HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 16 pro 2024, 23:08.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 239 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe
PostPostano: 29 ruj 2010, 17:39 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Iza velikih djela ostane i velikih grešaka.
Velika povijesna ličnost, najveća hrvatska - na skliskom terenu BiH iskazao poveće nesnalaženje.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 17:47 

lider30 je napisao/la:
Velika povijesna ličnost, najveća hrvatska - na skliskom terenu BiH iskazao poveće nesnalaženje.

Postoji li neki argument za to, osim što nije u Daytonu bio kartograf sa fotografskim pamćenjem da zna napamet svaki hrvatski zaselak u blizini crte razdvajanja?

Što se to moglo više izvući u danim okolnostima?

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 18:12 

mirv je napisao/la:
Lako je pljuvati po Tuđmanu zbog Daytona ali pravo pitanje je što bi se dogodilo da je rekao da ne želi podpisati sporazum i da je poslao vojsku na Srbe i Cvijeće, da je oružjem išao uspostavljati Herceg-Bosnu? S obzirom da su u rat bili upleteni i malo jači igrači od Hrvata, Srba i Muslimana odgovor nije teško dokučiti.

Tuđman je i smjenio vodstvo HR Herceg Bosne. Te ju i Washingtonskim sporazumom 1994. godine trajno poslao u povijest. Tako da je netoćno što pišete.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 19:04 

Franjo Tuđman je za mene uz Antu Starčevića, najveći hrvatski velikan. Imao je na žalost pogrješki, kano što ih ima i najveći svetac, jerbo čovjek je čovjek baš zato što grieši. Najuočljivije pogrješke su mu na račun suradnika, na račun Bosne dieli krivnju i uspjeh s Alijom, pogrješnog odnosa spram Tita, ter zato što su se u njegovo vrieme mnogi obogatili na račun običnog naroda.

Ali činjenica jest ova, a to je zahvaljujući njemu je slobodna čitava Hrvatska, ter umjesto 20% BiH, ipak imamo 50% BiH. Pomagao je u mnogome Bošnjacima i Bosni, ali Matu Bobana je trebao odmah maknut. Također, premda su se kroz pomirbu provukli mnogi ubojice i zločinci iz Jugoslavije, ipak to je u početku spasilo Hrvatsku, ali zahvaljujući tome nakon njegove smrti ti udbaši su opet preuzeli vlast.

U svakom slučaju, ja u zadnjih 900 godina ne vidim nikoga tko je bio bolji vođa Hrvata, nego što je bio Franjo Tuđman. Naravno, također cienim i Antu Pavelića i Aliju Izetbegovića, ali Franju Tuđmana nešto više.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 19:12 

dane-croatia je napisao/la:
Franjo Tuđman je za mene uz Antu Starčevića, najveći hrvatski velikan. Imao je na žalost pogrješki, kano što ih ima i najveći svetac, jerbo čovjek je čovjek baš zato što grieši. Najuočljivije pogrješke su mu na račun suradnika, na račun Bosne dieli krivnju i uspjeh s Alijom, pogrješnog odnosa spram Tita, ter zato što su se u njegovo vrieme mnogi obogatili na račun običnog naroda.

Ali činjenica jest ova, a to je zahvaljujući njemu je slobodna čitava Hrvatska, ter umjesto 20% BiH, ipak imamo 50% BiH. Pomagao je u mnogome Bošnjacima i Bosni, ali Matu Bobana je trebao odmah maknut. Također, premda su se kroz pomirbu provukli mnogi ubojice i zločinci iz Jugoslavije, ipak to je u početku spasilo Hrvatsku, ali zahvaljujući tome nakon njegove smrti ti udbaši su opet preuzeli vlast.

U svakom slučaju, ja u zadnjih 900 godina ne vidim nikoga tko je bio bolji vođa Hrvata, nego što je bio Franjo Tuđman. Naravno, također cienim i Antu Pavelića i Aliju Izetbegovića, ali Franju Tuđmana nešto više.

Postujes aliju? Dane, sto je tebi? Mislim, valja netko popricati sa tvojim roditeljima, ispustili su te iz ruke. Ima danas raznih medikamenta, ili ako zelis na tvome bosanskom iljaca kod hecima. Popij nesto, ovo niije zezancija, dosad su te ljudi shvatali kao cudaka, ali ovo premasuje te granice. Zdrastvenu karticu, i galopom do ljecnika.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 19:13 

E dane, ova ti je jaka. postujes Tudjmana cak i vise nego aliju. Pa ti njih uporedjujes. :smijeh

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 21:04 

Za mene osobno najveći Hrvat u novijoj povijesti.
Genijalac.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 21:06 

bit ću kratka ko što sam i sa vremenom: capo uglavnom kaže ono što i ja mislim, a to je da je ovo što danas imamo, mačji kašalj u odnosu na ono što nam se spremalo prije dejtona, čak na samom početku rata u bih.
ono što je tuđman napravio u danim okolnostima je rezultiralo time da smo dan danas još uvijek jedan od tri konstitutivna naroda, a to i nije bilo u planu. ovo što nam se sad dešava je nastavak prljavih planova rješavanja remetilačkih faktora stabilnosti bih, a to nisu ekonomsko-političko-ustavno-teritorijalni faktori, nego faktor jednog naroda viška.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 21:23 

lider30 je napisao/la:

daj ti vise izbaci to iz sebe..reci sto je tocno i koliko mogao napraviti u danim okolnostima da tebi 300-tinjak dana godisnje bude jebacki dobro ,a meni 30-tak..

sad bez ikakve jebene ironije,sarkazma,zelje za svadjanjem me zanima tvoje misljenje..

naravno,uzmi u obzir sve fakotre koji ga okruzivali i situaciju u kojoj se BiH nalazila..

ja sam bas aktivno suzdrzan :zubati ,sto se tice vranje..al prvenstveno iz banalnog razloga i sto mene emocije lupoaju na glupe stvari.. :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 22:13 

dane-croatia je napisao/la:

njega koji se izjašnjavao kao srbin :smijeh

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 22:28 

Hrvatski_Zrinjski je napisao/la:
Graničar Jozo je napisao/la:
Evo našim licemjerima, građanima, cvjećarima i sl. jedan citat.

Ne razumijem kako se F. Tuđmana može optuživati da je bio komunističko ovo-ono, a radio je na istom institutu, odnosno zaposlio je mladog Brunu Bušića koji je već tada imao niz eskapada sa jugokomunustičkim aparatom.

Tuđman vam je bio sve do 50tih godina zaluđen socijalističkom ideologijom što i sam priznaje. Tek od 50tih shvaća njezinu pogrešnost. A ponajviše se ''pohrvatio'' rekao bih tokom 80tih odlaskom u emigraciju. Gdje se povezuje sa Luburićevcima(Šušak je bio jedan od njih)

Ovaj dio je zanimljiv, tek 80tih se pohrvatio.Znači pohrvatio se kad Tito umire, a i nije se jedini on pohrvatio, ima ih koliko hočeš.Npr. cjela udba, kad je vidjela da maršal umire.

Uglavnom, sad se vidi kome je trebao raspad Jugoslavije i zašto im je trebao, a sigurno to nisu domoljubi.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 22:33 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
mateb je napisao/la:
lider30 je napisao/la:

Postoji li neki argument za to, osim što nije u Daytonu bio kartograf sa fotografskim pamćenjem da zna napamet svaki hrvatski zaselak u blizini crte razdvajanja?

- loša ekipa iz BiH u Daytonu, koje je birao, tako da su uz same granice entiteta ostale nelogičnosti.
- prepuštanje naziva Bošnjaka - Muslimanima je krucijalna greška. U Washingtonu i Daytonu je njihov naziv postao služben. Neoprostiva greška, koja će dugoročno imati reperkusije na Nemuslimane u BiH.
- loše rješenje Federacije u sklopu BiH. Trebalo je ići na simetričnost i s manjim teritorijem, odamh da Mostar bude glavni grad Federacije ili Travnik i sl.
- podijeljena nadležnost županija sa Federacijom u mnogim dijelovima se moglo pretpostaviti u kojem će smjeru ići. Ovom sadašnjem - centraliziranju entiteta.
- inzistiranje na Drvar, Glamoč, Grahovo, umjesto inzistiranja Komušina, dijelovi općine Šamca, neka sela oko Broda.
- Izborni proces za Predsjedništvo.
- loši kadrovi na terenu, koji su bili i u vlasti i i HVO-u na našim područjima. Ja ne znam za velikog generala HVO-a osim Praljka, a i on je na svojoj slavi više postigao poslije rata verbalnim umijećem - visoki kadar je sav iz Zagreba amenovan. Ne znam za našeg (od BH Hrvata) velikog političara/vizionara iz tog doba.
- ostavljanje u Daytonu slabih mehanizama zaštite. Visoki predstavnik je glavni suveren i tumač Daytona je isto loše rješenje.
- Loše rješenje u hrvatskom ustavu za BiH Hrvate, parafraziram - Hrvatska se na osobit način mora brinuti skrbiti o Hrvatima u BiH - je ništa.
- Loše raspodjele novca i dotiranog novca, najviše zamračivanja je bilo za njegovog razdoblja

itd. itd.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 22:36 

lider30 je napisao/la:
mateb je napisao/la:

- loša ekipa iz BiH u Daytonu, koje je birao, tako da su uz same granice entiteta ostale nelogičnosti.
- prepuštanje naziva Bošnjaka - Muslimanima je krucijalna greška. U Washingtonu i Daytonu je njihov naziv postao služben. Neoprostiva greška, koja će dugoročno imati reperkusije na Nemusliamne u BiH.
- loše rješenje Federacije u sklopu BiH. Trebalo je ići na simetričnost i s manjim teritorijem, odamh da Mostar bude glavni grad Federacije ili Travnik i sl.
- podijeljena nadležnost županija sa Federacijom u mnogim dijelovima se moglo pretostaviti u kojem će smjeru ići. Ovom sadašnjem - centraliziranju entiteta.
- inzistiranje na Drvar, Glamoč, Grahovo, umjesto inzistiranja Komušina, dijelovi općine Šamca, neka sela oko Broda.
- Izborni proces za Predsjedništvo.
- - loši kadrovi na terenu, koji su bili i u vlasti i i HVO-u na našim područjima. Ja ne znam za velikog generala HVO-a osim Praljka, a i on je na svojoj slavi više postigao poslije rata verbalnim umijećem - visoki kadar je sav iz Zagreba amenovan. Ne znam za našeg (od BH Hrvata) velikog političara/vizionara iz tog doba.
- ostavljanje u Daytonu slabih mehanizama zaštite. Visoki predstavnik je glavni suveren i tumač Daytona je isto loše rješenje.
- Loše rješenje u hrvatskom ustavu za BiH Hrvate, parafraziram - Hrvatska se na osobit način mora brinuti skrbiti o Hrvatima u BiH - je ništa.
- Loše raspodjele novca i dotiranog novca, najviše zamračivanja je bilo za njegovog razdoblja

itd. itd.

Sve vam je čovjek rekao!

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 22:55 

drove1983 je napisao/la:

Tuđman vam je bio sve do 50tih godina zaluđen socijalističkom ideologijom što i sam priznaje. Tek od 50tih shvaća njezinu pogrešnost. A ponajviše se ''pohrvatio'' rekao bih tokom 80tih odlaskom u emigraciju. Gdje se povezuje sa Luburićevcima(Šušak je bio jedan od njih)

Ovaj dio je zanimljiv, tek 80tih se pohrvatio.Znači pohrvatio se kad Tito umire, a i nije se jedini on pohrvatio, ima ih koliko hočeš.Npr. cjela udba, kad je vidjela da maršal umire.

Uglavnom, sad se vidi kome je trebao raspad Jugoslavije i zašto im je trebao, a sigurno to nisu domoljubi.

Niste shvatili. On od 50tih godina več počinje odvajati se od socijalističke ideologije te svoja djela posvečuje rušenju nje. Ali zagovornik čistog osamostaljenja Hrvatske je tek od odlaska u emigraciju. Prije toga je bio pobornik konfederativne Jugoslavije.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 23:06 

drove1983 je napisao/la:

Niste shvatili. On od 50tih godina več počinje odvajati se od socijalističke ideologije te svoja djela posvečuje rušenju nje. Ali zagovornik čistog osamostaljenja Hrvatske je tek od odlaska u emigraciju. Prije toga je bio pobornik konfederativne Jugoslavije.

Može li mi neko objasniti zašto je ovo vrijeme bolje od onog?

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 23:15 

drove1983 je napisao/la:

Mogao bih knjigu napisat. Ali osnovno je da danas tvoj zivot ovisi o tebi a nekad je ovisio o drugima. Nije to bilo tako dobro vrijeme kako serviraju. Uostalom iznjedrili su rat. Upravo nenacíonalisti.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 23:23 

Junuz Djipalo je napisao/la:
drove1983 je napisao/la:

Mogao bih knjigu napisat. Ali osnovno je da danas tvoj zivot ovisi o tebi a nekad je ovisio o drugima. Nije to bilo tako dobro vrijeme kako serviraju. Uostalom iznjedrili su rat. Upravo nenacíonalisti.

Evo ja sam nesposoban a zavisim sam od sebe, jel ja sad trebam nestati ili šta!?

Koliko god ti možeš napisati knjiga o onom vremenu, ovo će vrijeme pisati pet puta više knjiga.

Ti nisi ni svjestan koliko je sad tu trenutno nepravilnosti!

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 23:30 

Ne znam koliko godina imas Drove, valjda 27. Dakle ne znas kako je bilo. Po tvom pravopisu ne bih rekao da .si školovan, 27 bez skole, a htio bi bit iznad drugih praznom pricom bez vizije ikakve o buducnosti, da, tipicno komunisticki.

U sake jaro, ili zanat i radit ili skola, sigurno ide, cak i u BiH, a politika je lutrija, bolje je ici sigurnijim putem.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 23:31 

drove1983 je napisao/la:

Znam da je moja obitelj, pogotovo s majčine strane bila nazivana klerofašističkom, ter unatoč visokom obrazovanju, dugo se tražio posao, a kad je posao dobiven, to je bilo da crkneš od njega. Ja niti u svojoj obitelji koja je preživjela Jugu, nisam čuo ništa dobroga, premda mi je jedan djed bio partizan prvoborac, a drugi je doduše bježao iz partizana, ali nikad nije bio Ustaša ili fašist.
To vrieme je krivo za ovo što imamo danas, jerbo ovi ljudi što nam vladaju danas, naučili su tako vladat u vrieme komunizma. Podobnost, lopovluk i nerad u državnim službama je ostavština komunizma.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 23:41 

Ne znam koliko godina imas Drove, valjda 27. Dakle ne znas kako je bilo. Po tvom pravopisu ne bih rekao da .si školovan, 27 bez skole, a htio bi bit iznad drugih praznom pricom bez vizije ikakve o buducnosti, da, tipicno komunisticki.

U sake jaro, ili zanat i radit ili skola, sigurno ide, cak i u BiH, a politika je lutrija, bolje je ici sigurnijim putem.

Neće to tako ići kako ti misliš, vjeruj mi! To što ti svoju pismenost stavljaš u prvi plan, nažalost, ali to je sve što imaš.

I šta ta tvoja pismenost može omogučiti društvu, kako mu doprinjeti?

Ili šta je to pismen čovjek uradio za društvo?

Malo bibliju uzmi u ruke, nemoj da tvoj bog postane kuna, marka, euro, dolar.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 23:47 

Nidje veze..ili ti ga..kakve crne veze ima pravopis i atribuiranje nekih stvari na osnovu nedormalne rasprave?..

De ljudi,manite se blesavih ad hominem ujedanja..

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 23:50 

patriot je napisao/la:
lider30 je napisao/la:

daj ti vise izbaci to iz sebe..reci sto je tocno i koliko mogao napraviti u danim okolnostima da tebi 300-tinjak dana godisnje bude jebacki dobro ,a meni 30-tak..

sad bez ikakve jebene ironije,sarkazma,zelje za svadjanjem me zanima tvoje misljenje..

naravno,uzmi u obzir sve fakotre koji ga okruzivali i situaciju u kojoj se BiH nalazila..

ja sam bas aktivno suzdrzan :zubati ,sto se tice vranje..al prvenstveno iz banalnog razloga i sto mene emocije lupoaju na glupe stvari.. :biceovodobro

ajme ovih bbb-a mati mila :smajl017

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 23:55 

Ja imam viziju, buducnosti a ti nemas, samo neku idealiziranu pretpostavku proslosti. No, ima ovdje puno gorih od tebe. Malo sam pretjerao. Malo vise vjere u sebe samog i manje ces bit zalosna sova. Lijepa je borba za bolje okruzenje ali gledaj da bude svrsishodna. I kani se socijalizma. To treba iskorijenit iz hr stranaka kao i islamizam, ustasluk i sl.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2010, 23:59 

Da napomenem da je upravo zadnji moj post, najbolji dio Franjinog naslijedja. Bar ja taj dio vidim kao pozitivan.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2010, 00:00 

Ovo vam ne valja sto ljude dijelite na pismene, i one koji to nisu..
Ja npr.osobno nisam imao nikad sansu da pohadjam Hrvatsku skolu
i bukvalno trudim se da pricam Hrvatski jezik, koliko mi mogucnosti dozvoljavaju.
Ne bi to trebao biti odraz inteligencije, na koje cemo se dijeliti.I otkud njega da stavljas
medju komuniste neke, kad je on jos dite, malte ne.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 239 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: iprodano, Naša Kvačica, pomocnik kuhara, Salivator, Teuton, Tomba17, ZvonimirM i 51 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: