HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 27 lip 2025, 21:36.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 134 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Jesu li Hrvati prelazili na pravoslavlje?
PostPostano: 13 lip 2020, 16:48 

dudu je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

OK , samo kako će onda Srbi znati da su Srbi?! , ili još gore kad sav taj cirkus od vraćanja vide Hrvati oni će možda pomisliti da su Srbi jer su iste vere sa njima.
Dakle , postoji problem. :zubati

Da je tome tako bilo kroz povijest danas bi bili jedan narod kojeg god imena. Ujedno je u tome definicija prokletstva ovih prostora, umjesto da je vjerski kompaktan kao Zapad, ovo je rasadništvo vjerskih sukoba, ponajprije kao posljedica provale Turaka.

Da nije bilo Turaka, Srbi bi danas bili "Sjeverni Sjeveeni Makedonci", pričali bi nekom verzijom bugarskog i s njima bi se klali uzduž i poprokeko.
Ili bi bili najveći Bugari.
Većina današnje Srbije je bila bugarska.
Torlačke govore Bugari svojataju još i sad.
Istočne staroštokavske su svojatali do ww1.

Srbija je postala neovisna kraljevina tek u 13.stoljeću kad je pao Bizant u 4.križarskom.
Da nije bilo Seldžuka...
A kasnije da ih nisu cimale Osmanlije, ili da su ovi prešli na kršćanstvo i preuzeli Bizant...

Duklja bi ostala hrvatska crvena hrvatska.
Vjerojatno bi se obnovio hrvatski banat do Drača.
Tvrtko bi preuzeo Dukljansku krunu, ako bi bilo koju, ako bi ga bilo uopće.

Vrh

PostPostano: 13 lip 2020, 19:38 

Purger111 je napisao/la:
Altomanović je napisao/la:
Vratili na pravoslavlje**

**Srbi su prvo bili katolici, a onda pravoslavci, tako da se moraš vratit na katoličanstvo.

Nema rimokatolika bez rimokatoličkog pape, a takav postoji tek od gregorijanskih reformi iniciranih za vreme pontifikata Grgura VII. On je zabranio drugim episkopima (ili biskupima) da sebe tako nazivaju, zabrana se odnosila i na vernike.

Pre Grgura VII svaki je episkop po slobodnom nahođenju mogao da se smatra papom, i da tako bude nazivan. Kopti i danas imaju papu a nisu katolici. To je "relikt" predgregorijanske zabrane koji se kod kopta održao.

Zapadne crkve su istupile iz crkvenog jedinstva, 1054 formalno a 1204 i funkcionalno. Od tada više zaista nismo jedna crkva...

Tako da Srbi nikako nisu mogli biti prvo rimokatolici, jer institucije jednog pape nad ostalim ima tek od 11 veka. Bilo je Srba rimokatolika naravno u vekovima kasnije, ali oni nisu bitno određivali tok istorije naroda koji je od pamtiveka pravoslavan.

Vrh

PostPostano: 13 lip 2020, 23:05 

Purger111 je napisao/la:
Vratili na pravoslavlje**

**Srbi su prvo bili katolici, a onda pravoslavci, tako da se moraš vratit na katoličanstvo.

Katoličanstvo na prostoru Raške,Huma,Duklje i Bosne je sredjem veku u dobrom delu bilo nominalnog tipa tako što su priznavali papu u smislu politike više nego duhovno autoritetski.
Poatoje bizarrne situacije , tipa papa pošalje krun Nemanjićimai zvanično ih priznaje kao kraljeve , ali odmah posle mađarski kralj kreće na Rašku u krstaški pohod protiv šizmatika.
Vera u srednjem veku nema veze sa narodom to je stvar plemstva i politike.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2020, 11:59 

joe enter je napisao/la:
Purger111 je napisao/la:

Katoličanstvo na prostoru Raške,Huma,Duklje i Bosne je sredjem veku u dobrom delu bilo nominalnog tipa tako što su priznavali papu u smislu politike više nego duhovno autoritetski.
Poatoje bizarrne situacije , tipa papa pošalje krun Nemanjićimai zvanično ih priznaje kao kraljeve , ali odmah posle mađarski kralj kreće na Rašku u krstaški pohod protiv šizmatika.

Notorna glupost i neistina. Jedno je kako se institucija crkve koristi, drugo je šta joj je posao na zemlji. Neugledni vernici su često bili veći hrišćani od mantijaša... Teško bi mogli pobrojati svece koje je srednji vek iznedrio, većim delom potekli su iz uboge bede... Daleko od plemićkih trpeza i dvorskih spletki, kojima se plava krv rado zabavlja.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2020, 12:11 

podrinje je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Notorna glupost i neistina. Jedno je kako se institucija crkve koristi, drugo je šta joj je posao na zemlji. Neugledni vernici su često bili veći hrišćani od mantijaša... Teško bi mogli pobrojati svece koje je srednji vek iznedrio, većim delom potekli su iz uboge bede... Daleko od plemićkih trpeza i dvorskih spletki, kojima se plava krv rado zabavlja.

Nemaš pojma , kmetovi nisu nikad ulazili u crkve , već sva krštenja i nazovi liturgije su bile na livadi , jer svi manastiri su bili isključivo sa monahe , a obične crkve(inače retke) za lokalne plemiće.
Retki su sveci dolazili iz kmetstva već su bili većina iz plemićkih porodica i svi redom obrazovani , i samo retki su se odrekli materijalnih stvari i vlasti.
A ko su srpski sveci?? , svi Nemanjićki kraljevi i plus sv.Sava koji je bio sve nego skroman, jer je vodio politku,putovao,ubijao političke protivnike , a imajoš onaj zapis od Ohridskog arhiespikopa koji se žali u pismucarogradskom patrijarhu da Sava živi bogato i da jaše konja , što je nezamislivo bilo za monaha.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2020, 12:22 

joe enter je napisao/la:
podrinje je napisao/la:

Nemaš pojma , kmetovi nisu nikad ulazili u crkve , već sva krštenja i nazovi liturgije su bile na livadi , jer svi manastiri su bili isključivo sa monahe , a obične crkve(inače retke) za lokalne plemiće.
Retki su sveci dolazili iz kmetstva već su bili većina iz plemićkih porodica i svi redom obrazovani , i samo retki su se odrekli materijalnih stvari i vlasti.
A ko su srpski sveci?? , svi Nemanjićki kraljevi i plus sv.Sava koji je bio sve nego skroman, jer je vodio politku,putovao,ubijao političke protivnike , a imajoš onaj zapis od Ohridskog arhiespikopa koji se žali u pismucarogradskom patrijarhu da Sava živi bogato i da jaše konja , što je nezamislivo bilo za monaha.

Nekretnine nikad nisu ni bile "crkva".

Vrh

PostPostano: 14 lip 2020, 12:26 

podrinje je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Idi brate u Texas pa sa protestantima pričaj, ovo je tema o prelasku Hrvata na pravoslavlje koje im je bilo na raspolaganju.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2020, 12:38 

joe enter je napisao/la:
podrinje je napisao/la:

Idi brate u Texas pa sa protestantima pričaj, ovo je tema o prelasku Hrvata na pravoslavlje koje im je bilo na raspolaganju.

Besmisleno je menjati denominaciju ako Sveto pismo ne razumeš pravilno. Ako Sveto razumeš pravilno, nije ni bitno koja ti je zapala rođenjem.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2020, 12:43 

podrinje je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Besmisleno je menjati denominaciju ako Sveto pismo ne razumeš pravilno. Ako Sveto razumeš pravilno, nije ni bitno koja ti je zapala rođenjem.

Šta koji klinac skrećeš temu?? , mora da nemaš šta reći posle one priče o svecima iz siromašnih slojeva.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2020, 13:56 

Herceg bosanci su fenomen, zapadna crkva, ali ipak pripadaju dusanovom carstvu. Izgleda da Zagreb to vrlo dobro zna.

Vama prirodnije da gurate taj zapadni kapitalizam a u isto vrijeme da guslate o Milosu. Da spojite duh i tijelo

Vrh

PostPostano: 14 lip 2020, 16:38 

joe enter je napisao/la:
podrinje je napisao/la:

Šta koji klinac skrećeš temu?? , mora da nemaš šta reći posle one priče o svecima iz siromašnih slojeva.

Pa nemam, isplivalo je dosta brzo na površinu da si prilično nevaspitan i drzak kao sagovornik. Uostalom, ti kao bezbožnik i ne možeš biti nekakav sagovornik o verskim temama.

Možda iz istorijske perspektive, dalje od toga ti ne fercera punjenje glave.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2020, 17:12 

Herceg bosanci su fenomen, zapadna crkva, ali ipak pripadaju dusanovom carstvu. Izgleda da Zagreb to vrlo dobro zna.

Vama prirodnije da gurate taj zapadni kapitalizam a u isto vrijeme da guslate o Milosu. Da spojite duh i tijelo

Bode ti uši guslanje o Milošu u Hercegovini, a ne bode ti oči naziv sela Rvati u Raškoj? :zubati
Dok je Šešelj gonio Hrvate po Vojvodini, zaboravio očistiti središte srbske države...

Vrh

PostPostano: 15 lip 2020, 00:54 

Je li ovo istina ? Ima li neko od Duvnjaka na forumu da potvrdi ovu priču ?

[Čelnik RS-a Milorad Dodik je Hrvat?
Autor: zabranjeni.url: 11. listopad 2007. 15:16
51443
Facebook
Twitter
Messenger
Viber
WhatsApp

Otkad je Milorad Dodik postao čelnik Srba u BiH, u duvanjskom kraju kruže priče da je njegovo podrijetlo iz Studenih Vrila, nedaleko od Tomislav Grada, u kojem i danas žive Hrvati s istim prezimenom. Navodno potječe iz obitelji Dodig, koje po nadimku zovu Antelići. Reporter Slobodne Dalmacije Petar Miloš odlučio je stoga posjetiti kuću Petra Dodiga Antelića u Studenim Vrilima i istražiti. Evo njegove priče.

'Viruj ti da bi to moglo bit', veli 70-godišnji Petar kada smo mu spomenuli o čemu se po Duvnu priča. 'Jerbo ja imam u Bosni puno rodbine. Tamo ti je, u Derventu, odselio za Drugoga svitskog moj stric Toma. Bio žendar u vrime stare Jugoslavije, pa ga pribacilo u Crnu Goru. Tamo oženio Crnogorku kojoj je bilo ime Velika. I bila je velika. Onda se četerestdruge sa ženom i dicom vratio u Studena Vrila.

A tu bila ustaška vlast, pa mu ćaća Antelija, to je moj did po kojem nas zovu Antelići, a bio je Titino godišće (1892.), tada kaza: 'Seli, sine, di znaš, da ne bi svi zaglavili porad tvoje žene pravoslavke. Taka vrimena bila. I Toma sa ženom i dicom sprtio u Derventu. Živili su prvo u Ulici braće Porobić, a kasnije u Ulici Mladena Stojanovića 74. A Toma i Velika su imali osmero dice. Sinovima je bilo ime Bože, Drago, Vito, Miro, Rato i Branko, a ćeri su se zvale Rada i Iskonica.'

A tu bila ustaška vlast, pa mu ćaća Antelija, to je moj did po kojem nas zovu Antelići, a bio je Titino godišće (1892.), tada kaza: 'Seli, sine, di znaš, da ne bi svi zaglavili porad tvoje žene pravoslavke. Taka vrimena bila ...'
'Nije, ćaća, Iskonica, nego Ikonija', ispravlja Petra sin Zdravko.
'Jesam li i ja kaza Iskonica', uzvraća Petar koji još veli da je prije zadnjeg rata često posjećivao rođake u Derventi. Kaže da su stanovali prvo u Ulici braće Porobić, a kasnije u Ulici Mladena Stojanovića 74. Neki od njih također su svraćali u Studena Vrila. Pokojni mu stric Toma navraćao četiri puta.

'I znam da su se prezivali Dodik, a mi Dodig. Radi čega su prominili to zadnje slovo, đava ga zna. I znam da su svi bili prišli na pravoslavlje.

Zapravo su se krstili u pravoslavnoj crkvi. Onda bi se katkad koškali oko toga. Nu, svi od dida Antelije, a ja Rvat i katolik, a oni Srbi i pravoslavci. Kad sam Petru spomenuo da je Milorad Dodik rođen u Laktašima 1959. godine, on kazao da su neki njegovi stričevići selili od ćaće, pa je možda netko preselio u Laktaše. I svaki od njih bi mogao imati dijete rođeno l959. godine.'

Trenutačno u Studenim Vrilima žive četiri obitelji Dodig Antelić - Petrova, Milanova, Tomina i Brankova. Inače su svi Antelići krupni i snažni. Petar kaže da je Antelija bio dvometraš, a stric Toma tek nešto niži. I tu Petar vidi genetsku sličnost Milorada Dodika i Antelića.

'I gledam ga ne televiziji, bio on, Silajdžić i oni naš jado. Mogu ti kazat da se dobro jača. Traži svoje i nemereš mu ništa. I viruj ti da bi moga bit od nas Antelića. Istraži ti to, Petre. Šta misliš da se dokaže da je naš. Pa da dođe kod mene u Studena Vrila. Ja bi ga dočeka i kaza… kaza bi… kaza bi: 'Di si, rodijače, Boga ti draga!' More bit da bi mi neko zamirija što je on Srbin, ali rodijak je rodijak. Svi smo mi rodijaci, svi smo od Adama i Eve. Milorade, javi se! ' (S. Dalmacija; njd)

'I znam da su se prezivali Dodik, a mi Dodig. Radi čega su promnili to zadnje slovo, đava ga zna. I znam da su svi bili prišli na pravoslavlje.'

Petar Dodig Antelić
]
Preuzeto sa zabranjeni.url

Vrh

PostPostano: 15 lip 2020, 01:06 

Lutorčina je napisao/la:

51443
Facebook
Twitter
Messenger
Viber
WhatsApp

Otkad je Milorad Dodik postao čelnik Srba u BiH, u duvanjskom kraju kruže priče da je njegovo podrijetlo iz Studenih Vrila, nedaleko od Tomislav Grada, u kojem i danas žive Hrvati s istim prezimenom. Navodno potječe iz obitelji Dodig, koje po nadimku zovu Antelići. Reporter Slobodne Dalmacije Petar Miloš odlučio je stoga posjetiti kuću Petra Dodiga Antelića u Studenim Vrilima i istražiti. Evo njegove priče.

'Viruj ti da bi to moglo bit', veli 70-godišnji Petar kada smo mu spomenuli o čemu se po Duvnu priča. 'Jerbo ja imam u Bosni puno rodbine. Tamo ti je, u Derventu, odselio za Drugoga svitskog moj stric Toma. Bio žendar u vrime stare Jugoslavije, pa ga pribacilo u Crnu Goru. Tamo oženio Crnogorku kojoj je bilo ime Velika. I bila je velika. Onda se četerestdruge sa ženom i dicom vratio u Studena Vrila.

A tu bila ustaška vlast, pa mu ćaća Antelija, to je moj did po kojem nas zovu Antelići, a bio je Titino godišće (1892.), tada kaza: 'Seli, sine, di znaš, da ne bi svi zaglavili porad tvoje žene pravoslavke. Taka vrimena bila. I Toma sa ženom i dicom sprtio u Derventu. Živili su prvo u Ulici braće Porobić, a kasnije u Ulici Mladena Stojanovića 74. A Toma i Velika su imali osmero dice. Sinovima je bilo ime Bože, Drago, Vito, Miro, Rato i Branko, a ćeri su se zvale Rada i Iskonica.'

A tu bila ustaška vlast, pa mu ćaća Antelija, to je moj did po kojem nas zovu Antelići, a bio je Titino godišće (1892.), tada kaza: 'Seli, sine, di znaš, da ne bi svi zaglavili porad tvoje žene pravoslavke. Taka vrimena bila ...'
'Jesam li i ja kaza Iskonica', uzvraća Petar koji još veli da je prije zadnjeg rata često posjećivao rođake u Derventi. Kaže da su stanovali prvo u Ulici braće Porobić, a kasnije u Ulici Mladena Stojanovića 74. Neki od njih također su svraćali u Studena Vrila. Pokojni mu stric Toma navraćao četiri puta.

'I znam da su se prezivali Dodik, a mi Dodig. Radi čega su prominili to zadnje slovo, đava ga zna. I znam da su svi bili prišli na pravoslavlje.

Zapravo su se krstili u pravoslavnoj crkvi. Onda bi se katkad koškali oko toga. Nu, svi od dida Antelije, a ja Rvat i katolik, a oni Srbi i pravoslavci. Kad sam Petru spomenuo da je Milorad Dodik rođen u Laktašima 1959. godine, on kazao da su neki njegovi stričevići selili od ćaće, pa je možda netko preselio u Laktaše. I svaki od njih bi mogao imati dijete rođeno l959. godine.'

Trenutačno u Studenim Vrilima žive četiri obitelji Dodig Antelić - Petrova, Milanova, Tomina i Brankova. Inače su svi Antelići krupni i snažni. Petar kaže da je Antelija bio dvometraš, a stric Toma tek nešto niži. I tu Petar vidi genetsku sličnost Milorada Dodika i Antelića.

'I gledam ga ne televiziji, bio on, Silajdžić i oni naš jado. Mogu ti kazat da se dobro jača. Traži svoje i nemereš mu ništa. I viruj ti da bi moga bit od nas Antelića. Istraži ti to, Petre. Šta misliš da se dokaže da je naš. Pa da dođe kod mene u Studena Vrila. Ja bi ga dočeka i kaza… kaza bi… kaza bi: 'Di si, rodijače, Boga ti draga!' More bit da bi mi neko zamirija što je on Srbin, ali rodijak je rodijak. Svi smo mi rodijaci, svi smo od Adama i Eve. Milorade, javi se! ' (S. Dalmacija; njd)

'I znam da su se prezivali Dodik, a mi Dodig. Radi čega su promnili to zadnje slovo, đava ga zna. I znam da su svi bili prišli na pravoslavlje.'

Petar Dodig Antelić
]

Dobro jutro.

slika

:D

Vrh

PostPostano: 27 ruj 2021, 14:34 

DrMag je napisao/la:
Jesu, npr Jurići iz livanjskog polja su presli na pravoslavlje.

Pravoslavni Jurići su se doselili u Gubin iz Otišića kod Vrlike u 19-om vijeku https://en.wikipedia.org/wiki/Gubin,_Livno#Families

Neki od tih Jurića iz Gubina su u novije doba promijenili prezime u Đurić. Pravoslavnih Jurića je bilo i u Drvaru, vrv. su povezani sa onima iz Gubina ali nisam siguran.

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2021, 02:03 

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjWivzRraDzAhXMs4sKHSq9BtAQFnoECAMQAQ&url=http%3A%2F%2Fsipovaca-portal.blogspot.com%2F2019%2F12%2Fsrbi-tvrde-da-su-hrvati-hercegovine.html&usg=AOvVaw2u_hNzez-w--_lz7_bmj8m

Neki srpski povjesničari pričaju o pokatoličenim Srbima u Zapadnoj Hercegovini.

Zanima me zna li netko ima li u tom istine, a ako da, je li moguće da su oni prešli na pravoslavlje tijekom osmanskog doba.

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2021, 03:28 

Lutorčina je napisao/la:

51443
Facebook
Twitter
Messenger
Viber
WhatsApp

Petar Dodig Antelić
]

Zato je Dodik tako dobar ubačeni hrvatski agent. :sega
Balkanski špijun :sega

Ih, što ti je naš čovik :zubati

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2021, 03:47 

Kako da ne.
Više je kanala odnosno razloga zašto su to činili.
Takvi su danas u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Za one crnogorske ukratko: na području Raške na jednoj listi pronašli su nedavno skupinu osoba iz okolice Bijelog Polja, lista iz doba stare Jugoslavije, po prizimenima bi reka odmah da su crnogorska. Kad ono, izjašnjeni ka Hrvati. Imena su ka' kod pravoslavaca. Zbog brojnih partizana, četnikopartizana i četnika možete pritpostavit kako su takvi bili popularni, pa je razumno pritpostavit da su s "oslobođenjem" i zadnji nestali.

Onda imate one obrtnike i trgovce katoličke Hrvate koji su došli živit i radit u sridnjovikovnu Kraljevinu Srbiju. Ka' i brojni Sasi koji su došli bit rudari. Vrimenon su se popravoslavili.

Slično je snašlo Hrvate i Sase u BiH na području di su pravoslavci došli u većinu.

Tu je element izostanka katoličkog svećenstva (strah, progoni, ubojstva) na području osmanskih krajeva di katolički svećenik među pastvu nije doša po 30 godina, a digod i cilo stoliće.
Uhlibi u Katoličkoj Crkvi koji nisu išli među pastvu na ugroženi teritorij niti organizirali akcije skrivenog slanja svećenika na okupirane teritorije. Uhlibi su uživali povlastice sigurnosti u Dubrovačkoj Republici ili na području Mletačke Republike, pisali su lažirana izvišća u Rim za izbić sankcije. Lipše je pisat da je sve u redu i uživat povlastice u sigurnosti, nego reć lošu vist pa da se riskira izgubit sve to i položaj a da ih papa za kaznu pošalje na neugodnu lokaciju. Stvar je ipak probila jer se našlo hrabrih svećenika koji su išli izvidit stanje i koji su napisali kako stvari jesu.

Turskoj su katolici bili nepouzdani čimbenik i nisu mogli uživat barem niku zašćitu sustava ka' pravoslavci. Sultan je pak sebi postavia pouzdana čovika. Za ostale funkcije u pravoslavnoj Crkvi Osmanlije su tražile velike novce, koje pravoslavni dužnosnici nisu mogli namaknut samo od pravoslavaca pa su gničili i katolike, pa su tražili da i od njih ubiru porez. Tu su vidili prigodu za širit pravoslavlje na račun katolika, jer si u viru nisu smili privuć muslimane.
Turci su tu vidili prigodu za okrenit pravoslavce na katolike pa su takve odnose podgrijavali.
Dalje, u krajima di se prvo dogodila islamizacija, imaš ili čisto ili mišano pravoslavne i muslimane, ka u Podrinju.

Osim tega, nasilna prilaženja s katoličanstva na pravoslavlje imate i pri osmanskih vrimena, u doba srpskih osvajanja po Crnoj Gori, istočnoj Hercegovini i krajnjem jugu Hrvatske. Kod Crnogoraca bilo je plemena koja su kasnije od ostalih prišla na pravoslavlje s katoličanstva, po 3 stolića posli.
U Hrvata imate zapisane tragove u Konavlima što se tiče prilaženja na pravoslavlje; zabiliženo je i kad su se obitelji i zbog kojeg razloga uvukle u pravoslavlje, i kad su se vratile.

Krunoslav Draganović je doktorira na tu temu.

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2021, 06:40 

podrinje je napisao/la:
Nema rimokatolika bez rimokatoličkog pape, a takav postoji tek od gregorijanskih reformi iniciranih za vreme pontifikata Grgura VII. On je zabranio drugim episkopima (ili biskupima) da sebe tako nazivaju, zabrana se odnosila i na vernike.

Pre Grgura VII svaki je episkop po slobodnom nahođenju mogao da se smatra papom, i da tako bude nazivan. Kopti i danas imaju papu a nisu katolici. To je "relikt" predgregorijanske zabrane koji se kod kopta održao.

Zapadne crkve su istupile iz crkvenog jedinstva, 1054 formalno a 1204 i funkcionalno. Od tada više zaista nismo jedna crkva...

Tako da Srbi nikako nisu mogli biti prvo rimokatolici, jer institucije jednog pape nad ostalim ima tek od 11 veka. Bilo je Srba rimokatolika naravno u vekovima kasnije, ali oni nisu bitno određivali tok istorije naroda koji je od pamtiveka pravoslavan.

rimokatolički pape postoje od početka kršćanstva, a rimski biskup je do 1054. priznavan i na istoku kao prvi među patrijarsima. termin "papa" je tu nebitan, mogao se biskup nazivati papom, ali je svaki biskup na zapadu bio podređen rimskom biskupu! hijerhijski je u zapadnom kršćanstvu rimski biskup posve isto što i sada od samog početka kršćanstva - nadređen svima ostalima.

Crkva na prostoru Srbije je hijerarhijski potpadala pod rimskog biskupa PRIJE nego je stvorena SPC.

ovako je izgledala podjela iurisdikcija prije raskola: https://en.wikipedia.org/wiki/Pentarchy ... 565_CE.png

niste vi od nikakvog pamtiveka pravoslavni, Barski nadiskup nosio je i nosi titulu primasa Srbije. Ta nadbiskupja osnovana je najkasnije u 9. stoljeću, i bila je i ostala pod jurisdikcijom Rima.

Stvaranjem SPCa, ona je izgubla utjecaj u Srbiji u korist pravoslavlja

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2021, 14:27 

Naravno, pod Turcima. Bilo je lakše biti Pravoslavac, Pravoslavne Crkve i Islam ujedinili su se protiv zajedničkog neprijatelja: Katoličke Crkve.

slika

Crkva u Kućanima (Srbija) iz 1772.

slika

Crkva u Takovu, 1795.

slika

Crkva u Dobroselici, 1745.

Ako neko može naći primjer Katoličke Crkve izgrađene pod Osmanlijama svaka čast.

2021. Katolika prema Crkvi 344 639

344 639 + 24,1% + 1,57% koji nisu Katolici = 434 411 HRVATA

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2021, 14:34 

Agathonikos je napisao/la:
Interesa me šta je u hrvatskoj verziji riječi 'hrišćanstvo' osnova te riječi.
Mislim na ovo podvučeno: kršćanstvo?

Ako je Krist, zašto nije krišćanstvo, ako je krst, zašto nije križanstvo.
U srpskom je za osnovu uzet Hristos, pa otud hrišćanstvo.

Progutali "i" prije standardizacije pisma.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2021, 15:02 

Ovo je zanimljiva tema, jedini problem je u tome što niko od nas u stvari ne zna kako razlikovati Hrvate i Srbe bez pomoći vjerskog opredjeljenja. Sve se svelo na priču o prelascima pravoslavaca na rimokatolicizam i obratno.

Praktično je nemoguće utvrditi sa sigurnošću ko je biološki Hrvat a ko Srbin npr u većini Hercegovine, posebno u starijim naseljima. Za sjevernu Bosnu je takođe jako komplikovana priča, ako se uzme u obzir period kuge i masovni pomor i iseljavanje stanovništva preko Save u Slavoniju. Samo manji dio se vratio nazad (župa Komušina npr) do je većina prostora ponovo naseljena iz Hercegovine i Dalmatinskog zaleđa. U usorskom kraju doslovno imamo srpska sela sa različitim običajima i čak govorom, što će reći da su porijeklom iz različitih područja.

:)

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2021, 15:39 

gang_moslavina je napisao/la:
Naravno, pod Turcima. Bilo je lakše biti Pravoslavac, Pravoslavne Crkve i Islam ujedinili su se protiv zajedničkog neprijatelja: Katoličke Crkve.

slika

Crkva u Kućanima (Srbija) iz 1772.

slika

Crkva u Takovu, 1795.

slika

Crkva u Dobroselici, 1745.

Ako neko može naći primjer Katoličke Crkve izgrađene pod Osmanlijama svaka čast.

To su neke brvnare 3x3 bez zvonika u nekim planinama.Jedan broj ih je sačuvan i restauriran.Sigurno je bilo i rimokatoličkih crkvi sličnih dimenzija.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2021, 15:57 

Nađi pa mi se javi. Čekat ću.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2021, 19:28 

Brkati Zastavnik je napisao/la:
Ovo je zanimljiva tema, jedini problem je u tome što niko od nas u stvari ne zna kako razlikovati Hrvate i Srbe bez pomoći vjerskog opredjeljenja. Sve se svelo na priču o prelascima pravoslavaca na rimokatolicizam i obratno.

Praktično je nemoguće utvrditi sa sigurnošću ko je biološki Hrvat a ko Srbin npr u većini Hercegovine, posebno u starijim naseljima. Za sjevernu Bosnu je takođe jako komplikovana priča, ako se uzme u obzir period kuge i masovni pomor i iseljavanje stanovništva preko Save u Slavoniju. Samo manji dio se vratio nazad (župa Komušina npr) do je većina prostora ponovo naseljena iz Hercegovine i Dalmatinskog zaleđa. U usorskom kraju doslovno imamo srpska sela sa različitim običajima i čak govorom, što će reći da su porijeklom iz različitih područja.

Zapravo, jako je lagano.
slika

Srbi su govornici samo novoštokavske jekavice.
U istočnohercegovačkom dijalektu baš i nema Hrvata, a u krajiškom postoji neki miks.

Bitno je kako se netko osjeća, ti ako želiš možeš biti klingonac, nije bitno.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 134 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 37 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: