|
|
Stranica: 7/8.
|
[ 180 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 28 stu 2023, 00:46 |
|
|
Besmisleno je trošiti vrijeme na infantilije.
Dosta je reći da bi Hrvati, da komunisti nisu pobijedili, bili decimirani. Ne bi bio 1, nego 10 Bleiburga. Mihailović je ratovao po planu Moljevića, što je i dosta ograničeni Lozo uspio dokazati. Da je rojalistička Jugoslavija bila uspostavljena, mmože se samo spekulirati što bi bilo. Ako Hrvatska ne bi bila amputirana, bila bi bitno sužena i kažnjena, i to u okviru sovjetsko-zapadnoga dogovora, kao Njemačka.
Jer bi Hrvati, za razliku od pravih saveznika Bugarske i Rumunjske, živjeli s drugim narodom nad kojim su napravljeni veliki progoni, a to je sa Srbima. Plan Pavelića i njegovih je u praksi ostvaren u masovnom ubijanju Srba prije nego što su se ovi okrenuli protiv NDH.
Slovaci nisu napravili veliki progon Čeha; Bugari nisu napravili veliko progon nijednoga naroda u okviru buduće postratovske Bugarske. A Hrvati s režimom NDH- jesu.
Pročetnički i rojalistički oficiri i sl. su pobili oko 200-300 Hrvata do početka 5. mjeseca, svibnja 1941. Snage NDH, umjesto da kazne te počinitelje, donijele se ekspresno rasne zakone protiv Židova 30.4.1941., a u sljedećim mjesecima, do ljeta 1941. pobili su preko 20-30.000 Srba, tek tako, na svim područjima NDH, napose na Kordunu, Banovini, Slavoniji, dijelu SZ Bosne, u Hercegovini i sl. To nisu Grimmove bajke nego trijezna istina.
Bugari, a ni drugi kvislinški režim nastao u ratu, Slovačka- NISU imali svoje konclogore u kojima se sustavno ubijalo i umiralo u teškim okolnostima. To smo imali SAMO mi, u NDH, među svim njemačkim poltronima. I tu je krivnja ustaša i te cijele ekipe- krivnja koju ne nose ni Mađarska, ni Rumunjska, a kamoli Bugarska. Bugarska je spriječila genocid nad Židovima, dok je NDH sama ne samo isporučila Židove Nijemcima- nego je sama aktivno ubijala Židove u logorima u Jasenovcu, Pagu i drugdje.
To idioti apologeti NDH ne vide jer su - idioti.
I ne vide da bi bez tih komunjara Hrvati bili svedeni na Baske i Velšane, povijesno irelevantne narode i Jugoslavija rekonstituirana kao de facto velika Srbija.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 28 stu 2023, 01:01 |
|
|
Skrenuli ste sa teme totalno..
_________________ 5. avgust 1995. - Dan ujedinjenja Srbijanaca i Srba iz regiona.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 28 stu 2023, 01:09 |
|
|
Primarijus je napisao/la: Skrenuli ste sa teme totalno.. Bilo bi dobro da se prebaci u neki novi slijed, no počelo je s tim što sam zamijetio da je Marijan, u inače dobroj emisiji o Vukovaru, izvalio glupost i onda je otišlo tim pravcem.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 02 sij 2024, 21:37 |
|
|
16.11.1991. JNA u Istočnoj Slavoniji. Citat: Snage velikosrpskog agresora u istočnoj Slavoniji sredinom studenoga 1991. godine Vojnika 1.vojne oblasti JNA - 20.325 Tenkova - 676 Oklopnih transportera - 505 Artiljerija - 426 Protuoklopna artiljerija - 158 Protuavionska artiljerija - 370 Pripadnika Teritorijalne obrane Srbije - 9.289 Izvor: Komanda 1.vojne oblasti - načelnik štaba general - potpukovnik Vladimir Stojanović, 16.11.1991. https://youtu.be/IyNwBP2c3wk?t=800
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 03 sij 2024, 03:06 |
|
|
Vukovar je napadala JNA, TO pobunjenih Srba, TO Srbije i brojne četničke i dobrovoljačke jedinice, pravi nered. Dosta sam istraživao po njihovim izvorima da pokušam objektivno doći do njihovog broja žrtava u Vukovaru i gotovo uvijek ostanu brojne nepoznanice. Naprimjer ova evidencija od sredine studenog pod uvjetom da je uopće točna je opet beskorisna za određivanje gubitaka jer nema evidencije iz listopada i rujna da se usporedi. Njihove tvrdnje o 1200 poginulih pripadnika JNA i TO u Vukovaru opet su nejasne jer ne znamo jesu li uračunati gubitci dobrovoljačkih postrojbi i na koju TO se misli? Na TO srpske oblasti ili na TO Srbije koja je činila kako vidimo trećinu ljudstva? Kako sami srbi tvrde, poginuo je 201 pripadnik srpske TO rodom iz Vukovara i okolice, Marijan govori da je po podatcima JNA u istočnoj slavoniji, JNA izgubila više od 800 vojnika, uključujući 5-6 tisuća ranjenih, koliko ih otpada na sam Vukovar i jesu li u njih uračunati gubitci TO Srbije? Koliko su ukupno žrtava imale četničke jedinice i raspolažu li podatcima svake koja je sudjelovala? Jesu li u gubitke uračunati nestali? Iz svega proizlazi da gubitke nisu vodili sistematski ni kontinuirano nego parcijalno i na više različitih načina. I opet na kraju svega ne možeš zaključit ništa nego možeš vjerovat ili ne vjerovat pokojnom Miroslavu na časnu pionirsku.
_________________ 5. avgust 1995. - Dan ujedinjenja Srbijanaca i Srba iz regiona.
|
|
Vrh |
|
|
Noname01
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 03 sij 2024, 15:43 |
|
|
Primarijus je napisao/la: Vukovar je napadala JNA, TO pobunjenih Srba, TO Srbije i brojne četničke i dobrovoljačke jedinice, pravi nered. Dosta sam istraživao po njihovim izvorima da pokušam objektivno doći do njihovog broja žrtava u Vukovaru i gotovo uvijek ostanu brojne nepoznanice. Naprimjer ova evidencija od sredine studenog pod uvjetom da je uopće točna je opet beskorisna za određivanje gubitaka jer nema evidencije iz listopada i rujna da se usporedi. Njihove tvrdnje o 1200 poginulih pripadnika JNA i TO u Vukovaru opet su nejasne jer ne znamo jesu li uračunati gubitci dobrovoljačkih postrojbi i na koju TO se misli? Na TO srpske oblasti ili na TO Srbije koja je činila kako vidimo trećinu ljudstva? Kako sami srbi tvrde, poginuo je 201 pripadnik srpske TO rodom iz Vukovara i okolice, Marijan govori da je po podatcima JNA u istočnoj slavoniji, JNA izgubila više od 800 vojnika, uključujući 5-6 tisuća ranjenih, koliko ih otpada na sam Vukovar i jesu li u njih uračunati gubitci TO Srbije? Koliko su ukupno žrtava imale četničke jedinice i raspolažu li podatcima svake koja je sudjelovala? Jesu li u gubitke uračunati nestali? Iz svega proizlazi da gubitke nisu vodili sistematski ni kontinuirano nego parcijalno i na više različitih načina. I opet na kraju svega ne možeš zaključit ništa nego možeš vjerovat ili ne vjerovat pokojnom Miroslavu na časnu pionirsku. Broj stradalih im je vjerojatno sličan kao i broj naših zrtava umanjen za strijeljane i ubijene poslije pada. I naši previše pretjeraju s onih 5-6k. Naši izvori navode: 900 sami grad,1000 okolica,obrana Nuštra itd i 600 ubijenih na Ovčari i nakon predaje. S tim da je kod njih radila avijacija,artiljerija itd koja nanosi dosta štete. Njihove 2 procjene 1100 cca i 1500 cca Tako da mislim da su slična stradanja izuzev zločina.
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 03 sij 2024, 18:41 |
|
|
agresor na Vukovaru niti nije imao jake snage regularne vojske, osim gardijske brigade ostalo je bilo nepopunjeno, jako puno dezertiranja i bjezanja sa bojista. Zato su redove popunjavali neobrijanim rezervistima iz TO srbijanskih palanki i Seseljevi ljudi. PRakticno im je svo pjesastvo bilo cetnicko, ono malo regularnih vojnika je sluzilo na oklopno mehaniziranim postrojbama, logistika, inzinjerija, artiljerija.
Sigurno da su nase procjene agresorskih gubitaka pretjerane, ali ne previse. Samo TO Sabac je imao ogromne gubitke, te jeseni i zime u Sapcu su sahrane bile ucestale na grobljima, svakodnevno. Vise tisuca ljudi su izgubili na cijeloj VU bojistu, od grada do Nustra i okolo.
|
|
Vrh |
|
|
Noname01
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 03 sij 2024, 19:12 |
|
|
crni_bombarder je napisao/la: agresor na Vukovaru niti nije imao jake snage regularne vojske, osim gardijske brigade ostalo je bilo nepopunjeno, jako puno dezertiranja i bjezanja sa bojista. Zato su redove popunjavali neobrijanim rezervistima iz TO srbijanskih palanki i Seseljevi ljudi. PRakticno im je svo pjesastvo bilo cetnicko, ono malo regularnih vojnika je sluzilo na oklopno mehaniziranim postrojbama, logistika, inzinjerija, artiljerija.
Sigurno da su nase procjene agresorskih gubitaka pretjerane, ali ne previse. Samo TO Sabac je imao ogromne gubitke, te jeseni i zime u Sapcu su sahrane bile ucestale na grobljima, svakodnevno. Vise tisuca ljudi su izgubili na cijeloj VU bojistu, od grada do Nustra i okolo. Pa mi smo tamo u istočnoj Slavoniji imali preko 3000 mrtvih.Zato i kažem da su brojke tu negdje,ali nema šanse o nekih 5-6k samo na Vukovaru. S tim da je kod nas bilo i dosta tih strijeljanih. DEMOGRAFSKI GUBITCI HRVATSKE VOJSKE TIJEKOM DOMOVINSKOG ... https://hrcak.srce.hr/file/62939Samo se ovdje izbjegava naglasiti i uopće spomenuti gubitke na prostoru BiH od 92-95. Jer 30% gubitaka je bilo na bojištima van RH.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 03 sij 2024, 23:56 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Broj stradalih im je vjerojatno sličan kao i broj naših zrtava umanjen za strijeljane i ubijene poslije pada. Moguće, ali nama je u Vukovaru više od trećine boraca strijeljano. Gledao sam jednu epizodu heroja vukovara, mislim da se zvala OSA ili tako nešto, uglavnom skupina koja se borila kod vojarne JNA u Vukovaru, na kraju epizode su nabrajali poginule i nestale i pola od poginulih na punktu im je ubijeno na Ovčari. Citat: I naši previše pretjeraju s onih 5-6k. Ja ne kažem da su oni imali 5-6 tisuća mrtvih na Vukovaru, ali sam iznio neke nelogičnosti i aljkavosti kod njihovih podataka koje na kraju krajeva iznose i neki srpski generali koji su se bavili statistikom (Milisav sekulić npr) i brojem žrtava, to znači da je vrlo lako moguće da su imali par stotina žrtava više od onog što neslužbeno iznose. Citat: Tako da mislim da su slična stradanja izuzev zločina. Ako bi se uzimali njihovi podatci kao istiniti i točni i ako računamo naše poginule u samoj bitci imali su 2-3 puta više žrtava. Za druga bojišta u istočnoj slavoniji sa srpske strane imamo vrlo malo ili ništa podataka. Moguće je da smo mi na nekim djelovima imali i više žrtava zbog njihove nadmoći u tehnici, a gdje nije bilo previše uličnih borbi kao u Vukovaru.
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 04 sij 2024, 00:03 |
|
|
Njihovo je da skrivaju i umanjuju, nase da preuvelicavamo. Klasicno u ratnoj propagandi.
Medjutim, oni ne vole o brojkama ali kad gledas neku cirilicu sa Sljivancaninom mozes citati izmedju redova. Ne bi oni javno govorili o promasenoj taktici i "je li gardijska zrtvovana" da gubici nisu veliki. Imali su oni mrtvih dosta, napadati jurisima kroz ulicne bitke iziskuje ogromne zrtve. Nesto su umanjili razaranjem jer tako unistavaju protivnika koji bi pruzio otpor, ali po svim svjedocenjima nasi su ih redovitu tukli iz rusevina. Dok je bilo oruzja, nasi su ih i tukli.
Po meni velika greska je opkoljavanje, da su nasi imali zaledjinu povlacili bi se dio po dio grada kao ukrajinci u Bahmutu, i u takvim operacijama niti napadac niti branitelj nema tako velike zrtve kao u odsutnim borbama bez zaledjine. Iako zrtava ima naravno, ulicne borbe su najgore po pitanju gubitaka.
Vukovar je Hrvatskoj dao vrijeme, i nanio velike gubitke neprijatelju koji nije bas tako jak da ih moze nadomjestiti prije svega ljudstvo pa i tehnika. To je znacaj bitke i to je to.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 04 sij 2024, 02:25 |
|
|
crni_bombarder je napisao/la: Njihovo je da skrivaju i umanjuju, nase da preuvelicavamo. Klasicno u ratnoj propagandi.
Medjutim, oni ne vole o brojkama ali kad gledas neku cirilicu sa Sljivancaninom mozes citati izmedju redova. Ne bi oni javno govorili o promasenoj taktici i "je li gardijska zrtvovana" da gubici nisu veliki. Imali su oni mrtvih dosta, napadati jurisima kroz ulicne bitke iziskuje ogromne zrtve. Nesto su umanjili razaranjem jer tako unistavaju protivnika koji bi pruzio otpor, ali po svim svjedocenjima nasi su ih redovitu tukli iz rusevina. Dok je bilo oruzja, nasi su ih i tukli.
Po meni velika greska je opkoljavanje, da su nasi imali zaledjinu povlacili bi se dio po dio grada kao ukrajinci u Bahmutu, i u takvim operacijama niti napadac niti branitelj nema tako velike zrtve kao u odsutnim borbama bez zaledjine. Iako zrtava ima naravno, ulicne borbe su najgore po pitanju gubitaka.
Vukovar je Hrvatskoj dao vrijeme, i nanio velike gubitke neprijatelju koji nije bas tako jak da ih moze nadomjestiti prije svega ljudstvo pa i tehnika. To je znacaj bitke i to je to. Naravno to je potpuno očekivano, naročito da naši prenapuhavaju gubitake i broj napadača jer je ipak Vukovar doživio kataklizmu i bitka je bila izgubljena pa se forsirao narativ o 500 uništenih tenkova, 50 aviona i 15 tisuća poginulih napadača da se to malo lakše provari.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 06 sij 2024, 23:13 |
|
|
crni_bombarder je napisao/la: Kajkic vec neko vrijeme iznosi precizne spiskove, imena prezimena poginulih cetnika, brojka je impozantna.
Nitko ga demantirao nije.
Inace, pojam unisteni tenk je varijabilan, mnogi od tih tenkova se odslepaju na remont. I on se vraca u bitku, a posada ovisno o sreci, nekad poginu nekad ne. https://www.braniteljski-portal.hr/kajkic-objavio-popis-cetnika-poginulih-u-napadima-na-vukovar/Pozabavio sam se ovim spiskom, radi se navodno o dnevniku gubitaka JNA koji ima 1750 imena, kajkić je izdvojio nešto manje od 900 imena koja se odnose na istočnu slavoniju i baranju, ali je to sve skupusano i neka imena se na zadnjim listama ponavljaju dvaput, mene je zanimalo koliko ih otpada na sam Vukovar i prigradska naselja jer su navođeni gubitci iz nuštra, osijeka, tenja, tovarnika odnosno mjesta poprilično daleko od Vukovara. Po ovim podatcima u samom Vukovaru je poginulo oko 560 vojnika JNA/srpske TO i dobrovoljaca i još 300njak u ostatku istočne slavonije i baranje. Po mjesecima su gubitci: 8. - 15 poginulih 9.- 118 poginulih 10.- 209 poginulih 11.- 216 poginulih. Najgori dan u Vukovaru im je 16.10. kad su imali oko 40 mrtvih. Citat: imena prezimena poginulih cetnika, brojka je impozantna. S obzirom da smo mi izgubili više od 2700 ljudi i da je grad srušen i okupiran, ako su ovo točne i konačne brojke, Srbi su nas rasturili tamo. Brojka je duplo manja nego ona od lazanskog ili se ta brojka odnosila na istočnu Hrvatsku jer su sve gubitke ubrajali pod vukovar. Zapravo je impozantno koliko su malo gubitaka po ovome imali, manje nego branitelji.
|
|
Vrh |
|
|
Noname01
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 07 sij 2024, 00:16 |
|
|
Primarijus je napisao/la: crni_bombarder je napisao/la: Kajkic vec neko vrijeme iznosi precizne spiskove, imena prezimena poginulih cetnika, brojka je impozantna.
Inace, pojam unisteni tenk je varijabilan, mnogi od tih tenkova se odslepaju na remont. I on se vraca u bitku, a posada ovisno o sreci, nekad poginu nekad ne. https://www.braniteljski-portal.hr/kajkic-objavio-popis-cetnika-poginulih-u-napadima-na-vukovar/Pozabavio sam se ovim spiskom, radi se navodno o dnevniku gubitaka JNA koji ima 1750 imena, kajkić je izdvojio nešto manje od 900 imena koja se odnose na istočnu slavoniju i baranju, ali je to sve skupusano i neka imena se na zadnjim listama ponavljaju dvaput, mene je zanimalo koliko ih otpada na sam Vukovar i prigradska naselja jer su navođeni gubitci iz nuštra, osijeka, tenja, tovarnika odnosno mjesta poprilično daleko od Vukovara. Po ovim podatcima u samom Vukovaru je poginulo oko 560 vojnika JNA/srpske TO i dobrovoljaca i još 300njak u ostatku istočne slavonije i baranje. Po mjesecima su gubitci: 8. - 15 poginulih 9.- 118 poginulih 10.- 209 poginulih 11.- 216 poginulih. Najgori dan u Vukovaru im je 16.10. kad su imali oko 40 mrtvih. Citat: imena prezimena poginulih cetnika, brojka je impozantna. S obzirom da smo mi izgubili više od 2700 ljudi i da je grad srušen i okupiran, ako su ovo točne i konačne brojke, Srbi su nas rasturili tamo. Brojka je duplo manja nego ona od lazanskog ili se ta brojka odnosila na istočnu Hrvatsku jer su sve gubitke ubrajali pod vukovar. Zapravo je impozantno koliko su malo gubitaka po ovome imali, manje nego branitelji. Kako si došao do podataka o 2700 naših stradalih?? DEMOGRAFSKI GUBITCI HRVATSKE VOJSKE TIJEKOM DOMOVINSKOG ... https://hrcak.srce.hr/file/62939Imaš izračune za Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku ukupna stradanja sve godine rata. Moraš oduzeti od te brojke dio stradalih u Posavini,Kupresu,Maslenici,Mostaru,Uskoplju,Bljesku Na tu brojku idu Hosovci,Varaždinci(mup),Tigrovi,Brođani(Kobre,ŠAP)
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 07 sij 2024, 00:22 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 07 sij 2024, 16:11 |
|
|
Otkrivanje spomen ploče jedinom poginulom generalu 90tih Bratiću u novom sadu ispod koje je lista poginulih iz novosadskog korpusa Naravno uz klerofašistički svetosavski blagoslov i gomilu mitomanije. Citat: Podsetimo da je Mladen Bratić poginuo prilikom napada JNA i srpskih paravojnih jedinica na Vukovar nedaleko od Borova naselja, prilikom artiljerijskog napada, a u biografiji koju je Vojska Srbije podelila medijima se navodi da je "poginuo na Trpinjskoj cesti na ivici šume Đorgaj, onako kako umiru samo najveće svetske vojskovođe: na prvoj liniji fronta ispred svojih vojnika".
Bratić je svjetski vojskovođa. Dobro ste pročitali.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 08 sij 2024, 10:18 |
|
|
Primarijus je napisao/la: crni_bombarder je napisao/la: Kajkic vec neko vrijeme iznosi precizne spiskove, imena prezimena poginulih cetnika, brojka je impozantna.
Inace, pojam unisteni tenk je varijabilan, mnogi od tih tenkova se odslepaju na remont. I on se vraca u bitku, a posada ovisno o sreci, nekad poginu nekad ne. https://www.braniteljski-portal.hr/kajkic-objavio-popis-cetnika-poginulih-u-napadima-na-vukovar/Pozabavio sam se ovim spiskom, radi se navodno o dnevniku gubitaka JNA koji ima 1750 imena, kajkić je izdvojio nešto manje od 900 imena koja se odnose na istočnu slavoniju i baranju, ali je to sve skupusano i neka imena se na zadnjim listama ponavljaju dvaput, mene je zanimalo koliko ih otpada na sam Vukovar i prigradska naselja jer su navođeni gubitci iz nuštra, osijeka, tenja, tovarnika odnosno mjesta poprilično daleko od Vukovara. Po ovim podatcima u samom Vukovaru je poginulo oko 560 vojnika JNA/srpske TO i dobrovoljaca i još 300njak u ostatku istočne slavonije i baranje. Po mjesecima su gubitci: 8. - 15 poginulih 9.- 118 poginulih 10.- 209 poginulih 11.- 216 poginulih. Najgori dan u Vukovaru im je 16.10. kad su imali oko 40 mrtvih. Citat: imena prezimena poginulih cetnika, brojka je impozantna. S obzirom da smo mi izgubili više od 2700 ljudi i da je grad srušen i okupiran, ako su ovo točne i konačne brojke, Srbi su nas rasturili tamo. Brojka je duplo manja nego ona od lazanskog ili se ta brojka odnosila na istočnu Hrvatsku jer su sve gubitke ubrajali pod vukovar. Zapravo je impozantno koliko su malo gubitaka po ovome imali, manje nego branitelji. To su podaci jna, em nisu pouzdani em ne obuhvaćaju TO i paravojske. A nama brojiš i civile pa uspoređuješ s vojnim popisom. Sami srbi priznaju da se 1. proleterska gardijska mehanizirana brigada JNA raspala u Vukovaru, a to je bila najelitnija postrojba JNA. čak u srbiji imaju teorije zavjere da je postrojba namjerno žrtvovana u Vukovaru, ne bi takvo šta razvijali da postrojba nije gadno nastradala tamo.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 10 vel 2024, 13:36 |
|
|
Prvi put objavljene privatne snimke jednog vukovarca. Nakon 33 godine. Snimci su nastali krajem 8. mjeseca u prvim danima rata.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 10 vel 2024, 20:23 |
|
|
Duža verzija snimaka. Na 1h 40min posjet američkih kongresmena i sastanak sa Marinom Vidićem Bilim, povjerenikom vlade RH za vukovarsku općinu. Bilo bi zanimljivo saznati o kojim ljudima se radi, republikancima ili demokratima. PS. radi se o Chrisu Smithu, republikanac (bivši demokrat) https://www.c-span.org/video/?23455-1/violence-yugoslavia
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 04 ožu 2024, 20:20 |
|
|
Dokumentarni film o zapovjednicima Sajmišta. Samo jedan je iz Vukovara izašao živ, ranjen u proboju i bio u logoru. https://youtu.be/iwnfsqKXe7Q
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 11 ruj 2024, 09:57 |
|
|
Borbe pred sam kraj.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 11 ruj 2024, 10:29 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: Besmisleno je trošiti vrijeme na infantilije.
Dosta je reći da bi Hrvati, da komunisti nisu pobijedili, bili decimirani. Ne bi bio 1, nego 10 Bleiburga.
Ovo je malo žešća glupost. Gdje se u europi i to još uz željeznu zavjesu dogodio genocid? Hroboatos je napisao/la: Mihailović je ratovao po planu Moljevića, što je i dosta ograničeni Lozo uspio dokazati. Da je rojalistička Jugoslavija bila uspostavljena, mmože se samo spekulirati što bi bilo. Ako Hrvatska ne bi bila amputirana, bila bi bitno sužena i kažnjena, i to u okviru sovjetsko-zapadnoga dogovora, kao Njemačka.
Da, a predsjednik rojalističke Juge je Hrvat u Londonu? Inače komunisti i jesu amputirali cca 30% banovine, a Banovina je trebala biti još i veća. Hroboatos je napisao/la: Jer bi Hrvati, za razliku od pravih saveznika Bugarske i Rumunjske, živjeli s drugim narodom nad kojim su napravljeni veliki progoni, a to je sa Srbima. Plan Pavelića i njegovih je u praksi ostvaren u masovnom ubijanju Srba prije nego što su se ovi okrenuli protiv NDH.
NDH je prvo prognala novodoseljene Srbe, Solunaše. Takve ni komunisti nisu primili natrag preko Drine. Što se masovnog ubijanja tiče, zašto je onda broj Srba zapadno od Drine veći nakon nego prije rata. Postotak je cca isti. Hroboatos je napisao/la: Slovaci nisu napravili veliki progon Čeha; Bugari nisu napravili veliko progon nijednoga naroda u okviru buduće postratovske Bugarske. A Hrvati s režimom NDH- jesu.
Misliš, Nijemci nisu imali planova iseliti štajerske Slovence i naseliti ih u NDH? Mađari nisu čistili sebi nepoćudne Slovake i Rumunje (a i Srbe) u pripojenim krajevima? Bugari nisu imali "poseban" odnos s Grcima u Trakiji? Što je bilo s Rumunjima u Južnoj Dobrudži? I slično? Nekako si slabo informiran. Hroboatos je napisao/la: Pročetnički i rojalistički oficiri i sl. su pobili oko 200-300 Hrvata do početka 5. mjeseca, svibnja 1941. Snage NDH, umjesto da kazne te počinitelje, donijele se ekspresno rasne zakone protiv Židova 30.4.1941., a u sljedećim mjesecima, do ljeta 1941. pobili su preko 20-30.000 Srba, tek tako, na svim područjima NDH, napose na Kordunu, Banovini, Slavoniji, dijelu SZ Bosne, u Hercegovini i sl. To nisu Grimmove bajke nego trijezna istina.
Bugari, a ni drugi kvislinški režim nastao u ratu, Slovačka- NISU imali svoje konclogore u kojima se sustavno ubijalo i umiralo u teškim okolnostima. To smo imali SAMO mi, u NDH, među svim njemačkim poltronima. I tu je krivnja ustaša i te cijele ekipe- krivnja koju ne nose ni Mađarska, ni Rumunjska, a kamoli Bugarska. Bugarska je spriječila genocid nad Židovima, dok je NDH sama ne samo isporučila Židove Nijemcima- nego je sama aktivno ubijala Židove u logorima u Jasenovcu, Pagu i drugdje.
Bugarska je izručila makedonske Židove, nije dirala one koji su bili u granicama prije 1941. Hroboatos je napisao/la: To idioti apologeti NDH ne vide jer su - idioti.
I ne vide da bi bez tih komunjara Hrvati bili svedeni na Baske i Velšane, povijesno irelevantne narode i Jugoslavija rekonstituirana kao de facto velika Srbija. Misliš, bili bi kao Slovenci? Fakat bi nam puno toga falilo.
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 11 ruj 2024, 10:45 |
|
|
Citat: 1. Kontekst. Gdje je tko u trenutku bitke za Vukovar? Ja sam bio u Jugoslaviji ali znam da su se pomno pratile vijesti tj. da je tadasnja drzavna televizija yutel i TVSA izvjestavala svakodnevno. Medju klincima se to uglavnom nije tematiziralo, iznimke su tu i tamo cinila "starija" srpska djeca, tj. omladinci, ali i oni rijetko. Sjecam se samo da je jednom na igralistu jedan pricao kao "Hrvati sijeku srpskoj djeci prste", a ja sam - rodbinskih odnosa radi - potajno bio na hrvatskoj strani. Sjecam se rezervista Crnogoraca sto su prolazili kroz grad vracajuci se s ratista - ali vjerovatno iz Dubrovnika. Sjecam se takodjer toga da mi je hrvatska vojska tad djelovala cool, tj. ti takozvani ZNG koje zvali "Zenge". Prikazivali su ih na TV-u, neki nosali kaubojske sesire. Ali uglavnom su sjecanja poprilicno izblijedila.
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 28 ruj 2024, 16:22 |
|
|
Malo o tenkovima koji su branili Vukovar Citat: Tenkisti koji su branili Vukovar: Bila je to ludost, ali smo napravili velike stvari
Sašu Pojea, Nenada Mirkovića i Hrvoja Tilića spojila je surova sudbina početkom devedesetih godina u opkoljenom Vukovaru. Imali su jednu zajedničku vodilju, a to je bilo pokušati spasiti grad koji je danima bio pod opsadom jedinica Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih formacija. Do tog velikog, kasnije će se ispostaviti neostvarljivog, cilja pokušali su doći uz pomoć dva tenka T-55, koje su zaplijenili od neprijateljskih snaga.
Prilikom jedne akcije, 16. oktobra 1991. godine, ranjen je i dospio u bolnicu. Istog dana, nešto ranije je agresor izveo napad na Lužac, a u borbama su vukovarski branitelji uspjeli zarobiti tri tenka.
Ističe da su prvo 'vatreno krštenje' imali 30. oktobra u Prvomajskoj ulici, a nešto ranije su kroz grad provezli dva tenka da ih ljudi vide.
"Koliko je to diglo moral, pa to je za neopisat. Kada smo krenuli, to su prvo ljudi bježali po ulici. Još se sjećam, tu pred robno kućom dijelila se hrana, ljudi kada su čuli tenkove, to se razbježalo, to su ljudi bacali cegere, sve. Kada smo se vraćali, odjednom svi iz znatiželje izlaze, nisu mogli vjerovati, još hrvatska trobojnica koju smo gore stavili, tako da su ljudi i bili znali", prisjeća se Poje.
Smatra da je njihova najveća uloga u odbrani grada bila prilikom pada naselja Lužac.
"Tu smo neprijatelju nanijeli tolike štete da i danas kome god pričam ljudi ne vjeruju. Mi smo uspjeli u deset dana njima uništiti 26 tenkova i dva transportera. Po nekim navodima, ali to je neprovjereno, tu je i general Mladen Bratić 'zaginuo' u toj bitci. To je bio naš vrhunac. Mi se od toga ograđujemo, to su priče, ne znamo da li je to tako, ali stvarno dobar smo posao odradili. S time što, kako je vrijeme odmicalo, ostajali smo bez streljiva, bez goriva, bez svega. Zadnje što smo djelovali to je bilo već kada je grad maltene pao, kada su nam ušli do samog centra", rekao je Poje te dodao da sve što su napravili, s obzirom da su bili izuzetno ograničeni, graniči sa čudom.
https://www.aa.com.tr/ba/balkan/tenkisti-koji-su-branili-vukovar-bila-je-to-ludost-ali-smo-napravili-velike-stvari/1314516Skraćeno
|
|
Vrh |
|
|
Brane
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 28 ruj 2024, 21:08 |
|
|
Malo crnog humora iz Vukovara
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Kontekst i važnost bitke za Vukovar Postano: 16 lis 2024, 08:40 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|