HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 16 srp 2024, 12:42.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 181 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Travnik
PostPostano: 10 vel 2024, 10:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:45
Postovi: 32442


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Travnik
PostPostano: 21 tra 2024, 04:14 
Offline

Pridružen/a: 20 ožu 2024, 16:12
Postovi: 430
Davor Marijan je napisao/la:
I tu su paradoksi: iz Hrvatske i preko njezina teritorija naoružavane su obje strane. Slučaj 17. krajiške brigade ABiH najupečatljivije ilustrira taj paradoks. Ona je nastala od dviju postrojba koje su naoružane i opremljene u Hrvatskoj, dio vojnika u toj brigadi bili su i pripadnici HV-a. To je bila možda i najbolja brigada ABiH i ključna u protjerivanju Hrvata iz Travnika u lipnju 1993. Hrvatska je sukladno tome bila involvirana, ali na način kojim prosječan Hrvat iz BiH teško može biti zadovoljan.


https://www.vecernji.hr/vijesti/davor-m ... ic-1287660


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Travnik
PostPostano: 21 tra 2024, 04:24 
Offline

Pridružen/a: 20 ožu 2024, 16:12
Postovi: 430
Davor Marijan je napisao/la:
U operaciji "Domet-1" na Vlašiću Bošnjaci su od 20. ožujka do 10. travnja 1995. zauzeli 51 četvorni kilometar s nekoliko planinskih visova sjeverozapadno od Travnika. To je jedina njihova uspješna operacija iz 1995. za koju se može reći da nije bila realizirana nakon pomaka i destrukcije srpske crte u sukobima s hrvatskim snagama.


https://hrcak.srce.hr/152051

Str. 476


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Travnik
PostPostano: 22 tra 2024, 00:36 
Offline

Pridružen/a: 20 ožu 2024, 16:12
Postovi: 430
Citat:
Davor Marijan: Armija BiH zauzela je Travnik jer je bio predviđen za sjedište hrvatske provincije

”Cilj je bio zauzeti kompletan prostor što su dijelom i uspjeli. Na tom popisu Travnik je svakako najveći uspjeh, kako po brzini zauzimanja grada, tako i po njegovoj vrijednosti. Travnik, je što ne treba zaboraviti predviđan za sjedište provincije koja je trebala biti u hrvatskom dijelu”

Povodom 25. obljetnice stradanja, progona i zločina nad Hrvatima Travnika, Dnevnik.ba objavljuje razgovor s Davorom Marijanom, povjesničarom iz Hrvatskog instituta za povijest.

Marijan smatra kako je muslimansko vrhovništvo bilo iznimno zainteresirano za prostor Središnje Bosne što je uključivalo i Travnik, kao najveći grad u dolini Lašve.

“Cilj je bio zauzeti kompletan prostor što su dijelom i uspjeli. Na tom popisu Travnik je svakako najveći uspjeh, kako po brzini zauzimanja grada, tako i po njegovoj vrijednosti. Travnik, je što ne treba zaboraviti predviđan za sjedište provincije koja je trebala biti u hrvatskom dijelu”, rekao je Marijan u razgovoru za Dnevnik.ba.

Podsjeća i na riječi Rasima Delića, načelnik Glavnog stožera tzv. Armije BiH 1994. godine o zauzimanju hrvatskih enklava u Središnjoj Bosni.

“U veljači ili ožujku 1994.(postoje različiti nadnevci) Rasim Delić se pohvalio da je ‘HVO eliminisan sa područja Jablanice, Konjica, Fojnice, Kaknja, Zenice, Travnika i Bugojna. Znači, kompletna jedna pokrajina po Vens-Owenovom planu sa centralom u Travniku'”, kazao je Marijan.

U jednoj od knjiga, Marijan je naveo kako je napad tzv. Armije BiH na postrojbe HVO-a u Travniku bio najdramatičniji dio muslimansko-hrvatskog sukoba u BiH.

“U svega par dana muslimanska vojska je zauzela grad i protjerala većinu hrvatskog stanovništva. Ne treba zaboraviti da su Hrvati nekoliko desetljeća bili većina u tom gradu. S druge strane poraz HVO-a u Travniku srpske snage su jako iskoristile u svoje promidžbene svrhe i prikaz rata u kojem svi ratuju protiv svih”, smatra Marijan.

Tvrdi i kako je Republika Hrvatska odnos prema muslimanskom Sarajevu ratnih devedesetih promijenila nakon pada Travnika.

“Sve se to zbilo u svega desetak dana koji su bili iznimno teški za Hrvate u Središnjoj Bosni i što je najavilo još nekoliko dramatičnih epizoda, počevši od nasrtaja na Novi Travnik i protjerivanja Hrvata iz Kaknja”, podsjeća Marijan.

Osim daleko brojnijih i jačih snaga tzv. Armije BiH, na području Travnika još 1992. došli su i islamski dobrovoljci, mudžahedini. Uz kamp na Orašcu, sjedište odreda neko vrijeme bilo je i u selu Mehurić u dolini rijeke Bile.

Uz postrojbe tzv. Armije BiH počinili su zločine nad civilima u selima Miletići i Bikoši.
Još 1992. grupa mudžahedina postrojila se ispred travničke Medrese, a pozdravio ih je travnički muftija, Nusret ef. Abdidbegović.

Marijan smatra kako je u kontekstu radikalnog islamizma Zenica bila nedodirljiva, ali da je Travnik jedna od jačih ispostava tog vida izražavanja vjere.

“Nema dvojbi da je 3. korpus muslimanske vojske osnovan za rat s HVO i da mu je svrha bila postizanje punog nadzora nad Središnjom Bosnom. Brzo po osnutku, glavnina 305. brdske brigade sastavljena od prognanika iz Jajca poslana je u dolinu Vrbasa i to je bio okidač za sukob u siječnju 1993. u Uskoplju. Tu je već očita namjera zauzimanja prostora dolina Vrbasa i Lašve i stvaranja teritorija čije bi političko i vojno središte bilo u Zenici”,
smatra Marijan.


Iako su mudžahedini i pripadnici 7. muslimanske brigade tzv. Armije BiH diljem Središnje Bosne ostavljali svoje krvave tragove, u predmetu protiv hercegbosanske šestorke pred Haaškim tribunalom utvrđeno je kako je HVO u Središnjoj Bosni izmislio mudžahedine.

Marijan smatra kako su se takvi navodi u presudi u predmetu Prlić i ostali dogodili jer su sukobljene strane imale zagovornike diljem svijeta, a u tom moru prepletenih interesa Hrvati su najlošije stajali.

“Iza Hrvatske nije stala ni jedna respektabilna svjetska sila i zato su najlošije prošli u zakulisnim igrama moći. Dio tih igara je i Haški sud koji je sve vrijeme postojanja bio politički instrument. A kada sud djeluje po političkim smjernicama i očekivanjima svojih osnivača tada je konstrukcija o izmišljenim mudžahedinima više pravilo no izuzetak”, smatra Marijan.

Tvrdi i kako će proći dugo vremena da se stvorena slika o tome da je HVO izmislio mudžahedine u Središnjoj Bosni i promijeni.

“Kada se bude analiziralo sukladno znanstvenim metodologijama to više neće utjecati na političke procese koji se odvijaju pred našim očima”, zaključio je Marijan u razgovoru za Dnevnik.ba


https://kamenjar.com/davor-marijan-armi ... rovincije/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Travnik
PostPostano: 10 lip 2024, 04:05 
Offline

Pridružen/a: 20 ožu 2024, 16:12
Postovi: 430
Citat:
Obilježena godišnjica ubojstva zapovjednika HVO-a Ivice Stojaka u Travniku, 20. listopada 1992.

Citat:
Ubojstvo je izvršeno mučki, rafalnom pucnjavom kroz zadnje vjetrobransko staklo automobila u kojemu je bio Stojak i njegov pratitelj, načelnik stožera brigade Zvonko Gašo, koji je tom prilikom teško ranjen.

https://centralna.ba/obiljezena-godisnj ... 96IXHHkNF8


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Travnik
PostPostano: 10 lip 2024, 04:07 
Offline

Pridružen/a: 20 ožu 2024, 16:12
Postovi: 430
Napadi, ubojstva i otmice časnika HVO u Srednjoj Bosni
rat-bih-hrvatskoj/napadi-ubojstva-i-otmice-casnika-hvo-u-srednjoj-bosni-t25532.html


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 181 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO