|
|
Stranica: 1/6.
|
[ 145 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
hrvat rs
|
Naslov: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 22 stu 2011, 01:15 |
|
|
volio bih da se malo raspisemo o tradicionalnoj kuhinji,da malo razmijenimo saznanja,di se sta jede ...neki ttradicijski gastro-specijaliteti koji su mozda na izdisaju,obicaji za bozic,uskrs,svatove... mozda ih na ovi nacin sacuvamo.
_________________ samo je jedna ljubav i traje dovjeka-CRNA RIJEKA
|
|
Vrh |
|
 |
MRSHO
|
Naslov: Re: tradicionalana jela herceg-bosne Postano: 22 stu 2011, 01:59 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Evo komšo, da ja počnem... mislim da ne treba poseban opis 
|
|
Vrh |
|
 |
hrvat rs
|
Naslov: Re: tradicionalana jela herceg-bosne Postano: 22 stu 2011, 02:51 |
|
|
|
|
Vrh |
|
 |
TGrad
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 22 stu 2011, 11:06 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
pjosip
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 24 stu 2011, 17:12 |
|
|
Raštika 
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
 |
hrvat rs
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 25 stu 2011, 01:55 |
|
|
kiseli kupus!!
|
|
Vrh |
|
 |
Croat
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 14:34 |
|
Pridružen/a: 18 srp 2009, 15:14 Postovi: 5156 Lokacija: Na dženazi BiH
|
|
Vrh |
|
 |
Wind
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 15:52 |
|
|
Popara i cicvara. Vjerujem da mlađe generacije nisu možda čule, inače jelo siromašnih ili bolje reći dostupno za svačiji džep. Probano u studentskim danima ( negdje pred kraj mjeseca  ) 
|
|
Vrh |
|
 |
teranova
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 16:15 |
|
|
To su ista jela kao i u Crnoj Gori i planinskim delovima Srbije. Nikakve tu razlike nema. Ja lično najviše volim raštan sa suvim mesom i krompirom, zdravo i ukusno jelo.
|
|
Vrh |
|
 |
Real gone
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 20:50 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 20:57 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 13:01 Postovi: 3675 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
Šta katolički forumaši jedu na badnju veče? U RH - Slavoniji u 99 % slučajeva je riba,bakalar . Dok moja obitelj jede grah u zdjeli ,sa lukom na vrhu, kiseli kupus ,domaći kruh... Jel još to tko prakticira?Zna li netko odakle je taj običaj? Jel baš vezan za bh hrvate u okolici tuzle ili ...?
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 21:11 |
|
|
Real gone je napisao/la: Popara se jede i u Vojvodini, a cicvara je kod porodica koje tradicionalno slave Božić, 7. januara uvek na stolu za doručak, uz sveću, zasađenu mladu pšenicu, suve smokve i šljivovicu. Realka prijatno ti uz poparu! Kažu mnogi ljudi od etnološke struke da je popara zapravo jedino autentično jelo sa ovih prostora ako ne računamo pečenje  , i ja se slažem , sve drugo je uvezeno na određeni način , ali od vremena kad smo počeli praviti hleb jer smo ranije razne kaše pravili umesto hleba kad vid jedenja žitarica koje su naophodne ljudima u ishrani. Drugo autentično jelo je cicvara , ali dok nije došao kolomboć(kukuruz) na ove prostore jer ranije se cicvara pravila sa leblebijama(slanutkom) i svim starim grahoricama. Mada je sama reč cicvara latinskog porekla tako da i ona otpada kao autentična zapravo.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 21:41 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26115 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
mario_cro je napisao/la: Dok moja obitelj jede grah u zdjeli ,sa lukom na vrhu, kiseli kupus ,domaći kruh... Jel još to tko prakticira?Zna li netko odakle je taj običaj? Jel baš vezan za bh hrvate u okolici tuzle ili ...? Nije samo za Tuzlu. I ja tradicionalno jedem za Badnjak tzv Lukove kore, grah, sitne kriške pogače, luk, obično u ćasi.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 22:09 |
|
|
Bobovac je napisao/la: mario_cro je napisao/la: Dok moja obitelj jede grah u zdjeli ,sa lukom na vrhu, kiseli kupus ,domaći kruh... Jel još to tko prakticira?Zna li netko odakle je taj običaj? Jel baš vezan za bh hrvate u okolici tuzle ili ...? Nije samo za Tuzlu. I ja tradicionalno jedem za Badnjak tzv Lukove kore, grah, sitne kriške pogače, luk, obično u ćasi. Da ,to je to. Znači misliš da je vezano za B. Hrvate općenito a ne samo za nas u okolici Tuzle? Volio bi da nam Ere kažu ,šta se jede u Hercegovini na badnju veče? Bakalar ili grah ? 
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 22:36 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
mario_cro je napisao/la: Bobovac je napisao/la:
Nije samo za Tuzlu. I ja tradicionalno jedem za Badnjak tzv Lukove kore, grah, sitne kriške pogače, luk, obično u ćasi.
Da ,to je to. Znači misliš da je vezano za B. Hrvate općenito a ne samo za nas u okolici Tuzle? Volio bi da nam Ere kažu ,šta se jede u Hercegovini na badnju veče? Bakalar ili grah ?  Ko to grah dere na Badnju vecer? U mene osobno patrva, a i bakalar (sta ces  ) mada mi nikad nije ta riba legla (bakalar). Svinja je zakon.  Pa trci kuci nakon mise. E, nisam Ero. 
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 22:38 |
|
|
Aztec je napisao/la: mario_cro je napisao/la: Da ,to je to. Znači misliš da je vezano za B. Hrvate općenito a ne samo za nas u okolici Tuzle? Volio bi da nam Ere kažu ,šta se jede u Hercegovini na badnju veče? Bakalar ili grah ?  Ko to grah dere na Badnju vecer? U mene osobno patrva, a i bakalar (sta ces  ) mada mi nikad nije ta riba legla. Pastrva je zakon. E, nisam Ero.  Pa ,meni čudno,svi koje znam jedu ribu,zato i pitam .. A šta si ? (ako nije tajna)
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 22:40 |
|
|
mario_cro je napisao/la: Aztec je napisao/la: Ko to grah dere na Badnju vecer? U mene osobno patrva, a i bakalar (sta ces  ) mada mi nikad nije ta riba legla. Pastrva je zakon. E, nisam Ero.  A šta si ? (ako nije tajna) Bosna.  Nego, za Badnjak se u mene tradicionalno jela pastrva, salata, vino itd... A od nekog vremena usao je i bakalar (al to je posljedica ovog integralizma  ).
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 22:43 |
|
|
Onda smo očito samo ja i Bobovac jedini Bosanski Hrvati koji se za badnju veče ubijaju u grahu ,luku i kupusu. 
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 22:47 |
|
|
mario_cro je napisao/la: Onda smo očito samo ja i Bobovac jedini Bosanski Hrvati koji se za badnju veče ubijaju u grahu ,luku i kupusu.  Moram reci da to prvi put cujem.  A nije da to ne bih volio, dapace.  Al valja onda izaci van i nastaviti piti. 
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 22:49 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26115 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
mario_cro je napisao/la: Onda smo očito samo ja i Bobovac jedini Bosanski Hrvati koji se za badnju veče ubijaju u grahu ,luku i kupusu.  Ma kakva Bosna kad je frajer iz Šehera a to nema veze s pravom Bosnom. Nije ni Zagorje i Zagreb Isto.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 22:50 |
|
|
Bobovac je napisao/la: mario_cro je napisao/la: Onda smo očito samo ja i Bobovac jedini Bosanski Hrvati koji se za badnju veče ubijaju u grahu ,luku i kupusu.  Ma kakva Bosna kad je frajer iz Šehera a to nema veze s pravom Bosnom. Nije ni Zagorje i Zagreb Isto.  Je, imas ti i pravo... Samo ipak dio obitelji mi je iz srca Bosne pa isto ne znam za taj famozni grah.  Al bas cu pitati.
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 22:53 |
|
|
Bobovac je napisao/la: mario_cro je napisao/la: Onda smo očito samo ja i Bobovac jedini Bosanski Hrvati koji se za badnju veče ubijaju u grahu ,luku i kupusu.  Ma kakva Bosna kad je frajer iz Šehera a to nema veze s pravom Bosnom. Nije ni Zagorje i Zagreb Isto. A bolan neznam ja odakle je ,napisao je "Bosna" ,nisam znao da je iz Šehera. Pod Šeher misliš Sarajevo? Čovjeće onda pola foruma sarajlije 
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 22:54 |
|
|
Al, ba (  )tu sam, sta me ignorisujete. 
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 22:57 |
|
|
Aztec je napisao/la: Al, ba (  )tu sam, sta me ignorisujete.  Idem editirat ono "bolan" ,vidim da si počeo zezat,haha 
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Tradicionalna jela Herceg-Bosne Postano: 06 pro 2011, 23:00 |
|
|
Ma nisam. To je za moje Sarajlije. 
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|