HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 svi 2025, 02:01.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 26  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga?
PostPostano: 20 vel 2011, 01:23 

DzoniBG je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Isus Krist je najvažniji u čitavoj priči,u odnosu na ostale vjere...

Najvazniji za hriscane... za ostale nije...

Svi su pozvani...

Vrh

PostPostano: 20 vel 2011, 15:24 

aleksije radicevic je napisao/la:
Ada je napisao/la:
U trećoj Mojsijevoj knjizi poglavlje, 11:7-8 stoji; ''I svinja, jer ima papke razdvojene ali ne preziva; nečista da vam je. 8. Mesa od njih ne jedite niti se strva njihova odijevajte; jer vam je nečisto.''Lijepa zena koja nema finog odgoja se u Bibliji isto tako poredi nakaradno sa svinjom. U Salomonovim izrekama u 11 poglavlju u 22 pasusu stoji sljedeće; ''Zena lijepa a bez razuma, zlatna je brnjica u gubici svinji''
U knjigi proroka Izaije u 65 poglavlju, 4 pasus stoji sljedeće; ''Koji sjede kod grobova i noćuju u pećinama, jedu meso svinjeće i juha im je nečista u sudovima''U Evanđelju po Mateju stoji da je Isus (Isa a.s.) rekao sljedeće; ''Ne dajte svetinje psima; niti mećite bisera svojega pred svinje, da ga ne pogaze nogama svojim, i vrativši se ne rastrgnu vas.'' (Evanđelje po Mateju 65:6) Odavde i potiče poznata izreka; „Biseri se ne bacaju pred svinje.“
U Evanđelju po Marku u 5 poglavlju od 10 - 14 pasusa stoji sljedeće; ''I moliše ga mnogo da ih ne šalje iz one okoline. A ondje po brijegu pasijaše veliki krd svinja. I moliše ga svi đavoli govoreći: pošalji nas u svinje da u njih uđemo. I dopusti im Isu odmah. I izašavši duhovi nečisti uđoše u svinje; i navali krd s brijega u more; a bijaše ih oko dvije hiljade; i potopiše se u more. A svinjari pobjegoše, i javiše u gradu i po selima. I izađoše ljudi da vide šta je bilo.''(Evanđelje po Marku 7:10-14) A u Evanđelju po Luci, stoji slična verzija gdje se kaze sledeće; ''A ondje pasijaše po gori veliki krd svinja, i moljahu ga da im dopusti da u njih uđu. I dopusti im. Tada iziđoše đavoli iz čovjeka i uđoše u svinje; i navali krd s brijega u jezero, i utopi se.. A kad viđoše svinjari što bi, pobjeoše i javiše u gradu i po selima. I iziđoše ljudi da vide šta je bilo ...(Evanđelje po Luki: 8:32-35)

U Kuranu stoji:
„Reci: O sljedbenici Knjige, zar da nas osuđujete zato što vjerujemo u Allaha i u ono što nam se objavljuje, i ono što je objavljeno prije - a većina ste griješnici. Reci: Hoćete li da vam kazem koji su gori od takvih i koje će Allah još teze kazniti? Oni koje je Allah prokleo i na koje se rasrdio i u majmune i svinje pretvorio, oni koji su Tagutu (sve što se obozava mimo Allaha s.v.t.) robovali - njih čeka najgore mjesto, jer oni su najdalje s pravog puta odlutali.“ (El-Maida 59-60)

MATEJ 15:11,17,18 :" NE POGANI COVEKA STO ULAZI U USTA , NEGO STO IZLAZI IZ USTA TO POGANI COVEKA

Iznio sam ti odlomke iz biblije!
Jasno u bibliji stoji da je svinjsko meso zabranjeno.
Biblija sama sebe opovrgava, kako to?

DzoniBG je napisao/la:
Ada je napisao/la:
Kuran je nastavak Biblije, bolje receno, Kuran donosi istinu o Bibliji, pa ako je to prepis, ok!

Kuran istina o Bibliji :confused1

U cemu se ogleda ta istina... u tome sto ti je neko tako rekao, sto je pisac Kurana napisao da je jedino islam "cista" religija...

Ti kao verovatno musliman verujes da je to tako, ne sporim ti pravo, ali to je tvoja istina, i tvoje brace po veri... za druge religije to nije istina, i to mora tako da se prihvati.

I hriscanstvo i islam poticu od judaizma, isti su koreni, monoteizam, svi postuju Avrama/Abrahama/Ibrahima, tu dolazi do razdvajanja, islam nastavlja preko njegovog sina Ismaila, judeizam i hriscanstvo preko drugog sina Isaka... Odvaja se hriscanstvo, pravi zasebna religija, potom islam 6 vekova kasnije... u okviru hriscanstva posle pravoslavci, katolici, protestanti, kod muslimana siiti i suniti... to je sve kao jedno stablo sa mnogo grana, osnova je ista, Bog je jedan, i sve su ovo razlicite interpretacije, pri cemu ce svako insistirati da je jedino on u pravu, previdjajuci mnogo vece slicnosti nego razlike...

Ono sto je paradoksalno u celoj prici je sto i hriscanstvo i islam u visevekovnom trajanju zaziru od Jevreja, proganjaju ih, razapinju, masovno ubijaju... a slave ustvari Boga na nacin koji je potekao iz njihovih verskih i mitoloskih prica :yawn

Naravno!
Pisac Kurana je Bog, ne neki obican covjek, pastir!
De mi reci koje ti vjesti pratis, jucesnje ili danasnje!
Zidovi su zgrijesili kada su odbacili Isusa, a isto se desilo i sa krscanima.Oni su odbacili Muhameda.
Kazes, isti korjeni.., pa naravno Bog je Jedan, tako da i vjera mora biti jedna, vjera u Jednog Boga!
Sto je musa a.s (mojsije) poslan poslije ibrahima (abrahama), sto isa a.s (isus) poslije musaa a.s (mojsija) i sto se eto pojavio muhamed a.s poslije isaa a.s (isusa)?
Dolazili su da bi vratili vjeru na pravi put.

U Ponovljenom zakonu (33:1-2) piše:
(1) Ovo je blagoslov kojim Mojsije -covjek Boziji-blagoslovi Izraelce pred svoju smrt.
(2) Rece on: Dođe Jahve sa Sinaja, sa Seria im se pokaza i sa gore Parana zasja.

Sinaj - mosjije
Seria - isus
Paran- muhamed

Tako mi smokve i masline..(zemlja palestina , isus)
i Sinajske gore ( mosije)
i grada ovog , bezbjednog ( meka).

Kuran je knjiga savrsenog jezika i gramatike, jedina vjerska knjiga koja se moze nauciti napamet, tako da nema sanse da bude izmjenuta kao sto se biblija mjenjala.Nsiu ovo moje predpostavke, vec cinjenice koje su istinite.U Kuranu ni- jedno slovo nije promjenjeno od objave.
Evo uzmi da je muhamed sam po sebi napisao tu knjigu.
Kako onda objasniti to savrsenstvo jezika, gramatike, naucne dokaze koji se i dan danas otkrivaju, a u Kuranu su zapisani prije 1400 godina. ( a nema ih u bibliji)
Sta je sa ispunjenim prorocanstvima, zabranjenim stvarima koji za taj period nisu bili logicni!
Nakon 1400 godina, jedan covjek napise knjigu, slijedi ga populacija od milijardu ljudi, u knjizi nema nikakvih nejasnih i kontrdiktornih recenica i sve sto imate reci za takvog covjeka, koji je od najvecih naucnih i strucnih ljudi svjeta proglasen za najvecu licnost svih vremena.(to mozete proguglati)..imate samo reci da je to prepisano!
Navedite samo jedu recenicu da je prepisana..
Nemorate se trudit, jer su ljudi 1400 godina trazili da nadje tu doticnu recenicu.
Zamislite , nisu je mogli naci.
Zahvala pripada Allahu, Gospodaru svih svjetova.
Neka je mir na sve bozije poslanike, na sve ljude koji vjeruju u Boga Jednoga.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2011, 15:40 

Ima jedna velika,najbitnija razlika između Muhameda i Isusa...

Glede Levitskog zakonika koji spominješ-propisi koji se odnose na Arona i njegove sinove, pripadnike plemena Levi, koji su vršili svećeničku službu...premda je svoj konačni oblik ovaj zakonik dobio nakon povratka Židova iz babilonskog progonstva, u njemu se mogu naći mnogi tragovi vrlo starih predaja, poput odredbi o zabranjenim jelima (Lev 11) i propisa o obrednoj čistoći (Lev 13-15). Ovi propisi svoje početke nalaze u praktičnim naputcima potrebnim radi izbjegavanja osobito zaraznih bolesti, no kasnije će se razviti u čitav religijski sustav i dokaz o pripadnosti određenoj vjerskoj skupini i određenom narodu.
Ima tu puno više živuljki koje se spominju,u ta doba.
Nemoj bukvalistički shvatati napisano...

Vrh

PostPostano: 20 vel 2011, 15:51 

Ada je napisao/la:

Naravno!
Zidovi su zgrijesili kada su odbacili Isusa, a isto se desilo i sa krscanima.Oni su odbacili Muhameda.
Kazes, isti korjeni.., pa naravno Bog je Jedan, tako da i vjera mora biti jedna, vjera u Jednog Boga!
Sto je musa a.s (mojsije) poslan poslije ibrahima (abrahama), sto isa a.s (isus) poslije musaa a.s (mojsija) i sto se eto pojavio muhamed a.s poslije isaa a.s (isusa)?

(1) Ovo je blagoslov kojim Mojsije -covjek Boziji-blagoslovi Izraelce pred svoju smrt.
(2) Rece on: Dođe Jahve sa Sinaja, sa Seria im se pokaza i sa gore Parana zasja.

Sinaj - mosjije
Seria - isus
Paran- muhamed

Kuran je knjiga savrsenog jezika i gramatike, jedina vjerska knjiga koja se moze nauciti napamet, tako da nema sanse da bude izmjenuta kao sto se biblija mjenjala.Nsiu ovo moje predpostavke, vec cinjenice koje su istinite.U Kuranu ni- jedno slovo nije promjenjeno od objave.
Kako onda objasniti to savrsenstvo jezika, gramatike, naucne dokaze koji se i dan danas otkrivaju, a u Kuranu su zapisani prije 1400 godina. ( a nema ih u bibliji)
Sta je sa ispunjenim prorocanstvima, zabranjenim stvarima koji za taj period nisu bili logicni!
Nakon 1400 godina, jedan covjek napise knjigu, slijedi ga populacija od milijardu ljudi, u knjizi nema nikakvih nejasnih i kontrdiktornih recenica i sve sto imate reci za takvog covjeka, koji je od najvecih naucnih i strucnih ljudi svjeta proglasen za najvecu licnost svih vremena.(to mozete proguglati)..imate samo reci da je to prepisano!
Nemorate se trudit, jer su ljudi 1400 godina trazili da nadje tu doticnu recenicu.

:mellow

Nasao si pogresnu adresu za svoj misionarski rad, ocekivao sam malo kritickog razmisljanja, i zdrave pameti, a ne frazeologije karakteristicne za agitpropovske manifeste...

Ja sam ti pricao o hronoloskom stvaranju dominantnih monoteistickih religija, rekao da su te 3 nastale iz jevrejskih svetih spisa... ti poce sa pricom da je Kuran pisao Bog, ok, tvoje pravo da verujes, za mene je to adaptiran Stari i Novi Zavet, nesto je izmenjeno, nesto dopunjeno, prosireno saznanjima jer je pisano nekoliko vekova kasnije.

Nisam bio lenj, uzeo sam adresu od tvog zemljaka Biscanina:

http://gusic.tripod.com/kuran_bos/

...i procitao dobar deo toga. Savrsenstvo u stihovima?! :001_huh nemoj te fazone, mozes svaku knjigu da naucis napamet, ako si dokon i uzaludan, vecina tih ljudi papagajski ponavljaju procitano, bez ulaska u dublje znacenje, sledbenici najcenjenije islamske skole u Kairu moraju svi da znaju napamet, a najugledniji profesor tog univerziteta ne sme da osudi samoubilacke napade iako mu novinar citira sure, vadi se da je to nacin borbe Palestinaca :mad ako on ne kapira, sta je tek sa njegovim ucenicima?!

Nikakav mi nije argument milijarda ljudi, ako cemo da se brojimo, hriscana ima i vise, brojka nikad nije ubedljiv argument, pre 500 godina 99.99% ljudi je smatralo da je zemlja ploca, pa nisu bili u pravu...

Biblija nije prepravljena, nastanak Biblije, odabir 4 Jevandjelja je i suvise slozena prica da bi je sad ovde petljao, vidim da imas nipodastavajuci odnos prema tome, i bezgresan prema Kuranu... tesko tu moze biti dijaloga.

Za mene je iskreno verujuci covek u ma kog Boga onaj pravi, takav nikad nece nastupati sa visine, tvrditi da je njegova vera prava, a da su ostali zamlate... svaki covek to drugacije zamislja i veruje, nema smisla se oko toga preganjati, buducnost i jeste u nalazenju dijaloga i sloge medju monoteistickim religijama za pocetak, a onda i sa svima ostalim, to ne sme biti polje sukoba, jer ce posledice biti devastirajuce za sve.

Izgleda da si ti dobacio samo do onog dela gde je misija muslimana da siri islam gde god moze... samo nastavi, ali bez mene, ne padam na te zvake o "jedinoj pravoj religiji" :neznam

Vrh

PostPostano: 20 vel 2011, 19:27 

DzoniBG je napisao/la:
Ada je napisao/la:

Naravno!

Sinaj - mosjije
Seria - isus
Paran- muhamed

:mellow

Nasao si pogresnu adresu za svoj misionarski rad, ocekivao sam malo kritickog razmisljanja, i zdrave pameti, a ne frazeologije karakteristicne za agitpropovske manifeste...

Ja sam ti pricao o hronoloskom stvaranju dominantnih monoteistickih religija, rekao da su te 3 nastale iz jevrejskih svetih spisa... ti poce sa pricom da je Kuran pisao Bog, ok, tvoje pravo da verujes, za mene je to adaptiran Stari i Novi Zavet, nesto je izmenjeno, nesto dopunjeno, prosireno saznanjima jer je pisano nekoliko vekova kasnije.

Nisam bio lenj, uzeo sam adresu od tvog zemljaka Biscanina:

http://gusic.tripod.com/kuran_bos/

...i procitao dobar deo toga. Savrsenstvo u stihovima?! :001_huh nemoj te fazone, mozes svaku knjigu da naucis napamet, ako si dokon i uzaludan, vecina tih ljudi papagajski ponavljaju procitano, bez ulaska u dublje znacenje, sledbenici najcenjenije islamske skole u Kairu moraju svi da znaju napamet, a najugledniji profesor tog univerziteta ne sme da osudi samoubilacke napade iako mu novinar citira sure, vadi se da je to nacin borbe Palestinaca :mad ako on ne kapira, sta je tek sa njegovim ucenicima?!

Nikakav mi nije argument milijarda ljudi, ako cemo da se brojimo, hriscana ima i vise, brojka nikad nije ubedljiv argument, pre 500 godina 99.99% ljudi je smatralo da je zemlja ploca, pa nisu bili u pravu...

Biblija nije prepravljena, nastanak Biblije, odabir 4 Jevandjelja je i suvise slozena prica da bi je sad ovde petljao, vidim da imas nipodastavajuci odnos prema tome, i bezgresan prema Kuranu... tesko tu moze biti dijaloga.

Za mene je iskreno verujuci covek u ma kog Boga onaj pravi, takav nikad nece nastupati sa visine, tvrditi da je njegova vera prava, a da su ostali zamlate... svaki covek to drugacije zamislja i veruje, nema smisla se oko toga preganjati, buducnost i jeste u nalazenju dijaloga i sloge medju monoteistickim religijama za pocetak, a onda i sa svima ostalim, to ne sme biti polje sukoba, jer ce posledice biti devastirajuce za sve.

Izgleda da si ti dobacio samo do onog dela gde je misija muslimana da siri islam gde god moze... samo nastavi, ali bez mene, ne padam na te zvake o "jedinoj pravoj religiji" :neznam

Mir Boziji stobom robe!
Upravo dokazujes ko koga dize u visine!
Ti pricas o hronoloskom stvaranju od zidova..ja sam se samo nadovezao!
Sad ako ti neznas sta je Islamsko ucenje, nisi spreman za ovaj dijalog!
Ja koliko znam, Kuran je jedina vjerska knjiga koja se uci napamet!Opovrgni me?
Ti si malo citao...i ? imas zakljucak?
Pre 500 godina su ljudi mislili da je ploca , a muhamed je znao prije 1400 godina odgovor?
Biblija je mjenjana, dopunjavana..zato i ima kontradikcija!
Nemoras ti nastaviti dijalog, ali si obavjesten o muhamedu a.s!
Jedan Bog, jedna vjera..padaj gdje zelis

Vrh

PostPostano: 20 vel 2011, 19:38 

Tko je Isus? Pitanje koje zanima milijune ljudi tokom istorijei. Mnogi vjeruju da je on svemogući Bog osobno. No da li je to istina? Isus se u Bibliji obraća svom Bogu i zanimljivo je da za sebe nikad ne tvrdi da je Bog. To je značajna činjenica. Prikazivanje Isusa Bogom zasniva se na pretpostavkama, u najboljem slučaju tumačenjem citata koji se mogu višestruko protumačiti i koji nisu definitivan dokaz.

Njegova ograničenost je očita i eksplicitna. Njegova neograničenost se temelji na pretpostavkama i uvjetovana je kontekstom. U najboljem slučaju je implicitna.
Da, često čujemo od trinitarijanaca da Isus mora biti Bog jer samo Bog može biti utjelovljen u ljudskom tijelu i samo Bog može biti valjana otkupnina. Kao, Bog mora osobno isprobati ljudsko tijelo i osjećaje kako bi bio bolji posrednik između Boga i ljudi. U protivnom Bog koji je stvorio čovjeka ne bi ga mogao u potpunosti razumijeti i zauzeti se za njega jer nije prošao ljudska iskušenja??? Kakav je to Bog koji mora nešto isprobati da bi to bolje razumio?

Vrh

PostPostano: 20 vel 2011, 19:40 

Kako je moguće da Isus istovremeno bude 100% Bog i 100% čovjek? I napokon, istovremeno i Sin Božji?

Ako je Isus Bog onda ne može biti istovremeno Sin Božji!

Ako je Isus Sin Božji ne može istovremeno biti Bog!

Da li Jahve ima Sina?

Izr 30;4,9 "...Tko postavi krajeve zemaljske? Kako se zove i kako mu se zove Sin? Znaš li?...Tko je Jahve...ime Boga svojega."

1. Sol 1;9,10 "...kako se od idola obratiste k Bogu da bi ste služili Bogu živomu i istinskomu i iščekivali s nebesa Sina Njegova koga uskrisi od mrtvih, Isusa..."

Ili je Isus besmrtan ili nije,

Ili je Isus sveznajući ili nije,

Ili je Isus svemogući ili nije,

Ili je Isus sveprisutan ili nije,

Ili Isus može biti kušan ili ne može,

Ili Isus može zgriješiti ili ne može...

Ne mogu obje alternative biti istinite! Napokon, radi se o Bogu!

Vrh

PostPostano: 20 vel 2011, 19:44 

Vrh

PostPostano: 20 vel 2011, 19:48 

PCM je napisao/la:
Danas još islamisti vs ostali se prepiru oko pizdarija ... bar po tom pitanju.

Tako je. I ovaj Ada piše dugačke tekstove o tome da li treba jesti svinjetinu, a izbegava odgovore na suštinska pitanja. Meni nije odgovorio na pitanje kakav je status pagana u islamu, a o činjenici da islam zagovara diskriminaciju po verskom principu, piše nešto nepovezano i bezveze.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2011, 19:48 

Vrh

PostPostano: 20 vel 2011, 19:53 

PCM je napisao/la:
Danas još islamisti vs ostali se prepiru oko pizdarija ... bar po tom pitanju.

Tako je. I ovaj Ada piše dugačke tekstove o tome da li treba jesti svinjetinu, a izbegava odgovore na suštinska pitanja. Meni nije odgovorio na pitanje kakav je status pagana u islamu, a o činjenici da islam zagovara diskriminaciju po verskom principu, piše nešto nepovezano i bezveze.

U Arabiji prije Muhammeda arapi su se molili Bogu po imenu Hubal a zvali su ga Allah. Hubal je navodno imao tri cerke al-Lat, Al-Uzza I Monat. Hubal je bio bog plodnosti I mjeseca, poznat kod drugih plemena po raznim imenima kao Sin, u vavuloniji Bell. Ljudi se cesto zbune zato sto paganski bogovi idu pod puno raznih imena ali kada shvatis da je svako pleme imalo svoje ime za te bogove postane jasno da su u pitanju samo nekoliko bogova za sve paganske vjere svijeta. Njegov kult je imao najvazniji hram u Meki taj hram se zvao Kaba koji je I danas najvazniji hram islama. Arapska plemena su ukupno imali 360 kipova u Kabi a glavni medju njima je bio Huball. Muhammedov otac je imao rec Allah u svom imenu sto dokazuje da su Arapi I pre muhameda znali ko je Allah. Allah je specificni Arapski bog inace genericna rijec za boga je raba, Hubalov symbol je bio Mlad mjesec posto je bio bog plodnosti takodje I tornjevi u obliku muskog uda su njegovi simboli, pogledajte dzamiju bice vam sve jasno.

Islam i bosnjastvo

Kaaba kuca Allaha kako su je nazivali Paganski narodi (Arapi prije nego sto su primili islam)
Kaaba

Muslimanima je zabranjeno da istrazuju oni moraju prihvatiti zdravo za gotovo sve sto im je receno inace su proglaseni nevjernicima i odmah bi bili pod ogromnim pritiskom iz dzamija od strane familije I prijatelja koji bi ih se odrekli. Kao svaki kult islam koristi sve moguce taktike da ispere mozak svojim vjernicima i da ih zadrze u vjeri po svaku cjenu.

Kolektivna populacija islamsih zemalja je oko 1.2 bilijona a sve islamske zemlje ukupno prevedu isti broj knjiga kao Grcka. Dok pojedine vodje Arabije se valjaju u ogromnom bogatstvu a po UN informacijama samo 78% ljudi preko 15 godina zna citati I to su ih naucili u dzamiji pretezno da bi mogli citati kuran.

Znaci kada je Muhammed stigao na scenu on je samo stavio Hubala pod masku zadrzao je samo ime Allah (pod kojim je oduvijek Hubal bio poznat) I sve obicaje koje su koristili njegovi vjernici.

Drugim rjecima Islam je cisto paganska vjera koja nema veze sa Bogom Biblije. Najveca razlika izmedju muslimana I Pagana stare arabije je da su pagani trcali goli oko Kaba a Muslimani obuceni.

Posto je Muhammed tvrdio da je poslanik od Boga mislim da bi bilo fer da pogledamo karater toga covjeka. Muhammed je rodjen u Meki Arabiji godine 570. Kada je bio 25 ozenio je staru zenu po imenu Kadijah, Kadijah je bila vrlo bogata i puno starija od Muhammeda, udovica koja je imala dva ranija braka.

Kada je Muhammed bio 51 ozenio je djete od 6 godina po imenu Aisha. Kada je muhammed bio 54 a to djete 9 imao je sex sa njom prvi put.

Ove informacije mozete naci u dole navedenim islamskim knjigama.
Sahih Muslim (by Imam al-Mawawy), vol. 3, p. 577

Bukhari's Hadith, translated into English by Dr. Muhammad Muhsin Khan, at the Islamic University in Medina. vol. 7, #65.

Kada pedesetogodisnjak ima sex sa djetetom od 9 godina to je pedofilija u najstrozijem smislu rjeci. Muslimani obicno pokusavaju da pokriju to djelo sa izgovorom da je to tada bio obicaj u arabiji. Problem sa tim odgovorom je, ako je Muhammed zaista bio poslanik od Boga on bi trebao da odrazava visi standard i da uputi ljude u bolje obicaje ne da on prihvati tako grozne obicaje. Poslanici/Apustoli/proroci (Svetog Pisma (Biblije) su cesto se suprostavljali losim obicajima naroda.

Dali je pedofil covjek dobroga karaktera?

Muhammed je tvrdio da je na krilatom magarcu odleteo u Jerusalim i tamo se sastao sa Abrahamom u Solamanovom hramu. Samo jedan problem postoji tu ako ne racunamo krilatog magarca. Solomenov hram je bio unisten godine 70AD pet vjekova pre nego sto se Muhammed rodio. Ocito Muhammed je cuo pricu o hramu a nije znao da je hram unisten.

Zar bi poslanik od Boga rekao takvu ne istinu?

Muhammed u kuranu tvrdi da sunce zalazi na specificnom mjestu na zemlji u mutan izvor a da izlazi na specificnom mjestu iznad jednog naroda.

(Kur’an Sura 18:86) Kad stize do mjesta gdje Sunce zalazi, ucini mu se kao da zalazi u jedan mutan izvor i nadje u blizini njegovoj jedan narod. "O Zulkarnejne," - rekosmo Mi - "ili ces ih kazniti ili ces s njima lijepo postupiti?"

(Kur’an Sura 18:90.) I kad stize do mjesta gdje Sunce izlazi, on nadje da ono izlazi iznad jednog naroda kome Mi nismo dali da se od njega bilo cime zakloni.

Dali bi Bog dao svom poslaniku tako pogresne informacije?

Postojeli matematicke greske u Kur’an?

(Kur’an Sura 4:11.) Allah vam naredjuje da od djece vase - muskom pripadne toliko koliko dvjema zenskima. A ako bude vise od dvije zenskih, njima - dvije trecine onoga sto je ostavio, a ako je samo jedna njoj - polovina. A roditeljima, svakome posebno - sestina od onoga sto je ostavio, ako bude imao dijete; a ako ne bude imao djeteta, a nasljedjuju ga samo roditelji, onda njegovoj materi - trecina. A ako bude imao brace, onda njegovoj materi - sestina, posto se izvrsi oporuka koju je ostavio, ili podmiri dug. Vi ne znate ko vam je blizi, roditelji vasi ili sinovi vasi. To je Allahova zapovijed! - Allah, zaista, sve zna i mudar je.

(Kur’an Sura 4:12.) A vama pripada - polovina onoga sto ostave zene vase, ako ne budu imale djeteta, a ako budu imale dijete, onda - cetvrtina onoga sto su ostavile, posto se izvrsi oporuka koju su ostavile, ili podmiri dug. A njima - cetvrtina onoga sto vi ostavite, ako ne budete imali djeteta; a ako budete imali dijete, njima - osmina onoga sto ste ostavili, posto se izvrsi oporuka koju ste ostavili, ili podmiri dug. A ako muskarac ili zena ne budu imali ni roditelja ni djeteta, a budu imali brata ili sestru, onda ce svako od njih dvoje dobiti - sestinu; a ako ih bude vise, onda zajednicki ucestvuju u trecini, posto se izvrsi, ne ostecujuci nikoga, oporuka koja je ostavljena ili podmiri dug; to je Allahova zapovijed! - A Allah sva zna i blag je.

(Kur’an Sura 4:176.) Oni traze od tebe rjesenje. Reci: "Allah ce vam kazati propis o ’kelali’": ako neko umre, i ne bude imao djeteta, a ima sestru, njoj - polovina njegove ostavstine, a on ce naslijediti nju ako ona ne bude imala dijete; a ako su dvije, njima - dvije trecine njegove ostavstine. A ako su oni braca i sestre, onda ce muskarcu pripasti dio jednak koliko dvjema zenama. To vam Allah objasnjava, da ne zalutate. A Allah zna sve.

Kada sabers sve podeljene djelove dobijes 1.25 i 1.125 Kako je moguce dobiti vise od jedan kada saberes sve podeljene djelove jedne imovine?

Kur'an tvrdi da sperm se stvara izmedju kicme i grudi danas je poznato da je to greska koju je prvo pisao Hippocrates u 400 BC.

Kur'an Sura 86:6. Stvoren je od tekucine koja se izbaci,
Kur'an Sura 86:7. koja izmedju kicme i grudi izlazi,

Zar bi Bog napravio takvu gresku?

Dali je Islam vjera mira ili ne mira?

(Ovo specificno govori za hricane I jevreje “kojima je data knjiga (Sveto Pismo/Biblija)”

Kur’an (Surah 9:29)
Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslusno i smjerno.

Posto muslimani smatraju da hricani vjeruju u 3 Boga i hricane zovu mnogobosci, a cilj je jasan da moraju pobiti sve one koji ne prihvate islam. E ovo je dobro i ispravno !

Kur’an(Surah 8:39).
I borite se protiv njih dok mnogobostvo ne iscezne i dok samo Allahova vjera ne ostane. Ako se oni okane - pa, Allah dobro vidi sta oni rade;

Kur’an(Surah 9:14)
Borite se protiv njih! Allah ce ih rukama vasim kazniti i poniziti, a vas ce protiv njih pomoci, i grudi vjernika zalijeciti
Kur’an (Sura 9:5). Kada prodju sveti mjeseci, ubijajte mnogobosce gdje god ih nadjete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu docekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prasta i samilostan je.

Kur'an (Sura 47:4). Kada se u borbi s nevjernicima sretnete po sijama ih udarajte sve dok ih ne oslabite, a onda ih vezite, i poslije, ili ih velikodusno suzanjstva oslobodite ili otkupninu zahtijevajte, sve dok borba ne prestane. Tako ucinite! Da Allah hoce, On bi im se osvetio, ali On želi da vas iskusa jedne pomocu drugih. On nece ponistiti djela onih koji na Allahovu putu poginu,

U kur’an I Haditima ponavlja se vise od 33,000 puta da vjernici islama moraju ubijati Hricani Jevreji I Pagane. Sada se postavlja pitanje , ako je islam ovakav, kako je onda moguce da su srbi prezivjeli 500 godina islamske vladavine nad njima ?

Muhammed njegove zene i sex robinje.

1. Khadija
2. Sawda
3. Aesha
4. Omm Salama
5. Halsa
6. Zaynab (iz Jahsh)
7. Jowayriyi
8. Omm Habiba
9. Safiya
10. Maymuna (iz Hareth)
11. Fatema
12. Hend
13. Asma (iz Saba)
14. Zaynab (iz Khozayma)
15. Habla
16. Asma (iz Noman)
17. Marija (Hricanka koja nikada nije prihvatila islam)
18. Rayhana
19. Omm Sharik
20. Maymuna
21. Zaynab
22. Khawla

Nekoliko stvari treba primjetiti sto se gornje liste tice:

Prvih 16 zena su bile muhamedove vjencane zene. Broj 17 I 18 su bile sex robinje. Zena broj dva je bila djete od 6 godina kada su je udali za Muhammeda, imao je sex sa njom kada je ona bila devet a Muhammed 54.

Zadnjih cetiri nisu bile ni vjencane zene ni robinje vec odate Muslimanke koje su odlucile da se “daju” Muhammedu da bi mu ispunile sexualne zelje.

Zaynab je orginalno bila zena Muhammedovog sina Zaida, fakat da je Muhammed uzeo za sebe je veci problem za shvatiti cak I za Muslimane. (Bog neprekrsi svoju rec nikada I on se nikada nemenja. Sad procitaj Sura 33:36-38).

33:36. Kada Allah i Posalnik Njegov nesto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo po svome nahodjenju postupiti. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne poslusa, taj je sigurno skrenuo s Pravoga puta.

33:37. A kad ti rece onome kome je Allah milost darovao, a kome si i ti dobro ucinio: "Zadrzi zenu svoju i boj se Allaha!" - u sebi si skrivao ono što ce Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a prece je da se Allaha bojis. I posto je Zejd s njom zivio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe udali kako se vjernici ne bi ustrucavali vise da se zene zenama posinaka svojih kad se oni od njih razvedu - kako Allah odredi, onako treba biti.

33:38. Vjerovjesniku nije tesko da cini ono sto mu Allah odredi jer takav je bio Allahov propis i za one koji su prije bili i nestali - a Allahova zapovijed je odredba konacna .

Dali je Allah paganski bog mjeseca I plodnosti?

Logika, povjerljivi istoriski dokumenti, Arheologija I svi ostali dokazi mogu vrlo lako da dokazu
(a) Allah ime paganskog boga je postojalo davno prije islama,
(b) Pre Islama paganski narodi su vjerovali u Allaha kao glavnoga boga (boga mjeseca I plodnosti) davno pre Islama. Na ovom situ mozete vidjeti slike Allaha/Hubala. http://www.biblebelievers.org.au/moongod.htm

Evo da pogledamo neka bitna pitanja I odgovore:

Dali su pagani Arapi prije Islama vjerovali u 360 bogova? Da.
Dali su pagani Arapi obozavali sunce mjesec I zvijezde? Da.
Dali su Arapi izgradili hram za boga mjeseca, koji se zvao I zove kaba? Da.
Dali su razlicita Arapska plemena davala bogu mjeseca razlicita imena I titule? Da.
Koja su to imena I titule? Sin, Hubul, Ilumquh, Al-ilah.
Dali je specificna titula “al-ilah” bila koristena iskljucivo za boga mjeseca? Da.
Dali je rjec “Allah” nastala od “al-ilah?” Da.
Dali je paganski “Allah” glavni arapski bog? Da.
Dali je njegov glavni hram bio Kaba? Da. (Kaba = Zgrada od crnog kamena u centru Meke koju su koristili pagani vjernici boga mjeseca I plodnosti Allaha, I koju I danas koriste Muslimani,vjernici boga mjesca I plodnosti Allaha).
Dali je Allah/Hubal bio samo jedan od bogova Meke? Da.
Dali su arapi stavili kip Hubala na krov Kabe? Da.
Tada dali je Hubul bio obozavan kao bog mjeseca I plodnosti? Da.
Dali je symbol Hubala bio mlad mjesec? Da.
Dali su nazivali Kabu “kuca boga mjeseca”? Da.
Dali je ime “Allah” eventualno zamjenilo ime Hubul kao ime boga mjeseca I plodnosti? Da.
Dali su pagani Arapi zvali Kaba “kuca Allaha”? Da.
Dali su al-Lat, al-Uzza and Manat bile zvane “Allahove cerke”? Da.
Yusuf Ali objasnjava u fn. 5096, stranice. 1445, da Lat, Uzza i Manat bile su poznate kao “cerke boga [Allah]”
Dali je u orginal Kur’an pisalo da Muslimani obozavaju te paganske boginje al-Lat, al-Uzza and Manat? Da Sura 53:19-20.
Dali su te strofe izvadjene iz danasnjeg texta Kur’an? Da
Kako su se te sure zvale? “Djavolske strofe.” (Pogledajte knjigu koju je pisao Salman Rushdie The Satanic Verses)
Razna imena (Sin, Hubul, Bell, Bel-Marduk, llumquh, Al-ilah) od boga meseca I plodnosti su bila koristena u raznim plemenima paganskih Arapa I u Vavuloniji.

Ko je zaista Allah?

Po Muslimanskoj teologiji Allah je jedan glavni jedini bog ili stvoritelj koji je (odjednom jednoga dana?) pricao sa poslanikom Muhammedom kroz Andjela Gabrijela, objavio mu “istinu” da je Allah stvorio sve u universumu. Interesantno je da, Kur’an nikada neda definaciju reci “Allah” niti objasni ko je zaista Allah I kakvu je on vezu imao sa paganima. Ocito arapi kojima je Muhammed pricao su vec znali ko je Allah. Ja vjerujem da, 99% Muslimana vjeruju da je Allah kao ime se prvo pojavilo kada je “Andjeo dao muhammedu poruku u pecini u Hira Parvat (planini). Oni vjeruju da prije nego sto se ta “istina” dala Muhammedu da pagani Arapi su zivjeli u totalnoj mentalnoj tami (Andhakar Zuug) I da su se molili kipovima da su bili vrlo zao narod. Ja bi se iznenadio ako vodje islama neznaju istinu ali to kriju po svaku cenu od naroda.

Neki vazni faktori koji tvrde da ime “Allah” je bilo upotrbljavano od strane pagana Arapa da oznaci njihovog glavnog boga:
(A) U Arabiji pre Islama, koje muslimani zovu dani tame, Arapi su bili pagani, I verovali su da kroz: mesec, sunce, zvijezde, planete, zivotinje, bunare, drveca, kamenje, pecine, izvore, I druge naturalne objekte covek moze stupiti u kontakt sa bogom. U Meki, “Allah/Hubal” je bio glavni bog paganskih bogova I Quraish plemena ili bolje receno Muhamedovog pelmena. Allah je imao tri cerke: Al Uzzah (Venera) naj postovaniju od svih ona je volela ljudske zrtve; Manah, boginja sudbine, i Al Lat, boginja biljki. One se pominju u Kur’an.
(B) Arapi su davali svojoj djeci imena kao - Abdullah (Allahov rob muslimani danas cesto sebe nazivaju allahovim robom). Najbolji dokaz je da se Muhamedov otac zvao“Abdullah”. Logicna analogija ovde je, da nije postojao “Allah” pre Islama u arabiji, nebi postojalo ni ime Abdullah (u prevodu Allahov rob). Genericka Arapska rjec za Boga je Robi, rec Allah je specificno koristena za boga pi menu Hubal.
(C). Albert Hourani’s statement: “The Islamic name used for God was “Allah”, which was already in use for one of the local Gods (islamsko ime za boga “Allah” je vec bilo upotrbljavano za jednoga od lokalnih bogova) (A history Of Arab people by Albert Hourani, 1991, page-16, Belknap press of Harvard University, USA)

Istorija nam pokazuje dvije moguce teorije za Allaha postoje u Kabai Sharif: (1) Pagani su zvali najveci kip (Hubala boga mjeseca I plodnosti) od 360 bogova ALLAH kog su oni smatrali glavnim bogom ili, (2) Pagani Arapi su verovali u 360 bogova u Kabi Sharif, I oni su ih smatrali razlicitim manjim bogovima pod totalnom kontrolom jednog najvaznijeg boga “ALLAH” koji je nevidljiv (Nirakar) I on je svemoguc, sveznajuc, I absolutno nemoguc upoznati/shvatiti.

Nevjerovatne slicnosti sa Hindu vjerom:

Hindu vjera u Indiji je vrlo slicna broj 2 teoriji. (gore pomenutoj). Iako, Hindu Indijanci se mole mnogim bogovima I boginjama oni najvise vjeruju u jednoga glavnog nevidljivog boga zovu po titulama “Bhagaban” (neki ga zovu “Ischhaar” ) a ime mu je “Nirakar”. Za toga boga vjernici Hindu vjere nemaju nikakav kip niti sliku. Ali svi vjernici Hindu vjere vjeruju u njega iako vjeruju I u ostale bogove. Toga boga smatraju bogom svih ostalih bogova. Sta bi se desilo ako bi nakakav prefrigan “poslanik” ubjedio vjernike Hindu vjere da odbace sve nize bogove I boginje posto su oni samo simboli nekoga aspekta glavnog boga. Sa Bhagaban kao jedinim bogom to bi bila monoteisticka vjera kao Islam? Zar to nebi mogla biti jos jedna vjera kao islam?

Dali je Allah Bog Biblije?

U Arabiji pre Muhammeda arapi su se molili Bogu po imenu Hubal a zvali su ga Allah. Hubal je navodno imao tri cerke al-Lat, Al-Uzza I Monat. Hubal je bio bog plodnosti I mjeseca, poznat kod drugih plemena po raznim imenima kao Sin, u vavuloniji Bell. Ljudi se cesto zbune zato sto paganski bogovi idu pod puno raznih imena ali kada shvatis da je svako pleme imalo svoje ime za te bogove postane jasno da su u pitanju samo nekoliko bogova za sve paganske vjere svijeta. Njegov kult je imao najvazniji hram u Meki taj hram se zvao Kaba koi je I danas najvazniji hram islama. Arapska plemena su ukupno imali 360 kipova u Kabi a glavni medju njima je bio Huball. Muhammedov otac je imao rec Allah u svom imenu sto dokazuje da su Arapi I pre muhameda znali ko je Allah. Allah je specificni Arapski bog inace genericna rec za boga je raba, Hubalov symbol je bio Mlad mjesec posto je bio bog plodnosti takodje I tornjevi u obliku muskog uda su njegovi simboli, pogledajte dzamiju bice vam sve jasno.
Hubalovi vjernici su stavili Hubalov kip na krov Kabe i on se zvao bog Kabe.

Hafiz Ghulam Sarwar, Muhammad The Holy Prophet (1969),

Njegovi vjernici su trcali oko Kaba, klanjali se nekoliko puta dnevno okrenuti prema Meki, isli su godisnje na hadz u Meku, ljubili su crni kamen, bacali kamenje na njihovu verziju djavola (to je posebna prica), Zrtvovali su ovnove kao sto I danas rade muslimani za bajram. Postili su ceo mjesec. Zaista bas sve paganske obicaje su zadrzali u islamu. Pagani su bili svjesni da je kip samo simbolicna reprezentacija njihovog boga ali mnogi su poceli davati moc kipu umjesto duhovnom bicu iza kipa a to duhovno bice ocito nije Bog Biblije. Muhammed je razbio kipove I zadrzao vjeru u boga Huball pod maskom Allaha da bi pokusao prevuci hricane I Jevrje u svoju vjeru koja je imala I ima cilj da osvoj ceo svijet.

(Maxime Rodinson, Mohammed, 1961, translated by Anne Carter, 1971, p 38-49),

Kur’an - Sura 5:101-102
5:101. O vjernici, ne zapitkujte o onome sto ce vam priciniti ne prijatnosti ako vam se objasni a ako budete pitali za to dok se Kur’an objavljuje, objasnice vam se, ono ranije Allah vam je vec oprostio. - A Allah prasta i blag je.
5:102. Neki ljudi su prije vas pitali za to, pa poslije u to nisu povjerovali.

Muslimanima je zabranjeno da istrazuju oni moraju prihvatiti zdravo za gotovo sve sto im je receno inace su proglaseni nevjernicima. Kao svaki kult islam koristi sve moguce taktike da ispere mozak svojim vjernicima i da ih zadrze u vjeri po svaku cjenu. Kolektivna populacija islamsih zemlaja je oko 1.2 bilijona a sve islamske zemlje ukupno prevedu isti broj knjiga kao Grcka. Dok pojedine vodje Arabije se valjaju u ogromnom bogatstvu a po UN informacijama samo 78% ljudi preko 15 godina zna citati I to su ih naucili u dzamiji pretezno da bi mogli citati kuran.

ZAKLJUCAK:

Znaci kada je Muhammed stigao na scenu on je samo stavio Hubala pod masku zadrzao je samo ime Allah (pod kojim je oduvek Hubal bio poznat) I sve obicaje koje su koristili njegovi vjernici.

Drugim rjecima Islam je cisto paganska vjera koja nema veze sa Bogom Biblije. Najveca razlika izmedju muslimana I Pagana stare arabije je da su pagani trcali goli oko Kaba a Muslimani obuceni.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2011, 19:57 

Ada je napisao/la:
Kako je moguće da Isus istovremeno bude 100% Bog i 100% čovjek? I napokon, istovremeno i Sin Božji?
Ako je Isus Bog onda ne može biti istovremeno Sin Božji!
Ako je Isus Sin Božji ne može istovremeno biti Bog!

Najvažniji razlog zbog kojega Isus treba biti Bog jest taj što, u slučaju da nije Bog, njegova smrt ne bi bila dovoljna da plati kaznu za grijehe čitavoga svijeta (1. Ivanova 2,2). Samo je Bog mogao platiti tako veliku kaznu. Samo je Bog mogao preuzeti grijeh cijeloga svijeta (2. Korinćanima 5,21), umrijeti i uskrsnuti, dokazujući svoju pobjedu nad grijehom i smrti.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2011, 19:58 

Toliko o vasem razmisljanju

Vrh

PostPostano: 20 vel 2011, 19:59 

Može li odgovor da se dobije u nekoj kraćoj i eksplicitnijoj formi. Ovo je mišljenje bošnjačkih nacionalista o islamu, a mene zanima islam sam po sebi.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2011, 20:11 

Ada je napisao/la:

A zašto ti ne odgovoriš direktno, na pitanja o diskriminaciji koju propoveda islam? Ako si pravi musliman i ako veruješ da je islam pravedan, zašto ti je neprijatno da se zna istina o islamu. Ona se ionako zna, tako da ne bi mnogo izgubio.

Islam negira pravo postojanja neislamskim državama, određene sorte nemuslimana u islamskom poretku imaju podređen status, a neki nemuslimani kao što su pagani jedva da imaju ili najčešće nemaju pravo na postojanje. Diskriminacija je ukorenjena u islam i ma kako se lako dala objasniti i označiti kao nepravedna, muslimani na nju pristaju jer je navodno podržana autoritetom Boga.

Badava što je biblijski Isus zagovarao jednakost svih ljudi i pacifizam, a Muhammed nejednakost muslimana i nemuslimana, pacifizam samo u islamskim okvirima i među muslimanima. Muslimanima to ništa ne vredi jer Muhamed je Allahov poslanik, dok su reči biblijskog Isusa ikrivljene i falsifikovane. Muslimane, jednom rečju, ne zanima šta je gadost, a šta nije, već šta je od boga a šta nije.

Zato sa islamom nikada ne treba pregovarati, nego ga treba suzbijati, i ne dopuštati mu da ojača. Islam kad je u manjini želi neutralnu državu u odnosu na religije. U Evropi je danas sve manje država koje su neutralne prema islamu, hvala bogivima. :)

Vrh

PostPostano: 20 vel 2011, 20:27 

Naporan je postao ovaj verbalni (za sada) samoubojica-bombaš.

Dobije odgovor na pitanje i onda naplavi forum kilometarskim postom i milijunom pitanja kojeje očito pripremala neka služba kod Muslimana kojoj je namjera dokazivati nekakav religijski prestiž pred kršćanstvom.

Daj shvati čovječe!

Mi vjerujemo u jednog Boga ili čovjeka, i pritom mi je sasvim svejedno da idem mozak prikivati na otkrivanje pitanja da li je čovjek ili Bog - koji je bio jedan od nas.

Jedan od nas, znači koji je za života bio sve samo ne slavan, uspješan, bio je običan, ubilo ga (razapelo), bojao se smrti (Oče, zašto si me ostavio?), koji nije pozvao svoje vojske da ga oslobode smrtnog straha nego je, poput svih nas, ostao malen, prezren i neuspješan.

E vidiš, ta njegova običnost, činjenica da nikom nije glavu odrubio, zaglupio ovaj svijet potezima poput ženidbe 9-godišnje djevojčice (sad čitam na jedom sajtu da je ustvari Ajša imala čak 8), nikakvih časti sebi tražio - ništa.

Meni je u biti svejedno da li je on čovjek, Bog, jedno ili drugo ili jedno i drugo. Ako postoji nekakav ideal čovjeka u kojeg želim vjerovati onda je to - Isus. Od nikog ništa nije uzeo, samo je dao i davao. Shvaćaš li sad razliku između kršćanske skromnosti kojoj težimo (i ne dostižemo je) i muslimanske sklonosti zlatu, počastima i titulama?

To je njegova pobjeda i sa takvim likom se ja mogu identificirati a ne sa nekakvim "slavnim" vojskovođom.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2011, 22:31 

Ada je napisao/la:

A zašto ti ne odgovoriš direktno, na pitanja o diskriminaciji koju propoveda islam? Ako si pravi musliman i ako veruješ da je islam pravedan, zašto ti je neprijatno da se zna istina o islamu. Ona se ionako zna, tako da ne bi mnogo izgubio.

Islam negira pravo postojanja neislamskim državama, određene sorte nemuslimana u islamskom poretku imaju podređen status, a neki nemuslimani kao što su pagani jedva da imaju ili najčešće nemaju pravo na postojanje. Diskriminacija je ukorenjena u islam i ma kako se lako dala objasniti i označiti kao nepravedna, muslimani na nju pristaju jer je navodno podržana autoritetom Boga.

Badava što je biblijski Isus zagovarao jednakost svih ljudi i pacifizam, a Muhammed nejednakost muslimana i nemuslimana, pacifizam samo u islamskim okvirima i među muslimanima. Muslimanima to ništa ne vredi jer Muhamed je Allahov poslanik, dok su reči biblijskog Isusa ikrivljene i falsifikovane. Muslimane, jednom rečju, ne zanima šta je gadost, a šta nije, već šta je od boga a šta nije.

Zato sa islamom nikada ne treba pregovarati, nego ga treba suzbijati, i ne dopuštati mu da ojača. Islam kad je u manjini želi neutralnu državu u odnosu na religije. U Evropi je danas sve manje država koje su neutralne prema islamu, hvala bogivima. :)

Evo ti meni navedi gdje Islam propagira diskriminaciju?
To sto se desava u nekim muslimanskim zemljama, je sasvim druga stvar!
To je isto da ti ja navedem da se u nekim krscanskim zemljama zabranjuje gradnja dzamija, spaljivaju se svete knjige Muslimana, zabranjuje se nosenje hidzaba zenama..itd itd!
Mislim da to nema nikakve veze da vjerskim ucenjima..ako cemo se sloziti!
Ti kazes da ga treba suzbiti..toliko o toleranciji!

Evo sta je Muhamed a.s govorio:

-Želi ljudima ono što želiš sebi.
-Allahu najdraže djelo je čuvanje jezika.
-Najviša dobrota i velikodušnost je: da obilaziš onoga ko tebe ne obilazi; da dadneš onome koji je tebe odbio, i da oprostiš onome ko je tebi nepravdu učinio.
-Kada htjedneš da otkriješ nečije sramote - sjeti se svojih mana i nedostataka!-

Iskoristi pet stvari, dok te nije spriječilo drugih pet:
- život, prije smrti,
- zdravlje, prije bolesti,
- slobodno vrijeme, prije zauzetosti,
- mladost, prije starosti,
- bogatstvo, prije neimaštine.

pjosip je napisao/la:
Naporan je postao ovaj verbalni (za sada) samoubojica-bombaš.

Dobije odgovor na pitanje i onda naplavi forum kilometarskim postom i milijunom pitanja kojeje očito pripremala neka služba kod Muslimana kojoj je namjera dokazivati nekakav religijski prestiž pred kršćanstvom.

Daj shvati čovječe!

Mi vjerujemo u jednog Boga ili čovjeka, i pritom mi je sasvim svejedno da idem mozak prikivati na otkrivanje pitanja da li je čovjek ili Bog - koji je bio jedan od nas.

Jedan od nas, znači koji je za života bio sve samo ne slavan, uspješan, bio je običan, ubilo ga (razapelo), bojao se smrti (Oče, zašto si me ostavio?), koji nije pozvao svoje vojske da ga oslobode smrtnog straha nego je, poput svih nas, ostao malen, prezren i neuspješan.

E vidiš, ta njegova običnost, činjenica da nikom nije glavu odrubio, zaglupio ovaj svijet potezima poput ženidbe 9-godišnje djevojčice (sad čitam na jedom sajtu da je ustvari Ajša imala čak 8), nikakvih časti sebi tražio - ništa.

Meni je u biti svejedno da li je on čovjek, Bog, jedno ili drugo ili jedno i drugo. Ako postoji nekakav ideal čovjeka u kojeg želim vjerovati onda je to - Isus. Od nikog ništa nije uzeo, samo je dao i davao. Shvaćaš li sad razliku između kršćanske skromnosti kojoj težimo (i ne dostižemo je) i muslimanske sklonosti zlatu, počastima i titulama?

To je njegova pobjeda i sa takvim likom se ja mogu identificirati a ne sa nekakvim "slavnim" vojskovođom.

Nemoras biti tako nagal, arogantan..bi li Isus bio takav.
Ti kazes da je tebi svejedno sta je on?Bitno ti je da zivis onako kao sto je i on zivio!
Bez da te vređam, al kada bi se malo bolje upoznao sa Islamom, tj nacinom zivota iskrenog muslimana (ne terorista, ubica, mudzahedina, samoubca)..mozda bi uvidjeo da mi upravo zivimo tim zivotom!
Nasa razlika je u vjerovanju oko Isusa!Vi ga smatrate bozijim sinom, bogom..a mi bozijim robom, poslanikom!
Ostalo je identicno u osnovi!
Ja nemam namjeru da krscanima pripisujem ono sto pravi krscani nisu..ti pripisuj sta zelis!

Vrh

PostPostano: 20 vel 2011, 23:17 

Ada je napisao/la:
Ti kazes da je tebi svejedno sta je on?Bitno ti je da zivis onako kao sto je i on zivio!
Bez da te vređam, al kada bi se malo bolje upoznao sa Islamom, tj nacinom zivota iskrenog muslimana (ne terorista, ubica, mudzahedina, samoubca)..mozda bi uvidjeo da mi upravo zivimo tim zivotom!

Ne kažem ja, možda i bih, možda bi mi se svidjelo. Vjerujem da na pojedinim mikrolokacijama Muslimani stvarno žarko žive vjeru i da se to puno ljudi može svidjeti ali ja ne želim ništa mijenjati jer je ipak poslao sv. Pavla da izgradi Crkvu njegovu.

Poštujem ja druge kad hoću, ali kako je u BiH sve zatrovano politikom tako mi se i omrzio Islam. Ta Crkva je sad u velikim problemima a ja ne želim napuštati brod u problemima iako i sam nisam od neke pomoći.

Bit će nešto, dat će Bog! Dal je "naš", "vaš" ili "zajednički" - nije bitno. Ja ga najviše poznam preko onoga što je govorio i živio Isus. Samo tako! Ne mogu se identificirati sa mantranjem, sugestivnim rječnikom (rob, gospodar svjetova i ostale velike riječi) za ostvarivanje valjda nekog hipnotizerskog dojma. Ne mogu živjeti sapinjući sebe. Meni moj Isus oprašta moje nesavršenosti, plitkost - i ja opraštam drugima. Ja znam da nisam pozvan odvojit se od ove plitkosti i pomalo uživam u njoj. To je to. Ništa veliko za mene.
Oprostio je ubojici, znao je uživati u sitnim luksuzima (zaustavio je učenike koji su se bunili na ženu koja mu je prala noge skupocjenom mašću, sam je sebi birao društvo, a ne da bude stalno sa "pravovjernicima").

Ako je On mogao - mogu i ja.

Citat:
Nasa razlika je u vjerovanju oko Isusa!Vi ga smatrate bozijim sinom, bogom..a mi bozijim robom, poslanikom!

Mislim da te (vas?) je u želji da dokažeš nekakav prestiž obuzela prevelika formalnost. Ako i nije Bog - za nas ga je rastumačio tako dobro da se ni Bog neće ljutiti ako ovoga zovemo Bogom. Ša sad,mislim ispada po vama da je taj Bog koji je stvorio sve tašt na titulu?

Ne budite sitničavi, ti misliš da možeš podilaziti Bogu zato što ćeš ga zvati "jednim i jedinim"? Misliš da Ga briga? Misliš da je tašt poput nekakvih ljudskih kraljeva/sultana? Lijepo piše čak i u Sarom Zavjetu da će ljudskom umu ostati nedostupno shvatit Ga potpuno.

Mnogoboštvo je poraženo. Došlo je vrijeme da razvijamo humanizam. Ljubav prema čovjeku ili Čovjeku baš kao što ju je On imao. Put nam je poznat.

Eto, dobro govorim ali sam poput svakog katolika daleko od toga... :zubati

Vrh

PostPostano: 21 vel 2011, 17:20 

Ne muislim da sam kao kršćanin pametniji od drugih koji promišljaju Boga,ali odgovaram Adi-ako znaš kuran napamet-a ne znam što uopće nekom koristi nešto znati napamet-za ovu raspravu bilo bi dobro da malo više znaš o kršćanstvu.Biti kršćanin je privilegija i odgovornost,prije svega prema vlastitom životu.Ti mješaš i povijest i filozofiju i teologiju,postavljaš profana pitanja,kao da kršćanina zbuniš igrom riječi Ako je tebi sve jasno jer znaš Kuran napamet meni-a ipak ostajem kršćanin-nije ništa jasno,jer moja vjera je tajna,a mani kao slabom čovijeku ostaje VJERA,NADA I LJUBAV.Pozdrav.

Vrh

PostPostano: 21 vel 2011, 18:40 

Ada je napisao/la:

Ja nemam namjeru da krscanima pripisujem ono sto pravi krscani nisu..ti pripisuj sta zelis!

Vjerujem da pravi musliman ima život vječni ako živi po pravilima Kurana,
kao što je najveća zapovijed u kršćana : 'ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe"
tako i u Kuranu ima mnogo sličnih upisa.

Jedino što je sporno to što pravih vjernika je malo t.j. nije ih toliko malo nego ih je manje
od ostalih. Sve to vidimo kroz režime koji vladaju u takvim zemljama.
Općenito je malo pravih vjernika i kod kršćana ali su dosegli viši stupanj snošljivosti.

Vrh

PostPostano: 21 vel 2011, 19:09 

i_jopet je napisao/la:
Ada je napisao/la:

kao što je najveća zapovijed u kršćana : 'ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe"

Jedino što je sporno to što pravih vjernika je malo t.j. nije ih toliko malo nego ih je manje
Općenito je malo pravih vjernika i kod kršćana ali su dosegli viši stupanj snošljivosti.

Koje rezime,u vecini Islamskih zemalja vladaju antiislamski diktatori.

Vrh

PostPostano: 21 vel 2011, 19:23 

zapovjednik je napisao/la:
i_jopet je napisao/la:

Ima i toga, nije nimalo bolja situacija u islamističkim uređenjima i ovim diktaturama.
S tom razlikom što je veća tolerancija prema nemuslimanima ipak u ovim diktaturama.

Vrh

PostPostano: 21 vel 2011, 19:26 

i_jopet je napisao/la:

Ima i toga, nije nimalo bolja situacija u islamističkim uređenjima i ovim diktaturama.
S tom razlikom što je veća tolerancija prema nemuslimanima ipak u ovim diktaturama.

Navedi mi jednu Islamisticku drzavu gdje je netolerancija prema nemuslimanima velika.

Vrh

PostPostano: 21 vel 2011, 19:30 

i_jopet je napisao/la:

Navedi mi jednu Islamisticku drzavu gdje je netolerancija prema nemuslimanima velika.

Saudijska Arabija, gdje ćeš veći primjer.

Vrh

PostPostano: 21 vel 2011, 19:37 

pjosip je napisao/la:
Ada je napisao/la:

Ne kažem ja, možda i bih, možda bi mi se svidjelo. Vjerujem da na pojedinim mikrolokacijama Muslimani stvarno žarko žive vjeru i da se to puno ljudi može svidjeti ali ja ne želim ništa mijenjati jer je ipak poslao sv. Pavla da izgradi Crkvu njegovu.

Poštujem ja druge kad hoću, ali kako je u BiH sve zatrovano politikom tako mi se i omrzio Islam. Ta Crkva je sad u velikim problemima a ja ne želim napuštati brod u problemima iako i sam nisam od neke pomoći.

Bit će nešto, dat će Bog! Dal je "naš", "vaš" ili "zajednički" - nije bitno. Ja ga najviše poznam preko onoga što je govorio i živio Isus. Samo tako! Ne mogu se identificirati sa mantranjem, sugestivnim rječnikom (rob, gospodar svjetova i ostale velike riječi) za ostvarivanje valjda nekog hipnotizerskog dojma. Ne mogu živjeti sapinjući sebe. Meni moj Isus oprašta moje nesavršenosti, plitkost - i ja opraštam drugima. Ja znam da nisam pozvan odvojit se od ove plitkosti i pomalo uživam u njoj. To je to. Ništa veliko za mene.
Oprostio je ubojici, znao je uživati u sitnim luksuzima (zaustavio je učenike koji su se bunili na ženu koja mu je prala noge skupocjenom mašću, sam je sebi birao društvo, a ne da bude stalno sa "pravovjernicima").

Ako je On mogao - mogu i ja.

Citat:

Mislim da te (vas?) je u želji da dokažeš nekakav prestiž obuzela prevelika formalnost. Ako i nije Bog - za nas ga je rastumačio tako dobro da se ni Bog neće ljutiti ako ovoga zovemo Bogom. Ša sad,mislim ispada po vama da je taj Bog koji je stvorio sve tašt na titulu?

Ne budite sitničavi, ti misliš da možeš podilaziti Bogu zato što ćeš ga zvati "jednim i jedinim"? Misliš da Ga briga? Misliš da je tašt poput nekakvih ljudskih kraljeva/sultana? Lijepo piše čak i u Sarom Zavjetu da će ljudskom umu ostati nedostupno shvatit Ga potpuno.

Mnogoboštvo je poraženo. Došlo je vrijeme da razvijamo humanizam. Ljubav prema čovjeku ili Čovjeku baš kao što ju je On imao. Put nam je poznat.

Eto, dobro govorim ali sam poput svakog katolika daleko od toga... :zubati

Eselamualejkum!(mir Boziji na sve vas).

Tema je da li vjerujemo u Istog Boga?
U skladu stim cu reci svoje misljenje.
Vjerujemo da je Bog Jedan, da je isti onaj koji je stvorio sve oko nas , pa i nas same.Njemu je sve podrđeno, i on upravlja sa svim.
Razlika je sto muslimani vjeruju u jednog Boga (Allah-arapski- Jedan Bog), a Krscani Bogu pripisuju Trojstvo (Sin, Duh, Otac) Jednog Boga.(nadam se da sam dobro rekao).
Tesko cemo jedni drugima objasniti ono drugo, ali u sustini cemo se sloziti, Bog je Jedan, posmatrali ga mi na ovaj ili onaj nacin.

Ti mislis da sam ja formalan!
Samo cu ti reci da sam musliman koji praktikuje svoju vjeru, pa ako zelis saznaj sta to podrazumjeva.
Daleko je to od formalnosti druze moj.

i_jopet je napisao/la:
Ada je napisao/la:

Ovdje se nema sta dodati.
Da svi cuvaju svoju vjeru, zivjeli bi mnogo sretnije.Istina je da su kod mnogih puna usta i Isusa i Allaha, a kad treba udjelit novac, nevoljko to daju iako se prave da im je drago udjeljivati.
Trebali bi biti svjesni da je Bog taj koji daje opskrbu i vjerovat u to.Mozemo sebe lako testirat po tom pitanju..kada vidimo siromaha kako prosi, protumacimo nase reakciju

ponizni je napisao/la:
Ne muislim da sam kao kršćanin pametniji od drugih koji promišljaju Boga,ali odgovaram Adi-ako znaš kuran napamet-a ne znam što uopće nekom koristi nešto znati napamet-za ovu raspravu bilo bi dobro da malo više znaš o kršćanstvu.Biti kršćanin je privilegija i odgovornost,prije svega prema vlastitom životu.Ti mješaš i povijest i filozofiju i teologiju,postavljaš profana pitanja,kao da kršćanina zbuniš igrom riječi Ako je tebi sve jasno jer znaš Kuran napamet meni-a ipak ostajem kršćanin-nije ništa jasno,jer moja vjera je tajna,a mani kao slabom čovijeku ostaje VJERA,NADA I LJUBAV.Pozdrav.

Neznam Kuran napamet!Nema neke koristi nauciti pjesmu, a neznati o cemu govori!
Duznost svakog muslimana je slijediti Bozije rjeci, cuvat se zabrana, izvrsavati naređenja!
O krscanstvu znam mnogo, vjeruj mi..mnogo vise nego sto vi znate o Islamu, uvjeren sam!
Nasa rasprava je mozda krenula losim putem, ali evo izgleda da smo nasli put ka razmjeni misljenja i zdravom dijalogu bez provokacija.
Na kraju krajeva svima nama ostaje nada u Boziju Milost!

Iznjet cu nekolika hadisa (rjeci muhamea a.s) o Bozijoj Milosti (nadam se da je uredu).

Jedne prilike vidješe ashabi (prijatelji muhameda a.s) kako jedna zena uplaseno trći i nešto traži, pa kad nadje jedno malo dijete, zgrabi ga sva sretna i stavi sebi u krilo i poče ga dojiti. Allahov Poslanik saws reče:-Vidite li ovu ženu, da li bi ona bacila svoje dijete u vatru? Ashabi rekose: -Ne bi , tako nam Allaha! Tada Allahov Poslanik salallahu alejhi we selleme reče: - Allah je milostiviji svojim robovima od ove majke prema svome djetetu." ( hadis bilježi imam Buharija)

Rekao je Allahov Poslanik Muhammed s.a.w.s: - "Zaista, Allah ima sto milosti (rahmeta), od kojih je samo jednu poslao među ljude, životinje,insekte i džinne, pa se oni s tom jednom milosću međusobno paze i međusobno su milostivi, tako da je njome i životinja milostiva prema svome mladunčetu! A ostavio je devedeset i devet milosti kojima će se smilovati Svojim robovima na Sudnjem danu." (Muslim)

Ibn 'Abbas r.a. kazuje da Allahov Poslanik s.a.v.s. prenosi od Uzvišenog Allaha i kaže: "Uzvišeni Allah je odredio šta je dobro, a šta je zlo, i objasnio: ko naumi da učini dobro djelo, pa ga ne učini, Allah mu ga upiše kao da ga je i učinio, a ko naumi da učini dobro i učini ga, Allah mu upiše nagradu od deset do sedam stotina puta, ili još mnogo veću. Ko naumi da učini loše djelo, pa ga ne učini, Allah mu to upiše kao dobro djelo, a ko naumi da ucini loše djelo i učini ga, Allah mu upiše samo jedno loše djelo." Bilježe Buhari i Muslim.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 26  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: