|
|
Stranica: 2/29.
|
[ 716 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
mario_cro
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 01:49 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 13:01 Postovi: 3688 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
dudu je napisao/la: mario_cro je napisao/la: Ja ponekad kažem pantalone. malo si čudan. doduše i u mom kraju su neki stari znali tako govorit, ali uglavnom je lače. Zašto čudan ?
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 01:50 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60663 Lokacija: DAZP HQ
|
vele u emisiji da je Sulek sam smislio desetine rijeci koje su danas dio normalnog jezika poput rijeci drvored.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Grunf
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 01:53 |
|
|
dudu je napisao/la: vele u emisiji da je Sulek sam smislio desetine rijeci koje su danas dio normalnog jezika poput rijeci drvored. Kralj Citat: ...zahvaljujući Šuleku imamo obujam (volumen), zračenje (radijaciju), ozračje (atmosfera), kovine (metali), slitine (legure), toplomjer (termometar), tlakomjer (barometar), sredstvo (medij), dalekozor (teleskop)... Neke se njegove riječi nisu ukorijenile, no neke se ponovno uvode u pisanu riječ i možda jednoga dana opet zažive, poput riječi sitnozor za mikroskop koja je osmišljena po grčkom uzorku slično kao i dalekozor. Među tim riječima su i svjetlopis (fotografija), koji je koristio i sami Tin Ujević, stisljivost (kompresibilnost), raspružljivost (ekspanzivnost), suonitost (kohezija), prionitost (adhezija), bugačljivost (kapilarnost), vlasatice (kapilare), pružnost (elastičnost), rastegljivost (plastičnost), skrljivost (apsorpcija tj. upijanje)... Dok se među pridjeve ubrajaju i jamast (konkavan), bokat (konveksan), prozračan (translucentan), itd. No, Bogoslav Šulek je možda najpoznatiji po svome prevođenju naziva kemijskih elemenata i drugih srodnih pojmova. U tom je segmentu u hrvatski uveo kisik, vodik i ugljik, a izmislio je i razne druge nazive kao što su: solik (klor), jedik (fluor), smrdik (brom), litik (litij), lužik (kalij), sodik (natrij), svjetlik (fosfor), vapnik (kalcij), težik (barij), glinik (aluminij). Za tvari je, primjerice, pisao da po svojoj nakupitosti (agregaciji) mogu biti krutci (krutine), tiječi (tekućine) i uzdušine (plinovi).
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 01:54 |
|
|
Grunf je napisao/la: teranova je napisao/la: Posle se čudite kad vam se smejemo. Mi smo bili dojma da nam se divite, ali ok. teranova je napisao/la: Jezik se ne pravi na nagradnim konkursima. Takve reči mogu biti čak i uspele, ali to je ipak veštačka oplodnja, cveće bez mirisa. Sve kao da su iz istog automata izašle.
Ima dosta loših, ali i poprilično dobrih riječi. Dudu je naveo par koje baš obogaćuju naš jezik pa se ovaj natječaj može smatrati uspješnim za razvoj našeg jezika. Ionako će kroz par godina te riječi biti proglašene srpskim, nemoj se brinuti. Naročito ćete jezik obogatiti novom rečju za spravu kojom se sprečava kapanje iz flaše vina. Jbt, zaludan pop i jariće krsti... Ajde smislite i novu reč za mrve od kuglofa na stolnjaku od damasta. To je taj rang besmisla.
|
|
Vrh |
|
|
Grunf
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 01:55 |
|
|
Mehanika - silarstvo
Zakaj ovo nije ušlo, baš je dobra riječ.
|
|
Vrh |
|
|
Grunf
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 01:57 |
|
|
teranova je napisao/la: Grunf je napisao/la: Mi smo bili dojma da nam se divite, ali ok. Ima dosta loših, ali i poprilično dobrih riječi. Dudu je naveo par koje baš obogaćuju naš jezik pa se ovaj natječaj može smatrati uspješnim za razvoj našeg jezika. Ionako će kroz par godina te riječi biti proglašene srpskim, nemoj se brinuti. Naročito ćete jezik obogatiti novom rečju za spravu kojom se sprečava kapanje iz flaše vina. Jbt, zaludan pop i jariće krsti... Ajde smislite i novu reč za mrve od kuglofa na stoljnjaku od damasta. To je taj rang besmisla. To je sigurno neki Zagorac uvidio grešku da nema naše riječi za to.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 02:01 |
|
|
Grunf je napisao/la: teranova je napisao/la: Naročito ćete jezik obogatiti novom rečju za spravu kojom se sprečava kapanje iz flaše vina. Jbt, zaludan pop i jariće krsti... Ajde smislite i novu reč za mrve od kuglofa na stoljnjaku od damasta. To je taj rang besmisla. To je sigurno neki Zagorac uvidio grešku da nema naše riječi za to. Ajde smisli novu reč za medicinu. To još niste izmenili, ne znam kako vam je promaklo. A daću ti i nagradu, dva džaka šiljevine.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 02:02 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 109320 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Opet Srbi brinu oko hrvatskih riječi. Dosadnih ljudi.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 02:03 |
|
|
BBC je napisao/la: Opet Srbi brinu oko hrvatskih riječi. Dosadnih ljudi. To nisu hrvatske reči, to su veštačke reči. Mogu ja da ti smislim takvih dvadeset, za pola sata zajebavanja.
|
|
Vrh |
|
|
Grunf
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 02:04 |
|
|
teranova je napisao/la: Grunf je napisao/la: To je sigurno neki Zagorac uvidio grešku da nema naše riječi za to. Ajde smisli novu reč za medicinu. To još niste izmenili, ne znam kako vam je promaklo. A daću ti i nagradu, dva džaka šiljevine. Iscjeliteljstvo.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 02:05 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 109320 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Ne treba, što ste drugima smišljali, smišljali ste. Prošla ta vremena.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
|
|
Grunf je napisao/la: teranova je napisao/la: Ajde smisli novu reč za medicinu. To još niste izmenili, ne znam kako vam je promaklo. A daću ti i nagradu, dva džaka šiljevine. Iscjeliteljstvo. Loše. Podseća na nadrilekare.
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
|
|
teranova je napisao/la: BBC je napisao/la: Opet Srbi brinu oko hrvatskih riječi. Dosadnih ljudi. To nisu hrvatske reči, to su veštačke reči. Mogu ja da ti smislim takvih dvadeset, za pola sata zajebavanja. Kada su ove 'reči' koje si napisala postale srpske, tko ih je izmislio i kojim povodom???
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
|
Grunf
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 02:07 |
|
|
teranova je napisao/la: BBC je napisao/la: Opet Srbi brinu oko hrvatskih riječi. Dosadnih ljudi. To nisu hrvatske reči, to su veštačke reči. Mogu ja da ti smislim takvih dvadeset, za pola sata zajebavanja. Sumnjam da moreš.
|
|
Vrh |
|
|
Grunf
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 02:08 |
|
|
BBC je napisao/la: Ne treba, što ste drugima smišljali, smišljali ste. Prošla ta vremena. Zanijela ih inercija.
|
|
Vrh |
|
|
Grunf
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 02:11 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: teranova je napisao/la: To nisu hrvatske reči, to su veštačke reči. Mogu ja da ti smislim takvih dvadeset, za pola sata zajebavanja.
Kada su ove 'reči' koje si napisala postale srpske, tko ih je izmislio i kojim povodom??? Došo čiča, po izgledu Turčin, kupio 5 hrvatskih rječnik. Prepisao pola riječi u novu knjigu i nazvao ga rječnikom srpskog jezika. Inače, ako ljudi koriste onda uđe u rječnik valjda i tak postane službena hrvatska riječ.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 02:11 |
|
|
Grunf je napisao/la: teranova je napisao/la: To nisu hrvatske reči, to su veštačke reči. Mogu ja da ti smislim takvih dvadeset, za pola sata zajebavanja.
Sumnjam da moreš. Misliš da ne mogu? Samo čekaj! Dobićete dve kile novih reči dok si reko piksla, ali molim da me prijavite na to veletakmičenje.
|
|
Vrh |
|
|
mirv
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 02:12 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: teranova je napisao/la: To nisu hrvatske reči, to su veštačke reči. Mogu ja da ti smislim takvih dvadeset, za pola sata zajebavanja.
Kada su ove 'reči' koje si napisala postale srpske, tko ih je izmislio i kojim povodom??? Ne obraćaj pozornost na ove jadnike, da nema izmišljenih hrvatskih riječi sporazumijevali bi se kao gluhonijemi - rukama. Samo izbaci košarku, sladoled i vozilo i već imaju kaos. Ako neka od ovih riječi iz natječaja zaživi u hrvatskom jeziku i oni će ju uskoro uvrstiti u svoj rječnik, onaj glavni kojemu je Krleža osnovni i najzastupljeniji izvor riječi. Vostani Serbije, to su dvije riječi koje danas ne postoje tamo.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 02:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60663 Lokacija: DAZP HQ
|
svaka novotvorenica se mora smisljati po pravilima tvorbe u hrvatskom jeziku, ne moze biti bilokakva.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Grunf
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 02:17 |
|
|
teranova je napisao/la: Grunf je napisao/la: Sumnjam da moreš. Misliš da ne mogu? Samo čekaj! Dobićete dve kile novih reči dok si reko piksla, ali molim da me prijavite na to veletakmičenje. Ali prvo moraš naučiti pravila tvorbe u hrvatskome jeziku, kak veli Dudu. Jesi li spremna podnijeti toliku žrtvu?
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 02:22 |
|
|
dudu je napisao/la: svaka novotvorenica se mora smisljati po pravilima tvorbe u hrvatskom jeziku, ne moze biti bilokakva. Važi! Evo već smišljamo, i muž se uključio u taj challenge, da ne kažem - izazov! Jajište - tezga sa jajima na pijaci Plažnik - peškir za ležanje na plaži Suznik - ucveljena osoba
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 02:24 |
|
|
Ušnik - tampon za uvo
Griznica - zubna proteza
|
|
Vrh |
|
|
Grunf
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 02:25 |
|
|
teranova je napisao/la: dudu je napisao/la: svaka novotvorenica se mora smisljati po pravilima tvorbe u hrvatskom jeziku, ne moze biti bilokakva. Važi! Evo već smišljamo, i muž se uključio u taj challenge, da ne kažem - izazov! Jajište - tezga sa jajima na pijaci Sve mi se čini da ti muž šalje suptilne poruke.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 02:29 |
|
|
Krsnica - izvod iz matične knjige rođenih
Vjetrenik - kabriolet
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 02:31 |
|
|
Nebornik - botoks
Mračilo - senka za oči
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|