|
|
Stranica: 1/6.
|
[ 149 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Aztec
|
Naslov: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 12:20 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
Ajmo malo o ovoj zanimljivoj temi, ko zna. Evo za pocetak jedan video.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 12:34 |
|
|
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 12:35 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 12:36 |
|
|
Znaš, šta god da kažem o ovome, sve ti je to relativno.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 12:38 |
|
|
Meni su jos i donekle razumljiva prva dva videa, al ovaj treci moram jos jednom odgledat (i jos jednom)... Zaboli glava , al je zanimljivo, pa nije tesko.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 13:59 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Njegove teorije pomalo padaju u vodu. Vrijeme za upgrade.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:06 |
|
|
Nisu to iskljucivo njegove teorije, i ne padaju u vodu, nego su te teorije dokazane. Jesi pogledao uopce ti video? Osobito zadnji.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:10 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
BBC je napisao/la: Njegove teorije pomalo padaju u vodu. Vrijeme za upgrade. Naprotiv BBC sve njegove teorije se potvrđuju iz dana u dan, teorija relativnosti zapravo lijepo opisuje svemir i njegova generalna načela funkcioniranja, dok mi trenutno istražujemo detalje i pronalazimo nove načine za zaobilaženje brzinske granice (primjer za zaobilaženje maksimalne brzine, tj. brzine svjetlosti je nova teorija u kojem bi primjerice svemirski brod "zajašio" sam prostor, tj. Prostor nije ograničen brzinom dok tijela u njemu jesu, jašeći dakle prostor dobili bi gotovo neograničenu brzinu kretanja , to je ovako ukratko ta ideja) .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:10 |
|
|
Rekao sam općenito, ne bih ulazio u svaku pojedinačno. Ono što je on pisao za crne rupe se danas debelo dovodi u sumnju. Kako prave sve bolje razne teleskope vide stvari koje ne bi trebale tamo biti kako je Anstein govorio.
Zajebano ovdje objasniti, pogotovo što sam laik.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:13 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: BBC je napisao/la: Njegove teorije pomalo padaju u vodu. Vrijeme za upgrade. Naprotiv BBC sve njegove teorije se potvrđuju iz dana u dan, teorija relativnosti zapravo lijepo opisuje svemir i njegova generalna načela funkcioniranja, dok mi trenutno istražujemo detalje i pronalazimo nove načine za zaobilaženje brzinske granice (primjer za zaobilaženje maksimalne brzine, tj. brzine svjetlosti je nova teorija u kojem bi primjerice svemirski brod "zajašio" sam prostor, tj. Prostor nije ograničen brzinom dok tijela u njemu jesu, jašeći dakle prostor dobili bi gotovo neograničenu brzinu kretanja , to je ovako ukratko ta ideja) . Ja, ali ne postoji uopće nikakav dokaz da postoje vremenski prečaci u onim crvotočinama. Zato se i zovu "teorije". Jedino što su fizički dokazali od tih teorija je da je digitalni sat astronauta koji je kružio oko zemlje pokazivao malčice drugačije od sata koji je ostao na zemlji, i isto namješten bio.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:15 |
|
|
Da, to za sat ima i u zadnjem videu.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:25 |
|
|
BBC je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Naprotiv BBC sve njegove teorije se potvrđuju iz dana u dan, teorija relativnosti zapravo lijepo opisuje svemir i njegova generalna načela funkcioniranja, dok mi trenutno istražujemo detalje i pronalazimo nove načine za zaobilaženje brzinske granice (primjer za zaobilaženje maksimalne brzine, tj. brzine svjetlosti je nova teorija u kojem bi primjerice svemirski brod "zajašio" sam prostor, tj. Prostor nije ograničen brzinom dok tijela u njemu jesu, jašeći dakle prostor dobili bi gotovo neograničenu brzinu kretanja , to je ovako ukratko ta ideja) .
Ja, ali ne postoji uopće nikakav dokaz da postoje vremenski prečaci u onim crvotočinama. Zato se i zovu "teorije". Jedino što su fizički dokazali od tih teorija je da je digitalni sat astronauta koji je kružio oko zemlje pokazivao malčice drugačije od sata koji je ostao na zemlji, i isto namješten bio. Zapravo se "Teorija relativnosti" svrstava u red "znanstvenih teorija" što znači da je dokazana u više navarata od različitih ljudi, ti si dao jedan primjer o satu . Što se tiče njegovih predikcija o crnim rupama, prije nego što je itko mogao naslutiti njihovo postojanje , Einstein je rekao da su moguće , ali također da se "nada da ne postoji nešto tako okrutno u prirodi" , a tu mogućnost njihovog postojanja je izrazio jednadžbom. Drugo što si rekao o crnim rupama da se one danas "vide" a da se po Einsteinu ne bi smjele vidjeti... To je netočno , vidiš mi danas ne "vidimo" crnu rupu na klasičan način da je gledamo i promatramo. Mi možemo locirati i "vidjeti" crnu rupu zbog njenog specifičnog djelovanja na okolna svemirska tijela koja su itekako vidljiva , primjerice zvijezde . Ukoliko promatraš zvijezde oko crne rupe vidjet ćeš kako se njihova svjetlost lagano zakrivljuje, što više ideš prema centru to se više prostor-vrijeme zakrivljuju time i sama svjetlost. Nadalje mi možemo "vidjeti" crnu rupu zbog akceleracijskog diska koji se stvori oko nje koji je često sastavljen od plazme i ostataka planeta koje je crna rupa razbila na svom putu . Kako iz akceleracijskog diska još uvijek svjetlost , općenito sva zračenja, mogu "pobjeći tako mi na Zemlji njih možemo vidjeti , promatrati i zaključiti što se nalazi u centru . Dakle summa summarum, Einstein je rekao da crnu rupu kao tijelo ne bi mogli vidjeti što je točno, ali ujedno Einstein nije rekao da je nećemo moći locirati zbog utjecaja na okolne objekte. Pisao sam par radova na temu crnih rupa i evolucije zvijezde od njenog rođenja do umiranja i pretvaranja u bijele patuljke ili pulsare ili crne rupe .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:27 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: BBC je napisao/la: Njegove teorije pomalo padaju u vodu. Vrijeme za upgrade. Naprotiv BBC sve njegove teorije se potvrđuju iz dana u dan, teorija relativnosti zapravo lijepo opisuje svemir i njegova generalna načela funkcioniranja, dok mi trenutno istražujemo detalje i pronalazimo nove načine za zaobilaženje brzinske granice (primjer za zaobilaženje maksimalne brzine, tj. brzine svjetlosti je nova teorija u kojem bi primjerice svemirski brod "zajašio" sam prostor, tj. Prostor nije ograničen brzinom dok tijela u njemu jesu, jašeći dakle prostor dobili bi gotovo neograničenu brzinu kretanja , to je ovako ukratko ta ideja) . Ono sto mene ovdje zanima je vrijeme, a na to se ova teorija odnosi, i to je dokazano izvan svake sumnje, tako da se ostavimo tog. Odnosno, sto brze idemo kroz prostor, time idemo sporije kroz vrijeme, pa sve do tog da bi se u odredjenoj točci (brze od svijetlosti) poceli vracati kroz vrijeme. Dakle, vrijeme nije staticno, vec je relativno, ovisno o brzini naseg kretanja. To je sazetak. E sad, mene zanima, kako, zasto i zbog cega.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:28 |
|
|
Nisam mislio da li se crne rupe vide ili ne, već da je nova generacija teleskopa nedavno na rubovima primjetila neke anomalije koje ne idu sa tim teorijama o njima.
Isto važi za kvantnu fiziku. Onaj akcelerator je pokazao "anomalije" koje odudaraju od teorija. Znat će se više za 20 godina, ide presporo.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:32 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: BBC je napisao/la:
Ja, ali ne postoji uopće nikakav dokaz da postoje vremenski prečaci u onim crvotočinama. Zato se i zovu "teorije".
Jedino što su fizički dokazali od tih teorija je da je digitalni sat astronauta koji je kružio oko zemlje pokazivao malčice drugačije od sata koji je ostao na zemlji, i isto namješten bio.
Zapravo se "Teorija relativnosti" svrstava u red "znanstvenih teorija" što znači da je dokazana u više navarata od različitih ljudi, ti si dao jedan primjer o satu . Što se tiče njegovih predikcija o crnim rupama, prije nego što je itko mogao naslutiti njihovo postojanje , Einstein je rekao da su moguće , ali također da se "nada da ne postoji nešto tako okrutno u prirodi" , a tu mogućnost njihovog postojanja je izrazio jednadžbom. Drugo što si rekao o crnim rupama da se one danas "vide" a da se po Einsteinu ne bi smjele vidjeti... To je netočno , vidiš mi danas ne "vidimo" crnu rupu na klasičan način da je gledamo i promatramo. Mi možemo locirati i "vidjeti" crnu rupu zbog njenog specifičnog djelovanja na okolna svemirska tijela koja su itekako vidljiva , primjerice zvijezde . Ukoliko promatraš zvijezde oko crne rupe vidjet ćeš kako se njihova svjetlost lagano zakrivljuje, što više ideš prema centru to se više prostor-vrijeme zakrivljuju time i sama svjetlost. Nadalje mi možemo "vidjeti" crnu rupu zbog akceleracijskog diska koji se stvori oko nje koji je često sastavljen od plazme i ostataka planeta koje je crna rupa razbila na svom putu . Kako iz akceleracijskog diska još uvijek svjetlost , općenito sva zračenja, mogu "pobjeći tako mi na Zemlji njih možemo vidjeti , promatrati i zaključiti što se nalazi u centru . Dakle summa summarum, Einstein je rekao da crnu rupu kao tijelo ne bi mogli vidjeti što je točno, ali ujedno Einstein nije rekao da je nećemo moći locirati zbog utjecaja na okolne objekte. Pisao sam par radova na temu crnih rupa i evolucije zvijezde od njenog rođenja do umiranja i pretvaranja u bijele patuljke ili pulsare ili crne rupe . To je tocno. Crne rupe se vide zbog svog ogromnog gravitacijskog ucinka na okolna tijela. Odnosno, vidi se materija koju crna rupa usisava, a ne i sama crna rupa. Ja sam negdje citao da one mogu biti velicine klikera i sl., al imaju ogromnu masu koja sve usisava. Al, ljudi, drzimo se vremena.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:32 |
|
|
BBC je napisao/la: Isto važi za kvantnu fiziku. Onaj akcelerator je pokazao "anomalije" koje odudaraju od teorija. Znat će se više za 20 godina, ide presporo. Što se tiče anomalija koje je pokazao akcelerator misliš na česticu koja je putovala brže od brzine svjetlosti ? To ti se isto lako objašnjava teorijom struna kojoj je osnova teorija relativnosti i koja se nadovezuje na nju. Naime po teoriji struna postoji više dimenzija od ovih 3+1 . Postoji po najnovijim saznanjima oko 11 dimenzija od kojih su 4 velike i sveobuhvatne , dok je njih 7 minijaturno i nevidljivo golom oku. Unutar tih dimenzija zakoni fizike koje vrijede u tradiconalnoj sveobuhvatnoj dimenziji prostor-vrijeme ne vrijede, ergo sitna, subatomska čestica koja prolazi kroz te dimenzije može uhvatiti brzinu veću od brzine svjetlosti . To je uzrok tog očitanja odnosno "anomalije" u akceleratoru.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:37 |
|
|
Nikakav dokaz ne postoji da te dodatne dimenzije postoje. Samo želja ljudi da objasne mistično i nedokučivo. To sa kvantnom fizikom su debela igranja i teorije. Boga pitaj kako je sve to u stvarnosti.
Trebaš razumjeti još jednu stvar. Znanost je usporena jer je Einstein bio (i ostao) previše autoritativna figura u tim krugovima. Tko god bi nešto rekao da je išlo kontra njega doživljavan je u znanosti kao heretik.
I sve to uspori znanost.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:37 |
|
|
BBC je napisao/la: Da, to za sat ima i u zadnjem videu. Da se ovog dohvatimo... Kao prvo, nije digitalni sat tipa Casio , vec su koristeni iznimno precizni atomski satovi (kako mi se cini), DVA u avionu, DVA na tlu. I oba sata na avionu su imala identicno vrijeme, koje je odudaralo od ovih staticnih, tocno po izracunu teorije relativnosti. Mala razlika je tu tek zbog malih brzina (relativno ).
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:38 |
|
|
Aztec je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Zapravo se "Teorija relativnosti" svrstava u red "znanstvenih teorija" što znači da je dokazana u više navarata od različitih ljudi, ti si dao jedan primjer o satu . Što se tiče njegovih predikcija o crnim rupama, prije nego što je itko mogao naslutiti njihovo postojanje , Einstein je rekao da su moguće , ali također da se "nada da ne postoji nešto tako okrutno u prirodi" , a tu mogućnost njihovog postojanja je izrazio jednadžbom. Drugo što si rekao o crnim rupama da se one danas "vide" a da se po Einsteinu ne bi smjele vidjeti... To je netočno , vidiš mi danas ne "vidimo" crnu rupu na klasičan način da je gledamo i promatramo. Mi možemo locirati i "vidjeti" crnu rupu zbog njenog specifičnog djelovanja na okolna svemirska tijela koja su itekako vidljiva , primjerice zvijezde . Ukoliko promatraš zvijezde oko crne rupe vidjet ćeš kako se njihova svjetlost lagano zakrivljuje, što više ideš prema centru to se više prostor-vrijeme zakrivljuju time i sama svjetlost. Nadalje mi možemo "vidjeti" crnu rupu zbog akceleracijskog diska koji se stvori oko nje koji je često sastavljen od plazme i ostataka planeta koje je crna rupa razbila na svom putu . Kako iz akceleracijskog diska još uvijek svjetlost , općenito sva zračenja, mogu "pobjeći tako mi na Zemlji njih možemo vidjeti , promatrati i zaključiti što se nalazi u centru . Dakle summa summarum, Einstein je rekao da crnu rupu kao tijelo ne bi mogli vidjeti što je točno, ali ujedno Einstein nije rekao da je nećemo moći locirati zbog utjecaja na okolne objekte. Pisao sam par radova na temu crnih rupa i evolucije zvijezde od njenog rođenja do umiranja i pretvaranja u bijele patuljke ili pulsare ili crne rupe . To je tocno. Crne rupe se vide zbog svog ogromnog gravitacijskog ucinka na okolna tijela. Odnosno, vidi se materija koju crna rupa usisava, a ne i sama crna rupa. Ja sam negdje citao da one mogu biti velicine klikera i sl., al imaju ogromnu masu koja sve usisava. Al, ljudi, drzimo se vremena. Po teoriji crne rupe mogu biti od veličine atomske čestice do supermasivnih crnih rupa u središtima galaksija. Hawking je tu razvio dobru teoriju koja se isto pokazuje točna a ta jest da postoji zračenje koje emitiraju i same crne rupe . Što je crna rupa manja to je zračenje veće te time ta rupa brže "nestane" . U praksi to znači da će toplina malih crnih rupa biti daleko veća od pozadinske radijacije svemira te će time one izuzetno brzo ispariti dok je toplina velikih crnih rupa blizu apsolutne nule tj. blizu 0 stupnjeva Kelvina . Zbog toga što je trenutno pozadinsko zračenje svemira veće od topline velikih crnih rupa te velike crne rupe dobivaju ne energiji , a po E=mc2 znači dobivaju i masu. To znači da će trebati proči oko 100 milijardi godina prije nego se sam svemir ohladi do te razine da crne rupe postanu njegovi "grijači".
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:42 |
|
|
BBC je napisao/la: Nikakav dokaz ne postoji da te dodatne dimenzije postoje. Samo želja ljudi da objasne mistično i nedokučivo. To sa kvantnom fizikom su debela igranja i teorije. Boga pitaj kako je sve to u stvarnosti.
Trebaš razumjeti još jednu stvar. Znanost je usporena jer je Einstein bio (i ostao) previše autoritativna figura u tim krugovima. Tko god bi nešto rekao da je išlo kontra njega doživljavan je u znanosti kao heretik.
I sve to uspori znanost. Zapravo se do tih dimenzija može doći matematičkim računima , pomoću kojih je Einstein i dokazao primjerice postojanje crnih rupa. To naprotiv ne negira Boga ili mistično, neobjašnjivo nego nam daje nove zorove i pojmove u samu bit Stvaranja, ovoga svemira i vjerojatno mnogih sestrinskih svemira u "međusvemirskom prostoru" . Problem s čime se svi znanstvenici ateisti suočavaju jest taj da im svaka njihova teorija odgovori na pitanje Kako? , a ne na pitanje Zašto? ako pogledaš bolje znanstvenu zajednicu ovih dana ona nikad nije imala više uvjerenih vjernika u sebi.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:42 |
|
|
Kako vam odgovara teorija da je planeta zemlja rasla, i dalje raste. http://www.youtube.com/watch?v=7kL7qDeI05U(kliknite na link za related videos) Objašnjava veličinu dinosaurusa i insekte sa rasponom jednog krila od 1-2 metra. Stare teorije bogatog kisika ne drže puno vodu, ali nemaju bolje. I objašnjava puno, puno toga više, Kontinetni i slično.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:43 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Zapravo se do tih dimenzija može doći matematičkim računima ,
Pa možeš, zašto ne. Ali te ta matematika dovede do velikih šokova. Kao to sa akceleratorom.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:45 |
|
|
BBC je napisao/la: Kako vam odgovara teorija da je planeta zemlja rasla, i dalje raste. http://www.youtube.com/watch?v=7kL7qDeI05U(kliknite na link za related videos) Objašnjava veličinu dinosaurusa i insekte sa rasponom jednog krila od 1-2 metra. Stare teorije bogatog kisika ne drže puno vodu, ali nemaju bolje. I objašnjava puno, puno toga više, Kontinetni i slično. Nisam upućen u ovu teoriju, ali proučiti ću.... treba biti uvijek otvoren idejama i mislima, nadam se da teorija nije djelo zaluđenih darwinista koji misle da ne postoji ništa osim ovog svijeta ili zaluđenih kreacionista koji misle da je sve stvoreno u 6 dana .
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:46 |
|
|
BBC je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Zapravo se do tih dimenzija može doći matematičkim računima ,
Pa možeš, zašto ne. Ali te ta matematika dovede do velikih šokova. Kao to sa akceleratorom. Šokova , no niti jedan nepredviđen šok. Ergo šokovi su korisni za širenje i naših matematičkih zorova .
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teorija relativnosti... Postano: 25 vel 2012, 14:47 |
|
|
Tema je "teorija relativnosti". Po 100. put.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|