|
|
Stranica: 19/26.
|
[ 632 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
BBC
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 19:33 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
dudu je napisao/la: to je onaj donji sloj društva, što bi mi rekli klošari koje je lako vrbovati i prodat im foru o nekom boljem životu koji ih čeka. ako i ne vjeruju do kraja u to, makar im se dopada da više nisu gladni i u besparici, da pripadaju nekom, pa ako tu ima i nekakvog oružja, tim bolje. kad mi o napadu na Rim priča frajer od 35 godina s dva zuba onda je jasno koja je to razina u pitanju. ne sumnjam da među njima ima i nekih koji su tu iz uvjerenja, ali to su ideolozi, oni kontroliraju organizaciju, a ovi bezubi su predstava za širu javnost. što je društvo siromašnije, to je ekstremista više.
Griješite debelo. Nema tu vrbovanja, manipulacija i laganja vjernika. Islam je takav, Muhamed je tako živio. Nema tu manipulatora, samo se drže svojih knjiga. Svaki Saudijac klerik bi Cerića u TV debati izuo iz cipela. I sve mu to lijepo u knjigama pokazao. To je Islam.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 19:34 |
|
|
joe enter je napisao/la: Da se ja pitam Nikola ja bi islam zabranio kao fašističku ideologiju jer ona prepisuje ko je podoban ili ne i to ui ime samo svoje istine , a te propise od pre 1500 godia iz jebene pustinje ne treba ni komentaristati koliko su odvratne.
Da ne bude zabune ja mislim isto i za hrišćnastvo , ali eto oni su sad moderni pa se navukli na simbolička tumačenja i njihov novi zavet ne propisuje na tako radikalano-dogmatski način kako ljudsko biće treba živeti. Međutim čim se steknu uslovi i čim dođe neko previranje , eto njih na isti način da ubijaju ljudski rod tlačeći ga i širćie mržnju kao nekada što danas islam radi.
Da to moze da se zabrani nekim dekretom, lako bi bilo...to je odavno metastaziralo, koriste patnju ljudi da bi im ubrizgali taj otrov, i zaraza se siri kao kuga, jer mnogo ljudi i u danasnjem svetu pati... Zabrane bi ih samo ojacale, kao da zabranis ekstremne navijace, pa oni od svojih "firmi" naprave onda kriminalne bande, samo promene formu, a sadrzaj je isti... Oni su samo posledica slabosti razumnih ljudi da do kraja demistifikuju koja je to laz, i ponuditi im ljudsku alternativu... ali nema kriticne mase takvih ideja, i zato smo jos dugo osudjeni da posmatramo te frankenstajne niskog cela.
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 19:34 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Ovdje se ide iz krajnosti u krajnost. Nije Muhamed ili islam izmislio laganje, varanje, pedofiliju, ratove i ostale loše stvari. Tačno tako nije ih izmislio , ali je on jeste bio i pedofil,zločinac,ratni profiter,.... Problem je ovde što je on koji je bio ovo što sam naveo svoj nauk postavio dogmatski tj,kao jedinu istinu , i to ga kao i sam islam automatski dikvalifikuje kao nešto dobro za ljudski rod. U tome je sva bizarnost i licemerje.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
|
|
zapovjednik je napisao/la: Inace...ne postoji radikalizacija u Islamu... To i ja govorim. Islam je sam od sebe sav radikalan. Tko ne živi tako radikalno i nije musliman. Muhamed ga ne bi tako zvao.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 19:36 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60122 Lokacija: DAZP HQ
|
BBC je napisao/la: dudu je napisao/la: to je onaj donji sloj društva, što bi mi rekli klošari koje je lako vrbovati i prodat im foru o nekom boljem životu koji ih čeka. ako i ne vjeruju do kraja u to, makar im se dopada da više nisu gladni i u besparici, da pripadaju nekom, pa ako tu ima i nekakvog oružja, tim bolje. kad mi o napadu na Rim priča frajer od 35 godina s dva zuba onda je jasno koja je to razina u pitanju. ne sumnjam da među njima ima i nekih koji su tu iz uvjerenja, ali to su ideolozi, oni kontroliraju organizaciju, a ovi bezubi su predstava za širu javnost. što je društvo siromašnije, to je ekstremista više.
Griješite debelo. Nema tu vrbovanja, manipulacija i laganja vjernika. Islam je takav, Muhamed je tako živio. Nema tu manipulatora, samo se drže svojih knjiga. Svaki Saudijac klerik bi Cerića u TV debati izuo iz cipela. I sve mu to lijepo u knjigama pokazao. To je Islam. to je točno, ali koliko muslimana želi zaista živjeti tako? ajd probaj bh. muslimanima zavesti takav red, pa to bi ispala pobuna epskih razmjera. to nije za ljude, pogotovo u ovom vremenu, ali su idealni za zastrašivanje i korištenje u političke svrhe.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 19:38 |
|
|
BBC je napisao/la: zapovjednik je napisao/la: Inace...ne postoji radikalizacija u Islamu... To i ja govorim. Islam je sam od sebe sav radikalan. Tko ne živi tako radikalno i nije musliman. Muhamed ga ne bi tako zvao. Rekao sam ti da se ne razumijes u Islam...
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 19:38 |
|
|
dudu je napisao/la: to je onaj donji sloj društva, što bi mi rekli klošari koje je lako vrbovati i prodat im foru o nekom boljem životu koji ih čeka. ako i ne vjeruju do kraja u to, makar im se dopada da više nisu gladni i u besparici, da pripadaju nekom, pa ako tu ima i nekakvog oružja, tim bolje. kad mi o napadu na Rim priča frajer od 35 godina s dva zuba onda je jasno koja je to razina u pitanju. ne sumnjam da među njima ima i nekih koji su tu iz uvjerenja, ali to su ideolozi, oni kontroliraju organizaciju, a ovi bezubi su predstava za širu javnost. što je društvo siromašnije, to je ekstremista više.
Tacno, koriste nesrecu tih ubogih ljudi, koji nikog nemaju, nikome nista ne znace... i zbog takve izopstenosti prihvatices poziv svakog "brata" i osetices se da pripadas necemu... MOralna i materijalna beda regrutuje takve ljude, oni su samo manifestacija koliko u nekom sistemu je mnogo stvari krenulo po zlu... I da se razumemo, nisu to samo vehabije, to su i navijaci, clanovi raznih profasistickih desnicarskih organizacija, oni majmuni sto se bodu nozevima po ulici, narkosi... cim eksplodiraju te pojave, nisu krivi ti ljudi koji su se na to navukli, nego okruzenje koje je formiralo uslove da se oni legu i razmonozavaju...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
|
|
Zanimljivo mi bilo jednom davno pročitati što je Ahmadinejad izjavio za Bošnjake iranskim medijima kad se vratio iz posjete Sarajevu. Pričao svojim medijima da Bošnjaci nisu pravi muslimani. Jer mu žene u Sarajevu pružale ruku da se rukuju sa njim.
E to u Iranu je pravi Islam po Muhamedu. Do Bošnjaka je da sami odluče hoće li živjeti kao ovi u Iranu ili ne. Svaka godina oklijevanja vehabije dobivaju svoje pristalice.
No, Iran će rado pomagati Bošnjake. Širi se Islam i nadaju se da bi jednog dana mogli postati kao i oni u Iranu, pravi muslimani.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
|
|
DzoniBG je napisao/la: joe enter je napisao/la: Da se ja pitam Nikola ja bi islam zabranio kao fašističku ideologiju jer ona prepisuje ko je podoban ili ne i to ui ime samo svoje istine , a te propise od pre 1500 godia iz jebene pustinje ne treba ni komentaristati koliko su odvratne.
Da ne bude zabune ja mislim isto i za hrišćnastvo , ali eto oni su sad moderni pa se navukli na simbolička tumačenja i njihov novi zavet ne propisuje na tako radikalano-dogmatski način kako ljudsko biće treba živeti. Međutim čim se steknu uslovi i čim dođe neko previranje , eto njih na isti način da ubijaju ljudski rod tlačeći ga i širćie mržnju kao nekada što danas islam radi.
Da to moze da se zabrani nekim dekretom, lako bi bilo...to je odavno metastaziralo, koriste patnju ljudi da bi im ubrizgali taj otrov, i zaraza se siri kao kuga, jer mnogo ljudi i u danasnjem svetu pati... Zabrane bi ih samo ojacale, kao da zabranis ekstremne navijace, pa oni od svojih "firmi" naprave onda kriminalne bande, samo promene formu, a sadrzaj je isti... Oni su samo posledica slabosti razumnih ljudi da do kraja demistifikuju koja je to laz, i ponuditi im ljudsku alternativu... ali nema kriticne mase takvih ideja, i zato smo jos dugo osudjeni da posmatramo te frankenstajne niskog cela. Da nema kritične mase takvih ideja zbog slabosti razumnih ljudi , a vera je takva da je ona najlakše rešenje za život budala i ludaka , jer oni koji nisu u stanju biti moralni bez religije i vere u boga već svako dobro delo vežu uz njega je osnovni probelm i daje pravi uvid da su sam religije po sebi nemoralne i da ih vode ljudi sa totalnim odsustvom razuma i morala.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 19:39 |
|
|
BBC je napisao/la: Zanimljivo mi bilo jednom davno pročitati što je Ahmadinejad izjavio za Bošnjake iranskim medijima kad se vratio iz posjete Sarajevu. Pričao svojim medijima da Bošnjaci nisu pravi muslimani. Jer mu žene u Sarajevu pružale ruku da se rukuju sa njim.
E to u Iranu je pravi Islam po Muhamedu. Do Bošnjaka je da sami odluče hoće li živjeti kao ovi u Iranu ili ne. Svaka godina oklijevanja vehabije dobivaju svoje pristalice. Ahmadinejad je Sijit.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 19:42 |
|
|
BBC je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Ovdje se ide iz krajnosti u krajnost. Nije Muhamed ili islam izmislio laganje, varanje, pedofiliju, ratove i ostale loše stvari. Nije. Ali zar jedan božji poslanik ne bi trebao biti izdignut iznad takvih stvari ? Kao Isus po svemu zapisanom, na primjer. Zar se jedan božji poslanik mora ponašati kao kriminalac i ljudi oko njega. Što je novoga donijeo onda svijetu ? Kao prvo smatram da mi nemamo pojma o tim nekim stvarima iz prošlosti, naročito što se tiče religija, sve je zasnovano na polumitskim ličnostima i legendama vezanih uz njih. Kao što ti misliš da Muhamed nije moralna ličnost svaki musliman ga smatra najmoralnijim čovjekom ikad. Istina je vjerovatno negdje između. Znači, običan čovjek sa manama i vrlinama. Isus jeste predstavljen tako ali opet mi ne možemo biti sigurni 100% da je on postojao a isto tako ni u njegov lik i djelo.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 19:42 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: dudu je napisao/la: to je onaj donji sloj društva, što bi mi rekli klošari koje je lako vrbovati i prodat im foru o nekom boljem životu koji ih čeka. ako i ne vjeruju do kraja u to, makar im se dopada da više nisu gladni i u besparici, da pripadaju nekom, pa ako tu ima i nekakvog oružja, tim bolje. kad mi o napadu na Rim priča frajer od 35 godina s dva zuba onda je jasno koja je to razina u pitanju. ne sumnjam da među njima ima i nekih koji su tu iz uvjerenja, ali to su ideolozi, oni kontroliraju organizaciju, a ovi bezubi su predstava za širu javnost. što je društvo siromašnije, to je ekstremista više.
Tacno, koriste nesrecu tih ubogih ljudi, koji nikog nemaju, nikome nista ne znace... i zbog takve izopstenosti prihvatices poziv svakog "brata" i osetices se da pripadas necemu... MOralna i materijalna beda regrutuje takve ljude, oni su samo manifestacija koliko u nekom sistemu je mnogo stvari krenulo po zlu... I da se razumemo, nisu to samo vehabije, to su i navijaci, clanovi raznih profasistickih desnicarskih organizacija, oni majmuni sto se bodu nozevima po ulici, narkosi... cim eksplodiraju te pojave, nisu krivi ti ljudi koji su se na to navukli, nego okruzenje koje je formiralo uslove da se oni legu i razmonozavaju... svatko ide u onaj ekstrem koji je znakovit za njegovo društvo, ali je špranca kod svih njih ista. naravno da su vehabije ipak nešto drugo, to je strani element, ideologija koja za cilj ima isključivo sukob u budućnosti, oni su spavači koji će se jednom upotrijebiti, bilo protiv drugih muslimana ili protiv njihovih susjeda nemuslimana. što reče, ne treba ih zabranjivati, ali ih treba kontrolirati.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
|
|
dudu je napisao/la: BBC je napisao/la: Griješite debelo. Nema tu vrbovanja, manipulacija i laganja vjernika. Islam je takav, Muhamed je tako živio. Nema tu manipulatora, samo se drže svojih knjiga.
Svaki Saudijac klerik bi Cerića u TV debati izuo iz cipela. I sve mu to lijepo u knjigama pokazao. To je Islam.
to je točno, ali koliko muslimana želi zaista živjeti tako? ajd probaj bh. muslimanima zavesti takav red, pa to bi ispala pobuna epskih razmjera. to nije za ljude, pogotovo u ovom vremenu, ali su idealni za zastrašivanje i korištenje u političke svrhe. Da si nekom muslimanu u Bosni prije rata pričao da će situacija sa vehabijama biti danas takva bi li ti vjerovao ? Sve to ide godinama, neprimjetno. Vehabije pobjeđuju jer imaju vjerske knjige na svojoj strani. Kad tad je pobjeda njihova. Bar što se tiče odnosa unutar samih muslimana. Ovo "vehabije" samo koristim za sve muslimane koji žele sharia zakone u državi. Ne mislim nužno da žive zaostali u G. Maoči. A gore i žive što nemaju sharia zakone, inače bi sjedili u parlamentu i kao suci u sudnicama. Isti ti tipovi.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 19:45 |
|
|
BBC je napisao/la: dudu je napisao/la: to je točno, ali koliko muslimana želi zaista živjeti tako? ajd probaj bh. muslimanima zavesti takav red, pa to bi ispala pobuna epskih razmjera. to nije za ljude, pogotovo u ovom vremenu, ali su idealni za zastrašivanje i korištenje u političke svrhe.
Da si nekom muslimanu u Bosni prije rata pričao da će situacija sa vehabijama biti danas takva bi li ti vjerovao ? Sve to ide godinama, neprimjetno. Vehabije pobjeđuju jer imaju vjerske knjige na svojoj strani. Kad tad je pobjeda njihova. Bar što se tiče odnosa unutar samih muslimana. Ovo "vehabije" samo koristim za sve muslimane koji žele sharia zakone u državi. Ne mislim nužno da žive zaostali u G. Maoči. A gore i žive što nemaju sharia zakone, inače bi sjedili u parlamentu i kao suci u sudnicama. Isti ti tipovi. vidjet ćemo, ako budu značajno rasli u budućnosti, toliko da će držati određene općine ili gradove u svojim rukama, onda ćemo moći pričati i o 4. strani u BIH.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 19:45 |
|
|
zapovjednik je napisao/la: BBC je napisao/la: To i ja govorim. Islam je sam od sebe sav radikalan. Tko ne živi tako radikalno i nije musliman. Muhamed ga ne bi tako zvao.
Rekao sam ti da se ne razumijes u Islam... Na tvoj način se ne razumijem. Ne vjerujem da Muhamed ima ikakve veze sa bilo kakvim bogom.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 19:46 |
|
|
zapovjednik je napisao/la: BBC je napisao/la: Zanimljivo mi bilo jednom davno pročitati što je Ahmadinejad izjavio za Bošnjake iranskim medijima kad se vratio iz posjete Sarajevu. Pričao svojim medijima da Bošnjaci nisu pravi muslimani. Jer mu žene u Sarajevu pružale ruku da se rukuju sa njim.
E to u Iranu je pravi Islam po Muhamedu. Do Bošnjaka je da sami odluče hoće li živjeti kao ovi u Iranu ili ne. Svaka godina oklijevanja vehabije dobivaju svoje pristalice. Ahmadinejad je Sijit. To je nebitno. Kuran i Hadisi su isti za sve muslimane. Ta svađa je zbog drugih stvari.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 19:48 |
|
|
Lebowski je napisao/la: BBC je napisao/la:
Nije. Ali zar jedan božji poslanik ne bi trebao biti izdignut iznad takvih stvari ? Kao Isus po svemu zapisanom, na primjer.
Zar se jedan božji poslanik mora ponašati kao kriminalac i ljudi oko njega. Što je novoga donijeo onda svijetu ?
Kao prvo smatram da mi nemamo pojma o tim nekim stvarima iz prošlosti, naročito što se tiče religija, sve je zasnovano na polumitskim ličnostima i legendama vezanih uz njih. Kao što ti misliš da Muhamed nije moralna ličnost svaki musliman ga smatra najmoralnijim čovjekom ikad. Istina je vjerovatno negdje između. Znači, običan čovjek sa manama i vrlinama. Isus jeste predstavljen tako ali opet mi ne možemo biti sigurni 100% da je on postojao a isto tako ni u njegov lik i djelo. Nema tu puno toga polumitskog sa Muhamedom. Stvarna povijesna osoba, ne izmišljena. I njegovi suvremenici koji su ga pratili u ratovima su napisali njegove biografije. Dosta toga se zna.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 19:52 |
|
|
dudu je napisao/la: BBC je napisao/la: Da si nekom muslimanu u Bosni prije rata pričao da će situacija sa vehabijama biti danas takva bi li ti vjerovao ? Sve to ide godinama, neprimjetno. Vehabije pobjeđuju jer imaju vjerske knjige na svojoj strani. Kad tad je pobjeda njihova. Bar što se tiče odnosa unutar samih muslimana.
Ovo "vehabije" samo koristim za sve muslimane koji žele sharia zakone u državi. Ne mislim nužno da žive zaostali u G. Maoči. A gore i žive što nemaju sharia zakone, inače bi sjedili u parlamentu i kao suci u sudnicama. Isti ti tipovi.
vidjet ćemo, ako budu značajno rasli u budućnosti, toliko da će držati određene općine ili gradove u svojim rukama, onda ćemo moći pričati i o 4. strani u BIH. Neće to ići brzo kao u drugim zemljama gdje muslimani žive većinski. Ali opet će im ići, makar i sporo. Bošnjaci imaju taj mentalitet "Bosna prvo" pa Islam onda. Zato se sad prave da ne vide da je Komšić zajebao Palestince. I zato stalno ružno pišu o Amerima (privatno), a opet ih za rukav vuku kad je Bosna u pitanju.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 19:53 |
|
|
BBC je napisao/la: Da si nekom muslimanu u Bosni prije rata pričao da će situacija sa vehabijama biti danas takva bi li ti vjerovao ? Sve to ide godinama, neprimjetno. Vehabije pobjeđuju jer imaju vjerske knjige na svojoj strani. Kad tad je pobjeda njihova. Bar što se tiče odnosa unutar samih muslimana.
Ovo "vehabije" samo koristim za sve muslimane koji žele sharia zakone u državi. Ne mislim nužno da žive zaostali u G. Maoči. A gore i žive što nemaju sharia zakone, inače bi sjedili u parlamentu i kao suci u sudnicama. Isti ti tipovi.
Uzrok je isti, a manifestacija drugacija... Slazem se da su vehabije potencijalno opasnije jer imaju svoju "ideologiju", mentalno su vise zatrovani od obicnih jajara, jer sve sto rade, smatraju da je moralno ispravno, i da su tako blizi Bogu... Vehabija nije bilo pre rata, i danas je njihov broj minoran, ali sama njihova pojava govori koliko u bosnjackom korpusu ima mekog tkiva gde se onda inzinjeringom mogu napraviti razni mutanti. Daj ti ljudima posao, izvesnu perspektivu, materijalna dobra sa kojima ce moci onda da ispune neke svoje unutrasnje potrebe, da putuju, upoznaju drugacije od sebe...i onda u takvom okruzenju nece biti goriva za ekstremizam. Kad u drzavi nista ne stima, pa se pojave ovakvi marginalci, onda je velika greska pitati se - sa kog marsa su ovi pali...vec - zasto je ovako lose stanje, ajde to da popravljamo sto pre, kako ne bi svakim danom sve vise mladih bilo regrutovano u te crne rupe svesti... Ne vidim svest da je situacija vanredna, vec sve to klizi u potoku ravnodusnosti i nebrige.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 19:56 |
|
|
Ništa donbra ekonomija tu ne može pomoći. Bar što se tiče radikalnog islama. Saudijci ne plaćaju javni prijevoz, liječenje, PDV skoro da i nemaju, porezi mali. Sve nafta financira. Ali opet znamo kako zajeban Islam je tamo.
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 20:00 |
|
|
BBC je napisao/la: zapovjednik je napisao/la: Ahmadinejad je Sijit. To je nebitno. Kuran i Hadisi su isti za sve muslimane. Ta svađa je zbog drugih stvari. Jesi siguran?
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 20:01 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Daj ti ljudima posao, izvesnu perspektivu, materijalna dobra sa kojima ce moci onda da ispune neke svoje unutrasnje potrebe, da putuju, upoznaju drugacije od sebe...i onda u takvom okruzenju nece biti goriva za ekstremizam.
Znači,po tebi je unutrašnja potreba ljudske duše materijalno zadovoljenje?Ili rješenje za probleme koji muče ljudski rod od prapovijesti?E,moj Džonika,da je to tako jednostavno...
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 20:04 |
|
|
BBC je napisao/la: Ništa donbra ekonomija tu ne može pomoći. Bar što se tiče radikalnog islama. Saudijci ne plaćaju javni prijevoz, liječenje, PDV skoro da i nemaju, porezi mali. Sve nafta financira. Ali opet znamo kako zajeban Islam je tamo. Tamo ne pomaze, to je njihov patent, i njihov politicki i svaki drugi interes... Ovde bi pomoglo...koga uzimaju, neku bedaru iz Maoce, i razne izbeglice po Sarajevu koji su na svaki nacin degradirani, najureni iz vekovnih domova, roditelji krpe kraj sa krajem... to stvara bes i ocaj kod mladih, pa zavrse ili u Hordama zla, ili u dzamiji kralja Fahda ili medresi na Bascarsiji... Koliko tu ima ljudi koji imaju sredjen zivot, bez nekih velikih trauma... na prste ruke da prebrojis. Velika muka natera ljude da potraze smisao u takvim efemernim prodavnicama magle. A jednom kad udju u to, malo ko se otrezni, kao kult boginje Kali, nadrogiraju te, i postanes bezumnik do sudnjeg dana. Oni koji su tamo, verovatno im nema spasa, ali ne sme se stvarati klima da sve vise ljudi potrazi spas u tome... ...ili mislis da sto ekstremniji Bosnjaci, to bolje za Srbe i Hrvate u BiH...ali ja ne mogu tako da rezonujem...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 20:09 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: BBC je napisao/la: Ništa donbra ekonomija tu ne može pomoći. Bar što se tiče radikalnog islama. Saudijci ne plaćaju javni prijevoz, liječenje, PDV skoro da i nemaju, porezi mali. Sve nafta financira. Ali opet znamo kako zajeban Islam je tamo. Tamo ne pomaze, to je njihov patent, i njihov politicki i svaki drugi interes... Ovde bi pomoglo...koga uzimaju, neku bedaru iz Maoce, i razne izbeglice po Sarajevu koji su na svaki nacin degradirani, najureni iz vekovnih domova, roditelji krpe kraj sa krajem... to stvara bes i ocaj kod mladih, pa zavrse ili u Hordama zla, ili u dzamiji kralja Fahda ili medresi na Bascarsiji... To je moguće jer velika većina Bošnjaka pojma nema što piše u Kuranu i ostalim vjerskim knjigama. U biti o Islamu pojma nemaju. Ali čim malo krenu studirati Kuran i Hadise onda će im onaj sa Youtube videa zvučati vrlo istinito, uvjerljivo i normalno. To je taj problem. Tvoja teorija polazi od pretpostavke da ih Kuran i Muhamedov život nikad neće zanimati, i da će to ostati na razini novinskih članaka. Što ako to ne bude slučaj ? Već sam onaj Bošnjak iz policije je dao zabrinjavajuću cifru ovih vehabija i sličnih.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 19 vel 2012, 20:13 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Znači,po tebi je unutrašnja potreba ljudske duše materijalno zadovoljenje?Ili rješenje za probleme koji muče ljudski rod od prapovijesti?E,moj Džonika,da je to tako jednostavno...
Mozemo filozofski da raspravljamo na tu temu, koju sam samo ovlas dotakao, ali ne da bi je analizirao, vec samo je dodirnuo zeleci da objasnim nesto drugo. Potrebna su materijalna dobra kao temelj, kao nesto sto ti daje mogucnost za izbor. Ako si gladan, bez krova nad glavom, ako zivis zivot na nivou pracoveka kome je osnovna i jedina misao kako da napuni stomak i saceka sledeci dan, onda nema tu mesta za druge stvari. Nemoj da okrecemo glavu, mnogo je gladnih u nasim drzavama, bukvalno gladnih...onda imas onaj sloj koji prezivljava zavaljen u kredite za koje pojma nema kako ce ih vracati, kuca pod hipotekom, zive 3 generacije pod istim krovom gde su stalno tenzije... a ekonomija ide sve gore i gore... To stvara beznadje, i idealnu podlogu da manipulisu sa tobom i koriste tvoju nesrecu tako sto ti prodaju zvake - mozda i ti kao pojedinac jesi u kurcu, ali ti brate pripadas tom i tom izabranom narodu, imas slavnu istoriju, imas neke neprijatelje koje cemo pomesti prvom prilikom, i onda ti iz individualne nule prelazis u kolektivnu jedinicu, imas neku vrednost...i dalje si svestan da si jedinica, ali i to je nesto. Dokazano je kroz istoriju da takav milje samo stvara jos vecu nesrecu, i da se ljudi ne okrecu u svojoj materijalnoj bedi Bogu Ljubavi i Sloge, nego Bogu Rata... Zato kazem, daj ljudima da se osecaju dostojni vremena u kom zive, i mnoge probleme si resio...al lako je to reci, ono sto stoji iza toga je promena u svacijoj glavi, niko taj posao nece uraditi umesto svih nas...
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|