...
Travnik je mali džep (iako gusto naseljen, no kojeg smo na početku mi većinom kontrolirali), a miješano Bugojno s cijelim Uskopljem i Novim Travnikom u našim rukama brzo riješiva enklava.

Točno se vidi kako su muslimani počeli i planirali rat.
Od njihovog zauzimanja Kaćuna i sjevera Kiseljaka, kao otvaranja vrata za dotok šanga na jug, preko zauzimanja Fojnice kao sredstva pritiska na Lašvu s jugoistoka....

U Hercegovini smo mi držali većinu dominantnih kota jer su nam polozaji bili takvi na početku, a s vremenim smo ih i natamburali.
Bokševica je očiti primjer njihovog napada koji je doveo di pada Klisa.

U srednjoj Bosni su oni uspjeli zauzeti većinu dominantnih kota na početku priče, ali smo ih do kraja rata s njih izbacili.

Vrh

PostPostano: 03 tra 2021, 03:07 

Inače, stavio sam ovdje zanimljiv post;
http://www.forum.hr/showthread.php?p=85 ... st85552229

Ovo je bio veliki problem.
Da nacrtam.
slika
Ovo su fronte na zapadu BiH.

HVO je natjerao Srbe na povlačenje iz ovih svjetlih prostora;
slika
Dogovoreni planovi su bili ovakvi;
slika
slika

Međutim muslimani su zapravo htjeli ovo;
slika

Spojiti se Jajcem.
Bili su i nešto kopali rovove oko Jajca, pa je Gotovina opleo malo granatama oko njih da se smire.
Upali su gore na Oštrelj, naši su mislili da su četnici, ubili su ih par.
A bez veze, radi svojih gluposti su izgubili Prijedor.

Još su naši debilno startali Unu 95 jer je dogovorena akcija s juga, s muslimanske strane.
Frulica.

Na kraju je ispalo ovako, stil čudnovatog kljunaša;
slika

Pa su ih Srbi napali, pa su opet nas zvali u pomoć.
Maknuli su ih dole ispod Ključa, pao bi i sam Ključ, ovo zeleno gore;
slika
HV ih je morao spašavati...
slika

Vrh

PostPostano: 04 tra 2021, 05:08 

Malo oko uskoplja
To je seoce od 10 minuta šetnje, ovo je držala aBiH;
Ovaj malen dio uz Vrbasku cestu od Rifdžareva sokaka do gradske.
[imgl]https://i.ibb.co/8DQr4g8/Gornji-Vakuf.png[/img]
I sjeverno od Vrbasa su držali Batušu;
slika

Većina naselja oko Gornjeg Vakufa su hrvatska (danas sam gradić ima hr relativnu većinu);
http://www.statistika.ba/?show=12&id=10375

Ako se pogleda ova karta;
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr/f/f6/Po%C4%8Detak_Bo%C5%A1nja%C4%8Dko-hrvatskog_sukoba_u_Bosni.PNG
Na početku rata je to sve nešto ovog slučaja bilo;
slika
Muslimani su držali Vrse, a HVO Krupu...

HVO je držao većinu grada, samo nisam sto posto siguran za liniju u Krupi;
http://www.statistika.ba/?show=12&id=10375

http://www.forum.hr/showpost.php?p=8556 ... count=3568

Ako je Krupa sjeverno (jer danas se onda ovi Odvode nalaze u granicama Krupe, a i skočio je broj stanovnika za 300);
https://www.google.com/maps/place/Krupa ... 17.5931471 onda bi ovo ipak imalo "deblji" vrat;
slika

Vrh

PostPostano: 04 tra 2021, 13:30 

Nisam ni znao da smo bili do Vrbasa, mislio sam da je linija bila ova glavna cesta.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2021, 13:32 

Danas i je najvažnije tko drži grad, sela će u idućih 20 godina temeljito isparit u EU.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 04 tra 2021, 13:37 

Kakve nam koristi? Pa Hrvati u SBK drze gradska naselja ili barem su drzali unazad par godina. Iseljavanje svejedno jako visoko, pogledaj primjer Jajca gdje je naselje Jajce skoro pa jedino mjesto u cijeloj opcini gdje su Hrvati vecina + da nas ima znacajniji broj. Sva sela tu drze Muslimani.
Nisu ni Vitez ni Travnik neki velegradovi da odrze stanovnistvo, a kamoli Uskoplje ili Jajce.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2021, 13:41 

Jefferson Davis je napisao/la:
Kakve nam koristi? Pa Hrvati u SBK drze gradska naselja ili barem su drzali unazad par godina. Iseljavanje svejedno jako visoko, pogledaj primjer Jajca gdje je naselje Jajce skoro pa jedino mjesto u cijeloj opcini gdje su Hrvati vecina + da nas ima znacajniji broj. Sva sela tu drze Muslimani.
Nisu ni Vitez ni Travnik neki velegradovi da odrze stanovnistvo, a kamoli Uskoplje ili Jajce.

Trenutno nikakve koristi ali 10 puta brže se seli iz tih selendri pogotovo njihovih koje su zaostale u 19. stoljeću.

Iz grada se teže seli zato što imaš barem nekog posla, vidjet ćeš da će na kraju svaka do jedne općene u SBK biti većina onih koji su većina u gradu.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 04 tra 2021, 22:02 

weasel je napisao/la:

Trenutno nikakve koristi ali 10 puta brže se seli iz tih selendri pogotovo njihovih koje su zaostale u 19. stoljeću.

Iz grada se teže seli zato što imaš barem nekog posla, vidjet ćeš da će na kraju svaka do jedne općene u SBK biti većina onih koji su većina u gradu.

:palacgore1
1986 je napisao/la:
Nisam ni znao da smo bili do Vrbasa, mislio sam da je linija bila ova glavna cesta.

To je red kuća koji je razlika
koliko znam, na Vrbasu smo bili?

Vrh

PostPostano: 05 tra 2021, 15:08 

Bihać dočekuje hrvatsku vojsku poslije oslobođenja. Dugo su čekali Suljagićevu "armiju" i već pomislili da će ih Srbi pregaziti tenkovima.

slika

Vrh

PostPostano: 05 tra 2021, 15:53 

Vrh

PostPostano: 05 tra 2021, 19:06 

neno je napisao/la:
Kome smeta danas Washingtonski sporazum Mujo? Vama ili nama? Sta mislis?

Izgubili ste Herceg-Bosnu za kojom i danas placete :smijeh

slabo gledaš defter hefte!

Vrh

PostPostano: 05 tra 2021, 19:08 

neno je napisao/la:
Hvala sto ste pomogli stvaranju Islam-Bosne :palacgore1 dok je vasa H-B krepala.

Fala i vama!

Vrh

PostPostano: 05 tra 2021, 22:17 

neno je napisao/la:

A HVO na Pisviru, iznad Jablanice :D

Vrh

PostPostano: 09 tra 2021, 04:57 

Eno je umra Jovan Divjak.

https://www.slobodnaevropa.org/a/31193995.html

Je li itko ikad čua da je taj šta učinia protiv Hrvata? Meni nije poznato.

Vrh

PostPostano: 09 tra 2021, 14:12 

Sumnjam, on je dobrodosao muslimanskoj vojsci u Sarajevu pocetkom rata jer je kazu bio dobar poznavatelj ratne taktike, naucio ih je kako konstruirati obrambene transeje i slicno.

Brzo je uklonjen kao bitan faktor, jer Jovo i alahuekber armija bas i nisu kompatibilni.

Vrh

Naslov: Umra general HV i HVO
PostPostano: 10 tra 2021, 04:50 

Umra general HV i HVO Miljenko Lasić niki dan, a državne postaje ni zuc. Glavno da su trubile 10 minuta u udarnon dnevniku o princu Filipu iz neprijateljske Engleske. I onda još minjale raspored programa za istu večer emitirat dokumentarac o engleskon princu. Pritražujen "miljenko lasić" site:vijesti.hrt.hr i ništa.

https://www.jabuka.tv/preminuo-general- ... ica-lasic/

https://dnevnik.hr/vijesti/crna-kronika ... 47135.html

Vrh

PostPostano: 10 tra 2021, 08:59 

Sokolić je napisao/la:
Eno je umra Jovan Divjak.

https://www.slobodnaevropa.org/a/31193995.html

Je li itko ikad čua da je taj šta učinia protiv Hrvata? Meni nije poznato.

Samim tim što je služio jihadu u tzv. Armiji BiH je bio protiv svih nemuslimana koje je etnički čistila jihad alijina vojska.

To što se kasnije kada su ga potjerali pokajao i javno osudio transformaciju tzv. Armije BiH u vojsku islamskog Jihada donekle popravlja njegov obraz, ali nedovoljno da bi se ispravila greška pogrešno odabrane strane u ratu i neprepoznavanje islamističkih težnji kod Alije.

Citat:
On je, gostujući videolinkom, u emisiji Centralni dnevnik sarajevske Face televizije, otvoreno kazao da je u BiH onoga trenutka u “helač”, odnosno nizbrdo, kada je na vratim na ulasku u Stožer tzv. Armije BiH napisano “Kada ulaziš u kancelariju moraš da kažeš selam”.

-Sve je otišlo u “helač” onog momenta kada je na vratima u Štabu Armije BiH oficir stavio “Kad ulaziš u kancelariju moraš da kažeš selam”. Kad sam obilazio naše jedinice, u Tuzli Sarajevu, gdje god sam išao pozdravljao sam s pozdrav ili pozdrav domovini. Iza mene je išao čovjek iz Štaba koji je govorio selam”, rekao je Divjak dodajući da je tada pala u vodu ideja o “multi-multi” i svemu onome što znači Bosnu i Hercegovinu, prema njegovom viđenju.

General tzv. Armije ustvrdio je da upravo zbog takvih stvari BiH danas nalazi u nezavidnoj situaciji.

-Tu su počeci svega ovoga i zato se danas nalazimo u ovoj situaciji, rekao je Divjak.

Ovo Divjakovo priznanje, kao čovjeka iz sustava (odnosno Armije BiH) posebno je važno jer dezavuira iluziju (ako su je još uvijek rijetki i imali) o multietničkom karakteru Armije BiH kako to žele prikazati Izetbegović, Komšić, Džaferović i njihovi istomišljenici…

Simptomatično je što ovaj dio Divjakove izjave nije dobio širi publicitet iako je izgovorena u jednoj od najgledanijih tv emisija u BiH, a ovaj isječak objavljen je na Facebook stranici “Bošnjaci reagujte”.

Međutim, ostaje nejasno zašto to Divjak ranije nije kazao i zašto je, ako mu je smetao “Selam” vjerno služio velikobošnjačkim interesima kao jedan od ključnih ljudi bošnjačke tzv. Armije RBiH.

Podsjećamo, Selam (Es-selamu ‘alejkum, ar. ٱلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ) jeste arapski pozdrav koji koriste muslimani širom svijeta.

Vrh

PostPostano: 12 tra 2021, 02:50 

https://www.vecernji.hr/vijesti/izetbeg ... ike-830340
Izetbegović ratovao za 33 % muslimanske republike
20. travnja 2007.

IZETBEGOVIĆ: Dakle, bošnjačkom narodu je opstanak Jugoslavije odgovarao, ne po svaku cijenu, naravno, nego neke manje ili više rekonstruirane zemlje Potrudit ćemo se da ne bude nikakvih problema s te strane, da armija nemadne neprijatnosti kakve je imala u Hrvatskoj. To je Izetbegović obećao Kadijeviću 15. listopada 1991. iako se upravo u to vrijeme dogodila prva agresija na BiH u mjestu Uništa nedaleko od Kijeva, ili pak u mjestu Ravnom. Čak je predlagao, a to govori zapisnik s jednoga sastanka, "da unesemo odredbu da se BiH ne može odcijepiti od Jugoslavije, ne može proglasiti nezavisnost bez nekog plebiscita koji bi se onda zakazao ako bi se ikada do toga došlo".

Zaokret se u Izetbegovića, koji je dominantno usmjeravao rad Predsjedništva, dogodio u nekoliko navrata. Nakon inzistiranja iz Zagreba 10. 1. 1992. prvi put prihvaća realnost da će se scenarij Hrvatske ponoviti u BiH, ali i nakon toga nastoji balansirati odnos prema Beogradu, odnosno Zagrebu.

IZETBEGOVIĆ: Pokušavaju nam demontirati krov nad glavom da bi imali veliku kuću. Da bi velika država bila. Mi treba da ostanemo potpuno bez države. Mi ne možemo imati ni malu državu. Jer drugi hoće da imaju veliku državu, da svaki Srbin bude u toj državi.

Izetbegović je svjestan da su Srbi preuzeli oružje Teritorijalne obrane i da se sprema agresija. No samo deset dana poslije oštro upozorava Hrvatsku da povuče oružane snage nakon što je to od njega zatražila JNA. "Također, Predsjedništvo je zadužilo Vladu SRBiH da ostvari kontakt sa nadležnim organima Republike Hrvatske zbog prelaska i oružanih djelovanja njezinih jedinica na području SRBiH i da se osigura povlačenje svih tih jedinica nazad u Hrvatsku." Dvadeset dana prije izravnog udara na Sarajevo, Izetbegović prihvaća kolateralne štete u Hercegovini nastale zbog sukoba hrvatskih postrojba i JNA u Mostaru naivno vjerujući da se to neće ponoviti u Sarajevu. "Imamo jednu direktnu agresiju u zapadnoj Hercegovini, imamo pasivno pomaganje ovdje i ondje. To su činjenice. Sigurno da njihove baterije trenutno iz Lukavice iz kasarne Maršal Tito ne djeluju", rekao je na sjednici 14. travnja 1992. Posebno zanimljivo poglavlje u tim dokumentima iz Predsjedništva otkriva i dodatna arhiva koja govori o posrednim pregovorima s JNA na Ohridskome jezeru, a 26. 4. u Skopju je potpisan sporazum o povlačenju JNA iz BiH. Sporazum koji je predviđao i razoružanje, odnosno kapitulaciju paravojnih snaga, a uglavnom su bili Hrvati naoružani i spremni za srpsku agresiju, potpisali su Izetbegović, predsjednik Predsjedništva SFRJ Branko Kostić i v.d. SSNO general Blagoje Adžić.

Pa ovaj je lik cilo vrime bia onaj "mekši" policajac. Velikosrpska JNA nastupa grubo, a Izetbegović fino, a oboje u istom pravcu.

Vrh

PostPostano: 12 tra 2021, 07:27 

Lik se do 1981. izjašnjavao kao Srbin muslimanske vjere.
Jedino je čudno što odmah na početku nije džihad kontra Ustaša proglasio.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3373 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 135  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: