|
|
Stranica: 5/8.
|
[ 180 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Primarijus
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 16:23 |
|
|
Citat: Mislim da su hrvatski podatci najrelevantniji.15 000 ćetnika pobili i uništili 500 tenkova. Hrvati uvijek pobiju više neprijatelja nego što ih napada,i unište više tehnike od postojeće. Na čije podatke se ti referiraš uopće? Ako nemate ništa pametno i konstruktivno za napisati nemojte zasravati temu.
_________________ 5. avgust 1995. - Dan ujedinjenja Srbijanaca i Srba iz regiona.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 16:24 |
|
|
Primarijus je napisao/la: Citat: Mislim da su hrvatski podatci najrelevantniji.15 000 ćetnika pobili i uništili 500 tenkova. Hrvati uvijek pobiju više neprijatelja nego što ih napada,i unište više tehnike od postojeće. Na čije podatke se ti referiraš uopće? Ako nemate ništa pametno i konstruktivno za napisati nemojte zasravati temu. Mile Dedaković Jastreb april 1992. Oćeš video zapis ?
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 16:34 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 16:37 |
|
|
Ako je to i rekao, nitko od nas nije citirao te brojke, pa ne razumijem kome ti odgovaraš uopće? Koliko znam procjena tadašnjeg hrvatskog vrha o gubitcima jna i srpskih paravojnih formacija je od 6-8 tisuća poginulih u čitavoj istočnoj slavoniji, naravno većina se odnosi na Vukovar. Špekulira se o tome puno jer od srpskih izvora dolaze kontradiktorni neslužbeni podatci, prvo iz 1992. podatak o 830 poginulih i 5 tisuća ranjenih vojnika JNA u istočnoj slavoniji, onda Panić 2001. iznosi podatak o 1500 poginulih vojnika jna samo u Vukovaru, pa onda podatci gdje jedna jedinica ima omjer poginulih i ranjenih 1:2, a druga 1:10 ili 1:40 u pojedinim danima.
_________________ 5. avgust 1995. - Dan ujedinjenja Srbijanaca i Srba iz regiona.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 16:43 |
|
|
Primarijus je napisao/la: Ako je to i rekao, nitko od nas nije citirao te brojke, pa ne razumijem kome ti odgovaraš uopće? Koliko znam procjena tadašnjeg hrvatskog vrha o gubitcima jna i srpskih paravojnih formacija je od 6-8 tisuća poginulih u čitavoj istočnoj slavoniji, naravno većina se odnosi na Vukovar. Špekulira se o tome puno jer od srpskih izvora dolaze kontradiktorni podatci, prvo iz 1992. podatak o 830 poginulih i 5 tisuća ranjenih vojnika JNA u istočnoj slavoniji, onda Panić 2001. iznosi podatak od 1500 poginulih vojnika jna samo u Vukovaru, pa onda podatci gdje jedna jedinica ima omjer poginulih i ranjenih 1:2, a druga 1:10 ili 1:40 u pojedinim danima. Stavio sam ti link iznad tvog posta pa poslušaj od 4:30 minute počinje. 15 000 pobili,45 000 izbacili iz stroja,i oko 400 tenkova uništili. Pazi nije on neki beznačajan lik,nego prvi čovjek odbrane Vukovara. Ti vijeruješ tim podacima ?
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 16:46 |
|
|
Ja raspravljam o srpskim podatcima i izvorima i naveo sam ih sve, nisam uopće spominjao hrvatske brojke.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 16:49 |
|
|
Primarijus je napisao/la: Ja raspravljam o srpskim podatcima i izvorima i naveo sam ih sve, nisam uopće spominjao hrvatske brojke. Ok.Stalno se priča kako Srbi manipulišu i izmišljaju brojkama,a evo Hrvati nimalo ne zaostaju.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 17:11 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: Evo da ne bi ispalo da sam brojke izmislio u svojoj glavi. https://youtu.be/eX62l6pgEM0?si=kZ92J5fOiBsKRCN0Politički govor ti je izvor, vidi se da si srbin. Ovdi svi sugovornici ističu da je tesko tocno utvrdit egzaktne brojeve jer su sve vojske nepouzdane u svojim informacijama al evo tebe padobranca da se nalupetaš.
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 17:21 |
|
|
Kajkic vec neko vrijeme iznosi precizne spiskove, imena prezimena poginulih cetnika, brojka je impozantna.
Nitko ga demantirao nije.
Inace, pojam unisteni tenk je varijabilan, mnogi od tih tenkova se odslepaju na remont. I on se vraca u bitku, a posada ovisno o sreci, nekad poginu nekad ne.
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 17:23 |
|
|
Sto se tice samog Vukovara, za nas nemjerljivo bitna, vezali cetnike 3 mjeseca na ulicnim bitkama, dovoljno da se Vinkovci i Osijek obrane.
Velika greska cetnickih generala, sto i sami priznaju, ali iih yebe. Samo su svoje ljude potrosili u ulicnim bitkama za grad kojeg su samo trebali opkoliti i produziti dalje.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 17:30 |
|
|
Nemam nikakvih iluzija o srpskoj numerologiji, pa bila i službena. Ne samo bajke o Jasenovcu, nego uzmimo 1. svjetski rat.
1. u Versaillesu je kao utvrđeno da je Srbija imala ukupno gubitke od 750.000 mrtvih. Ukupno. Kako su došli do toga, ne znam.
2. zatim su 1980ih srpski povjesničari i drugi, kao došli do spoznaje d aje Srbija imala mrtvih 1.250.000, dakle 500.000 više nego što je utvrđen 1919. I to je brojka koju u Srbiji i drugdje Srbi stalno navode.
3. no, u 21. stoljeću je rusko-američki demograf, ne sjećam se imena, došao da je ukupan broj mrtvih u Srbiji u 1. svjetskom ratu od 450-500.000, dakle i manji nego u Versaillesu. Koliko su pouzdani njegvi izračuni, isto ne znam, no bar su temeljeni na nekoj demografiji.
Dakle, glede srpske numerologije- tu ne vjerujem upravo ništa.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 17:31 |
|
|
Imota je napisao/la: Graničar18 je napisao/la: Evo da ne bi ispalo da sam brojke izmislio u svojoj glavi. https://youtu.be/eX62l6pgEM0?si=kZ92J5fOiBsKRCN0Politički govor ti je izvor, vidi se da si srbin. Ovdi svi sugovornici ističu da je tesko tocno utvrdit egzaktne brojeve jer su sve vojske nepouzdane u svojim informacijama al evo tebe padobranca da se nalupetaš. Podatke nije iznio bilo ko,nego prvi čovjek odbrane Vukovara.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 17:33 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: Imota je napisao/la: Politički govor ti je izvor, vidi se da si srbin.
Ovdi svi sugovornici ističu da je tesko tocno utvrdit egzaktne brojeve jer su sve vojske nepouzdane u svojim informacijama al evo tebe padobranca da se nalupetaš.
Podatke nije iznio bilo ko,nego prvi čovjek odbrane Vukovara. Na političkom skupu. Imam mu i knjigu tu je realniji mada i dalje ne moze izbjeć hvalisanje ipak oprezniji s brojkama. Nije ni on imun od političkog nastupa.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 17:37 |
|
|
U svakom slučaju i jna generali su složni da je jna umrla u vukovaru, i vojnički i moralno. Cak je i samom miloševiću dobro doslo da politički sahrani jna soldatesku.
Meni nije jasna ni organizacija srba oko Vukovara zašto su se podilili u 2 operacijske grupe? Dosta čudan pristup.
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 17:42 |
|
|
Sudeci po Srbima, oni su u prvom i drugom svjetskom ratu svi pobijeni pa opet rodjeni odnosno nije jasno kako ih danas ima 6, 7 ili 8 milijuna a da su toliko stradali.
Srbi i brojke, cudesna matematika, ljudi koji tvrde da su ustase pobili 700000 Srba u Jasenovcu, a nikada nisu niti ce ikada moci objasniti kako to da je nakon WWII broj i % Srba na podrucju Potkozarja, Prijedora, Banjaluke, bosanske Krajine, zapadne Slavonije, porastao.
700000 ljudi, da je toliko Srba ubijeno, njih nakon `46 ne bi bilo zapadno od rijeke Vrbas.
Vole da lazu, i to mnogo.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 17:50 |
|
|
Sudeći po Hrvatima i hrvatskim izvorima Srbi su izgubili svu vojsku i tehniku na Vukovaru i Brodu. Čudi me da su Srbi poslije Vukovara i Broda imali živog vojnika i upotrebljiv tenk. https://youtu.be/7TEpqcOgjvs?si=w4b21Qfu1o-ZnOCn
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 17:54 |
|
|
Evo ga s isječkom vijesti s državne televizije. To ti je relevantan argument.
Valjda ravnaš po srpskom u vas je normalno tvrdit da vas je u nekom ratu poginilo milijun. Vi, kinezi i rusi tu ste negdi po gubicima.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 17:59 |
|
|
crni_bombarder je napisao/la: Kajkic vec neko vrijeme iznosi precizne spiskove, imena prezimena poginulih cetnika, brojka je impozantna.
Nitko ga demantirao nije.
Inace, pojam unisteni tenk je varijabilan, mnogi od tih tenkova se odslepaju na remont. I on se vraca u bitku, a posada ovisno o sreci, nekad poginu nekad ne. Vidio sam, objavio je dosad 900 imena, uglavnom poginulih u borbama u Vukovaru i okolici. Vidjet ćemo do koje brojke će dogurati. Po srpskim podatcima, TO iz vukovara i okolice (pobunjenici) je imala 201 poginulog vojnika, spominju i 147 srpskih civila, ali ne navode nikakav kontekst pogibije.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 18:00 |
|
|
Imota je napisao/la: Evo ga s isječkom vijesti s državne televizije. To ti je relevantan argument.
Valjda ravnaš po srpskom u vas je normalno tvrdit da vas je u nekom ratu poginilo milijun. Vi, kinezi i rusi tu ste negdi po gubicima. Zar je moguće da HTV laže ?
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 18:09 |
|
|
crni_bombarder je napisao/la: Sto se tice samog Vukovara, za nas nemjerljivo bitna, vezali cetnike 3 mjeseca na ulicnim bitkama, dovoljno da se Vinkovci i Osijek obrane.
Velika greska cetnickih generala, sto i sami priznaju, ali iih yebe. Samo su svoje ljude potrosili u ulicnim bitkama za grad kojeg su samo trebali opkoliti i produziti dalje. nisu mogli produžiti dalje, jer su im snage između Vukovara i Osijak bile ugrožene hrvatskim pokušajima da povežemo Vukovar i Nuštar. Dok Vukovar nije opkoljen, čitava srpska sila sjverozapadno od grada je bila zapravo mostobran, a to je uvijek ugroženo. Njima je trebalo da očiste prostor u zaleđu.
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 18:11 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: Imota je napisao/la: Evo ga s isječkom vijesti s državne televizije. To ti je relevantan argument.
Valjda ravnaš po srpskom u vas je normalno tvrdit da vas je u nekom ratu poginilo milijun. Vi, kinezi i rusi tu ste negdi po gubicima. Zar je moguće da HTV laže ? Vi u srbiji kad nesto kazu na drzavnoj televiziji i to u ratnim okolnostima uzimate zdravo za gotovo? Sad vec ne znam jel se pravis glup il to ide prirodno.
|
|
Vrh |
|
|
Noname01
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 18:12 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: Imota je napisao/la: Evo ga s isječkom vijesti s državne televizije. To ti je relevantan argument.
Valjda ravnaš po srpskom u vas je normalno tvrdit da vas je u nekom ratu poginilo milijun. Vi, kinezi i rusi tu ste negdi po gubicima. Zar je moguće da HTV laže ? Za vas male mace,ali da se topio vas oklop u Derventi i Brodu,vjeruj mi je. Naravno da će napuhavati ovi,ali za vas i Bošnjake su male mace čak i Smiljko Šagolj.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 18:16 |
|
|
Srbi jedino znaju zatrolati i zasrati svaku ozbiljnu temu.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar18
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 18:22 |
|
|
Imota je napisao/la: Graničar18 je napisao/la: Zar je moguće da HTV laže ? Vi u srbiji kad nesto kazu na drzavnoj televiziji i to u ratnim okolnostima uzimate zdravo za gotovo? Sad vec ne znam jel se pravis glup il to ide prirodno. Nisam iz Srbije.To je bio više odgovor onima što su počeli izvlačit podatke iz 1.svj.rata na temi.
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 23 stu 2023, 19:15 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: Imota je napisao/la: Vi u srbiji kad nesto kazu na drzavnoj televiziji i to u ratnim okolnostima uzimate zdravo za gotovo?
Sad vec ne znam jel se pravis glup il to ide prirodno.
Nisam iz Srbije.To je bio više odgovor onima što su počeli izvlačit podatke iz 1.svj.rata na temi. Naše maksimalističke brojke umanjiti 3 puta. Srbijanske minimalističke izvore uvećat 3 puta. Znači vjerovatno je realan broj poginulih srpskih snaga na Vukovaru 4500-5000, a kad tomu pridodamo ranjenike/izbačene iz stroja, to su itekako respektabilne brojke za jedan mali grad. Takodjer valja dodati i ove paravojne iz Srbije, lokalne četnike i bandite raznih profila.Njih je takodjer zaginuo nemali broj, ne koliko formalne JNA al sigurno značajna brojka.
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|