|
|
Stranica: 8/16.
|
[ 390 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
zalutala
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 20 sij 2024, 17:48 |
|
|
dunno je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Nikakav asteroid nije udario u planetu. Osim u holivudskim fantazijama.
Reci to @zalutaloj, ona tvrdi da su evolucija, asteroid i dinosauri u skladu s kršćanstvom i Postankom. Nas dvojica se slažemo barem u tome da se te stvari ne mogu logički pomiriti. Fascinantan si. Kako ti umiješ izokrenuti nečije pisanje, ma milina za čitanje.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 20 sij 2024, 17:52 |
|
|
Citat: Postavila sam video u kojem Dawkins legitimizira stvaranje(dizajn). Njegova teorija je da je u nekoj davnoj prošlosti negdje u svemiru neka civilizacija tehnološki visoko evoluirala, dizajnirala život i posijala ga na zemlju. Budući da je Dawkins legitimizirao stvaranje, onda je sasvim legitimno pitanje ako Bog nije Stvoritelj tko je onda? Kakve to veze ima sa religijskim "bogom" koji je navodno van prostora i vremena i koji je svemoguć i stvoritelj svemira? Čovjek je rekao da je to jedno od mogućih objašnjenja što se tiče hipotetskog inteligentnog dizajna, nije rekao da se to dogodilo. Mi smo kao ljudi genetski redizajnirali odnosno stvorili mnoge podvrste mačaka i pasa,po definiciji smo stvoritelji tih konkretnih pasmina, ali nismo stvoritelji same vrste i života niti smo nadnaravni zbog toga.
_________________ 5. avgust 1995. - Dan ujedinjenja Srbijanaca i Srba iz regiona.
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 20 sij 2024, 17:54 |
|
|
Dawkins tu nije iznio nikakvu teoriju nego običnu hipotezu. I to hipotezu u neformalnom razgovoru. Naša Kvačica je napisao/la: Odgovor je ne znamo i preostaje nam samo da vjerujemo, tj. pogađamo. Preostaje nam da tražimo odgovore, a ne da se nužno zadovoljavamo dogmatskim samo zato što se bojimo nepoznanica.
|
|
Vrh |
|
|
zalutala
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 20 sij 2024, 17:57 |
|
|
Primarijus je napisao/la: Citat: Postavila sam video u kojem Dawkins legitimizira stvaranje(dizajn). Njegova teorija je da je u nekoj davnoj prošlosti negdje u svemiru neka civilizacija tehnološki visoko evoluirala, dizajnirala život i posijala ga na zemlju. Budući da je Dawkins legitimizirao stvaranje, onda je sasvim legitimno pitanje ako Bog nije Stvoritelj tko je onda? Kakve to veze ima sa religijskim "bogom" koji je navodno van prostora i vremena i koji je svemoguć i stvoritelj svemira? Čovjek je rekao da je to jedno od mogućih objašnjenja što se tiče hipotetskog inteligentnog dizajna, nije rekao da se to dogodilo. Mi smo kao ljudi genetski redizajnirali odnosno stvorili mnoge podvrste mačaka i pasa,po definiciji smo stvoritelji tih konkretnih pasmina, ali nismo stvoritelji same vrste i života niti smo nadnaravni zbog toga. Polako, udahni i pročitaj naziv teme: Ateizam. R. Dawkins je ateist, na ovoj temi je potpuno legitimno razgovarati o njemu. Njegovo stajalište je da je stvaranje legitimno/legitimizirao ga je u videu koji sam postavila), teorija je da su izvanzemaljci dizajnirai i posijali život na zemlji. U čemu je problem ako na temi Ateizam, razgovaramo o ateistu i njegovim stajalištima? Ponavljam, Dawkins je javna osoba i legitimno je propitkivati njegova stajališta
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 20 sij 2024, 18:00 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Odgovor je ne znamo i preostaje nam samo da vjerujemo, tj. pogađamo. Ne i ne. Preostaje nam da kažemo da NE ZNAMO i tu priča staje. To je jedini ispravan odgovor. Kakvo pogađanje i pretvaranje da znamo nešto ako sam kažeš da ne znamo?
_________________ 5. avgust 1995. - Dan ujedinjenja Srbijanaca i Srba iz regiona.
|
|
Vrh |
|
|
zalutala
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 20 sij 2024, 18:14 |
|
|
Možda sam i pogriješila, Dawkins ipak ostavlja neku malu mogućnost za postojanje nadnaravnog kreatora. Ako ostavlja makar i tako malu mogućnost jel onda ateist ili agnostik? Prof Dawkins said that he was "6.9 out of seven" sure of his beliefs: "I think the probability of a supernatural creator existing is very, very low," he explained. https://theweek.com/religion/religion/4 ... e-agnostic
|
|
Vrh |
|
|
VBA2024
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 20 sij 2024, 18:42 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: vjerujemo, tj. pogađamo. Zašto ne kladimo pri čemu je duša ulog ?
_________________ Iuste ambulans coram Deo pretium non habet Tko pronađe sarkazam nek si ga zadrži.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 20 sij 2024, 18:56 |
|
|
Primarijus je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Odgovor je ne znamo i preostaje nam samo da vjerujemo, tj. pogađamo. Ne i ne. Preostaje nam da kažemo da NE ZNAMO i tu priča staje. To je jedini ispravan odgovor. Kakvo pogađanje i pretvaranje da znamo nešto ako sam kažeš da ne znamo? Vrtimo se u krug. Kako rekosmo ranije, ne znaš hoćeš li se ujutro probuditi ali opet nadaš se, planiraš sutra, i radiš mali milijun životnih izbora na osnovu svojih pretpostavki. Krhko je znanje. Bez pretpostavki se ne bi mogli pomaknuti.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1071 of 2558 - 41.87%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 20 sij 2024, 19:38 |
|
|
Svi ljudi koji žive integrirani u moderna društva su ateisti. Jedan dio tih ateista se lažno naziva vjernicima, koji u svojoj glavi stvaraju personaliziranog boga.
To je bog koji im istovremeno ne zamjeri na grijesima koje vole činiti, dok im u teškim trenucima pruža psihološku pomoć.
_________________ Hrvatska Hrvatom!
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 20 sij 2024, 20:03 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Primarijus je napisao/la: Ne i ne. Preostaje nam da kažemo da NE ZNAMO i tu priča staje. To je jedini ispravan odgovor. Kakvo pogađanje i pretvaranje da znamo nešto ako sam kažeš da ne znamo?
Vrtimo se u krug. Kako rekosmo ranije, ne znaš hoćeš li se ujutro probuditi ali opet nadaš se, planiraš sutra, i radiš mali milijun životnih izbora na osnovu svojih pretpostavki. Krhko je znanje. Bez pretpostavki se ne bi mogli pomaknuti. Ne vrtimo se u krug nego ti sve relativiziraš i svodiš na isti nazivnik, sad smo govorili o nastanku svemira i života gdje si rekao da trebamo pogađati što je istina i ti sad odjednom govoriš o svakodnevnom životu i da ti trebaju pretpostavke da se pomakneš. Drugim riječima, treba ti veliki tata na nebu da te vodi za ručicu, voli i čuva jer nisi dovoljno jak da podneseš stvarnost i surovost života i potrebno ga je izmisliti ako ne postoji. Ok, živi i razmišljaj tako ako hoćeš, nisam ja ovdje na misiji prevođenja vjernika u ateiste.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 20 sij 2024, 22:08 |
|
|
Primarijus je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Vrtimo se u krug. Kako rekosmo ranije, ne znaš hoćeš li se ujutro probuditi ali opet nadaš se, planiraš sutra, i radiš mali milijun životnih izbora na osnovu svojih pretpostavki.
Krhko je znanje. Bez pretpostavki se ne bi mogli pomaknuti.
Ne vrtimo se u krug nego ti sve relativiziraš i svodiš na isti nazivnik, sad smo govorili o nastanku svemira i života gdje si rekao da trebamo pogađati što je istina i ti sad odjednom govoriš o svakodnevnom životu i da ti trebaju pretpostavke da se pomakneš. Drugim riječima, treba ti veliki tata na nebu da te vodi za ručicu, voli i čuva jer nisi dovoljno jak da podneseš stvarnost i surovost života i potrebno ga je izmisliti ako ne postoji. Ok, živi i razmišljaj tako ako hoćeš, nisam ja ovdje na misiji prevođenja vjernika u ateiste. Slušaš li sam sebe: Prvo kažeš NE ZNAMO, s čime se ja naravno složim. Onda kažeš ja ne mogu podnijeti stvarnost. Kakvu stvarnost ako NE ZNAMO stvarnost? Najprije ne znamo kakva je, onda ti odjednom znaš da je surova? Ja pogađam ima veliki tata, ti pogađaš nema. Ne podnosim nikakvu surovost života, zapravo mi je prekrasno Bogu hvala. Živim vrhunski život na planeti Zemlji. Nadam se da je i tebi ugodno.
1071 of 2558 - 41.87%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 20 sij 2024, 22:26 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Pa, ima kemikalija s kojima možeš isto doživjeti. I bit još bliže tvorcu. Možda čak možeš bit tvorac.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 20 sij 2024, 22:32 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Pa, ima kemikalija s kojima možeš isto doživjeti. I bit još bliže tvorcu. Možda čak možeš bit tvorac. Junuze prestar si da se sad počneš drogirati. Držimo se sporta, evo pao snijeg!
1071 of 2558 - 41.87%
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 20 sij 2024, 22:36 |
|
|
Sasvim sam zadovoljan stvarnošću i ne treba mi nevidljivo biće koje mi pomaže ili odmaže u životu. Da mi treba, vjerojatno bih posegnuo za nečim, kemikalijama, alkoholom, religijom...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 20 sij 2024, 22:47 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Sasvim sam zadovoljan stvarnošću i ne treba mi nevidljivo biće koje mi pomaže ili odmaže u životu. Da mi treba, vjerojatno bih posegnuo za nečim, kemikalijama, alkoholom, religijom... Htio ili ne, živiš u Božjoj kreaciji. Btw, nije On nevidljiv.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 20 sij 2024, 23:42 |
|
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 21 sij 2024, 10:56 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Sasvim sam zadovoljan stvarnošću i ne treba mi nevidljivo biće koje mi pomaže ili odmaže u životu. Da mi treba, vjerojatno bih posegnuo za nečim, kemikalijama, alkoholom, religijom... Za sad imaš osjećaj, zahvaljujući užurbanom životu i lažnom osjećaju sigurnosti da ti ne treba pomoć, ali kad tad će ti doći trenutak gdje ćeš biti pogubljen i sam u svom jadu. Pripremi se da ćeš kad tad morat birat između kemikalija, alkohola, samoubojstva ili vjere...
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 21 sij 2024, 11:00 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Tko zna koliko kreacija i bogova ima. Možda se neki mladi alien samo zajebava. https://youtube.com/shorts/-gIcpOeis0k? ... zjWK2szqswKoliko god razum navodi na to da mora postojati neko više biće u svemiru, opet do vjere u Boga dovodi osobno izkustvo Boga. Većinom ljudi tek nakon osobnog izkustva, počnu čitat Bibliju i živiti po njoj, a neki možda i neke druge vjerske knjige. Mislim da Bog kad tad svakom pruži priliku...
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 21 sij 2024, 11:31 |
|
|
Daje ti on svaki dan priliku. Tvoje je da je iskoristiš a ne da čekaš vođenje u iskorištavanju prilika.
Znači, imaj djecu, radi, budi susjed, otac, sin, radnik kako treba i iskoristi prilike koje ti je dao. Nemoj klečat na koljenima i izgovarat riječi koje je tko zna tko smislio na nekom tripu.
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 21 sij 2024, 12:08 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Za sad imaš osjećaj, zahvaljujući užurbanom životu i lažnom osjećaju sigurnosti da ti ne treba pomoć, ali kad tad će ti doći trenutak gdje ćeš biti pogubljen i sam u svom jadu. Pripremi se da ćeš kad tad morat birat između kemikalija, alkohola, samoubojstva ili vjere...
Nikad mi nije bilo jasno zašto vjernici misle da je ovo dobar argument. Ljudi se u jadu i nevolji okreću i islamu, budizmu, Jehovnim svjedocima... za što god prvo stignu. Ta činjenica sama po sebi ne govori ništa u prilog stvarnosti tih religija. Čak naprotiv.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 21 sij 2024, 12:10 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Tko zna koliko kreacija i bogova ima. Možda se neki mladi alien samo zajebava. https://youtube.com/shorts/-gIcpOeis0k? ... zjWK2szqswKoliko god razum navodi na to da mora postojati neko više biće u svemiru, opet do vjere u Boga dovodi osobno izkustvo Boga. Većinom ljudi tek nakon osobnog izkustva, počnu čitat Bibliju i živiti po njoj, a neki možda i neke druge vjerske knjige. Mislim da Bog kad tad svakom pruži priliku... Pa možda negdje i postoji više i neusporedivo inteligentnije biće od nas u ovolikom svemiru, ali to ne znači ni da je svemoguće niti da je stvoritelj nas samih, a pogotovo ne svemira. Vi tvrdite da postoji živo biće i svjesno biće koje je ne znam na koji način izvan prostora i vremena pucnulo prstima ili zaželjelo da se sve stvori i da je tako sve počelo. To je kume potpuno druga stvar od toga dali u svemiru postoje više i naprednija bića od nas.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 21 sij 2024, 12:10 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Daje ti on svaki dan priliku. Tvoje je da je iskoristiš a ne da čekaš vođenje u iskorištavanju prilika.
Znači, imaj djecu, radi, budi susjed, otac, sin, radnik kako treba i iskoristi prilike koje ti je dao. . Napreduješ Junuz Djipalo je napisao/la: Nemoj klečat na koljenima i izgovarat riječi koje je tko zna tko smislio na nekom tripu. Molitva je bitan aspekt vjere. Svojim riječima. Razgovor.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 21 sij 2024, 12:16 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Sasvim sam zadovoljan stvarnošću i ne treba mi nevidljivo biće koje mi pomaže ili odmaže u životu. Da mi treba, vjerojatno bih posegnuo za nečim, kemikalijama, alkoholom, religijom... Za sad imaš osjećaj, zahvaljujući užurbanom životu i lažnom osjećaju sigurnosti da ti ne treba pomoć, ali kad tad će ti doći trenutak gdje ćeš biti pogubljen i sam u svom jadu. Pripremi se da ćeš kad tad morat birat između kemikalija, alkohola, samoubojstva ili vjere... Pa dobro, religija eksploatira neznanje, strah od smrti, siromaštvo i težak život dajući obećanja da će biti bolje u idućem. I usput ti za svaki slučaj prijeti ako ne vjeruješ u to. Zbog toga organizirane religije toliko uspješno i posluju stotinama godina. Kako ne možete vidjeti da je to sve prevara? I to ona najstarija.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 21 sij 2024, 12:21 |
|
|
Primarijus je napisao/la: Pa dobro, religija eksploatira neznanje, strah od smrti, siromaštvo i težak život dajući obećanja da će biti bolje u idućem.
Koja religija? Dapače, moja religija stimulira i podstiče potragu za znanjem, radom, obrazovanjem itd.
|
|
Vrh |
|
|
Neznam
|
Naslov: Re: Ateizam Postano: 21 sij 2024, 13:03 |
|
|
Primarijus je napisao/la: dane-croatia je napisao/la: Za sad imaš osjećaj, zahvaljujući užurbanom životu i lažnom osjećaju sigurnosti da ti ne treba pomoć, ali kad tad će ti doći trenutak gdje ćeš biti pogubljen i sam u svom jadu. Pripremi se da ćeš kad tad morat birat između kemikalija, alkohola, samoubojstva ili vjere...
Pa dobro, religija eksploatira neznanje, strah od smrti, siromaštvo i težak život dajući obećanja da će biti bolje u idućem. I usput ti za svaki slučaj prijeti ako ne vjeruješ u to. Zbog toga organizirane religije toliko uspješno i posluju stotinama godina. Kako ne možete vidjeti da je to sve prevara? I to ona najstarija. Vjera i religija nisu isto. U Bibliji se od početka do kraja kritizira religija i religijski ljudi, što potpuno poništava argumente da je pisana u korist religije i religijske manipulacije. Pa šta misliš da je slučajno Biblija stoljećima bila nedostupna običnom ljudima, a prevođenje zabranjeno/cenzurirano. Spominjao sam već paralelu između dva poglavlja u Starom i Novom zavjetu gdje se na potpuno isti način kritiziraju i upozoravaju ljudi u božijoj službi što nedvosmisleno ukazuje na jednaku kvarljivost religije starozavjetnog judaizma i novozavjetnog kršćanstva. Ne samo da se u Novom zavjetu upozorava na trenutnu kvarljivost crkve nego se upozorava na istu stvar u budućnosti. Osim toga, Biblija apsolutno nije protiv znanja i znanosti, ali je protiv tzv. znanosti kojoj je ideologija negiranje Boga i koja je tom ideologijom limitirana. Takva ideološka znanost nije objektivna.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|