HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 stu 2024, 06:25.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 244 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Tuđmanovo naslijeđe
PostPostano: 28 ruj 2010, 23:43 

Ovaj topic želim pretvoriti u jednu realnu raspravu,s rukom na srcu ako može.

Po meni,mi Hrvati u BiH smo platili cijenu čitave,neovisne,prelijepe,europske Hrvatske. U samom ratu,ali i nakon njega,kroz diskriminirajući ustavni sustav.

Ono što želim staviti u žižu jeste naš član predsjedništva koji očito baš ne voli Hrvatsku,koji se diči godinama u ABiH(tuge li goleme),kojeg na kraju krajeva biraju Bošnjaci. Zašto smo krv proljevali narode?

E sad,ja ne želim ovu raspravu usmjeriti u smjeru sto puta prožvakanog Komšića,nego u traženju kriv(a)ca za ustavni klinč u kome se nalazimo. Druga je priča tko nas je pokrao i tko nas je srozao u zadnjih 15 godina. Ovdje želim o Tuđmanu i njegovom naslijeđu. Što je to vrli predsjednik uradio za našu poziciju u Daytonu i nakon njega dok je još bio živ? Otkuda toliko glorificiranje od strane BH Hrvata? :ninja

Vrh

Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe
PostPostano: 28 ruj 2010, 23:51 

Imao je Tudjam dobri ideja..Najveca od ti po meni je bila nacionalno pomirenje Hrvata, ali ne pije to vode kod nas..
Volimo vlast, pa to ti je. A, mi je l' dodjemo u Zagreb, povampirimo se.Zavolimo crveno.Znaci nismo naslijedili nista :)

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 00:45 

Opet iz kojeg kuta gledaš, svak će imati svoju priču.Opet naglašava za hercegovinu je bio dobar, a za ostale nisam siguran.Osim putovnice i bolnice u SBK ništa drugo.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 00:48 

drove1983 je napisao/la:
Opet iz kojeg kuta gledaš, svak će imati svoju priču.Opet naglašava za hercegovinu je bio dobar, a za ostale nisam siguran.Osim putovnice i bolnice u SBK ništa drugo.

Ma ja, baš je bio bezobrazan kad je stmbeno zbrinuo, dao zdravstveno osiguranje i penzije pola prognane Bosne!

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 00:49 

zaba1111 je napisao/la:
drove1983 je napisao/la:

Ma ja, baš je bio bezobrazan kad je stmbeno zbrinuo, dao zdravstveno osiguranje i penzije pola prognane Bosne!

To sam i rekao iz kojeg će se kuta gledati!

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 01:04 

Zaba 1111 ja mogu iz svog kuta reći da su Hrvati SBK izdani i ostavljeni na cjedilu.Tuđman je nešto započeo, ali nije završio.Njegove nasljednike boli ona stvar za SBK!Mi možemo izdržati još dok HR ne uđe u EU, i onda nam dolazi kraj.Volio bi da nisam u pravu, ali mislim da se SBK odavno planira raseliti.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 01:39 

drove1983 je napisao/la:
Zaba 1111 ja mogu iz svog kuta reći da su Hrvati SBK izdani i ostavljeni na cjedilu.Tuđman je nešto započeo, ali nije završio.Njegove nasljednike boli ona stvar za SBK!Mi možemo izdržati još dok HR ne uđe u EU, i onda nam dolazi kraj.Volio bi da nisam u pravu, ali mislim da se SBK odavno planira raseliti.

Ovisi iz kojeg kuta gledas ! :herceg_bosna

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 03:19 

Nitko nikada nije uspio ostaviti bas sve sto je htio i zamislio, pogotovo u zajebanim uvijetima rata i igre slonova koja ne ostavlja puno mjesta travi da raste. A da su lokalni narodi tu dobrim dijelom trava i da su se tu prelamala neka slonovska pitanja (USA/Nato/Rusija/EU/Islamski svijet) to je cinjenica, tako da to treba imati na umu u ocjenama.

Po meni mu bilanca u sukobima (ne ulazeci da li je mogao vise da se u sukobe nije islo, kao recimo onaj lopov Djukanovic) sa okolnim narodima za vas Hrvate U GLOBALU i nije tako losa, neka "pozitivna nistica" sto bi se reklo. Dobio je cjelu Hrvatsku u AVNOJ-skim granicama u kojoj smanjena populacija Srba prihvaca svoj status manjine a oni koji to ne prihvacaju i tako nisu tu. Dobio je i FBiH koja nije ispala po originalnoj zamisli ali svejedno ima ugradjenih 10 zupanija od kojih su 4 sa hrvatskom vecinom i taj sustav se nece moci mjenjati bez hrvaskog pristanka. E sad, koliko god to ne bilo lose u globalu, oni koji su ostali van tih teritorija su dozivili najgoru sudbinu i posve je jasno da ga mnogi nece voljeti, jer su neki vec "ocisceni" a ovi koji hoce ostati se vjerojatno polako navikavaju na status manjine, a oni kojima je to nemoguce ili pretesko jednostavno idu. Ja osobno ne vjerujem da je mogao uciniti vise za njih (i vjerujem da je to zarko zelio ali jednostavno nije mogao) a da ne zrtvuje nesto (ili manje-vise sve?) od toga sto je postigao.

Moze zvucati suho i cinicno ali po meni je tako. I to je za te 4 zupanije vise nego sto bi na koncu dobila i "cvjecarska" i ljevicarska opcija, svaka na svoj nacin gurajuci pricu multi-etnicnosti i/ili "gradjanstini," sto je bio i ostao racun bez krcmara na koncu koga Hrvatima u BiH ne ostaje gotovo nista, nekakvo pominjanje u ustavu a nista realno.

Ono gdje je u globalu ostetio i ojadio Hrvate je lopovska privatizacija i nepotizam, po cemu Hrvatska na koncu ispade bliza drugim bivsim republikama nego Sloveniji. Za to bi ga mogli kriviti svi Hrvati. A Posavci i ovi iz Srednje Bosne su dodatno propativsi zasluzili nekakvo poravnanje, solidarnost, podrsku, i razumijevanje od svih drugih i zalosno je ako se sad usvoji stav "tko vas ..." kao sto nema smisla da oni budu kivni na Hercegovce i druge, takvi su bili (i ostali) uvijeti i ne vjerujem da je tu netko nekog "izdao" ili "zaj...", politika i ratovi su zaj... stvar.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 04:56 

Tuđman je zaslužan za pokretanje Hrvatske. Svi kasniji propusti su rezultat kasnije politike a ne Tuđmanove.

-Tako ako je Tuđman potpisao suradnju sa Haškim sudom i zabranio procesuiranje Oluje. To što je stvorio prave okvire NE znači da je on kriv za kasnije Račanove i Sanaderove odluke da povećaju ovlasti Haga.
-Ako je Tuđman stvorio temelje pakta stabilnosti u regiji neznači da je onkriv za Sanaderov i Kosorin plan o novom zapadnom balkanu koji se temelji na tom paktu.
-Ako je Tuđman stvorio Federaciju BiH NE znači da je on kriv za kasniju nesposobnost naših političkih vođa u HB za samoodržanjem.

Po meni makar imao neke greške u životu, makar i bio partizan. On je ipak zaslužan za stavranje i obranu naše Domovine. Te dok je on bio živ svuda se čula pjesma ''evo zore evo dana''. I upravo zbog takvih stvari ću mu biti vječno zahvalan. A onim socijal-demokratima mogu porućiti da se vrate u rupe u kojima su 90tih bili. Jer Tuđman je puno griješio i te greške DUBOKO pamtimo. Ali je za Domovinu učinio velebne stvari! ZDS!

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 05:44 

Apsolutni genijalac.

Možda najbolja jedinica mjere za Tuđmanov uspjeh je decibel siktanja koje se javlja na drugoj strani na sami spomen imena Tuđman.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 08:56 

Evo našim licemjerima, građanima, cvjećarima i sl. jedan citat.

Citat:
Nakon završetka studija Bušić se je zaposlio 5. I. 1965. u poduzeću za geološko-rudarska i građevinska istraživanja, konsolidaciju tla i projektiranja “Geoistraživanje - Elektrosond”, u Zagrebu, Kupskoj 2, od kojeg je zadnje godine studija dobivao stipendiju. Ubrzo je, slučajno, doznao za mogućnost zaposlenja u Institutu za historiju radničkog pokreta Hrvatske koji je osnovao i vodio dr. Franjo Tuđman, te je 22. veljače 1965. uputio Institutu molbu za zaposlenje.

Rješenje o tom njegovu zaposlenju 23. VI. 1965. potpisao je direktor Tuđman, čovjek s kojim je od tada Bušić bio sudbinski povezan sve do svoje smrti.

Ne razumijem kako se F. Tuđmana može optuživati da je bio komunističko ovo-ono, a radio je na istom institutu, odnosno zaposlio je mladog Brunu Bušića koji je već tada imao niz eskapada sa jugokomunustičkim aparatom.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 09:21 

Većina postova točna, osim ovog:
Citat:
E sad, koliko god to ne bilo lose u globalu, oni koji su ostali van tih teritorija su dozivili najgoru sudbinu i posve je jasno da ga mnogi nece voljeti, jer su neki vec "ocisceni" a ovi koji hoce ostati se vjerojatno polako navikavaju na status manjine, a oni kojima je to nemoguce ili pretesko jednostavno idu

Ti koji su ostali izvan teritorija su svjesni da nije bilo nikakve šanse da oni opstanu , a pošto Tuđman nije htio ostaviti nijednog Hrvata na cjedilu, svima je osigurao stambeno zbrinjavanje i preduvjete za nastavak i funkcioniranje normalnog života, zato su ti ljudi Tuđmanu danas zahvalni, druga je stvar što različiti probisvjeti, štetočine, mržnjom opsjednuti plaćenici, raspolažu tuđom mukom bez njihovog odobrenja.

Tako se s razlićitih strana javljaju sumnjivi tipovi koji pišu o prodaji, izdaji, plaču nad sudbinom ljudi(moš mislit) koji se niti osjećaju izdanima ni prodanima niti žele da ih se tretira kao takve da za njima treba plakati, jer zato u stvari ni nema razloga jer to su većinom danas materijalno i stambeno zbrinuti ljudi potpuno integrirani u novo okruženje!
A to što npr Jergovići zbog zloće i love ili Zrikavci zbog naivnosti i kompleksa , pišu drugačije, nikako ne znači da je to tako!

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 09:27 

Pete_US je napisao/la:
.

Ono gdje je u globalu ostetio i ojadio Hrvate je lopovska privatizacija i nepotizam, po cemu Hrvatska na koncu ispade bliza drugim bivsim republikama nego Sloveniji. Za to bi ga mogli kriviti svi Hrvati. A Posavci i ovi iz Srednje Bosne su dodatno propativsi zasluzili nekakvo poravnanje, solidarnost, podrsku, i razumijevanje od svih drugih i zalosno je ako se sad usvoji stav "tko vas ..." kao sto nema smisla da oni budu kivni na Hercegovce i druge, takvi su bili (i ostali) uvijeti i ne vjerujem da je tu netko nekog "izdao" ili "zaj...", politika i ratovi su zaj... stvar.

Mislim da te ovdje većina forumaša smatra ozbiljnim i kvalitetnim diskutantom zato je bolje da više ne ponavljaš ove fraze koje kao da je ispalio prosječni hrvatski gutač medijskih spinova.

nije Tuđman kriv za nikakav nepotizam i lopovsku privatizaciju nego ljudi. Ljudi ovih krajeva koji vole maznut. Vole ukrast. Vole sebi natovarit bogatstvo na tuđi račun. I to svi. Od Triglava do gevegelije. A i šire.

Svi ponavljaju tu mantru o Sloveniji kao uzoru a nemaju pojma o ničemu. U Sloveniji je isto bila tajkunizacija. Afere pršte na sve strane. Pola zemlje u štrajku. Vanjski dug veći od Hrvatskog. A nisui imali rat kakav je Hrvatska imala. Trećinu zemlje srušene. Milion prognanika. A imali su svu potporu zapada. Nitko ih nije kinjio, ucjenjivao. Ništa od toga. I opet nisu bolji. A još su u Jugoslaviji bili država u državi. Najrazvijeniji. Slovenski političari su i u Jugoslaviji bili posebna kasta.

Tu se priča priča kao da su ta soc. poduzeća bili svjetski giganti. Prvi po učinkovitosti, prvi po produktivnosti, prvi po plaćama.

Pa nije se komunizam raspao jer nije imao atomskih bombi i pušaka nego zato jer je ekonomski krahirao. A u Jugoslaviji je bilo..šta??

Ako je tko i opljačkao nešto opljačkale su elite iz raspadajućih Saveza komunista i UDBI-inih centrala. Ta nije opljačkao emigrant Jozo pristigavši na zagrebački kolodvor sa koferom u ruci i caringtonovskom kožnom zakrpom na laktu.

Što se tiče rata i Posavljaka, onih iz Srednje Bosne. U ovim konstelacijama odnosa snaga, zaštiti svakog Hrvata i bilo gdje , to ej utopija. To naravno ne znači ništa onom protjeranom ali to je tako. Kao da smo mi bili sila a ne neka držvaca koja se jedva održava na životu i gdje pola svijeta želi da te nema i opstruira te.
Uvoziš kalašnjikove u gepeku iz Mađarske , švercaš brodovima oružje, od kojih ti tri zaplijene a jednog puste i ti za grdnu lovu. Zemlja ispresjecana, bez perspektive, svaki dan ti dolaze razne svjetske mutiškaše sa jakim zaleđem da te zajebu, mali milon raznih interesa kojis e prelamaju na ovom komadu zemlje..itd.

Lako je pričati o idealnom to svatko zna.

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 09:35 

A što se tiče čuvene pljačke u privatizaciji, danas se vidi da na taj nači i nije bilo neke velike pljačke, u usporedbi s pljačkom nakon 2000. jer jednostavno ono što je valjalo i nije privatizirano! A Tuđmanova ideja je i tu bila dobra, ali nije u potupnosti uspjela, jer on je htio da se posrnula poduzeća privatizaciojom oporave, a u to vrijeme se smatralo da je to("samo ga daj privtniku") dovljno, a i htio je da to sve ostane u rukuma hr građana, što je također dobra ideja , koja je potpuno krahirala nakon 2000.!

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 09:38 

Tuđmanu se prigovara da se zbog njegove politike broje hrvata smanjio za pola u bih.
ja bih prije rekao da je s obzirom na okolnosti i ono što se moglo očekivati u odnosu na "sudbinu" koju su nam pripremali zahvaljujući tuđmanu u bih je ostalo barem pola hrvata (iako je broj ipak veći).
nigdje ne piše niti mora biti da jedan narod u svojoj borbi za samostalnost i opstojnost mora ostvariti baše sve želje koje si u glavi zacrta.
povjest je s druge strane puna primjera kako većina takvih pokušaja niti ne uspije a takve narode snađe propast.
s obzirom na početne uloge, zahvaljujući tuđmanu prvenstveno, hrvati su dobili maksimalno što su mogli a sada je na nama da da s onim što nam je ostavljeno u naslijeđe pokušamo učiniti što više.

najljigavije je pak od svega slušati žalopojke onih koji su se za vrijeme rata nadali i aktivno radili da izgubimo rat, kako sad licemjerno liju krikodilske suze za narodom, kojega je tuđman "ostavio"
kao i onih koji su se maksimalno okoristili, tjerajući od sebe kritiku kao i čisteći vlastitu nečistu savjets pričama o opljačkoanoj hrvatskoj i upropaštenom narodu.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 09:51 

Kako odmiče vrijeme sve mi se više sviđa ideja o 200 obitelji koja je prežvakavana kod lijevih. Rusija je nešto slično napravila, koncentrirala lovu u ruke ne previše ljudi, tako da zna gdje je. Kad zatreba, čitaj Hodorovski, naprosto je uzmu natrag.

Uostalom prvu pljačku je napravio Mesić sa Našice cementom, vjerujem da i danas stoji iza NEXE grupe, upravo on.

Meni najviše smeta spin kako je Franjo kriv što nema pola Hrvata, kriva je srpska agresija na BiH, i napadi VRS, ABiH na hrvatska sela i naselja.

Pomogao je iseljavanje dijeljenjem domovnica i naseljavanjem "Krajine", ali sumnjam da mu to iko od nas zamjeri.

No, problem je u njemu bio kao i u našeg Chucka, politika se treba prilagođavati vremenu, ne možeš uvijek imati isti pristup i to nazivat konzistentnom politikom.

Tu je se u našoj povijesti najviše pokazao S. Radić, iako je zbog toga označen kao prevrtljivac, činjenica je da su mu rezultati bili fascinantni upravo zbog takvog pristupa.

Politika je igra, a igre treba igrat. Ne možeš stalno pokušavat zabit gol, nego nekad i svoj branit, a najbolje je da igraš tamo gdje je lopta.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 12:11 

Možda HR HB nije ipak bila realno ostvariva za nas Hrvate u Bosni. Po meni je on tu radio greške. Generalno za neovisnost Hrvatske on ima najveće zasluge,uz narod naravno. Ali griješio je,što neki neće priznati. Pa i taj Dayton nam je ostavio,bez da je trepnuo. A sad poslije toliko mrtvih,vojnik ABiH predstavlja Hrvate

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 12:20 

baščovan je napisao/la:
Možda HR HB nije ipak bila realno ostvariva za nas Hrvate u Bosni. Po meni je on tu radio greške. Generalno za neovisnost Hrvatske on ima najveće zasluge,uz narod naravno. Ali griješio je,što neki neće priznati. Pa i taj Dayton nam je ostavio,bez da je trepnuo. A sad poslije toliko mrtvih,vojnik ABiH predstavlja Hrvate

za ovo ti nije kriv tuđman.
tuđman ti je u daytonu ostavio mehanizme upravo da do ovoga ne bi došlo.
za ovo se obrati račanu i sanaderu.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 14:17 

Baš se puno zamaromo povjesti i nevjerovatno je kako je nećemo pustiti.Stalno unazad i unazad i unazad!Pa ljudi imamo život ispred sebe, budučnost za koju se treba boriti.Zar baš sve generacije moraju proživjeti ono što vi proživljavate?

Franjo je bio tvorac Hrvatske slobode i države!Kako je on to izveo možete 20 godina o tome pisati i svak će imati svoje mišljenje i nikad nečete doći do prave istine, nikad, apsolutno nikad.

Ono što je on započeo treba završiti, pitanje je kako!?

Ono što vam ja predlažem, a vidim da tu ima ljudi koji baš znaju i mogu.Zato ustanite sa ti računara i poćnite nešto raditi i utjecati na ove koji žele sve iskriviti.

Desničari i ljevičari zajedno, zašto ne!?Krenuli ste sa ovim forumom, zašto se zaustaviti.Budite vi ti koji želite budučim generacijama
primjer kako treba stvarati državu.I da nikad hrvatski narod ne bude u ovakvom položaju kao što je sada.

A meni će biti čast lijepiti plakate za vas. :zubati

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 14:17 

caporegime je napisao/la:
baščovan je napisao/la:

samo mala napomena za to je direktno odgovorna MZ-a cak vise racana i sanadera, njihova je krivica sto se tom obezpravljivanju hrvatskog naroda nisu nikad suprostavili.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 14:22 

Graničar Jozo je napisao/la:
Evo našim licemjerima, građanima, cvjećarima i sl. jedan citat.

Citat:
Nakon završetka studija Bušić se je zaposlio 5. I. 1965. u poduzeću za geološko-rudarska i građevinska istraživanja, konsolidaciju tla i projektiranja “Geoistraživanje - Elektrosond”, u Zagrebu, Kupskoj 2, od kojeg je zadnje godine studija dobivao stipendiju. Ubrzo je, slučajno, doznao za mogućnost zaposlenja u Institutu za historiju radničkog pokreta Hrvatske koji je osnovao i vodio dr. Franjo Tuđman, te je 22. veljače 1965. uputio Institutu molbu za zaposlenje.

Rješenje o tom njegovu zaposlenju 23. VI. 1965. potpisao je direktor Tuđman, čovjek s kojim je od tada Bušić bio sudbinski povezan sve do svoje smrti.

Ne razumijem kako se F. Tuđmana može optuživati da je bio komunističko ovo-ono, a radio je na istom institutu, odnosno zaposlio je mladog Brunu Bušića koji je već tada imao niz eskapada sa jugokomunustičkim aparatom.

Tuđman vam je bio sve do 50tih godina zaluđen socijalističkom ideologijom što i sam priznaje. Tek od 50tih shvaća njezinu pogrešnost. A ponajviše se ''pohrvatio'' rekao bih tokom 80tih odlaskom u emigraciju. Gdje se povezuje sa Luburićevcima(Šušak je bio jedan od njih)

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 14:23 

horus je napisao/la:

samo mala napomena za to je direktno odgovorna MZ-a cak vise racana i sanadera, njihova je krivica sto se tom obezpravljivanju hrvatskog naroda nisu nikad suprostavili.

a imali su sve potrebne mehanizme.
doduše ne bi ni jedan ni drugi uspjeli postati to što su postali da nisu išli na instrukcije kod određenih krugova na kojima su obećavali kako će ispuniti sve što se od njih traži a pogovoto da će ostaviti hrvate iz bih da se sami jebu, dapače, da će učiniti sve da ih zakoče ako sami počnu uzimati sudbinu u svoje ruke.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 14:33 

a imali su sve potrebne mehanizme.
doduše ne bi ni jedan ni drugi uspjeli postati to što su postali da nisu išli na instrukcije kod određenih krugova na kojima su obećavali kako će ispuniti sve što se od njih traži a pogovoto da će ostaviti hrvate iz bih da se sami jebu, dapače, da će učiniti sve da ih zakoče ako sami počnu uzimati sudbinu u svoje ruke.

naravno, sjecas se jos odlazaka tzv opoziciju po instrukcije u inozemstvo krajem 90.?

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 14:44 

Lako je pljuvati po Tuđmanu zbog Daytona ali pravo pitanje je što bi se dogodilo da je rekao da ne želi podpisati sporazum i da je poslao vojsku na Srbe i Cvijeće, da je oružjem išao uspostavljati Herceg-Bosnu? S obzirom da su u rat bili upleteni i malo jači igrači od Hrvata, Srba i Muslimana odgovor nije teško dokučiti.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 14:49 

.. Stjepan Mesić, Mate Granić, Luka Bebić, Ivo Sanader, Vladimir Zagorec, .. i stotine drugih lopova i neradnika

To bi ukratko bilo Tuđmanovo nasljeđe

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 244 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 265 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: