HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 sij 2025, 07:40.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 708 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 29  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik?
PostPostano: 30 pro 2022, 18:46 

Zna li se zašto Otac ima samo jednog sina? Ili to nije još “objavljeno”.

Nije neka zavidna stopa fertiliteta. :zubati

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 19:01 

Robbie MO je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:
Metafora moj Robbie, metafora. Otac i sin su stilske figure. Kako je moguće da uvijek tako fiksno gledaš. Malo razmišljaj out of the box, ili u ovom slučaju izvan svemira.

Naravno da je Sveto Trojstvo prije svega misterij, i mi zapravo i ne znamo detalje. Crkvena dogma je da sve tri božanske osobe postoje oduvijek. Nije jedna stvorena nekad, niti je jedna stvorila drugu ili treću.

Ta ideja da su otac i sin metafore dovela je do džender neutralizacije božanskih osoba, u nekim crkvama. :zubati

Progresivan si. :zubati

Drag mi je Aristotel, ali... :zubati

1083 of 2558 - 42.34%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 20:36 

Robbie MO je napisao/la:
Jiv je napisao/la:
Mostarlija bi Bogu nametao egalitarizam.

Kad si to spomenuo, zar nije očito da su ti pojmovi otac i sin - izuzetno biološki i vrlo zemaljski?

Znaci, pojmovi iz udžbenika biologije, koji imaju smisla samo kod životinja koje nisu besmrtne i moraju se razmnožavati (pa imaju generacije), i dvospolne su (nisu sve životinje i biljke/gljive dvospolne, neke imaju 1 ili 3 spola).

Lako vam se moglo desiti da se božanstvo sastoji od Babe i Unuke, gdje je jedna generacija preskočena radi božanske izdaje (malo se dualizma ubaci da bude atraktivnije) i simbola vječne cikličnosti u životinjskom carstvu. :zubati

Svaka čast Robbie, neznam šta si kršćanin ili ateista ali argumenti su ti svi na mjestu.
A sve sto si dosad navao i muslimani "zamjere" kršćanima, jer se očito sudara sa uređenom ljudskom logikom.
- kao naprimjer da se jedan bog moli i klanja drugom bogu i da traži od njega pomoc.
- da je Isus bog ali se u bibliji moze jasno uočiti da nije svemoćan i sveznajući.
- da otac im i drugih sinova i biblije koji se cak nazivaju prvenjcima ali oni nisu bogovi

Zapravo u bibliji su i drugi poslanici nazvani sinovima koja je više titula počasti a ne nesto biolosko iz cega se izvodi da su dio nekakvog trojstvo, četvorstva ili petorstva.

Dole sam citrao postove gdje sam to sve vec naveo i dao primjer u bibliji.

Jevreji tu titulu nikad nisu shvatili pogresno, tj da su ti sinovi bogovi koji hodaju ili koji su hodali na zemlji. Jedini koji su to pogresno shvatili su Rimljani mnogobošci koji su navikli na njihove bogove koji imaju djeci i hodaju zemljom. To je sve za njih imalo smisla pa su sa tom percepciom stvorili kršćanstvo, naročito tu mislim na Pavla za kojeg historičari tvrdi je on zapravo tvorac današnjeg kršćanstva koje nema puno veze sa izvornom porukom Isusom/Isaom, neka je mir na njega.

https://www.huffpost.com/entry/paul-the ... _b_3930630

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Paulus_von_Tarsus

Isječak iz Njemačke vikiprdije:
"Da er (Pavle) entscheidend dazu beitrug, den neuen Glauben auch für Nichtjuden zu öffnen, betrachten ihn seit der Aufklärung viele Historiker als den eigentlichen Gründer des Christentums als eigenständige Religion."

Knjiga o tome kako ke Pavle zapravo tvorac današnjeg kršćanstva:
https://www.zvab.com/servlet/BookDetail ... ristentums

Zenicanin je napisao/la:
Ako su ti to argumenti i razlozi zašto smatras Isusom bogom onda ti mogu reći da Isus nije jedini u bibliji nazvan kao sin boziji i da u bibliji nepise da je samo Isus jedan sa Bogom nego i apostili.

Luka 3:38: "Sin Enosov, sin Setov, sin Adamov, sin Božji."

2. Knjiga Mojsije 4:22: "A ti ćeš reći Faraonu: ovako kaže Gospod: Izrailj (Jakov) je sin moj, prvenac moj."

Ovdje se Jakov ili Izrael naziv prvencom, prvim sinom.

2. Knjiga Mojsija 4:22: "Ja ću mu biti otac, i on (David) će mi biti sin; ako učini što zlo, karaću ga prutom ljudskim i udarcima sinova čovječijih"

1. Knjiga dnevnika 17:13: "Ja ću mu biti otac, i on (David) će mi biti sin; a milosti svoje neću ukloniti od njega kao što sam uklonio od onoga koji bješe prije tebe."

I ima još dosta drugih mjesta.

Tu titulu "sin božiji" Jevreji nikad nisu bukvalno i pogresno shvatili. Jedino koji su je pogrešno shvatio to su Pavle i rimljani mnogobošci.

A u Biblije piše da su i apostili jedno sa ocem i Isusom jel to znači da su i apostoli božanstva i dio boga?

Ivan 17:21 "Da svi budu jedno, kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi, da i oni (apostili) u nama budu jedno, da vjeruje svijet, da si me ti poslao."

I to ne znači bukvalno da su Isus i apostili jednu u ocu. Nego da su sluzni u misiji.

Ako su kriteriji da neko može biti bog ako je nazvan bozijim sinom u bibliji i ako je jedan u ocu onda se postavlja pitanje koliko to onda ima jos bogova pored oca, Isusa i svetog duha Gabrijela?

Zenicanin je napisao/la:
Po toj analogiji je onda i Adam bog i dio svetog trojstva ili matematički bolje rečeno dio svetog petorstva.

Otac + 1. sin Adam + sveti duh + 2. sin Isus + sveti duh.

Obadvojica su nazvani sinovima u bibliji, obadvojica su stvoreni riječima "budi", obadvojica su stvoreni od prašine, obadvojici je Allah udahnuo dušu.

Adam bi po toj analogiji čak trebao biti prioritetniji jer je prvi sin i nema ni oca ni matere.

Sveto petorstva ima jednako utemeljene u indzilu i kur'anu kao sveto trojstvo - znaci nikakvo. To je čisti proizvod rimljana na prvom nikejskom saboru koji su navekli na koji kakve lažne bogove koji imaju sinove bogove.

Jupiter -> sin mars
Odin -> sin tor
Zeus -> sin heraklo (ovaj cak ima sina sa nebozanstvenom ženom)

Sura al-ikhlas = Iskrenost 112:

"Reci: "On je Allah - Jedan!
Allah je Utočište svakom!
Nije rodio i rođen nije,
i niko Mu ravan/sličan nije!"

Bog je samo jedan i jedini, nije rodio, nije rodjen, niti umire, nema početka ni kraja, On je neovisan od svega, dok istovremeno sve ovisi od Njega, on je sveznajući, svemoćni i On je savršen. Nema drugog božanstva osim njega.
Svi ćemo se Njemu poslje smrti vratiti i svima ce nam biti sudjeno.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 20:57 

Kako da je po samom Kuranu Isus začet posebnim Božjim zahvatom i po njemu Isus nije začet od čovjeka?
Ako netko nije začet od čovjeka kako onda može biti čovjek?
Kako Muhamed koji je začet od čovjeka može biti jednak nekome tko je začet posebnim Božjim zahvatom?

Ovo je samo takakv autogol jer sam Kuran onda priznaje da Isus nije ljudsko biće začeto od čovjeka.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 21:00 

Robbie MO je napisao/la:
Zna li se zašto Otac ima samo jednog sina? Ili to nije još “objavljeno”.

Nije neka zavidna stopa fertiliteta. :zubati

Isto vrijedi i za slavenske i germanske bogove, Odin i Perun su imali po dvoje djece, nije nešto puno više.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 21:09 

daramo je napisao/la:
Kako da je po samom Kuranu Isus začet posebnim Božjim zahvatom i po njemu Isus nije začet od čovjeka?
Ako netko nije začet od čovjeka kako onda može biti čovjek?
Kako Muhamed koji je začet od čovjeka može biti jednak nekome tko je začet posebnim Božjim zahvatom?

Ovo je samo takakv autogol jer sam Kuran onda priznaje da Isusu nije ljudsko biće začeto od čovjeka.

Kako Isusa/Isa, neka mir na njega nije začet od čovjeka?
Pa rodila je ga Marija. Ili je Marija nije ljudsko biće nego boginja?

Jel Adam/Adem, neka je mir na njega, bog? Po toj logici Adem nije čovjek jer nije začet od čovjeka nego je bog, jer on zapravo zaista nema predaka. On bi po toj analogije prije trebao biti bog nego Isus jer nema ni oca ni matere.

Još je u novom zavjetu nazvan bozijim sinom.
Po tome bi bio prioritetniji od Isusa jer je prvi sin

Luka 3:38: "Sin Enosov, sin Setov, sin Adamov, sin Božji."

Ko je postavio to pravilo da ako je neko stvorenje stvoreno bez predaka onda je ono zapravo bog?

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 21:18 

Marija nije mogla roditi sama, ako je Isus čovjek onda netko mora biti otac, a sam Kuran kaže da to nije Josip niti nijedan drugi čovjek nego da je Isusu začet samom rječju Božjom.
Ako je Isus začet rječju Božjom kako kaže i sam Kuran onda je valjda jasno tko je Otac.

Adam nije niti začet, niti je rođen od žene, Adam je stvoren od Boga kao i životinje.

Nicejsko-carigradsko vjerovanje jasno kaže rođena, ne stvorena.
Adam je stvoren od Boga dok je Isus rođen od žene koja je začala rječju Božjom.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 21:35 

Ta riječ nije nikakav "DNK" bozija niti njegova "biološka masa" nego riječ "budi" kao što je i Adama/Adema, neka je mir na njega, stvorio.

Sura 3:59
"Primjer Isaov doista je kod Allaha isti kao i primjer Ademov: od prašine ga je stvorio, a zatim mu rekao: "Budi!" i on bi!"

Strahota je samo o tome razmišljati a kamoli u to povjerovati, da bog sebe "mjesa" sa stvorenjem i od njega izadje bogocovjek.

Pa to je skoro jedan na jedan iskopirani koncept onoga u sta su rimski mnogobošci vjerovali. Kao naprimjer da je Zeus začeo ljudsku ženu i napravio boga Herakla. A ima i drugih primjera.

A ako je neko ili nešto rodjeno jel to isključio da je stvoreno - da je stvorenje?
Merjema/Marija je rodjeno jel ona stvorena - stvorenje?

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 21:48 

U Kuranu ne piše tako, tamo ne piše da je Isus stvoren nego da je rođen od djevice Marije.
Stvoriti i roditi nije isto.

Čuj strah te pomisliti da se Bog miješa sa čovjekom, a obraća se djevici i govori joj da će roditi Sina.
Zašto onda jednostavno i Isusa nije stvorio od gliba, zašto se "miješa" s ljudskom ženom?

Ne znam, da u Kuranu piše da je Josip Isusov otac, mogao bi to tvrditi ali u Kuranu piše da je Isus začet posebnom Božjom intervencijom.
Dakle u samom Kuranu imamo istu priču da je Bog posebno intervenirao kod ljudske žene i napravio dijete, ali eto po kuranu samo to dijete nije nasljedilo božanske osobine.
U samom Kuranu imamo priču kao kod mnogobožačkih Rimljana o ženi koja je rodila dijete čiji otac nije čovjek.

Kuran: Meleci (anđeli) su saopštili Mariji da će roditi sina, koji je „Riječ”, isto tako islam uči da je Isus rođen bezgrešnim začećem.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 21:54 

Zenicanin je napisao/la:
Strahota je samo o tome razmišljati a kamoli u to povjerovati, da bog sebe "mjesa" sa stvorenjem i od njega izadje bogocovjek.

Ovo je zapravo jedna od razlika kršćanstva i islama.

Po islamu su ljudi skoro pa bezvrijedni, božji robovi. Ljudi idu u raj ako daju život za boga. Po kršćanstvu su ljudi vrijedni, nisu robovi nego slobodna i voljena djeca Božja, a Isus je dao svoj život za ljude.

Tako reći dvije potpuno suprotne vjere.

1083 of 2558 - 42.34%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 21:59 

Kako je strahota da se Bog miješa s ljudima ako su po islamu Adam i Eva živjeli u raju skupa s Bogom pa potom protjerani.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 22:13 

Jel ti čitaš uopće sta je pišem ili samo ofrlje preskočis?

Pa sad sam ti upravo postavio stih iz Kur'ana u kojem Allah kaže da je Isau isto kao Adema, neka je mir na njih, od prašine i od riječi "budi" stvorio.

"Primjer Isaov doista je kod Allaha isti kao i primjer Ademov: od prašine ga je stvorio, a zatim mu rekao: "Budi!" i on bi!"

Pa jedini Bog se neradja niti umire to su atributi svih živih stvorenja.
Jedini Bog nema ni početka ni kraja, nije rodjen, niti je stvoren, niti umire.

Smrt i rođenje je on stvorio kao i vrijeme i prostor kao sve ostalo postojano. Njega to nista neobuhvata.

Allah je stvorio Isaa, neka mir na njega, bez intervencije biološkog oca i to je to. Isto kao sto stvorio Adema, neka je mir na njega, bez oca i majke. Niti su Isaa niti Adem, neka je mir na njih, bogovi.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 22:20 

Naša Kvačica je napisao/la:
Zenicanin je napisao/la:

Ovo je zapravo jedna od razlika kršćanstva i islama.

Po islamu su ljudi skoro pa bezvrijedni, božji robovi. Ljudi idu u raj ako daju život za boga. Po kršćanstvu su ljudi vrijedni, nisu robovi nego slobodna i voljena djeca Božja, a Isus je dao svoj život za ljude.

Tako reći dvije potpuno suprotne vjere.

Jel ti biras vjeru po onom sto ljepše zvuči i više prija tvojim prohtjevima ili onu koja je logičnija, pravednija i po svim dokucivim dokazima i izvorima istinitija?

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 22:23 

Zenicanin je napisao/la:
Jel ti čitaš uopće sta je pišem ili samo ofrlje preskočis?

Pa sad sam ti upravo postavio stih iz Kur'ana u kojem Allah kaže da je Isau isto kao Adema, neka je mir na njih, od prašine i od riječi "budi" stvorio.

Pa jedini Bog se neradja niti umire to su atributi svih živih stvorenja.
Jedini Bog nema ni početka ni kraja, nije rodjen, niti je stvoren, niti umire.

Smrt i rođenje je on stvorio kao i vrijeme i prostor kao sve ostalo postojano. Njega to nista neobuhvata.

Allah je stvorio Isaa, neka mir na njega, bez intervencije biološkog oca i to je to. Isto kao sto stvorio Adema, neka je mir na njega, bez oca i majke. Niti su Isaa niti Adem, neka je mir na njih, bogovi.

Zauzimanje za kur'anski pogled na Isusa, zauzimanje za Muhameda i za Kur'an, znaci zalaganje da imas pravo pobiti sve koji su usli u pubertet i starije, ako ti nesto smetaju, kao sto je Muhamed ucinio sa Kurejsijama. To je zalganje da se mogu posedovati robovi i silovati robinje. To je zalaganje da mozes pljackati druge ljude.
Dakle, zalazes se za Sejtana i sejtanska dela. Cist satanizam.
Ovde rusis Isusa-Boga da bi vladali Muhamedovi sejtanski zakoni. Neka ti Bog pomogne da se urazumis.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 22:25 

Zenicanin je napisao/la:

Marija je Majka Božija-Bogorodica

Jel ti sad jasnije.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 22:27 

daramo je napisao/la:
Kako je strahota da se Bog miješa s ljudima ako su po islamu Adam i Eva živjeli u raju skupa s Bogom pa potom protjerani.

Jel ti to ozbiljno poredis? Stvarno?

Jel ti misliš da je Bog čovjek sa dugom bradom koji je zivio kuću uz kuću kao "komšija" sa Adamom i Evom/Havom, neka je mir na njih, u raju/dzennetu?

Neznam Allaha mi sta više reći i pomisliti na ovo.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 22:30 

Onda Kuran sam sebi proturiječi, na jednom mjestu tvrdi da je Isusa rodila djevica Marija a na drugom da ga je Bog stvorio od prašine.
Vi tvrdite da je Isus umro, kršćani vjeruju da je Isus uskrsnuo, kao i što vjeruju da je ljudska duša vječna.
To i jeste razlika, kršćani vjeruju da je Isus rođen a ti vjeruješ da je stvoren.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 22:30 

bura je napisao/la:
Zenicanin je napisao/la:

Jel ti sad jasnije.

Nije sve mi je manje jasnije.
Jeli ona stvorenje ili boginja?

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 22:32 

Zenicanin je napisao/la:
daramo je napisao/la:

Jel ti to ozbiljno poredis? Stvarno?

Jel ti misliš da je Bog čovjek sa dugom bradom koji je zivio kuću uz kuću kao "komšija" sa Adamom i Evom/Havom, neka je mir na njih, u raju/dzennetu?

Neznam Allaha mi sta više reći i pomisliti na ovo.

U Kuranu piše da je Isus rođen kao i što piše da je Adam protjeran iz raja.
Nego kako su živjeli? u specijalnom raju za ljude? Ili Alah ne živi u raju?

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 22:35 

Zenicanin je napisao/la:
bura je napisao/la:

Jel ti sad jasnije.

Očito to nije bilo jasno niti prvim muslimanima kad su pisali Kuran, slabo poznavanje onoga u što kršćani vjeruju kao i kod tebe.

„O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’”

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 22:38 

Zenicanin je napisao/la:
bura je napisao/la:

Jel ti sad jasnije.

Roditelji Marije-Majke Božije su Sv.Ana i Sv. Joakim.
Ona je Majka Božija- Bogorodica.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 22:39 

Meni kao nekome tko ne vjeruje (a nekad je vjerovao) je prezanimljivo čitati ovu raspravu. :zubati :palacgore1

Pomalo nadrealno.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 22:45 

dunno je napisao/la:
Meni kao nekome tko ne vjeruje (a nekad je vjerovao) je prezanimljivo čitati ovu raspravu. :zubati :palacgore1

Pomalo nadrealno.

Nemoj tako, lako je dokazati da je božansko biće u ljudskoj ženi stvorilo dijete koje je potpuno čovjek.
Još kad ti objasni kako je Muhamed helikopterom za jednu noć iz Meke odletio u Jeruzalem.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 22:48 

bura je napisao/la:
Zenicanin je napisao/la:

Roditelji Marije-Majke Božije su Sv.Ana i Sv. Joakim.
Ona je Majka Božija- Bogorodica.

Ovaj gore ajet iz Kurana jasno svjedoči da pisac nije niti znao u što kršćani vjeruju pa je mislio da Trojstvo čine Otac, Isus i Marija.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2022, 22:48 

daramo je napisao/la:
Onda Kuran sam sebi proturiječi, na jednom mjestu tvrdi da je Isusa rodila djevica Marija a na drugom da ga je Bog stvorio od prašine.
Vi tvrdite da je Isus umro, kršćani vjeruju da je Isus uskrsnuo, kao i što vjeruju da je ljudska duša vječna.
To i jeste razlika, kršćani vjeruju da je Isus rođen a ti vjeruješ da je stvoren.

Pa svi su ljudi su od prašine stvoreni i oni koji su rodjeni.

”O ljudi, kako možete sumnjati u oživljenje – pa, Mi vas stvaramo od zemlje, zatim od kapi sjemena, potom od ugruška, zatim od grude mesa vidljivih i nevidljivih udova, da vam pokažemo moć Našu! A u maternice smještamo šta hoćemo, do roka određenog, zatim činimo da se kao dojenčad rađate i da poslije do muževnog doba uzrastate; jedni od vas umiru, a drugi duboku starost doživljavaju, pa začas zaboravljaju ono što saznaju…“ (Prijevod značenja El-Hadždž, 5)

Sve sto je rodjeno je stvoreno stvorenje od jednog i jedinog svemogućeg Boga.
Po toj logici ti nisi Božije stvorenje jer te je mati rodila?

Mi nevjerujemo da je Isus/Isa, neka je mir na njega, na križ/krstu razapet niti da je umro nego je ga Allah sebi uzdigao i vratiti cega na zemlju pred sudnji dan.
Povratak Isusa/Isaa, neka je mir na njega, je jedan od velikih predznaka sudnjeg dana.

Sura 3:55:
"I kada Allah reče: "O Isa, dušu će ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do sudnjeg dana. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onome u čemu se niste slagali presuditi:"

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 708 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 29  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: