|
|
Stranica: 71/71.
|
[ 1766 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Kreacija ili evolucija Postano: 27 ruj 2025, 13:04 |
|
|
|
I dogovorite se sa sobom. Prozivate me samo zbog toga što sam objasnila što je proizvodnja(proces) da u tekst umećem ono što ne piše, a kada vas dvojica govorite o nekom privremenom izvoru svjetlosti i zamjeni istog onda to nije nikakvo umetanje nečega što ne piše nego doslovno tumačenje napisanog a o privremenom izvoru svjetlosti i zamjeni istog ni slova.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Kreacija ili evolucija Postano: 27 ruj 2025, 13:06 |
|
|
zalutala je napisao/la: Markan i Neznam, molim vas objasnite mi: Postanak 1,11 I reče Bog: "Neka proklija zemlja zelenilom - travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose plod što u sebi nosi svoje sjeme. I bi tako. Postanak 1,12 I nikne iz zemlje zelena trava što se sjemeni, svaka prema svojoj vrsti, i stabla koja rode plodovima što u sebi nose svoje sjeme, svako prema svojoj vrsti. I vidje Bog da je dobro.
Što u navedenom treba tumačiti figurativno a što doslovno?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Kreacija ili evolucija Postano: 27 ruj 2025, 15:28 |
|
|
|
Budući da se ni Markan ni Neznam nisu potrudili objasniti pokušat ću ovako(možda u prethodnom upisu nisam najjasnije postavila pitanje). Neznam je napisao, citiram: Jedno je čitati doslovno, a drugo dodavati nešto treće čega nema i ignorirati opis tog istog doslovnog u susjednom poglavlju gdje se pobliže objašnjava o čemu se radi.
-Postanak 1,11 I reče Bog: "Neka proklija zemlja zelenilom - travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose plod što u sebi nosi svoje sjeme. I bi tako.
U ovom poglavlju piše da zemlja proklije zelenilom(mislim da zbilja nema potrebe objašnjavati što je klijanje i što je potrebno za klijanje). Slijedom upisa Neznam(kojeg sam citirala) u narednom poglavlju je objašnjeno o čemu se radi.
-Postanak 1,12 I nikne iz zemlje zelena trava što se sjemeni, svaka prema svojoj vrsti, i stabla koja rode plodovima što u sebi nose svoje sjeme, svako prema svojoj vrsti. I vidje Bog da je dobro.
Dakle, u narednom poglavlju je objašnjeno da je rezultat klijanja iz prethodnog poglavlja nicanje biljaka. Ako kažem da je klijanje figurativno u tom slučaju negiram Božju riječ: Postanak 1,11 I reče Bog: "Neka proklija zemlja" a ako kažem da nije figurativno u tom slučaju se ne radi o trenutnom stvaranju gotovih biljaka nego o procesu od klijanja do nicanja(da ne govorim o procesima nastanka sjemena otišli bi predaleko).
Nadam se da je sada jasnije pa ako Markan i Neznam mogu objasniti kako ću iz navedena dva citata protumačiti da je riječ o trenutnom stvaranju gotovih biljaka a da pritom ne negiram riječ Božju. Hvala
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Kreacija ili evolucija Postano: 28 ruj 2025, 17:00 |
|
|
|
Ok, nitko nije demantirao da moj prethodni upiis govori o procesu. Knjiga Postanka, koliko god se neki tome protivili, ne govori o trenutnom stvaranju u gotovim oblicima nego o procesima; proizvede, nikne, povrvi, načini itd... -Nadalje: VBA je u nekoliko navrata napisao da je kroz Knjigu Postanka tadašnjim ljudima objašnjeno Stvaranje na jeziku na kojem razumiju(ne citiram do u riječ) no tako nekako. Uvijek sam se fokusirala na sunce poslije biljaka i nije mi se uklapalo. Kada je postavio sliku oblačnog neba mislim da sam tada shvatila o čemu govori -Nebo je atmosfera i svemirski prostor vidljiv sa Zemlje kao svod, a može označavati i vrijeme ili klimu. -Znanost kaže da su se kroz zemljin razvoj izmijenile tri atmosfere, odnosno današnja atmosfera je treća -Knjiga Postanka: Postanak 1,1 U početku stvori Bog nebo i zemlju. Postanak 1,2 Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom i Duh Božji lebdio je nad vodama. Postanak 1,3 I reče Bog: "Neka bude svjetlost!" I bi svjetlost. Postanak 1,4 I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame. Postanak 1,5 Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer, pa jutro - dan prvi. Postanak 1,6 I reče Bog: "Neka bude svod posred voda da dijeli vode od voda!" I bi tako. Postanak 1,7 Bog načini svod i vode pod svodom odijeli od voda nad svodom. Postanak 1,8 A svod prozva Bog nebo. Tako bude večer, pa jutro - dan drugi. -Poslije svjetlosti Bog počinje s uvjetno rečeno uređenjem zemlje. U navedenom citatu stvaranje prve atmosfere. -Nadalje: Postanak 1,9 I reče Bog: "Vode pod nebom neka se skupe na jedno mjesto i neka se pokaže kopno!" I bi tako. Postanak 1,10 Kopno prozva Bog zemlja, a skupljene vode mora. I vidje Bog da je dobro. Druga atmosfera. -Nakon druge atmosfere: Postanak 1,11 I reče Bog: "Neka proklija zemlja zelenilom - travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose plod što u sebi nosi svoje sjeme. I bi tako. Mislim da je suvišno trošiti riječi i govoriti o tome da su biljke zaslužne za stvaranje ozonskog omotača, oslobađanje kisika itd..., odnosno za stvaranje treće atmosfere -Nakon biljaka treća atmosfera: Postanak 1,14 I reče Bog: "Neka budu svjetlila na svodu nebeskom da luče dan od noći, da budu znaci blagdanima, danima i godinama, Postanak 1,15 i neka svijetle na svodu nebeskom i rasvjetljuju zemlju!" I bi tako. Postanak 1,16 I načini Bog dva velika svjetlila - veće da vlada danom, manje da vlada noću - i zvijezde -Po definiciji: Nebo je atmosfera i svemirski prostor vidljiv sa Zemlje kao svod, a može označavati i vrijeme ili klimu. Prije biljaka nebeska tijela nisu bila vidljiva, tek djelovanjem biljaka dolazi do stvaranja(bistrenja, ne znam koju bih riječ upotrijebila) današnje atmosfere i nebeska tijela su vidljiva. - Mjesec svojom gravitacijom utječe na rotaciju zemlje i na dužinu dana, također i na izmjenu godišnjih doba utječu; privlačna sila sunca, privlačna snaga mjeseca i rotacija same zemlje. Tako da je zemlja uvijek u nagnutom položaju i njezina os uvijek leži u pravcu zvijezde sjevernjače.(veliko i malo svjetlilo i zvijezde). - Osim sunca i bez zvijezda život ne bi bio moguć. Već se na ovoj temi o tome govorilo; bez malih zvijezda ne bi bilo dovoljno topline da se život održi a bez velikih zvijezda ne bi bilo stvaranja težih elemenata neophodnih za život(ovo najbolje i ne razumijem al znam da se o tome govorilo). Knjiga Postanka ne govori samo o suncu, mjesecu i zvijezdama kao svjetlilima i znacima danima itd.. nego i o trećoj(današnjoj) atmosferi i meni se čini da je u skladu s onim što današnja znanost kaže. Uzevši u obzir vrijeme u koje je pisana govori o svim ključnim elementima potrebnima za stvaranje raznolikog biološkog života koji su tadašnji ljudi mogli vidjeti(nebo, pogled sa zemlje). Sljedeće poglavlje: - Postanak 1,20 I reče Bog: "Nek` povrvi vodom vreva živih stvorova, i ptice nek` polete nad zemljom, svodom nebeskim!" I bi tako. Ako griješim neka me bolje upućeni isprave
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Kreacija ili evolucija Postano: 28 ruj 2025, 18:30 |
|
|
I kako je izgledao proces uzletanja ptica? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Kreacija ili evolucija Postano: 28 ruj 2025, 21:05 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: I kako je izgledao proces uzletanja ptica?  Zbilja ne volim od Boga raditi karikaturu al kad već vučeš za jezik: Bog je prvo uklonio privremeni izvor svjetlosti koji je prije bio postavio na mjesto današnjeg sunca(ti objasni što je zatim s njim napravio ja nemam pojma), zatim je trenutno stvorio gotovo sunce i postavio ga na mjesto s kojeg je uklonio taj privremeni izvor svjetlosti. Pa je trenutno oblikovao gotov mjesec i zvijezde i postavio ih na njihova mjesta. Sutradan je trenutno stvorio svu morsku faunu i ptice. Zatim je pticama rekao da polete. Zadovoljan? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Kreacija ili evolucija Postano: 28 ruj 2025, 21:06 |
|
|
|
p.s Markane, kad si već tu mogao bi mi odgovoriti na jučerašnje pitanje
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Kreacija ili evolucija Postano: 28 ruj 2025, 21:14 |
|
|
zalutala je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: I kako je izgledao proces uzletanja ptica?  Zbilja ne volim od Boga raditi karikaturu al kad već vučeš za jezik: Bog je prvo uklonio privremeni izvor svjetlosti koji je prije bio postavio na mjesto današnjeg sunca(ti objasni što je zatim s njim napravio ja nemam pojma), zatim je trenutno stvorio gotovo sunce i postavio ga na mjesto s kojeg je uklonio taj privremeni izvor svjetlosti. Pa je trenutno oblikovao gotov mjesec i zvijezde i postavio ih na njihova mjesta. Sutradan je trenutno stvorio svu morsku faunu i ptice. Zatim je pticama rekao da polete. Zadovoljan?  Tako nekako, da ne detaljišemo. Preskočila si trenutno oblikovanje - stvaranje Zemlje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Kreacija ili evolucija Postano: 28 ruj 2025, 21:22 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: zalutala je napisao/la: Zbilja ne volim od Boga raditi karikaturu al kad već vučeš za jezik: Bog je prvo uklonio privremeni izvor svjetlosti koji je prije bio postavio na mjesto današnjeg sunca(ti objasni što je zatim s njim napravio ja nemam pojma), zatim je trenutno stvorio gotovo sunce i postavio ga na mjesto s kojeg je uklonio taj privremeni izvor svjetlosti. Pa je trenutno oblikovao gotov mjesec i zvijezde i postavio ih na njihova mjesta. Sutradan je trenutno stvorio svu morsku faunu i ptice. Zatim je pticama rekao da polete. Zadovoljan?  Tako nekako, da ne detaljišemo. Preskočila si trenutno oblikovanje - stvaranje Zemlje. Neznam je rekao da zemlja nije trenutno stvorena. Ti kažeš da je. Kome sad vjerovati 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Neznam
|
Naslov: Re: Kreacija ili evolucija Postano: 28 ruj 2025, 21:38 |
|
|
zalutala je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Tako nekako, da ne detaljišemo. Preskočila si trenutno oblikovanje - stvaranje Zemlje. Neznam je rekao da zemlja nije trenutno stvorena. Ti kažeš da je. Kome sad vjerovati  Prvo, nigdje to nisam rekao. Drugo, skoncentriraj se na temu umjesto na forumaše.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Kreacija ili evolucija Postano: 28 ruj 2025, 21:40 |
|
|
zalutala je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Tako nekako, da ne detaljišemo. Preskočila si trenutno oblikovanje - stvaranje Zemlje. Neznam je rekao da zemlja nije trenutno stvorena. Ti kažeš da je. Kome sad vjerovati  Prekambrijske granitne stijene sadrže radioaktivne areole, koji ukazuju na gotovo trenutno stvaranje istih
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Neznam
|
Naslov: Re: Kreacija ili evolucija Postano: 28 ruj 2025, 21:44 |
|
|
zalutala je napisao/la: zalutala je napisao/la: Markan i Neznam, molim vas objasnite mi: Postanak 1,11 I reče Bog: "Neka proklija zemlja zelenilom - travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose plod što u sebi nosi svoje sjeme. I bi tako. Postanak 1,12 I nikne iz zemlje zelena trava što se sjemeni, svaka prema svojoj vrsti, i stabla koja rode plodovima što u sebi nose svoje sjeme, svako prema svojoj vrsti. I vidje Bog da je dobro.
Što u navedenom treba tumačiti figurativno a što doslovno? Nicanje trave je evolucija?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Kreacija ili evolucija Postano: 28 ruj 2025, 21:45 |
|
|
Ok, slažem se u Knjizi Postanka piše da je zemlja trenutno stvorena gotova Postanak 1,1 U početku stvori Bog nebo i zemlju. Postanak 1,2 Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom i Duh Božji lebdio je nad vodama. Postanak 1,3 I reče Bog: "Neka bude svjetlost!" I bi svjetlost. Postanak 1,4 I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame. Postanak 1,5 Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer, pa jutro - dan prvi. Postanak 1,6 I reče Bog: "Neka bude svod posred voda da dijeli vode od voda!" I bi tako. Postanak 1,7 Bog načini svod i vode pod svodom odijeli od voda nad svodom. Postanak 1,8 A svod prozva Bog nebo. Tako bude večer, pa jutro - dan drugi. Postanak 1,9 I reče Bog: "Vode pod nebom neka se skupe na jedno mjesto i neka se pokaže kopno!" I bi tako. Postanak 1,10 Kopno prozva Bog zemlja, a skupljene vode mora. I vidje Bog da je dobro. Budući da ste obadvojica tu, molim vas odgovorite mi na jučerašnje pitanje
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Kreacija ili evolucija Postano: 28 ruj 2025, 21:49 |
|
|
Neznam je napisao/la: zalutala je napisao/la: Nicanje trave je evolucija? Evo, možda će ti ovdje biti jasnije što me zanima? Neznam je napisao, citiram: Jedno je čitati doslovno, a drugo dodavati nešto treće čega nema i ignorirati opis tog istog doslovnog u susjednom poglavlju gdje se pobliže objašnjava o čemu se radi. -Postanak 1,11 I reče Bog: "Neka proklija zemlja zelenilom - travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose plod što u sebi nosi svoje sjeme. I bi tako. U ovom poglavlju piše da zemlja proklije zelenilom(mislim da zbilja nema potrebe objašnjavati što je klijanje i što je potrebno za klijanje). Slijedom upisa Neznam(kojeg sam citirala) u narednom poglavlju je objašnjeno o čemu se radi. -Postanak 1,12 I nikne iz zemlje zelena trava što se sjemeni, svaka prema svojoj vrsti, i stabla koja rode plodovima što u sebi nose svoje sjeme, svako prema svojoj vrsti. I vidje Bog da je dobro. Dakle, u narednom poglavlju je objašnjeno da je rezultat klijanja iz prethodnog poglavlja nicanje biljaka. Ako kažem da je klijanje figurativno u tom slučaju negiram Božju riječ: Postanak 1,11 I reče Bog: "Neka proklija zemlja" a ako kažem da nije figurativno u tom slučaju se ne radi o trenutnom stvaranju gotovih biljaka nego o procesu od klijanja do nicanja(da ne govorim o procesima nastanka sjemena otišli bi predaleko). Kako iz navedenih citata protumačiti da je riječ o trenutnom stvaranju gotovih biljaka?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Kreacija ili evolucija Postano: 28 ruj 2025, 21:54 |
|
|
zalutala je napisao/la: I dogovorite se sa sobom. Prozivate me samo zbog toga što sam objasnila što je proizvodnja(proces) da u tekst umećem ono što ne piše, a kada vas dvojica govorite o nekom privremenom izvoru svjetlosti i zamjeni istog onda to nije nikakvo umetanje nečega što ne piše nego doslovno tumačenje napisanog a o privremenom izvoru svjetlosti i zamjeni istog ni slova. Prvih 18 sec...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zalutala
|
Naslov: Re: Kreacija ili evolucija Postano: 28 ruj 2025, 22:07 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: zalutala je napisao/la: I dogovorite se sa sobom. Prozivate me samo zbog toga što sam objasnila što je proizvodnja(proces) da u tekst umećem ono što ne piše, a kada vas dvojica govorite o nekom privremenom izvoru svjetlosti i zamjeni istog onda to nije nikakvo umetanje nečega što ne piše nego doslovno tumačenje napisanog a o privremenom izvoru svjetlosti i zamjeni istog ni slova. Prvih 18 sec... Knjiga Postanka. Gdje piše da je Bog pritiskao prekidače i naizmjence palio i gasio svjetlo? Ne zaboravi da ti inzistiraš na doslovnom tumačenju Knjige Postanka, nema umetanja riječi u napisano, nego samo ono što piše Postanak 1,1 U početku stvori Bog nebo i zemlju. Postanak 1,2 Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom i Duh Božji lebdio je nad vodama. Postanak 1,3 I reče Bog: "Neka bude svjetlost!" I bi svjetlost. Postanak 1,4 I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame. Postanak 1,5 Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer, pa jutro - dan prvi. Postanak 1,6 I reče Bog: "Neka bude svod posred voda da dijeli vode od voda!" I bi tako. Postanak 1,7 Bog načini svod i vode pod svodom odijeli od voda nad svodom. Postanak 1,8 A svod prozva Bog nebo. Tako bude večer, pa jutro - dan drugi. Postanak 1,9 I reče Bog: "Vode pod nebom neka se skupe na jedno mjesto i neka se pokaže kopno!" I bi tako. Postanak 1,10 Kopno prozva Bog zemlja, a skupljene vode mora. I vidje Bog da je dobro. Postanak 1,11 I reče Bog: "Neka proklija zemlja zelenilom - travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose plod što u sebi nosi svoje sjeme. I bi tako. Postanak 1,12 I nikne iz zemlje zelena trava što se sjemeni, svaka prema svojoj vrsti, i stabla koja rode plodovima što u sebi nose svoje sjeme, svako prema svojoj vrsti. I vidje Bog da je dobro. Postanak 1,13 Tako bude večer, pa jutro - dan treći. Postanak 1,14 I reče Bog: "Neka budu svjetlila na svodu nebeskom da luče dan od noći, da budu znaci blagdanima, danima i godinama,
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|