HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 21 lis 2024, 05:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 86 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Željkom Komšićem
PostPostano: 05 tra 2021, 13:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 stu 2020, 16:23
Postovi: 13278
Citat:
BIH – NAMETNUTI KOMPROMIS ILI...
O’Leary: Povijest uči da je u demokracijama poput BiH nužno da svaki narod bira svoje lidere
slika
Pokaže li Hrvatska jasno da više nema interesa za aneksiju u BiH i da je fokusirana na zaštitu razumnih prava Hrvata u BiH, njezina će pozicija s vremenom biti bolje prihvaćena, naglašava O’Leary

Ne znam nijedan sličan slučaj u drugim konsocijacijskim demokracijama kao što je onaj Željka Komšića. A da bi konsocijacije uspjele, svaki narod mora birati svoje lidere, zbog toga i jesu Hrvati u Bosni i Hercegovini danas nesretni, tvrdi ekskluzivno za Večernji list Brendan O’Leary, jedan od najuglednijih stručnjaka za konsocijacijske demokracije u svijetu, odnosno za složene višenacionalne demokracije koje ne funkcioniraju po modelu jedan član – jedan glas.

O’Leary je irski profesor na sveučilištu Pennsylvania u Philadelphiji (SAD), a prije je radio na Londonskoj školi ekonomije. Jedan je od najvećih eksperata za političko uređenje Sjeverne Irske o čemu je objavio niz djela. Neka su od njih i najizravnije utjecala na političko uređenje tog dijela Ujedinjenog Kraljevstva. U svojoj prošlogodišnjoj knjizi o BiH, poznata zagrebačka profesorica i stručnjakinja za BiH Mirjana Kasapović citirala je niz njegovih djela.

Također, na 25. godišnjicu Daytona, O’Leary je sudjelovao na virtualnoj međunarodnoj konferenciji koju je organizirala Vlada RH. I njegov odgovor bivšem bošnjačkom lideru Harisu Silajdžiću, koji je također bio na konferenciji, široko se dijelio na društvenim mrežama među hrvatskim komentatorima. “Nema ništa posebno demokratski pogrešno u strukturi koja je dogovorena Daytonskim sporazumom”, rekao je tada.

Za početak, što je to konsocijacijska demokracija?

– Politički sustav u kojem konstitutivni narodi uživaju paritet i prakticiraju dijeljenje moći putem principa pariteta, proporcionalnosti, autonomije i prava na veto – odgovara nam znanstvenik. Bosna i Hercegovina jedno je od tih podijeljenih društava koje je Daytonskim sporazumom, nakon vrlo teškog rata, uspostavilo takvo uređenje. Švicarska je primjerice drugo, Sjeverna Irska treće, a važan je primjer Belgija koju nam O’Leary ističe kao najbolji uzor koji bi BiH mogla imati.

– Ta je zemlja najbolji primjer nezavisne funkcionalne konsocijacije, kao i BiH koja je također federacija – govori taj znanstvenik koji je o susjednoj zemlji u kojoj su Hrvati konstitutivan narod objavio više radova.

O’Leary nam pojašnjava koje četiri prepreke vidi kao najveće za normalno funkcioniranje susjedne zemlje.

– Prva je previše međunarodne intervencije. Mislim da bi bilo bolje da lokalni akteri plaćaju troškove pat-pozicija kako bi osigurali napredak. Druga je nastavak želje Republike Srpske, makar bila izražena na različite načine, da se ujedini sa Srbijom. Treća je nastavak želja Bošnjaka da “prevrnu” Dayton kako bi učinili BiH unitarnom državom, umjesto federacijom u kojoj postoji dijeljenje moći. I četvrto su problemi koje je stvorio slučaj Sejdić i Finci protiv BiH, što uključuje i odluku Europske unije da kao preduvjet za članstvo postavi zadovoljavajući ishod tog slučaja na Europskom sudu za ljudska prava – objašnjava O’Leary.

Presuda u slučaju Sejdić-Finci ugrubo nalaže BiH da prestane s “diskriminatornom praksom” etničkog biranja koje onemogućava manjinama da budu izabrane u Predsjedništvo. No, kako je O’Leary rekao na spomenutoj konferenciji, normalne su i demokracije u kojima postoje slična ustavna ograničenja. Predsjednik Sjedinjenih Država mora biti rođen u SAD-u, a šef britanske države mora biti protestant, Belgija ima tri lingvistički mješovite regije... “Ja sam državljanin SAD-a, ali kao imigrant ne mogu se kandidirati za predsjednika pa se ne odlazim žaliti na Vrhovni sud zbog tog zakona”, rekao je.

Hrvatima u BiH posebno smeta pojava koju mnogi analitičari i međunarodni komentatori opisuju kao oduzimanje ili pak gaženje političkih prava. U posljednja četiri izborna ciklusa, Bošnjaci su izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH čak tri puta, koristeći rupu u zakonu koja omogućuje da birači u Federaciji, kako to govore kritičari, krše duh Daytonskog ustava. Ime Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, postalo je sinonim za kršenje političkih prava Hrvata, iako oni naglašavaju da im se prava krše i na nižim razinama. Komšićev odnos s hrvatskim strankama, a i golemom većinom birača, praktički ne može biti gori, unatoč njegovoj dugovječnosti.

O’Leary nam kaže da ne zna nijedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Željkom Komšićem.

– Da bi konsocijacije uspjele, ključan je princip da svaka grupa bira svoje lidere. Godine 1998. Sjeverna Irska započela je s eksperimentom zajedničkih izbora za svoja dva premijera, koji je zahtijevao nacionalističke i unionističke članove Skupštine da glasaju za preferiranog kandidata druge strane. Sustav je napušten 2006. godine – jasan je irski profesor. Zanimljivo, te iste 2006. Bošnjaci su prvi put izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH, što će se kasnije ponoviti još dva puta.

– To Hrvate čini nesretnima jer su Bošnjaci izabrali nekoga koga Hrvati lako moguće i ne bi izabrali da je izbor bio prepušten njima – smatra O’Leary i dodaje da slučajevi obveznih glasanja preko etničkih linija imaju vrlo slabu povijest uspjeha, pogotovo uključuju li to da birači ili parlamentarci jedne zajednice izabiru lidere druge zajednice – tada nisu reprezentativni lideri. Situacija u BiH je komplicirana, i praktički nijedan konstitutivni narod nije zadovoljan.

Bošnjački lider Bakir Izetbegović se prije desetak dana založio za stvaranje unitarne države, odnosno za vraćanje na stanje prije Daytonskog sporazuma. O’Leary smatra pogrešnima tvrdnje bošnjačkih lidera da je konsocijacijska demokracija problem za zemlju.

– To ne znači da se takve demokracije ne mogu reformirati ili ukinuti, ali u stvaranju reformi ili ukidanju sustava, strane u originalnom sporazumu moraju pristati na te promjene, po mogućnosti prema njihovim dogovorenim pravilima za promjene – naglašava. Kako bi smanjili nacionalizam u zemlji, O’Leary vjeruje da bi političari u BiH trebali poštovati trenutačna pravila i izbjegavati korištenje međunarodnih aktera kako bi ojačali svoje domaće pozicije.

I srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne prestaje koristiti separatističku retoriku po kojoj je poznat u cijeloj Europi. O’Learyja smo pitali, da je bh. patriot, kako bi pokušao privoljeti Srbe da ostanu dio BiH.

– Inicijalno poštujući njihovu autonomiju i pokušavajući kreirati politike koje bi stvorile neto dobitke za sve – kazao je te naglasio da ga ne čudi što su pozicije naroda ukopane i četvrt stoljeća nakon rata jer su nacionalne preferencije vrlo otporne. Dayton je kompromis, i to djelomično nametnut. Isto tako naglašava da je mir u BiH prvi preduvjet za daljnji napredak.

Hrvatska je nedavno u institucijama EU predstavila non-paper, neslužbeni dokument, u kojem je s više drugih zemalja EU usuglasila poglede na BiH. Zagrebu su se pridružile još neke zemlje, poput Slovenije, Mađarske i Grčke, a istaknut je princip ravnopravnosti triju naroda. Jedan od bošnjačkih lidera Denis Zvizdić dokument je nazvao “oktroiranim”. Usto, dio institucija u susjednoj državi još je blokiran. Vlada Federacije BiH uopće nije formirana nakon izbora 2018., već je ona iz prethodnog ciklusa samo nastavila svoj mandat. Trenutačno traju pregovori glavnih hrvatskih i bošnjačkih stranaka o novom izbornom zakonu kojim bi se, kako traže Hrvati, ukinula mogućnost izbornih manipulacija kojih su oni žrtve.

Neki komentatori smatraju da Hrvatska nije bila uspješna u objašnjavanju svoje pozicije unutar europskih institucija.

– Mislim da je hrvatska legitimnost snažnija od srbijanske. Europski lideri skeptični su prema svim bivšim jugoslavenskim državama. Pokaže li Hrvatska jasno da više nema interesa za aneksiju u BiH i da je fokusirana na zaštitu razumnih prava Hrvata u BiH, njezina će pozicija s vremenom biti bolje prihvaćena – naglašava O’Leary.

Najutjecajniji aspekt O’Learyjeva rada praćenje je Sjeverne Irske. Prije mjesec dana neki su zapovjednici lojalističkih (odnosno, probritanskih) paravojnih skupina objavili da su povukli svoju podršku Sporazumu na Veliki petak koji je potpisan 1998. i kojim je završena većina nasilnih epizoda u pokrajini. Pobunili su se zbog drukčijeg odnosa koji s Bruxellesom nakon Brexita imaju London i Belfast čime su, smatraju, nedopustivo razdvojeni.

– Lojalisti koji to govore pripadnici su paravojski, a ne izabrani političari. Sporazum na Veliki petak velik je uspjeh, ali je krhak. Mogu mu naštetiti unilateralni i ilegalni potezi britanske vlade, čemu trenutačno svjedočimo. Ako su čitatelji zainteresirani, mogu pročitati moj trotomni “Ogled o Sjevernoj Irskoj” – govori.

Koje su glavne razlike u demokraciji između Sjeverne Irske i Bosne i Hercegovine?

– U Sj. Irskoj “drugi” su snažniji, odnosno oni koji nisu ni nacionalisti ni unionisti. Sjeverna Irska ima dva premijera, BiH ima tročlano kolektivno predsjedništvo. U BiH postoji trostrani konflikt s podjelama u svakom bloku te su međuetnički pokreti vrlo slabi. BiH može biti potpuno suverena i nezavisna ako njezine tri zajednice uspješno koegzistiraju. Ako ne, ostat će pod međunarodnim protektoratom. Sjevernoj Irskoj legalno nije dopušteno da postane nezavisna, ali postoji međunarodni dogovor koji joj omogućuje da postane dio ujedinjene Irske ako postoji većinska podrška toj opciji – što bi se moglo materijalizirati u sljedećim desetljećima.

Nasuprot tome, Republici Srpskoj nije dopušteno pripojenje Srbiji zbog međunarodnog bijesa prema bosanskim Srbima i ponašanja Srba tijekom Balkanskih ratova – zaključio je O’Leary.


https://www.vecernji.hr/vijesti/brendan ... re-1481839

_________________
HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Brendan O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Želj
PostPostano: 05 tra 2021, 14:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 stu 2020, 16:23
Postovi: 13278
Blento je ušao u povijest...

_________________
HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Brendan O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Želj
PostPostano: 05 tra 2021, 14:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39
Postovi: 60453
Lokacija: DAZP HQ
Naravno da je Komšić poseban slučaj, ne samo što je nametnut mimo hrvatske volje, nego je nametnut čovjek koji je bio pripadnik neprijateljske vojske.

HVO je ugradio Hrvate u ustav BIH i samo HVO Hrvati imaju prava birati Hrvate.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Brendan O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Želj
PostPostano: 05 tra 2021, 14:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 stu 2020, 16:23
Postovi: 13278
Još jedan genijalan potez muslimana. Izborom Komšića, slučajem koji je nepostojeći na svjetskoj razini u sličnim situacijama dali su Hrvatima moćan argument pred cijelim civiliziranim svijetom kako ih se obespravljuje i ugnjetava.

Od žrtve i mezimca su postali problematičan čimbenik.

Genijalan potez.

_________________
HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Brendan O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Želj
PostPostano: 05 tra 2021, 14:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109214
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Nije bilo boljeg od Komšića za hrvatske interese.
Pri tom ne mislim na te razne zapadne smušenjake. Već da se ujedini hrvatska mladež i nove generacije iza hrvatske zastave u hrvatski duh i mentalno odjebe ta osmanska kasaba.
To muslimani više ne mogu vratiti sve da odluče 30 godina biti fini.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Brendan O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Želj
PostPostano: 05 tra 2021, 14:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 31 ožu 2021, 11:10
Postovi: 1297
BBC je napisao/la:
Nije bilo boljeg od Komšića za hrvatske interese.
Pri tom ne mislim na te razne zapadne smušenjake. Već da se ujedini hrvatska mladež i nove generacije iza hrvatske zastave u hrvatski duh i mentalno odjebe ta osmanska kasaba.
To muslimani više ne mogu vratiti sve da odluče 30 godina biti fini.

A zašto bi muslimani bili fini, i ne trebaju biti fini hahaha. Trebaju da vam budu trn u oku, a i bit će koliko vidim. Tu ništa ne možete vlahadijo!

_________________
Britanski dnevni list “Manchester Guardian” od 03. kolovoza 1914. donio je: “Kad bi se Srbiju moglo odvući na sredinu oceana i potopiti, tada bi se Europski zrak pročistio.”


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Brendan O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Želj
PostPostano: 05 tra 2021, 14:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109214
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ne razmem arapsko-bošnjački.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Brendan O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Želj
PostPostano: 05 tra 2021, 14:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 17:49
Postovi: 32779
HusoBaznijek je napisao/la:
BBC je napisao/la:
Nije bilo boljeg od Komšića za hrvatske interese.
Pri tom ne mislim na te razne zapadne smušenjake. Već da se ujedini hrvatska mladež i nove generacije iza hrvatske zastave u hrvatski duh i mentalno odjebe ta osmanska kasaba.
To muslimani više ne mogu vratiti sve da odluče 30 godina biti fini.

A zašto bi muslimani bili fini, i ne trebaju biti fini hahaha. Trebaju da vam budu trn u oku, a i bit će koliko vidim. Tu ništa ne možete vlahadijo!


Znaš li ti što se radi sa trnom koji smeta? :biceovodobro

_________________
Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

986 of 2558 - 38.55%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Brendan O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Želj
PostPostano: 05 tra 2021, 14:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 stu 2020, 16:23
Postovi: 13278
BBC je napisao/la:
Nije bilo boljeg od Komšića za hrvatske interese.
Pri tom ne mislim na te razne zapadne smušenjake. Već da se ujedini hrvatska mladež i nove generacije iza hrvatske zastave u hrvatski duh i mentalno odjebe ta osmanska kasaba.
To muslimani više ne mogu vratiti sve da odluče 30 godina biti fini.


Ciroza jetre ima multiplicirajuće pozitivne efekte:

1. Homogenizirao je Hrvate Herceg Bosne
2. Otvorio je oči Hrvatima u Hrvatskoj
3. Dao je politici Hrvatske i Hrvata u BiH jak argument za hrvatsku stvar
4. Zapadni smušenjaci su sad za "razumne zahtjeve Hrvata" jer su to razumni zahtjevi po njihovim obrascima ponašanja
5. Muslimani su ispali problematični kao što i jesu

Hvala svim biračima koji su glasali za Željka Komšića. :HercegBosanac

_________________
HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Brendan O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Želj
PostPostano: 05 tra 2021, 14:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 17:49
Postovi: 32779
Reconquista je napisao/la:
BBC je napisao/la:
Nije bilo boljeg od Komšića za hrvatske interese.
Pri tom ne mislim na te razne zapadne smušenjake. Već da se ujedini hrvatska mladež i nove generacije iza hrvatske zastave u hrvatski duh i mentalno odjebe ta osmanska kasaba.
To muslimani više ne mogu vratiti sve da odluče 30 godina biti fini.


Ciroza jetre ima multiplicirajuće pozitivne efekte:

1. Homogenizirao je Hrvate Herceg Bosne
2. Otvorio je oči Hrvatima u Hrvatskoj
3. Dao je politici Hrvatske i Hrvata u BiH jak argument za hrvatsku stvar
4. Zapadni smušenjaci su sad za "razumne zahtjeve Hrvata" jer su to razumni zahtjevi po njihovim obrascima ponašanja
5. Muslimani su ispali problematični kao što i jesu

Hvala svim biračima koji su glasali za Željka Komšića. :HercegBosanac


Ja sam bio u velikom iskušenju da glasujem za Komšića zadnji put. Budimo realni čovjek je internacionalizirao hrvatsko pitanje i doveo do izbornog zakona. Da je bio Čović sve bi ostalo isto.

Ipak, suzdržao sam se, za najbolje djelovanje moraju nam ga nametnuti. :zubati

Ali kad sve ovo prođe moramo mu dati neko odlikovanje. :palacgore1

_________________
Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

986 of 2558 - 38.55%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Željkom Komš
PostPostano: 05 tra 2021, 14:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109214
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Dublje je to od tog. Zapadnjaci su bezbroj puta gledali kako Bakir (ili ko već od njih) nešto potpisuje ili se rukuje uz dogovor i sutra muslimanskim novinarima govori kako se nije uspjelo dogovoriti jer taj i taj ne pristaje na par dodatnih muslimanskih uvjeta.
Jednostavno se to laganje ljudima zgadilo. Ako su politički korektni i diplomatski kurtoazni nisu bez mozga i očiju. To sranje traje 25 godina.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Brendan O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Želj
PostPostano: 05 tra 2021, 14:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 stu 2020, 16:23
Postovi: 13278
Naša Kvačica je napisao/la:
Ja sam bio u velikom iskušenju da glasujem za Komšića zadnji put. Budimo realni čovjek je internacionalizirao hrvatsko pitanje i doveo do izbornog zakona. Da je bio Čović sve bi ostalo isto.

Ipak, suzdržao sam se, za najbolje djelovanje moraju nam ga nametnuti. :zubati

Ali kad sve ovo prođe moramo mu dati neko odlikovanje. :palacgore1


:smijeh

To je to.

_________________
HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Željkom Komš
PostPostano: 05 tra 2021, 14:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 pro 2015, 10:33
Postovi: 16650
..da je možda bio pametniji možda bi iz svega bošnjaci izvukli neku koristi ovako im je služio u zadovoljenju niski strasti..dugoročno to sam već pisa ne htijući pomoga "svom" narodu..


Vrh
   
 
 Naslov: Re: O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Željkom Komš
PostPostano: 05 tra 2021, 15:27 
Offline

Pridružen/a: 08 srp 2009, 21:37
Postovi: 1821
Nadam se da će ukupna dugoročna šteta koju će Muslimani primiti zbog Komšića biti bar onolika nakon što ih je Karadžić upozorio na što će izaći sa svojim varanjem i bezobrazlukom.

_________________
Federacija BiH: Sveto rimsko carstvo hrvatskog naroda


Vrh
   
 
 Naslov: Re: O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Željkom Komš
PostPostano: 05 tra 2021, 15:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 stu 2020, 16:23
Postovi: 13278


Nije da pametniji među njima nisu upozoravali glupe...

_________________
HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Željkom Komš
PostPostano: 05 tra 2021, 16:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11
Postovi: 23979
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Ja sam se onog i Silajdžića i bojao. Premazan lik. Ove sada strukture su im srećom jako loše. Imali su jaku i bezrezervnu podršku Međunarodne zajednice 25 godina i mi mnoštvo nepovoljnih okolnosti i skoro bezizlaznu situaciju.
Bakir je kratkih dometa, Nermin Nikšić im je loš i nekarizmatičan, Lagumdžija je bio pohlepan i realno ne prevelikih kognitivnih sposobnosti. Možda Tihić je imao strateška promišljanja i jače kognitivne sposobnosti, ali je bio totalno nekarizmatičan, što je političaru teški balast.
U uvjetima 2005. do 2010. , kada je očito da mi demografski curimo više od ostalih, bez ikakve podrške igdje ( ni u Hrvatskoj skoro nikakve), poslije Barryijevih amandmana jako politički oslabljeni i na unutarnjem planu prave Muslimani početničku grešku. Umjesto da budu strpljivi i ne čačkaju mečku, kao što bi svi europski zreli narodi uradili, oni idu đonom s Komšićem, šibicarenjima s Domom naroda, lažnim predstavljanjima da zauzimaju hrvatske kvote...

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Željkom Komš
PostPostano: 05 tra 2021, 20:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 lis 2020, 18:59
Postovi: 3526
Citat:
Nasuprot tome, Republici Srpskoj nije dopušteno pripojenje Srbiji zbog međunarodnog bijesa prema bosanskim Srbima i ponašanja Srba tijekom Balkanskih ratova – zaključio je O’Leary.

Ovo je potpuno iracionalno.Ovako nešto je van svakog zdravog razuma.Potpuno ludilo.

Citat:
BiH može biti potpuno suverena i nezavisna ako njezine tri zajednice uspješno koegzistiraju. Ako ne, ostat će pod međunarodnim protektoratom.

Raspao se jedan SSSR,raspala se SFRJ,...raspašće se i zajednica BiH. Nije to egipatska piramida da traje 4000 godina.Ili nekakva hindu sveta krava.

Citat:
Pokaže li Hrvatska jasno da više nema interesa za aneksiju u BiH i da je fokusirana na zaštitu razumnih prava Hrvata u BiH, njezina će pozicija s vremenom biti bolje prihvaćena – naglašava

Šta sad ovo znači?
Jeli to Hrvatska treba da u Ustavu napiše da nema aspiracije prema zajednici BiH,susednoj državi?Jeli postoji tako nešto na Svetu?
Opet im se priviđa sveta krava?

Sve je ovo još jedna glupost u nizu koja dolazi sa zapada a vratiće im se kao bumerang.
Zapadni dvostruki aršini,licemernost,bezobrazluk na kraju će im se sve to zakucati pravo u lice.

_________________
Ja radim šta ja hoću.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Željkom Komš
PostPostano: 05 tra 2021, 20:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 lis 2020, 18:59
Postovi: 3526
Danas postoji jedna moćna Kina i jedna jaka Rusija.Sa tiranijom koja dolazi sa Zapada je ZAVRŠENO.

_________________
Ja radim šta ja hoću.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Željkom Komš
PostPostano: 05 tra 2021, 21:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ožu 2021, 22:37
Postovi: 766
Meni je zapravo nevjerojatno da svi šute od 2001 godine tj od upada u Hercegovačku banku pa Barry amandmana i nasilne izmjene Izbornog zakona...
Da ne govorim o Sejdinom izboru, Inzkovog nametanja da je 5 trećina od 17,...
Jedino opravdanje da su ih smatrali žrtvom zbog Srebrenicei da peru neke svoje grijehe...A Arapi i Turci su dobro plaćali...

_________________
"Trgovac ti laže sa smijehom, žena laže suze prosipljući, a niko krupno ka Turčin ne laže."
Petar Petrović Njegoš


Vrh
   
 
 Naslov: Re: O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Željkom Komš
PostPostano: 05 tra 2021, 23:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 lis 2020, 18:59
Postovi: 3526
erosahuma je napisao/la:
Meni je zapravo nevjerojatno da svi šute od 2001 godine tj od upada u Hercegovačku banku pa Barry amandmana i nasilne izmjene Izbornog zakona...
Da ne govorim o Sejdinom izboru, Inzkovog nametanja da je 5 trećina od 17,...
Jedino opravdanje da su ih smatrali žrtvom zbog Srebrenicei da peru neke svoje grijehe...A Arapi i Turci su dobro plaćali...
Postoji tu pitanje para.Ali ono nije jedino.Šta je onda u pitanju sa KiM i šiptarima?Jesu li i oni pretrpeli genocid od Srba?
Ako je upitanju ta lažna priča o seoskom genocidu nad dobrim muslimanima.
A sve i da jeste a nije. Kakve veze vi imate sa tim pa da zbog nas ispašrate?
Ne.
To su sve prazne priče i izmišljotine Zapada.

_________________
Ja radim šta ja hoću.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Željkom Komš
PostPostano: 05 tra 2021, 23:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 lis 2020, 18:59
Postovi: 3526
Upali ste u žrvanj isto kao i mi.Srbi su iz nekog razloga žrtve.
Hrvati u tkz.bih su iz nekog razloga žrtve.
Ne znam koji su to razlozi.

_________________
Ja radim šta ja hoću.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Željkom Komš
PostPostano: 05 tra 2021, 23:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 lis 2020, 18:59
Postovi: 3526
Sve se čini da islamski element bude što jači na Balkanu.Sada zadnjih godina se ide na to da se taj isti element osnaži u Evropi.Očigledno da na Zapadu postoji nekakav veliki plan u vezi svega toga.

_________________
Ja radim šta ja hoću.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Željkom Komš
PostPostano: 05 tra 2021, 23:28 
Offline

Pridružen/a: 22 pro 2020, 21:34
Postovi: 1886
Željko Komšić je jasna politička poruka svima onima u malobrojnom hrvatskom katoličkom korpusu u BiH da Bošnjaci ne žele konsocijaciju i sustav koji im je u ratu nametnut van demokratskih uzusa i procedura po nekim vojnim bazama i sumnjivim pregovorima van parlamentarnog okvira.
Jasno je da BH Hrvati zapravo žele da budu zasebna politička jedinica sa pozicijom prevlasti nad Bošnjacima sve do raspada BiH, i da konsocijaciju koriste za blokade da bi Bošnjaci odustali od BiH.

I malobrojni BH Hrvati kao i Srbi u suštini ne žele BiH, a ovo o čemu pričamo su samo instrumenti.
Kako netko misli "natjerati" Bošnjake da sudjeluju u nečemu u čemu ne žele sudjelovati?

_________________
Vidimo se u Hrvatskoj.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Željkom Komš
PostPostano: 05 tra 2021, 23:34 
Offline

Pridružen/a: 22 pro 2020, 21:34
Postovi: 1886
lider30 je napisao/la:
Ja sam se onog i Silajdžića i bojao. Premazan lik. Ove sada strukture su im srećom jako loše. Imali su jaku i bezrezervnu podršku Međunarodne zajednice 25 godina i mi mnoštvo nepovoljnih okolnosti i skoro bezizlaznu situaciju.
Bakir je kratkih dometa, Nermin Nikšić im je loš i nekarizmatičan, Lagumdžija je bio pohlepan i realno ne prevelikih kognitivnih sposobnosti. Možda Tihić je imao strateška promišljanja i jače kognitivne sposobnosti, ali je bio totalno nekarizmatičan, što je političaru teški balast.
U uvjetima 2005. do 2010. , kada je očito da mi demografski curimo više od ostalih, bez ikakve podrške igdje ( ni u Hrvatskoj skoro nikakve), poslije Barryijevih amandmana jako politički oslabljeni i na unutarnjem planu prave Muslimani početničku grešku. Umjesto da budu strpljivi i ne čačkaju mečku, kao što bi svi europski zreli narodi uradili, oni idu đonom s Komšićem, šibicarenjima s Domom naroda, lažnim predstavljanjima da zauzimaju hrvatske kvote...


Nema izbora. Prevlast HDZ BiH u Federaciji i suradnja sa Srbima iznuđuje naše poteze. Nemamo vremena da čekamo. Bolje da se izdešava što se ima izdešavati dok nas još ima 1,3 milijuna, nego kad opadnemo u broju. Niti postoji nada da će čekanje nešto donijeti. Bolje je ovako otvorenih karata i do kraja pa što bude. Veliko je zlo takija i šuplja. Eto Čović takija, pa vi ništa nemate od toga sem njegovo političko preživljavanje.
Samo otvoreno, ovo hoću, ovo neću i vozdra.

_________________
Vidimo se u Hrvatskoj.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: O’Leary: Ne postoji niti jedan slučaj u konsocijacijskim demokracijama usporediv sa Željkom Komš
PostPostano: 05 tra 2021, 23:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47
Postovi: 38756
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Ne želite niti vi u suštiti zavnobih i daytonsku BiH, niti želite da malobrojniji Hrvati budu ravnopravni s vama.
U suštini želite Hrvatima ono što su Srbi htjeli u Jugoslaviji za malobrojne Muslimane.

Niti jedna drzava nije nastala parlamentarnim procedurama nego međunarodnim sporazumima nakon rata.

I naravno da je opće poznato da Hrvati biraju Muslimanima člana Predsjedništva i lažno se izjašnjavaju da drugima otmu pozicije, stvarno nemate srama i obraza, islamizirani Srbin laže da umiri savjest.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 86 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: Hagresor i 46 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO