HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 ožu 2026, 18:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 171 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća

Da li ste za povratak 4000 Srba u Mostar u sljedeće 2 godine?
Da 54%  54%  [ 25 ]
Ne 33%  33%  [ 15 ]
Ne znam 13%  13%  [ 6 ]
Ukupno glasova : 46
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Povratak Srba u Mostar
PostPostano: 16 stu 2011, 23:15 

@ Vujadin,

znači ti zagovaraš preseljenje Srba iz Drvara, Grahova i Glamoča u RS?

Vrh

PostPostano: 16 stu 2011, 23:15 

A Posavina bude distrikt.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2011, 23:20 

MRSHO je napisao/la:
@ Vujadin,

Pa zna se kakva je starosna struktura tih krajeva. Od oko 15 000 Srba danas u Visokoj Krajini, neće biti 5 000 za 20tak godina, od toga oko 3 000 u Drvaru.

Tužno, jer je to bio čisto srpski kraj, ali stabilnost Republike Srpske je na prvom mjestu, i neće se zbog 15 000 Srba, rizikovati sudbina iznad milion Srba u Srpskoj.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2011, 23:22 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Ne u temu o Mostaru. Zanima me kako forumski Srbovi gledaju na ovo i kako glasaju.

Da li su izdajnici Srbi koji se vrate u Mostar?

Recimo našem jari Zabiji koji razmišlja strateški bi takvi bili izdajnici "hrvatskih interesa" što god to oni bili...

nema to veze s izdajom, ljudi se ne vracaju jer se ne osjecaju slobodno niti ce se vise ikada osjecati tamo gdje nisu vecina. To vazi za sve. Nema to veze sa ni sa poslom ni sa obnovljenom kucom. To su samo deplasirane price kojima se pravda slab povratak.

Svaki hrvat u Bl ili SA je primjera radi sinoc, hebo sam sebi sve po spisku jer je utakmicu gledao na "mute" i tajno se radovao da ga slucajno neko ne cuje. To vazi i za Bosnjaka u BL ili u zapadnom Mostaru. Niko ne zeli da se do kraja zivota pravda gdje je bio u ratu i u kojoj uniformi. Niko ne zeli da zivotnog partnera trazi preko oglasa jer "svojih" jednostavno nema da bira, a "drugi" ga bas i nece. Niko ne zeli da ne smije na vlastitoj svadbi mahnuti svojom zastavom da ne isprovocira nekog PTSP-ijevca. Ne pomazu tu ni policija ni zakoni.

svakodnevnih zivotnih primjera je bezbroj. Vracaju se samo starci jer su oni ionako vezani za kucu uglavnom, a drugih interesovanja bas i nemaju. Povratak mladih je rijetkost, zato svaki takav slucaj i kada se desi obicno zavrsi u novinama upravo sto je "incident" a ne pravilo.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2011, 23:28 

Vujadin je napisao/la:
MRSHO je napisao/la:
@ Vujadin,

Pa zna se kakva je starosna struktura tih krajeva. Od oko 15 000 Srba danas u Visokoj Krajini, neće biti 5 000 za 20tak godina, od toga oko 3 000 u Drvaru.

Tužno, jer je to bio čisto srpski kraj, ali stabilnost Republike Srpske je na prvom mjestu, i neće se zbog 15 000 Srba, rizikovati sudbina iznad milion Srba u Srpskoj.

Ok, argumentiran odgovor i odmjereno razmišljanje. Iako ja drugačije gledam na te slučajeve povratka (no, može se reć da nisam objektivan po tom pitanju), cijenim ovakav odgovor i mišljenje. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 16 stu 2011, 23:29 

united je napisao/la:
Ne u temu o Mostaru. Zanima me kako forumski Srbovi gledaju na ovo i kako glasaju.

Da li su izdajnici Srbi koji se vrate u Mostar?

Recimo našem jari Zabiji koji razmišlja strateški bi takvi bili izdajnici "hrvatskih interesa" što god to oni bili...

nema to veze s izdajom, ljudi se ne vracaju jer se ne osjecaju slobodno niti ce se vise ikada osjecati tamo gdje nisu vecina. To vazi za sve. Nema to veze sa ni sa poslom ni sa obnovljenom kucom. To su samo deplasirane price kojima se pravda slab povratak.

Svaki hrvat u Bl ili SA je primjera radi sinoc, hebo sam sebi sve po spisku jer je utakmicu gledao na "mute" i tajno se radovao da ga slucajno neko ne cuje. To vazi i za Bosnjaka u BL ili u zapadnom Mostaru. Niko ne zeli da se do kraja zivota pravda gdje je bio u ratu i u kojoj uniformi. Niko ne zeli da zivotnog partnera trazi preko oglasa jer "svojih" jednostavno nema da bira, a "drugi" ga bas i nece. Niko ne zeli da ne smije na vlastitoj svadbi mahnuti svojom zastavom da ne isprovocira nekog PTSP-ijevca. Ne pomazu tu ni policija ni zakoni.

svakodnevnih zivotnih primjera je bezbroj. Vracaju se samo starci jer su oni ionako vezani za kucu uglavnom, a drugih interesovanja bas i nemaju. Povratak mladih je rijetkost, zato svaki takav slucaj i kada se desi obicno zavrsi u novinama upravo sto je "incident" a ne pravilo.

Eto....ne može istinitije i iskrenije.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2011, 23:35 

Čuj, ja ne mogu u Zg izvadit kalašnjikov i pucat u zrak kad RH dadne gol. Isto tako kad bih izišao na ulicu i počeo urnebesno mahat, bar bi me čudno gledali. :neznam

Vrh

PostPostano: 16 stu 2011, 23:36 

Nisi ti manjina u Zagrebu.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2011, 23:49 

Čuj, ja ne mogu u Zg izvadit kalašnjikov i pucat u zrak kad RH dadne gol. Isto tako kad bih izišao na ulicu i počeo urnebesno mahat, bar bi me čudno gledali. :neznam

Niko ne spominje kalasnjikov, ali znas sta pricam. Kakve su sanse da bez razbijene glave srbin na bilo kojoj obali mostara u kafani gleda finale Us opena i djokovica uz par piva uz glasno navijanje ko sto rade njegovi sunarodnici u rs ili srbiji? Imaj na umu da je to apsolutno razumljiva ljudska i potreba i reakcija bas ko sto je sinoc bilo ludilo u hrvatskoj poslije tekme.

Druga stvar u svakodnevnim zivotnim situacijama tesko da ces u tom zagrebu dok pijes kafu cuti nekoga za drugim, trecim stolom ili u tramvaju kako hebe majku ustasku nekome, ko sto ces kod nas cuti i po nekoliko puta zbog razlicitih povoda. Vjeruj mi te stvari ljude ubijaju psihicki cak i kada ih se ne ticu njih direktno i to traje godinama..

Ljudi se i u bogomolje stide otici da ne naprave sebi neki problem. Nemas pojma sta znaci kada se strah uvuce ljudima u kosti, a ovde su svi puni straha iz razumljivih razloga.

Da ne kazem da trebas pustiti dijete u skolu da se vrati po mraku samo, hoce li mu ko sta dobaciti u skoli (znas kakva su djeca) na putu itd. Jel mislis da ces mu dati da baci petradu za praznik a okolo vlada duboka tisina?

A nista od toga nije nenormalno vec naprotiv.

Vrh

PostPostano: 16 stu 2011, 23:55 

U Zenici djeca idu godinama u KŠC... I u Stocu, Čapljini djeca idu u školu...

Strahujem i ja u Zagrebu kad djeca trebaju pješke kući, uglavnom odem po njih.

Razumijem što govorite, ali gdje postoje zakoni, i gdje se provode, i gdje je utjecaj medija pozitivan a ne negativan, huškački, e situacija se mijenja. Zato treba onu FTV demolirat.

Nego, vladika je krenuo dobrim putem, bolje 4 000 Srba u Herci, nego - 4 000 u RS, a + u Srbiji ili inozemstvu... Je li to dobar put? Ili je bitniji interes Srbije da ima što više Srba u Beogradu, onih koji imaju nešto love, ili na jugu Srbije onih koji nemaju?

Vrh

PostPostano: 17 stu 2011, 00:06 

Razumijem što govorite, ali gdje postoje zakoni, i gdje se provode, i gdje je utjecaj medija pozitivan a ne negativan, huškački, e situacija se mijenja. Zato treba onu FTV demolirat.

Nego, vladika je krenuo dobrim putem, bolje 4 000 Srba u Herci, nego - 4 000 u RS, a + u Srbiji ili inozemstvu... Je li to dobar put? Ili je bitniji interes Srbije da ima što više Srba u Beogradu, onih koji imaju nešto love, ili na jugu Srbije onih koji nemaju?

Ma poredjenje ti je besmisleno. ispade sada isto u zagrebu ko i u zenici. Neozbiljno.

Vladika jeste krenuo dobrim putem, ali narod ocigledno nije. Ko se htio vratiti nije cekao ni vladiku ni bilo koga.

Od provokacija te niejdan zakon ne moze zastiti!!!! Kada se subotom ispred neke kafane okupe tudji svatove polupijani sa zivopisnim pjesnickim repertoraom, povratnik tu noc nece oka sklopiti. Niti ce zvati policiju, niti mu policija tu sta moze pomoci (objektivno govoreci).

Ne znam kakav interes srbije spominjes? od licnog interesa nema ni veceg ni jaceg interesa. Moze cijela srbija zajedno sa crkvom nekoga nagovarati ili cak finansijski podrzavati, ali ja cu govno svoje pojesti ako time ubjede vise od 10 srba da se vrate u npr Pristinu jer svako zna da se "danger level" u tom slucaju dramaticno povecava.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2011, 00:15 

Ti ovdje radiš upravo ono za što si druge optuživao. Zbog svoje "multikulti međusobno mešetarimo" vizije bi se igrao ljudskim sudbinama. I sad to braniš ovakvim smiješnim relativizacijama. :rigam

Vrh

PostPostano: 17 stu 2011, 00:21 

united je napisao/la:

Niko ne spominje kalasnjikov, ali znas sta pricam. Kakve su sanse da bez razbijene glave srbin na bilo kojoj obali mostara u kafani gleda finale Us opena i djokovica uz par piva uz glasno navijanje ko sto rade njegovi sunarodnici u rs ili srbiji? Imaj na umu da je to apsolutno razumljiva ljudska i potreba i reakcija bas ko sto je sinoc bilo ludilo u hrvatskoj poslije tekme.

Druga stvar u svakodnevnim zivotnim situacijama tesko da ces u tom zagrebu dok pijes kafu cuti nekoga za drugim, trecim stolom ili u tramvaju kako hebe majku ustasku nekome, ko sto ces kod nas cuti i po nekoliko puta zbog razlicitih povoda. Vjeruj mi te stvari ljude ubijaju psihicki cak i kada ih se ne ticu njih direktno i to traje godinama..

Ljudi se i u bogomolje stide otici da ne naprave sebi neki problem. Nemas pojma sta znaci kada se strah uvuce ljudima u kosti, a ovde su svi puni straha iz razumljivih razloga.

Da ne kazem da trebas pustiti dijete u skolu da se vrati po mraku samo, hoce li mu ko sta dobaciti u skoli (znas kakva su djeca) na putu itd. Jel mislis da ces mu dati da baci petradu za praznik a okolo vlada duboka tisina?

A nista od toga nije nenormalno vec naprotiv.

Ovo je istina, sve ostalo je mlaćenje prazne slame.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2011, 00:26 

Pa ljudi moji, vazda će se ljudi miješat. Šta vi imate namjeru svakih deset godina deratizaciju sredina radit?

Ja navijao za Đokovića u po birtije a drugi kao ne mogu?!

Vrh

PostPostano: 17 stu 2011, 00:29 

Nego, simptomatično mi je nesudjelovanje Bošnjaka na temi! :zubati

Ili su u behutu zbog tekme još? :neznam

P.S. emt je naša :zubati

Vrh

PostPostano: 17 stu 2011, 00:30 

Pa ljudi moji, vazda će se ljudi miješat. Šta vi imate namjeru svakih deset godina deratizaciju sredina radit?

Zagreb nije Zenica ili istočni Mostar, a, osim toga, dosta ljudi ovdje navija za Đokovića, kad se već treba toliko banalizirati.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2011, 00:33 

da sad se sjecam te ludnice i euforije u zenici kad je pobjedio. Takva atmosfera se moze jos porediti samo sa proslavom 4 zlatne olimpijske medalje janice kostelic u sarajevu i banjaluci.

Jebote jesi prespavao 90-te..Ljudi zivi derani samo zbog imena (bas kao sto se to i do tada ciklicno ponavljalo svakih par decenija), a ti ovde drzis civilizacijske tirade o ljudskim pravima.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2011, 00:35 

Trebalo se razdvojiti odmah posle Drugog svetskog rata. Tada je već i majmunu bilo jasno da je nemoguće živeti zajedno.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2011, 00:36 

united je napisao/la:

da sad se sjecam te ludnice i euforije u zenici kad je pobjedio. Takva atmosfera se moze jos porediti samo sa proslavom 4 zlatne olimpijske medalje janice kostelic u sarajevu i banjaluci.

Jebote jesi prespavao 90-te..Ljudi zivi derani samo zbog imena (bas kao sto se to i do tada ciklicno ponavljalo svakih par decenija), a ti ovde drzis civilizacijske tirade o ljudskim pravima.

Doživio!

Zanimljivo je kako najviše se brinu o "pogrešnim imenima" ljudi iz većinskih mjesta jednih, čovjeku padne napamet da vam nije cilj zaštiti pravo čovjeka da navija za koga hoće i da se zove kako se zove, nego očuvati pravo da mu to ne date...

Vrh

PostPostano: 17 stu 2011, 00:42 

united je napisao/la:

Doživio!

Zanimljivo je kako najviše se brinu o "pogrešnim imenima" ljudi iz većinskih mjesta jednih, čovjeku padne napamet da vam nije cilj zaštiti pravo čovjeka da navija za koga hoće i da se zove kako se zove, nego očuvati pravo da mu to ne date...

Za tvoju informaciju, razgovaras sa povratnikom.

U prilog generalnom pitanju povratka govore cinjenice da broj Hrvata svake godine pada i u Sarajevu i u Zenici i u Tuzli i u Banjaluci, a raste u Mostaru i to na jednoj obali.

Nevjerovatna koincidencija zar ne? Izgleda da narod nije bas misljenja da je svugdje isto.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2011, 00:43 

Otkrivena još jedna nacionalistička i ksenofobična zavjera. Što bi Zorislav Srebrić rekao: Čestitam! =))

Vrh

PostPostano: 17 stu 2011, 00:45 

united je napisao/la:

Doživio!

U prilog generalnom pitanju povratka govore cinjenice da broj Hrvata svake godine pada i u Sarajevu i u Zenici i u Tuzli i u Banjaluci, a raste u Mostaru i to na jednoj obali.

Nevjerovatna koincidencija zar ne? Izgleda da narod nije bas misljenja da je svugdje isto.

I ja ne tvrdim da je isto, dapače, ali to nije razlog da to ne promijenimo. Zar ne?

Vidiš kako ovdje na ovoj temi se gradi europski Mostar, otvoreni grad... bla, bla...

Vrh

PostPostano: 17 stu 2011, 00:45 

Zar nije ovako bolje nego u Jugoslaviji? Svako iz svoje države kuca poruke i razumemo se bolje nego ikad. Zapravo, tek se sada pomalo upoznajemo.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2011, 00:51 

united je napisao/la:

I ja ne tvrdim da je isto, dapače, ali to nije razlog da to ne promijenimo. Zar ne?

Vidiš kako ovdje na ovoj temi se gradi europski Mostar, otvoreni grad... bla, bla...

Za sve ove godine promjenio se samo moj zivot (uzdah), a okolina srecom (sarkazam) ide nabolje. Sve je manje manjinaca.

Prije 10 godina kada su ljudi nagrnuli zbog povrata imovine bilo je: :smajl015

Prije par je bilo ovako: :basket

Danas: :pepam

Sutra: :smajl031

Vrh

PostPostano: 17 stu 2011, 00:53 

teranova je napisao/la:
Trebalo se razdvojiti odmah posle Drugog svetskog rata. Tada je već i majmunu bilo jasno da je nemoguće živeti zajedno.

Kamo sreće. Komunizam je to sve i zajebao.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 171 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Marko80, Naša Kvačica i 50 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: