|
|
Stranica: 4/6.
|
[ 130 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Bobovac
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 19 sij 2012, 17:13 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25681 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Pa dobro, tip se nacionalno švercao kad mu je štogod bilo od koristi. Bio je u kraljevoj službi, diplomata, a tada mu je najprofitabilnije bilo da se proglasi Srbinom, tada su mu se mnoga vrata otvarala. Bio je veleposlanik u Njemačkoj, u to vrijeme navažnije veleposlaničko mjesto u Europi, znači osoba od maksimalnog povjerenja režima.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 19 sij 2012, 21:23 |
|
|
To je glupo.. Covjek moze promijeniti religiju ali naciju nikako.. mozes se u jednom trenutku osjecat necim drugim, mogu i ja kinezom, sutra, ali se zna koji su mi korijeni i to ostaje za vijeke vijekova
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 19 sij 2012, 22:50 |
|
|
Tulkas je napisao/la: To je glupo.. Covjek moze promijeniti religiju ali naciju nikako.. mozes se u jednom trenutku osjecat necim drugim, mogu i ja kinezom, sutra, ali se zna koji su mi korijeni i to ostaje za vijeke vijekova Imaš milione primera da to nije tako, pogotovo kada je u pitanju islam.
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 20 sij 2012, 03:27 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 20 sij 2012, 10:12 |
|
|
Real gone je napisao/la: Andrić je Hrvat, panslovenskog svetonazora, kome nisu bile gadne ni ekavica ni ćirilica, za razliku od današnjih novopečenih tumača istorije. Ukratko - zdrav Hrvat :) Drugim rečima, Hrvat po meri svakoga pravog Srbina! Dabome!
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 20 sij 2012, 19:28 |
|
|
teranova je napisao/la: Tulkas je napisao/la: To je glupo.. Covjek moze promijeniti religiju ali naciju nikako.. mozes se u jednom trenutku osjecat necim drugim, mogu i ja kinezom, sutra, ali se zna koji su mi korijeni i to ostaje za vijeke vijekova Imaš milione primera da to nije tako, pogotovo kada je u pitanju islam. Ma ne racunam u njih ove "nase" domace... Uzmimo za primjer Cat Stevensa.. On jetse presao na islam ali je i dalje grk podrijetlom.. Nije postao Iranac ili saudijac..
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 20 sij 2012, 19:41 |
|
|
Ovo je offtopic, ali ima na youtube jedan lik pod nickon HrvatZagreb.negira postojanje hrvatskog jezika, svi smo srbi, oprostite nam braco srbi itd.gust je procitati komentare srpskih usera, upravo takav je po njima zdrav, pametan i pozeljan hrvat.dok recimo jedan cedo jovanovic je naravno los srbin , dupelizac, narkoman, budala itd.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 20 sij 2012, 19:56 |
|
|
U epizodama o lokalnim ljudima nalazimo i legende poput one kada brak između Fatime Avdagine i Nailbega Hamzića biva dogovoren unatoč Fatiminoj želji i zakletvi kako se nikada neće udati za Nailbega ona se na kapiji mosta odvaja od svadbene procesije i skače u rijeku te tako ostaje u legendi kao najljepša i najmudrija žena Fata Avidagina koja je ostala verna sebi
Ovaj dio knjige pored opisa mosta mi je najbolji...
Fatimin otac koji je osiromasio mada je prividno zadrzao sliku bogatasa u drustvu, daje rijec i udaje kcerku za Nailbega Hamzica, kojemu se ona dopadala oduvijek.No djevojka je bila ponosna i uvijek na njegova zadirkivanja odgovarala negativno.Da bi ispostovala ocevu rijec, udaje se i obavlja se svadbena ceremonija, no negdje na pola mosta ona skace s konja u rijeku.Na taj nacin nije dozvolila da pogazi ni svoju rijec.Brat je pokusava sprijeciti u toj nakani, no ne uspijeva.
U sjecanju mi je takodje ostalo i dio, kako njen otac nju uvjerava i pokazuje njihov nezavidan polozaj i siromastvo.Imao je preko starih krpa i unutarnjih haljina, koje su tada bile obavezne, samo jednu dovoljno ocuvanu za pokazivanje u javnosti. Sve ostalo je bilo, poderano, dotrajalo i pokrpljeno.
_________________ Riječi su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka.
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 21 sij 2012, 02:19 |
|
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 21 sij 2012, 02:25 |
|
|
Meni uz njega najbolje pristaje ono - "bosanski katolik". Koji se, istini za volju, privoleo prestonici, ali sa večitom rezervom u ponašanju i pisanju. Gospodin.
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 21 sij 2012, 02:48 |
|
|
Pa i to "privoleo" je meni predimenzionirano. Možda iz današnjeg ugla gledanja izgleda tako, ali u ona vremena je to bio mainstream i normalna pojava. Da je Zagreb bio glavni grad, "privoleo" bi se i službovao u njemu.
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 21 sij 2012, 02:50 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 21 sij 2012, 11:33 |
|
|
Real gone je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Drugim rečima, Hrvat po meri svakoga pravog Srbina! Dabome! Pa ne znam baš da li svakog, ali sigurno većine :) Što, imaš nešto protiv ekavice i ćirilice? Немам душо, веруј ми.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 21 sij 2012, 11:35 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Nemam ni ja ništa protiv ćirilice, dobro mi je došlo da nekoliko puta ispadnem "faca" čitajući i prevodeći anglosaksoncima napise na ruskom.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 21 sij 2012, 11:50 |
|
|
Mogu vam reci da je jako pohvalno sto vas dvojca znate cirilicu. Prvo zbog kulturnog uzdizanja, vjerovatno je citati dostojevskog na cirilici slično kao citati ga na ruskom.Doživljaj ! A kao drugo, obzirom da ste koalicioni partneri sa Dodikom i njegovom rajom, čisto sumnjam da bi vam oni nacinili još koji ustupak dodatni, spise, dokumente i ostalo citacete na cirilici, a možda i potpisivati.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 21 sij 2012, 11:52 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
emt je napisao/la: Mogu vam reci da je jako pohvalno sto vas dvojca znate cirilicu. Prvo zbog kulturnog uzdizanja, vjerovatno je citati dostojevskog na cirilici slično kao citati ga na ruskom.Doživljaj ! A kao drugo, obzirom da ste koalicioni partneri sa Dodikom i njegovom rajom, čisto sumnjam da bi vam oni nacinili još koji ustupak dodatni, spise, dokumente i ostalo citacete na cirilici, a možda i potpisivati. Sve CIPS kartice i ostale BiH isprave će na sebi imati i latinicu i ćirilicu, to su prihvatili tvoji, pa se počni prilagođavati.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 21 sij 2012, 11:57 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: emt je napisao/la: Mogu vam reci da je jako pohvalno sto vas dvojca znate cirilicu. Prvo zbog kulturnog uzdizanja, vjerovatno je citati dostojevskog na cirilici slično kao citati ga na ruskom.Doživljaj ! A kao drugo, obzirom da ste koalicioni partneri sa Dodikom i njegovom rajom, čisto sumnjam da bi vam oni nacinili još koji ustupak dodatni, spise, dokumente i ostalo citacete na cirilici, a možda i potpisivati. Sve CIPS kartice i ostale BiH isprave će na sebi imati i latinicu i ćirilicu, to su prihvatili tvoji, pa se počni prilagođavati. Nadam se da se neću morati potpisivati na cirilici, to će biti nemoguce misija.Osobito pisanoj.Dok vama ako budete u državnim službama sa koalicionim partnerima, a vjerojatno hoćete, to znanje biće od presudnog značaja.Dobro vadi vas književni doživljaj ruskih pisaca, kako god.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 21 sij 2012, 12:01 |
|
|
emt je napisao/la: Mogu vam reci da je jako pohvalno sto vas dvojca znate cirilicu. Prvo zbog kulturnog uzdizanja, vjerovatno je citati dostojevskog na cirilici slično kao citati ga na ruskom.Doživljaj ! A kao drugo, obzirom da ste koalicioni partneri sa Dodikom i njegovom rajom, čisto sumnjam da bi vam oni nacinili još koji ustupak dodatni, spise, dokumente i ostalo citacete na cirilici, a možda i potpisivati. عزيزي لي والعربية، والقليل داكن كنت حصلت عليه الآن؟
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 21 sij 2012, 12:08 |
|
|
emt je napisao/la: Nadam se da se neću morati potpisivati na cirilici, to će biti nemoguce misija.Osobito pisanoj.Dok vama ako budete u državnim službama sa koalicionim partnerima, a vjerojatno hoćete, to znanje biće od presudnog značaja.Dobro vadi vas književni doživljaj ruskih pisaca, kako god. Ne zezaj se sa ćirilicom, to je staro hrvatsko pismo... koje su Hrvati kasnije podvalili Srbima.
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 21 sij 2012, 12:13 |
|
|
Bobovac je napisao/la: emt je napisao/la: Mogu vam reci da je jako pohvalno sto vas dvojca znate cirilicu. Prvo zbog kulturnog uzdizanja, vjerovatno je citati dostojevskog na cirilici slično kao citati ga na ruskom.Doživljaj ! A kao drugo, obzirom da ste koalicioni partneri sa Dodikom i njegovom rajom, čisto sumnjam da bi vam oni nacinili još koji ustupak dodatni, spise, dokumente i ostalo citacete na cirilici, a možda i potpisivati. عزيزي لي والعربية، والقليل داكن كنت حصلت عليه الآن؟Dobro Bobo ima i arapskih književnika poznatih, nije valjda da mi sporis to ? Sad sto su tebi Ruski draži, zarad koalicionih partnera i dobrosusjetskih odnosa to je već interes.Meni ta Rusija kao neutralnoj, lici na polumrtvog diva.A u skorije vrijeme na vidiku ni nekog znacajnijeg pisca, dok arapskih ne manjka.Možda je tebi do tezine znakova ? Da se to naučiti ...
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 21 sij 2012, 12:22 |
|
|
emt je napisao/la: Dobro Bobo ima i arapskih književnika poznatih, nije valjda da mi sporis to ?
Ima, ima, svak na ulici zna najmanje za njih 7-8. Tko zna, možda za koju deceniju premaše po broju dobitnika nobelove nagrade i Hrvate u BiH. Citat: Sad sto su tebi Ruski draži, zarad koalicionih partnera i dobrosusjetskih odnosa to je već interes. Dakako, Ruske klasike volim prvenstveno zbog Dodika. Dostojevskog preferiram isključivo zbog Vasića Rajka. A Čehova... eee, on me najviše asocira na Ognjena Tadića Ljubim.
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 21 sij 2012, 12:31 |
|
|
Zamišljam te u nekom vozu sad, ko Sergeja Jasenjina.A napolju sva uplakana mase ti bijelom maramicom, mlada krhka žena.Ti sa zalosnim pogledom pratis njene obrise koji nestaju u daljini.Dok voz ispusta ono huhuhu tebi se pluća napinju do rasprsnuca. I onda ti u kupe ulijece dudu i kvari atmosferu trenutka i zaljubljenosti, koja visi u zraku. :*
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 21 sij 2012, 12:38 |
|
|
Ministra ni pored najbolje volje ne mogu da zamislim u slicnoj ulozi.Mislim da ne bi uopste gledao kroz prozor kupea za ženom , vjerovatno bi racunao koliko mu treba vremenski do odredišta, te pisao kratke biljeske sto uraditi po dolasku i kako najprije obaviti obaveze, koji su prioriteti i sl.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 21 sij 2012, 12:42 |
|
|
emt je napisao/la: Ministra ni pored najbolje volje ne mogu da zamislim u slicnoj ulozi.Mislim da ne bi uopste gledao kroz prozor kupea za ženom , vjerovatno bi racunao koliko mu treba vremenski do odredišta, te pisao kratke biljeske sto uraditi po dolasku i kako najprije obaviti obaveze, koji su prioriteti i sl. Ma on bi razmišljao - žena koja maše maramicom 4.564/10 ;)
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Ivo Andrić - lik i djelo Postano: 21 sij 2012, 12:46 |
|
|
I kako naći neku koja prelazi 7, on ni u najludjim snovima i ne znam kako romanticnoj atmosferi ne bi išao ispod 7. Nijedan ruski a ni svjetski klasik u njegovom slucaju ne bi bio od pomoći.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 22 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|