|
|
Stranica: 63/63.
|
[ 1562 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Neznam
|
Naslov: Re: Jednom katolik, uvijek katolik - zašto volimo RKC Postano: 04 sij 2024, 21:36 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Neznam je napisao/la: 1 Kor 3 se odnosi na Onaj Dan u budućnosti, ne na koncept čistilišta kao mjesta gdje se duše u ovom trenutku čiste u mukama. Mt 12, 32 isto tako 2 Mak 12, 45 se odnosi na duše umrlih koje su u nesvjesnom stanju do Onog Dana koji spominje 1 Kor 3 Nije mi jasno kako se te rieči odnose na onaj Dan? Kako će to u onaj Dan čovjek u ,,tamnici'' vratiti dug do posljednjeg ,,novčića''? Ili slično u Korinčanima, kakvo će to biti spasenje zločestijih (onima kojima izgore djela) kao kroz oganj? Meni je tu dosta očita poruka o pročišćenju nedovoljno dobrih ljudi. Nisam ni rekao da se tamnica odnosi na Onaj Dan. To se odnosi na ovaj život i posljedice nerješavanja sporova mirnim putem što dovodi do većeg sukoba i štete. U Korinćanima je očito da se odnosni na Onaj Dan i to neki trenutak u tom danu, a ne kao nekakvo dugotrajno čišćenje kroz muke. Nema "dovoljno dobrih", vidi Rimljanima 3.
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Jednom katolik, uvijek katolik - zašto volimo RKC Postano: 09 sij 2024, 06:21 |
|
|
Neznam je napisao/la: dane-croatia je napisao/la: Nije mi jasno kako se te rieči odnose na onaj Dan? Kako će to u onaj Dan čovjek u ,,tamnici'' vratiti dug do posljednjeg ,,novčića''? Ili slično u Korinčanima, kakvo će to biti spasenje zločestijih (onima kojima izgore djela) kao kroz oganj? Meni je tu dosta očita poruka o pročišćenju nedovoljno dobrih ljudi. Nisam ni rekao da se tamnica odnosi na Onaj Dan. To se odnosi na ovaj život i posljedice nerješavanja sporova mirnim putem što dovodi do većeg sukoba i štete. U Korinćanima je očito da se odnosni na Onaj Dan i to neki trenutak u tom danu, a ne kao nekakvo dugotrajno čišćenje kroz muke. Nema "dovoljno dobrih", vidi Rimljanima 3. Kako se tamnica odnosi na ovaj život? Zar nije Bog sudac tek kad umreš? Dok ne umreš, Sudac ti pruža priliku da se sam pomiriš i pokaješ za svoje griehe. A ovo tvoje pojašnjenje o Korinćanima bi moglo navesti nekoga da pomisli kako se Čistilište sastoji od trenutka.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
Neznam
|
Naslov: Re: Jednom katolik, uvijek katolik - zašto volimo RKC Postano: 09 sij 2024, 10:32 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Neznam je napisao/la: Nisam ni rekao da se tamnica odnosi na Onaj Dan. To se odnosi na ovaj život i posljedice nerješavanja sporova mirnim putem što dovodi do većeg sukoba i štete. U Korinćanima je očito da se odnosni na Onaj Dan i to neki trenutak u tom danu, a ne kao nekakvo dugotrajno čišćenje kroz muke. Nema "dovoljno dobrih", vidi Rimljanima 3. Kako se tamnica odnosi na ovaj život? Zar nije Bog sudac tek kad umreš? Dok ne umreš, Sudac ti pruža priliku da se sam pomiriš i pokaješ za svoje griehe. A ovo tvoje pojašnjenje o Korinćanima bi moglo navesti nekoga da pomisli kako se Čistilište sastoji od trenutka. Tamnica je preneseno značenje, ne doslovno prostorija tamnica, kao što ni novčići nisu doslovno novčići. Bog je sudac na Onaj Dan, tako kaže Biblija. U Korinćanima nema nikakvog čistilišta, nešto si me krivo razumio.
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Jednom katolik, uvijek katolik - zašto volimo RKC Postano: 09 sij 2024, 20:26 |
|
|
Neznam je napisao/la: dane-croatia je napisao/la: Kako se tamnica odnosi na ovaj život? Zar nije Bog sudac tek kad umreš? Dok ne umreš, Sudac ti pruža priliku da se sam pomiriš i pokaješ za svoje griehe. A ovo tvoje pojašnjenje o Korinćanima bi moglo navesti nekoga da pomisli kako se Čistilište sastoji od trenutka.
Tamnica je preneseno značenje, ne doslovno prostorija tamnica, kao što ni novčići nisu doslovno novčići. Bog je sudac na Onaj Dan, tako kaže Biblija. U Korinćanima nema nikakvog čistilišta, nešto si me krivo razumio. Što se događa u ,,tamnici''? Sve svoje dugove koje nisi riešio za života, moraš tamo odplatiti do posljednjeg novčića (grieha). Tamnica bi po tom opisu bila Čistilište. Kome će Bog biti sudac na onaj dan i gdje će do tad biti umrli? Po Korinćanima, se spominje spašavanje ,,kano kroz oganj'' unatoč griesima. Što bi to moglo biti?
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
Neznam
|
Naslov: Re: Jednom katolik, uvijek katolik - zašto volimo RKC Postano: 12 sij 2024, 18:06 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Neznam je napisao/la: Tamnica je preneseno značenje, ne doslovno prostorija tamnica, kao što ni novčići nisu doslovno novčići. Bog je sudac na Onaj Dan, tako kaže Biblija. U Korinćanima nema nikakvog čistilišta, nešto si me krivo razumio. Što se događa u ,,tamnici''? Sve svoje dugove koje nisi riešio za života, moraš tamo odplatiti do posljednjeg novčića (grieha). Tamnica bi po tom opisu bila Čistilište. Kome će Bog biti sudac na onaj dan i gdje će do tad biti umrli? Po Korinćanima, se spominje spašavanje ,,kano kroz oganj'' unatoč griesima. Što bi to moglo biti? Tamnica tu očito simbolizira tjeskobu koja dolazi nakon sukoba s bližnjim. To bi se dalo izvući iz šireg konteksta. Nema nikakvih naznaka da se radi o nekakvom čistilištu nakon smrti. Korinćani nemogu nikako bit argument za čistilište, govori se Onom Danu kad ostaju samo dva ishoda, a čistilište bi trebalo biti odmah nakon smrti. Je li djela stvarno gore u ognju ili oganj simbolizira nešto drugo?
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Jednom katolik, uvijek katolik - zašto volimo RKC Postano: 12 sij 2024, 20:20 |
|
|
Neznam je napisao/la: dane-croatia je napisao/la: Što se događa u ,,tamnici''? Sve svoje dugove koje nisi riešio za života, moraš tamo odplatiti do posljednjeg novčića (grieha). Tamnica bi po tom opisu bila Čistilište. Kome će Bog biti sudac na onaj dan i gdje će do tad biti umrli? Po Korinćanima, se spominje spašavanje ,,kano kroz oganj'' unatoč griesima. Što bi to moglo biti?
Tamnica tu očito simbolizira tjeskobu koja dolazi nakon sukoba s bližnjim. To bi se dalo izvući iz šireg konteksta. Nema nikakvih naznaka da se radi o nekakvom čistilištu nakon smrti. Korinćani nemogu nikako bit argument za čistilište, govori se Onom Danu kad ostaju samo dva ishoda, a čistilište bi trebalo biti odmah nakon smrti. Je li djela stvarno gore u ognju ili oganj simbolizira nešto drugo? Nema logike to što govoriš, jerbo tu tjeskobu za života uviek možeš riešiti naknadno jednako kano i na samom početku duga, a ovdje Isus govori da kad dođeš u tamnicu morat ćeš izplatiti dugove do posljednjeg novčića (znači, samo pokajanje ti više ne vriedi, te stoga ne možemo govoriti da je tamnica nešto za vrieme života na Zemlji). Reci ti meni što označava oganj u Korinćanima? >>Onaj će Dan pokazati jer će se u ognju očitovati. I kakvo je čije djelo, oganj će iskušati. Ostane li djelo, primit će plaću onaj tko ga je nazidao. Izgori li čije djelo, taj će štetovati; ipak, on će se sam spasiti, ali kao kroz oganj.<< Moje objašnjenje ovoga navoda po nekoj mojoj logici je sliedeće: Oganj razvrstava dobra i loša djela te ih poništava. Ako je više dobrih djela, ona ostaju i osoba prima plaću. A kod onih kod kojih ipak prevladaju loša djela toga sliedi neka kazna, ali ipak on će se spasiti ,,kano kroz oganj''. A kako se to spašava kano kroz oganj? Znači, pretrpit ćeš gadnu muku koja će te pročistiti. Da li će to biti jedna sekunda ili 1000 godina, to mi iz ovoga ne znamo. Ali sumnjam da kano kroz oganj može biti pročišćeno u jednoj sekundi...
|
|
Vrh |
|
|
Neznam
|
Naslov: Re: Jednom katolik, uvijek katolik - zašto volimo RKC Postano: 14 sij 2024, 23:39 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Neznam je napisao/la: Tamnica tu očito simbolizira tjeskobu koja dolazi nakon sukoba s bližnjim. To bi se dalo izvući iz šireg konteksta. Nema nikakvih naznaka da se radi o nekakvom čistilištu nakon smrti. Korinćani nemogu nikako bit argument za čistilište, govori se Onom Danu kad ostaju samo dva ishoda, a čistilište bi trebalo biti odmah nakon smrti. Je li djela stvarno gore u ognju ili oganj simbolizira nešto drugo? Nema logike to što govoriš, jerbo tu tjeskobu za života uviek možeš riešiti naknadno jednako kano i na samom početku duga, a ovdje Isus govori da kad dođeš u tamnicu morat ćeš izplatiti dugove do posljednjeg novčića (znači, samo pokajanje ti više ne vriedi, te stoga ne možemo govoriti da je tamnica nešto za vrieme života na Zemlji). Reci ti meni što označava oganj u Korinćanima? >>Onaj će Dan pokazati jer će se u ognju očitovati. I kakvo je čije djelo, oganj će iskušati. Ostane li djelo, primit će plaću onaj tko ga je nazidao. Izgori li čije djelo, taj će štetovati; ipak, on će se sam spasiti, ali kao kroz oganj.<< Moje objašnjenje ovoga navoda po nekoj mojoj logici je sliedeće: Oganj razvrstava dobra i loša djela te ih poništava. Ako je više dobrih djela, ona ostaju i osoba prima plaću. A kod onih kod kojih ipak prevladaju loša djela toga sliedi neka kazna, ali ipak on će se spasiti ,,kano kroz oganj''. A kako se to spašava kano kroz oganj? Znači, pretrpit ćeš gadnu muku koja će te pročistiti. Da li će to biti jedna sekunda ili 1000 godina, to mi iz ovoga ne znamo. Ali sumnjam da kano kroz oganj može biti pročišćeno u jednoj sekundi... U svakom slučaju nije nikakva tamnica nakon smrti, to se ne može nikako zaključiti iz konteksta. Tko je protivnik, kako te preda sucu? Ko je sudac i kako te preda tamničaru, ko je tamničar? Tko je od njih prije, a tko nakon smrti? Oganj iz Korinćana najvjerojatnije predstavlja Riječ Božiju koja ispitiva djela. Širi kontekst je upozorenje božijim ljudima koji su u pozvani od Boga da mu služe da moraju naučavati ljude na pravom temelju, a to je Krist, Riječ Božija. Ovdje čini se imamo link na Jeremiju 23:25-29 gdje je sličan kontekst samo se tamo radi o prorocima, a ovdje o kršćanskoj crkvi. Dolazimo do toga da je Riječ Božija taj oganj koji preispituje djela, a to je Krist, sudac. U Ivanu 12:48 Krist kaže da će njegove riječi suditi na onaj dan.
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Jednom katolik, uvijek katolik - zašto volimo RKC Postano: 15 sij 2024, 06:21 |
|
|
Neznam je napisao/la: dane-croatia je napisao/la: Nema logike to što govoriš, jerbo tu tjeskobu za života uviek možeš riešiti naknadno jednako kano i na samom početku duga, a ovdje Isus govori da kad dođeš u tamnicu morat ćeš izplatiti dugove do posljednjeg novčića (znači, samo pokajanje ti više ne vriedi, te stoga ne možemo govoriti da je tamnica nešto za vrieme života na Zemlji).
Reci ti meni što označava oganj u Korinćanima? >>Onaj će Dan pokazati jer će se u ognju očitovati. I kakvo je čije djelo, oganj će iskušati. Ostane li djelo, primit će plaću onaj tko ga je nazidao. Izgori li čije djelo, taj će štetovati; ipak, on će se sam spasiti, ali kao kroz oganj.<<
Moje objašnjenje ovoga navoda po nekoj mojoj logici je sliedeće: Oganj razvrstava dobra i loša djela te ih poništava. Ako je više dobrih djela, ona ostaju i osoba prima plaću. A kod onih kod kojih ipak prevladaju loša djela toga sliedi neka kazna, ali ipak on će se spasiti ,,kano kroz oganj''. A kako se to spašava kano kroz oganj? Znači, pretrpit ćeš gadnu muku koja će te pročistiti. Da li će to biti jedna sekunda ili 1000 godina, to mi iz ovoga ne znamo. Ali sumnjam da kano kroz oganj može biti pročišćeno u jednoj sekundi...
U svakom slučaju nije nikakva tamnica nakon smrti, to se ne može nikako zaključiti iz konteksta. Tko je protivnik, kako te preda sucu? Ko je sudac i kako te preda tamničaru, ko je tamničar? Tko je od njih prije, a tko nakon smrti? Oganj iz Korinćana najvjerojatnije predstavlja Riječ Božiju koja ispitiva djela. Širi kontekst je upozorenje božijim ljudima koji su u pozvani od Boga da mu služe da moraju naučavati ljude na pravom temelju, a to je Krist, Riječ Božija. Ovdje čini se imamo link na Jeremiju 23:25-29 gdje je sličan kontekst samo se tamo radi o prorocima, a ovdje o kršćanskoj crkvi. Dolazimo do toga da je Riječ Božija taj oganj koji preispituje djela, a to je Krist, sudac. U Ivanu 12:48 Krist kaže da će njegove riječi suditi na onaj dan. >>(Mt 5, 20-26) Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš posljednjeg novčića.«<< Znači, po tebi, ako se neki ljudi odmah ne pomire, onda nakon primjerice 10 godina pomirba im ništa ne će vriediti, jerbo će odmah dobiti neoprostivu kaznu (tamnicu) već za života? Ova zadnja rečenica liepo govori da kad uđeš u tamnicu iz nje ne ćeš izići dok ne platiš do zadnjeg novčića (znači do zadnjeg grieha). A koliko ja znam u kršćanstvu se ti možeš pokajati i tražiti oprost do zadnjeg trenutka svog života i da ti se oproste griesi. Ako nešto moraš platiti do zadnjeg novčića (grieha), gdje je onda tu oprost? Da li ti Bog sudi za života ili ti sudi nakon smrti? Što se tiče Korinćanima, nije mi jasno zašto izbjegavaš pojedine navode i bježiš u neke druge... Ovdje nije pitanje tko će suditi, već je pitanje kakve sve mogu biti presude. Znači, oganj doista izpituje djela, a nakon izpitivanja djela što se događa s grešnikom? Korinćanima jasno govori da će se grešnik kojemu ostanu loša djela spasiti kano kroz oganj: >>ipak, on će se sam spasiti, ali kao kroz oganj<<. Pojasni mi, što to može značiti da se neko spašava kano kroz oganj? Pokušaj držati ruku u ognju samo dvie sekunde, pak mi reci je li to neki liepi osjećaj?
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Jednom katolik, uvijek katolik - zašto volimo RKC Postano: 14 ožu 2024, 14:04 |
|
|
U Sydneyskoj biskupiji ce na Veliku subotu kad se tradicionalno vrsi obred krstenja odraslih, krst primiti ove godine 267 oglašenih. Slika je sa njihovog obreda odabiranja ili imenovanja
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
Ekdaim
|
Naslov: Re: Jednom katolik, uvijek katolik - zašto volimo RKC Postano: 19 ožu 2024, 14:56 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2020, 19:06 Postovi: 333 Lokacija: Obečano zemljište
|
pictures of goodJa se divim toj progresivnosti i toleranciji.
_________________ القوة تكمن في التفاني
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Jednom katolik, uvijek katolik - zašto volimo RKC Postano: 19 ožu 2024, 15:03 |
|
|
Ekdaim je napisao/la: pictures of goodJa se divim toj progresivnosti i toleranciji. Sve dok papa ne oblajvi kitu javno nekom progresivnog geju aktivisti KC će ostati zauvek fašistička organizacija.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Jednom katolik, uvijek katolik - zašto volimo RKC Postano: 27 svi 2024, 11:14 |
|
|
U Lurdu ove godine prilikom vojnog hodocasca krsteno 180 vojnika
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|