HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 svi 2025, 21:44.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 251 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatski kraljevi, novi dokumentarni serijal HRTa
PostPostano: 22 lis 2011, 09:43 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Ministry of Sound je napisao/la:
U koliko je navrata spomenuta Bosna ili Hercegovina, osim u kontekstu krunidbe Tomislava? Nadam se da neće politički-korektno, u maniri Nade Klaić, izbjegavati hrvatska područja koja su danas u sklopu BiH.

Tek je 9. stoljeće na tepetu. Bumo vidili. Čudi me da se ne spominje da su područja Duvna Livna, Glamoča, Grahova (a vjerojatno i još pokojeg kraja sadašnje BiH) sama jezgra ranosrednjovjekovne hrvatske države. :neznam

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 13:28 

Pessimus dux je napisao/la:
DzoniBG je napisao/la:
p.s sto uhvatise onog seljaka da se bas Radovan zove :zubati

To je bilo jedno od uobičajenih "univerzalnih" južnoslavenskih imena u tom vremenu među Hrvatima i nije imalo ni približno nacionalne konotacije koje danas izaziva.

Ili možeš pitati joea da ti pojasni, uvjeren sam kako će on dati neki bolji i precizniji odgovor. :zubati

Naravno kao i uvek potrudiću se da te ne razočaram. :zubati

Radovan je ime specifično za Srbe i Hrvate , tj.imena sa nastavkom "van" kao što su Milovan,Njegovan,Dragovan,...
Međutim voljena vam katolička crkva jee uspela da vam narodna imena suzbije koliko god je mogla pa se danas svi zovete Ivan i Josip , a ova narodna imena su postala eksluzivno srpska vašom krivicom jeer danas dobar deo Hrvata misli da su to srpska imena ili barem neće nadenuti takvo ime jer ga previše podseća na Srbe , a i kako bi se tek onda razlikovali da niste danas Josip,Robert,Ante i Ivan. :zubati

Pogledao sam obe epizode , i Ljutiša je fantastično ime.

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 13:37 

DzoniBG je napisao/la:
Dobro uradjen dokumentarac vizuelno, neko je bas sa puno entuzijazma usao u ovaj projekat, i to treba pohvaliti.

Problem sa ovom materijom je izuzetno malo pisanih zapiza i autenticnih izvora, pa sve izgleda pomalo romansirano, na neke fakte je nakalemljeno mnogo proizvoljnih resenja koja se cine najpodesnijim.

Mozda se moglo malo zahvatiti i naseljavanje Slovena na Balkan, predhriscanski obicaji...ali verovatno je procenjeno da bi to potrosilo puno vremena. Svidja mi se sto je obuhvaceno i dogadjanja u sirem kontekstu, da se priblizi malo zivot i obicaji u tom ranom srednjem veku.

Trailer je trash, sa onim ozivljavanjem kraljeva, holivudski efekti, cini mi se neprimereni ovoj prici, izgleda malo klinacki...

Sve u svemu, vrlo dobra ocena za prvu epizodu, videcemo sta je bilo dalje.

p.s sto uhvatise onog seljaka da se bas Radovan zove :zubati

Sad u sledećoj epizodi bi trebao da se pojavi Tomislav koji je spasao srpskog kneza Zahariju od Bugara.
Baš me živo zanima kako će taj događaj prikazati , ako ga uopšte prikažu.
Ono Zaharija sa suzama u očima ridajući veli : "Hvala ti brate Tomo što si me spasio od tute-bugarina , neka te zauvek čuva Perun uf pardon Isus Hrist , i nek ti bre rodi 'šenica belica , a grožđe nek ti rodi čim naučite da radite vinagradrstvo za jedno par stotina godina"!! :zubati

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 13:57 

Citat:
Radovan je ime specifično za Srbe i Hrvate , tj.imena sa nastavkom "van" kao što su Milovan,Njegovan,Dragovan,...

Da.

Citat:
Međutim voljena vam katolička crkva jee uspela da vam narodna imena suzbije koliko god je

Preterano sereš (što bi rek`o Radovan III). Radovana Hrvata ima kao kiše. E sad, nakon rata vjerojatno se imena takva ne daju, ili rijetko, isto kao što je Anta prije Pavelića kod Srba bilo kao kiše, a ni Ivana nije baš manjkalo.

Citat:
mogla pa se danas svi zovete Ivan i Josip , a ova narodna imena su postala eksluzivno srpska vašom krivicom jeer danas dobar deo Hrvata misli da su to srpska imena ili barem neće nadenuti takvo ime jer ga previše podseća na Srbe , a i kako bi se tek onda razlikovali da niste danas Josip,Robert,Ante i Ivan. :zubati

Ja i moji roditelji imamo narodna imena, a kakvo ime imaš ti i tvoji?
Tvrditi da je katolička crkva kriva za promjenu imena je vjerodostojno onoliko koliko je to i pravoslavna crkva činila.
Koliko ima Srba koji imaju strana imena a (neki) misle da su srpska ( Aleksa, Đorđe, Marko, Nikola, Vasa, Arso, Andrija, Gavrilo, Gligorije, Mitar, Đura, Jovan, Laza, Kosta, Luka, Krsto, Maksa, Panta, Ilija, Pavle, Pera-Petar, Sima, Steva, Toma, Toša, Trifun, Filip itd, itd).
I sad vam smeta nekoliko po vašem mišljenju eto kao "zapadnjačkih imena". Ma daj bjaažži.

Pogledao sam obe epizode , i Ljutiša je fantastično ime.[/quote]

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 14:06 

[quote="joe enter"][

Sad u sledećoj epizodi bi trebao da se pojavi Tomislav koji je spasao srpskog kneza Zahariju od Bugara.
/quote]

Imao sam prigodu to pogledati.
Kralj Tomislav u svilenu grimiznu ruhu sa zlatnom krunom na glavi, visok, zgodan, u sjajnom oklopu na konju bjelcu dočekuje Zaharija u dronjcima, ćelavog i krezavog i pruža mu svoju ruku prepunu zlatnog nakita optočenog dijamantima koju Zaharije klečući ljubi i zaliva svojim poniznim i zahvalnim suzama.

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 14:15 

Bobovac@

Ma ima i kod vas narodnih imena ali daleko manje nego kod nas , mada i kod nas u zadnje vreme ima su navalili sa stefanima,Nikolama,Lazarima,....

Katolička crkva jeste još u 16.veku naredila da se davaju svetačka imena tako da Stanislave preterano ti sereš , i negde se to primilo više a negde manje , u Hercegovini među katolicima je bilo manje pa se još u 19.veku moglo naći sijaset narodnih imena.

Nisu ni Srbi imuni na stranjska imena ona biblijska i grčka , ima ih pun kurac , ali švapska,talijsnaka,... to nikako , tj.jako su retka.

Ovde inače na ovim prostorima je velika malograđanština , pa i kod vas i kod nas možeš naći npr. ime Kristijan(christian kod vas).
Malograđanština je u tome jer kad bi dali narodne varijante tog imena tipa Krsto,Kstivoje,Križan njih bi to asociralo na :"Ooo Ksrto , oooKrižane dolaz'te kući otelila se šarulja" , a dok Kristijan iliti Christian pije šampanjac i kreria secesijaske zgrade po Linzu i Grazu a žena Christina(ne Krstinja) kenja u bidermajeru.

Naši preci južni sloveni su davali imena po svrsihodnom nahođenju , a ne po zvučnosti,lepoti i zato što to crkva traži zbog nekog jevrjeskog ili grčkog sveca.

Znači kad se neko rodi na zimu dobije ime Zimonja , kad umiru deca ili se rađaju samo ženska novrođenče dobije ime Stanko,Stana,...

Mogu o tim imenima do sutra jer to jako zanimljivo područje i dosta može reći o običnoj istoriji ovdašnjih naroda.

Imena su manjala značenja , pa tako danas mnogi misle da ime Gojko ima veze sa vaspitanjem ili da sa debljanjem , međutim reč "goj" je nekad imalo značenje "mir" , pa je tako Gojko zapravo Mirko bio nekad.

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 14:17 

Bobovac je napisao/la:
Ja i moji roditelji imamo narodna imena, a kakvo ime imaš ti i tvoji?

Također, a i moji dalji pretci dobrim dijelom kad pogledam. :wink
Bobovac je napisao/la:
Tvrditi da je katolička crkva kriva za promjenu imena je vjerodostojno onoliko koliko je to i pravoslavna crkva činila.
Koliko ima Srba koji imaju strana imena a (neki) misle da su srpska ( Aleksa, Đorđe, Marko, Nikola, Vasa, Arso, Andrija, Gavrilo, Gligorije, Mitar, Đura, Jovan, Laza, Kosta, Luka, Krsto, Maksa, Panta, Ilija, Pavle, Pera-Petar, Sima, Steva, Toma, Toša, Trifun, Filip itd, itd).
I sad vam smeta nekoliko po vašem mišljenju eto kao "zapadnjačkih imena". Ma daj bjaažži.

:smajl007

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 14:32 

Bobovac je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
[

/quote]

Imao sam prigodu to pogledati.
Kralj Tomislav u svilenu grimiznu ruhu sa zlatnom krunom na glavi, visok, zgodan, u sjajnom oklopu na konju bjelcu dočekuje Zaharija u dronjcima, ćelavog i krezavog i pruža mu svoju ruku prepunu zlatnog nakita optočenog dijamantima koju Zaharije klečući ljubi i zaliva svojim poniznim i zahvalnim suzama.

:zubati

Evo te slike.

http://voiceofcroatia.net/arhiva/tomislav-muzej-london.jpg

I ja kažem fala ti Tomo do nebesa! :zubati

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 14:37 

ja bih vas molio, tema je dokumentarac, a ne "gledaj me, imam komplekse do neba". :zubati

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 14:45 

dudu je napisao/la:
ja bih vas molio, tema je dokumentarac, a ne "gledaj me, imam komplekse do neba". :zubati

Pa i tema jeste dokumnetarac , ali nemoš non-stop pisati konkretno o tome šta si gledao već i raspravljati o tome .

Tako je , ljubomoran sa na dokumnetarac jer mi nemamo takav(zasad) , pa to možeš i nazvatti i kompleksom ako oćeš.

Ali videćeš ti kad mi budemo napravili dokumentarac o Nemanjićima , imaš da čupaš kose na glavi od ljubomore. :zubati

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 14:51 

Vi pocinjete tamo gdje mi zavrsavamo (za to vrijeme), u stvari jos malo kasnije..
To nikada necete moci promijeniti.. Hebi ga

Glede imena.. I kod Srba su sva il Bizantijska ili Bugarska ili stara biblijska.. Ni vi vise nemate Ljutisa, Grubisa...

ps o Nemanjicima ce sigurno biti interesantno, a ja se nadam dokumentarcu o turskim vremenima.. da vidimo gdje su bili Srbi a gdje Hrvati

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 15:02 

joe enter je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Pa i tema jeste dokumnetarac , ali nemoš non-stop pisati konkretno o tome šta si gledao već i raspravljati o tome .

Tako je , ljubomoran sa na dokumnetarac jer mi nemamo takav(zasad) , pa to možeš i nazvatti i kompleksom ako oćeš.

Ali videćeš ti kad mi budemo napravili dokumentarac o Nemanjićima , imaš da čupaš kose na glavi od ljubomore. :zubati

ne vjerujem da bih ga gledao, a još manje komentirao.

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 15:04 

Tulkas je napisao/la:
Vi pocinjete tamo gdje mi zavrsavamo (za to vrijeme), u stvari jos malo kasnije..
To nikada necete moci promijeniti.. Hebi ga

Glede imena.. I kod Srba su sva il Bizantijska ili Bugarska ili stara biblijska.. Ni vi vise nemate Ljutisa, Grubisa...

ps o Nemanjicima ce sigurno biti interesantno, a ja se nadam dokumentarcu o turskim vremenima.. da vidimo gdje su bili Srbi a gdje Hrvati

i Bosna sine, i Bosna. što će reći da se na ruševinama velikog hrvatskog kraljevstva, uzdižu dva druga, što pak govori i nešto drugo, ali neću reći da ne vrijeđam osjećaje naših gostiju. :zubati

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 15:05 

Tulkas je napisao/la:

Tako je , samo su u pitanju izvori i očuvanje istih.
Tako da je kad su stigli Nemanjići sve ono što je bilo pre njih je izgubljeno , tj.nije imao ko da baštini i čuva ono što su predhodnci napravili , jer je u interesu Nemanjića bilo da sve tragove zatre , a i okrenuo se Vizantiji u smislu crkve i civilizacije , pa tako da to i ne čudi.

I o vašim kraljevima i vladarima su izvori vrlo oskudni , jbg to je ipak bilo previše davno.

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 15:09 

dudu je napisao/la:

A zašto?! , jel se bojiš napada panike?! :zubati

Jbt jel moguće da se primaš na nešto što je bilo pre 1000 godina i da to deluje na tebe tako efektno emotivno?!

Ako bude taj dokumentarac o Nemanjićima posmatraj ga običnu srpsku bajku i laž i bez problema ćeš ga podneti , a kometariši ako baš hoćeš a i ne moraš. :neznam

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 15:12 

joe enter je napisao/la:
dudu je napisao/la:

A zašto?! , jel se bojiš napada panike?! :zubati

Jbt jel moguće da se primaš na nešto što je bilo pre 1000 godina i da to deluje na tebe tako efektno emotivno?!

Ako bude taj dokumentarac o Nemanjićima posmatraj ga običnu srpsku bajku i laž i bez problema ćeš ga podneti , a kometariši ako baš hoćeš a i ne moraš. :neznam

mene to ne zanima. povijest me zanima, ali me ne zanima povijest srpskog naroda da bih pred tv-om sjedio i gledao. ne mogu se zamisliti. :neznam od susjednih naroda, samo bi me zanimala priča o mađarskim kraljevima. i razumije se, bosanski kraljevi.

jel ima negdje drugi nastavak, nisam sinoć mogao gledati? ili je repriza već danas?

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 15:13 

joe enter je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

Tako je , samo su u pitanju izvori i očuvanje istih.
Tako da je kad su stigli Nemanjići sve ono što je bilo pre njih je izgubljeno , tj.nije imao ko da baštini i čuva ono što su predhodnci napravili , jer je u interesu Nemanjića bilo da sve tragove zatre , a i okrenuo se Vizantiji u smislu crkve i civilizacije , pa tako da to i ne čudi.

I o vašim kraljevima i vladarima su izvori vrlo oskudni , jbg to je ipak bilo previše davno.

Naravno da je davno. Par stoljeca prije vasih,a na kraju krajeva i poslije Nemanjica je sve otislo u kurac kao i poslije nasih tako da...a ko zna, mozda je i istina ono sto neki pricaju jelte. No ne bi sada o tome da se ne bi uvrijedio i popizdio moj Djole.. Ipak je vikend vrijeme za kuliranje

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 15:17 

jedino što se pika, hrvatsko kraljevstvo je starije od engleskog. brutala. :zubati

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 15:18 

dudu je napisao/la:

mene to ne zanima. povijest me zanima, ali me ne zanima povijest srpskog naroda da bih pred tv-om sjedio i gledao. ne mogu se zamisliti. :neznam od susjednih naroda, samo bi me zanimala priča o mađarskim kraljevima. i razumije se, bosanski kraljevi.

jel ima negdje drugi nastavak, nisam sinoć mogao gledati? ili je repriza već danas?

OK , shvatam te , svako preferira šta mu volja i šta voli.
Samo ne znam šta radiš u BG i tamo živiš , a da ne možeš čak ni da se zamisliš ispre tv-a da pogledaš jebenu emisiju od sat vremena.
Ali opet kažem , razumem te .

Samo bosanke kraljeve nećeš moći da izuzmeš kako ti volja , jer zna se čiju oni krunu su nosili.
A za Mađare samo navali dok se ne rastope boje.

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 15:20 

Nosio je i Dusan neke krune al nije bio taj... Tako da ne laprdaj Djole o tome i ne cackaj gdje ne umijes.. Vidjelo se kako je taj kojeg spominjes bio kraljem tih na koje mislis kada je bio kosovski boj...

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 15:24 

joe enter je napisao/la:
dudu je napisao/la:

OK , shvatam te , svako preferira šta mu volja i šta voli.
Samo ne znam šta radiš u BG i tamo živiš , a da ne možeš čak ni da se zamisliš ispre tv-a da pogledaš jebenu emisiju od sat vremena.
Ali opet kažem , razumem te .

Samo bosanke kraljeve nećeš moći da izuzmeš kako ti volja , jer zna se čiju oni krunu su nosili.
A za Mađare samo navali dok se ne rastope boje.

ne živim u BG-u, daleko od toga, nisam već bio par mjeseci, ali budem uskoro, posao me stisnuo. :zubati to što sam sad u BIH, ne znači da me odmah moraju zanimati osmanlijski vladari. Nemanjići nisu vladali hrvatskim ozemljem, za razliku od bosanskih kraljeva koje smatram dijelom svoje kulture.

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 15:25 

dudu je napisao/la:
jedino što se pika, hrvatsko kraljevstvo je starije od engleskog. brutala. :zubati

Ne lupetaj!

http://bs.wikipedia.org/wiki/Alfred_Veliki

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 15:27 

Englesko kraljevstvo je nastalo 927. godine, Alfred Veliki je kralj Wessex-a, a to nije isto.

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 15:33 

dudu je napisao/la:
ne živim u BG-u, daleko od toga, nisam već bio par mjeseci, ali budem uskoro, posao me stisnuo. :zubati to što sam sad u BIH, ne znači da me odmah moraju zanimati osmanlijski vladari. Nemanjići nisu vladali hrvatskim ozemljem, za razliku od bosanskih kraljeva koje smatram dijelom svoje kulture.

zto su Nemanjići i njihovi predhodnici su vladali današnjom Hercegovinom i svim primorjem skroz gore gotovo do Splita za dugo,dugo,dugo,...vremena , a i rekoh ja već čiju su krunu nosili Kotromanići i kako se nazivaju u poveljama koji su sami pisali , tako opet ti se isto hvata ,nemoš pobeć pa sve da dubiš na glavi. :zubati

Ali ne brini neće biti skoro dokumentarca , nemomo mi para za takvo šta , a i SPC-ludaci bi se sigurno uskočopizdili kad bih prikazali kakvih zločinaca,pedofila i zlikovaca je među Nemanjićima bilo.

Vrh

PostPostano: 22 lis 2011, 15:35 

Mladen II Šubić je bio moćniji od svih Nemanjića zajedno, ako ćemo o njihvoj snazi, a tek Hrco Vukčić mali Hrvat eee.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 251 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: