HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 02:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 227 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 14 stu 2021, 14:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 kol 2009, 16:38
Postovi: 1513
Izvor: https://www.dnevnik.ba/vijesti/kijev-do ... ma-2620751

Kijev Do: Obljetnica bestijalnog i dobrano zaboravljenog zločina nad Hrvatima

Procesuiranje zločina nad civilnim stanovništvom na području općine Ravno, a time i Kijeva Dola tijekom 1992. otpočeli su okružni Vojni sud Mostar i Viši Vojni sud sa sjedištem u Mostaru, međutim kako su zločini protiv čovječnosti tijekom rata u BiH izuzeti iz nadležnosti lokalnih sudova i predani u nadležnost Međunarodnog suda u Haagu, sve je ostalo mrtvo slovo na papiru.

Trinaesti studeni 1991. Hrvatima Popova polja i čitave Jugoistočne Hercegovine zauvijek će ostati urezan duboko u genomu boli. Tog se dana zbilo okrutno finale bestijalnog zločina u Kijevu Dolu kada je nakon zlostavljanja, paleža, odvođenja u tamnice i kazamate ubijeno osam starica i staraca čiji je jedini grijeh bio taj što su imali muške potomke koji bi se mogli boriti na strani hrvatske vojske.

Zločin je realiziran po dobro uvježbanom planu, a sva krivica potom svaljena na jednu pijanicu upitnog mentalnog zdravlja. Iako su u zločinu izravno ili neizravno sudjelovali mnogi.

Krvava je predstava otpočela 7.studenog ujutro kada je nekoliko mještana hrvatske nacionalnosti legitimirano i optuženo za suradnju sa ustaškim pokretom 1941. Pedeset godina nakon, tako je prema agresorskoj propagandi pravda stigla neuke kolaboracioniste ustaškog režima iz Kijeva Dola, sela čiji su se stanovnici umalo mogu prebrojati na prste dviju ruka.

Ivo i Janja Dubelj, supružnici, te njihova stara tetka Janja Hapan, odvedeni su među prvima. Zajedno sa još desetak seljana ukrcani su na kamion koji je krenuo put Trebinja. Nakon maltretiranja, žene su ostavili u Trebinju na ispitivanju, a muškarce su vezane nastavili voziti do Bileće gdje se nalazio poznati logor.

Ivo Dubelj svojevremeno je svjedočio novinarima o mučenjima koje je sa sumještanima pretrpio u bilećkom logoru. I fragmenti su više nego dovoljni;

„..Kad smo išli do Zavale, Vlaho Radiš je isto nastrad'o. Bilo mi je najteže kad su mi metnuli cigare u nos. Dođe meni, kaže: „Tebi ću dvije.“ – Upale cigar', pa ti žeravu okrenu i tisnu u nos. Ja se okrenu, drugi s leđa i sa mnom pod noge. Tu su mi slomili tri rebra. Koje su to muke kad ti upaljen cigar metnu u nos…“

„Kad su doveli Vlahu Šimunovića, udri po njem'…to se nije moglo gledat! A nit' čeljade plače, nit' šta… to se okamenilo…“

“…Baci o tebi deku, ućeraj ti glavu u banju (kadu), pa gazi po njoj ko da je svinja. U Bilećoj tri dana i tri noći bili vezani u sindžir za krevet, vas krvav, ništa davali jes'.“

Palež

Još dok je trajala neizvjesna agonija zatočenika na putu prema nepoznatom, Kijev Do je zapaljen. Taj je palež Hrvatima današnje općine Ravno već bio dobrano poznat. Svako se selo dotad zapalilo po istom principu – dovede se netko od mještana ili susjeda srpske nacionalnosti i on upre prstom vojsci na kuće koje moraju gorjeti.

RistoĆebedžija zvani 'Adžibeg jedno je od takvih imena;Risto je predvodio palež u selu Belenići, a povezuje ga se zajedno sa Vojom Šešeljom (Orahov Do) i sa zločinom u Kijevu Dolu. Zanimljivo, do rata je Ćebedžija, inače '26.-og godišta, živio u Dubrovniku gdje je ostvario karijeru građevinskog inspektora osobito strogog prema urbanističkim prijestupima Hrvata. Nadimak 'Adžibeg zaradio je karakternom sličnošću sa monstruoznim hutovskim kapetanom iz osmanskih vremena, Mehmedom RizvanbegovićemHadžibegom.

Paležom je prema određenim indicijama ispred Trebinjske brigade nažalost rukovodio i jedan Hrvat iz Mostara, kapetan Željko Soldo. Soldo se nakon djelovanja po širem dubrovačkom i hercegovačkom području predao HVO-u u Mostaru nakon čega je dopremljen u Dubrovnik gdje mu je suđeno.

Tog su dana spaljene kuće Miloša Krkića, Mare Krkić, Bosiljke Krkić, Mare Dubelj i Pere Dubelja. Odnosno, spaljeno je polovica kuća u selu.

Mještani srpske nacionalnosti brzo su sklopili prijateljstvo sa vojskom, rezervistima i dragovoljcima koji su provodili zločin. Hranili su ih i napijali. A u pijančevanju osobito je prednjačio kasnije jedini osuđeni za zločin, Veselin Simović.

Simović je trinaestog ujutro, ali prema svim indicijama, ne i sam, krenuo u pohod. Kako piše povjesničar Jakša Raguž u svom znanstvenom članku „Kijev Do – prvi akt genocida nad Hrvatima u BiH“ u tome je morao imati pomoć iz jednostavnog razloga kako ne bi slučajno pobio i neke mještane srpske nacionalnosti. Raguž zato navodi imena Tome Vujinovića i Laze Ćebedžije koji su rođeni u selu i tamo dobro poznavali stanje stvari.

Zločin

Zločin se dogodio u samo sat vremena, između 7 i 8 sati ujutro.

Ubijeni su:

Božica Krkić (r. 1916. Kijev Dol), Bosa Krkić (r. 1907.Kijev Dol), Ivana Krkić (r.1927. Kijev Dol), Manda Krkić (r.1932.Kijev Dol), Miho Krkić (r.1933. Kijev Dol), Mara Krkić (r.1924.Kijev Dol), Mara Hapan (r.1925.Kijev Dol), Mara Dubelj (r.1906. Kijev Dol). Sedam starica i jedan starac.

Većina planiranih žrtava bila je ili kod kuće ili u susjedovoj nezapaljenoj kući. Kao mete, piše Raguž, izabrane su obitelji koje su imale sinove koji su bili, ili su mogli biti uključeni u hrvatske oružane postrojbe u Domovinskom ratu.

Starci su kasnije pronađeni u zamrznutim trenucima bijega, pri ulasku u kuću, na dvorištu. Mara Dubelj ubijena je dok je svinjama davala napoj. „Mrtvo tijelo palo je u sjedeći položaj, dok joj je plastična kanta ostala na palcu.“

Smrt Mare Krkić ostala je najintrigantnija. Njezino je tijelo pronađeno tek sedam mjeseci nakon i to u bunaru susjedne kuće. Patolozi koji su pregledavali tijelo, uočili su modrice oko vrata i ozljede ramena i noge. Na obližnjoj murvi su pronađena vješala, istražitelji su pretpostavili kako su ubojice nakon ranjavanja nesretnice u nožni zglob, tijelo vukli po tlu i potom je objesili o murvu u sredini sela.

U Kijevu Dolu nakon pokolja preostale su samo četiri žive osobe hrvatske nacionalnosti: Anica Ćurčija „Golubica“, Janja Dubelj, Miho Krkić i Mara Krkić „Velemećka“. Ova je četvorka ostavljena na životu samo zato što nitko od njih nije imao muškog potomka.

Sud

Procesuiranje zločina nad civilnim stanovništvom na području općine Ravno, a time i Kijeva Dola tijekom 1992. otpočeli su okružni Vojni sud Mostar i Viši Vojni sud sa sjedištem u Mostaru, međutim kako su zločini protiv čovječnosti tijekom rata u BiH izuzeti iz nadležnosti lokalnih sudova i predani u nadležnost Međunarodnog suda u Haagu, sve je ostalo mrtvo slovo na papiru. Hrvatsko pravosuđe je također krenulo u procesuiranje, međutim, nakon pravnih zavrzlama, slučaj je obustavljen jer je zaključeno kako sudovi u Hrvatskoj ne mogu biti mjerodavni za zločin počinjen na području BiH. Protiv Voje Šešelja, Laze Ćebedžije i Tome Vujinovića za zločin u Kijevu Dolu postupak nije niti pokretan (osim za zločine počinjene u agresiji na Dubrovnik)

Jedini osuđeni za zločin u Kijevu Dolu je Veselin Simović koji je pred Vojnim sudom u Sarajevu nedugo nakon zločina osuđen na 20 godina robije. Nakon povlačenja JNA iz Sarajeva, robiju je nastavio u Nišu gdje se razbolio i umro nakon okončanja rata.

Zločin nad Kijevim Dolom, prema saznanjima Jakše Raguža, provelo je više profesionalnih i dragovoljačkih postrojbi; osim Trebinjske vojne postrojbe pod rukovodstvom Željka Solde i Radoslava Tadića, prema svemu sudeći, nad Kijevim Dolom su orgijali i popovski rezervisti, domaći dragovoljci, te pripadnici nikšićkih vojnih postrojbi (vjerojatno se radi o Petoj četi Drugog bataljuna X.crnogorske brigade.

Ovom je brigadom do 6.11. 1991. zapovijedao Sveto Ražnjatović, kada je poginuo u Slanome. Samo dan iza kreće krvavi pir u Kijevu Dolu, pa se ovaj zločin opravdano može nazvati i osvetom za smrt omiljenog kapetana. Inače, nepresuđenog zločinca koji je zauzeo i spalio Slano, te dao poubijati neke od mještana.

Uz Kijev Do, i Belenići i Golubinac morali su platiti smrt ovog crnogorskog zločinca.

Nakon

Trideset godina nakon, osim lokalnih prisjećanja, pokoje novinske crtice i rijetkog znanstvenog rada poput ovog na koji smo se referirali tijekom pisanja teksta, rijetko tko opširnije spominje zločin nad Hrvatima Kijeva Dola. On pak nije jedini, ali je možda najbestijalniji počinjen u prvim danima rata u BiH. Rata koji u to vrijeme nije bio priznat, rata koji je smatran sporadičnom pucnjavom na tamo neke pobunjenike koje će regularna JNA dovesti u red.

Starci i starice Kijeva Dola, kao i sve pobijene i zatočene hrvatske žrtve Popova polja, nisu imale na sebi nikakva krimena. Pa čak ni onog koji seže duboko u Drugi svjetski rat što su neki nalazili opravdanjem za pokolj. Ubijani su jedino zato jer su imali muško potomstvo koje je moglo stati na branik Domovine u najtežim okolnostima.

Bosna i Hercegovina tada ih nije priznavala, teška ih srca i danas priznaje. Taj krimen nije samo na jednom političaru tadašnje Republike BiH, onom čiji citat o neutralnosti BiH često ponavljamo, on je podjednako težak na leđima svakog „funkcionera“ koji je znao, vidio, i šutio.

Kijev Do, 13.11.1991. – Kijev Do 13.11.2021. Trideset godina nakon, šutnja mora postati glasnija.

Dnevnik.ba


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 09 lip 2022, 15:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 kol 2009, 16:38
Postovi: 1513
Izvor: https://caportal.net/2022/06/09/cesta-d ... izolacije/

Cesta Dračevo-Hutovo-Ravno postaje magistralna; Ravno i Svitava izlaze iz prometne izolacije

Infrastrukturna slika jugoistočne Hercegovina koja je desetljećima bila u prometnoj izolaciji, što je prouzročilo iseljavanje stanovništva s ovih područja, iz korijena se mijenja.

Ovih dana završava se magistralna cesta Stolac-Neum, kojom će se jedini naš grad na moru povezati s ostatkom Hercegovine i BiH, a u međuvremenu stvorene su pretpostavke da se i najjužnija hercegovačka općina Ravno modernom magistralom poveže kako sa Stocem i Neumom, tako i s Čapljinom.

Naime, Vlada Federacije BiH u prosincu prošle godine, o čemu je HMS već pisao, prihvatila je prijedlog federalnog ministarstva prometa i veza da se cesta Dračevo- Hutovo- Ravno, dužine 42,5 km prekategorizira u magistralnu. Inicijativu su pokrenuli načelnicu Ravnog, Stoca i Neuma, a nakon godinu dana pregovaranja između bošnjačkih i hrvatskih članova Vlade dogovor je konačno postignut.
Ceste FBiH preuzimaju cestu Dračevo-Hutovo-Ravno

”Trenutno je u tijeku završna faza primopredaje ove ceste između Ministarstva prometa i veza HNŽ i JP Ceste Federacije BiH. Ova primopredaja bi trebala završiti tijekom ovog mjeseca, nakon čega će JP Ceste FBiH u potpunosti preuzeti upravljanje i održavanje ovom cestom”, potvrdio je Hrvatskom Medijskom Servisu federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić.
Sljedeće godine izrada projektne dokumentacije

A već sljedeće godine, prema Lasićevim riječima, slijedi naredni korak.

-Planiramo da JP Ceste Federacije BiH u idućoj 2023. godini pokrenu postupak za izradu projektne dokumentacije i potrebnih studija. Nakon čega slijedi pribavljanje suglasnosti i provođenje eksproprijacije nekretnina koju provode općine. Po završetku eksproprijacije slijedi pribavljanje odobrenja za rekonstrukciju pa izbor izvođača radova, pojašnjava Lasić.

Podsjetimo, magistralnom cestom do Ravnog sada se može stići jedino preko Ljubinja, odnosno Republike Srpske, dok je ova općina koja je bila prva žrtva agresija bivše JNA i crnogorskih rezervista na BiH, s federalnim dijelom Hercegovine povezana tek uskim asfaltnim putem, koji vodi starom Ćirinom prugom.

Ministar prometa i komunikacija Hercegovačko-neretvanske županije Stjepan Krasić, kaže kako je sredstvima županijskog proračuna financirana izgradnja magistralne ceste od Ravnog do sela Trnčina, te urađena projekta dokumentacija za dionicu od Trnčine, preko Turkovića do jezera Vrutak u blizini Hutova, u dužini od 12 kilometara.

”Također, već imamo projektnu dokumentaciju za dionicu od Dračeva do Svitave”, kaže Krasić za HMS. Dodaje kako Ceste FBiH sada mogu preuzeti tu dokumentaciju i nastaviti realizaciju započetog.

-Najvažnije što smo postigli je da smo ovu cestu sada stavili pod investicijski kišobran FBiH, ističe sugovornik HMS-a.
Hrvatska obećala pomoć

Osim sa zapadnim dijelom Hercegovine za Ravnjane je od životne važnosti i cestovno se povezati s jugom Hrvatske i Dubrovnikom.

Krasić kaže kako je Hrvatska obećala financirati izgradnju magistralne ceste od Zavale, gdje se nalazi špilja Vjetrenica, u općini Ravo, preko Orahovog dola do graničnog prelaza Slano kada županijske i općinske vlasti naprave projektnu dokumentaciju i izvrše eksproprijaciju zemljišta.

HMS saznaje kako je u tijeku izrada projektnog zadatka nakon čega ubrzo slijedi postupak nabave za izradu glavne projektne dokumentacije za izgradnju ceste od Ravnog do GP Slano. Ministarstvo prometa i veza HNŽ planira tijekom ove godine izraditi glavnu projektnu dokumentacija, nakon čega slijedi pribavljanje suglasnosti i provođenje eksproprijacije nekretnina koju provodi općina.

-Tek po izradi glavne projektne dokumentacije dobiti će se projektanski troškovnik cijene izgradnje 9.9 km ove ceste i detaljnije razmatrati mogućnosti iznalaženja izvora financiranja radova iz različitih izvora, pa i mogućnosti pomoći od strane Republike Hrvatske, kaže za HMS ministar Lasić.
Jadransko-jonska autocesta

Uz cestu Stolac- Neum i Dračevo- Hutovo- Ravno, intenzivno se radi i na priprema za realizaciju nastavka Jadransko jonske autoceste koja će od čvora Počitelj prolaziti teritorijem općine Stolac, te duž Popova polja do granice s Crnom Gorom. Naime, već ove godine počet će izrada projekte dokumentacije i za tu cestu.

Time će se stvoriti uvjeti za ubrzani gospodarski razvoj jugoistoka Hercegovine, ostanak, ali i povratak u ovaj kraj.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 09 lip 2022, 18:08 
Offline

Pridružen/a: 03 pro 2020, 15:33
Postovi: 3160
Odlične vijesti

Ne hvalim niti HDZ niti Lasića ali činjenica je da je Denis Lasić maksimalno iskoristio svoj mandat. Zaista pokrenuta masa projekata. Inače ovo je prvi put da je Hrvat federalni ministar prometa.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 14 lip 2022, 15:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 kol 2009, 16:38
Postovi: 1513
Izvor: https://caportal.net/2022/06/14/video-u ... elektrane/

U općini Ravno će se graditi vjetropark i solarne elektrane.

Njemačka kompanija WPD koja je jedna od vodećih svjetskih proizvođača obnovljivih izvora energije izgradit će 11 vjetroagregata u Ravnom.

Osim ovih projekata, realiziraju se i drugi projekti EU.



Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 05 srp 2022, 10:36 
Offline

Pridružen/a: 03 pro 2020, 15:33
Postovi: 3160
Citat:
Usvojena je Informacija Ministarstva unutarnjih poslova o potrebi ustrojavanja Policijske postaje Ravno i policijske ispostave Ivanica s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti i dobrobiti građana. Istaknuto je kako sadašnjim ustrojem policije nisu zadovoljni predstavnici lokalnih vlasti kao i građani jer je Ravno jedina općina u FBiH koja nema status policijske postaje.



Vijest od prije par mjeseci. Ne znam dokle je se došlo s ovim.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 03 lis 2022, 15:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 kol 2009, 16:38
Postovi: 1513
Izvor: https://croativ.net/domovinski-rat-srps ... vno-39370/

Domovinski rat: Srpski zločini u općini Ravno

JNA je 1. listopada 1991. godine razorila hrvatsko selo Ravno u Bosni i Hercegovini. Bilo je to na početku agresije na jug Hrvatske kada su Srbi i Crnogorci krenuli u osvajanje Dubrovničkog primorja, Dubrovnika i drugih područja juga Hrvatske. Alija Izetbegović, predsjednik Predsjedništva BiH, nije osudio agresiju na hrvatsko selo u BiH, nije osudio rušenje sela i ratni zločin koji je počinjen već je kazao: “To nije naš rat.”

Alija Izetbegović se preko TV Sarajeva obratio stanovnicima BiH: „Stavit ću im svima na znanje da Bosna i Hercegovina ne želi biti sudionik u ovom bezumnom činu. Na temelju navedenog i onih zaključaka koje znate, odluka Predsjedništva o mobilizaciji vaše je pravo i dužnost, građana BiH, da se ne odazovete na mobilizaciju, ni na poziv da sudjelujete u građanskom ratu. Niste dužni, zapamtite, ništa vas ne obvezuje na to, da dižete ruke jedni na druge, da pucate jedni na druge… Zapamtite, ovo nije naš rat. Neka ga vode oni koji ga žele voditi. Mi ne želimo taj rat. Pomozite nam, dakle, zajedno s nama učiniti sve da sačuvamo mirnu Bosnu.“(6. listopada 1991.).

U vrijeme davanja izjave (6. listopada 1991. ) Užički i Titogradski korpus, potpomognuti rezervistima iz Crne Gore, već su zauzeli dominantne visove na južnoj i istočnoj strani Mostara – Humu, Gubavici i Fortici.

Na području općine Ravno Srbi su u listopadu i studenome 1991. godine izvršili ratni zločin; ubili su 23 civila i jednog pripadnika HVO-a (Davor Marijan i suradnici)

U hrvatskom selu Ravno, koje se nalazi u Bosni i Hrecegovini, nije bilo vojno sposobnog stanovništva niti je bilo naoružanih skupina. O razaranju Ravnog govorio je za Crnogorsku televiziju potpukovnik JNA Đuro Komšić koji je vodio napad na Ravno:

Reporter: „Gospodine potpukovniče, recite nam, Ravno…selo je ovdje ispred nas. Tuku topovi, haubice, recite nam iz kojih se sve oruđa otvara vatra.“

Potpukovnik Komšić: „Ovo sada što tuče selo Ravno je valjevska artiljerijska jedinica…a malo prije je gađala, to ste vidjeli, topovska jedinica. U selu Ravnom imamo dosta gubitaka i zato smo i danas preduzeli ove mjere da gađamo selo Ravno.“

Reporter: „Po svemu što se vidi, čini se da hrvatskih snaga nema u selu…“

Potpukovnik Komšić: „Znate što? Oni se kriju, po podrumima, po izbama, izlaze noću tako da nas iznenađuju. Međutim, mi ćemo preduzeti dalje mere, tako da ovo selo držimo pod kontrolom i pod vatrom.“

Reporter: „Recite mi šta poslije ovoga slijedi?“

Potpukovnik Komšić: „Poslije ovoga slijedi akcija čišćenja, vjerujem da će naše jedinice potrti i ovo selo.“

JNA i paravojne postrojbe su 13. studenoga 1991. godine na svirep način ubile osam hrvatskih civila, stanovnika Kijeva Dola. Svi ubijeni su bili stariji od 60 godina.

Osim potpuno srušena sela, ubijeno je 24 ljudi, ranjeno ih je 11, a njih 18 je utamničeno u Trebinju. Razlog za zločin u Ravnom bio je odmazda za poraz JNA i četnika od Hrvatske vojske kod Čepikuća.

Nakon osam mjeseci okupacije postrojbe Hrvatskog vijeća obrane, Hrvatske vojske i Hrvatskih oružanih snaga su u lipnju ’92., u okviru akcije Lipanjske zore, oslobodile Ravno.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 10 vel 2023, 21:01 
Offline

Pridružen/a: 03 pro 2020, 15:33
Postovi: 3160
Citat:
VLADA REPUBLIKE HRVATSKE


Na temelju članka 8. i članka 31. stavka 2. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 150/11, 119/14, 93/16, 116/18 i 80/22), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj __________________ 2023. godine donijela


O D L U K U

o dodjeli financijske pomoći Bosni i Hercegovini
u prometnoj povezanosti i integraciji

I.

Sredstva financijske pomoći Bosni i Hercegovini u prometnoj povezanosti i integraciji koristit će se namjenski za financiranje Projekta izgradnje regionalne ceste R428, dionica Zavala-Orahov Do-Granica RH (Slano) u dužini od 10 km u Općini Ravno, Bosna i Hercegovina.

Sredstva financijske pomoći Bosni i Hercegovini u prometnoj povezanosti i integraciji osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2023. godinu i projekcijama za 2024. i 2025. godinu, na Razdjelu 065 Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, projekt T754082 Pomoći BiH u prometnoj povezanosti i integraciji, konto 361 Pomoći inozemnim vladama, u ukupnom iznosu od 7.299.754 eura.

Sredstva iz stavka 2. ove točke Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture doznačit će Općini Ravno, na temelju podnesenog zahtjeva za isplatom, za podmirivanje dospjelih obveza prema izvoditeljima radova i za usluge obavljanja stručnog nadzora nad izvođenjem radova izgradnje.

II.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Općina Ravno potpisat će Ugovor o načinu utroška doznačenih sredstava u skladu s ovom Odlukom.

III.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture obvezno je pratiti utrošak sredstava koja će biti doznačena Općini Ravno.

IV.

Zadužuje se Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da, odmah po doznaci sredstava Općini Ravno, pisanim putem zatraži dostavu izvješća o utrošku sredstava s pripadajućim dokazima iz kojih je vidljivo da su sredstva utrošena pravodobno i namjenski sukladno ovoj Odluci.


V.

Zadužuje se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da o donošenju i provedbi ove Odluke izvijesti Ministarstvo financija.

VI.

Zadužuje se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da o donošenju ove Odluke izvijesti Općinu Ravno, Bosna i Hercegovina.

VII.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.


Klasa:
Urbroj:
Zagreb, ________________ 2023.





P R E D S J E D N I K


mr. sc. Andrej Plenković, v. r.



Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 04 ožu 2023, 11:50 
Offline

Pridružen/a: 03 pro 2020, 15:33
Postovi: 3160


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 22 ožu 2023, 13:17 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat


Ne znam jesam li postao paranoičan, ali svugdje vidim neko ne tako suptilno huškanje na "Hercegovce". Intonacija, izbor riječi i fraza, muzike, implikacija da su gore neki pljačkaši/tajkuni, "kockoglavi gazda" u kavani.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 22 ožu 2023, 14:25 
Online
Avatar

Pridružen/a: 04 lis 2010, 16:57
Postovi: 736
Da, i u RH medijima ide veliko guranje simpatičnih Bošnji. Nešto se kuha i dobro se "čuje".


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 22 ožu 2023, 19:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68249
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Ministry of Sound je napisao/la:


Ne znam jesam li postao paranoičan, ali svugdje vidim neko ne tako suptilno huškanje na "Hercegovce". Intonacija, izbor riječi i fraza, muzike, implikacija da su gore neki pljačkaši/tajkuni, "kockoglavi gazda" u kavani.


Huškanje suptilno, cinizam, predrasude, nabacivanje voleja na govor mržnje.

Poanta je da gledatelj nakon pogledanog videa obnovi mržnju prema Hercegovcima, da Ivanica ispadne zao projekt, iako je sve legalno, uz dokumente općine, i radi se o razvoju hrvatske općine u BiH.

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 22 ožu 2023, 19:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68249
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Iznenađenje mi je da je engleski Srbin iz Banja Luke najdalje otišao u ulaganjima (doduše, on samo pravi i prodaje - strancima), ali bitno je da nije neki zelembać jer oni imaju samo zle motive, samo neka se gradi hrvatska općina, a to što se prodaje strancima iz UK i EU je idealno.

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 22 ožu 2023, 22:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 lis 2010, 13:26
Postovi: 6802
Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
Ne znam zašto vas čudi ovakvo izvještavanje RTL-a o nečemu što je bitna vijest za Hrvate.
Za mene su oni nastavak Martićeve i Hadžićeve rtrsk.

_________________
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

Glas za HDZ jeste glas za Voju Stanimirovića.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 23 ožu 2023, 10:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 svi 2020, 11:40
Postovi: 3796
Robbie MO je napisao/la:
Iznenađenje mi je da je engleski Srbin iz Banja Luke najdalje otišao u ulaganjima (doduše, on samo pravi i prodaje - strancima), ali bitno je da nije neki zelembać jer oni imaju samo zle motive, samo neka se gradi hrvatska općina, a to što se prodaje strancima iz UK i EU je idealno.
Koliko znam, originalni vlasnici zemljišta na tom području su Srbi, u južnom dijelu današnje općine Ravno Srbi su 1991 činili preko 90% stanovništva. Znači, Srbi prodali zemlju, Srbin investitor, radna snaga pretpotavljam Bošnjaci.

Zanima me objašnjava li investitor potencijalnim kupcima iz Velike Britanije da je između nekretnine i mora Schengenska granica i da će im morati udariti žig u putovnicu svaki put kad odlaze u grad ili na kupanje, te još jednom kad se budu vraćali.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 24 ožu 2023, 08:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 tra 2012, 10:30
Postovi: 5132
Ne bi me cudilo da nije pa da im bude ko na Macelju birvaktile po 2 sata cekanja

_________________
“Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 26 ožu 2023, 19:03 
Offline

Pridružen/a: 15 stu 2009, 12:04
Postovi: 92
Je li pocela gradnja katolicke crkve na Ivanici.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 26 ožu 2023, 19:06 
Offline

Pridružen/a: 15 stu 2009, 12:04
Postovi: 92
Znali ko sta o gradnji stambene zgrade u Ravnom? Mislim da je bila planirana gradnja jos jedne zgrade .


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 09 srp 2023, 12:11 
Offline

Pridružen/a: 03 pro 2020, 15:33
Postovi: 3160
Citat:
Obnovit će se rodna kuća obitelji Ruđera Boškovića kod Ravnog

https://www.vecernji.ba/vijesti/obnovit-ce-se-rodna-kuca-obitelji-rudera-boskovica-kod-ravnog-1690045


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 09 srp 2023, 12:20 
Offline

Pridružen/a: 03 pro 2020, 15:33
Postovi: 3160


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 28 srp 2023, 18:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24535
Lokacija: Heartbreak Hotel
Ravno ima autentično sačuvanu crkvu iz 1320. godine?


_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 29 srp 2023, 17:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68249
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Bobovac je napisao/la:
Ravno ima autentično sačuvanu crkvu iz 1320. godine?



To je onda najstarija sačuvana i funkcionalna katolička crkva u BiH ?

Inače, fin video.

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 29 srp 2023, 23:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 ruj 2021, 23:45
Postovi: 3000
Zar se ne gradi i pravoslavna crkva na Ivanici?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 29 srp 2023, 23:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 ruj 2021, 23:45
Postovi: 3000

rešava se problem vode na Ivanici u saradnji Grada Trebinja i opštine Ravno


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 30 kol 2023, 00:45 
Offline

Pridružen/a: 08 srp 2009, 20:37
Postovi: 1818
Počela gradnja katoličkog Pastoralnog centra u Ivanici, Ravno


_________________
Federacija BiH: Sveto rimsko carstvo hrvatskog naroda


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ravno
PostPostano: 30 kol 2023, 02:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 ruj 2022, 22:01
Postovi: 2228
Prekrasno. :wub

Hrvati Herceg-Bosne čuvaju svoje Dubrovčane, Konavljane i more s brda.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 227 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO