|
|
Stranica: 12/26.
|
[ 632 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ada
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 01 vel 2011, 19:40 |
|
|
pagan je napisao/la: Ada je napisao/la: Puno pitanja, a niko ne odgovara na moja pitanja.Ok, da krenem redom...
Odg. za Domagoja. U pravu si, vjera je ono sto vjerujes, nema tu nametanja. Isa a.s. (Isus) je obican covjek i poslanik (prema islamskom vjerovanju)., i on ce ponovo doci na zemlju da bi poveo veliku bitku sa imamom Mehdijem, te ce ubiti Dedzala (antikrista), i umrijeti.Zbog toga ga je Bog uzdigao sebi.Budi, i ono biva , tako je sve i stvoreno osim Boga, koji nije rodjen i koji je Vjecan (to je nase vjerovanje).
Odg za pjosipa Prije svega, budi realan, malo upoznaj islam, pa postavljaj pitanja, nemozes bit tako arogantan. Kaba je najsvetiji hram za Muslimane, jer je najstariji, od adama, preko abrahama, pa do muhameda a.s.(nase vjerovanje). Prema njemu se muslimani okrecu pet puta na dan, (gdje god da se nalaze), i to predstavlja neko jedinstvo koje je inace simbolicno za muslimane. ( svi uce na arapskom, svi na hadzu imaju istu odjecu, svi su jednakopravni pred Bogom ..itd).Mi se ne klanjamo kamenu, samo Bogu, a Bozija je naredba da se okrece prema kabi, kada se molitva obavlja. Stvar je da musliman u molitvama 100 puta na dan kaze Bog je Jedan, tu je ta razlika, a krscani kazu..Isus je Bog, sveto trojstvo. Ja samo tvrdim da ne dozivljavamo Boga na siti nacin, iako su mi simpatije prema poboznim krscanima, jer imamo slicne osobine u vezi cinjenja dobrih djela (kazem vjernike).
Odgovor za dudu Ti si ocigledno promasio forum. De bola napisi nesto o krscanstvu, bezze mlatis slamu, a ocigledno nemas mnogo veze ni sa krscanstvom. Islam je savrsena vjera, tumacio ti to kako hoces, sve zabrane i naredjenja imaju svoj smisao. Sad sto ti ne zelis prihvatit kakav je islam, to je tvoja stvar. Kako se danas islam siri u francuskoj, engleskoj..u svjetu, ..sumnjam da je sabljom.
Odg za pagana Ti ocito nesto znas, samo ja to mnogo bolje znam, al da ti u kratkim crtama odgovorim. Naveo sam da islam ne datira od muhameda, dakle nase vjerovanje je da je i mojsije boziji poslanik, i isus, i noah, salomon, adam..itd, dakle Islam je prva i jedina vjera u jednog Boga i sve njegove poslanike. Jeli mojsija zanimala prisutnost Bozija prije nego je izabran za poslanika..tako je i muhamed istrazivao.To sto ti velis da je ukrao od biblije, to su same gluposti. Kuran potvrdjuje sve sto je bilo, i ispravlja lazi o isusu. Isto kao sto zidovi nisu prihvatili Bibliju, isto to rade i krscani, ne prihvataju Kuran.
De , da ja malo postavim pitanja: Zasto se krscani ne sunete (obrezuju), zasto jedete svinju, zasto pijete vino...zasto se svecenici ne zene, zasto su casne pokrivene, sta nakon smrti, odakle smoi dosli, sta je cilj naseg zivota, zasto radimo dobra djela.. Unaprijed zahvaljujem rado cu ti odgovorit na pitanja,samo dok rijesimo nasu malu diskusiju. moje poznavanja islama nije uopce skromno i nije uopce potrebno pokazivati ciji su misici veci,jerbo toliko ici u sirinu ne donosi nikom nista,tako da je bolje gadjat odma u sridu. uvazavam tvoje misljenje i pokusat cu da skratim pricu sto je vise moguce.podjimo od mene kao katolika. nisu me pitali na krstenju dali se zelim krstit,ali kad sam dovoljno narastao,preispitao sam krscansku vjeru kao materiju i mene kao vjernika,dali je to ono sto ja zelim da me vodi.sagledavsi situaciju i samog isusa kao povjesnu licnost shvatio sam da je ta osoba zracila dobrotom i kao takva (kako to uvjek biva) zavrsio kako je zavrsio,ostavivsi neizbrisiv trag,ilitiga putanju,spasenja u ovom ljudskom beznadju ludila.....kakve ovo ima veze sa tobom? idemo kronoloski: 1. dakle ja kao covjek ciste savjesti vjerujem u jednog covjeka koji je za svoga ovozemaljskog hodanja cinio nista drugo nego pomagao drugima i na kraju radi toga i skoncao kako vec jeste.kako se osjecas ti kao osoba (vjerujem ciste savjesti) koja vjeruje u jednu licnost kojoj jedno od ovozemaljskih dobrih djela i bozje providnosti bilo i gledanje suznih ociju bezbriznog djeteta,slusanje placa i krivljavine doticne djevojcice koja je bila silovana od strana "bozijeg proroka",kao i mnoge druge prije i poslje nje.deder ti nama lipo sad reci koliko je doticno dijete imalo godina i kakav stav ti kao insan imas po tom pitanju o muhamedu odnosno teskom obliku pedofilije? 2. ako je islam prva i jedina vjera u jednoga boga (sto nema nikakve veze sa realnoscu), kako to da spominjanje likova iz katolicanstva i judeizma koje si lepo nabrojalo, nije oficijelno ilitiga sluzbeno kradja? 3. kuran poslje cijelih 700 godina ispravlja lazi o isusu (smijesno),koje su to lazi? 4. muhamed je istrazivao i osjetio prisutnost bozju.dali ti je poznato da je muhamed imao bolest koja se zove "padavica" i tokom tih napada dozivljavao prosvijetljenje? broj 4. i nije toliko popularan broj u numerologiji,kao sto je recimo broj 3. ilitiga sveto trojstvo.cijenio biH kad bi mi na pitanja odgovorio kronoloski,kao sto je i predoceno.....postedit cemo auditorijum od ostalih pitanja,a ima ih stvarno puno. hvala Ok, nisu te pitali na krstenju, a svejedno su te prekrstili, zar to nije silom? Prema Islamskom ucenje, covjek se radja kao musliman, cist od grijeha, i treba da ostane sto cistiji kako bi zasluzio Boziju milost koja je neizmjerna.Kod krscana, ako se nevaram, covjek se radja grijesan, a krstaenjem se brisu grijesi nekoga drugoga, adama. Kako covjek moze biti kriv ako neko drugi zgrijesi? Uvazavam i ja tebe, jer vidim da i ti smogavas snage biti razuman. Ovo su tako podle neistine, pa mislis da bi ja slijedio takvu vjeru.To su misljenja ljudi koji islam ocrnjavaju, usporedjuju sa terorizmom, pedofilijom, i koji ga mrze.Ti ocigledno citas tu literaturu. Danas, kako u krscanstvu, tako i u islamu postoje razne struje, uvjerenja, koja se kose sa originalnim principima jedne kao i druge religije. Mene kao muslimana interesiraju i druge religije, njihova ucenja.Ja citam vasu literaturu i meni je sasvim dovoljno da vidim u cemu su razlike. Evo par izreka od muhameda s.a.v.s (hadisi), pa ako zelis procitaj: -"Najbolji medju vama su oni koji su najbolji prema zenama." -"One su (zene), uistinu, druga polovica muskarcima." -"Bojte se Allaha u pogledu zena! Vi kod njih imate svoja prava, a i one kod vas imaju svoja prava." Ukoliko želimo da na ispravan način razumijemo stav islama prema ženi, prije toga trebamo se ukratko osvrnuti na osnove iz kojih islam crpi svoje učenje. Stav islama prema ženi jeste ustvari dio općeg sveobuhvatnog učenja islama koje se sastoji iz tri segmenta: odnosa čovjeka prema Allahu, dž.š., odnosa čovjeka prema prirodi i odnosa čovjeka prema drugom čovjeku. U ovom tekstu govorit ćemo o stavu islama prema ženi, a to učenje temelji se na tri osnovna kur'anska principa: - Allahova, dž.š, volja da čovjeka učini namjesnikom na Zemlji, a pod riječju čovjek misli se i na muškarca i na ženu. Allah, dž.š., rekao je: “Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti.” (El-Bekare, 30) Allah, dž.š., podjednako i od muškarca i od žene traži da se savjesno i odgovorno ponašaju prema ovozemaljskim dobrima koja im je darovao. Allah, dž.š., veli: “On vas od zemlje stvara i daje vam da živite na njoj” (Hud, 61), tj. i od jednog i od drugog traži da se na ispravan način odnosi prema životu koji živi na Zemlji. - I od muškarca i od žene podjednako se traži da čine ibadet Allahu, dž.š., jer je Allah, dž.š., rekao: “Džinne i ljude stvorio sam samo zato da Mi se klanjaju” (Ez-Zarijat, 56). - Na osnovu spomenutog, stav islama prema čovjeku, kada su u pitanju njegova prava i obaveze u njegovom namjesništvu na Zemlji i upravljanju njenim dobrima, u obaveznosti činjenja ibadeta Allahu, dž.š., jeste jedinstven odlikovanost jednih naspram drugih. I muškarci i žene zavjetovali su se Allahu, dž.š., da će Mu biti pokorni kada im je On, Uzvišeni, ponudio da taj zavjet prihvate. To su učinili i jedni i drugi bez izuzetka i obavezali su se da će se sa punom odgovornošću odnositi prema namjesništvu na Zemlji, da će njenim dobrima upravljati savjesno, da će obožavati samo Allaha, dž.š. To njihovo namjesništvo svakako da se najviše ogleda u rađanju potomaka i produživanju ljudske vrste, i u tome i muškarci i žene zauzimaju podjednaku ulogu. Pored toga, i jedni i drugi imaju podjednaku šansu da zasluže kod Allaha, dž.š., visoke stepene i ugled, a to će postići čineći dobra djela i iskreno Mu ispovijedajući vjeru islam. “A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima: traže da se dobra djela čine, a od nevaljalih odvraćaju, i molitvu obavljaju i zekat daju, i Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravaju: To su oni kojima će se Allah sigurno smilovati. – Allah je dosita silan i mudar. Allah obećava vjernicima i vjernicama džennetske bašče u kojima će vječno boraviti, i divne dvorove u vrtovima edenskim. A i malo naklonosti Allahove veće je od svega toga; to će, doista, uspjeh veliki biti.” (Et-Tevbe, 71.-72.) I rekao je Uzvišeni: “A onaj ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je – ući će u Džennet i neće mu se učiniti ni koliko trun jedan nepravda.” (En-Nisa, 124.) Dalekosežnost islamskog učenja o pravima žene i ukazivanje na očajan položaj u kojem je žena svugdje u svijetu bila prije dolaska islama 1. Ova tri kur'anska principa koja smo spomenuli dokaz su da je islam u potpunosti izjednačio muškarca i ženu kada su u pitanju njihova prava i dužnosti. - Oni su jednaki kada je u pitanju njihova ljudskost, čast i pravo na slobodu. - Oboje imaju pravo na slobodan izbor bračnog druga i oboje u bračnom životu imaju svoja prava i dužnosti. Znači, islam je svojim učenjem i stavom prema ženi kao ljudskom biću koje je u potpunosti ravnopravno muškarcu učinio prekretnicu u ljudskoj historiji. Dalekosežnost njegovog učenja nemoguće je shvatiti osim ako se ukratko ne osvrnemo na položaj žene u kojem je bila prije dolaska islama. U svim civilizacijama i kulturama prije dolaska islama žena je bila ugnjetavana i ponižena. Ukratko ćemo ukazati na neke oblike degradacije žene: Prvi: U prijašnjim zakonima, posebno u Indiji i Rimskom carstvu, žena je u potpunosti bila degradirana i nije imala nikakvu ulogu u kreiranju društvene zajednice. Posljedice ovih zakona i danas su primjetne. Drugi: U srednjem vijeku u nekim vjerskim krugovima ličnost žene tretirana je na različite načine koji su je omalovažavali, čak su neki izražavali sumnju u ljudsko porijeklo žene i raspravljali su o njenoj duši – da li je njena priroda ljudska ili pak životinjska. Treći: U mnogim plemenima Arabijskog poluotoka žena je bila prezrena i ponižena i takvo je stanje trajalo sve dok nije započela misija Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji je počeo pozivati u islam. 2. Što se tiče položaja žene u nekim starim civilizacijama, o tome nam indijski vođa Dževahirlal Nehro u svojoj knjizi Iktišaful-hind kaže sljedeće: "Prema tvrdnjama Manija, zakoni koji su u to vrijeme bili na snazi doveli su ženu u veoma težak i nezavidan položaj. Žene su u to vrijeme u potpunosti zavisile od oca, muža ili sina. Poznato je da u to vrijeme žena nije imala pravo na nasljedstvo i sav imetak umrlog odlazio bi u ruke muškaraca koji bi ga naslijedili." Nakon ovih riječi, Nehro veli: "U svakom slučaju, položaj žene u staroj Indiji bio je bolji od onog u staroj Grčkoj ili u starom Rimu ili u prvim stoljećima nakon pojave kršćanstva." 3. Smatramo da je korisno ukazati na još neke činjenice koje spominje Nehro o zakonima koji su vladali u starom Rimu i o utjecaju tih zakona na kreiranje zakona u savremenom dobu. U to doba zakoni su o ženi propisali sljedeće: Prvo: Žena nije imala nikakvo pravo po bilo kakvoj osnovi. Drugo: Zbog toga što je bila ženskog roda, žena je bila osuđena da cijeli život provede u sjenci i pod nadzorom muškarca i nije pravljena razlika da li se radi o maloj djevojčici ili odrasloj ženi. Uvijek je bila pod upravom oca ili muža i nije imala slobodu da o bilo čemu odluči sama. Općenito, žena se ubrajala u nasljedstvo i nije imala pravo da bilo šta naslijedi. Rezultat ovog zakona bilo je to da se u rimskom zakonu žena tretirala kao ''predmet'' ili ''stvar'' koja je u vlasništvu muškarca. Zbog toga, žena je izgubila svoju ličnost i bila joj je uskraćena bilo kakva sloboda. Tragovi ovih zakona preživjeli su sve do danas u većini savremenih zemalja na čije je zakone rimski zakon ostavio jak utjecaj i to je općepoznato kod ljudi koji se bave ljudskim pravom. 4. Ne smijemo zaboraviti da na ovom mjestu spomenemo nezavidan položaj žene u koji je dospjela u prvim stoljećima kršćanstva na koje je rimski zakon ostavio snažan utjecaj na što je ukazao indijski vođa Nehro. Posljedica toga bila je pojava monaštva, odnosno smatrali su da će postati bliski Allahu, dž.š., tako što se neće nikada ženiti. Neki crkveni krugovi raspravljali su o tome da li je žena uopće ljudske vrste i o prirodi njene duše. Historija nam kazuje da su u Rimu organizirani konziliji na kojima se raspravljalo o pitanjima vezanim za ženu, da li njena duša ima ljudsku prirodu, je li njena duša poput duše muškarca, ili njena duša ima životinjsku prirodu, poput zmije, psa i sl. Čak štaviše, na jednom od ovih konzilija donesen je zaključak da žena uopće nema dušu i da neće biti proživljena na drugom svijetu. 5. Međutim, položaj u koji je žena dospjela u većini arapskih plemena na Arabijskom poluotoku, a prije poslanstva Allahovog poslanika Muhammeda, s.a.v.s., bio je daleko gori od svega što smo prethodno spomenuli. Arapska žena općenito, prije dolaska islama bila je ''sramota'' koje su se neki ''osramoćeni'' muškarci nastojali riješiti tako što će je živu zakopati u zemlju odmah nakon njenog rođenja. Postojalo je mnogo razloga zbog čega su tadašnji Arapi smatrali ženu beskorisnom i beznačajnom, a najvažniji od njih je to da je žena zbog svog krhkog tijela bila nesposobna da učestvuje u ratu i da u okolnostima u kojima su oni živjeli privređuje za život. Poslanstvo Allahovog Poslanika, s.a.v.s., započelo je žestokom osudom ovakvog odnosa prema ženi, a Kur'an je na različitim mjestima ukazao na pogubnost tog djela. Allah, dž.š., rekao je: “I kad se nekom od njih javi da mu se rodila kći, lice mu potamni i postaje potišten, krije se od ljudi zbog nesreće koja mu je dojavljena: da li ovako prezren da je zadrži ili da je u zemlju zarovi? Kako ružno oni prosuđuju!” (En-Nahl, 58.-59.) I rekao je Uzvišeni: “I kada živa sahranjena djevojčica bude upitana zbog kakve krivice je umorena.” (Et-Tekvir, 8.-9.) I rekao je Uzvišeni: “Ne ubijajte djecu svoju iz straha od neimaštine, i njih i vas Mi hranimo.” (El-Isra, 31.) 6. Ovo je općenito stanje u kojem je bila žena prije pojave islama na Arabijskom poluotoku. Slična situacija bila je i u ostatku tada poznatog svijeta, posebno u starom Rimskom carstvu gdje je ličnost žene bila lišena bilo kakve ljudskosti i dostojanstva: - Prije svega, žena je tretirana poput bilo kakvog predmeta koji je mogao biti u vlasništvu muškarca, nasljeđivana je poput ostalog imetka, a sama nije imala pravo da bilo što naslijedi. - Cijeli svoj život žena je živjela u sjenci muškarca i pod njegovom vlašću, nije imala slobode niti prava da sama odlučuje. - Neki vjerski krugovi diskutirali su o tome su da li žena uopće ima dušu poput muškarca i da li će biti njega poput njega proživljena na onom svijetu. - I na kraju, bila je u opasnosti da bude živa zakopana u zemlju i neprestano joj je život visio o koncu samo zato što je bila ženskog roda, što je bila slabe tjelesne građe. Međutim, svoji dolaskom islam je to oštro osudio i zabranio. Nevjerujemo u istoga Boga, iako nam je zajednicki monoteizam. Cinjenje dobrih djela je u vecini slucajeva identicno, samo sto muslimani (koji praktikuju svoju vjeru) zive u duhu cinjenja dobrih djela, sto vi kazete da je tesko poistovjetit se sa isusom. Upravo je to dio Islamskog ucenja. Lazi o isusu : Čini mi se ispravno postaviti pitanje, pošto ni Isus ni Pavao niti bilo koji biblijski pisac nisu naučavali takvu nauku, po čijem ovlaštenju su kršćanski teolozi nametali Trojstvo tokom ovih 16 stoljeća? Nesavršenost Biblije Biblija kao Božja Riječ bi morala biti savršena knjiga. No, to je daleko od istine. Sama Biblija je puna kontradiktornosti, nedosljednosti, znanstvenih netočnosti, nejasno i nedovoljno formuliranih doktrina, neispunjenih proročanstava, apsurdnosti…Iako su kršćani skloni ovakve činjenice ignorirati ili oslovljavati ih terminom “navodni” problemi, problem ostaje i dalje. Savršena i bogomnadahnuta knjiga ne bi trebala sadržavati čak i “navodne” probleme. Jer u suprotnom ne bi bila savršena, zar ne? A pogotovo što svojim “navodnim” problemima odvlači milijune ljudi od kršćanstva. Biblija opisuje nepravednog Boga Iako kršćani neprestano pričaju o božjoj beskonačnoj pravednosti i savršenoj ljubavi, a i sama Biblija često govori o takvom Bogu, Biblija je prepuna primjera koji dokazuju potpuno suprotno. Jedan dio tih primjera se nalazi na stranicama mojega site-a i nema potrebe da ih sada navodim. Najbolji primjer božanske ljubavi i pravednosti biblijski Bog još nije pokazao. Da, riječ je o najvećem genocidu koji tek dolazi, armagedon, u kojem će Bog uništiti gotovo čitavo čovječanstvo i prepustiti ga vječnim mukama u paklu. Zatim, tu je i vječno neodgovoreno pitanje, otkuda je došlo zlo? Biblija tvrdi da Bog govori za sebe kako je izvor zla. Kako Bog onda može biti bezgrešan? Isto tako, ako je Bog Sveznajući,“Alfa i Omega”, i zna da će većina ljudi završiti u paklu, zašto nas je uopće stvorio? Nije li mogao to izbjeći nekako? Gdje je tu božanska ljubav? Bog uživa u mučenju svojih stvorenja? Pakao Suvišna je svaka riječ o onome što Bog sprema onima koji ne vjeruju u njega. Bog koji je izvor čiste i savršene ljubavi će vječno mučiti strašnim mukama djela svojih ruku zbog onoga što su uslijed svoje nesavršenosti počinili u svojem kratkom postojanju. Naravno, nije Bog kriv jer smo mi nesavršeni, krivi smo mi sami, zar ne? Hm...Da li su ljudi sposobni prosuđivati Boga i shodno tome pakao koji je izabrao za ljude? Post 3;22 “Zatim reče Bog: "Evo, čovjek postade kao jedan od nas - znajući dobro i zlo! Da ne bi sada pružio ruku, ubrao sa stabla života pa pojeo i živio navijeke!" Sam biblijski Bog tvrdi da su ljudi sposobni razlikovati dobro i zlo. Tko su kršćani da tvrde suprotno?
|
|
Vrh |
|
 |
pagan
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 01 vel 2011, 20:41 |
|
|
selam mulekum putnice namjernice,
rodjeni smo sa istocnim grijehom i promatrajuci ljudsku povijest i oholost,nije nikakvo cudo kako je nesto takvo moguce. trebao si pozornije citati.napisao sam da su me krstili protiv moje volje,ali kroz svoj zivot preispitao sam cjelokupnu stvar i naravno da sam mogao u jednom trenu reci da ja to ne zelim i da tuzim roditelje.zasto to nisam uradio stoji vec napisano
pazi paradoxa sa radjanjem kao muslimanom.svi se radjamo kao muslimani,cisti,dakle i ateisti su muslimani,kao i svi oni ini koji nisu krsteni. tako su prema andricevom romanu sahranili katolika u travnicko muslimansko groblje jerbo je covjek jednom izjavio da je musliman.smijesno kaj ne
nikakvu ja literaturu ne citam,nego strucna dijela gdje stoji opisan sam nastanak islama,zbivanja tadasnja u arabiji,kao i muaheda kao licnost. ljudi sa doktoratima su autori i nemoze se bas naci na netu. dakle ti ne zelis da vjerujes u muhamedove sexualne egzibicije i sve ostalo sto je cinio.vjerujem da ti je poznata i zena koja je morala da se "druzi" sa muhamedom,da bi naposljetku morala dati i svoje dijete koje sam vec opisao.nisu nikakve izmisljotine,vec cinjenice,sto se tebi mozda i nemora svidjat.reci nam please koliko je to dijete imalo godina ili ces da ti skeniram list sa detaljnim opisom?
nisam citao sve,ali jeli se ti stvarno salis o pravima zene u islamu ili sta? bacanje kiseline u lice jer nece da se udaje za djuturuma od 60 godina ,a njoj 12..kamenovanje,neukost....pogledaj samo bosanske muslimanke i njihova prava,ne trebas dalje ici.....svejedno nadam se da je sala
da si ti meni ziv i zdrav,samo ovo o zenama se nemogu nacudit.moderne robinje arapskog poluotoka...upali tv,internet ili sta vec imam prijateljice iz arapskih krajeva,pa ako je potrebno mogu ti prepicati kako one uzivaju blagodati islama...nebudi smesan
nisi mi odgovorio na muhamedovu bolest,kulturnu i materijalnu kradju.....
kao sto rekoh,predavanja nisu potrebna,cisto u sridu gadjaj,kao i ja tebe
nadalje ne znam dali si upoznat sa islamom kao vjerom koja je nastala iskljucivo kao ratnicka vjera,odnosno u vojne svrhe toga doba. dzamijski toranj je kao takav sluzio za osmatranje pustinjske ravnice kao strazarske kule u cilju pravovremenog uocavanja neprijatelja,a ne iz razloga da je mujezin blize alahu
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
 |
Ada
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 01 vel 2011, 22:11 |
|
|
pagan je napisao/la: selam mulekum putnice namjernice,
rodjeni smo sa istocnim grijehom i promatrajuci ljudsku povijest i oholost,nije nikakvo cudo kako je nesto takvo moguce. trebao si pozornije citati.napisao sam da su me krstili protiv moje volje,ali kroz svoj zivot preispitao sam cjelokupnu stvar i naravno da sam mogao u jednom trenu reci da ja to ne zelim i da tuzim roditelje.zasto to nisam uradio stoji vec napisano
pazi paradoxa sa radjanjem kao muslimanom.svi se radjamo kao muslimani,cisti,dakle i ateisti su muslimani,kao i svi oni ini koji nisu krsteni. tako su prema andricevom romanu sahranili katolika u travnicko muslimansko groblje jerbo je covjek jednom izjavio da je musliman.smijesno kaj ne
nikakvu ja literaturu ne citam,nego strucna dijela gdje stoji opisan sam nastanak islama,zbivanja tadasnja u arabiji,kao i muaheda kao licnost. ljudi sa doktoratima su autori i nemoze se bas naci na netu. dakle ti ne zelis da vjerujes u muhamedove sexualne egzibicije i sve ostalo sto je cinio.vjerujem da ti je poznata i zena koja je morala da se "druzi" sa muhamedom,da bi naposljetku morala dati i svoje dijete koje sam vec opisao.nisu nikakve izmisljotine,vec cinjenice,sto se tebi mozda i nemora svidjat.reci nam please koliko je to dijete imalo godina ili ces da ti skeniram list sa detaljnim opisom?
nisam citao sve,ali jeli se ti stvarno salis o pravima zene u islamu ili sta? bacanje kiseline u lice jer nece da se udaje za djuturuma od 60 godina ,a njoj 12..kamenovanje,neukost....pogledaj samo bosanske muslimanke i njihova prava,ne trebas dalje ici.....svejedno nadam se da je sala
da si ti meni ziv i zdrav,samo ovo o zenama se nemogu nacudit.moderne robinje arapskog poluotoka...upali tv,internet ili sta vec imam prijateljice iz arapskih krajeva,pa ako je potrebno mogu ti prepicati kako one uzivaju blagodati islama...nebudi smesan
nisi mi odgovorio na muhamedovu bolest,kulturnu i materijalnu kradju.....
kao sto rekoh,predavanja nisu potrebna,cisto u sridu gadjaj,kao i ja tebe
nadalje ne znam dali si upoznat sa islamom kao vjerom koja je nastala iskljucivo kao ratnicka vjera,odnosno u vojne svrhe toga doba. dzamijski toranj je kao takav sluzio za osmatranje pustinjske ravnice kao strazarske kule u cilju pravovremenog uocavanja neprijatelja,a ne iz razloga da je mujezin blize alahu We alejkumuselam prolaznice ovog sijeta kao i ja. Ne citas nikako sta ti pisem. Znao sam da ces reagovati na ovo..da se radjamo kao muslimani. Da ti objasnim! Mi vjerujemo da se svaki covjek radja bezgrijesan, i da je razlog njegova stvaranja robovanje Gospodaru svih svjetova.Obavljati molitvu, davati pomoc, pomagati..itd; da bi zasluzili Bozije zadovoljstvo. Ti si izuzetak, bavis se proucavanjem..samo tako nastavi ( ovo je savjet ). Rekao si da su te krstili protiv tvoje volje, znaci , na jedan nacin si priznao gresku te praxe, krstenja.. Ja znam sta vi mislite o muslimanima, a i sta mislite o toj navodnoj sexualnosti. Znam tacno koliko mislis da je bilo godina i td. Ja se stim nikada necu sloziti,, jer je to protivno poslanikovim rjecima...zene biraju svoje supruznike, nema prisile u vjeri, u udaji zena, i bilo cemu drugom, osim tjeranju svoje djece da cine dobra djela. Tjeranjem ce oni nauciti sta se nudi, a kada uzrastu, sami ce kao i ti odabrati svoj put... To u vezi sahrane..koliko ja znam, a Bog najbolje zna..svaki covjek, koji vjeruje da je Bog samo Jedan, i da priznaje sve poslanike, od adama..preko isusa i sve do muhameda (da je mir Boziji na sve njih), on je neminovno musliman. Kako zive muslimanke u bosni, ..pa ja sam musliman i znam da su one najsretnije zene na svjetu, imaju potrebnu paznju svojih muzeva..one mladje se bore sa izazovima, jako je tesko biti muslimanka u danasnjem okruzenju. Ako mislis na neke potlacene zene, pa pobogu brate, u krscanstvu nema potlacenih zena, razvoda, batinjanja...nemogu se svi boriti sa strpljivoscu i izazovima.Najaci i iskreni uspjevaju. Ovo za bolest, kunem ti se Bogom Svevisnjim, da ovo prvi put cujem..i sta da ti kazem..LAZ! U vezi kradje..malo se vise udubi..islam priznaje isusa, mojsija, itd..jer mi vjerujemo, da je Bog jedan, pa je i vjera Jedna, od postanka covjeka, pa do danasnjih dana.. Ako je isus cilj zivota, zasto nije prvi rodjen, pa da i ljudi prije njega upoznaju onoga koga ce voljeti Odgovori i ti meni koju..kad je donjeto trojstvo, gdje isus kaze, ja sam bog, trojstvo.. Pa zar je muhamed samo vojskovodja, zar nema kuran odlike savrsene knjige, citke, bez viska i jednog slova.Zapitaj se kako da biblija nije rekla nista o muhamedu..o njegovim pristalicama par videa ako se neljutis: da ne ostanem duzan ovom gore ( to ti neki vjerodostojan snimak), sto je zahtjevao.. Necu vise, jer je previse toga..uostalom , ima na youtube, pa koga volja..
|
|
Vrh |
|
 |
Ada
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 01 vel 2011, 22:24 |
|
|
Selam od mene prolaznice! Inace da objasnim za one koji neznaju, eselamualejkum (nek je Bozija milost sa tobom) Nemam se vremena bas puno raspravljat, imam i drugih obaveza.Inace, volio bih uz kahvu pricati stobom o pitanjima vjere u tonu koji je primjeren za prijateljsko druzenja. Pisanjem se nemoze docarati sta dusa osjeca, u sta vjeruje..nekad nemoze ni rjecima. Boziji poslanik muhamed a.s kaze...ako ti komsija zaspe gladan (bio musliman ili ne), ti nemas nista od islama(vjere)..gdje smo mi muslimani (krscani) danas u tome? Inace, nista se ne dogadja bez razloga..ima jedan ajet u kuranu koji ja nesmijem tumacit bez dokaza..a Bog zna..ja ajet neznam u cjelosti, pa da ti ga parafraziram..:"Da je Allah zelio, svi bi bili vjernici.." Za veceras zavrsavam sa ovom Bozijom mudroscu
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 01 vel 2011, 22:25 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 61088 Lokacija: DAZP HQ
|
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Ada
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 02 vel 2011, 18:40 |
|
|
Svasta si ti ovdje stavio..mozda ti engleski neide najbolje..stavio si neke dokaze protiv krscanstva Stavit cu ti nekolika videa, pa uzivaj, ja sam tvoje pregledao i nisu me bas impresionirali..nejasan je jezik, neki su istiniti vjerovatno..ja cu ti postavit razne oblasti, zemlje i kulture, a zaista je toga previse, pa nema smisla da se takmicis, jer prelazak na islam je top tema u svjetu, priznao ti to sebi ili ne. Ako zelis traziti prelazak na islam, ukucaj na youtube "prelazak sa islama na krscanstvo" pa pogledaj sta ce ti izbacit...toliko. Haj kad si navalio... U ime Allaha, Milostivog, Samislosnog
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 02 vel 2011, 22:52 |
|
|
videa kao u priči na youtubeu, činjenica ostaje da svake godine bude tri puta više konverzija na kršćanstvo, nego na islam, što je posebno očito u Africi jer je taj kontinent od nekad dominantno muslimanskog postao većinski kršćanski. početkom 20. stoljeća u Africi je živjelo teko nešto više od 10 milijuna kršćana, a danas preko 400 milijuna, Citat: At the beginning of the 21st century Christianity is probably the main religion in most of sub-Saharan Africa, while in the northern part of the continent it is a minority religion, where the majority of the population are Muslims. There has been tremendous growth of Christians in Africa - coupled by a relative decline in adherence to traditional African religions. As evidence, only nine million Christians were in Africa in 1900, but by the year 2000, there were an estimated 380 million Christians. According to a 2006 Pew Forum on Religion and Public life study, 147 millions of African Christians were "renewalists" (a term that includes both Pentecostals and Charismatics). According to David Barrett, most of the 552,000 congregations in 11,500 denominations throughout Africa in 1995 are completely unknown in the West. Much of the Christian growth in Africa is now due to African evangelism rather than European missionaries. In South Africa, it is rare to find a person with no religious beliefs, which is almost always Christianity amongst the whites and coloureds, but Christianity is extremely popular amongst the blacks, especially city-dwellers, and it is rare to find a black South African who isn't Christian. Christianity in Africa shows tremendous variety, from the ancient forms of Oriental Orthodox Christianity in Egypt, Ethiopia, and Eritrea to the newest African-Christian denominations of Nigeria, a country that has experienced massive conversion to Christianity in the recent time. Christianity is growing fast in Nigeria and according to the 1963 census, only 35% of the population at the time were Christian as compared to around 50% today.
Some experts tell about the shift of Christianity's center of gravity from the European industrialized nations to Africa, Asia and Latin America in modern time. Yale University historian Lamin Sanneh stated, that "African Christianity was not just an exotic, curious phenomenon in an obscure part of the world, but that African Christianity might be the shape of things to come." The statistics from the World Christian Encyclopedia (David Barrett) illustrate the emerging trend of dramatic Christian growth on the continent and supposes, that in 2025 there will be 633 million Christians in Africa. Citat: In 2005, the Roman and Eastern Catholic Churches of Africa embraced approximately 135,600,000 members of the 809,105,000 residents in Africa. In 2009, when Pope Benedict XVI visited Africa, it was estimated at 158 million. By 2025, one-sixth (230 million) of the world's Catholics are expected to be African. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Old Fridolin
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 03 vel 2011, 01:54 |
|
Pridružen/a: 30 pro 2010, 16:32 Postovi: 6614 Lokacija: Izvan sebe
|
Bilo bi i vise da nije smrtne kazne za prelazak sa islama na krscanstvo (Sudan i Iran napr ) a mnogi ce mozda navesti i druge zemlje.
_________________ Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.
|
|
Vrh |
|
 |
Old Fridolin
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 03 vel 2011, 02:01 |
|
Pridružen/a: 30 pro 2010, 16:32 Postovi: 6614 Lokacija: Izvan sebe
|
Motivi za prelazak sa jedne u drugu religiju nisu cesto najposteniji, i nisu dakle najvjerodostojniji pokazatalj o istinitosti i ispravnosti iste , pa mislim da bi to trebalo da se ne elaborira dalje na ovoj temi, jer je tema do sada po mome misljenju zadrzala prilicno visok nivo, i trebalo bi da tako i ostane.
_________________ Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 03 vel 2011, 02:13 |
|
|
Old Fridolin je napisao/la: Motivi za prelazak sa jedne u drugu religiju nisu cesto najposteniji, i nisu dakle najvjerodostojniji pokazatalj o istinitosti i ispravnosti iste , pa mislim da bi to trebalo da se ne elaborira dalje na ovoj temi, jer je tema do sada po mome misljenju zadrzala prilicno visok nivo, i trebalo bi da tako i ostane. nemam problema s time, nisam nešto pretjerano ni zainteresiran za ovu tematiku, ali pored mene živog koji imam demografiju u malom prstu, neće proći ove propagandne podvale jer koliko god on misli da ima izvora, ja imam duplo više.  znam da muslimani ovo ne vole vidjeti, a ja ne mogu odoliti. Izrael, rođeni u 10. mjesecu 2010. godine po nacionalnosti-religiji majkeŽidovi 10.878 Muslimani 3.185 Kršćani 229 (Arapi kršćani 184) Druzi 243 Ukupno 14.918 
|
|
Vrh |
|
 |
Ada
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 03 vel 2011, 19:47 |
|
|
Necu vise elaborirat u vezi ovoga, al da ne ostanem duzan.. Dudu, malo si arogantan, nemozes reci za sebe da si najpametniji, da samo ti imas dokaze, da si u pravu.., kada to tvrdis za sebe, trebao bi navest precizne pokazatelje. Nemozes me potuci u dokazima, mozemo mi ovdje postavljati sve i svasta, ali je to gubljenje vremena, a masili smo temu i ovako. Kazes da ces iznjeti duplo vise dokaza.Ovo sto si dosad pokazao je siromasno..pogledajmo:
- cifra 16 miliiona u iranu..ti vjerujes u to (inace, iran ima oko 72 miliona stanovnika, a prema statistikama iz wikipendije, broj krscana je zanemarljiv, oko 0,4 %) - ja sam ti iznio javne osobe, znaci istinite price, a ti nakve anonimuse.. - postavljanje raznih jednostranih tekstova smatras jasnim dokazima
Zato cu usmjeriti temu na nesto pametnije, evo pitanja koja me interesiraju, a neznam odgovore, pa da vidim vase znanje..
- zasto se casne sestre pokrivaju - kod pravoslavaca, (krscani su i to), popovi nose brade, zasto, a kod katolika ne, zasto, ima li simbolike? - jeli vanbracni sex zabranjen i gdje pise ako jeste - jeli alkohol (vino) naredjen da se konzumira - ako ste gresni na ovom svjetu, jeli vam raj zagarantovan i tako ili ima kazna..kakva - moze li vam Bog oprostiti (to samo Bog zna) ako zatrazite oprost, ili je neminovna vasa ispovjest pred svecenikom
Mozemo temu odvesti na pozitivan ton ako budete zelili, provociranja su dokaz slabosti..
|
|
Vrh |
|
 |
sofi
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 vel 2011, 14:44 |
|
|
Pisalo se tu svašta nešto, pa priznajem, nije mi se ni dalo čitati sve redom, ali normalna pitanja zaslužuju normalne odgovore... Pa redom: Citat: zasto se casne sestre pokrivaju Ne pokrivaju se, to je redovnička odjeća, nešto kao uniforma. Ne služi pokrivanju nego kao vidljiv znak poziva. Sastoji se od više dijelova (ovisno o redu), a onaj na koji vjerojatno misliš je veo koji pokriva glavu - stavljen pri polaganju zavjeta i koji je znak braka duše i Boga. Sam izgled je nasljeđe odjeće kakva se nosila u vrijeme kad je red osnovan ili po uzoru na druge redove, s vremenom osuvremenjen. Citat: kod pravoslavaca, (krscani su i to), popovi nose brade, zasto, a kod katolika ne, zasto, ima li simbolike? I kod katolika ih nose franjevci kapucini, pa i kartuzijanci. Ne znam sigurno za pravoslavne svećenike, ali mislim da je sličan razlog. Nije to propisana obaveza, više običaj, simbolika (opet).... predanost Bogu, pobjeđivanje ega... Citat: jeli vanbracni sex zabranjen i gdje pise ako jeste Nije zabranjen, pod prijetnjom nekim strogim sankcijama, ali je svakako u suprotnosti s moralnim naukom Crkve. 2348 Svaki je krštenik pozvan na čistoću. Kršćanin je "zaodjenuo Krista" (Gal 3,27), uzora svake čistoće. Svi su Kristovi vjernici pozvani da provode čist život prema svom posebnom životnom stanju. U času Krštenja kršćanin se založio da će svoju osjećajnost živjeti u čistoći. 2349 "Čistoća mora razlikovati osobe u njihovim različitim životnim stanjima: jedne u djevičanstvu i posvećenom celibatu, što je izvrstan način da se čovjek nepodijeljena srca lakše preda jedino Bogu, druge na način kako to za sve odreje moralni zakon, već prema tome jesu li u braku ili nisu".Oženjene osobe pozvane su da žive bračnu čistoću; ostali žive čistoću u uzdržljivosti: Tri su oblika kreposti čistoće: jedna je bračna, druga udovička i treća djevičanska. Ne hvalimo jednu od njih isključujući druge. U tome je nauk Crkve bogat. 2350 Zaručnici su pozvani da žive čistoću u uzdržljivosti. U toj će kušnji otkriti uzajamno poštivanje, vježbat će se u vjernosti i u nadi da će se primiti jedno drugo kao dar Božji. Odložit će za bračno vrijeme očitovanje nježnosti vlastito supružnickoj ljubavi. Uzajamno će se pomagati da rastu u stoći. (Katekizam Katoličke Crkve)Citat: jeli alkohol (vino) naredjen da se konzumira Kome? Konzumiranje vina (alkohola) nije vjersko pitanje za kršćane. Citat: ako ste gresni na ovom svjetu, jeli vam raj zagarantovan i tako ili ima kazna..kakva Ništa nije zagarantirano. Bog će dobro nagraditi vječnom nagradom, a zlo kazniti vječnom kaznom. Krist je otkupio svijet i po Njemu se dobiva spasenje. Međutim, odbijanjem milosti u ovom životu svatko već sudi samoga sebe, prima po svojim djelima; odbijajući Duha ljubavi, može sebe osuditi i za vječnost. Citat: moze li vam Bog oprostiti (to samo Bog zna) ako zatrazite oprost, ili je neminovna vasa ispovjest pred svecenikom Bog može sve, pa i oprostiti i najveći grijeh, ako postoji iskreno kajanje. Ipak, ispovijed nije trampa s Bogom (grijeh za oprost), to je sakramenat (grčka riječ “misterij”: “sveta tajna”, ili “otajstvo”) - svet i bogoslužan čin. A odgovor na pitanje iz naslova... našla sam zgodan citat: Alah je, naravno, Bog - isti onaj Bog kojeg Židovi i kršćani poznaju i štuju. Islam ne samo da je zapadna, teistička religija, a ne istočna, panteistička religija, već se on zasniva izričito na povijesnoj objavi židovskog Boga, idući unatrag do Išmaela, Izakova brata, kome je Bog, prema Knjizi Postanka, također obećao osobiti blagoslov. Izak i Išmael, Židovi i muslimani, od tada su zauzeti bratskim suparništvom. (Peter Kreeft: Kršćanstvo i druge religije)
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 07 vel 2011, 19:38 |
|
|
Afganistanac osuđen na smrt jer je s islama prešao na kršćanstvo
Osuđeni Said Musa (45) suradnik je Crvenog križa, koji je pomogao stotinama svojih ozlijeđenih i traumatiziranih sunarodnjaka
Afganistanac Said Musa (45) bit će obješen jer je s islama prešao na kršćanstvo. Musi je dan rok od tri dana da se ponovno vrati islamu, a ako odbije, čeka ga vješanje.
On, međutim, u svojoj odluci ostaje nepokolebljiv.
– S mojim tijelom mogu činiti što god hoće, ali samo Bog može odlučiti kad će otići moja duša – izjavio je u razgovoru s novinarima Sunday Timesa.
Musa je suradnik Crvenog križa koji je pomogao stotinama svojih ozlijeđenih i traumatiziranih sunarodnjaka.
Sličnih slučajeva u kojima je kršćanima zbog vjere život bio ugrožen ima i u drugim muslimanskim zemljama. Takav je i slučaj Asije Bibi, majke četvero djece iz Pakistana, koja je osuđena na smrt jer je navodno uvrijedila islam.
večernji list
|
|
Vrh |
|
 |
sofi
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 08 vel 2011, 02:25 |
|
|
Ada je napisao/la: Ne bih se slozio. Nemoj se ljutiti, ali kome se isus molio ako je on bio Bog. imali gdje u bibliji da pise "isus je rekao, ja sam bog" Rekoše mu nato Židovi: "Ni pedeset ti još godina nije, a vidio si Abrahama?" Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!" Iv 8,57(O značenju Božjeg imena u Iz 3,13-14: „Nato Mojsije reče Bogu: "Ako dođem k Izraelcima pa im kažem: 'Bog otaca vaših poslao me k vama', i oni me zapitaju: 'Kako mu je ime?' - što ću im odgovoriti?" ? "Ja sam koji jesam", reče Bog Mojsiju. Onda nastavi: "Ovako kaži Izraelcima: „JA JESAM“ posla me k vama.“) Isus se molio Ocu, obraćao mu se kao Sin: U ono vrijeme reče Isus: "Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti." Mt 11, 25
|
|
Vrh |
|
 |
sofi
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 08 vel 2011, 02:38 |
|
|
Ada je napisao/la: U evanđelju po Luki (3:38) se za Adema a.s (Adam) kaze da je "Sin Boziji"..tj poslanik "Adam" na hebrejskom jeziku zapravo nije osobno ime, najprije je zbirna imenica koju bismo mogli prevesti kao "čovječanstvo" ili "narod" (usp. Post 5,2). A pasus koji si naveo nabraja Isusove pretke "sin Josipov, Elijev... Enošev, Šetov, Adamov, Božji." jer je ime Adam do tada svakako ušlo u židovsku predaju kao osobno ime za prvog čovjeka.
|
|
Vrh |
|
 |
sofi
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 08 vel 2011, 02:59 |
|
|
Sveto TrojstvoTrojstvo je jedno. Ne ispovijedamo tri boga, nego jednoga jedinog Boga u trima osobama: "istobitno Trojstvo".Božanske osobe ne dijele među sobom jedino božanstvo, nego je svaka od njih potpun Bog: "Otac je isto što i Sin, Sin je isto što i Otac, Otac i Sin su isto ono što i Duh Sveti, to znači po naravi jedan Bog".[62] "Svaka je od triju osoba ta zbilja, tj. božanska suština, bit ili narav" Utemeljenost na Bibliji... Isus se na Galilejskog gori ukazao jedanaestorici apostola i poslao ih da širom svijeta naučavaju njegov nauk. „Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio.“ (Mt 28, 16-20) Ova zadnja tri posta nisu nastavak rasprave s moje strane u svrhu nekakvog nadmudrivanja s gornjim postovima, nego pokušaj pojašnjenja svima nama. U tom kontekstu možda pomogne sljedeći tekst: http://www.katolik.hr/krscanstvomnu/ptrojstvomnu/91-presveto-trojstvo - kome se već promišlja o Trojstvu. Citat: Protivnike Presvetoga Trojstva (jednoga Bog u tri osobe) mogli bismo podijeliti u dvije kategorije: na jedne koji ne vjeruju u Trojstvo jer ga ne mogu shvatiti, i druge koji ne vjeruju jer misle da ga je Katolička crkva naprosto izmislila.
Prvi čine logičku pogrešku držeći da ono što oni ne mogu shvatiti ne može ni postojati. Ta je pretpostavka, dakako, potpuno kriva, jer već u prirodnom svijetu koji nas okružuje nailazimo na obilje neshvatljivih, no ipak sasvim stvarnih pojava. Tako primjerice baš nitko ne razumije što je zapravo ljudsko "ja", što je njegova suština, nalazi li se ono u ruci, oku, srcu, mozgu ili negdje drugdje, pa ipak svi mi vjerujemo u svoje "ja". Kad bismo mogli Boga shvatiti do kraja, on više i ne bi bio Bog, svemoćan i beskrajan, već naprotiv, takav bog bi bio niži i od čovjeka.
Među druge ubrajamo uglavnom pripadnike raznoraznih sekti i kultova. Oni smatraju da Trojstvo ne postoji, jer se riječ "Trojstvo" ne pojavljuje u Bibliji, iz čega onda slijedi da je Trojstvo zapravo katolička izmišljotina. Takvo je razmišljanje zapravo vrlo plitko, jer u Bibliji ne postoji ni riječ "Biblija", pa bi po tome Biblija nijekala i vlastitu opstojnost. Riječ je o neshvaćanju razlike između koncepta (ideje) i termina (izraza) kojim se taj koncept opisuje. Koncept i pripadajući mu termin ne nastaju uvijek istodobno, što napose vrijedi u slučaju teško shvatljivih ideja, kad izraz znade kasniti i stoljećima. Ako riječ "Trojstvo" i nije postojala sve do drugog stoljeća, to nipošto ne znači da u međuvremenu nije postojala i ideja o njemu.
|
|
Vrh |
|
 |
Ada
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 13 vel 2011, 22:01 |
|
|
sofi je napisao/la: Sveto TrojstvoTrojstvo je jedno. Ne ispovijedamo tri boga, nego jednoga jedinog Boga u trima osobama: "istobitno Trojstvo".Božanske osobe ne dijele među sobom jedino božanstvo, nego je svaka od njih potpun Bog: "Otac je isto što i Sin, Sin je isto što i Otac, Otac i Sin su isto ono što i Duh Sveti, to znači po naravi jedan Bog".[62] "Svaka je od triju osoba ta zbilja, tj. božanska suština, bit ili narav" Utemeljenost na Bibliji... Isus se na Galilejskog gori ukazao jedanaestorici apostola i poslao ih da širom svijeta naučavaju njegov nauk. „Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio.“ (Mt 28, 16-20) Ova zadnja tri posta nisu nastavak rasprave s moje strane u svrhu nekakvog nadmudrivanja s gornjim postovima, nego pokušaj pojašnjenja svima nama. U tom kontekstu možda pomogne sljedeći tekst: http://www.katolik.hr/krscanstvomnu/ptrojstvomnu/91-presveto-trojstvo - kome se već promišlja o Trojstvu. Citat: Protivnike Presvetoga Trojstva (jednoga Bog u tri osobe) mogli bismo podijeliti u dvije kategorije: na jedne koji ne vjeruju u Trojstvo jer ga ne mogu shvatiti, i druge koji ne vjeruju jer misle da ga je Katolička crkva naprosto izmislila.
Prvi čine logičku pogrešku držeći da ono što oni ne mogu shvatiti ne može ni postojati. Ta je pretpostavka, dakako, potpuno kriva, jer već u prirodnom svijetu koji nas okružuje nailazimo na obilje neshvatljivih, no ipak sasvim stvarnih pojava. Tako primjerice baš nitko ne razumije što je zapravo ljudsko "ja", što je njegova suština, nalazi li se ono u ruci, oku, srcu, mozgu ili negdje drugdje, pa ipak svi mi vjerujemo u svoje "ja". Kad bismo mogli Boga shvatiti do kraja, on više i ne bi bio Bog, svemoćan i beskrajan, već naprotiv, takav bog bi bio niži i od čovjeka.
Među druge ubrajamo uglavnom pripadnike raznoraznih sekti i kultova. Oni smatraju da Trojstvo ne postoji, jer se riječ "Trojstvo" ne pojavljuje u Bibliji, iz čega onda slijedi da je Trojstvo zapravo katolička izmišljotina. Takvo je razmišljanje zapravo vrlo plitko, jer u Bibliji ne postoji ni riječ "Biblija", pa bi po tome Biblija nijekala i vlastitu opstojnost. Riječ je o neshvaćanju razlike između koncepta (ideje) i termina (izraza) kojim se taj koncept opisuje. Koncept i pripadajući mu termin ne nastaju uvijek istodobno, što napose vrijedi u slučaju teško shvatljivih ideja, kad izraz znade kasniti i stoljećima. Ako riječ "Trojstvo" i nije postojala sve do drugog stoljeća, to nipošto ne znači da u međuvremenu nije postojala i ideja o njemu. Jedna stvar je osobito zanimljiva i vrijedna razmatranja za ljude koji misle da je Trojstvo biblijska nauka. Zašto u NZ-u ne postoji nikakva reakcija Isusovih učenika kojom oni pokazuju da znaju da je njihov učitelj osobno svemogući Bog. Ne postoji nikakva reakcija, čuđenje, zaprepaštenje, nejasnoće oko tako nevjerojatne pojave. Ti ljudi su potpuno pasivni s obzirom na činjenicu da s njima hoda, jede, pije, spava, svemogući, neobuhvatljivi, neshvatljivi, sveznajući Bog Jahve. Zatim, učenici uopće ne razmatraju veliki misterij o trojedinosti Boga i kako je moguće da je Isus 1/3 Boga a istovremeno puni Bog. Čovjek bi očekivao da cijeli Novi Zavjet bude prepun rasprava, objašnjenja, sastavljanja nove doktrine. Ali, ništa. Niti Isusovi suvremenici pokazuju da znaju išta o takvoj nauci niti se poslanice nastale poslije Isusove smrti trude pokazati, definirati, objasniti takav misterij. Potpuna zagonetka. Čini se, da ono što je danas temelj kršćanskih crkava, u biblijska vremena nije vrijedilo ničijeg spomena. Kao da su prvi sljedbenici imali posebna vanbiblijska otkrivenja kojima su bile objašnjavane misterije vezane uz trojedinog Boga. Izgleda da je učenicima bilo toliko jasno da je Isus Jahve, dio trojedinog Boga da nije bilo potrebno niti jednom rečenicom zabilježiti takvu veliku stvar u NZ-u. Jedan jedini citat bi izuzetno dobro došao današnjim trinitarijancima koji su od usvajanja apostolskih vjerovanja napisali tisuće knjiga na temu trojedinog Boga da bi jedini zaključak uvijek na kraju bio; to je misterij. Šta su prvi učenici znali što današnji kršćani ne znaju? Nauka koja i po trinitarističkom priznanju nije izričito prikazana u NZ-u zasigurno bi trebala biti neprestano objašnjavana, ilustrirana, tumačena ljudima koji su do tada vjerovali da je Bog samo jedna osoba. Nitko ne misli ozbiljno da su židovski učenici prihvatili da postoji Bog Sin, Bog Otac i Bog Duh Sveti i da zajedno ne čine tri Boga nego samo jednog, bez ikakve reakcije na takvu nevjerojatnu objavu? Zašto je izostala reakcija farizeja koji su se žestoko protivili Isusu? Zašto ne koriste Trojstvo kao temelj napada na prve kršćane da ih prikažu kao politeiste i bogohulne? Najbolje da su i farizeji znali da je Bog trojedin?! Odgovor je jednostavan. Niti su Isusovi učenici vjerovali u takvu nauku niti su njihovi protivnici to mogli iskoristiti protiv njih jer jednostavno takva nauka nije Isusovo učenje. Još jednu stvar je važno napomenuti. Nije li zanimljivo da nauka koja zahtijeva najveće moguće objašnjenje (šta je misterioznije od samog Boga?) nije spomenuta niti jednim retkom u NZ-u, dok su daleko jednostavnija i manje značajna crkvena pitanja iscrpno objašnjavana kako bi se izbjegle nejasnoće i lažne doktrine među prvim kršćanima? Izgleda da su se prvi kršćani spoticali oko svih beznačajnih stvari dok su najveću misteriju primili šutke, bez ikakvog nerazumijevanja? Da li je moguće vjerovati da su tadašnji izuzetno monoteistički židovi prešutno prešli preko takve nauke dok se današnji trinitarijanci i antitrinitarijanci toliko zapleću oko nje. Da li su antitrinitarijanci u to doba bili toliko tolerantniji da nisu uopće postavljali pitanja? Ili ih u to doba nije ni bilo? Čak ni među farizejima? Koliko je to vjerojatno? Zašto poslanice nikad ne ponavljaju Isusove riječi "Ja jesam" kao dokaz Isusovog božanstva? Zašto Isusov odgovor u evanđeljima nije jednoznačno preveden, nego varira od navodne potvrde božanstva pa do običnog odgovora? Zašto... Tko je Isus? Kako je moguće da Isus istovremeno bude 100% Bog i 100% čovjek? I napokon, istovremeno i Sin Božji? Ako je Isus Bog onda ne može biti istovremeno Sin Božji! Ako je Isus Sin Božji ne može istovremeno biti Bog! Da li Jahve ima Sina? Izr 30;4,9 "...Tko postavi krajeve zemaljske? Kako se zove i kako mu se zove Sin? Znaš li?...Tko je Jahve...ime Boga svojega." 1. Sol 1;9,10 "...kako se od idola obratiste k Bogu da bi ste služili Bogu živomu i istinskomu i iščekivali s nebesa Sina Njegova koga uskrisi od mrtvih, Isusa..." Glavna pretpostavka Isus je 100% Bog i 100% čovjek Sporedna pretpostavka Ali Bog, koji je vječan, ne može umrijeti Zaključak Prema tome, samo je ljudski dio Isusa umro na križu Ako su glavna i sporedna pretpostavka istinite , onda i zaključak mora biti istinit. Zašto je onda potrebno vjerovati da Isus mora biti Bog ako nije u potpunosti (100%-ni Isus, duhovni i tjelesni, ljudski i božanski) umro za otkup čovječanstva? Nije li takva smrt samo djelomična i prividna? Napokon, Isus kao 100%-ni Bog nije mogao umrijeti. Zašto je onda Bog morao osobno umrijeti na križu kada njemu to ionako nije moguće? Da li je Isusov božanski dio umro na križu sa njim i ako jest, kako je to moguće? Ako biti Bog ne podrazumijeva posjedovati atribute poput besmrtnosti, svemoći, sveznanja, sveprisutnosti po čemu je Isus dok je bio na zemlji bio baš 100%-ni Bog. Da li je možda bio 50% ili 20% ili 75% Bog? Ako 100%-ni Bog podrazumijeva sve karakteristike koje Bog posjeduje koji je smisao Isusa zvati takvim ako ih on u određenom vremenu nije posjedovao? Ako božanski dio (koji ne može umrijeti) nije umro sa Isusom, gdje se nalazio u vrijeme njegove smrti? Da li je to biblijski Isus, čovjek koji zna da će umrijeti, i Bog koji je svjestan da to ne može? Tko je zapravo umro na križu? Ako Isusov 100%-ni božanski dio ne može umrijeti, po čemu je onda uopće Bog umro za grijehe čovječanstva? Nije li to prijevara? Trinitarijanci moraju dokazati da se Bog može odreći svoje besmrtnosti (makar i na trenutak) a dok to ne dokažu sve je samo obično nagađanje. Ili je Isus besmrtan ili nije, Ili je Isus sveznajući ili nije, Ili je Isus svemogući ili nije, Ili je Isus sveprisutan ili nije, Ili Isus može biti kušan ili ne može, Ili Isus može zgriješiti ili ne može... Ne mogu obje alternative biti istinite! Napokon, radi se o Bogu! Pozz
|
|
Vrh |
|
 |
Ada
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 13 vel 2011, 22:13 |
|
|
Bog ne može umrijeti, Rim 1;23, Isus je umro ?
Isusu je dana moć Mt 28;18 ? (od koga)
Nitko nikada nije vidio Boga. Isus je viđen. Iv 1;18 ?
Isus se nikad nije nazvao Bogom.
Isus smatra Oca većim od sebe (Iv 14;28). Kako je to moguće ako su sva tri člana trojstva jednaka?
Isus i Bog imaju dvije volje (Lk 22;42). Isus je došao činiti volju Onoga koji ga je poslao (Iv 6;38 Mt 26;39). ?
Imam bezbroj takvih pitanja...
|
|
Vrh |
|
 |
TGrad
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 14 vel 2011, 10:37 |
|
|
Ada niko ti to nemoze 100% objasnit jer to ljudski razum nemoze objasnit ni razumit. tebi izgleda sve mora bit logicno i objasnjivo da bi mogo virovat. pazi jeli u vas muslimana isto tako pise u kuranu da je djevica Marija zacela po duhu svetom tj. kako je se Isus po vasoj viri rodio? jeli to mores objasnit? nemeres.
Isus nije umro nikada!!! Isus je bio razapet na krizu pa je umro (naravno samo tijelo) i 3. dan je uskrsno! pazi to je najbitnije u krscanstvu- uskrsnuce tijela! dakle on je uskrsno i pokazo se jos jednom svojim apostolima i onda je se digo sa tijelom na nebo i doce opet na sudnji dan.
|
|
Vrh |
|
 |
pjosip
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 14 vel 2011, 12:39 |
|
|
Ada je napisao/la: Bog ne može umrijeti, Rim 1;23, Isus je umro ? Jesi ti pročitao uopće pročitao "kraj"? Citat: Isusu je dana moć Mt 28;18 ? (od koga) Da li ti riječ "otac" znači šta? Citat: Nitko nikada nije vidio Boga. Isus je viđen. Iv 1;18 ? Opet. Da li ti riječi "otac" i "došao sam "nadograditi" Stari Zavjet" znače šta? Citat: Isus se nikad nije nazvao Bogom. Pa? Nije ni Bog sebe nikad nazvao Bogom. Rekao je za sebe: "Ja sam, Onaj koji Jesam". Citat: Isus smatra Oca većim od sebe (Iv 14;28). Kako je to moguće ako su sva tri člana trojstva jednaka? Kakva jednakost? Bola, nije ti to bratstvo-jedinstvo a ti nisi na radničkom savjetu pa da dosađuješ direktorima svojim pitanjima. Citat: Isus i Bog imaju dvije volje (Lk 22;42). Upravo u tome se i očituje Božja ljepota - on ne radi sebi klonove Sebe, nego svak ima slobodnu volju. Znam da je to vama borgovima koji nastoje jednako se ponašati, misliti i govoriti neshvatljivo ali tako ti je... Citat: Isus je došao činiti volju Onoga koji ga je poslao (Iv 6;38 Mt 26;39). ? Tebi bi izgleda jedino robot odgovorao... Ima zasebnu volju, a čini ono što Otac traži od njega. Imaš li ti svoju volju a činiš li ovdje to što činiš zato što tvoj hodža ili zajednica očekuju to od tebe?
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
 |
TGrad
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 14 vel 2011, 14:18 |
|
|
pjosip je napisao/la: Ada je napisao/la: Bog ne može umrijeti, Rim 1;23, Isus je umro ? Citat: Isus smatra Oca većim od sebe (Iv 14;28). Kako je to moguće ako su sva tri člana trojstva jednaka? Kakva jednakost? Bola, nije ti to bratstvo-jedinstvo a ti nisi na radničkom savjetu pa da dosađuješ direktorima svojim pitanjima. Citat: Isus i Bog imaju dvije volje (Lk 22;42). Upravo u tome se i očituje Božja ljepota - on ne radi sebi klonove Sebe, nego svak ima slobodnu volju. Znam da je to vama borgovima koji nastoje jednako se ponašati, misliti i govoriti neshvatljivo ali tako ti je... Citat: Isus je došao činiti volju Onoga koji ga je poslao (Iv 6;38 Mt 26;39). ? Tebi bi izgleda jedino robot odgovorao... Ima zasebnu volju, a čini ono što Otac traži od njega. Imaš li ti svoju volju a činiš li ovdje to što činiš zato što tvoj hodža ili zajednica očekuju to od tebe? ovde nisi dobro odgovorio josipe. Isus JE bog u obliku sina. on nema svoju volju a otac svoju. on je i otac. kao sto sam vec reko mi to ne shvacamo kako tocno ali je tako...
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 14 vel 2011, 15:52 |
|
|
Jahve, Isus Krist i Duh Sveti su pojavni božanski oblici u Bibliji, s tim što su se Isus Krist i Duh Sveti i fizički prikazali na Zemlji, Duh Sveti u obliku goluba i plamenih jezika, uostalom i Isus počinje propovjedati tek nakon što je nadahnut s Duhom Svetim u rijeci Jordan prilikom krštenja.
|
|
Vrh |
|
 |
Ada
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 14 vel 2011, 18:05 |
|
|
TGrad je napisao/la: Ada niko ti to nemoze 100% objasnit jer to ljudski razum nemoze objasnit ni razumit. tebi izgleda sve mora bit logicno i objasnjivo da bi mogo virovat. pazi jeli u vas muslimana isto tako pise u kuranu da je djevica Marija zacela po duhu svetom tj. kako je se Isus po vasoj viri rodio? jeli to mores objasnit? nemeres.
Isus nije umro nikada!!! Isus je bio razapet na krizu pa je umro (naravno samo tijelo) i 3. dan je uskrsno! pazi to je najbitnije u krscanstvu- uskrsnuce tijela! dakle on je uskrsno i pokazo se jos jednom svojim apostolima i onda je se digo sa tijelom na nebo i doce opet na sudnji dan. Naravno da mora biti logicno, barem po mom shvatanju. Bog nemoze imati nikakvih mana ni nejasnoca.Isus (isa a.s) se rodio na bozije "budi" i ono bi! Vi slavite Bozije rodjenje..zar je to logicno?Bog postoji oduvjek i zauvjek! Vi imate jednog na zemlji (sina), jednog duha ( anđela valjda) i oca (kojeme se sin moli). Znaci da je sin manjkav bez ovo drugo dvoje, tako i duh, a tako i otac. To znaci da sin nemoze biti bog, ako nije i otac sa njim. Istovremeno nisu skupa, jer ovaj na zemlji moli onog koji ga je poslao. U vezi trojstva..kada je uvedeno, to bi trebali svi znati, i kako? Zašto ne vjerujem da je Trojstvo biblijska nauka: Sama riječ ili izraz ne postoji u Bibliji Ne postoji biblijski opis i definicija, formula, prikaz niti objašnjenje trojedinog boga Ne postoji nijedan citat koji nedvosmisleno ukazuje na takvu nauku Sami trinitarijanci nemaju jedinstveno gledište o viđenju trojedinog Boga (npr. katolici i protestanti o duhu svetome) Ne postoji uvjet, zahtjev u Bibliji koji određuje vjeru u trojedinog Boga kao temelj vjere i spasenja Biblija jasno razdvaja Boga (Jahvu) i Isusa (Mesiju) u SZ-u i NZ-u Isus uči da se treba klanjati Ocu kao jedinom istinskom Bogu Iv 17;3 Iz 44;6 Lu 4;8 Biblija tvrdi da Jahve nije Bog nereda 1.Kor 14;33 dok je samo Trojstvo potpuno neshvatljivo, proturječno, neobjašnjeno i neprikazano u Bibliji Trinitataristička definicija trojstva (Bog Duh Sveti + Bog Otac + Bog Sin) je nelogična i nebiblijska 100% Bog + 100% čovjek = ??? Isus je čovjek, Bog nije čovjek (Br 3;19, Ho 11;9)
Sama Biblija je dovoljna po sebi da objasni sve nauke (2.Tim 3;16) dok je Trojstvo definirano samo putem koncila, znači čisto ljudskom naukom i filozofijom SZ i NZ se ne smiju suprotstavljati, Jahve je i dalje jedini Bog a Isus otkriveni Mesija Bog ne može umrijeti, biti kušan, moliti drugoga, svemoćan je, sveznajući, sve što Isus nije Kršćani danas pokazuju kojeg boga obožavaju svojim postupcima! Svaki teolog, vjernik ima svoju viziju kako objašnjava Trojstvo i često suprotno drugom teologu Ime Boga Sina (Isus) je izgleda važnije od imena Boga Oca i Boga Duha Svetoga koji su izgleda bezimeni unutar Trojstva pa čak i od imena cjelokupnog božanstva JHVH Isus ističe Očevo ime Mt 6;9 dok za sebe nikad ne koristi "vlastito" ime JHVH "Prvi kršćani (biblijski) su vjerovali u trojedinog Boga i takvu objavu su primili šutke, bez ikakvog pitanja, nevjerice, komentara, niti jedne riječi o takvom Bogu. Za razliku od današnjih kojima je to osnova vjere." "Tvrdite da je Bog Isus u NZ-u ono što je Bog Jahve u SZ-u iako cijeli NZ govori priču o Bogu i Isusu kao dvije nezavisne i različite osobe, gdje je Bog prikazan u apsolutnom i nedodirljivom smislu i ista je osoba kao i Bog u SZ-u, a Isus izrazito podređen tom Bogu, ovisan u svojem djelovanju o tom Bogu, izrazito ograničen u odnosu na tog Boga i sve božanske atribute koje Isus posjeduje su dane od tog Boga i nisu Isusove izvorne karakteristike." "Zahtjevate da je vjera u Isusa Boga temelj za spasenje iako to nije biblijska tvrdnja"
|
|
Vrh |
|
 |
pjosip
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 14 vel 2011, 20:17 |
|
|
TGrad je napisao/la: Ima zasebnu volju, a čini ono što Otac traži od njega. Imaš li ti svoju volju a činiš li ovdje to što činiš zato što tvoj hodža ili zajednica očekuju to od tebe?
ovde nisi dobro odgovorio josipe. Isus JE bog u obliku sina. on nema svoju volju a otac svoju. on je i otac. kao sto sam vec reko mi to ne shvacamo kako tocno ali je tako... Ma jok.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
 |
TGrad
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 15 vel 2011, 10:37 |
|
|
Ada je napisao/la: TGrad je napisao/la: Ada niko ti to nemoze 100% objasnit jer to ljudski razum nemoze objasnit ni razumit. tebi izgleda sve mora bit logicno i objasnjivo da bi mogo virovat. pazi jeli u vas muslimana isto tako pise u kuranu da je djevica Marija zacela po duhu svetom tj. kako je se Isus po vasoj viri rodio? jeli to mores objasnit? nemeres.
Isus nije umro nikada!!! Isus je bio razapet na krizu pa je umro (naravno samo tijelo) i 3. dan je uskrsno! pazi to je najbitnije u krscanstvu- uskrsnuce tijela! dakle on je uskrsno i pokazo se jos jednom svojim apostolima i onda je se digo sa tijelom na nebo i doce opet na sudnji dan. Naravno da mora biti logicno, barem po mom shvatanju. Bog nemoze imati nikakvih mana ni nejasnoca.Isus (isa a.s) se rodio na bozije "budi" i ono bi! kako ovo mores objasnit? to je isto tako ne jasno kako to more bit. Ada je napisao/la: U vezi trojstva..kada je uvedeno, to bi trebali svi znati, i kako?
Zašto ne vjerujem da je Trojstvo biblijska nauka:
Sama riječ ili izraz ne postoji u Bibliji Ne postoji biblijski opis i definicija, formula, prikaz niti objašnjenje trojedinog boga Ne postoji nijedan citat koji nedvosmisleno ukazuje na takvu nauku Sami trinitarijanci nemaju jedinstveno gledište o viđenju trojedinog Boga (npr. katolici i protestanti o duhu svetome) Ne postoji uvjet, zahtjev u Bibliji koji određuje vjeru u trojedinog Boga kao temelj vjere i spasenja Biblija jasno razdvaja Boga (Jahvu) i Isusa (Mesiju) u SZ-u i NZ-u Isus uči da se treba klanjati Ocu kao jedinom istinskom Bogu Iv 17;3 Iz 44;6 Lu 4;8 Biblija tvrdi da Jahve nije Bog nereda 1.Kor 14;33 dok je samo Trojstvo potpuno neshvatljivo, proturječno, neobjašnjeno i neprikazano u Bibliji Trinitataristička definicija trojstva (Bog Duh Sveti + Bog Otac + Bog Sin) je nelogična i nebiblijska 100% Bog + 100% čovjek = ???
Isus je čovjek, Bog nije čovjek (Br 3;19, Ho 11;9)
Sama Biblija je dovoljna po sebi da objasni sve nauke (2.Tim 3;16) dok je Trojstvo definirano samo putem koncila, znači čisto ljudskom naukom i filozofijom SZ i NZ se ne smiju suprotstavljati, Jahve je i dalje jedini Bog a Isus otkriveni Mesija Bog ne može umrijeti, biti kušan, moliti drugoga, svemoćan je, sveznajući, sve što Isus nije
Kršćani danas pokazuju kojeg boga obožavaju svojim postupcima! Svaki teolog, vjernik ima svoju viziju kako objašnjava Trojstvo i često suprotno drugom teologu Ime Boga Sina (Isus) je izgleda važnije od imena Boga Oca i Boga Duha Svetoga koji su izgleda bezimeni unutar Trojstva pa čak i od imena cjelokupnog božanstva JHVH Isus ističe Očevo ime Mt 6;9 dok za sebe nikad ne koristi "vlastito" ime JHVH
"Prvi kršćani (biblijski) su vjerovali u trojedinog Boga i takvu objavu su primili šutke, bez ikakvog pitanja, nevjerice, komentara, niti jedne riječi o takvom Bogu. Za razliku od današnjih kojima je to osnova vjere."
"Tvrdite da je Bog Isus u NZ-u ono što je Bog Jahve u SZ-u iako cijeli NZ govori priču o Bogu i Isusu kao dvije nezavisne i različite osobe, gdje je Bog prikazan u apsolutnom i nedodirljivom smislu i ista je osoba kao i Bog u SZ-u, a Isus izrazito podređen tom Bogu, ovisan u svojem djelovanju o tom Bogu, izrazito ograničen u odnosu na tog Boga i sve božanske atribute koje Isus posjeduje su dane od tog Boga i nisu Isusove izvorne karakteristike."
"Zahtjevate da je vjera u Isusa Boga temelj za spasenje iako to nije biblijska tvrdnja" kazes da ne virujes zato sto ne pise u bibliji. da te nesto pitam uvezi kurana. spominjeli se igdi u kuranu muhamedovo ime? i jos nesto da te pitam. zasto je muhamed priuzeo ne samo svete knjige zidova i krscana nego i poganske obicaje visebozanskih arapa? tu mislim na onaj kamen u meki, hodocasca u meku pa i samu meku kao najsvetiji grad? ni zidovi ni krscani nemaju sa tim apsolutno nista! nego bi vam jeruzalem isto po tome tribo bit broj jedan a ne broj 3. ajde bujrum..
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|