|
|
Stranica: 3/10.
|
[ 239 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
drove1983
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 30 ruj 2010, 00:03 |
|
|
patriot je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Ne znam koliko godina imas Drove, valjda 27. Dakle ne znas kako je bilo. Po tvom pravopisu ne bih rekao da .si školovan, 27 bez skole, a htio bi bit iznad drugih praznom pricom bez vizije ikakve o buducnosti, da, tipicno komunisticki.
U sake jaro, ili zanat i radit ili skola, sigurno ide, cak i u BiH, a politika je lutrija, bolje je ici sigurnijim putem. Nidje veze..ili ti ga..kakve crne veze ima pravopis i atribuiranje nekih stvari na osnovu nedormalne rasprave?.. De ljudi,manite se blesavih ad hominem ujedanja.. Ne sviđa mi se ovo vrijeme i ljudi koji su na vlasti, a neki ti to neprestano guraju u usta i žele ti dokazati da je dobro i da šutiš.Ovo je demokracija i svak ima pravo na mišljenje, valjda je jednoumlje nestalo.
|
|
Vrh |
|
|
drove1983
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 30 ruj 2010, 00:12 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ja imam viziju, buducnosti a ti nemas, samo neku idealiziranu pretpostavku proslosti. No, ima ovdje puno gorih od tebe. Malo sam pretjerao. Malo vise vjere u sebe samog i manje ces bit zalosna sova. Lijepa je borba za bolje okruzenje ali gledaj da bude svrsishodna. I kani se socijalizma. To treba iskorijenit iz hr stranaka kao i islamizam, ustasluk i sl. Drago mi je zbog tebe, ali prije te tvoje riječi bi me možda malo sputavale.Sada ne i nikad neće! Ovo vrijeme je neispravno, ovo vrijeme je bahati ljudi bez imalo obzira preko koga će i kako će doći do novca. O školi mi nemoj pričati, samo pogledaj ko šta ima i kako je stekao. Opet ti ponavljm bibliju u ruke i dohvati se malo božijih zapovjedi.
|
|
Vrh |
|
|
drove1983
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 30 ruj 2010, 00:27 |
|
|
Neretva73 je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Ne znam koliko godina imas Drove, valjda 27. Dakle ne znas kako je bilo. Po tvom pravopisu ne bih rekao da .si školovan, 27 bez skole, a htio bi bit iznad drugih praznom pricom bez vizije ikakve o buducnosti, da, tipicno komunisticki.
U sake jaro, ili zanat i radit ili skola, sigurno ide, cak i u BiH, a politika je lutrija, bolje je ici sigurnijim putem. Ovo vam ne valja sto ljude dijelite na pismene, i one koji to nisu.. Ja npr.osobno nisam imao nikad sansu da pohadjam Hrvatsku skolu i bukvalno trudim se da pricam Hrvatski jezik, koliko mi mogucnosti dozvoljavaju. Ne bi to trebao biti odraz inteligencije, na koje cemo se dijeliti.I otkud njega da stavljas medju komuniste neke, kad je on jos dite, malte ne. Ovi desetak posto kao što je Junuz žele istaći da se velike hrvatine, a svakodnevno nam zabadaju nož u leđe. Jave se samo pred izbore da bi malo manipulirali, ali polako to vrijeme prolazi kao i svako, samo on još toga nije svjestan.
|
|
Vrh |
|
|
Neretva73
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 30 ruj 2010, 00:30 |
|
Pridružen/a: 13 vel 2010, 19:53 Postovi: 781 Lokacija: iza kantuna
|
drove1983 je napisao/la: Neretva73 je napisao/la: Ovo vam ne valja sto ljude dijelite na pismene, i one koji to nisu.. Ja npr.osobno nisam imao nikad sansu da pohadjam Hrvatsku skolu i bukvalno trudim se da pricam Hrvatski jezik, koliko mi mogucnosti dozvoljavaju. Ne bi to trebao biti odraz inteligencije, na koje cemo se dijeliti.I otkud njega da stavljas medju komuniste neke, kad je on jos dite, malte ne.
Ovi desetak posto kao što je Junuz žele istaći da se velike hrvatine, a svakodnevno nam zabadaju nož u leđe. Jave se samo pred izbore da bi malo manipulirali, ali polako to vrijeme prolazi kao i svako, samo on još toga nije svjestan. Ja mislim da je to samo njegova brzopletos koja je to napisala..Ne vijerujem da on tako razvrstava ljude u pogodne, i one koji to nisu..To se svakome moze desiti,lapsuz.. Samo sto sam ovo isto procitao vise puta na ovome forumu, da se patriotizam mjeri stepenom pismenosti, koliko tko ima ovlasti na forumu, a od ti pismeni brale, i pogodni sa kvazi vlascu, slabo je kruva bilo kad je trebalo zapeti..No svejedno ja mislim da svi imamo iste zelje..Ravnopravnost Hrvata u BiH koju smo stekli sa Dejtonskim sporazumom, a koje nam je kasnije oduzeto.
_________________ ujeo vuk magarca
|
|
Vrh |
|
|
drove1983
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 30 ruj 2010, 00:40 |
|
|
Neretva73 je napisao/la: drove1983 je napisao/la: Ovi desetak posto kao što je Junuz žele istaći da se velike hrvatine, a svakodnevno nam zabadaju nož u leđe. Jave se samo pred izbore da bi malo manipulirali, ali polako to vrijeme prolazi kao i svako, samo on još toga nije svjestan.
Ja mislim da je to samo njegova brzopletos koja je to napisala..Ne vijerujem da on tako razvrstava ljude u pogodne, i one koji to nisu..To se svakome moze desiti,lapsuz.. Samo sto sam ovo isto procitao vise puta na ovome forumu, da se patriotizam mjeri stepenom pismenosti, koliko tko ima ovlasti na forumu, a od ti pismeni brale, i pogodni sa kvazi vlascu, slabo je kruva bilo kad je trebalo zapeti..No svejedno ja mislim da svi imamo iste zelje..Ravnopravnost Hrvata u BiH koju smo stekli sa Dejtonskim sporazumom, a koje nam je kasnije oduzeto. Sve jasno!
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 30 ruj 2010, 00:45 |
|
|
Neretva73 je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Ne znam koliko godina imas Drove, valjda 27. Dakle ne znas kako je bilo. Po tvom pravopisu ne bih rekao da .si školovan, 27 bez skole, a htio bi bit iznad drugih praznom pricom bez vizije ikakve o buducnosti, da, tipicno komunisticki.
U sake jaro, ili zanat i radit ili skola, sigurno ide, cak i u BiH, a politika je lutrija, bolje je ici sigurnijim putem. Ovo vam ne valja sto ljude dijelite na pismene, i one koji to nisu.. Ja npr.osobno nisam imao nikad sansu da pohadjam Hrvatsku skolu i bukvalno trudim se da pricam Hrvatski jezik, koliko mi mogucnosti dozvoljavaju. Ne bi to trebao biti odraz inteligencije, na koje cemo se dijeliti.I otkud njega da stavljas medju komuniste neke, kad je on jos dite, malte ne. Ti odlično govoriš maternji jezik (odnosno pišeš) s obzirom da se nisi školovao na svom jeziku.
|
|
Vrh |
|
|
Neretva73
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 30 ruj 2010, 00:47 |
|
|
Hvala teranova.
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 30 ruj 2010, 00:52 |
|
|
lider30 je napisao/la: mateb je napisao/la: Postoji li neki argument za to, osim što nije u Daytonu bio kartograf sa fotografskim pamćenjem da zna napamet svaki hrvatski zaselak u blizini crte razdvajanja?
Što se to moglo više izvući u danim okolnostima?
- loša ekipa iz BiH u Daytonu, koje je birao, tako da su uz same granice entiteta ostale nelogičnosti. - prepuštanje naziva Bošnjaka - Muslimanima je krucijalna greška. U Washingtonu i Daytonu je njihov naziv postao služben. Neoprostiva greška, koja će dugoročno imati reperkusije na Nemuslimane u BiH. - loše rješenje Federacije u sklopu BiH. Trebalo je ići na simetričnost i s manjim teritorijem, odamh da Mostar bude glavni grad Federacije ili Travnik i sl. - podijeljena nadležnost županija sa Federacijom u mnogim dijelovima se moglo pretpostaviti u kojem će smjeru ići. Ovom sadašnjem - centraliziranju entiteta. - inzistiranje na Drvar, Glamoč, Grahovo, umjesto inzistiranja Komušina, dijelovi općine Šamca, neka sela oko Broda. - Izborni proces za Predsjedništvo. - loši kadrovi na terenu, koji su bili i u vlasti i i HVO-u na našim područjima. Ja ne znam za velikog generala HVO-a osim Praljka, a i on je na svojoj slavi više postigao poslije rata verbalnim umijećem - visoki kadar je sav iz Zagreba amenovan. Ne znam za našeg (od BH Hrvata) velikog političara/vizionara iz tog doba. - ostavljanje u Daytonu slabih mehanizama zaštite. Visoki predstavnik je glavni suveren i tumač Daytona je isto loše rješenje. - Loše rješenje u hrvatskom ustavu za BiH Hrvate, parafraziram - Hrvatska se na osobit način mora brinuti skrbiti o Hrvatima u BiH - je ništa. - Loše raspodjele novca i dotiranog novca, najviše zamračivanja je bilo za njegovog razdoblja itd. itd. Ukratko, jedina ozbiljna zamjerka su ljudi koji su ga okruživali. E, sad slijedi povratak u stvarnost iz Nigdjezemske: NIJE BILO BOLJIH, kao što nema ni sada. Bolje se ti zapitaj zašto Hrvati BiH nisu mogli dati nekoga boljeg od Zubaka tada, kao što ne mogu ni sada. A ove priče da je on morao brinuti o tome da se Hrvati BiH 15 godina kasnije neće moći usuglasiti oko zajedničkog kandidata pa će im SDP uzeti mjesto u predsjedništvu (jer bi zajednički kandidat pobijedio Sejdu sigurno)... Ma on je kriv i za Borjanu Krišto i Čovino kalkuliranje, naravski. Što se tiče slabih mehanizama zaštite i VP-a, VP je bio neizbježan, ali zato je Hrvatska bila potpisnik i garant Daytona, da takve samovolje ne može biti bez da se pita RH. Druga je stvar što je vlast u RH takva kakva je od Franjine smrti. Što se rješenja u Ustavu RH tiče, to jer nebuloza, ustavi pod definiciji ne mogu imati i nemaju konkretnije odredbe od toga, a sve ovisi o Ustavnom sudu i državnim institucijama koje taj i takav Ustav RH primjenjuju i interpretiraju. I to je tako u svim civiliziranim zemljama na kugli zemaljskoj. Što se tiče naziva, ne znam što je Franjo mogao tu napraviti. Reći možda: "Mi to nećemo priznati."? Na što bi Holbrooke rekao: "O čemu vi pričate? Neka se zovu kako hoće." Što se zamračivanja tiče, što više novca, više zamračivanja. Kao što Inkvizitor reče, takav smo narod, a to Hrvatima BiH, uostalom, Lijani iz Širokog dokazuju svakog dana. Što se DGG tiče, jedina greška tu je bila što se Hrvatima nisu sagradile kuće (kao u Kistanjama), a tko je za to kriv veliko je pitanje (između ostalih i lokalne vlasti, HBŽ, itd.). Bolje da su ti ljudi ostali u BiH, nego da su u RH, a većina ih je ionako bila sa područja koja nikako nisu mogla doći pod hrvatsku kontrolu (Bugojno, Zenica itd.). Ako si dobronamjeran, zbroji hrvatsko stanovništvo područja (Komušina itd.) koja si naveo i reci koliko je to u usporedbi sa svima onima koje se moglo zbrinuti u DGG. Vrijeme je da se osvijestite svi skupa: Niste imali pravih ljudi na pravom mjestu u pravo vrijeme, kao što, uostalom, nije imala ni RH (osim Franje). Njegova greška je bila što je mislio da će ga naslijediti ljudi, i u RH i u BiH, koji će biti na visini zadatka. P.S. Da ne ispadne da nekritički branim Franju, jednu grešku koja se mogla izbjeći je napravio: Nije napravio lustraciju 1996., kad je rat bio gotov, dakle moglo se.
|
|
Vrh |
|
|
Neretva73
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 30 ruj 2010, 01:05 |
|
|
Mislim da ovaj, jedan od zadnji video zapisa, treba da pogleda svaki Hrvat..Kome ovaj covjek nije bio jasan mislim da ovaj zapis moze pomoci da se stvori sliku o njemu.Bio je jako pametan, i predvidio sto bi se moglo desiti.
|
|
Vrh |
|
|
MIR
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 30 ruj 2010, 01:14 |
|
|
Predstavljena knjiga dr. Nedjeljka Mihanovića "Tuđmanova baština" u Splitu Utorak, 28. rujna 2010. Predstavljena je knjiga dr. Nedjeljka Mihanovića "Tuđmanova baština" u Splitu 23. rujna 2010. pred prepunom velikom dvoranom nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. O knjizi su govorili prof. Mario Mimica - predsjednik splitskog ogranka Matice Hrvatske, novinar Josip Jović, autor i prof. dr. Branimir Lukšić. Predstavnik izdavačke kuće Detecta: Pitamo se. Zar je moguće, poslije Domovinskog rata, u kojemu je cijeli narod bio heroj, i dok su ratne rane još vruće, zar je doista moguće, da su Predsjedničke dvore ove Lijepe Naše zasjeli ljudi kojih se većina građana srami i smatra ih izdajicama. No, mi ćemo ovdje večeras govoriti o predsjedniku kojeg će povijest pamtiti, čiji lik i djelo govore da je bio čovjek velik i čovjek odabran. Govorit ćemo o dr. Franji Tuđmanu. prof. Branimir Lukšić:Knjiga oslikava društvenu i političku zbilju na ovim našim prostorima tijekom i nakon burnih događaja rušenja crvenog imperija u Europi, a napose u bivšoj Jugoslaviji, kao i stanje u Hrvatskoj za vrijeme, ali i nakon njenog nacionalnog ali i ideološkog oslobođenja. "Dr. Franjo Tuđman zaslužuje posebno priznanje u pretvaranju hrvatskih snova u stvarnost" – napisao je Thomas Melady u svojoj knjizi "Tuđman i budućnost Hrvatske". Knjigu koju predstavljamo nepobitan je dokaz istinitosti ovih riječi. Stoga je toplo preporučam svakome onom tko želi dublje proniknuti u osobnos, motivaciju, ideale i djela dr. franje Tuđmana. Autoru ove knjige čestitam na bogatstvu prikuljenog materijala, te na sistematizaciji i jasnoći prikaza, što će bez sumnje učiniti da dugo vremena bude nezaobilazno vrelo podataka i referentna literatura za dr. Franju Tuđmana i njegovu baštinu. dr. Nedjeljko Mihanović:Ova knjiga koju sam napisao je jedno ljusko, znanstveno, povijesno, moralno i političko reagiranje na sve one medijske paranoične laži, klevete, podvale i petokolonaške diverzije koje pljušte protiv prvog hrvatskoga predsjednika, dr. Franje Tuđmana. Nisam mogao odoljeti da kao čovjek, koji je proveo deset godina u neposrednoj blizini dr. Franje Tuđmana, prođem preko tih kleveta i preko tih laži koje u ovoj knjizi argumentirano osporavam. U prvom dijelu knjige, dajem profil Tuđmana kao povijesnika, akademika, politologa, sociologa, historiografa, političara, organizatora, vođe i državnika. Prije osam godina je Ivo sanader zamislio jedan okrugli stol na kojem bi se u memoarskom obliku govorilo o dr. Franji Tuđmanu. Ja sam mu tada rekao da je to uvrijedljivo za Tuđmana. Tuđman nije neki obični, serijski državnik koji je, eto, stjecajem nekih pukih izbornih rezultata došao na čelo hrvatskoga naroda. Već je on prvorazredni znanstvenik koji iza sebe ima debelih petnaest svezaka knjiga iz povijesti, sociologije, politologije, pa čak i iz povijesti filozofije. Išao sam do takvih detalja u pogledu analize njegovih znanstvenih djela, da sam napisao o tome cijelo poglavlje pod nazivom "Misaona i stilska obilježja Tuđmanovih povijesnih djela". On je jedan dio života živio u Beogradu, i on je mogao pokvariti svoj hrvatski jezik sa natruhama srpskog jezika odnosno natruhama onog nakaradnog, državno-partijskog jezika. Međutim, kada čitate njegova djela, to je uzoran stil. On je savršeno pazio na strukturu svojih misli koje je jako stilski, precizno, pa i umjetnički uobličavao. Također sam jedno poglavlje posvetio i ideji Tuđmanove svehrvatske pomirbe. Ona je uspjela. Možda ne i u potpunosti, zbog komunističkih elemenata, ali je ipak velikim dijelom uspjela. Na primjer, povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske nam je donijelo pobjedu u ratu i to ne mojmo zaoraviti. Slijedeće poglavlje nakoje bih upozorio odnosi se na Tuđmanovu vjeru u hrvatski narod. Nemojmo se previše zavaravati sa našim političarima koji su danas na vrhu i koji se često moralno srozavaju, jer hrvatska država i hrvatska misao živi u hrvatskom narodu. I kada bi, nedaj Bože, opet došli neki teški trenutci za Hrvatsku, naš bi narod opet pozitivno reagirao i danas i ubuduće. Jedno poglavlje se odnosi na borbu za međunarodno priznanje Hrvatske. Dugo se provlači teza o tadašnjoj navodnoj političkoj izoliranosti Hrvatske. Međutim, nikakve izoliranosti Hrvatske nije bilo. To što neki državnici nisu tada gledali na Tuđmana sa simpatijama bilo je zbog toga što je on imao osobnost. Nije se dao zavitlavati, on nije klečao i nije bio vazal. Nije se ponašao kao lakaj kao šta se lakajski ponašao na primjer Sanader, koji je vazalski klečao pred stranim državnicima, tako da su neki državnici koji su u početku Sanadera cijenili, na kraju su ga držali za najobičnijeg političkog klauna. Knjiga završava poglavljem "Tuđmanova baština".To poglavlje bi bio neki odgovor Nenadu Ivankoviću koji je napisao knjigu "Predsjedniče, što je ostalo?". On se pita što je ostalo. Ostala je Država! Budimo svjesni, tu državu neće razoriti ni vrata paklena! Gosti o tribini: Dragica Pivčević: Čula sam sve ono što sam slutila i sve ono što me drži da ne dopustim da me ove današnje novine ne pokolebaju u mom dosadašnjem razmišljanju. Za ovaj skup sam saznala preko Hrvatskog Lista kojeg redovito uzimam. I ubuduće ću se odazvati sličnim skupovima. Tomislav: Saznao sam za ovo preko Hrvatskog Lista. Ovo je jedini način da dođem do ovako važnih podataka, Slobodnu Dalmaciju ne čitam, i da nema Hrvatskog Lista i ovakvih skupova, ja ne bih mogao doći do ovih podataka. Branimir: Žalosno da ovaj događaj nema veći medijski odjek. Knjigu još nisam pročitao, ali mislim da će biti vrlo poučna. Vedran Ivačić: Saznao sa za ovaj skup preko prijatelja koji čitaju Hrvatski List. Moj dojam je da Hrvatsku izdaju, i da nam trebaju ljudi kakav je bio Tuđman. Predsjednik sam udruge "Obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja". Hrvatski sam branitelj, ali na žalost malo je bilo hrvatskih branitelja ovdje. Tekst i fotografije: Branko Bralić http://hakave.org/index.php?option=com_ ... &Itemid=55
Privitak/ci: |
Opaska: Predstavljena knjiga dr. Nedjeljka Mihanovica 'Tudjmanova bastina'
Predstavljena knjiga dr.jpg [ 138.52 KiB | Pogledano 3909 put/a. ]
|
_________________ MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama! Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti! Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!
|
|
Vrh |
|
|
Pete_US
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 30 ruj 2010, 02:53 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: Pete_US je napisao/la: .
Ono gdje je u globalu ostetio i ojadio Hrvate je lopovska privatizacija i nepotizam, po cemu Hrvatska na koncu ispade bliza drugim bivsim republikama nego Sloveniji. Za to bi ga mogli kriviti svi Hrvati. A Posavci i ovi iz Srednje Bosne su dodatno propativsi zasluzili nekakvo poravnanje, solidarnost, podrsku, i razumijevanje od svih drugih i zalosno je ako se sad usvoji stav "tko vas ..." kao sto nema smisla da oni budu kivni na Hercegovce i druge, takvi su bili (i ostali) uvijeti i ne vjerujem da je tu netko nekog "izdao" ili "zaj...", politika i ratovi su zaj... stvar. Mislim da te ovdje većina forumaša smatra ozbiljnim i kvalitetnim diskutantom zato je bolje da više ne ponavljaš ove fraze koje kao da je ispalio prosječni hrvatski gutač medijskih spinova. nije Tuđman kriv za nikakav nepotizam i lopovsku privatizaciju nego ljudi. Ljudi ovih krajeva koji vole maznut. Vole ukrast. Vole sebi natovarit bogatstvo na tuđi račun. I to svi. Od Triglava do gevegelije. A i šire. Svi ponavljaju tu mantru o Sloveniji kao uzoru a nemaju pojma o ničemu. U Sloveniji je isto bila tajkunizacija. Afere pršte na sve strane. Pola zemlje u štrajku. Vanjski dug veći od Hrvatskog. A nisui imali rat kakav je Hrvatska imala. Trećinu zemlje srušene. Milion prognanika. A imali su svu potporu zapada. Nitko ih nije kinjio, ucjenjivao. Ništa od toga. I opet nisu bolji. A još su u Jugoslaviji bili država u državi. Najrazvijeniji. Slovenski političari su i u Jugoslaviji bili posebna kasta. Tu se priča priča kao da su ta soc. poduzeća bili svjetski giganti. Prvi po učinkovitosti, prvi po produktivnosti, prvi po plaćama. Pa nije se komunizam raspao jer nije imao atomskih bombi i pušaka nego zato jer je ekonomski krahirao. A u Jugoslaviji je bilo..šta?? Ako je tko i opljačkao nešto opljačkale su elite iz raspadajućih Saveza komunista i UDBI-inih centrala. Ta nije opljačkao emigrant Jozo pristigavši na zagrebački kolodvor sa koferom u ruci i caringtonovskom kožnom zakrpom na laktu. Što se tiče rata i Posavljaka, onih iz Srednje Bosne. U ovim konstelacijama odnosa snaga, zaštiti svakog Hrvata i bilo gdje , to ej utopija. To naravno ne znači ništa onom protjeranom ali to je tako. Kao da smo mi bili sila a ne neka držvaca koja se jedva održava na životu i gdje pola svijeta želi da te nema i opstruira te. Uvoziš kalašnjikove u gepeku iz Mađarske , švercaš brodovima oružje, od kojih ti tri zaplijene a jednog puste i ti za grdnu lovu. Zemlja ispresjecana, bez perspektive, svaki dan ti dolaze razne svjetske mutiškaše sa jakim zaleđem da te zajebu, mali milon raznih interesa kojis e prelamaju na ovom komadu zemlje..itd. Lako je pričati o idealnom to svatko zna. Jasno je meni da ima medijskih spinova kojima se sve sto je uradio hoce ocrniti, ali je isto tako znanstveno pokazana cinjenica da je "income inequality" u Ceskoj i Sloveniji pokazatelj da je tamo ipak sveopci grabez u tranziciji ipak bio pod boljom kontrolom odnosno manji jer sigurno ni tamo nije bilo sjajno ( http://www.econ.core.hu/english/comppress/Cok.PDF). Ne kazem da su oni bili andjeli, daleko od toga, i ali je drugdje bilo puno losije. I jasno mi je da je Tudjman imao gomilu toga drugog pred sobom i da mu nije bilo lako, ali ako ce se realno prosudjivati o njegovom naslijedju onda treba reci i sto je bilo dobro i sto je bilo losije. Moja originalna formulacija je bila preteska, i to priznajem, u smislu da je na njega bacila svu krivnju, a tu su tisuce prljavih prstiju sa strane bile umjesane mimo njegove volje/znanja/itd. Ali i dalje stojim na tome da ako se IKO u Hrvatskoj mogao sa tom gamadi ex velikih komunista i "funkcionera" obracunati onda je to bio ON na koncu rata. Imao bi 100% mandat i podrsku svih. Naravno, moguce je da je to vec tada bilo tesko/neizvodivo/nemoguce, to nikada necemo doznati, nazalost. Inace nisam ni neki socijalista da mi bas bude za "income equality," jedino mi to malo smrdi kad je produkt privatizacije a ne pokretanja novih poduzeca, znaci Sergey Brin , istocnoeuropski tajkuni . Na koncu, ljudi iz svih krajeva vole maznuti. I americki vojnici i generali se hoce pretvoriti u zestoke mafijase u Iraku, u odsustvu efikasne kontrole. A kontrola je stvar sustava i sustavnih rjesenja, i to su neke stvari koje idu "od glave". Ne vjerujem da je Tudjman krao za sto ga sigurno mnogi hoce optuziti, kao ni sigurno puno njegovih najblizih suradnika, ali to nije razlog da se ne kaze da njegovo naslijedje ne ukljucuje jake i striktne kontrole i snazan pravni sustav koji bi bio trasparentniji i bolje sluzio ekonomiji. I to sto se trend kradje nastavio je onda posve normalno, oni koji prigrabe resurse u prvoj raspodjeli onda stave drzavu pod svoju kontrolu i osile se, ma tko nominalno bio na vlasti. Iskreno mislim da je polarizacija medju Hrvatima ogromna i zabrinjavajuca, kao sto me brine i ova u BiH, i u Americi, gdje ljudi vise uopce nisu u stanju jedni druge cuti i saslusati. Izgleda je Tudjman i njegovo nasljijedje jos uvijek prevruca tema oko koje se zapravo biju druge i vece bitke ovih "ljevih" i ovih "desnih" i svi se ponasaju po rezonu "ili mi ili oni" a u zbilji ce se na koncu morati nekako zivjeti skupa. Time je onda vaznije naci nesto oko cega se bar moze razgovarati. Volio bi da svaki obozavatelj lika i djela F. Tudjmana sam sebi formulira nesto gdje je on mogao bolje i vise. A svaki mrzitelj neka stavi ruku na srce i iskreno pogleda ima li bilo sto da mu je pozitivno. No se slazem glede svega drugog, da ne duljim, upisi su mi i tako predugi Ups, umalo zaboravih mahnuti zastavom Tudjmanovog nekdasnjeg kluba
Privitak/ci: |
001.gif [ 4.4 KiB | Pogledano 3900 put/a. ]
|
_________________ Dum spiro spero.
|
|
Vrh |
|
|
Pete_US
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 30 ruj 2010, 03:03 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Kako odmiče vrijeme sve mi se više sviđa ideja o 200 obitelji koja je prežvakavana kod lijevih. Rusija je nešto slično napravila, koncentrirala lovu u ruke ne previše ljudi, tako da zna gdje je. Kad zatreba, čitaj Hodorovski, naprosto je uzmu natrag...
Recept za katastrofu. Zemlja bez pravih "property rights" je zemlja u koju niko pametan nece ulagati niti tu pokrenuti novi "google". A i zasto bi kad uvijek neki politbureau moze odluciti da imas previse i da si se osilio? Ili nekom ambicioznom predsjedniku malo "zatreba".
_________________ Dum spiro spero.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 30 ruj 2010, 08:52 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37890 Lokacija: Gl. grad regije
|
Pete_US je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Kako odmiče vrijeme sve mi se više sviđa ideja o 200 obitelji koja je prežvakavana kod lijevih. Rusija je nešto slično napravila, koncentrirala lovu u ruke ne previše ljudi, tako da zna gdje je. Kad zatreba, čitaj Hodorovski, naprosto je uzmu natrag...
Recept za katastrofu. Zemlja bez pravih "property rights" je zemlja u koju niko pametan nece ulagati niti tu pokrenuti novi "google". A i zasto bi kad uvijek neki politbureau moze odluciti da imas previse i da si se osilio? Ili nekom ambicioznom predsjedniku malo "zatreba". Pričam o parama države, a nekome ko je sam stekao, naravno da ne možeš oduzet...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 30 ruj 2010, 09:21 |
|
|
Pete_US je napisao/la: Jasno je meni da ima medijskih spinova kojima se sve sto je uradio hoce ocrniti, ali je isto tako znanstveno pokazana cinjenica da je "income inequality" u Ceskoj i Sloveniji pokazatelj da je tamo ipak sveopci grabez u tranziciji ipak bio pod boljom kontrolom odnosno manji jer sigurno ni tamo nije bilo sjajno ( http://www.econ.core.hu/english/comppress/Cok.PDF). Ne kazem da su oni bili andjeli, daleko od toga, i ali je drugdje bilo puno losije. I jasno mi je da je Tudjman imao gomilu toga drugog pred sobom i da mu nije bilo lako, ali ako ce se realno prosudjivati o njegovom naslijedju onda treba reci i sto je bilo dobro i sto je bilo losije. Moja originalna formulacija je bila preteska, i to priznajem, u smislu da je na njega bacila svu krivnju, a tu su tisuce prljavih prstiju sa strane bile umjesane mimo njegove volje/znanja/itd. Ali i dalje stojim na tome da ako se IKO u Hrvatskoj mogao sa tom gamadi ex velikih komunista i "funkcionera" obracunati onda je to bio ON na koncu rata. Imao bi 100% mandat i podrsku svih. Naravno, moguce je da je to vec tada bilo tesko/neizvodivo/nemoguce, to nikada necemo doznati, nazalost. Inace nisam ni neki socijalista da mi bas bude za "income equality," jedino mi to malo smrdi kad je produkt privatizacije a ne pokretanja novih poduzeca, znaci Sergey Brin , istocnoeuropski tajkuni . Na koncu, ljudi iz svih krajeva vole maznuti. I americki vojnici i generali se hoce pretvoriti u zestoke mafijase u Iraku, u odsustvu efikasne kontrole. A kontrola je stvar sustava i sustavnih rjesenja, i to su neke stvari koje idu "od glave". Ne vjerujem da je Tudjman krao za sto ga sigurno mnogi hoce optuziti, kao ni sigurno puno njegovih najblizih suradnika, ali to nije razlog da se ne kaze da njegovo naslijedje ne ukljucuje jake i striktne kontrole i snazan pravni sustav koji bi bio trasparentniji i bolje sluzio ekonomiji. I to sto se trend kradje nastavio je onda posve normalno, oni koji prigrabe resurse u prvoj raspodjeli onda stave drzavu pod svoju kontrolu i osile se, ma tko nominalno bio na vlasti. Iskreno mislim da je polarizacija medju Hrvatima ogromna i zabrinjavajuca, kao sto me brine i ova u BiH, i u Americi, gdje ljudi vise uopce nisu u stanju jedni druge cuti i saslusati. Izgleda je Tudjman i njegovo nasljijedje jos uvijek prevruca tema oko koje se zapravo biju druge i vece bitke ovih "ljevih" i ovih "desnih" i svi se ponasaju po rezonu "ili mi ili oni" a u zbilji ce se na koncu morati nekako zivjeti skupa. Time je onda vaznije naci nesto oko cega se bar moze razgovarati. Volio bi da svaki obozavatelj lika i djela F. Tudjmana sam sebi formulira nesto gdje je on mogao bolje i vise. A svaki mrzitelj neka stavi ruku na srce i iskreno pogleda ima li bilo sto da mu je pozitivno. No se slazem glede svega drugog, da ne duljim, upisi su mi i tako predugi Ups, umalo zaboravih mahnuti zastavom Tudjmanovog nekdasnjeg kluba Polarizacije među Hrvatima je takva jer mediji koji su u suštini u stranim rukama, u simbiozi sa hrvatskim neokomunistima stalno hrvatski narod vuku na dno i u svađe. I uspjeva im u tome, jer mi Hrvati nismo zreli politički narod. To treba priznati. Možda će netko skočiti kao oparen ali jedan zreo politički narod to sebi ne bi dopustio. Tuđman je radio s kim je radio. S kim je imao. U vrijeme raspada Jugopslavije, imao je velikosrpsku mašineriju pred vratima i hrpu ražalovanih kvislinga koji su vagali, šta će biti s njima, hoće li se krenuti u obračun s njima ili će ih se respektirati. ja sam uvjeren da bi oni bili spremni stati uz Miloševića da se krenulo u obračun s njima. to je beskrupulozna kasta, stvarana 45 godina, s privilegijama kojih se nisu željeli odreći, sa informacijama, sa kapitalom kojeg su stekli u nominalno komunizmu a ustvari u komitetsko-oligarhijskoj strukturi. Tuđman ih je uzeo sebi, prvo d aih ima pod kakvom takvom kontrolom iako su oni više kontrolirlai njega nego on njih. Drugo nije želio otvarati unutrašnji front dok ne može držati ni vanjski. Izgubio bi 100% a hrvatski narod bi proživio novu nezapamćenu golgotu koja bi se lako mogla zavšriti da nestane kao politička činjenica. malo se zna s kojim sojem ljudi se ima posla. Nitko to tada nije znao. Oni su ti koji su popljačkali zemlju, oni bivši komitetlije. pa je i jedni notorni feralovci u trenutku očaja i rezignacije nakon što su pušteni niz vodu, nakon što su obavili prljavi posao i više nisu trebali jer su propagirali komunistički asketizam( kojega se ni sami nisu držali) a koji se ne dopada bastardima sastavljenim od neokomunista, jugostalgije i brutalnog kapitalizma... napisali.." državu su brutalno popljačkale elite iz raspadujećg SKH, opljačkali su vlastito radništvo u kojeg su se kleli 45 godina". To je to. Usput su našli par pohlepnih s te druge nazovi desne strane, kao neke nekomuniste domoljube, njih umočili u kriminal, jer ljudska pohlepa je beskrajna i sad njih isturaju u prvi plan..eto narode vidite tko vas popljačkao..desni ekstremisti. A oni u ladovini pijuckaju piće o ogromnim viletinama, sa desecima bankovnih računa, država je defacto i dana njihovo vlasništvo i ništa se bez njihove dozvole ne radi. kao što reče mateb..Tuđmanu najviše zamjeram što 96-te nije proveo lustraciju i očistio bagru. To mu je najveći propust. Možda ne bi uspio, vjerovatno ne bi ali mogao je i morao probat. Kao što reče Budiša..i sam jedno vrijeme iskorišten od te klike, " kad mi njih nismo lustrirali, oni sad polako lustriraju nas"
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 30 ruj 2010, 17:50 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 23933 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
mateb je napisao/la: lider30 je napisao/la:
- loša ekipa iz BiH u Daytonu, koje je birao, tako da su uz same granice entiteta ostale nelogičnosti. - prepuštanje naziva Bošnjaka - Muslimanima je krucijalna greška. U Washingtonu i Daytonu je njihov naziv postao služben. Neoprostiva greška, koja će dugoročno imati reperkusije na Nemuslimane u BiH. - loše rješenje Federacije u sklopu BiH. Trebalo je ići na simetričnost i s manjim teritorijem, odamh da Mostar bude glavni grad Federacije ili Travnik i sl. - podijeljena nadležnost županija sa Federacijom u mnogim dijelovima se moglo pretpostaviti u kojem će smjeru ići. Ovom sadašnjem - centraliziranju entiteta. - inzistiranje na Drvar, Glamoč, Grahovo, umjesto inzistiranja Komušina, dijelovi općine Šamca, neka sela oko Broda. - Izborni proces za Predsjedništvo. - loši kadrovi na terenu, koji su bili i u vlasti i i HVO-u na našim područjima. Ja ne znam za velikog generala HVO-a osim Praljka, a i on je na svojoj slavi više postigao poslije rata verbalnim umijećem - visoki kadar je sav iz Zagreba amenovan. Ne znam za našeg (od BH Hrvata) velikog političara/vizionara iz tog doba. - ostavljanje u Daytonu slabih mehanizama zaštite. Visoki predstavnik je glavni suveren i tumač Daytona je isto loše rješenje. - Loše rješenje u hrvatskom ustavu za BiH Hrvate, parafraziram - Hrvatska se na osobit način mora brinuti skrbiti o Hrvatima u BiH - je ništa. - Loše raspodjele novca i dotiranog novca, najviše zamračivanja je bilo za njegovog razdoblja
itd. itd.
Ukratko, jedina ozbiljna zamjerka su ljudi koji su ga okruživali. E, sad slijedi povratak u stvarnost iz Nigdjezemske: NIJE BILO BOLJIH, kao što nema ni sada. Bolje se ti zapitaj zašto Hrvati BiH nisu mogli dati nekoga boljeg od Zubaka tada, kao što ne mogu ni sada. A ove priče da je on morao brinuti o tome da se Hrvati BiH 15 godina kasnije neće moći usuglasiti oko zajedničkog kandidata pa će im SDP uzeti mjesto u predsjedništvu (jer bi zajednički kandidat pobijedio Sejdu sigurno)... Ma on je kriv i za Borjanu Krišto i Čovino kalkuliranje, naravski. Što se tiče slabih mehanizama zaštite i VP-a, VP je bio neizbježan, ali zato je Hrvatska bila potpisnik i garant Daytona, da takve samovolje ne može biti bez da se pita RH. Druga je stvar što je vlast u RH takva kakva je od Franjine smrti. Što se rješenja u Ustavu RH tiče, to jer nebuloza, ustavi pod definiciji ne mogu imati i nemaju konkretnije odredbe od toga, a sve ovisi o Ustavnom sudu i državnim institucijama koje taj i takav Ustav RH primjenjuju i interpretiraju. I to je tako u svim civiliziranim zemljama na kugli zemaljskoj. Što se tiče naziva, ne znam što je Franjo mogao tu napraviti. Reći možda: "Mi to nećemo priznati."? Na što bi Holbrooke rekao: "O čemu vi pričate? Neka se zovu kako hoće." Što se zamračivanja tiče, što više novca, više zamračivanja. Kao što Inkvizitor reče, takav smo narod, a to Hrvatima BiH, uostalom, Lijani iz Širokog dokazuju svakog dana. Što se DGG tiče, jedina greška tu je bila što se Hrvatima nisu sagradile kuće (kao u Kistanjama), a tko je za to kriv veliko je pitanje (između ostalih i lokalne vlasti, HBŽ, itd.). Bolje da su ti ljudi ostali u BiH, nego da su u RH, a većina ih je ionako bila sa područja koja nikako nisu mogla doći pod hrvatsku kontrolu (Bugojno, Zenica itd.). Ako si dobronamjeran, zbroji hrvatsko stanovništvo područja (Komušina itd.) koja si naveo i reci koliko je to u usporedbi sa svima onima koje se moglo zbrinuti u DGG. Vrijeme je da se osvijestite svi skupa: Niste imali pravih ljudi na pravom mjestu u pravo vrijeme, kao što, uostalom, nije imala ni RH (osim Franje). Njegova greška je bila što je mislio da će ga naslijediti ljudi, i u RH i u BiH, koji će biti na visini zadatka. P.S. Da ne ispadne da nekritički branim Franju, jednu grešku koja se mogla izbjeći je napravio: Nije napravio lustraciju 1996., kad je rat bio gotov, dakle moglo se. Ekipiranje i vizija jesu osnovne stvari državnika. Ne može se reći - samo se nije znao ekipirati, jer to je ravno katastrofi. Ne možeš relativizirati post. Imao je jednu, ali ogromnu grešku. Nije razumio BiH ni potrebe BH Hrvata. Od tuda sjeme dobrog dijela problema i nerazumijevanja u našem korpusu u BiH. Dakle, jedna od osnovnih stvari vođe je da se ekipira i da procjeni ljude. Oni su mu oči i percepcija u segmentima, koje prvi ljudi ne mogu pokrivati. I ti govoriš da je pogrešna stvar ekipiranje. Pa zar nešto može biti više pogrešnije od toga? Vizija i ekipa, koju okupi (procjena ljudi) - to i jest posao državnika. Ako to fali, falio je sve. Za BiH nije imao nijedno ni drugo. Odabir ekipe iz BiH je samo posljedica njegovog dubokog nerazumjevanja ovog područja i neimanja vizije za BiH Hrvate. Jedan obični ugovor veće vrijednosti u korporaciji prolazi verificiranja pravne službe i ima svoju proceduru usvajanja i potpisivanja, a kamoli jedan takav krucijalni dokument kao Washingtonski i Daytonski sporazum, koji su temelji BiH. Kako se može ostaviti klauzula da se bira dva člana Predsjedništva iz Federacije, kada je Muslimana i Hrvata 3,5:1 s tendencijom na prema 4:1 s područja odakle se bira? Moraš mjesecima s cijelom ekipom stručnjaka pripremati takav dokument, da ti se ne događaju u budućnosti neke stvari i da ne ostaneš bez mehanizama zaštite. Ugovor, ustav, zakonodavstvo moraju pokrivati crne scenarije. Ako političar na to ne misli, to je dno. Kakvo je pravdanje, nije znao tko dolazi iza njega? Pa to mu je osnovni posao, da pravnim mehanizmima ograniči zlonamjerne iza sebe, da mogu napraviti zlo. Ustav jeste skup načela, ali je se moglo konkretizirati načelo - sa financijskom pomoći i minimum udjela izvršenog proračuna od te godine u postotku, te namjenu pomoći samo za prosvjetu i zdravstvo. Recimo dok je službeni BDP per capita niži u BiH, u obrnutom slučaju - ne. Povlačenjem linije razgraničenja između RS-a i Federacije BiH se vidi sva bezveznost ekipe u Daytonu. Gomila diletanata ili im nije bilo stalo do BH Hrvata ili područja, gdje netko iz te ekipe ne živi. Ekipa u HVO i u vlasti od 92-95 je smjenjivana ili postavljana iz Zagreba. Ja ne vidim tu mnogo velikana, koji su bili na visokim funkcijama vlasti i HVO-a. To je prava šteta. Da se krivo ne tumači, Tuđmana osobito poštujem zbog zasluge za stvaranje nacionalne države Hrvata i dobronamjernosti prema BH Hrvatima. Velika hrvatska povijesna ličnost.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 30 ruj 2010, 19:18 |
|
|
lider30 je napisao/la: mateb je napisao/la: Ukratko, jedina ozbiljna zamjerka su ljudi koji su ga okruživali. E, sad slijedi povratak u stvarnost iz Nigdjezemske: NIJE BILO BOLJIH, kao što nema ni sada. Bolje se ti zapitaj zašto Hrvati BiH nisu mogli dati nekoga boljeg od Zubaka tada, kao što ne mogu ni sada.
A ove priče da je on morao brinuti o tome da se Hrvati BiH 15 godina kasnije neće moći usuglasiti oko zajedničkog kandidata pa će im SDP uzeti mjesto u predsjedništvu (jer bi zajednički kandidat pobijedio Sejdu sigurno)... Ma on je kriv i za Borjanu Krišto i Čovino kalkuliranje, naravski.
Što se tiče slabih mehanizama zaštite i VP-a, VP je bio neizbježan, ali zato je Hrvatska bila potpisnik i garant Daytona, da takve samovolje ne može biti bez da se pita RH. Druga je stvar što je vlast u RH takva kakva je od Franjine smrti.
Što se rješenja u Ustavu RH tiče, to jer nebuloza, ustavi pod definiciji ne mogu imati i nemaju konkretnije odredbe od toga, a sve ovisi o Ustavnom sudu i državnim institucijama koje taj i takav Ustav RH primjenjuju i interpretiraju. I to je tako u svim civiliziranim zemljama na kugli zemaljskoj.
Što se tiče naziva, ne znam što je Franjo mogao tu napraviti. Reći možda: "Mi to nećemo priznati."? Na što bi Holbrooke rekao: "O čemu vi pričate? Neka se zovu kako hoće."
Što se zamračivanja tiče, što više novca, više zamračivanja. Kao što Inkvizitor reče, takav smo narod, a to Hrvatima BiH, uostalom, Lijani iz Širokog dokazuju svakog dana.
Što se DGG tiče, jedina greška tu je bila što se Hrvatima nisu sagradile kuće (kao u Kistanjama), a tko je za to kriv veliko je pitanje (između ostalih i lokalne vlasti, HBŽ, itd.). Bolje da su ti ljudi ostali u BiH, nego da su u RH, a većina ih je ionako bila sa područja koja nikako nisu mogla doći pod hrvatsku kontrolu (Bugojno, Zenica itd.). Ako si dobronamjeran, zbroji hrvatsko stanovništvo područja (Komušina itd.) koja si naveo i reci koliko je to u usporedbi sa svima onima koje se moglo zbrinuti u DGG.
Vrijeme je da se osvijestite svi skupa: Niste imali pravih ljudi na pravom mjestu u pravo vrijeme, kao što, uostalom, nije imala ni RH (osim Franje). Njegova greška je bila što je mislio da će ga naslijediti ljudi, i u RH i u BiH, koji će biti na visini zadatka.
P.S.
Da ne ispadne da nekritički branim Franju, jednu grešku koja se mogla izbjeći je napravio: Nije napravio lustraciju 1996., kad je rat bio gotov, dakle moglo se.
Ekipiranje i vizija jesu osnovne stvari državnika. Ne može se reći - samo se nije znao ekipirati, jer to je ravno katastrofi. Ne možeš relativizirati post. Imao je jednu, ali ogromnu grešku. Nije razumio BiH ni potrebe BH Hrvata. Od tuda sjeme dobrog dijela problema i nerazumijevanja u našem korpusu u BiH. Dakle, jedna od osnovnih stvari vođe je da se ekipira i da procjeni ljude. Oni su mu oči i percepcija u segmentima, koje prvi ljudi ne mogu pokrivati. I ti govoriš da je pogrešna stvar ekipiranje. Pa zar nešto može biti više pogrešnije od toga? Vizija i ekipa, koju okupi (procjena ljudi) - to i jest posao državnika. Ako to fali, falio je sve. Za BiH nije imao nijedno ni drugo. Odabir ekipe iz BiH je samo posljedica njegovog dubokog nerazumjevanja ovog područja i neimanja vizije za BiH Hrvate. Jedan obični ugovor veće vrijednosti u korporaciji prolazi verificiranja pravne službe i ima svoju proceduru usvajanja i potpisivanja, a kamoli jedan takav krucijalni dokument kao Washingtonski i Daytonski sporazum, koji su temelji BiH. Kako se može ostaviti klauzula da se bira dva člana Predsjedništva iz Federacije, kada je Muslimana i Hrvata 3,5:1 s tendencijom na prema 4:1 s područja odakle se bira? Moraš mjesecima s cijelom ekipom stručnjaka pripremati takav dokument, da ti se ne događaju u budućnosti neke stvari i da ne ostaneš bez mehanizama zaštite. Ugovor, ustav, zakonodavstvo moraju pokrivati crne scenarije. Ako političar na to ne misli, to je dno. Kakvo je pravdanje, nije znao tko dolazi iza njega? Pa to mu je osnovni posao, da pravnim mehanizmima ograniči zlonamjerne iza sebe, da mogu napraviti zlo. Ustav jeste skup načela, ali je se moglo konkretizirati načelo - sa financijskom pomoći i minimum udjela izvršenog proračuna od te godine u postotku, te namjenu pomoći samo za prosvjetu i zdravstvo. Recimo dok je službeni BDP per capita niži u BiH, u obrnutom slučaju - ne. Povlačenjem linije razgraničenja između RS-a i Federacije BiH se vidi sva bezveznost ekipe u Daytonu. Gomila diletanata ili im nije bilo stalo do BH Hrvata ili područja, gdje netko iz te ekipe ne živi. Ekipa u HVO i u vlasti od 92-95 je smjenjivana ili postavljana iz Zagreba. Ja ne vidim tu mnogo velikana, koji su bili na visokim funkcijama vlasti i HVO-a. To je prava šteta. Da se krivo ne tumači, Tuđmana osobito poštujem zbog zasluge za stvaranje nacionalne države Hrvata i dobronamjernosti prema BH Hrvatima. Velika hrvatska povijesna ličnost. Da ponovim, odnosno nacrtam: NIJE BILO LJUDI. Te priče da odmah iza ugla čekaju mladi sposobni i nekorumpirani ne možeš više prodati ni djeci u osnovnoj školi. Nije ih bilo tada, a bogami nema ih ni sada, kao što je očito. Dakle, nije se imalo koga boljega uzeti. Postoje objektivni razlozi zašto Hrvati BiH i Hrvati općenito nemaju ljudi od formata (desetljetno uništavanje nacionalno orijentirane građanske klase, sustavno osiromašivanje i sprečavanje razvoja hrvatskih krajeva i slično), ali to ne mijenja na činjenici da imamo malo dobrih ljudi, a ono malo što imamo brzo potrošimo kokošarskim sitničarenjem. Dakle, zapitaj se zašto Hrvati BiH nisu mogli ekipirati poštenu delegaciju uz Tuđmana koja bi brinula o selima uz crtu razgraničenja i sličnim detaljima (da, u kontekstu takvih pregovora kao što su daytonski, to su detalji). Što se Sejde tiče, postoji mehanizam da Hrvati BiH izaberu svog predstavnika, ali ga oni ne znaju iskoristiti. E sad, reći da je Tuđman morao predvidjeti svu glupost oba hadezea i ostalih i zaštititi Hrvate BiH od njih samih, znači postaviti Hrvate BiH u ulogu nedorasle djece. Konačno, Dayton je sadržavao dovoljno zaštitnih mehanizama da se sada vidi da je bolje Tuđman brinuo za interese Hrvata BiH od njihovih vlastitih, demokratski izabranih, političara.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 00:11 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 23933 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
mateb je napisao/la: lider30 je napisao/la: Ekipiranje i vizija jesu osnovne stvari državnika. Ne može se reći - samo se nije znao ekipirati, jer to je ravno katastrofi. Ne možeš relativizirati post. Imao je jednu, ali ogromnu grešku. Nije razumio BiH ni potrebe BH Hrvata. Od tuda sjeme dobrog dijela problema i nerazumijevanja u našem korpusu u BiH. Dakle, jedna od osnovnih stvari vođe je da se ekipira i da procjeni ljude. Oni su mu oči i percepcija u segmentima, koje prvi ljudi ne mogu pokrivati. I ti govoriš da je pogrešna stvar ekipiranje. Pa zar nešto može biti više pogrešnije od toga? Vizija i ekipa, koju okupi (procjena ljudi) - to i jest posao državnika. Ako to fali, falio je sve. Za BiH nije imao nijedno ni drugo. Odabir ekipe iz BiH je samo posljedica njegovog dubokog nerazumjevanja ovog područja i neimanja vizije za BiH Hrvate. Jedan obični ugovor veće vrijednosti u korporaciji prolazi verificiranja pravne službe i ima svoju proceduru usvajanja i potpisivanja, a kamoli jedan takav krucijalni dokument kao Washingtonski i Daytonski sporazum, koji su temelji BiH. Kako se može ostaviti klauzula da se bira dva člana Predsjedništva iz Federacije, kada je Muslimana i Hrvata 3,5:1 s tendencijom na prema 4:1 s područja odakle se bira? Moraš mjesecima s cijelom ekipom stručnjaka pripremati takav dokument, da ti se ne događaju u budućnosti neke stvari i da ne ostaneš bez mehanizama zaštite. Ugovor, ustav, zakonodavstvo moraju pokrivati crne scenarije. Ako političar na to ne misli, to je dno. Kakvo je pravdanje, nije znao tko dolazi iza njega? Pa to mu je osnovni posao, da pravnim mehanizmima ograniči zlonamjerne iza sebe, da mogu napraviti zlo. Ustav jeste skup načela, ali je se moglo konkretizirati načelo - sa financijskom pomoći i minimum udjela izvršenog proračuna od te godine u postotku, te namjenu pomoći samo za prosvjetu i zdravstvo. Recimo dok je službeni BDP per capita niži u BiH, u obrnutom slučaju - ne. Povlačenjem linije razgraničenja između RS-a i Federacije BiH se vidi sva bezveznost ekipe u Daytonu. Gomila diletanata ili im nije bilo stalo do BH Hrvata ili područja, gdje netko iz te ekipe ne živi. Ekipa u HVO i u vlasti od 92-95 je smjenjivana ili postavljana iz Zagreba. Ja ne vidim tu mnogo velikana, koji su bili na visokim funkcijama vlasti i HVO-a. To je prava šteta. Da se krivo ne tumači, Tuđmana osobito poštujem zbog zasluge za stvaranje nacionalne države Hrvata i dobronamjernosti prema BH Hrvatima. Velika hrvatska povijesna ličnost. Da ponovim, odnosno nacrtam: NIJE BILO LJUDI. Te priče da odmah iza ugla čekaju mladi sposobni i nekorumpirani ne možeš više prodati ni djeci u osnovnoj školi. Nije ih bilo tada, a bogami nema ih ni sada, kao što je očito. Dakle, nije se imalo koga boljega uzeti. Postoje objektivni razlozi zašto Hrvati BiH i Hrvati općenito nemaju ljudi od formata (desetljetno uništavanje nacionalno orijentirane građanske klase, sustavno osiromašivanje i sprečavanje razvoja hrvatskih krajeva i slično), ali to ne mijenja na činjenici da imamo malo dobrih ljudi, a ono malo što imamo brzo potrošimo kokošarskim sitničarenjem. Dakle, zapitaj se zašto Hrvati BiH nisu mogli ekipirati poštenu delegaciju uz Tuđmana koja bi brinula o selima uz crtu razgraničenja i sličnim detaljima (da, u kontekstu takvih pregovora kao što su daytonski, to su detalji). Što se Sejde tiče, postoji mehanizam da Hrvati BiH izaberu svog predstavnika, ali ga oni ne znaju iskoristiti. E sad, reći da je Tuđman morao predvidjeti svu glupost oba hadezea i ostalih i zaštititi Hrvate BiH od njih samih, znači postaviti Hrvate BiH u ulogu nedorasle djece. Konačno, Dayton je sadržavao dovoljno zaštitnih mehanizama da se sada vidi da je bolje Tuđman brinuo za interese Hrvata BiH od njihovih vlastitih, demokratski izabranih, političara. Cijeli post je podcjenjivački prema korpusu BiH Hrvata. Rekao bih uobičajeno iz mjesta odakle dolazi. Mislim da nam je korpus u BiH prosječan (a ne ispodprosječan kao što ti sugeriraš), što znači da možemo iznjedriti i dobru ekipu, a ne ekipu koja je harala devedesetih. To su toliko bili karizmatični ljudi, da se ja bez googla mogu sjetiti troje-četvero i to bezličnih kao i ostalih, koje sam izgooglao, jer su bilo poslušnici iz Zagreba. Bolji su i Ljubić i Čović i Lovrićka, od one ekipe, koja je tada bila. Dobro Ljubić je na njihovom fonu - nesamostalan. Generali HVO-a: Jelčić, Sopta, Jelić, Rašić, Bradara, Primorac, Bevanda, Ravić, Jablan, Jerkić, Sopta - Baja, Šiljeg, Ćurčić, Pertković... Ove što znam katastrofa, ostale i ne znam, niti su se ikad igdje javili. U vlasti: Boban, Prlić, Šoljić, Stojić, Ćorić, Zubak... Sami poslušnici Zagreba, nijedan nije smislio apsolutno nijednu veću odluku u Herceg-Bosni. I nemoj zaj.ebavati da si nama odredio ulogu Sjeverne Koreje, pa da moramo kao borg uvijek za jednog glasovati i reći da je to dobar sustav. Mi smo samo ljudi i želimo izbor kao i svi na svijetu. Nije uzopće čudno što nemamo zajedničkog kandidata, jer to i nije primjereno demokratskom duhu. Kako je glupost demokratizirati poltičkiu scenu, što je uradila devedesetka? Pa HDZ BiH je za 50% bolji odkad se osnovala devedesetka. Ona vladajuća katastrofa od 96-2006 HDZ-a BiH je upravo to bila zato što nije imala konkurencije. Katastrofa.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
baščovan
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 00:15 |
|
|
lider30 je napisao/la: mateb je napisao/la: Da ponovim, odnosno nacrtam: NIJE BILO LJUDI. Te priče da odmah iza ugla čekaju mladi sposobni i nekorumpirani ne možeš više prodati ni djeci u osnovnoj školi. Nije ih bilo tada, a bogami nema ih ni sada, kao što je očito. Dakle, nije se imalo koga boljega uzeti.
Postoje objektivni razlozi zašto Hrvati BiH i Hrvati općenito nemaju ljudi od formata (desetljetno uništavanje nacionalno orijentirane građanske klase, sustavno osiromašivanje i sprečavanje razvoja hrvatskih krajeva i slično), ali to ne mijenja na činjenici da imamo malo dobrih ljudi, a ono malo što imamo brzo potrošimo kokošarskim sitničarenjem.
Dakle, zapitaj se zašto Hrvati BiH nisu mogli ekipirati poštenu delegaciju uz Tuđmana koja bi brinula o selima uz crtu razgraničenja i sličnim detaljima (da, u kontekstu takvih pregovora kao što su daytonski, to su detalji). Što se Sejde tiče, postoji mehanizam da Hrvati BiH izaberu svog predstavnika, ali ga oni ne znaju iskoristiti. E sad, reći da je Tuđman morao predvidjeti svu glupost oba hadezea i ostalih i zaštititi Hrvate BiH od njih samih, znači postaviti Hrvate BiH u ulogu nedorasle djece.
Konačno, Dayton je sadržavao dovoljno zaštitnih mehanizama da se sada vidi da je bolje Tuđman brinuo za interese Hrvata BiH od njihovih vlastitih, demokratski izabranih, političara.
Cijeli post je podcjenjivački prema korpusu BiH Hrvata. Rekao bih uobičajeno iz mjesta odakle dolazi. Mislim da nam je korpus u BiH prosječan (a ne ispodprosječan kao što ti sugeriraš), što znači da možemo iznjedriti i dobru ekipu, a ne ekipu koja je harala devedesetih. To su toliko bili karizmatični ljudi, da se ja bez googla mogu sjetiti troje-četvero i to bezličnih kao i ostalih, koje sam izgooglao, jer su bilo poslušnici iz Zagreba. Bolji su i Ljubić i Čović i Lovrićka, od one ekipe, koja je tada bila. Dobro Ljubić je na njihovom fonu - nesamostalan. Generali HVO-a: Jelčić, Sopta, Jelić, Rašić, Bradara, Primorac, Bevanda, Ravić, Jablan, Jerkić, Sopta - Baja, Šiljeg, Ćurčić, Pertković... Ove što znam katastrofa, ostale i ne znam, niti su se ikad igdje javili. U vlasti: Boban, Prlić, Šoljić, Stojić, Ćorić, Zubak... Sami poslušnici Zagreba, nijedan nije smislio apsolutno nijednu veću odluku u Herceg-Bosni. I nemoj zaj.ebavati da si nama odredio ulogu Sjeverne Koreje, pa da moramo kao borg uvijek za jednog glasovati i reći da je to dobar sustav. Mi smo samo ljudi i želimo izbor kao i svi na svijetu. Nije uzopće čudno što nemamo zajedničkog kandidata, jer to i nije primjereno demokratskom duhu. Kako je glupost demokratizirati poltičkiu scenu, što je uradila devedesetka? Pa HDZ BiH je za 50% bolji odkad se osnovala devedesetka. Ona vladajuća katastrofa od 96-2006 HDZ-a BiH je upravo to bila zato što nije imala konkurencije. Katastrofa.Konkurencija je bit demokracije. Iako,ne mislim da je HDZ bolji u zadnje vrije. Bit će bolji kad ode s vlasti. Kao što će biti bolji sljedeći HDZ u RH nakon vladavine SDP-a. Bit je u smjeni vlasti,tada država grabi naprijed
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 00:22 |
|
|
Ajde smiri se i koncentriraj. Gdje sam ja to rekao da je glupost demokratizirati političku scenu???? Dalje, nisam rekao da je korpus u BiH ispodprosječan, nego da je isti kao u RH. Korpus Hrvata BiH ti podcjenjuješ, što sam i objasnio gore.
Bijes i frustracija (donekle opravdana) te čine iracionalnim.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 09:34 |
|
|
lider30 je napisao/la: mateb je napisao/la: Da ponovim, odnosno nacrtam: NIJE BILO LJUDI. Te priče da odmah iza ugla čekaju mladi sposobni i nekorumpirani ne možeš više prodati ni djeci u osnovnoj školi. Nije ih bilo tada, a bogami nema ih ni sada, kao što je očito. Dakle, nije se imalo koga boljega uzeti.
Postoje objektivni razlozi zašto Hrvati BiH i Hrvati općenito nemaju ljudi od formata (desetljetno uništavanje nacionalno orijentirane građanske klase, sustavno osiromašivanje i sprečavanje razvoja hrvatskih krajeva i slično), ali to ne mijenja na činjenici da imamo malo dobrih ljudi, a ono malo što imamo brzo potrošimo kokošarskim sitničarenjem.
Dakle, zapitaj se zašto Hrvati BiH nisu mogli ekipirati poštenu delegaciju uz Tuđmana koja bi brinula o selima uz crtu razgraničenja i sličnim detaljima (da, u kontekstu takvih pregovora kao što su daytonski, to su detalji). Što se Sejde tiče, postoji mehanizam da Hrvati BiH izaberu svog predstavnika, ali ga oni ne znaju iskoristiti. E sad, reći da je Tuđman morao predvidjeti svu glupost oba hadezea i ostalih i zaštititi Hrvate BiH od njih samih, znači postaviti Hrvate BiH u ulogu nedorasle djece.
Konačno, Dayton je sadržavao dovoljno zaštitnih mehanizama da se sada vidi da je bolje Tuđman brinuo za interese Hrvata BiH od njihovih vlastitih, demokratski izabranih, političara.
Cijeli post je podcjenjivački prema korpusu BiH Hrvata. Rekao bih uobičajeno iz mjesta odakle dolazi. Mislim da nam je korpus u BiH prosječan (a ne ispodprosječan kao što ti sugeriraš), što znači da možemo iznjedriti i dobru ekipu, a ne ekipu koja je harala devedesetih. To su toliko bili karizmatični ljudi, da se ja bez googla mogu sjetiti troje-četvero i to bezličnih kao i ostalih, koje sam izgooglao, jer su bilo poslušnici iz Zagreba. Bolji su i Ljubić i Čović i Lovrićka, od one ekipe, koja je tada bila. Dobro Ljubić je na njihovom fonu - nesamostalan. Generali HVO-a: Jelčić, Sopta, Jelić, Rašić, Bradara, Primorac, Bevanda, Ravić, Jablan, Jerkić, Sopta - Baja, Šiljeg, Ćurčić, Pertković... Ove što znam katastrofa, ostale i ne znam, niti su se ikad igdje javili. U vlasti: Boban, Prlić, Šoljić, Stojić, Ćorić, Zubak... Sami poslušnici Zagreba, nijedan nije smislio apsolutno nijednu veću odluku u Herceg-Bosni. I nemoj zaj.ebavati da si nama odredio ulogu Sjeverne Koreje, pa da moramo kao borg uvijek za jednog glasovati i reći da je to dobar sustav. Mi smo samo ljudi i želimo izbor kao i svi na svijetu. Nije uzopće čudno što nemamo zajedničkog kandidata, jer to i nije primjereno demokratskom duhu. Kako je glupost demokratizirati poltičkiu scenu, što je uradila devedesetka? Pa HDZ BiH je za 50% bolji odkad se osnovala devedesetka. Ona vladajuća katastrofa od 96-2006 HDZ-a BiH je upravo to bila zato što nije imala konkurencije. Katastrofa. Cijeli post je tendenciozan, nategnut i neargumentiran! Politika se je krojila u ZG, ali uz naš pristanak , a pokazalo se i uz našu dobru procjenu, ali politiku u ZG su kreirali uz Tuđmana i najugledniji Hercegovci oko njega. Tako da mantranje o nekakvim bezglavim poslušnicima je prije svega podcjenjivanje, a ustvari nije ni istina. Lokalni kadrovi koje smo imali su ti koji jesu i sigurno ih nije birao Tuđman osobno, nego je prihvatio sugestiju od naših gore koji su ih poznavali. Ti polaziš od teze koja nema veze s istinom, da je Tuđman u Daytonu imao veliki manevarski prostor koji je kao iskoristio za inters HR zanemarivši nas. Tuđman je izvukao najviše što se moglo, a izvukao je puno, a to je veličina teitirija o kojoj nismo nikad ni sanjali, jednakopravnost u federaciji, jaka samopuprava u županijama. Kasnije je politički i materijalno pomogao da uspostavimo vitalne institucije i da stvorimo preduvjete za normalan i svakodnevni i politički život, nakon odlaska Tuđmana i Hercegovaca oko njega HR se prestala mješati i ovdje se počinje voditi samostalna politika, sad je li ti smatraš da je to dobro ja ne mogu shvatiti jer ponked žestoko kritiziraš mješanje iz ZG, a ponekad si jako ogorčen zbog nemješanja.
|
|
Vrh |
|
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 09:43 |
|
|
mateb je napisao/la: Ajde smiri se i koncentriraj. Gdje sam ja to rekao da je glupost demokratizirati političku scenu???? Dalje, nisam rekao da je korpus u BiH ispodprosječan, nego da je isti kao u RH. Korpus Hrvata BiH ti podcjenjuješ, što sam i objasnio gore.
Bijes i frustracija (donekle opravdana) te čine iracionalnim. Zašto je sramota reći da je korpus BH Hrvata politički inferioran. Je, politički je inferioran. Pogledaj tko nas predstavlja. Jurišić ???? Lijanovići.. , Zubaci..koji q. jedini koji izgleda kao političar..to je Čović..jedini. Pustiti sad na stranu je li upropastio ovo ili ono. Nemaju nastup političara. Srbi i muslimani imaju političara na bacanje. razloga za to ima stotine. A glavni su, neimanje tradicije stvaranja političkih vođe. kad je bio Radić slijedilo se Radića, kad je bio Pavelić njega, kad je bio Tito..njega..jedino su tada stasali neki BH hrvati kao političari..Mikulić, Marković. Razbacani i razbucani po BiH nikad ukrupnjeni, nikad sa jasnom vizijom. Podijeljeni uostalom kao i svi Hrvati. jedan interes ima onaj u Zenici, drugi onaj u Sarajevu a treći onaj u Širokom. Kao i u vojsci npr..koga si mogao staviti na čelo HVo-a kad nisi imao školovanog vojnika. neće Hrvat u vojnike . Neće u JNA. Savka i Tripalo su 70-tih govorili..idite u JNA idite u komuniste, ako nećete vi, drugi će pa će vam uvijek vladati. Pa nama su brigade vodili ljudi sa osmogodišnjom školom, o čemu mi pričamo. nema ljudi, nema..
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 09:53 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: mateb je napisao/la: Ajde smiri se i koncentriraj. Gdje sam ja to rekao da je glupost demokratizirati političku scenu???? Dalje, nisam rekao da je korpus u BiH ispodprosječan, nego da je isti kao u RH. Korpus Hrvata BiH ti podcjenjuješ, što sam i objasnio gore.
Bijes i frustracija (donekle opravdana) te čine iracionalnim. Zašto je sramota reći da je korpus BH Hrvata politički inferioran. Je, politički je inferioran. Pogledaj tko nas predstavlja. Jurišić ???? Lijanovići.. , Zubaci..koji q. jedini koji izgleda kao političar..to je Čović..jedini. Pustiti sad na stranu je li upropastio ovo ili ono. Nemaju nastup političara. Srbi i muslimani imaju političara na bacanje. razloga za to ima stotine. A glavni su, neimanje tradicije stvaranja političkih vođe. kad je bio Radić slijedilo se Radića, kad je bio Pavelić njega, kad je bio Tito..njega..jedino su tada stasali neki BH hrvati kao političari..Mikulić, Marković. Razbacani i razbucani po BiH nikad ukrupnjeni, nikad sa jasnom vizijom. Podijeljeni uostalom kao i svi Hrvati. jedan interes ima onaj u Zenici, drugi onaj u Sarajevu a treći onaj u Širokom. Kao i u vojsci npr..koga si mogao staviti na čelo HVo-a kad nisi imao školovanog vojnika. neće Hrvat u vojnike . Neće u JNA. Savka i Tripalo su 70-tih govorili..idite u JNA idite u komuniste, ako nećete vi, drugi će pa će vam uvijek vladati. Pa nama su brigad evodili ljudi s aosmogodišnjom školom, o čemu mi pričamo. nerma ljudi, nema.. Ma poanta je bila da ni RH nije nešto bolja, što je istina (Tuđman izuzetak, naravno). Osim toga, čini mi se da neki ovdje jedva čekaju da netko iz Hrvatske kaže nešto "podcjenjivački", jer time dokazuju ispravnost svoje političke pozicije, a meni se neće biti povodom za tako nešto.
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 09:55 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: mateb je napisao/la: Ajde smiri se i koncentriraj. Gdje sam ja to rekao da je glupost demokratizirati političku scenu???? Dalje, nisam rekao da je korpus u BiH ispodprosječan, nego da je isti kao u RH. Korpus Hrvata BiH ti podcjenjuješ, što sam i objasnio gore.
Bijes i frustracija (donekle opravdana) te čine iracionalnim. Zašto je sramota reći da je korpus BH Hrvata politički inferioran. Je, politički je inferioran. Pogledaj tko nas predstavlja. Jurišić ???? Lijanovići.. , Zubaci..koji q. jedini koji izgleda kao političar..to je Čović..jedini. Pustiti sad na stranu je li upropastio ovo ili ono. Nemaju nastup političara. Srbi i muslimani imaju političara na bacanje. razloga za to ima stotine. A glavni su, neimanje tradicije stvaranja političkih vođe. kad je bio Radić slijedilo se Radića, kad je bio Pavelić njega, kad je bio Tito..njega..jedino su tada stasali neki BH hrvati kao političari..Mikulić, Marković. Razbacani i razbucani po BiH nikad ukrupnjeni, nikad sa jasnom vizijom. Podijeljeni uostalom kao i svi Hrvati. jedan interes ima onaj u Zenici, drugi onaj u Sarajevu a treći onaj u Širokom. Kao i u vojsci npr..koga si mogao staviti na čelo HVo-a kad nisi imao školovanog vojnika. neće Hrvat u vojnike . Neće u JNA. Savka i Tripalo su 70-tih govorili..idite u JNA idite u komuniste, ako nećete vi, drugi će pa će vam uvijek vladati. Pa nama su brigad evodili ljudi s aosmogodišnjom školom, o čemu mi pričamo. nerma ljudi, nema.. kao što je razlika između ratnika i vojnika još je veća razlika između politički neizgrađenog naroda te naroda koji ima izgrađen temeljni politički stav. ko kuži shvatit će, a u dvostrukoj ulozi su hrvati bih.
_________________ Šta je PIČKE? Di vam je ponos kojeg zazivate!?
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 09:57 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: Kao i u vojsci npr..koga si mogao staviti na čelo HVo-a kad nisi imao školovanog vojnika. neće Hrvat u vojnike . Neće u JNA. Savka i Tripalo su 70-tih govorili..idite u JNA idite u komuniste, ako nećete vi, drugi će pa će vam uvijek vladati.
Imalo se i školovanih vojnika,ali od lokalne do više razine su uglavnom ignorirani od strane lokalne vlasti,koja se bojala školovanih kao crnog vraga...
|
|
Vrh |
|
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe Postano: 01 lis 2010, 10:19 |
|
|
mateb je napisao/la:
Ma poanta je bila da ni RH nije nešto bolja, što je istina (Tuđman izuzetak, naravno). Osim toga, čini mi se da neki ovdje jedva čekaju da netko iz Hrvatske kaže nešto "podcjenjivački", jer time dokazuju ispravnost svoje političke pozicije, a meni se neće biti povodom za tako nešto.
Rh nije puno bolja ali ima ima taj izgrađen proces da iznjedri par jakih političkih osobnosti. Nije puno ali bolje išta nego ništa. Mi smo politički uvijek sabijani u zemlju pa se nismo mogli ni razviti. Ironija je npr da je najveći hrvatski političar 20 stoljeća..Džemal Bijedić. i nije vic.
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|