HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 13:11.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 7091 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 284  Sljedeća

Koga podržavate u sirijskom konfliktu?
Assada i vladine snage 66%  66%  [ 118 ]
Pobunjenike 2%  2%  [ 4 ]
Nikoga, nijedni mi nisu simpatični i ne pratim 13%  13%  [ 24 ]
Samo gledam, da se Kurdi odvoje od Sirije 9%  9%  [ 16 ]
Sirija se treba raspasti na više država 9%  9%  [ 16 ]
Ukupno glasova : 178
Autor/ica Poruka
 Naslov: Rat u Siriji
PostPostano: 04 vel 2012, 20:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 pro 2011, 21:58
Postovi: 9127
Lokacija: Zagreb
EGZIL Kako bi se zaustavilo krvoproliće
SAD i Europska unija nude Al-Assadu utočište izvan Sirije
Razgovori o mogućnosti da Al-Assad s obitelji napusti Siriju nisu još daleko odmakli, ali su navodno Ujedinjeni Arapski Emirati već izrazili spremnost razmotriti tu mogućnost da bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji

slika


Razgovori o tome nisu još daleko odmakli, ali spominje se da je nekoliko država spremno prihvatiti Assada kako bi se zaustavilo desetomjesečno krvoproliće u Siriji u kojem je ubijeno 5500 ljudi.

Iz dva neovisna izvora doznaje se da ni jedna europska država ne bi prihvatila Assada, ali su navodno Ujedinjeni Arapski Emirati spremni to razmotriti.

Razgovori o mogućem Assadovu odlasku na tragu su prijedloga Arapske lige Vijeću sigurnosti da se donese rezolucija koja predviđa Assadov odlazak s vlasti i prepuštanje predsjedničkog mjesta potpredsjedniku.

Bijela kuća već tjednima inzistira na Assadovu odlasku s porukama da su mu dani odbrojani, pa bi se najnovija inicijativa mogla tumačiti i kao pokušaj psihološkog pritiska da sirijski vođa ode u neku od zemalja s obitelji kako bi izbjegao sudbinu libijskog vođe Gadafija koji je nakon hvatanja brutalno smaknut.

Niti SAD niti Europska unija nisu se izjasnili o toj ideji

»Razumijemo kako su neke zemlje ponudile da mu pruže utočište ako odluči napustiti Siriju«, objavio je jedan od dužnosnika Obamine administracije.

Iz sirijskih oporbenih krugova i međunarodnih organizacija za ljudska prava nevoljko gledaju na mogućnost da se Assadu jamči amnestija zbog zločina koje je počinila sirijska vojska.

Dok američki dužnosnici smatraju da možda i ne bi bila loša opcija da se Assada s obitelji udomi u nekoj od arapskih zemalja, jedan je europski dužnosnik izrazio sumnju da bi Assad to mogao prihvatiti.

»Assad i njegova žena dobit će sigurno utočište, ali tko će ga uzeti? Iran? Rusija? Velika Britanija? Hoće li dobiti imunitet?« pita se Bruce Reidel, bivši analitičar CIA-e koji je savjetovao predsjednika Obamu.

Američka administracija oklijeva u procijeni koliko bi Assad mogao ostati na vlasti međunarodno izoliran i pod sankcijama. To bi se moglo protegnuti na više mjeseci pa i dulje.

Analitičari predviđaju da će to ovisiti o sudbini europsko-arapske rezolucije pred Vijećem sigurnosti koju su u srijedu glatko odbile i Rusija i Kina, jer pod svaku cijenu žele spriječiti mogućnost strane vojne intervencije u Siriji.

Jordanski ministar vanjskih poslova Nasser Judeh rekao je u četvrtak da Jordan povlači svoje promatrače u misiji u Siriji koja je prošle subote suspendirala svoj rad zbog nastavka nasilja.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 05 vel 2012, 13:46 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19704
Njegovom rezimu ne moze niko nista, posto je on kao i njegov rezim pod direktnom zastitom nekoliko velikih svjetskih sila koje nece dozvoliti zapadnim zemljama da izvrse bilo kakvu akciju ili cak vojnu intervenciju, barem ne onu legalnu, posto Rusija i Kina naprosto nece dozvoliti Amerikancima i njihovim EU partnerima da prodju sa bilo kakvom rezolucijom pred skupstinu SB UN. Sam Gadafi je pao zatosto nije bio ni u nesto dobrim odnosima ni sa zapadom, a i ni sa istokom, tako da on nije imao koga da ga stiti, pa je zato prosao kako je prosao, dok je sa Basharom Al Assadom prica sasvim drugacija, posto jedan globalni blok zemalja stoji iza njega.

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 05 vel 2012, 16:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 pro 2011, 21:58
Postovi: 9127
Lokacija: Zagreb
slika

U sukobima u Siriji poginulo je u subotu 48 osoba, među kojima 24 civila i 18 vojnika regularne vojske, priopćio je u noći na nedjelju Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH)

U sukobima su poginula i šestorica dezertera, po tom priopćenju OSDH-a.

‘Dvanaestero civila je izgubilo život a tridesetero je ranjeno u Daraji kada su sigurnosne snage zapucale na sudionike pokopa žrtava ubijenih dan ranije u istome gradu’, dvadesetak kilometara južno od sirijske prijestolnice, rekao je nešto ranije predsjednik OSDH-a Rami Abdel Rahman.

‘U Daraji su raspoređene iznimno jake sigurnosne snage. Uz potporu snajperista i oklopnih vozila nasumce su zapucali na pogrebnu povorku ubivši dvanaest i ranivši veći broj ljudi’, rekao je pak Usama al-Šami, član Mjesnog koordinacijskog odbora (LCC) u Damasku, skupine koja organizira prosvjede.

U istoj pokrajini Damasku, dvoje civila je poginulo u Dmeiru a jedno je dijete ubijeno u Muadamiji, navodi OSDH.
Šest osoba je izgubilo život u pucnjavi u Idlebu, blizu turske granice, dodaje organizacija.

Ovo su nove žrtve pošto je više od 230 civila poginulo u bombardiranju režimskih snaga u noći na subotu u Homsu, u središtu Sirije, izvijestili su aktivisti.

Sirijske vlasti niječu bombardiranje Homsa i odgovornost pripisuju "naoružanim skupinama", što opetuju od početka prosvjeda.

Informacije je teško potvrditi iz neovisnog izvora zbog zabrana koje su na snazi za strane medije, ali ako su podaci o broju mrtvih točni, riječ je o najvećem broju žrtava u jednom danu otkako je u ožujku 2011. počela pobuna protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 05 vel 2012, 20:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23208
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Pa ti Arapi moraju izabrati između dva ogromna zla - malo manje. Ako svrgnu Assada dolazi rigidni šerijat. :smajl052

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 05 vel 2012, 20:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34
Postovi: 15313
Lokacija: Misao svijeta
lider30 je napisao/la:
Pa ti Arapi moraju izabrati između dva ogromna zla - malo manje. Ako svrgnu Assada dolazi rigidni šerijat. :smajl052


Točno. Primjer je Egipat kojem ne gine skoro preimenovanje u : Islamska Republika Egipat .

_________________
Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene,
Zaorit ću ko grom:
O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene,
To moj je, moj je dom!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 05 vel 2012, 21:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 pro 2011, 21:58
Postovi: 9127
Lokacija: Zagreb
I nestanak kršćana iz Egipta genocidom


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 06 vel 2012, 00:03 
Offline

Pridružen/a: 15 lis 2009, 00:22
Postovi: 3954
lider30 je napisao/la:
Pa ti Arapi moraju izabrati između dva ogromna zla - malo manje. Ako svrgnu Assada dolazi rigidni šerijat. :smajl052


A lokalne kršćane štite jedino Kina i Rusija. :rigam

http://www.haaretz.com/news/middle-east ... y-1.411208

Clinton calls Russia and China's veto of UN resolution on Syria a 'travesty'

Secretary of State says U.S. and allies of Syrian people must redouble efforts outside of the UN to put an end to Assad's crackdown.

Russia and China's veto of a UN Security Council resolution on Syria was a travesty, the United States said on Saturday, saying it would work with other nations to support democratic change in the Arab nation.

The resolution vetoed by Russia and China would have urged Syrian President Bashar Assad to give up power after a bloody 11-month uprising.

It also would have supported an Arab League plan under which Assad would have ceded powers to a deputy, withdraw troops from towns and started a transition to democracy.

U.S. Secretary of State Hillary Clinton pulled no punches in criticizing the vetoes by Russia and China, though she did not mention either by name.

"What happened yesterday at the United Nations was a travesty," she said.

Clinton told a joint news conference with Bulgarian Prime Minister Boiko Borisov during a brief visit to Sofia: "Those countries that refused to support the Arab League plan bear full responsibility for protecting the brutal machine in Damascus."

"Faced with a neutered Security Council, we have to redouble our efforts outside of the United Nations with those allies and partners who support the Syrian people's right to have a better future," she said. "We have to increase diplomatic pressure on the Assad regime and work to convince those people around President Assad that he must go."

Clinton also said the United States would work with other nations to try to tighten "regional and national" sanctions "to dry up the sources of funding and the arms shipments that are keeping the regime's war machine going."

"We will work to expose those who are still funding the regime and sending it weapons that are used against defenseless Syrians, including women and children," she said. "We will work with the friends of a democratic Syria around the world to support the opposition's peaceful political plans for change."

Clinton did not give further details which nations might band together or precisely what they might do, but it appeared that the United States might seek to organize a "Friends of Syria" group to act together given the inability to make progress at the United Nations because of Russia and China.

Saturday's 13-2 UN Security Council vote came a day after activists say Syrian forces bombarded the city of Homs, killing more than 200 people in the worst night of bloodshed of the conflict.

Russia said the resolution was biased and would promote "regime change". Syria is Moscow's rare ally in the Middle East, home to a Russian naval base and a customer for its arms.

The Syrian National Council, which represents major opposition groups, said it holds Moscow and Beijing "responsible for the escalating acts of killing and genocide; it considers this an irresponsible step that is tantamount to a license to kill with impunity".

The United Nations estimated late last year that at least 5,000 people had been killed in the conflict. And activists have reported hundreds of deaths since then. The Syrian government has said that 2,000 of its security forces have been killed in the violence.

If activists' accounts are accurate, the bombardment of Homs on Friday night was one of the bloodiest episodes of the Arab Spring uprisings sweeping the region and the deadliest incident in the Syrian conflict.

Syria's ambassador to the United Nations denied its forces killed hundreds of civilians in Homs, saying that "no sensible person" would launch such an attack the night before the Security Council was set to discuss his country.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 06 vel 2012, 09:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Citat:
Jordan: Islamists Urge Boycott Of Chinese, Russian Goods

The leader of the Muslim Brotherhood in Jordan, Hamam Said, has urged Arabs and Muslims to boycott Chinese and Russian goods as a way of pressuring these countries into reconsidering their vetoes of a United Nations Security Council resolution in support of an Arab League initiative calling for a peaceful transfer of power in Syria, Jordan Times reported Feb. 6. The Islamist movement described the opposition of Beijing and Moscow as a “blatant attack on the rights of the Arab and Islamic peoples.”


Lako je odabrati strane kada se ovako otkrivaju.

No ovdje sam ja u konfliktu interesa. Svakako ne želim sunitske ekstremiste na vlasti, pa samim time i pogrome kršćana i alavita, ali sa druge strane ne volim to što se na izraelskoj granici nalazi režim koji će u slučaju sukoba sa Iranom djelovati kao produžena ruka ajatola iz Irana.

Zanimljivo je da ruska mornarica u Siriji ima svoju bazu koja je uglavnom korištena za remont i opskrbu, no postoje ambicije da se proširi u pravu ratnu luku. Razumijem stav Rusije, Sirija pod Asadom im je jedno od glavnih tržišta za izvoz oružja, dok bi se sa dolaskom islamista na vlast ta država okrenula Saudijskoj Arabiji i samim time SAD-u.

http://www.reuters.com/article/2011/11/28/us-russia-syria-warships-idUSTRE7AR0S820111128

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 06 vel 2012, 10:30 
Offline

Pridružen/a: 27 kol 2010, 07:22
Postovi: 4662
Zadar1993 je napisao/la:
lider30 je napisao/la:
Pa ti Arapi moraju izabrati između dva ogromna zla - malo manje. Ako svrgnu Assada dolazi rigidni šerijat. :smajl052


Točno. Primjer je Egipat kojem ne gine skoro preimenovanje u : Islamska Republika Egipat .

U ustavu Egipta pise da je on Islamska zemlja...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 06 vel 2012, 11:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34
Postovi: 15313
Lokacija: Misao svijeta
zapovjednik je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Točno. Primjer je Egipat kojem ne gine skoro preimenovanje u : Islamska Republika Egipat .

U ustavu Egipta pise da je on Islamska zemlja...


Jest i kršćani su tamo još od kraja kolonijalne ere drugi razred stanovništva, s ovim islamistima koji će preuzeti vlast ne gine to da će zabraniti krščanstvo i uvesti potpuni šerijatski zakon. Svi znamo što to znači "nevjernicima" .

_________________
Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene,
Zaorit ću ko grom:
O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene,
To moj je, moj je dom!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 06 vel 2012, 12:13 
Offline

Pridružen/a: 05 vel 2012, 12:18
Postovi: 79
Slažem se sa Ministrom...od ta dva ekstrema se mora izabrati jedan. Neke sredine nažalost i nema. Znači...

1.) Ustanici dolaze na vlast ( velika vjerojatnoća da hoće, sa obzirom na situaciju)

Dobre strane: Slabi se utjecaj Irana (gube vrlo važnog saveznika) i izolacija Hezbolaha (Iranu će biti dosta teže poslati im opremu i oružje)

Loše strane: Sigurni pokolji cjeloukupne populacije kršćana i alavita, moguće i Druza (zbog podrške režimu) i mogučnost dolaska Muslimanskog Bratstva na vlast (nije čudo da se ispostava u Jordanu razbijesnila zbog veta Rusije i Kine, jer im je ovo otežalo stvar)

2.) Al Assad ostaje na vlasti (male šanse)

Dobre strane: Alavite, Druze i krščane nitko ne dira

Loše strane: Iran i Hezbolah imaju i dalje proxia u regiji. što će imati za posljedicu da će intervencija na Iran, ukoliko Izrael i NATO, biti dosta teža. Strahoviti pokolj(i) simpatizera ustanika ( kojih je nemali broj ) od strane režima ( Hama '82 će najvjerojatnije biti ništa u usporedbi sa ovime)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 06 vel 2012, 18:01 
Offline

Pridružen/a: 22 sij 2012, 05:14
Postovi: 372
Reality je napisao/la:
Slažem se sa Ministrom...od ta dva ekstrema se mora izabrati jedan. Neke sredine nažalost i nema. Znači...

1.) Ustanici dolaze na vlast ( velika vjerojatnoća da hoće, sa obzirom na situaciju)

Dobre strane: Slabi se utjecaj Irana (gube vrlo važnog saveznika) i izolacija Hezbolaha (Iranu će biti dosta teže poslati im opremu i oružje)

Loše strane: Sigurni pokolji cjeloukupne populacije kršćana i alavita, moguće i Druza (zbog podrške režimu) i mogučnost dolaska Muslimanskog Bratstva na vlast (nije čudo da se ispostava u Jordanu razbijesnila zbog veta Rusije i Kine, jer im je ovo otežalo stvar)

2.) Al Assad ostaje na vlasti (male šanse)

Dobre strane: Alavite, Druze i krščane nitko ne dira

Loše strane: Iran i Hezbolah imaju i dalje proxia u regiji. što će imati za posljedicu da će intervencija na Iran, ukoliko Izrael i NATO, biti dosta teža. Strahoviti pokolj(i) simpatizera ustanika ( kojih je nemali broj ) od strane režima ( Hama '82 će najvjerojatnije biti ništa u usporedbi sa ovime)


Možeš li nam objasniti na temelju čega je to iranski utjecaj u Siriji loš?
Iz hrvatske perspektive, naravno, osim ako ne govoriš iz perspektive Izraelca ili Saudijca.

NATO ne vodi neprijateljsku politiku prema Iranu već isključivo Amerika i Britanija, a Izrael nije članica tog saveza.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 06 vel 2012, 18:04 
Offline

Pridružen/a: 22 sij 2012, 05:14
Postovi: 372
Oružani napad na radnike Ine u Siriji. Svi su se vratili u Hrvatsku

"Stani, zaustavite vozilo, izlazite van!" Da se ta skupina ne šali, dokaz su bile podignute puške. Na nišanu su držali hrvatske radnike. Usred Sirije, nije im bilo ni na kraj pameti ne poslušati naredbe. Naoružana banda im je, na sreću, otela samo automobile. Nisu bili potpuno sigurni ni u kampu – naoružani pljačkaši upali bi, pročešljali i uzeli što žele. Najviše ih je, ipak, zanimao vozni park.

Nakon incidenata, radnici Ine i Crosca povučeni su u Hrvatsku.

– Da, bilo je napada i otimanja vozila i opreme kod Palmire. Otimali su vozila hrvatskih tvrtki, kao i sirijskih, bez razlike. Na sreću, nije bilo stradalih, a sad su svi radnici na sigurnom, u Hrvatskoj – potvrdio je hrvatski počasni konzul u Siriji Nissan Khouchaba, ujedno i voditelj sirijske jedinice Ine.

Iako su se lokacije na kojima je bilo 100-tinjak hrvatskih radnika Ine i Crosca nalazile u sigurnim zonama, udaljenim od mjesta sukoba, nakon napada, Ina je povukla sve svoje radnike, osim direktora i tri mađarska radnika – potvrdio je i voditelj Predrag Primužić te napomenuo:

– Svi su radnici povučeni u strahu od napada. Osnovali smo tim koji će iz Zagreba analizirati situaciju u Siriji jer o tome ovisi naš povratak.

Inače, u normalnim vremenima Ina iz Sirije izvlači neto dobit 70 milijuna dolara mjesečno.

Iako su se donedavno borbe vodile isključivo u gradovima Homs i Hama, gdje je sirijska vlada proglasila ratnu zonu, sukobi su se proširili gotovo na cijeli teritorij Sirije. Najviše su u opasnosti stranci, što je potvrdio član vijeća za nacionalnu sigurnost Sirije i član sirijskog parlamenta Ahmed Munir:

– Teroristi su, na žalost, proširili aktivnosti na cijelu Siriju. Svjedoci smo sve više samoubilačkih napada u kojima najviše stradaju nedužni civili – kazao je Munir te dodao:

– U Siriju je ušao i veliki broj pripadnika Al-Qa'ide koji ubijaju neistomišljenike. Ako ubijaju neistomišljenike svoje vjere, kako neće ubiti pripadnike druge vjere?! Nama je žao što su Hrvati morali napustiti Siriju, ali to je jedino što su mogli učiniti. Mi smo Hrvatima pružili zaštitu, ali na žalost, i alžirske snage sigurnosti 90-ih godina također su ih štitile, a svi znamo što se dogodilo. Ubijeni su na spavanju, a mi svakako ne želimo da se alžirski scenarij ponovi u Siriji.

http://www.vecernji.hr/vijesti/oruzani-napad-radnike-ine-siriji-svi-su-se-vratili-hrvatsku-clanak-373856


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 06 vel 2012, 18:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 pro 2011, 21:58
Postovi: 9127
Lokacija: Zagreb
Genocidna muslimanska horda krenula u klanje nevideno svih umjerenih muslimana i nemuslimana

Bože čuvaj nas


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 06 vel 2012, 18:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Koga boli ***. Koliko mi je poznato to u Siriji je zahvaljujući Račanu mađarsko, ne hrvatsko.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 06 vel 2012, 18:31 
Offline

Pridružen/a: 22 sij 2012, 05:14
Postovi: 372
Ministry of Sound je napisao/la:
Citat:
Jordan: Islamists Urge Boycott Of Chinese, Russian Goods

The leader of the Muslim Brotherhood in Jordan, Hamam Said, has urged Arabs and Muslims to boycott Chinese and Russian goods as a way of pressuring these countries into reconsidering their vetoes of a United Nations Security Council resolution in support of an Arab League initiative calling for a peaceful transfer of power in Syria, Jordan Times reported Feb. 6. The Islamist movement described the opposition of Beijing and Moscow as a “blatant attack on the rights of the Arab and Islamic peoples.”


Lako je odabrati strane kada se ovako otkrivaju.

No ovdje sam ja u konfliktu interesa. Svakako ne želim sunitske ekstremiste na vlasti, pa samim time i pogrome kršćana i alavita, ali sa druge strane ne volim to što se na izraelskoj granici nalazi režim koji će u slučaju sukoba sa Iranom djelovati kao produžena ruka ajatola iz Irana.

Zanimljivo je da ruska mornarica u Siriji ima svoju bazu koja je uglavnom korištena za remont i opskrbu, no postoje ambicije da se proširi u pravu ratnu luku. Razumijem stav Rusije, Sirija pod Asadom im je jedno od glavnih tržišta za izvoz oružja, dok bi se sa dolaskom islamista na vlast ta država okrenula Saudijskoj Arabiji i samim time SAD-u.

http://www.reuters.com/article/2011/11/28/us-russia-syria-warships-idUSTRE7AR0S820111128


Ako malo detaljnije sagledaš geopolitičku situaciju, vidjeti ćeš kako je Sirija jedini saveznik istočnih velesila (Rusija, Kina, Iran) na mediteranskoj obali koju oni nipošto ne žele izgubiti, a njeno tržište oružja manje je važno u cijeloj priči jer postoji niz azijskih, afričkih i latinoameričkih zemalja koji kupuju neusporedivo više ruskog oružja.

Ako stvari sagledam iz strogo hrvatske perspektive, ovaj napad na hrvatske radnike i dobri poslovni odnosi sa Sirijom sasvim su mi dovoljan razlog da shvatim tko igra negativnu ulogu - pobunjenici, a ne vlast.

Iz kršćanske perspektive opet dajem podršku Asadu jer tamo postoje miran suživot i tolerancija koji bi itekako bio narušen dolaskom sunitskih ekstremista na vlast. Može se reći da su kršćani na Bliskom istoku pod patronatom Rusije i Irana bez obzira što se Amerikanci pozivaju na "demokratske vrijednosti" i "vjerske slobode" (kojih u državama njihovih saveznika - nema). Primjeri su Armenija, dobro stanje kršćana u Iranu i Siriji (svi irački kršćani bježe upravo u te dvije zemlje, a ne u proameričku Tursku ili Saudijsku Arabiju), a čak i proiranski Hezbolah politički je saveznik libanonskih kršćana, maronita.

Iz globalne perspektive također ostajem pri istom jer zalažem se za multipolaran svijet naspram hegemoniji Amerike u toj regiji koja se po apsolutno ničemu nije pokazala pozitivnom. Svi njeni sateliti - Izrael, Turska i Saudijska Arabija, iako međusobno suprostavljeni u užem smislu, žele odlazak Asada s vlasti. Izrael vidi Siriju kao najvećeg graničnog neprijatelja odnosno saveznika najvećeg regionalnog neprijatelja Irana, Saudijska Arabija vidi priliku za projiciranje svojih ekstremističkih ideologija salafizma, a Turskoj odgovara slabljenje Sirije jer se radi o državi s kojom imaju nerješena granična pitanja i tradicionalnom ruskom savezniku.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 06 vel 2012, 18:34 
Offline

Pridružen/a: 22 sij 2012, 05:14
Postovi: 372
BBC je napisao/la:
Koga boli ***. Koliko mi je poznato to u Siriji je zahvaljujući Račanu mađarsko, ne hrvatsko.


Tebe "boli k***" za Hrvate, a drvljem i kamenjem udaraš na svakog tko kaže nešto protiv Izraelaca... zanimljivo.

Ne znam zašto se na jednom hrvatskom portalu tolerira tvoj judeofašizam i protuhrvatska mržnja.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 06 vel 2012, 18:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Što tebe muči.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 06 vel 2012, 19:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 pro 2011, 21:58
Postovi: 9127
Lokacija: Zagreb
BBC de stvarno pokazi malo sucuti za nase radnike tamo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 06 vel 2012, 19:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 pro 2011, 21:58
Postovi: 9127
Lokacija: Zagreb
u Turskoj , Arabiji i Izraaelu kršćani su u komi.

Izrael jos mozda kolko tolko im je ok tamo . al i nije bas ti znas bolje

u siriji im je dobro i libanonu a u iranu ok vjerujem bolje neg u izraelu u nekim stvarima al opet izrael je demokracija zapadnjackog tipa pa im je u nekim sigurno bolje tamo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 06 vel 2012, 19:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Rade sebi za plaću. Sami moraju uzeti u obzir sve rizike.
Inače mislim da Hrvatski narod ne dobije ni Kune od tog u Siriji. Porez na dobit se plaća u Mađarskoj, ili u Siriji.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 06 vel 2012, 20:24 
Offline

Pridružen/a: 20 pro 2011, 19:02
Postovi: 8531
zapovjednik je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Točno. Primjer je Egipat kojem ne gine skoro preimenovanje u : Islamska Republika Egipat .

U ustavu Egipta pise da je on Islamska zemlja...

E, a kad dodje vrime da udje u ustav njemacke, austrije, svicarske, francuske, italije, danske itd. da su izkljucivo krscanske zemlje, takvi kao ti ce.prvi pricati zdusno o krizarima, fasistima....dok ti je egipat i tamosnja zbivanja simpaticno, ono krscani dobiju po nosu, nemaju zinuti vise.dobro, egipat je islamski.a europa ce opet postati krscanska, na silu ili bez.kao u islamic republic egypt.se slazes?

_________________
Oj Hrvati, svi na desno krilo....


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 07 vel 2012, 20:46 
Offline

Pridružen/a: 05 vel 2012, 12:18
Postovi: 79
Haravatiš je napisao/la:
Reality je napisao/la:
Slažem se sa Ministrom...od ta dva ekstrema se mora izabrati jedan. Neke sredine nažalost i nema. Znači...

1.) Ustanici dolaze na vlast ( velika vjerojatnoća da hoće, sa obzirom na situaciju)

Dobre strane: Slabi se utjecaj Irana (gube vrlo važnog saveznika) i izolacija Hezbolaha (Iranu će biti dosta teže poslati im opremu i oružje)

Loše strane: Sigurni pokolji cjeloukupne populacije kršćana i alavita, moguće i Druza (zbog podrške režimu) i mogučnost dolaska Muslimanskog Bratstva na vlast (nije čudo da se ispostava u Jordanu razbijesnila zbog veta Rusije i Kine, jer im je ovo otežalo stvar)

2.) Al Assad ostaje na vlasti (male šanse)

Dobre strane: Alavite, Druze i krščane nitko ne dira

Loše strane: Iran i Hezbolah imaju i dalje proxia u regiji. što će imati za posljedicu da će intervencija na Iran, ukoliko Izrael i NATO, biti dosta teža. Strahoviti pokolj(i) simpatizera ustanika ( kojih je nemali broj ) od strane režima ( Hama '82 će najvjerojatnije biti ništa u usporedbi sa ovime)


Možeš li nam objasniti na temelju čega je to iranski utjecaj u Siriji loš?
Iz hrvatske perspektive, naravno, osim ako ne govoriš iz perspektive Izraelca ili Saudijca.

NATO ne vodi neprijateljsku politiku prema Iranu već isključivo Amerika i Britanija, a Izrael nije članica tog saveza.


Iz prespektive HB Hrvata, a donekle i Hrvatske, bilo kakav utjecaj Irana na Balkanu je štetan. Nijedni ne žele utjecaj islamističke državu pored sebe, pogotvo HB Hrvati. I sami su vidjeli u ratu što taj utjecaj donosi. Evo ti članka iz Slobodne Bosne (objavljen na portalu HB-a):

http://www.hercegbosna.org/kolumne/poli ... -5011.html .


Dakle:


NAJZNAČAJNIJA IRANSKA INVESTICIJA U BiH JE INSTITUT IBN SINA

Iranska opozicija u egzilu tvrdi da je Naučnoistraživački institut Ibn Sina najvažniji punkt Islamske revolucionarne garde za cijeli region Balkana



A dobro je poznato koja je svrha Islamske revolucionarne garde ( Sepah ). Da širi ideju iranske Islamske revolucije diljem svijeta, pa i u Trokutistanu. Ovi naši muslimani su sasvim dovoljno nadrkani na nas, a oni će ih sigurno učiniti još i više. Također, Sepah je imao i kampove u Bosni za vrijeme rata.


Dalje:


BALKANSKI ŠPIJUNI

Suradnja Muslimovića, Mujezinovića i Najetovića s Irancima nastavljena je i nakon rata

Bliska suradnja visokih oficira Armije BiH, Fikreta Muslimovića, Envera Mujezinovića i Džemala Najetovića, s pripadnicima Iranske revolucionarne garde, koja je uspostavljena u ratnim godinama, u mirnodopskim je uvjetima nastavljena kroz Društvo iransko-bosanskog prijateljstva, u kojem su nekoć najutjecajniji vojni obavještajci iznimno aktivni. Pretpostavlja se kako je, pored Naučnoistraživačkog instituta Ibn Sina, najvažniji punkt Iranske revolucionarne garde u BiH Perzijsko-bosanski koledž koji je otvoren 1999. u llijašu kod Sarajeva. Navodno je iranski koledž osnovan sa ciljem i prikrivanja identiteta pripadnika Revolucionarne garde, koji u BiH dolaze s diplomama nastavnika, a zapravo se bave obavještajnim poslovima.

A je li HB-i u interesu da se u Trokutistanu muvaju iranski agenti, a? Ako mogu tu, mogu sigurno i u Trećem.

2.)

Iran ne vodi neprijateljsku politiku prema NATO- u kažeš? Šta je onda ovo, a ?!

Iran prijeti da će udariti po TURSKOJ ( baš me zanima što će Cerić reći na to :zubati ) ako Izrael i Amerika napadnu Iran. A Turska je članica ( od 1952 ) kojeg onog saveza?

http://www.globalpost.com/dispatch/news ... ael-attack


Evo i ruski izvor, da ne budu samo zapadnjački:

http://en.rian.ru/world/20111127/169065083.html

Iran će udariti raketni štit Nato- a u Turskoj


Evo i Čečenski:

http://www.kavkazcenter.info/eng/conten ... 5433.shtml


Dalje


Izrael nije članica NATO - a, to si pogodio bravo. ALI taj isti Izrael je vrlo blizak istom, posebno nakon pada komunizma. Pročitaj i sam zaključi.

http://www.nato.int/docu/review/2005/is ... /art4.html


I zar ti nije dosta blamaže što si pretrpio od Allahu_Akbar-a na Forumu hr, gdje si postao link, koji si kasnije sam demantirao? Tko zna, možda ga i zovnem da svrati. Desničar je, poput večine na ovom forumu.

Pogledati malo thread Intervencija Na Iran na forumu hr. :zubati


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 07 vel 2012, 20:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58266
Lokacija: DAZP HQ
slobodno pozovi Allahu_Akbar, jedan je od boljih forumaša.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sirija: Politička kriza u Zemlji
PostPostano: 08 vel 2012, 09:14 
Offline

Pridružen/a: 05 vel 2012, 12:18
Postovi: 79
Tek sada primijetih da nisam fino odgovorio u prethodnom postu. Pijan sam bio dok sam pisao :D . Može li mod maknuti taj post. Hvala puno!

1.)

Iz prespektive HB Hrvata, a donekle i Hrvatske, bilo kakav utjecaj Irana na planeti, bilo u Siriji, ili kod nas na Balkanu je štetan. U Trokutistanu su i prisutni njihovi agenti, koji šire svoj utjecaj mic po mic. Ako Iran izgubi utjecaj u Siriji (a kao posljedica toga moguće kasnije u Libanonu), vjerojatno će ove ih naše age iz Sarajeva njih fino otpiliti. I time spriječiti da ******** postane njihov satelit. Ako to ne daj Bože postane, za HB nije nimalo dobro. Kolega BBC (mislim) ti je rekao "tretman" koji u Hrvati u Srednjoj Bosni imali pod jedinicama Harmije, koja je bila izvježbana, indoktrinirana i uvježbana od Irana ( i od terora iz KSA, da se razumijemo). Hrvatskoj sigurno ne odgovara takav susjed. Sjeti se što je Resurs Efendija rekao o BiH i terorizmu. A i ovaj članak iz Slobodne Bosne (objavljen na portalu HB-a):

http://www.hercegbosna.org/kolumne/poli ... -5011.html .


Dakle:


NAJZNAČAJNIJA IRANSKA INVESTICIJA U BiH JE INSTITUT IBN SINA

Iranska opozicija u egzilu tvrdi da je Naučnoistraživački institut Ibn Sina najvažniji punkt Islamske revolucionarne garde za cijeli region Balkana


A dobro je poznato koja je svrha Islamske revolucionarne garde ( Sepah ). Da širi ideju iranske Islamske revolucije diljem svijeta, pa i u Trokutistanu. Ovi naši muslimani su sasvim dovoljno nadrkani na nas, a oni će ih sigurno učiniti još i više nadkanim. Također, Sepah je imao i kampove u Bosni za vrijeme rata, a i poslije (sredili to Ameri).


Dalje:


BALKANSKI ŠPIJUNI

Suradnja Muslimovića, Mujezinovića i Najetovića s Irancima nastavljena je i nakon rata

Bliska suradnja visokih oficira Armije BiH, Fikreta Muslimovića, Envera Mujezinovića i Džemala Najetovića, s pripadnicima Iranske revolucionarne garde, koja je uspostavljena u ratnim godinama, u mirnodopskim je uvjetima nastavljena kroz Društvo iransko-bosanskog prijateljstva, u kojem su nekoć najutjecajniji vojni obavještajci iznimno aktivni. Pretpostavlja se kako je, pored Naučnoistraživačkog instituta Ibn Sina, najvažniji punkt Iranske revolucionarne garde u BiH Perzijsko-bosanski koledž koji je otvoren 1999. u llijašu kod Sarajeva. Navodno je iranski koledž osnovan sa ciljem i prikrivanja identiteta pripadnika Revolucionarne garde, koji u BiH dolaze s diplomama nastavnika, a zapravo se bave obavještajnim poslovima.

Ponavljam,je li HB-i u interesu da se u Trokutistanu muvaju iranski agenti, a? Ako mogu tu, mogu sigurno i u Trećem. Ako mogu tu, mogu i u Hrvatskoj.


2.)

Iran ne vodi neprijateljsku politiku prema NATO- u kažeš? Šta je onda ovo, a ?! Pa prijeti mu!

Iran prijeti da će udariti po NATO istalacijama u TURSKOJ ( baš me zanima što će Cerić reći na to :zubati ) ako Izrael i Amerika napadnu Iran. Što je to?


http://www.globalpost.com/dispatch/news ... ael-attack



Evo i ruski izvor, da ne budu samo zapadnjački:

http://en.rian.ru/world/20111127/169065083.html



Evo i Čečenski:

http://www.kavkazcenter.info/eng/conten ... 5433.shtml


Dalje:


Izrael nije članica NATO - a, to si pogodio, bravo. ALI taj isti Izrael je vrlo blizak istom, posebno nakon pada komunizma. Pročitaj i sam zaključi.

http://www.nato.int/docu/review/2005/is ... /art4.html


I zar ti nije dosta blamaže što si pretrpio od Allahu_Akbar-a na Forumu hr (tema o mugućem napadu na Iran), gdje si postao link, koji si kasnije sam demantirao? Tko zna, možda ga i zovnem ( ako smijem) da svrati. Desničar je, poput večine na ovom forumu. Uklopiti će se sasvim fino :zubati


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 7091 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 284  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: VUKsaJUGA i 38 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO