HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 svi 2025, 14:24.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 144 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6

Ove korizme odričem se:
1. psovanja 0%  0%  [ 0 ]
2. laganja 0%  0%  [ 0 ]
3. alkohola 10%  10%  [ 1 ]
4. cigara 10%  10%  [ 1 ]
5. kave 0%  0%  [ 0 ]
6. ogovaranja 10%  10%  [ 1 ]
7. kocke 0%  0%  [ 0 ]
8. nečeg drugog 40%  40%  [ 4 ]
9. ničeg 30%  30%  [ 3 ]
Ukupno glasova : 10
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs
PostPostano: 05 ožu 2025, 12:58 

Kod mene danas samo voda - čaj - limunada. Zadnji obrok sinoć u 18h, sljedeći planiranu sutra - doručak.

Pokušavam ovo raditi jedanput tjedno povezano sa drugom temom. post1203818.html

Vrh

PostPostano: 05 ožu 2025, 14:06 

Jedini mi je problem malo teretanu uskladit

Vrh

PostPostano: 05 ožu 2025, 22:15 

Svaka čast svima koji možete izdržati post.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 05 ožu 2025, 22:38 

Ja danas postim na način da za cijeli dan imam samo jednu tepsiju Uljevaka sa krumpirom. :)

Bez mlijeka dakako.

Jel se u vas jede Uljevak, Ulivača, Livača... kako god se zove...?

Vrh

PostPostano: 05 ožu 2025, 22:39 

Bobovac je napisao/la:
Ja danas postim na način da za cijeli dan imam samo jednu tepsiju Uljevaka sa krumpirom. :)

Bez mlijeka dakako.

To je the babura. Bez krompira je livača, tj.babura light.

Vrh

PostPostano: 05 ožu 2025, 23:07 

Danas bile kupus flekice.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 05 ožu 2025, 23:13 

Bobovac je napisao/la:

Bez mlijeka dakako.

Razljevača.

Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2025, 13:12 

Svrha kršćanskog posta jest da se ušteđeno da siromašnom bližnjem, ter da se duhovno približimo Bogu. Čovjek koji stalno ima pun želudac i obćenito ugađa svim svojim žudnjama, nije sposoban niti doživiti Boga, niti doživiti potrebe bližnjega. Također, post je i vježba i priprema za žrtvu koja će nas kad tad stići ili se od nas kad tad tražiti.

Većina vjeroizpoviesti u svietu ima post kano sredstvo poboljšanja čovjeka. Znači, post je oduviek bio potreba ljudi. Kano što sport i tjelovježba budu fizička muka sa svrhom održavanja fizičke snage i fizičkog zdravlja, tako je post više psihička muka sa svrhom da ojačamo upravo svoju psihu i duhovnost. Izdrži sklekove, trčanje, plivanje... dobit ćeš veću izdržljivost i bolji izgled, a ako izdržiš post postaješ jači u glavi, samouvjereniji, spreman na žrtvu, ter ono najvažnije Bog ti se čini bližim. Tada molitva dobiva viši smisao i logiku i dolazi iz srdca, bez da se čini kano puko recitiranje i brbljanje.

Muslimani imaju također post u ovo vrieme. Uzbekistanci na gradilištu svi od reda bez vode i hrane. Vidi se da su usporeni u radu. Tko to može izdržat taj je spreman na svakakve žrtve i mi mlitavi zapadnjaci nemamo šanse protiv takvih ljudi unatoč svim svemirskim naoružanjima...
Pod zapadnjake mislim i na bosanske muslimane. Ni oni većinom ne šljive svoj post, jerbo ih vidim kako većinom uredno jedu marendu.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2025, 13:30 

kiler je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Bez mlijeka dakako.

Razljevača.

Izlivača

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2025, 13:31 

dane-croatia je napisao/la:
Svrha kršćanskog posta jest da se ušteđeno da siromašnom bližnjem, ter da se duhovno približimo Bogu. Čovjek koji stalno ima pun želudac i obćenito ugađa svim svojim žudnjama, nije sposoban niti doživiti Boga, niti doživiti potrebe bližnjega. Također, post je i vježba i priprema za žrtvu koja će nas kad tad stići ili se od nas kad tad tražiti.

Većina vjeroizpoviesti u svietu ima post kano sredstvo poboljšanja čovjeka. Znači, post je oduviek bio potreba ljudi. Kano što sport i tjelovježba budu fizička muka sa svrhom održavanja fizičke snage i fizičkog zdravlja, tako je post više psihička muka sa svrhom da ojačamo upravo svoju psihu i duhovnost. Izdrži sklekove, trčanje, plivanje... dobit ćeš veću izdržljivost i bolji izgled, a ako izdržiš post postaješ jači u glavi, samouvjereniji, spreman na žrtvu, ter ono najvažnije Bog ti se čini bližim. Tada molitva dobiva viši smisao i logiku i dolazi iz srdca, bez da se čini kano puko recitiranje i brbljanje.

Muslimani imaju također post u ovo vrieme. Uzbekistanci na gradilištu svi od reda bez vode i hrane. Vidi se da su usporeni u radu. Tko to može izdržat taj je spreman na svakakve žrtve i mi mlitavi zapadnjaci nemamo šanse protiv takvih ljudi unatoč svim svemirskim naoružanjima...
Pod zapadnjake mislim i na bosanske muslimane. Ni oni većinom ne šljive svoj post, jerbo ih vidim kako većinom uredno jedu marendu.

Onda sam sigurno spremniji i od tih divljaka. Osobno sam bio 20 dana samo na vodi i 11 dan bez hrane i vode ili poznatije kao dry fast. A to što oni rade je ruglo. I nema nikakve veze s pravim postom. Poste 14h da bi onda jeli kao krmci u tom prozoru od 10h.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2025, 14:37 

Noname01 je napisao/la:
Osobno sam bio 20 dana samo na vodi i 11 dan bez hrane i vode ili poznatije kao dry fast. A to što oni rade je ruglo. I nema nikakve veze s pravim postom. Poste 14h da bi onda jeli kao krmci u tom prozoru od 10h.

Nisam razumo. Učinilo mi se kao da si napisao da 11 dana nisi pio ni jeo, s naglaskom na ovo "pio"?

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2025, 14:52 

Bobovac je napisao/la:
Noname01 je napisao/la:
Osobno sam bio 20 dana samo na vodi i 11 dan bez hrane i vode ili poznatije kao dry fast. A to što oni rade je ruglo. I nema nikakve veze s pravim postom. Poste 14h da bi onda jeli kao krmci u tom prozoru od 10h.

Nisam razumo. Učinilo mi se kao da si napisao da 11 dana nisi pio ni jeo, s naglaskom na ovo "pio"?

Da,da. Iz cuga.
Inače idu ti ljudi 3-7-9-11 dana, a najviše netko što je uspio je 21 dan, ako se ne varam. I ja sam mislio da umireš, ako ne piješ 3 dana vodu ili 7 dana, ali zapravo nije tako. Naravno kad moraš na posao nećeš to raditi jer tada to ne bi mogao zbog potrošnje.

Imaš na njegovom instagram profilu iz dana u dan kako osoba izgleda. Nije baš lijep prizor, ali doslovno brzo se vratiš iako je veći problem meni bil izlazak iz posta nego sami post zbog tog što moraš sve postupno raditi

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2025, 11:57 

Što se tiče samog posta, on je jedan od preduvjeta učvršćivanja vjere, ali nije sam po sebi dovoljan. Često puta post se obezvriedi hvalisanjem pred drugima. Isus za takve koji žive od pohvala drugih kaže da su primili svoju plaću.
Drugim riečima, post, skromnost i poniznost moraju ići ruku pod ruku...

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2025, 12:15 

U Hrvatskoj i Sarajevu bi razapeli svećenika i ljude sa znakom križa na čelu.

Prije par dana sreo sam stariju afro-azijatkinju sa tetovažom križa na čelu i rukama. Podsjeti me na naše žene u BiH.

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2025, 12:23 

Moze li netko temu preimenovati jednostavno u Korizma

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2025, 12:34 

Postoji tema: topic11471.html

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2025, 12:35 

A ok. Mislio sam cisto onako da ide u sveopcu temu jer se prica odmakela od zasmisljenog naslova

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2025, 12:36 

Neka kvačica spoji te dvije teme.

Vrh

Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu
PostPostano: 07 ožu 2025, 12:58 

Iz ulazne pjesme ili introita na pepelnicu

(Mudr 11, 24, 24 et 27) Svima se smiluješ, Gospodine, i ne mrziš ni jedan svoj stvor. Ne gledaš na grijehe ljudi, ako čine pokoru, i praštaš im, jer si ti Gospodin Bog naš. (post naknada za grijehe)

Oratio pepelnica
Podaj, Gospodine, svojim vjernicima da časne svetkovine posta i započnu prikladnom pobožnošću i da ih s postojanom odanošću dovrše. (post vjezba u ustrajnosti)
Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu tvome: Koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog: po sve vijeke vjekova.

Oratio prva korizmena
Bože, koji svake godine čistiš svoju Crkvu četrdesetdnevnim postom, podaj svojoj obitelj da izvršuje dobrim djelima ono što nastoji od tebe dobiti odricanjem. (post kao odricanje u svrhu pojacanog cinjenja dobrih djela-milostinja)

Gradual i zavlaka

Ps 56, 2 i 4
Smiluj mi se, Bože, smiluj mi se. U te se ufa moja duša. Poslao je pomoć s neba i spasio me, osramotio je one koji me gaze.

(Ps 102, 10) Gospodine, ne uzvrati nam prema našim grijesima koje smo učinili, niti prema našim krivicama. (Ps 78, 8-9) Gospodine, ne sjećaj se naših starih zloća, brzo neka nam dođe ususret tvoje milosrđe, jer postadosmo vrlo bijedni. [Ovdje se poklekne] Pomozi nam, Bože Spasitelju naš, i radi slave svojeg imena izbavi nas, Gospodine. Imaj samilosti s našim grijesima radi imena svojega.

Predslovlje korizmeno

Uistinu je dostojno i pravedno, pravo i spasonosno, da vazda i svagdje zahvaljujemo tebi Gospodine, sveti Oče, svemogući vječni Bože: – ti tjelesnim postom suzbijaš opačine, uzdižeš dušu, daješ krepost i nagrade po Kristu Gospodinu našemu. – Po njemu tvoje veličanstvo hvale anđeli, klanjaju se gospodstva i dršću vlasti. Nebesa i nebeske sile i blaženi serafini zajedničkim klicanjem slave. Daj, molimo, s njima i naše glase primi dok govorimo poniznim hvalospjevom:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 144 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: iprodano i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: