HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 16 sij 2025, 22:37.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 343 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Klasna mrznja u proslosti
PostPostano: 04 ruj 2024, 16:16 

E hvala.

Niko ne zna objasniti ko ti.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:17 

idudani je napisao/la:
Haram je napisao/la:

E jebiga sad, koji to sistem svoju kontrolu ne gura putem sile ako ne moze milom?

Evo ja ovde dje jesam mi mnogo toga smrdi ali sam fin i poslusan. Sta cu, znam ako ne budem, eto mi murije, drzavnog tuzilastva, sudstva, i na kraju krajeva cuze.

Ovdje smo govorili o odnosu kršćanstva i komunizma, a ne o sistemima.

Svaki sistem ima određenu dozu prisile, iako ne istu, no nismo o tome govorili. Ja sam objasnio zašto je komunizam suštinski antikršćanski.

Kad ti lopov upadne u kuću i odnese tvoje pare i stvari, to ti je isto prisilna preraspodjela ko i komunizam. Što je bilo tvoje, sad s time raspolaže netko drugi.

Divizija? :D

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:17 

Proučavajući ovdašnju istoriju 19.veka primetio sam da su onda srpske glumačke grupe redovno nastupale u Hrvatskoj uz veliki odziv publike jer su u svome repertoaru osim domaće jugoslovenske istorijske rodoljubne tematike imali i socijalno osvešten program , što je bio problem i za hrvatske i za srpske vlasti kao i naravno austrijske.

Evo jedne pesme zapisane iz perioda glumačkih trupa pred samo ukidanje kmetstva.
Pesma "Ustaj Ne Spavaj" čak i nema u sebi revolucionarni naboj , ali svakako po prvi put se direktno obraća "zlim gospodarima" pa je bila vrlo primećena od strane vlasti.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:19 

Rika sv Vida je napisao/la:
Zašto bi moralo bit na prisilnoj bazi društveno vlasništvo? S tim da se ovdje radi samo o proivozdnim sredstima a ne vlasništvu nad obiteljskim kućama kao što si rekao za Amiše da zbog toga nisu komunisti.
Teoretski potpuno nova zajednica se može osnovat negdje u praznom i dogovore se svi proizvodni pogodni su zajednički. Ili u kršćanskom duhu vlasnik neke tvornice u Hrvatskoj kaže, poklanjam tvornicu siromašnom hrvatskom narodu.
1. Jer postoji slobodna volja. Potreba za posjedovanjem resursa starija je od čovjeka i duboko urezana. Kada se ta potreba slobodno izrazi može se suzbiti jedino silom.

2. Sve da i ne postoji ta potreba, cca 10% pučanstva je pod nekim poremečajem ličnosti skupine B koje ih navodi da iskorištavaju druge jer to mogu.

3. Svaki takav pokušaj na državnoj razini propao u teroru i krvi. Postoji dovoljan uzorak, pa se može izvesti čvrst zaključak.
https://youtu.be/zZz2HF5KtrY?si=HZTFLJmxWYxVGn39

Pokušaji na malim zajednicama one populacije koja se za to odlučila, a koji su nastali zbog specifične situacije, također su u opadanju.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kibbutz#/ ... m_plot.svg
Dakle ne radi ni na malim zajednicama onih kojima je to pri srcu.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:21 

znatizeljan431 je napisao/la:

1.Potreba za posjedovanjem resursa starija je od čovjeka i duboko urezana. Kada se ta potreba slobodno izrazi može se suzbiti jedino silom.

Kršćani nebi trebali imat te potrebe

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:21 

joe enter je napisao/la:
Proučavajući ovdašnju istoriju 19.veka primetio sam da su onda srpske glumačke grupe redovno nastupale u Hrvatskoj uz veliki odziv publike jer su u svome repertoaru osim domaće jugoslovenske istorijske rodoljubne tematike imali i socijalno osvešten program , što je bio problem i za hrvatske i za srpske vlasti kao i naravno austrijske.

Evo jedne pesme zapisane iz perioda glumačkih trupa pred samo ukidanje kmetstva.
Pesma "Ustaj Ne Spavaj" čak i nema u sebi revolucionarni naboj , ali svakako po prvi put se direktno obraća "zlim gospodarima" pa je bila vrlo primećena od strane vlasti.

Svidja mi se!

Drug Joe jest antikomunista i islamofob ali se ne moze reci da nije riznica informacija i znanja. Nakalupljeno pogresno ali stash, tako je kako je.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:23 

1.Potreba za posjedovanjem resursa starija je od čovjeka i duboko urezana. Kada se ta potreba slobodno izrazi može se suzbiti jedino silom.

Kršćani nebi trebali imat te potrebe

Završi rečenicu

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:24 

Potreba za gomilanjem resursa nije u kršćanskom duhu.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:26 

Dakle količina onog što posjedujemo je 0 i 1
Ili nemamo ništa ili moramo imati sve što možemo imati. Nema normale, sredine. Jel?

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:28 

Da nije bilo tog gomilanja bogatstva, cistog dekadentnog bogacenja od strane svestenstva, Luther se vjerovatno nikad nebi pojavio.

I onda dodje ovde i objasnjava kako je bogacenje na konto siromasnih ispravno i dobro i pozelno i krscanski.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:29 

Ili nemamo ništa ili moramo imati sve što možemo imati. Nema normale, sredine. Jel?

Nema, mi smo ovde sve radikali. Razlikujemo se jedino u pravcima. Ali da je ekstremno, jest. Mora se priznati.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:30 

Haram je napisao/la:
Da nije bilo tog gomilanja bogatstva, cistog dekadentnog bogacenja od strane svestenstva, Luther se vjerovatno nikad nebi pojavio.
Može biti.
Haram je napisao/la:
I onda dodje ovde i objasnjava kako je bogacenje na konto siromasnih ispravno i dobro i pozelno i krscanski.
Tko, kako, kada

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:31 

Haram je napisao/la:

Nema, mi smo ovde sve radikali. Razlikujemo se jedino u pravcima. Ali da je ekstremno, jest. Mora se priznati.

Ne gluparaj

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:34 

Blagoslovljeni ste vi siromašni! Vaše je kraljevstvo Nebesko!
Blago vama koji sada gladujete: vi ćete se nasititi! Blago vama koji sada plačete: vi ćete se smijati!
Ali teško vama bogati; jer ste već primili utjehu svoju.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:37 

A Isus reče svojim učenicima: ` Uistinu, ja vam to kažem: teško će jedan bogataš ući u kraljevstvo nebesko.
Ponavljam vam, lakše je jednoj devi proći kroz iglenu ušicu, nego jednom bogatašu ući u kraljevstvo Božje

Mnogi, koji su prvi, bit će posljednji, i mnogi, koji su posljednji, bit će prvi.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:38 

Opet si na 0 i 1
Velika većina je u sredini distribucije. Ne izrabljuju niti gladuju. Imaju mali obrt, malu firmu ili rade kod takvih.
Trebam li to treći puta ponoviti.

Vađenje citata bez konteksta je jalov posao. Evo npr.
Nakon dugo vremena dođe gospodar tih slugu i zatraži od njih račun. Pristupi mu onaj što je primio pet talenata i donese drugih pet govoreći: ‘Gospodaru! Pet si mi talenata predao. Evo, drugih sam pet talenata stekao!’ Reče mu gospodar: ‘Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!’

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:40 

Opet si na 0 i 1
Velika većina je u sredini distribucije. Ne izrabljuju niti gladuju. Imaju mali obrt, malu firmu ili rade kod takvih.
Trebam li to treći puta ponoviti.

Pa što se onda bojiš i osjećaš prozvanim za ove Isusove citate o bogatima?
Ja samo govorim ovima koji Biblijom pokušavaju opravdavat izrabljivanje da se ostave čorava posla.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:42 

Tema je bila privatno vs društveno vlasništvo ("Zašto bi moralo bit na prisilnoj bazi društveno vlasništvo?"), ne izrabljivači

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:43 

I ne imputiraj, niti se bojim niti osjećam prozvanim. Svašta

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:46 

Haram je napisao/la:

Svidja mi se!

Drug Joe jest antikomunista i islamofob ali se ne moze reci da nije riznica informacija i znanja. Nakalupljeno pogresno ali stash, tako je kako je.

Ja nisam islamofob nego ne volim islam iz istih razloga kao što ne volim komunizam i fašizam , jer islam jeste revolucionarna egalitarna ideologija ali eto u ime Boga , i Muhamed je pokrenuo sa Arapima doslovno socijalnu oružanu pobunu skupivši sa k'oca i konopca rulju koja je pljačkala i ubijala u ime Allaha i Muhameda nazivavši to "oslobođenje" od velikih imperija kao što su Vizantija i Persija kao i bilo koje druge vlasti , a kasnije su uveli i malo teologije u sve to.

Islam počiva na nasilju i to mu je osnovno obeležje u samoj srži , i zato sam ja "islamofob".

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 16:47 

Djela apostolska 5,1
Neki pak čovjek po imenu Ananija, zajedno sa svojom ženom Safirom proda imanje 2 pa u dogovoru sa ženom odvoji nešto od utrška, a samo jedan dio donese i postavi pred noge apostolima. 3 Petar mu reče: »Ananija, zašto ti Sotona ispuni srce te si slagao Duhu Svetomu i odvojio od utrška imanja? 4 Da je ostalo neprodano, ne bi li tvoje ostalo; i jednoć prodano, nije li u tvojoj vlasti? Zašto si se na takvo što odlučio? Nisi slagao ljudima, nego Bogu!« 5 Kako Ananija ču te riječi, sruši se i izdahnu. I silan strah spopade sve koji su to čuli. 6 Nato ustanu mladići, poviju ga, iznesu i pokopaju.
7 Nakon otprilike tri sata uđe njegova žena ne znajući što se dogodilo. 8 Petar joj reče: »Reci mi, jeste li za toliko dali imanje?« Ona odgovori: »Da, za toliko.« 9 A Petar će joj: »Što vam bi da se složiste iskušati Duha Gospodnjega? Eto na vratima nogu onih koji ti pokopaše muža! I tebe će iznijeti!« 10 Ona se umah sruši do njegovih nogu i izdahnu. Oni mladići uđu, nađu je mrtvu, iznesu je i pokopaju uz muža.
11 I silan strah spopade cijelu Crkvu i sve koji su to čuli.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2024, 21:03 

Gomilanje i posjedovanje nije isto.

Sasvim je u redu da čovjek posjeduje resurse, a ne da nam ih raspodjeljuje komesar Stane. Jer onda Stane neke pljačka, a drugima tuđe poklanja.

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2024, 04:58 

Haram je napisao/la:
Da odgovorim Danetu i Krstjaninu:

Nisam nigdje rekao da se radi o komunistima vec da je njihova borba u sebi nosila klicu komunizma. Pa ni u Rimskoj carevini nije bilo komunista, a ipak komunisti sirom Svijeta njega i njegovu borbu za oslobadjanje robova vide u kontekstu vlastite borbe za oslobadjanje robova (od kapitalizma i drugih oblika izrabljivanja).

Tako se mnostvo komunistickih/socijalistickih udruga po Njamckoj zvalo Spartakus ovo, Spartakus ono.

Spartakus je preteča Ustaša:

slika

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2024, 05:12 

idudani je napisao/la:

Gomilanje i posjedovanje nije isto.

Sasvim je u redu da čovjek posjeduje resurse, a ne da nam ih raspodjeljuje komesar Stane. Jer onda Stane neke pljačka, a drugima tuđe poklanja.

U komunizmu je problem što opančar Jovo uzima (krade na silu) od bogatih, ter onda to dodjeljuje sebi i drugovima kako bi onda oni mogli živjeti u razkoši i komotno. Koja je razlika između nekog srednjovjekovnog feudalca ili Tita? Feudalac je svoja dobra nasliedio, a Tito je svoja dobra pokrao.

Kršćanstvu je cilj promieniti čovjekovu dušu i probuditi ljubav prema bližnjemu. Znači da ako si bogat, ne ćeš moći mirne savjesti biti u blizini siromašnih bez da im pomogneš.

Vrh

PostPostano: 05 ruj 2024, 11:16 

joe enter je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Svidja mi se!

Ja nisam islamofob nego ne volim islam iz istih razloga kao što ne volim komunizam i fašizam , jer islam jeste revolucionarna egalitarna ideologija ali eto u ime Boga , i Muhamed je pokrenuo sa Arapima doslovno socijalnu oružanu pobunu skupivši sa k'oca i konopca rulju koja je pljačkala i ubijala u ime Allaha i Muhameda nazivavši to "oslobođenje" od velikih imperija kao što su Vizantija i Persija kao i bilo koje druge vlasti , a kasnije su uveli i malo teologije u sve to.

Islam počiva na nasilju i to mu je osnovno obeležje u samoj srži , i zato sam ja "islamofob".

Hm bas mrzim te pseudoteoloske rasprave na forumu pa se uglavnom i drzim po strani jer je teologija takodjer nauka a kad s nekom naukom nisi na "ti" onda je poprilicno nezahvalno upustati se u neke dublje diskusije. A smraci mi se pred ocima kad vidim na forumu citate iz biblije i kurana kojoi bi et trebali sad da potkuju te neke vlastite argumente. Sve Hafiz do Hafiza ebotebogdatenejebo. Pogotovo sto ne zelim da ispadne da ja branim bilo kakvu vrstu religije.

Ali ja u tim islamofobijama, kakav god izvor da im bio, ne vidim prvashodno samo obicnu teoretsku kritiku neke ideologije - u ovom slucaju islama, vec ja u tome vidim vagone natrpane ljudima, konclogore i masovna ubistva, ako razumijes sta ti zelim reci. Tebi sigurno niko 92. nije skidao gace da vidi da li te treba svrstati na "ovu" ili "onu" stranu, tj. dal u jarak ili ne..

To jedno.

A drugo je to sto se pitam gdje je razlika izmedju tog sto je cinio Muhamed, kao sto ti kazes, tj. > koristenje religije kao fundamenta za sirenje svjetovne vlasti, pa tim neposredno i same ideologije/religije, i onog sto je uradilo "krscanstvo" time sto su se mocnici jednostavno nakalupili na religiju pa ju tako usmjerili da je - ne samo njima dobro, vec prije svega da se koristi na isti nacin kao sto je koristen i islam. Da se siri i ognjem i macem a i porukom.

Da to nije tako, nebi imali ni krscanske ratove, ni inkvizicije, ni..ni...ni.. A spalise ti krscani Vizant i to u toku najsvjetlije im borbe za kriz.

No, uvijek je onom ko sam u nju vjeruje vlastita religija - religija mira. :D

A ja kad prelistam nekolike stranice historije unatrag vidim samo krv i palez. I to na svim stranama.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 343 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: dane-croatia i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: