|
|
Stranica: 35/36.
|
[ 884 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
lider30
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 13 lis 2021, 14:18 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 23937 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
What would be the best translation for the phrase Citat: imati kao na dlanu S tih novoosvojenih polozaja borci ISIL-a su imali (gledali) Damask kao na dlanu.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Leonardo Da Vinci
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 26 lis 2021, 04:03 |
|
|
Jedna zanimljiva kratka riječ, a koja je meni zanimljiva jer ju hrvatski jezik nema. zest
Korica limuna ili naranče, u kontekstu kada se koristi kao začin. Primjer upotrebe: The zest can taste even stronger than the juice; it's often used in lemon-flavored baked or cooked recipes like lemon poppy seed pancakes. Imenica: lemon zest Glagol: To zest a lemon poppy seed = mak
|
|
Vrh |
|
|
Leonardo Da Vinci
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 26 lis 2021, 04:16 |
|
|
one at a time
Posh izraz za one by one, ili individually, separately. Jedan po jedan (ne sve zajedno). Koristi se kod npr. situacija doziranja ili ograničenog puštanja nečega ili nekoga.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 26 lis 2021, 08:25 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 23937 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Najzasluzniji in the phrase Citat: On je najzasluzniji za pobjedu or On je najzasluzniji, sto smo kao tim ostvarili uspjeh
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 26 lis 2021, 10:01 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17399 Lokacija: יום טוב
|
lider30 je napisao/la: Najzasluzniji in the phrase Citat: On je najzasluzniji za pobjedu or On je najzasluzniji, sto smo kao tim ostvarili uspjeh (most) instrumental? kao na dlanu mi je na vrh jezika...sjetit ću se
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 26 lis 2021, 12:24 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
lider30 je napisao/la: Najzasluzniji in the phrase Citat: On je najzasluzniji za pobjedu or On je najzasluzniji, sto smo kao tim ostvarili uspjeh X He played the biggest role. XX He contributed the most. XXX He was vital to our success. (ovdje je diskusija je li treba reći vital to ili vital for https://lingohelp.me/preposition-after- ... vital-for/) XXX His role was critical. Broj X-eva otprilike označava formalnost ili pismenost. Mislio sam reći i detrimental (XXXX ), ali sam upravo šokiran da sam saznao da detrimental ne znači odlučujući (nije od determine, odlučiti, odrediti), nego da se koristi isključivo da opiše negativan utjecaj i ima porijeklo od neke skroz druge latinske imenice.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 26 lis 2021, 13:33 |
|
|
ludi forum
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 26 lis 2021, 13:34 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Mislio sam reći i detrimental (XXXX ), ha? Citat: ali sam upravo šokiran da sam saznao da detrimental ne znači odlučujući (nije od determine, odlučiti, odrediti), nego da se koristi isključivo da opiše negativan utjecaj i ima porijeklo od neke skroz druge latinske imenice. detrimental i determining su slični...ne baš. oće to kad preletiš tekst, brzočitaču. (kladim se da vježbaš brzo čitanje. time is money and all that jazz.)
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 26 lis 2021, 13:44 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Čitam jako sporo. Degustiram svaku rečenicu i volim sve dubinski razumjeti.
Ne govorim o čitanju engleskog nego čitanju općenito.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Eradicator
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 06 stu 2021, 20:59 |
|
Pridružen/a: 01 pro 2015, 23:58 Postovi: 541 Lokacija: Opčilište.org
|
Koji je najbolji prevod "krezavi SDA taliban" na engleski?
Toothless mi nije baš u duhu engleskog.
"SDA Taliban Hillbilly" mi je favorit, ali bih volio čuti druga mišljenja.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 06 stu 2021, 21:39 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
SDA brainless talibans.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 07 stu 2021, 01:38 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 22 stu 2021, 11:41 |
|
|
Gap-toothed PDA taliban
_________________ Hrvatska Hrvatom!
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 07 sij 2022, 15:31 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Par zanimljivih pridjeva, koji se ne izvode direktno iz imenica
Hrv. nebo --> nebeski Eng. sky --> celestial
Hrv. ptica --> ptičji Engl. bird --> avian
Hrv. brat --> bratski Engl. brother --> fraternal
Hrv. Nizozemska --> Nizozemski Engl. Netherlands --> Dutch
Hrv. Bog --> božanski Engl. God --> divine
Hrv. zvuk -->zvučni Engl. sound --> acoustic
Hrv. toplina --> toplinski Engl. heat --> thermal
Hrv. kralj --> kraljevski Eng. king --> regal/royal
Earth --> terrestrial Jupiter --> Jovian mouth --> oral mother --> maternal oil --> oleic Pope --> papal coast/shore --> littoral walking --> pedestrian night --> nocturnal time --> temporal Moon --> lunar
|
|
Vrh |
|
|
MIR
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 21 sij 2022, 18:43 |
|
|
No English dictionary has been able to explain the difference between the two words
COMPLETE and FINISHED, in a way that's easy to understand.
Some people say there is no difference between COMPLETE & FINISHED. I beg to differ because there is.
When you marry the right woman, you are "COMPLETE". And when you marry the wrong one, you are "FINISHED"! And when the right one catches you with the wrong one, you are .... "COMPLETELY FINISHED" !!!
_________________ MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama! Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti! Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 23 sij 2022, 02:16 |
|
|
Interesting and unusual adjectives derived from names of places:
Monaco - Monegasque
Kosovo - Kosovar
Quebec - Quebecois
Flanders - Flemish
Wallonia - Walloon
Switzerland - Swiss
(isle of) Man - Manx
_________________ Hrvatska Hrvatom!
|
|
Vrh |
|
|
shodan
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 23 sij 2022, 14:49 |
|
|
MIR je napisao/la: No English dictionary has been able to explain the difference between the two words
COMPLETE and FINISHED, in a way that's easy to understand.
Some people say there is no difference between COMPLETE & FINISHED. I beg to differ because there is.
When you marry the right woman, you are "COMPLETE". And when you marry the wrong one, you are "FINISHED"! And when the right one catches you with the wrong one, you are .... "COMPLETELY FINISHED" !!! Good joke.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 23 tra 2022, 14:41 |
|
|
Harezm je napisao/la: Quebec
lider30 je napisao/la: quotes Question: Find an English word with the letter Q, in which Q is not followed by U.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 23 tra 2022, 14:57 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Par zanimljivih pridjeva, koji se ne izvode direktno iz imenica
Hrv. nebo --> nebeski Eng. sky --> celestial
Hrv. ptica --> ptičji Engl. bird --> avian
Hrv. brat --> bratski Engl. brother --> fraternal
Hrv. Nizozemska --> Nizozemski Engl. Netherlands --> Dutch
Hrv. Bog --> božanski Engl. God --> divine
Hrv. zvuk -->zvučni Engl. sound --> acoustic
Hrv. toplina --> toplinski Engl. heat --> thermal
Hrv. kralj --> kraljevski Eng. king --> regal/royal
Earth --> terrestrial Jupiter --> Jovian mouth --> oral mother --> maternal oil --> oleic Pope --> papal coast/shore --> littoral walking --> pedestrian night --> nocturnal time --> temporal Moon --> lunar Uticaj latinskog na engleski jezik koji su im Normalni utuvili u glavu. 1/3 engleskog leksika je latinskog porekla. I odražava i socijalne razlike koje su postojale. Seljak uzgaja pig, normanski aristokrata jede porque (francuska reč). Seljak uzgaja cow, normanski aristokrata jede beef (francuska reč) U šumi trčkara deer, normanski aristokrata jede venison. Takođe, sve reči vezane za vojsku, vlast i upravu su francuskog porekla. Court je francuska reč, officer je francuska reč, general je francuska reč, batallion je francuska reč itd...
|
|
Vrh |
|
|
shodan
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 25 tra 2022, 12:55 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Harezm je napisao/la: Quebec
lider30 je napisao/la: quotes Question: Find an English word with the letter Q, in which Q is not followed by U. qantas
|
|
Vrh |
|
|
Leonardo Da Vinci
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 07 vel 2023, 08:05 |
|
|
Koje je ovo glagolsko vrijeme? I will have been eating pizza for 5 minutes when you arrive. Prevesti na hrvatski najvještije moguće.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 07 vel 2023, 13:34 |
|
|
Kad ti dođeš ja ću već 5 minuta jesti picu.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 02 lip 2023, 02:02 |
|
|
every so often - direktni prijevod bi mamio da se shvati kao "često"
No preciznije značenje je "tu i tamo", "s vremena na vrijeme", "ponekad". Znači ipak, ne tako često.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 02 lip 2023, 02:04 |
|
|
per se
Latinski izraz, korišten u engleskom govornom području (svi znaju što znači, mada ga upotrebljavaju pismeniji), no čisto engleski bi bio "by itself". Hrvatski prijevod bi bio sam po sebi.
|
|
Vrh |
|
|
Leonardo Da Vinci
|
Naslov: Re: Improve your English Postano: 20 srp 2023, 08:29 |
|
|
Prevedi izraz
cooked through thoroughly
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|