|
|
Stranica: 13/96.
|
[ 2399 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 24 lis 2011, 01:12 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
divlja svinja je napisao/la: Zašto on, kad govori o jednoj skupini koristi naziv Mađari, a kad govori o drugoj "slavenski puk ekavsko-kajkavskoga govora"? Zato što je to jedino točno i historiografski ispravno; Mađari koji su naseljavali to područje sami se tako nazivaju, dok se slavensko stanovništvo toga vremena u današnjoj Slavoniji nešto kasnije postupno identificira s hravtskim imenom i u cijelosti ga prihvaća. Pogledaj nastavak intervjua: Citat: Poslije Turaka, na izmaku 17. stoljeća, slika je bitno drukčija, izmijenjena višestrukim udarima i pritiscima osvajanja, masovnih migracija, kršćanske rekonkviste: slavenski starosjedioci svedeni su na manjinu, koja je uz katolištvo u znatnoj mjeri prihvatila kalvinski protestantizam, Mađari su (s iznimkom Baranje) gotovo nestali, a s južnih su strana pristigli katolički i pravoslavni Slaveni koji sebe, u sve većoj mjeri, smatraju Hrvatima odnosno Srbima.
i: Citat: Čitav srednji vijek, od propasti Avarskog kaganata naovamo, u manje-više cijelom srednjem i donjem međurječju Drave i Save, što znači i na području današnje središnje Hrvatske, živjelo je većinsko slavensko pučanstvo, s vremenom pokršteno i katolicizirano, koje međutim sebe obično nije nazivalo Hrvatima, iako je zacijelo bilo svjesno svoje jezično-etničke srodnosti sa žiteljima onodobne Hrvatske, zemlje s druge strane Gvozda, tj. iz gorskih i primorskih županija – Gacka, Lika, Vinodol, Modruš, Cetina itd. Od 10. stoljeća s tim se južnopanonskim Slavenima miješaju Mađari, koji u podunavskoj zoni zapravo i prevladavaju.
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 24 lis 2011, 07:02 |
|
|
O migracijama uslijed Morejskog rata 1684.-1699. ću pisati kad uhvatim malo vremena, ali za sad evo jedna zanimljiva priča vezana za taj period. U Potravlju kod Sinja(vidi http://g.co/maps/d7f5j) postoji rod koji se preziva Kotromanović. Ante Kotromanović, koji je bio general HV-a, zastupnik u Saboru RH, kao i vojvoda Sinjske alke, je iz tog sela. Naravno, ovo prezime upada u oči sličnošću s prezimenom Kotromanić. To je pogotovu zanimljivo kad se uzme da je stanovništvo tog kraja doselilo iz današnje Bosne i Hercegovine krajem XVII i početkom XVIII stoljeća. Još je zanimljivije da u jednom od brojeva Glasnika Zemaljskog muzeja u Sarajevu od prije stotinjak godina onako usputno se spominje da neki Jozo Kotromanović iz Potravlja ima kovčeg pun srednjovjekovnih povelja. Intrigantno, zar ne? Sve dok ne pogledamo izvore. U mletačkim zemljišnicima nakon oslobođenja Sinjske krajine od Turaka nema Kotromanovića. 1697. godine, harambaša Prološčić dovodi sa sobom ljude koji su izbjegli iz Hercegovine, većinom iz Brotnja i Mostarskog Blata. U njegovoj banderiji nema Kotromanovića, ali ima zato Petkovića. U maticama krštenih, u drugoj polovici XVIII stoljeća, prezime Petković iz nekog razloga postaje Kotromanović. Petkovići su inače iz Brotnja, točnije Bijakovića. Do XX stoljeća su uglavnom iselili iz tog kraja, i spustili se dolinom Neretve u okolicu Metkovića. Spominju se 1743. i 1768. godine na popisima katolika. Po predaji, nastali su od broćanskog roda Orlovića, koji su bili sitna srednjovjekovna vlastela, a krajem XVIII stoljeća uzeli nova prezimena. Dakle, Kotromanovići jesu srednjovjekovna vlastela, ali u istom smislu u kojem su svi Kneževići porijeklom od nekog kneza(seoskog glavara). Orlovići nisu bili puno više od seoskih knezova. Zašto su uzeli prezime Kotromanović(nije zabilježeno da je itko od Petkovića u XVIII stoljeću nosio osobno ime Kotroman) nije jasno. Naravno, ne trebam ni spominjati da u zadnjih 100 godina nisu izašli na vidjelo s tom svojom škrinjom niti je itko od njih izašao na vidjelo s ijednim predmetom koji bi se mogao povezati s Kotromanićima. P.S. Za Pessimus Duxa. Često sebe podsjećam da je genitiv riječi Rakitno Rakitna, ali mi se stalno potkrada oblik Rakitnog. Nadam se da mi se neće uzeti za zlo, pogotovu ako si iz tog kraja. 
|
|
Vrh |
|
 |
Crvena Sonja
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 24 lis 2011, 09:58 |
|
|
Pavo B. je napisao/la: Crvena Sonja je napisao/la: Posušje -Gorička župa u to vrijeme Kroz sve popise i iz 1743.godine(iako za pojedina mjesta imaju popisi i iz 1725.g 1742.g) i 1768.godine uz mnoga nestala prezimena sa ovih prostora jedino postojano je prezime Bošnjak kroz sva ova stoljeća -Hrvati i katolici i prezime Barišić. Može malo više o tim prezimenima? Za Bošnjake nemam objašnjenja. U zapadnoj Hercegovini postoje 4 krvno nepovezana roda Bošnjaka. Jedni su iz Grabove Drage i staro prezime im je Marić, jedni su iz Uzarića i Ljutog Doca i staro prezime im je Oroz, a jedni su iz Dragićine i prezivali su se Zovko. Na žalost, za Bošnjake iz Bekije se po maticama ne može utvrditi koje prezime su ranije nosili. Jasno je da su tamo dugo, pošto se pojavljuju i 1743. i 1768. godine, ali dalju starinu nije moguće pratiti, pogotovu jer se često događa da u izvorima nije moguće odrediti kojem od 4 roda Bošnjaka spomenuta osoba pripada. Barišići su druga priča. Oni su u Vinjanima kod Posušja živjeli i prije velike seobe katolika krajem XVII stoljeća. Fra Vjeko Vrčić je mišljenja da su Barišići ranije živjeli nešto južnije, na području današnjih Vinjana G. i D. kod Imotskog, a da su na tursku stranu prešli nakon 1717. Barišići su jedan od samo 5-6 katoličkih rodova koji su oko imotskog zateknuti kad je ovaj oslobođen od Turaka. Na lokaciji Podi postoji staro groblje Barišića, koje je napušteno već oko 1730. godine. S obzirom na veličinu groblja, može se nagađati da su Barišići tu kopali svoje par stotina godina. Barišići u Rakitnom tvrde da su porijeklom od roda Čagalj koji su starosjedioci u Zagvozdu na Biokovu, ali ovo nije provjereno. Hvala, gospodine Pavo!:)
|
|
Vrh |
|
 |
velaM
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 24 lis 2011, 10:44 |
|
|
Hvala g.Pavo.Nek ovo bude polazno stanje jer iako je g.Mandić dao dosta činjenica i podataka nisam uspio pronaći djeda ,pa ni pradjeda tako da je po meni nepotpun rad .No možda i imam krivo no idem sad u groblje popisivati umrle he he -pa ako padne knjiga ... ha ha .Čim uzmognem idem do stana Nikole Mandića (ista ulica a tek sad čuo za čovjeka) i fra Andrije Nikića.Jel bi mogao imati kaakve podatke Karlo Rotim, mislim da sam negdje čuo da se i on bavio tim istraživanjima.
|
|
Vrh |
|
 |
divlja svinja
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 24 lis 2011, 16:48 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2010, 21:40 Postovi: 1556 Lokacija: Zaljev svinja
|
Pessimus dux je napisao/la: Zato što je to jedino točno i historiografski ispravno; Mađari koji su naseljavali to područje sami se tako nazivaju, dok se slavensko stanovništvo toga vremena u današnjoj Slavoniji nešto kasnije postupno identificira s hravtskim imenom i u cijelosti ga prihvaća. Pogledaj nastavak intervjua: Citat: Poslije Turaka, na izmaku 17. stoljeća, slika je bitno drukčija, izmijenjena višestrukim udarima i pritiscima osvajanja, masovnih migracija, kršćanske rekonkviste: slavenski starosjedioci svedeni su na manjinu, koja je uz katolištvo u znatnoj mjeri prihvatila kalvinski protestantizam, Mađari su (s iznimkom Baranje) gotovo nestali, a s južnih su strana pristigli katolički i pravoslavni Slaveni koji sebe, u sve većoj mjeri, smatraju Hrvatima odnosno Srbima.
i: Citat: Čitav srednji vijek, od propasti Avarskog kaganata naovamo, u manje-više cijelom srednjem i donjem međurječju Drave i Save, što znači i na području današnje središnje Hrvatske, živjelo je većinsko slavensko pučanstvo, s vremenom pokršteno i katolicizirano, koje međutim sebe obično nije nazivalo Hrvatima, iako je zacijelo bilo svjesno svoje jezično-etničke srodnosti sa žiteljima onodobne Hrvatske, zemlje s druge strane Gvozda, tj. iz gorskih i primorskih županija – Gacka, Lika, Vinodol, Modruš, Cetina itd. Od 10. stoljeća s tim se južnopanonskim Slavenima miješaju Mađari, koji u podunavskoj zoni zapravo i prevladavaju. Znači da su Mađari 700 godina prije Hrvata imali razvijenu nacionalnu svijest u Slavoniji? Ako je tako, onda OK, poštujem struku.
|
|
Vrh |
|
 |
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 24 lis 2011, 17:04 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
divlja svinja je napisao/la: Znači da su Mađari 700 godina prije Hrvata imali razvijenu nacionalnu svijest u Slavoniji? Ako je tako, onda OK, poštujem struku. Pa prilično pojednostavljeno rečeno i ograničavajući se na srednjovjekovni prostor Donjeg međurječja, odnosno onoga što danas nazivamo Slavonijom, to je otprilike manje-više tako, iako o pojmu "nacionalne svijesti" kod europskih naroda, pa tako i Mađara, u punom smislu današnjeg njegova poimanja možemo govoriti tek od 19. st.
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 24 lis 2011, 20:13 |
|
|
velaM je napisao/la: Hvala g.Pavo.Nek ovo bude polazno stanje jer iako je g.Mandić dao dosta činjenica i podataka nisam uspio pronaći djeda ,pa ni pradjeda tako da je po meni nepotpun rad .No možda i imam krivo no idem sad u groblje popisivati umrle he he -pa ako padne knjiga ... ha ha .Čim uzmognem idem do stana Nikole Mandića (ista ulica a tek sad čuo za čovjeka) i fra Andrije Nikića.Jel bi mogao imati kaakve podatke Karlo Rotim, mislim da sam negdje čuo da se i on bavio tim istraživanjima. Ne vjerujem da bi g. Rotim imao ikakve podatke koje G. Mandić ne bi. Karlo Rotim je objavio neke radove o Širokom Brijegu prije dvadesetak godina, ali koliko znam(nemam ih), tu nije bilo ništa onako detaljno kao u knjigama Nikole Mandića. Potonji je pregledao sve matice širokobrijeških župa koje postoje, kao i mnoštvo drugih matica u zapadnoj Hercegovini. On bi sigurno znao kako i pod kojim uvjetima se može doći do tih matica. Iz osobnog iskustva, većina arhiva(pa tako i crkvenih) su u načelu dostupni javnosti, samo je stvar uvjeriti arhiv da imaš dobar razlog za posjet. Matice krštenih, umrlih i vjenčanih su često stare i u lošem stanju, i crkvama i samostanima baš i nije stalo da ljudi dolaze i pregledaju ih bez dobrog razloga. Ljudi su u biti dosta zainteresirani za prošlost svojih predaka, ali često nisu dovoljno posvećeni istraživanju. Onda imaš čest slučaj da nekom padne na pamet da ode istraživati u maticama pretke, a da nema pojma kako se to radi. Tako imaš ljude koji misle da postoji nekakav indeks ili kazalo(u biti, nekad i postoji) koji će im odmah reći na kojoj stranici i u kojoj knjizi su njihovi preci. Dosta ljudi ne shvaća da su starije matice pisane rukom i još na latinskom, a starije čak i na kurzivnoj bosančici. Takvi ljudi će tri dana pregledati matice i neće naći ništa korisno. To je ne samo gubljenje vremena, već i dalje uništavanje matičnih knjiga. Dakle, ja bih matice preporučio tek kao konačni korak u istraživanju porijekla. Kad u priči s osobljem koje odobrava pristup arhivima pokažeš neko znanje i iskustvo, odmah se prebacuješ iz kategorije znatiželjnih u kategoriju kolega. A kolege su svugdje dobrodošli, to je priroda većine struka i poslova. Ja sam imao situacija da sam u arhivu Zemaljskog muzeja u Sarajevu tražio neke neobjavljene rukopise. Kad sam počeo pričati, osoblje je izgledalo nezainteresirano. Čim sa ja počeo pričati malo opširnije o autoru, koji nije poznat izvan etnografskih krugova, čim sam točno identificirao godinu i područje terenskog rada, odmah se otvaraju sva vrata. Prije par godina sam u prolazu kroz Posavinu banuo u samostan na Plehanu. Pitam jednog od fratara za matične knjige stare župe Velika i pitam ga postoje li planovi da se ponovno štampa monografija Andrije Zirdum "Plehan" koja dijelom analizira kretanje katoličkog stanovništva tog kraja koncem XVIII stoljeća. Reakcija? Osmijeh i pitanje otkud ja znam za Zirduma i njegov rad. Onda slijedi dva puna sata razgovora o povijesnim i etnografskim temama, i na kraju on odlazi do svoje sobe i donosi mi knjigu u kojoj su objavljeni prepisi najstarije matične knjige tog kraja. Kad sam ga pitao koliko knjiga košta, uvrijedio se. Veli, to je poklon kao zahvala što sam došao do njih i što je sa mnom ugodno razgovarao. Ja sam toliko podataka i toliko knjiga dobio samo tako što sam otišao kod nekog i pokazao da se malo dublje zanimam za temo. No, da skratim. Naravoučenje: treba znati pred kojim vratima lajati. 
|
|
Vrh |
|
 |
nkovac
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 24 lis 2011, 20:41 |
|
|
Stare Matice u Širokom s uništene od Partizana. Starih podataka s time nema. Nikola Mandić to ponavlja jedno milijun puta u svjoim djelima.
Pozdrav
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 24 lis 2011, 20:49 |
|
|
nkovac je napisao/la: Stare Matice u Širokom s uništene od Partizana.
Ne potpuno. Dio knjiga je preživjeo. Naravno, to sad ovisi o sreći jesu li tvoji bili u tim knjigama ili onim koje su izgorjele.
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 25 lis 2011, 20:10 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24453 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Bio sam u društvu, gdje se raspravljalo o najčešćim nositeljima prezimena BiH Hrvata. Pretpostavke su išle na osnovu baze podataka Herceg-Bosne osobnih iskaznica i dobivene su interpolacijom podataka. Podaci su jako upotrebljivi.
Najčešća prezimena BiH Hrvata: 1. Marić blizu 5.500 nositelja prezimena (računaju se samo BiH Hrvati) 2. Jurić 4.800 3. Perić 4.800 4. Šimić 4.400 5. Zovko 4.300 6. Pavlović 4.100 7. Martinović 3.900 8. Filipović 3.600 9. Matić 3.500 10. Ivanković 3.300 11. Grgić 3.200
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
 |
cakara
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 25 lis 2011, 20:17 |
|
Pridružen/a: 04 lis 2009, 21:15 Postovi: 906 Lokacija: Dobretići
|
spomenili ste Kotormanice...ja sam pronaso da su potomci Kotormanica sve do 18.-19. stoljeca zivili na Seocima il na Bespelju, ne sjecam se vise, sela izmedju Pougarja i Jajca...potrudit cu se opet to probac i stavit ovde na temu
Pavo, pito me kolega za svoje porijeklo, pa kad ufatis vrimena da pogledas
Oršolić, iz Paklareva kraj Travika, pod Vlašićem...ima neke indicije da su doselili iz Posavine
od tih top 11. u mom Pougarju su troji...Jurici, Filipovici i Grgici
|
|
Vrh |
|
 |
MRSHO
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 25 lis 2011, 20:28 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Oršolića ima jako puno po čitavoj Posavini.
|
|
Vrh |
|
 |
CortoŽE
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 25 lis 2011, 23:04 |
|
|
od top jedanaest u mom kraju ima 10, ivankovica nema, iako mozda bi se naslo kad bih malo pomnije proletio od kuce do kuce, a ovih ostalih ima prilican broj :) i da Orsolici, sa mnom je studirao jedan orsolic iz Orasja, i veli ima ih tamo podosta, samo sto su neki i Orsulici 
_________________ U dolini rijeke Bosne, Usore i Liješnice...
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 26 lis 2011, 06:10 |
|
|
CortoŽE je napisao/la: pavo hocete li molim Vas biti vrijedni pa staviti popis iz 1743. za zupz Žepče!!! hvala Nema potrebe za persiranjem nekog tko je student. Popis će biti kad bude prepisan. Osim ako nisi zainteresiran da prepisuješ par župa. Onda će biti odmah u PP pretincu. 
|
|
Vrh |
|
 |
velaM
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 26 lis 2011, 14:56 |
|
|
Pavo B. je napisao/la: CortoŽE je napisao/la: pavo hocete li molim Vas biti vrijedni pa staviti popis iz 1743. za zupz Žepče!!! hvala Nema potrebe za persiranjem nekog tko je student. Popis će biti kad bude prepisan. Osim ako nisi zainteresiran da prepisuješ par župa. Onda će biti odmah u PP pretincu.  brrr daj meni Grabovu Dragu da se patim .Sad bio kod g.Nikole Mandić-a .Ha ha dao mi da gledam glagoljicu i prevedenm bar nešto a samo godinu jer je u brojevima ha ha.Kuku lele a latinski brrrrrrr 
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 26 lis 2011, 15:19 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
velaM je napisao/la: Pavo B. je napisao/la: Nema potrebe za persiranjem nekog tko je student. Popis će biti kad bude prepisan. Osim ako nisi zainteresiran da prepisuješ par župa. Onda će biti odmah u PP pretincu.  brrr daj meni Grabovu Dragu da se patim .Sad bio kod g.Nikole Mandić-a .Ha ha dao mi da gledam glagoljicu i prevedenm bar nešto a samo godinu jer je u brojevima ha ha.Kuku lele a latinski brrrrrrr  Imaš vremeplov?
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
nevenb
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 26 lis 2011, 15:29 |
|
|
u glagoljici se i brojevi slovima pišu ;)
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 26 lis 2011, 15:57 |
|
|
Ovo oko Kotromanića i Kotromanovića je vrh vrhova , znao sam da se negde potomci kraljeva kriju i ljubomorno čuvaju tajnu o svom rojalističkom poreklu. Samo biće da je drugačije !! http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BDKotroman se nalazi uz Mokru Goru , videćete vi kad Nemanja Kusturica nađe kraljevsko blago i povelje , a ti Kotromanovići dođu u selo svojih predaka! 
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
 |
nkovac
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 26 lis 2011, 17:48 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: velaM je napisao/la: brrr daj meni Grabovu Dragu da se patim .Sad bio kod g.Nikole Mandić-a .Ha ha dao mi da gledam glagoljicu i prevedenm bar nešto a samo godinu jer je u brojevima ha ha.Kuku lele a latinski brrrrrrr  Imaš vremeplov? Zbrkao si fra Dominika Mandića s Nikolom? 
|
|
Vrh |
|
 |
velaM
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 26 lis 2011, 19:11 |
|
|
He he nisam ni čitao poslije nego ozbiljno bio kod navedenog (živimo u istoj ulici).Govoreći mi koliko je složen i dugotrajan posao istraživanja i pregledavanja po starim crkvenim knjigama,pokazao mi kopiju rukopisa glagoljice gdje sam uspio odgonetnuti godinu 1666 he he
|
|
Vrh |
|
 |
nkovac
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 26 lis 2011, 19:33 |
|
|
velaM je napisao/la: He he nisam ni čitao poslije nego ozbiljno bio kod navedenog (živimo u istoj ulici).Govoreći mi koliko je složen i dugotrajan posao istraživanja i pregledavanja po starim crkvenim knjigama,pokazao mi kopiju rukopisa glagoljice gdje sam uspio odgonetnuti godinu 1666 he he Ma ja mislim na MinistraBuke i njegov upit u vezi vremeplova....  Meni je majstor Mandić uvalio rabljene knjige, za punu cjenu. Star ali oštar.... 
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 26 lis 2011, 21:29 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
nkovac je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Imaš vremeplov?
Zbrkao si fra Dominika Mandića s Nikolom?  Jok http://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Mandi%C4%87
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 27 lis 2011, 02:30 |
|
|
nkovac je napisao/la: Meni je majstor Mandić uvalio rabljene knjige, za punu cjenu. Star ali oštar....  Haha, ovo mi nisi pričao. Trebao sam ja ići po knjige. Ne bi on mene Čivuta tako lako preveslao. 
|
|
Vrh |
|
 |
Pavo B.
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 27 lis 2011, 02:56 |
|
|
No, ja obećah nešto o migracija za vrijeme i nakon Velikog turskog rata. O samom ratu se može pročitati drugdje, pa vas neću daviti tim. Dakle, imamo opsadu Beča 1683. i najdublji prodor Osmanlija u Europu. U 5 do 12 stiže Jan Sobieski s vojskom koju je skupio po Poljskoj i Bavarskoj(i u kojoj je ironično bilo dosta muslimana, tj. poljskih Tatara) i razbija tursku vojsku. Karamustafa, zapovjednik turske vojske, bježi s bojnog polja ali ga hvataju pri prelasku Dunava kod Beograda. U znak zahvale za prijašnje uspjehe, zadavljen je na Kalemegdanu. Kažem u znak zahvale, jer nije mučen. Inače se za dezertiranje visokih časnika nabijalo na kolac ili koristila neka druga slična metoda. http://hr.wikipedia.org/wiki/Opsada_Be%C4%8Da_1683. Slijedi totalno rasulo. Dakle, u trentuku kad Sobieski pobjeđuje Turke pod Bečom, oni drže ovo. Do 1717. će Austrijanci doći do Dunava i Save a Mleci na jugu uspostaviti granicu koja je i danas granica Dalmacije. Več 1684. počinje opći rati protiv Turske. Austrijanci preko svojih agenata dižu kršćane u Slavoniji na bunu, Mlečani pokreću rat u Dalmaciji ali i u Grčkoj, i sve to traje do mira u Karlovcima 1699. U međuvremenu Austrijanci prelaze Savu i Dunav. Eugen Savojski prodire do Sarajeva koje ne uspijeva zauzeti, dok general Enea Silvio Piccolomini dolazi čak do Skoplja, kojeg i on naravno pali(tad je paljenje gradova općenito bilo u modi, kao danas recimo IPhone ili ona seljačka frizura k'o Ronaldo). Austrijanci zauzimaju Slavoniju, Kordun i Liku, a Mlečani dio Boke(Risan, Herceg-Novi) i dosta prostora u Dalmaciji. To se ovdje lijepo vidi. http://www.crohis.com/hisatlas3/mletdalm.jpgZnači, početne točke za Mlečane su ono obojeno zelenim, a mirom u Karlovcima će dobiti žuto. Ljubičasto neće doći u vlast Venecije sve do Požarevačkog mira 1718. godine. Nastavit ću kad uhvatim malo više vremena.
|
|
Vrh |
|
 |
CortoŽE
|
Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova Postano: 27 lis 2011, 15:22 |
|
|
Pavo B. je napisao/la: CortoŽE je napisao/la: pavo hocete li molim Vas biti vrijedni pa staviti popis iz 1743. za zupz Žepče!!! hvala Nema potrebe za persiranjem nekog tko je student. Popis će biti kad bude prepisan. Osim ako nisi zainteresiran da prepisuješ par župa. Onda će biti odmah u PP pretincu.  Ja sam spreman prepisivati samo nema od koga 
_________________ U dolini rijeke Bosne, Usore i Liješnice...
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|