|
|
Stranica: 65/136.
|
[ 3386 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 02 svi 2021, 14:01 |
|
|
Mozda je u pravu, mozda ja grijesim, sto se tice Mijakovica i Dragovica.
Hrastovi znam da su bili njihovi, Merdani takodje, a ovo kod Visokog su oni pogresno nacrtali, Srbi su drzali Podlugove tocno do INA skladista nafte to lako nadjes na google maps kuce sa plavim krovovima i nekoliko tankera sa nafrom sa lijeve strane ceste. Ljesevo takodje, sve do Visokog.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 02 svi 2021, 14:25 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25738 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Dragovici i Mijatovici su bili pod kontrolom muslimanske vojske.
Istina, negdje u periodu od početka rata pa do lipnja 1993 tj sukoba u Kaknju taj prostor je bio na neki način "dijelom i pod kontrolom HVO", jer tu prolazi jedina cesta između Kaknja i Vareša. Međutim, izbijanjem sukoba u Kaknju muslimani su preko noći postavili obranu oko svojih sela i presjekli put. Zato se Hrvati Kaknja nisu mogli evakuirati najkraćim putem niti je ijedno vozilo prošlo do Vareša, sve je ostalo muslimanima. Nakon toga je upostavljena nova crta, otprilike na granici općina Kakanj i Vareš, s razlikom Dragovića i Mijatovića koji su bili s muslimanske strane crte, u toj svojevrsnoj izbočini. Osobno sam bio na položajima iznad ta dva sela. Predstavljena karta Vareša je zanimljiva jer pokazuje položaj sela Kopjari ( selo gdje su po legendi nekoć živjeli kopljanici bosanskih kraljeva - Bobovac je odmah na susjednom brdu). Zanimljiva stoga jer se vidi da bi se osvajanjem tog sela bitno popravio položaj muslimanskih snaga u poluokruženim Dragovićima i Mijatovićima. I to se zapravo i desilo. Muslimanski napad na Vareš je i otpočeo zauzimanjem tog sela i masakrom njegovih stanovnika.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 02 svi 2021, 14:27 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 02 svi 2021, 14:31 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Dragovici i Mijatovici su bili pod kontrolom muslimanske vojske.
Istina, negdje u periodu od početka rata pa do lipnja 1993 tj sukoba u Kaknju taj prostor je bio na neki način "dijelom i pod kontrolom HVO", jer tu prolazi jedina cesta između Kaknja i Vareša. Međutim, izbijanjem sukoba u Kaknju muslimani su preko noći postavili obranu oko svojih sela i presjekli put. Zato se Hrvati Kaknja nisu mogli evakuirati najkraćim putem niti je ijedno vozilo prošlo do Vareša, sve je ostalo muslimanima. Nakon toga je upostavljena nova crta, otprilike na granici općina Kakanj i Vareš, s razlikom Dragovića i Mijatovića koji su bili s muslimanske strane crte, u toj svojevrsnoj izbočini. Osobno sam bio na položajima iznad ta dva sela. Predstavljena karta Vareša je zanimljiva jer pokazuje položaj sela Kopjari ( selo gdje su po legendi nekoć živjeli kopljanici bosanskih kraljeva - Bobovac je odmah na susjednom brdu). Zanimljiva stoga jer se vidi da bi se osvajanjem tog sela bitno popravio položaj muslimanskih snaga u poluokruženim Dragovićima i Mijatovićima. I to se zapravo i desilo. Muslimanski napad na Vareš je i otpočeo zauzimanjem tog sela i masakrom njegovih stanovnika. Dakle, karta bi bila ova; uz to da je zeleni set enkava unutar enklave? Ili muslimani drže i Slavin? Stupni Do su isto držali? Šteta, da je vareški HVO zauzeo ovu enklavu, bilo bi lakše....
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 02 svi 2021, 14:52 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25738 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Naši su držali Slavin, a Stupni Do je , kako si ti rekao, bila enklava unutar enklave. S tim da je u Varešu vladala apsolutna sloboda kretanja za civile sve do otpočinjanja sukoba u listopadu 1993. Musliman iz Visokog je normalno mogao ići u Vareš i preko Vareša u npr Olovo, Hrvat mogao ići u Kakanj... nije bilo formalne zabrane. Dakle, što se tiče same općine Vareš karta je manje više OK. Međutim moramo imati u vidu da je HVO kontrolirao i veliki dio teritorija sjeverno od općine Vareš (Olovo, Zavidovići) Riječ je o prostranom šumsko-planinskom teritoriju iznimno male gustoće naseljenosti koji je kontrolirala jedva jedna-dvije stanije HVO. Ipak, tu je bilo nekoliko naših sela. Tu mi je bio zet na položajima i rekao mi je da su cijelo ljeto 1993 imali ultimatume od Tuzlanskog korpusa - povucite se sa tog brda ili ćemo napasti. I HVO se povuče jer nije imao izbora. Nakon par tjedana opet ultimatum - povucite se sad i sa toga brda gdje ste sada... itd itd. Kaže da su se to ljeto povukli ukupno skoro 20 kilometara... sve do mjesta Duboštice. Ceha je napisao/la: Šteta, da je vareški HVO zauzeo ovu enklavu, bilo bi lakše.... A eto, zauzet je Stupni Do...
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 02 svi 2021, 15:23 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8379 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
Da, poprilicno sam siguran da je '92. HVO držao ta dva sela, jer se išlo na proslavu na Bobovac. Vojske je bilo na sve strane. Za 1993. nisam siguran, jer se tada obruč stezao oko Vareša, a i Kraljeva sutjeska je bila pala.
Zapravo, treba priznati Armiji dobar tajming za napad na Vareš, jer su čekali do odlaska izbjeglica iz Vareša.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 02 svi 2021, 15:38 |
|
|
Mislim da je Svinjarevo drzala muslimanska vojska, ne bih se kladio ali znam neke ljude iz Rausevca i dosta su govorili o Svinjarevu, njima susjedno selo, muslimansko selo... prije par godina su trazili promjenu imena, smeta im ovo Kako se zvao taj muslimanski zapovjednik iz Mijakovica i Dragovica, slusao sam o njemu poslije rata, od tamosnjih Hrvata. Tada je haracio po gradu, maltretirao Hrvate, pricali su svasta o njemu ali ja se imena ne mogu sjetiti nikako. Sjecam se prica lokalnih Hrvata da je Mervanin tata proklinjao svoju cerku, znate ko je Mervana. Tada je Vares bio pun muslimanskih prognanika sa Zubeta i Ravni, malo je reci da su demolirali grad.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 02 svi 2021, 15:44 |
|
|
Da nije S. Operta? Ali on nije iz MiD.
Mervana je na sve načine pokušala zaustavit povratak Hrvata i za to je bila nagrađena u strukturama.
Dakle, ljudi se vrate u svoju kuću, a onda ih policija pokupi i otjera u Kiseljak. Ljudi su se skrivali.
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 02 svi 2021, 15:49 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Naši su držali Slavin, a Stupni Do je , kako si ti rekao, bila enklava unutar enklave. S tim da je u Varešu vladala apsolutna sloboda kretanja za civile sve do otpočinjanja sukoba u listopadu 1993. Musliman iz Visokog je normalno mogao ići u Vareš i preko Vareša u npr Olovo, Hrvat mogao ići u Kakanj... nije bilo formalne zabrane. Dakle, što se tiče same općine Vareš karta je manje više OK. Međutim moramo imati u vidu da je HVO kontrolirao i veliki dio teritorija sjeverno od općine Vareš (Olovo, Zavidovići) Riječ je o prostranom šumsko-planinskom teritoriju iznimno male gustoće naseljenosti koji je kontrolirala jedva jedna-dvije stanije HVO. Ipak, tu je bilo nekoliko naših sela. Tu mi je bio zet na položajima i rekao mi je da su cijelo ljeto 1993 imali ultimatume od Tuzlanskog korpusa - povucite se sa tog brda ili ćemo napasti. I HVO se povuče jer nije imao izbora. Nakon par tjedana opet ultimatum - povucite se sad i sa toga brda gdje ste sada... itd itd. Kaže da su se to ljeto povukli ukupno skoro 20 kilometara... sve do mjesta Duboštice. Ceha je napisao/la: Šteta, da je vareški HVO zauzeo ovu enklavu, bilo bi lakše.... A eto, zauzet je Stupni Do... Je, sam je način bio zeznut... To su Suha i Dištica? http://www.statistika.ba/?show=12&id=11177U Olovu su Stojčići i Magulica bili naši. Nisam znao da ih je držao HVO; http://www.statistika.ba/?show=12&id=10715Vareš nije držao crte prema Srbima na Vozući?
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 02 svi 2021, 16:28 |
|
|
Nije Operta, imao je ovako neki cudan nadimak kao Mujga Suljga ili tako nesto, ne mogu da se sjetim.
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 02 svi 2021, 16:37 |
|
|
Ceha je napisao/la: To bi bilo po ovoj karti Ali to je prije Zavrtaljke (i ima pogrešno Gojeviće i Bakoviće ucrtane). Zavrtaljka je tu dole; https://www.openstreetmap.org/search?qu ... 89/18.0011Moglo bi biti da su muslimani još ostali u Hrastovima. Dosta amaterski je ovo uradjeno, Botilj je zapravo Rotilj, muslimansko selo koje je bilo zatvoreno od strane HVO, muslimani kazu da je to bio logor ali ti ljudi su tamo zivjeli i prezivjeli rat. Zatvoreno u smislu kretanja, ali nisu protjerani. Gdje su naveli Luzine i Ponjuzinu zapravo su vaznija i veca sela Bakovici i Gojevici koje je HVO vratio do kraja MH rata. Bilalovac bi nasi vjerojatno uzeli da nije potpisan mir, Hrastovi su zapravo samo jedno selo uz cestu, ko je ikada prolazio tim podrucjem zna da su ta sela povezana i cijela dolina rjecice Mlave ja kao i Lepenica, niz sela koja se nastavljaju bez prekida. Od Kiseljaka i Gromiljaka do Bilalovca, tek iznad Bilalovca kad se udje u brda prema Kacunima, pocinje suma i nenaseljeno podrucje. Slicno je i u lasvanskoj dolini.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 02 svi 2021, 17:04 |
|
|
Ma karta je jako loša, gomila grešaka. Ali ako čovjek zna gdje su, olakšava pregled situacije. Mi bi vjerojatno uzeli Bilalovac i Kaćune u sljedećih mjesec-dva fa nije došlo do Washingtonskog.
Zavrtaljka je bila u siječnju, u ožujku bi vjerojatno bio riješen sjever Kiseljaka, a u travnju istok Busovače. I to bez veće akcije, samo ako bi se grickalo malo po malo.U zravnju ili svibnju bi se riješila i Fojnica, te vjerojatno nastavilo s manjim akcijama (tipa Kruščica, Novi Travnik)...
U istom razdoblju bi se poteglo i na Kute i Šćipe, te preko sjevera Klisa, lagano približavalo Lepenici. Vjerojatno bi se riješilo i Uskoplje i nastupalo prema Sebešiću.
I to samo mic po mic, bez većih akcija. A negdje bi nastala i njihova traktorijada, pa... Radi ovog oni i jesu potpisali Washingtonski.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 02 svi 2021, 20:33 |
|
|
crni_bombarder je napisao/la: Nije Operta, imao je ovako neki cudan nadimak kao Mujga Suljga ili tako nesto, ne mogu da se sjetim. Pitao sam doma, ali ni mater ni ćaća ne znaju.
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 02 svi 2021, 23:08 |
|
|
Nije ni vazno, nego vrti mi se po glavi taj lik a ne mogu da se sjetim nadimka, navodno je ubijao u ratu nesto kao onaj Frka ili kako se zvao. Tog ranga spodoba.
Ja mislim da bi se rat okrenuo na nasu stranu, zato i jesu potpisali wasingtonski. Nisu oni vise imali oruzja dovoljno, ni hrane, a ostvarili su neke uspjehe koje bi ponistilo daljnje ratovanje.
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 03 svi 2021, 02:05 |
|
|
Ono uoči Washingtonskog sporazuma, kad se sitin kakvo je bilo stanje. Bili su nan i svit i muslobošnje grdno dignuli živce. Hrvatskoj svit priti sankcijaman, a nas ubijadu, naša sela palidu, o našen jednen zločinu za koji nije ni sigurno da smo mi napravili trubidu na sva zvona dok oko tega isteg sela masovni zločini nad Hrvatima i ni zuc. A mi njih i obuli i najili i smistili i udomili i omogućili in kvalitetno se školovat i naoružali ih i uvižbavali in vojsku.
Moglo je bit vraga. Moglo je bit osveta na izbiglicama. Moglo je bit mrtvih. Da su nan uveli sankcije, onda bi bilo "e sad ste nas kaznili za ništor šta nismo napravili, sad ćete imat zašto".
Kad pogledate rujan 1993., bilo je jasno da smo bili kapaci oslobodit se. Oružja smo imali. Mi imamo svoje naftne izvore. Lako bi se tako izbiglo problem sankcija na polju nafte. Uvedeš par-nepar i rišeno. Jedino šta se tad ne puni državni proračun jer stanovništvo i gospodarstvo smanje troše naftu, vojsku ne računajte.
I sa sankcijama bismo se uspili obranit, ali bi bilo puno puno teže. Tad je ključno stat na kraj kriminalu, pri svega švercerima koji su zajebali hrvatsku stvar u BiH. Ne krivin ih što su priprodavali gorivo Srbima za protuusluge obrane, nego jer su zanemarili obranu, dopustili muslobošnjačko napridovanje i sranja domaćih divljaka, gledali su samo si punit žepe.
Nami je veliki problem osim pritnje sankcijama (a tihe sankcije već su nan bili uveli) , nego to što su pojedini zagovarali vojne udare na Hrvate. I UNPROFOR koji je cilo vrime radia za Srbe i muslobošnje, a protiv nas.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 03 svi 2021, 08:45 |
|
|
crni_bombarder je napisao/la: Nije ni vazno, nego vrti mi se po glavi taj lik a ne mogu da se sjetim nadimka, navodno je ubijao u ratu nesto kao onaj Frka ili kako se zvao. Tog ranga spodoba.
Ja mislim da bi se rat okrenuo na nasu stranu, zato i jesu potpisali wasingtonski. Nisu oni vise imali oruzja dovoljno, ni hrane, a ostvarili su neke uspjehe koje bi ponistilo daljnje ratovanje. Voda ispod mosta. Meni se nešto po glavi vrzma da su izbjeglice iz Kaknja ostale u Varešu, ne bi se scenarij dogodio na način kako se dogodio.
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 03 svi 2021, 08:52 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: crni_bombarder je napisao/la: Nije ni vazno, nego vrti mi se po glavi taj lik a ne mogu da se sjetim nadimka, navodno je ubijao u ratu nesto kao onaj Frka ili kako se zvao. Tog ranga spodoba.
Ja mislim da bi se rat okrenuo na nasu stranu, zato i jesu potpisali wasingtonski. Nisu oni vise imali oruzja dovoljno, ni hrane, a ostvarili su neke uspjehe koje bi ponistilo daljnje ratovanje. Voda ispod mosta. Meni se nešto po glavi vrzma da su izbjeglice iz Kaknja ostale u Varešu, ne bi se scenarij dogodio na način kako se dogodio. Da Iz Žepča su im nudili spajanje, a nisu ni Srbi na Vozući bili daleko. Trebalo se malo više razmišljati o vojnim pitanjima, a ne o popuštanju muslimanima (i švercu). Bila bi fora da se iz Vareša vratila Kraljeva Sutjeska. Tuzlanski korpus se mogao neutralizirati jedino suradnjom sa Srbima. Srbi bi dobili Olovo i rezervni koridor, a muslimanija bi bila capnuta popola. I to dvaput. Jednom od Srba u Olovu i drugi puta od nas, na jugu Zavidovića.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 03 svi 2021, 10:21 |
|
|
Ceha je napisao/la: Graničar Jozo je napisao/la: Voda ispod mosta.
Meni se nešto po glavi vrzma da su izbjeglice iz Kaknja ostale u Varešu, ne bi se scenarij dogodio na način kako se dogodio.
Da Iz Žepča su im nudili spajanje, a nisu ni Srbi na Vozući bili daleko. Trebalo se malo više razmišljati o vojnim pitanjima, a ne o popuštanju muslimanima (i švercu). Bila bi fora da se iz Vareša vratila Kraljeva Sutjeska. Tuzlanski korpus se mogao neutralizirati jedino suradnjom sa Srbima. Srbi bi dobili Olovo i rezervni koridor, a muslimanija bi bila capnuta popola. I to dvaput. Jednom od Srba u Olovu i drugi puta od nas, na jugu Zavidovića. Ah, šbbkbb. Dobro je netko primijetio da Vareš nije bio u poziciji kao Žepče. Nije lako bilo držati toliki broj ljudi na okupu. Nije bilo hrane, narušavali su se odnosi unutar samog grada sa Srbima i Muslimanima. Bio je velik prosvjed kakanjskih izbjeglica na tretman u Varešu. Pa su sami krenuli u proboj prema Brgulama, tj. prema Srbima. Kako u Varešu nije bilo velikih sukoba nije bilo mjesta gdje bi se izbjeglice mogle smjestiti (mislim na stanove, a ne škole i skupni smještaj), pa da ih se na taj način veže za Vareš i kasnije eventualni povratak u Sutjesku i Kakanj... Razmišljam se, je li želja za foteljama doprinijela neracionalnom puštanju izbjeglica iz Vareša, kakvi su zahtjevi bili od izbjeglica... Hoću reći da Vareš nije veliki grad, a enorman priljev izbjeglica, bez obzira što su Hrvati, poremetio je odnose, pa čak i pozicije moći. Na kraju krajeva, po čijem nalogu su povučeni iz Vareša.
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 03 svi 2021, 17:55 |
|
|
ŠBBKBB je uvijek kontraverzno Da se maknulo neke muslimane, ondosno išlo osvajati, možda bi se nešto napravilo. Ali pitanje je što bi od svega bilo, nama su primarni neprijatelji bili Srbi, jbg.
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 04 svi 2021, 00:10 |
|
|
Vares je kompleksna prica, moji su obiteljski vezani sa Pejcinovicem, Malbasicem, Ridzica znaju dobro, Gavrana takodje, tako da sam cuo raznorazne price i ako je pola tocno, politika je tu igrala glavnu ulogu.
Mnogi su se dobro obogatili u tom cirkusu da i danas zive kao bubreg u loju, neki od nabrojanih i nenabrojanih su kufere novca odnijeli iz Varesa. Odnos prema kakanjskim izbjeglicama je bio uzasan, kako sam cuo njima se kruh naplacivao trostruko vise, ne znam je li to istina. Mislim da je prilicno istinita ona prica da je Vares morao pasti, jel to bio neki dogovor ili sto ja ne znam ali Maturice su dosli, odradili Stupni do i otisli. To bas izgleda kao scenarij. Kasnije je Duznovic ubijen u Kiseljaku, zasto, nikada nije razjasnjeno ubojstvo.
Je li se Vares mogao braniti, ne znam, previse je muslimana napadalo to su tri korpusa, a opet konfiguracija terena je idealna za obranu. Istina, muslimanska vojska nije napadala skolski sa tenkovima i slicno, pa da im zatvorih prilazne ceste u usjecima. Oni su i napadali sa diverzantskim skupinama, tesko je to jedna brigada mogla zaustaviti. Mislim da nije bilo ni volje ni zelje kod samih Hrvata, vareski Hrvati i nisu neki bojovnici moj subjektivni dojam. Ne mislim da su kukavice, vec nisu radikalni, nije to nikada bio narod sklon nekim sukobima i svadjama.
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 04 svi 2021, 04:58 |
|
|
Užasna priča. Baš osvajački rat. Jadno ono Hrvata u Varešu a ovi s tri korpusa potegnuli za udariti na izolirani hrvatski gradić, na ljude koji su ondi od starina živili. Dok u isto vrime in crkaje Sarajevo pod opsadon i tu nisu znali uporabit ta tri korpusa. A Sarajevo su mogli ta tri korpusa rasteretit sa SZ strane, di je tanak onaj prsten koji je VRS držala oko Sarajeva. No oni se namečili na hrvatske kuće. Šta bi oni sebi podignuli svoje u gradu ili selu di su većina, šta bi se oni borili za svoje kuće odakle su ih tirali, kad možedu otet tuđe kuće od onega koji ih je iz provalije izvadia.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 04 svi 2021, 10:47 |
|
|
@Crni, da koma je @Sokolić, da ovi su došli pljačkat No čak su se i tu zeznuli. Postojale su samo dvije točke gdje su muslimani dobivali namirnice od Srba. Mostar se ne računa, on je de facto enklava.
Prva od njih je bio Vareš. Na tom švercu su se neki obogatili, to je bio taj biznis. Varešani su pokušali biti dobri sa svima, čak i na račun drugih Hrvata (ovih iz Kaknja).
Druga je bio Kiseljak. Rajić je tu švercao sa svim i svačim, bez obzira što je i ratovao s muslićima oko Fojnice. Imaš priču da im je većinu municije on sam prodao. Višnja Starešina kaže i da je on odradio Stupni Dol samo zato da bi uklonio Vareš kao konkurenciju.
No nebitno. Nakon što su si zatvorili Vareš i napljačkali se tamo, oni su mogli samo skapat od gladi. Oko Kiseljaka se isto krenulo ratovat, tako da...
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 04 svi 2021, 11:06 |
|
|
Ceha je napisao/la: ŠBBKBB je uvijek kontraverzno Da se maknulo neke muslimane, ondosno išlo osvajati, možda bi se nešto napravilo. Ali pitanje je što bi od svega bilo, nama su primarni neprijatelji bili Srbi, jbg. Znaš u čemu je bio problem, što je Hrvatska mogla reživjeti gubitak tih par općina, čak i BiH Hrvati a muje da smo im uzeli pola toga što smo trebali bi kolabirali. Amerikanci su strašno pritiskali Tuđmana za mir i hebiga prošlo je kako je prošlo... Zato se sad to sve vraća nazad, bit će SBK napučena kao Lika ali će barem biti naše.
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 04 svi 2021, 11:14 |
|
|
weasel je napisao/la: Ceha je napisao/la: ŠBBKBB je uvijek kontraverzno Da se maknulo neke muslimane, ondosno išlo osvajati, možda bi se nešto napravilo. Ali pitanje je što bi od svega bilo, nama su primarni neprijatelji bili Srbi, jbg. Znaš u čemu je bio problem, što je Hrvatska mogla reživjeti gubitak tih par općina, čak i BiH Hrvati a muje da smo im uzeli pola toga što smo trebali bi kolabirali. Amerikanci su strašno pritiskali Tuđmana za mir i hebiga prošlo je kako je prošlo... Zato se sad to sve vraća nazad, bit će SBK napučena kao Lika ali će barem biti naše. Je, uvodimo reda tu, napokon
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 04 svi 2021, 11:18 |
|
|
Povijesno kad se gleda stvari se samo vraćaju u normalu, to je uvijek bio slabo naseljen i poluprazan prostor. Neka ima i 20k ljudi ali da je Hrvatsko
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|