|
|
Stranica: 1/8.
|
[ 198 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
oak
|
Naslov: BiH vs Jugoslavija Postano: 06 ožu 2024, 20:07 |
|
Pridružen/a: 17 sij 2013, 23:28 Postovi: 2002 Lokacija: Kuhinja u Minken bojnoj
|
Nedavno je bila jedna mini rasprava šta je bolje za Hrvate u BiH. Je li to SFRJ ili ovakva BiH? Naglasak je na BH Hrvate, ne na Hrvatsku ili općenito Hrvate. Ja glasam za "nisam siguran." SFRJ je u kompletnom pogledu za Hrvate bila loša raspadom SFRJ nekih cca. 1.000.000 Hrvata ostaje izvan matice. Jel Hrvatu u BiH bilo bolje da smo unutra svi zajedno ili raspad prošle države gdje jednu državu kojom su bili nezadovoljni mijenjaju drugom u kojoj su podjednako nezadovoljni. Ako je nekom bilo dobro u SFRJ ne znači da je tada bilo bolje nego danas isto vrijedi i za BiH. Tema nema nikakve veze sa ideologijom ili nostalgijom. Samo čiste usporedbe tada i sada koliko se to uopće da usporediti. SFRJ minusi= zločini, jednoumlje, srpska dominacija, represija, država održavana na silu... SFRJ plus= relativno solidan standard 70 i 80ih godina. BIH minusi= kompromisni nastanak, pokušaj bošnjačke dominacije, unitarizam vs separatizam, loš standard, odlazak radne snage i općenito stanovništva... BiH plus=  nema rata
|
|
Vrh |
|
 |
VBA2024
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 06 ožu 2024, 20:15 |
|
|
U SFRJ je represija bila politička, u BiH je nacionalna, što je gore.
_________________ IQ based discrimination ftw
|
|
Vrh |
|
 |
Salivator
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 06 ožu 2024, 20:44 |
|
|
Isto kao da pitaš koji je zatvor bolji.
U prvom sam kratko bio, u ovom drugom sam fasovao doživotni, al možda me pomiluju.
_________________ -Poljska-Češka-Slovačka-Mađarska-Slovenija-Hrvatska-HercegBosna-
|
|
Vrh |
|
 |
oak
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 06 ožu 2024, 21:01 |
|
|
Salivator je napisao/la: Isto kao da pitaš koji je zatvor bolji.
U prvom sam kratko bio, u ovom drugom sam fasovao doživotni, al možda me pomiluju. Izmedju zatvora ima ogromnih razlika. Nije isto biti u nekom Norveškom zatvoru ili negdje u J. Americi.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 06 ožu 2024, 21:30 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 80721 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Bolje bit najviša kasta u BiH nego među nižim u Jugoslaviji.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 06 ožu 2024, 21:52 |
|
|
Profil pitanja pokazuje potpunu neobavijštenost o bliskoj prošlosti i sadašnjosti.
Ovo vam je bliska prošlost:
Po dossierima postoje podatci za BiH u 1980-im godinama: kao “državni neprijatelji", u postotcima su: Hrvati- 73,19%, Muslimani 16,83% i Srbi 15,62%.
U razdoblju od 1945. do 1966. bilo je među oficirima MUP-u BiH 2,75% Hrvata, 9,92% Muslimana i 87,13% Srba.
Od 1945. do 1991., glede nacionalnoga sastava UDBA/SDB BiH- 9,30% Hrvata, 23,60% Muslimana i 66,60% Srba.
Mostar je bio jugoslovenski grad sa srpskim nastavnim jezikom u svemu, od hrvatskoga ni 'h' ni u čemu.
Tko to uspoređuje, taj je mentalno poremećen.
|
|
Vrh |
|
 |
oak
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 06 ožu 2024, 22:54 |
|
|
Prestani vrijedjati neistomišljenike udbašu stari  koji veze nemaš sa BiH. Samim time nemaš šta tražiti na temi  iznesi mišljenje kao sav normalan svijet ili ga uopće ne iznosi.
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 06 ožu 2024, 22:59 |
|
|
oak je napisao/la: Prestani vrijedjati neistomišljenike udbašu stari  koji veze nemaš sa BiH. Samim time nemaš šta tražiti na temi  iznesi mišljenje kao sav normalan svijet ili ga uopće ne iznosi. Glupani se meni glede BH mogu obraćati jedino s naklonom do zemlje i puzanjem po podu da mi poljube skute. Ništa manje. Puzanje i poniznost.
|
|
Vrh |
|
 |
oak
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 06 ožu 2024, 23:09 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: oak je napisao/la: Prestani vrijedjati neistomišljenike udbašu stari  koji veze nemaš sa BiH. Samim time nemaš šta tražiti na temi  iznesi mišljenje kao sav normalan svijet ili ga uopće ne iznosi. Glupani se meni glede BH mogu obraćati jedino s naklonom do zemlje i puzanjem po podu da mi poljube skute. Ništa manje. Puzanje i poniznost. Sve OK, želja za dokazivanjem na forumu kao i arogancija prilikom nesigurnosti ne čine osobu pametnijom i bolje prihvaćenom. No ti si očito izabrao baš taj put. Kako rekoh tema se tiče Hrvata iz BiH, nije ti mjesto na njoj. Imaš drugih na kojima možeš dati svoj doprinos 
|
|
Vrh |
|
 |
Salivator
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 06 ožu 2024, 23:36 |
|
|
oak je napisao/la: Salivator je napisao/la: Isto kao da pitaš koji je zatvor bolji.
U prvom sam kratko bio, u ovom drugom sam fasovao doživotni, al možda me pomiluju. Izmedju zatvora ima ogromnih razlika. Nije isto biti u nekom Norveškom zatvoru ili negdje u J. Americi. Slažem se, al zatvor je zatvor. Nikakvi radni nalozi ni izlasci za vikend to ne popravljaju. U svakom trenutku znaš da si zatvorenik i želiš da se vratiš kući.
_________________ -Poljska-Češka-Slovačka-Mađarska-Slovenija-Hrvatska-HercegBosna-
|
|
Vrh |
|
 |
pomocnik kuhara
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 14:28 |
|
|
Po meni, BiH je višestruko bolja od Jugoslavije, samo što nije dovoljno dobra ovakva kakva jest. Uz ono što je nabrojao Hrobi o postotku progonjenih i udjelu u vojsci i policiji u odnosu na danas, te srbiziranim gradovima, treba dodati da su u Jugi bosanski Hrvati bili ekonomski zakinuti u odnosu na druga dva naroda, a u BiH su se uzdigli u odnosu na druga dva naroda.
_________________ lifetime ignore: 3 members (reason: personal insults). Since 24.11.2021. one less, since 30.10.2024. one more less
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 14:34 |
|
|
Za nas u BiH je naravno daleko bolja BiH sada nego Jugoslavija prije.
Imamo vlastitu lokalnu policiju i samoupravu, to nismo imali od Stjepana Kosače.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1197 of 2558 - 46.79%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
zaba1111
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 15:47 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: Profil pitanja pokazuje potpunu neobavijštenost o bliskoj prošlosti i sadašnjosti.
Ovo vam je bliska prošlost:
Po dossierima postoje podatci za BiH u 1980-im godinama: kao “državni neprijatelji", u postotcima su: Hrvati- 73,19%, Muslimani 16,83% i Srbi 15,62%.
U razdoblju od 1945. do 1966. bilo je među oficirima MUP-u BiH 2,75% Hrvata, 9,92% Muslimana i 87,13% Srba.
Od 1945. do 1991., glede nacionalnoga sastava UDBA/SDB BiH- 9,30% Hrvata, 23,60% Muslimana i 66,60% Srba.
Mostar je bio jugoslovenski grad sa srpskim nastavnim jezikom u svemu, od hrvatskoga ni 'h' ni u čemu.
Tko to uspoređuje, taj je mentalno poremećen. To je Poskok đak, a takvih je nekad i ovdje bilo više od pola, danas oko 20 posto, ali šute jer se većina ovdje prešaltala pa se ne osjećaju ugodno, dok par ovih najglupljih koji nisu još skontali da njihovi ovdje šute, se ovako svremenom jave i pokažu utjecaj svoje škole. Oni još vjeruju kako smo mi prodani za interese HR, kao da smo nekad imali više nego sad imamo, i da stoga svaki HR Hrvat treba skinuti šešir kad prolazi pored nekoga iz HB jer su ovi dali svoje kuće da bi ovi u HR imali svoje. Sjećam se jedne rasprave davno o tome, kad sam ja rekao da ja nisam svoju kuću da nikome nego sam još i kat na njoj podigao. 
|
|
Vrh |
|
 |
zaba1111
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 15:50 |
|
|
I valja dodati da su to onih čuvenih 30posto koji nikad nisu iskreno prihvatili HR državu kao i njihovi potomci tkzv. komići. Takvih ima i u HB, ali značajno manje, oko 5posto, ali ovdje su se nekad voljeli okupljati .
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 15:54 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: I valja dodati da su to onih čuvenih 30posto koji nikad nisu iskreno prihvatili HR državu kao i njihovi potomci tkzv. komići. Takvih ima i u HB, ali značajno manje, oko 5posto, ali ovdje su se nekad voljeli okupljati . Realno ih u RH ima od 15-20%.
|
|
Vrh |
|
 |
zaba1111
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 15:56 |
|
|
Dobro broj im se smanjuje, ali ipak mislim da nije manji od 20%
|
|
Vrh |
|
 |
pomocnik kuhara
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 16:10 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: zaba1111 je napisao/la: I valja dodati da su to onih čuvenih 30posto koji nikad nisu iskreno prihvatili HR državu kao i njihovi potomci tkzv. komići. Takvih ima i u HB, ali značajno manje, oko 5posto, ali ovdje su se nekad voljeli okupljati . Realno ih u RH ima od 15-20%. Govoriš možda o emocijama tih 15-20%. Inače, ne mogu zamisliti da itko normalan od njih želi da mu je Beograd glavni grad.
_________________ lifetime ignore: 3 members (reason: personal insults). Since 24.11.2021. one less, since 30.10.2024. one more less
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 16:24 |
|
|
pomocnik kuhara je napisao/la: Hroboatos je napisao/la: Realno ih u RH ima od 15-20%.
Govoriš možda o emocijama tih 15-20%. Inače, ne mogu zamisliti da itko normalan od njih želi da mu je Beograd glavni grad. Postoje razine svijesti. Koliko ih znam, oni žaluju za Yu i uopće ne razmišljaju. No ti razni Klasići, jakovine, Puhovski...trče u Beograd a nešto laju i komentiraju- što većinu školovanih Hrvata uopće ni ne zanima i ne znaju što se na istoku zbiva. Tih 15-20% bi zapravo htjeli, ako išta mogu formulirati, da RH nije samostalna zemlja s vojskom i ostalim, da Srbi, Muslimani ...slobodno lutaju Hrvatskom kako hoće, da se u školi veliča Jugoslavija i da kulturni tempo diktira Beograd s raznim Festovima, Bitefima i sl., a eventualno glede jezika da se resrbizira hrvatski jezik koliko ide, pa im smeta naravna individuacija svega hrvatskoga, od povijesti do umjetnosti i jezika i gospodarstva. Konačno, jedino što je ostalo od Bg međunarodnoga tipa je sajam knjiga, na koji svi ti Rudanice, Dežulovići, Jergovići....hodočaste. Oni nemaju pameti da išta bitno planiraju, nego jedino subverzivno djeluju na podkopavanju Hrvatske, pa što ispadne.
|
|
Vrh |
|
 |
nesorta
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 16:45 |
|
|
Govoriti o nekoj strašnoj represiji u SFRJ (izuzimajući period nakon 2 sv. rata) može balavac koji nije živjeo tada ili kriminalac. Mnogi koji su zatvarani zbog kriminala nakon raspada SFRJ hvalili su se da su ih proganjali jer su Hrvati i profitirali na tim pričama. Živio sam u to vrijeme i neznam nikoga da se žalio da ga režim nedužnog proganja niti sam ja za ikoga stekao takva objektivna i subjektivna zapažanja.
Šta je bolje za bh Hrvate? Svakako Jugoslavija. Što god sada pričali, protivnici YU i tadašnjeg režima bili su izuzetno rijetki. Veći je bio prostor , time i veće mogućnosi za mnogo šta. Sada su bh Hrvati manje više nepoželjni i u BiH i u Hrvatskoj.
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 16:53 |
|
|
nesorta je napisao/la: Šta je bolje za bh Hrvate? Svakako Jugoslavija. Što god sada pričali, protivnici YU i tadašnjeg režima bili su izuzetno rijetki. Veći je bio prostor , time i veće mogućnosi za mnogo šta. Sada su bh Hrvati manje više nepoželjni i u BiH i u Hrvatskoj. Ti to nas zajebavaš? BH Hrvati (s hrvatskom putovnicom) mogu slobodno poslovati, raditi, živjeti, školovati se od Portugala do Norveške?
|
|
Vrh |
|
 |
nesorta
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 16:58 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: nesorta je napisao/la: Šta je bolje za bh Hrvate? Svakako Jugoslavija. Što god sada pričali, protivnici YU i tadašnjeg režima bili su izuzetno rijetki. Veći je bio prostor , time i veće mogućnosi za mnogo šta. Sada su bh Hrvati manje više nepoželjni i u BiH i u Hrvatskoj. Ti to nas zajebavaš? BH Hrvati (s hrvatskom putovnicom) mogu slobodno poslovati, raditi, živjeti, školovati se od Portugala do Norveške? Vjerovatno bi mogli i sa YU pasošom. Promatram u širem kontekstu.
|
|
Vrh |
|
 |
oak
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 17:02 |
|
|
pomocnik kuhara je napisao/la: Hroboatos je napisao/la: Realno ih u RH ima od 15-20%.
Govoriš možda o emocijama tih 15-20%. Inače, ne mogu zamisliti da itko normalan od njih želi da mu je Beograd glavni grad. Ko se javlja  ti koji koristi imaš od ove nakaradne države kao i Hrvatske. Za bilo kakvu ozbiljnu diskusiju nisi relevantan. Ti zbog osobnih pogodnosti koje uživaš u ovakvom stanju a Hrobotaus jer nema veze s BiH i više mi sliči na dinosaurusa sa svojim razmišljanjem Inače s poskokom nemam nikakve veze, ali podržavam pravo svakome da izrazi svoje mišljenje pa i njima. Samo se vama starim komunistima ne svidja pluralizam Zašto vam smeta ovakva tema? Bio BG ili Sarajevo glavni grad u čemu je razlika običnom narodu (većini) ?
|
|
Vrh |
|
 |
oak
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 17:11 |
|
|
Čim se postavi pitanje koje ne odgovara lokalnim kabadahijama  koji sišu državne novce proglase te svakakvim, samo da ne sudjeluju u temi na konstruktivan način. Za sada su dvojica tu, najrevnijih 
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 18:11 |
|
|
nesorta je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Ti to nas zajebavaš? BH Hrvati (s hrvatskom putovnicom) mogu slobodno poslovati, raditi, živjeti, školovati se od Portugala do Norveške? Vjerovatno bi mogli i sa YU pasošom. Promatram u širem kontekstu. Što u širem kontekstu? Pretpostavimo da Hrvata iz BiH ne zanima ostatak Europe, nego samo bivša SFRJ, danas može slobodno živjeti, raditi, poslovati, školovati se u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji. U usporedbi s dobom SFRJ, izgubljene su mogućnosti u Beogradu i Srbiji, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori. I to je sve, zamijenili su mogućnosti iz te 4 ex-jugo države za mogućnosti u EU25 (EU27 minus Hrvatska i Slovenija, koje su imali pravo i u doba SFRJ), Norveškoj, Švicarskoj i Islandu.
|
|
Vrh |
|
 |
hilbert
|
Naslov: Re: BiH vs Jugoslavija Postano: 07 ožu 2024, 18:19 |
|
|
Definitivno Jugoslavija. Hrvatski nacionalizam je dosta kasnio za srpskim i vise je bio reakcija na potonji nego izraz antijugoslavizma. Hrvatska je pored Slovenije bila najbogatija i najrazvijenija republika u SFRJ. Tu pricu o tamnici hrvatskog naroda vrte samo uje. Klasik ujske lobotomije: nisi mogao biti Hrvat. U zemlji u kojoj je postojala Socijalisticka republika Hrvatska sa svojim ustavom u kojem je definirana kao nacionalna drzava hrvatskog naroda. Hrvati su bili jedan od konstitutivnih naroda na saveznom nivou. Cak je i "Lijepa nasa" bila sluzbena himna SRH, a sahovnica grb republike. Ono sto nisi mogao biti je ustasa i fasist. Nisi mogao raspirivati medjunacionalnu mrznju i slaviti genocidne zlocince kao danas, kada je to mnogima glavni kriterij slobode. Mostar, grad koji meni licno nista ne znaci, ali koji se smatra kao politickom centrom bh. Hrvata, je bio mali centar industrije, sporta i kulture. Lokalni protagonisti teze o SFRJ kao tamnici Hrvata su se dobro obogatili na pljackanju svega sto je bivsa drzava izgradila u tom gradu i drugdje. Nikome nije palo na pamet da minira sve one stambene zgrade, SOKO, Aluminij, Bijeli brijeg itd., dakle sve sto je simboliziralo bivsi sistem. Tu su se drzali striktno partizanskih spomenika. Razumijem da neki u zapadnoj Hercegovini sa prezirom gledaju na tu drzavu zbog odnosa vlasti prema njima. Bili su predugo kaznjavani za grijehe prethodne generacije. Ali ni ovi se nisu nikada konstruktivno suocili sa tim grijesima.
Za prosjecnog radnika i seljaka hrvatske nacionalnosti je Jugoslavija bila solidna drzava. Moglo se dostojanstveno ziviti od svog rada, iskolovati djecu, otici na odmor i ziviti svoj na svome. Osim toga Jugoslavija nije bila nikakva strana sila naspram Hrvata nego drzava koju su i oni izborili. U BiH je zaista postojala srpska dominacija. To se 70ih pocelo ispravljati sa Titovim poticanjem Dzemala Bijedica, Hamdije Pozderca i Branka Mikulica. Mnogo se ulagalo u privredu i "bosanstvo" u smislu BiH kao bedema protiv srpskog i hrvatskog nacionalizma. Svi oni sportski klubovi nazvani po Bosni, bosanstvo u pop kulturi ("Tako ti je mala kada ljubi Bosanac" i sl.), nezamislivo u drugim republikama. No to nije bilo podsticanje nekakve bosanske nacionalnosti nego republicke autonomije i suzivota medju vec jasno definiranim narodima.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 30 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|