HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 sij 2025, 17:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 149 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Teorija relativnosti...
PostPostano: 25 vel 2012, 16:25 

Nisi skužio napisano. To je čista domena filozofije.

Vratiš se u prošlost, dođeš u svoju kuću i u trenutku kad su ti roditelji imali sex i ti začet, nešto oboriš u hodniku, stvar se razbije na podu, roditelje prekineš.

Gdje ćeš se vratiti iz prošlosti u sadašnjost ? Više ne postojiš.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:26 

Zadar1993 je napisao/la:
3. Putovanje u prošlost je moguće , ali priroda ima mehanizme sačuvanja prošlosti onakva kakva jest bila "a priori" tj. prije tvoje akcije (ne uspjevaš , ma kolko se trudio , nagovoriti svog djeda da ne upozna tvoju baku )

Ima mehanizme zaštite. Putovanje u prošlost nije moguće.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:26 

Teorija relativnosti u smislu vremena nije bliska ljudskom iskustvu, jer smo naviknuti da vreme protice istom brzinom... zato sto se mi sporo krecemo, i ma kakve avione i svemirske brodove pravili, necemo moci da se priblizimo brzinama svetlosti, i iskusiti pravi intenzitet toga.

Ono sto su nas ucili u gimnazijama o tome stane u jednu recenicu - brzina svetlosti je konstantna 300.000km/s.

Neko bi rekao na prvi pogled - pa dobro, to je tako...a ustvari iza toga se krije citava mentalna suma koju treba prebroditi pa shvatiti to na pravi nacin. Prva zamka u koju upadne mozak je pomisao da se kreces brzinom svetlosti u jednom smeru, a istovremeno nesto se krece istom brzinom u suprotnom smeru...kao automobili koji se mimoilaze, tebi izgleda da se to krece duplo brze nego sto se krece u odnosu na neki inercijalni(zakucani, npr posmatrac koji stoji pored druma) sistem.
E, to u slucaju brzina svetlosti ne vazi, postoji ogranicenje, i u ma kom pravcu i smeru se kretao, to je maksimum. Fizicari koji su krajem 19. veka to merili, nasli su se u cudu dobivsi takve rezultate, da bi oni tek kasnije bili odgonetnuti.

Ne mozemo da se krecemo brzinom svetlosti, jer kad se priblizavamo toj brzini energija/masa(masu zamisliti kao zbijenu energiju) raste do beskonacnosti, znaci energija koju treba uloziti da bi telo poterali do te brzine je beskonacna, i tehnicki neostvariva, zato jedino fotoni koji nemaju masu se mogu kretati tom brzinom.

Posto je ta brzina konstanta, onda to povlaci za sobom da vreme i prostor nisu konstanta, vec zavise o brzine kretanja. Tvrditi ovo je u direktnoj koliziji sa svim teoloskim i "zdravorazumskim" shvatanjima, i zato je bila potrebna Einsteinova imaginacija da bi izrekao ovaku smelu tvrdnju, koja je posle dokazana.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:28 

BBC je napisao/la:

Vratiš se u prošlost, dođeš u svoju kuću i u trenutku kad su ti roditelji imali sex i ti začet, nešto oboriš u hodniku, stvar se razbije na podu, roditelje prekineš.

Ponavljam, nije čista filozofija, jednostavno iz toga što se može izračunati vjerojatnost po teoriji relativnosti vremenske crvotočine za putovanje u prošlost .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:29 

BBC je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:
3. Putovanje u prošlost je moguće , ali priroda ima mehanizme sačuvanja prošlosti onakva kakva jest bila "a priori" tj. prije tvoje akcije (ne uspjevaš , ma kolko se trudio , nagovoriti svog djeda da ne upozna tvoju baku )

Ima mehanizme zaštite. Putovanje u prošlost nije moguće.

To trebamo još vidjeti , možda nije moguće , možda je moguće po točki 2 ili točki 3. a možda točka 2 i 3 djeluju kumulativno.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:32 

Na forum.hr je bila jedna od epskih tema o vremenskom putniku iz budućnosti, markecu. :klanjam

http://www.forum.hr/showthread.php?t=337324

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:32 

Zadar1993 je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Ponavljam, nije čista filozofija, jednostavno iz toga što se može izračunati vjerojatnost po teoriji relativnosti vremenske crvotočine za putovanje u prošlost .

Nisam to ja rekao. Već onaj znanstvenik koji često gostuje u BBC dokumentarcima. Onaj zapadni Azijat, ne znam mu ime. Mada nebitno.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:34 

DzoniBG je napisao/la:
Teorija relativnosti u smislu vremena nije bliska ljudskom iskustvu, jer smo naviknuti da vreme protice istom brzinom... zato sto se mi sporo krecemo, i ma kakve avione i svemirske brodove pravili, necemo moci da se priblizimo brzinama svetlosti, i iskusiti pravi intenzitet toga.

Ono sto su nas ucili u gimnazijama o tome stane u jednu recenicu - brzina svetlosti je konstantna 300.000km/s.

Neko bi rekao na prvi pogled - pa dobro, to je tako...a ustvari iza toga se krije citava mentalna suma koju treba prebroditi pa shvatiti to na pravi nacin. Prva zamka u koju upadne mozak je pomisao da se kreces brzinom svetlosti u jednom smeru, a istovremeno nesto se krece istom brzinom u suprotnom smeru...kao automobili koji se mimoilaze, tebi izgleda da se to krece duplo brze nego sto se krece u odnosu na neki inercijalni(zakucani, npr posmatrac koji stoji pored druma) sistem.
E, to u slucaju brzina svetlosti ne vazi, postoji ogranicenje, i u ma kom pravcu i smeru se kretao, to je maksimum. Fizicari koji su krajem 19. veka to merili, nasli su se u cudu dobivsi takve rezultate, da bi oni tek kasnije bili odgonetnuti.

Ne mozemo da se krecemo brzinom svetlosti, jer kad se priblizavamo toj brzini energija/masa(masu zamisliti kao zbijenu energiju) raste do beskonacnosti, znaci energija koju treba uloziti da bi telo poterali do te brzine je beskonacna, i tehnicki neostvariva, zato jedino fotoni koji nemaju masu se mogu kretati tom brzinom.

Posto je ta brzina konstanta, onda to povlaci za sobom da vreme i prostor nisu konstanta, vec zavise o brzine kretanja. Tvrditi ovo je u direktnoj koliziji sa svim teoloskim i "zdravorazumskim" shvatanjima, i zato je bila potrebna Einsteinova imaginacija da bi izrekao ovaku smelu tvrdnju, koja je posle dokazana.

Točno, brzina svjetlosti je nedostižna konvencionalnim putovima upravo zbog limesa mase koji s povećanjem brzine teži u beskonačnost, a zbog formule E=mc2 i energija teži u beskonačnost.

Pošto je dakle maksimalna brzina u normalnim svemirskim uvjetima konstanta , moramo naći način ( imamo već teorije koje to predviđaju ) da zakrivimo prostor-vrijeme i učinimo konstantu sebi podložnom .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:34 

Ima nešto što je brže od svjetlost. Brzina misli.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:36 

BBC je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Nisam to ja rekao. Već onaj znanstvenik koji često gostuje u BBC dokumentarcima. Onaj zapadni Azijat, ne znam mu ime. Mada nebitno.

Misliš History channel ? Da oni imaju dobre dokumentarce, znam tog zapadnog Azijata, lijepo predstavlja , na jednostavan način sliku svemira današnjih znanstvenika .
Ipak o ovome sam razgovarao sa mojom konekcijom u NASAi , on ima ipak mišljenje da je ovo već djelomično fizičko područje, ja sam preuzeo tu misao jer ju je dobro argumentirao, no ako bi se sada išli sporiti čiju su argumenti bolji onda bi definitivno ušli u područje čiste filozofije :D .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:40 

BBC je napisao/la:

Zapravo netočno, misao se stvara u mozgu milijunima kratkih električnih impulsa između neurona , tako da je i to sporije od svjetlosti :laugh .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:46 

Zadar1993 je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Zapravo netočno, misao se stvara u mozgu milijunima kratkih električnih impulsa između neurona , tako da je i to sporije od svjetlosti :laugh .

Ne misao kao električni impuls. Misao dosegne do bilo koje galaksije brže od svjetlosti.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:51 

BBC je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Ne misao kao električni impuls. Misao dosegne do bilo koje galaksije brže od svjetlosti.

Eh sada ulazimo na područje filozofije i tu se slažemo, misao može putovati svugdje u istom trenutku, bilo prostorno bilo vremenski, pod njom se savijaju sve 4 makrodimenzije i svih 7 mikrodimenzija :palacgore2

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:52 

Telepatiju su dokazali znanstvenim pokusima. Ali nemaju nikakve koristi od nje. Ne znaju je kontrolirati, baš nimalo.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 16:57 

Zadar1993 je napisao/la:

Točno, brzina svjetlosti je nedostižna konvencionalnim putovima upravo zbog limesa mase koji s povećanjem brzine teži u beskonačnost, a zbog formule E=mc2 i energija teži u beskonačnost.

Pošto je dakle maksimalna brzina u normalnim svemirskim uvjetima konstanta , moramo naći način ( imamo već teorije koje to predviđaju ) da zakrivimo prostor-vrijeme i učinimo konstantu sebi podložnom .

Teoretski mozemo da zakrivimo vreme-prostor, ako u nekoj tacki obezbedimo dovoljnu masu koja ce taj zamisljen list papira u koji smo ugradili 4 dimenzije presaviti na pola(ili i proporciji koja nam odgovara, da bi dobili takozvane "wormholes", ili jebeno prevedene crvotocine, tunele kroz koje cemo skratiti taj put...

Al to je samo teoretski, nije jos istrazeno koliko traje period opstanka tih tunela, a i da udjemo nekim cudom u njih, postojanje materije u obliku ljudi i njihovih brodova u tome je verovatno kao da si ih ubacio svemirsku septicku jamu, ili seckalicu...i to su samo spekulacije.

Mislim da ce nam za putovanje kroz svemir biti potrebne potpuno novo shvatanje svemira, i tehnologije, ovo sto sad znamo nas limitira da putujemo dalje od suncevog sistema.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 17:02 

DzoniBG je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Teoretski mozemo da zakrivimo vreme-prostor, ako u nekoj tacki obezbedimo dovoljnu masu koja ce taj zamisljen list papira u koji smo ugradili 4 dimenzije presaviti na pola(ili i proporciji koja nam odgovara, da bi dobili takozvane "wormholes", ili jebeno prevedene crvotocine, tunele kroz koje cemo skratiti taj put...

Al to je samo teoretski, nije jos istrazeno koliko traje period opstanka tih tunela, a i da udjemo nekim cudom u njih, postojanje materije u obliku ljudi i njihovih prodova u tome je verovatno kao da si ih ubacio svemirsku septicku jamu, ili seckalicu...i to su samo spekulacije.

Mislim da ce nam za putovanje kroz svemir biti potrebne potpuno novo shvatanje svemira, i tehnologije, ovo sto sad znamo nas limitira da putujemo dalje od suncevog sistema.

Pa ne samo teoretski nego je i praktično dokazano postojanem crnih rupa da je prostor vrijeme moguće zakriviti .
Dalje jednu stvar moram napomenuti kada bi to činili, to bi činili s energijom ne s masom. Masu je puno teže regulirati i usmjeravati za razliku od energije . Pošto su masa i energija dva vida iste stvari dobili bi isti učinak, znači previše energije u jednoj točki, dobivaš isti učinak kao i s previše mase u jednoj točki (E=mc2) .
Naše shvaćanje svemira je dosta dobro i napreduje, problem je naš "hardver" tj. naša tehnologija koja još nije doprijela do te razine da naše ideje i teorije može pratiti u koraku .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 17:06 

Zadar1993 je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

I dobro. Sta bi ti sad?! :D :laugh

hocu reci, nema ti onda koristi ici kod crne rupe... :neznam

Ima , kako ne ?
Pretpostavimo da smo našli način za vraćanje u prošlost. Ne trebaš izmišljati također i načine za putovanje u budućnost kad jedan imaš već ponuđen na pladnju. Dok cijelom svemiru prođe 150 godina ti u svom svemirskom brodu kraj crne rupe poslušaš dvi-tri dalmatinske pisme i onda kreneš istraživati tehnologije budućnosti. Kada obaviš svoju misiju vratiš se već izmišljenim načinom u prošlost i doneseš napredak cjelokupnoj ljudskoj vrsti, odnosno "prevariš vrijeme" .

A dobro sad... To je vec posebna prica... Ja sam govorio iskljucivo s gledista proteka vremena s jedne, i s druge strane, sto se starenja tice, sto ti spominjes u svom prvotnom postu...

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 17:07 

Inace, sto se mase i brzine tice...

Citat:
Uvodni tečajevi fizike i neki stariji udžbenici o posebnoj teoriji relativnosti ponekad definiraju tzv. relativističku masu, što može dovesti do pogrešnog utiska da posebna relativnost implicira da se masa tijela povećava s povećanjem brzine. Ovo je, s teorijskog stajališta, tehnički nekorektno jer je Prvi postulat upotrijebljen da bi se konstruirala teorija u kojoj su svojstva objekta nezavisna (tj. nepromjenjiva; invarijantna) od bilo kojeg inercijalnog referentnog okvira. Unatoč tome, definiranje takve kvantitete ponekada može biti korisno jer pojednostavljuje izračunavanje restrikcijom u specifični okvir. Na primjer, razmotrimo promatrača koji sebe drži mirujućim i tijelo nepromjenjive mase m_0 \! koje se kreće nekom brzinom relativno u odnosu na promatrača. Promatrač će relativističku masu tog tijela definirati kao:

m = \gamma m_0\!

Zapazite da tijelo ne postaje uistinu masivnije, nego da je relativistička masa drugačija za promatrača u specifičnom okviru. Jedino masa koja je nezavisna od promatrača je nepromjenjiva masa. Kod korištenja relativističke mase uvijek se mora specificirati brzina relativna pojedinom promatraču. Ovo je također konzistentno s konceptima "dilatacije vremena" i "kontrakcije dužine".

Sto ce reci da se masa zapravo ne mijenja? :neznam

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 17:17 

Zadar1993 je napisao/la:

Pa ne samo teoretski nego je i praktično dokazano postojanem crnih rupa da je prostor vrijeme moguće zakriviti .
Dalje jednu stvar moram napomenuti kada bi to činili, to bi činili s energijom ne s masom. Masu je puno teže regulirati i usmjeravati za razliku od energije . Pošto su masa i energija dva vida iste stvari dobili bi isti učinak, znači previše energije u jednoj točki, dobivaš isti učinak kao i s previše mase u jednoj točki (E=mc2) .
Naše shvaćanje svemira je dosta dobro i napreduje, problem je naš "hardver" tj. naša tehnologija koja još nije doprijela do te razine da naše ideje i teorije može pratiti u koraku .

Ne samo crna rupa, svaka masa krivi prostor u odredjenoj meri...

Kako su to i otkrili, zrak svetlosti koji je prolazio pored zvezde je ocitavao pogresnu poziciju druge zvezde koja je poslala tu svetlost, i tako je dokazana Einsteinova teorija, u kojoj on svemir zamislja kao tkaninu u kojoj tela koja imaju masu manje ili vise ulegnu u nju, stvore polusfere u kojima svetlost odigra mali ples u tim udubljenjima, i nastavi da se krece dalje sa zakosnjenim pravcem, i utoliko je on vise zakoshen, ukoliko je objekat masivniji.

slika

Slazem se oko interpretacije energije i mase, radi se o istoj stvari u dvojakoj formi, i to je jako vazno shvatiti iz E=mc^2. Tu jednacinu mnogi poznaju, ali sta se sve krije iz nje treba rastumaciti banalnim jezikom, da to ne bi ostalo mrtvo slovo na papiru i ucilo se napamet.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 17:23 

Jel prati tko onu emisiju o astronomiji na HR2 - Andromeda?

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 17:26 

Aztec je napisao/la:

Citat:
Uvodni tečajevi fizike i neki stariji udžbenici o posebnoj teoriji relativnosti ponekad definiraju tzv. relativističku masu, što može dovesti do pogrešnog utiska da posebna relativnost implicira da se masa tijela povećava s povećanjem brzine. Ovo je, s teorijskog stajališta, tehnički nekorektno jer je Prvi postulat upotrijebljen da bi se konstruirala teorija u kojoj su svojstva objekta nezavisna (tj. nepromjenjiva; invarijantna) od bilo kojeg inercijalnog referentnog okvira. Unatoč tome, definiranje takve kvantitete ponekada može biti korisno jer pojednostavljuje izračunavanje restrikcijom u specifični okvir. Na primjer, razmotrimo promatrača koji sebe drži mirujućim i tijelo nepromjenjive mase m_0 \! koje se kreće nekom brzinom relativno u odnosu na promatrača. Promatrač će relativističku masu tog tijela definirati kao:

m = \gamma m_0\!

Zapazite da tijelo ne postaje uistinu masivnije, nego da je relativistička masa drugačija za promatrača u specifičnom okviru. Jedino masa koja je nezavisna od promatrača je nepromjenjiva masa. Kod korištenja relativističke mase uvijek se mora specificirati brzina relativna pojedinom promatraču. Ovo je također konzistentno s konceptima "dilatacije vremena" i "kontrakcije dužine".

Nije to vazno...

Mi tretiramo masu uglavnom iz svakodnevnih navika, uzmes nesto, stavis na kantar, pokaze ti neki broj, i to je tolko i tolko "tesko"(tezina i masa nisu iste stvari).

Kao sto smo i rekli, najvaznija je energija, masa je samo jedan njen vid(zbijena energija), a da bi nesto ubrzavalo do "relativistickih" brzina, bliskih 300 konja metara u sekundi, ti moras da ga biflas energijom, a mi onda u svojim mislima zamisljamo kako se taj objekat "goji", pa da ga stavimo na vagu pokvario bi je kao kad sumo rvac stane na kuhinjsku vagu... nebitno, ono sto je vazno je da ako telo ima masu, da bi dostiglo brzinu svetlosti energija mora biti beskonacna...sto znaci - adio putovanju tom brzinom, osim ako ne krenes na turbo-slank dijete :wink

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 17:27 

Bobovac je napisao/la:
Jel prati tko onu emisiju o astronomiji na HR2 - Andromeda?

Matematički je lako dokazati da ta emisija na HRT postoji.
Ali kako nemam parametar satelitskih kanala moram pretpostaviti.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 17:29 

DzoniBG je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Nije to vazno...

Mi tretiramo masu uglavnom iz svakodnevnih navika, uzmes nesto, stavis na kantar, pokaze ti neki broj, i to je tolko i tolko "tesko"(tezina i masa nisu iste stvari).

Kao sto smo i rekli, najvaznija je energija, masa je samo jedan njen vid(zbijena energija), a da bi nesto ubrzavalo do "relativistickih" brzina, bliskih 300 konja metara u sekundi, ti moras da ga biflas energijom, a mi onda u svojim mislima zamisljamo kako se taj objekat "goji", pa da ga stavimo na vagu pokvario bi je kao kad sumo rvac stane na kuhinjsku vagu... nebitno, ono sto je vazno je da ako telo ima masu, da bi dostiglo brzinu svetlosti energija mora biti beskonacna...sto znaci - adio putovanju tom brzinom, osim ako ne krenes na turbo-slank dijete :wink

Sjecam se tog oko beskonacne energije i putovanjem brzinom svjetlosti... Al evo bas malo citam po netu o tom, pa neletih na ovo, pa rekoh da pitam.:zubati

Isto sam i sam negdje citao o nacinu putovanja tako da se prostor iskrivi, na nacin kao i papri sto presavijes (sto si cini mi se i pisao) tako da ti udaljenost izmedju dvije tocke bude kraca.

Zanimljivo je sve to, :zubati , osobito kad vidis koliko smo mi mali u svemu tome.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 17:30 

Može li teorija relativiteta objasniti kako je Lijanović sa dvije koze prije rata danas milijuner u Eurima ?

Neku inteligenicju nema, to je valjda očito.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2012, 17:44 

Aztec je napisao/la:
Sjecam se tog oko beskonacne energije i putovanjem brzinom svjetlosti... Al evo bas malo citam po netu o tom, pa neletih na ovo, pa rekoh da pitam.:zubati

Isto sam i sam negdje citao o nacinu putovanja tako da se prostor iskrivi, na nacin kao i papri sto presavijes (sto si cini mi se i pisao) tako da ti udaljenost izmedju dvije tocke bude kraca.

Zanimljivo je sve to, :zubati , osobito kad vidis koliko smo mi mali u svemu tome.

Posmatranje svega toga ti totalno banalizuje svakodnevne stvari, istrazivanje toga je beg u bajku posle koje se osecas i mali i veliki :wink

Ali nije to samo teorija, npr E=mc^2 je u sebi nosio i zlosutnu cinjenicu, povezivanjem energije i mase dobila i jedna druga ideja - relativno mala masa u sebi skladisti ogromnu energiju, proporcijalnu kvadratu brzine svetlosti, sto je broj od 90 milijardi...

A to je navelo naucnike da razmisljaju kako je moguce osloboditi toliku energiju... bilo koje telo da uzmes, od drveta, kamena, perja...samo nekoliko kila toga u sebi sadrzi energiju koja moze da nas posalje u picku materinu, samo kad bi je oslobodili...ali je ona sigurno zakljucana u tim materijalima...

Gde nije...u uranijumu, ogromno jezgro, nafilovano protonima i neutronima tako da se jedva drzi na okupu, "obogatis" ga, dodas mu jos koju cesticu da postane nestabilno, napenalis ga neutronom, kao veliki mehur od sapunice, podeli se na dva manja, oni izbace jos 2 neutrona, oni naprave 4 manja, pa 8, 16, 32...i eto ti fisije, pri svakom tom cepanju izleti odredjena energija, i to u totalu dovede do uzarene pecurke...

slika

Lici na ***, a nije...a ustvari jeste :zubati

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 149 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: