HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 sij 2025, 07:13.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 483 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatski jezik: opća tema
PostPostano: 06 tra 2012, 15:31 

joe enter je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:
Pravo ime Sibinjanina Janka je Hunyadi János.

Sibinj je današnji grad Sibiu u Transilaviji u Rumunjskoj.

Ako ti je taj Mađar dokaz srpstva onda smo završili.

Pjesme koje uključuju Sibinjanina Janka slave protuturske junake kao što su Sibinjanin Janko, Albanac Skenderbeg itd.

Ko pominje srpstvo?! , zašto mi ubacujete nešto što ne govorim?!

Ja sam već rekao da ne reflektujem istorijske momente na današnje stanje i današnjje nacije , već samo govorim o tome tj.oporvgavam tvrdnje da srpski i hrvatski jezik nemaju veze jedan sa drugim , i donosim primere nasleđa koji govore tome u prilog.

Aj ti bar reci nešto o onim bugaršticama što sam postavio koje je zapisao Ohmućević u svome dubrovačkom kraju kao narodne pesme?!

Ja ne govorim da je Hektorović, Ohmućević i mnogi drugi zapisivači narodnih pesama Srbi jer bi bilo glupo , ali činjanica ostaje da su većina tih pesama o srpskim junacima a hrvatksih gotovo i da nema , a vamo Snoflake,Mirv i još neki govore da srpski i hrvatski jezik nemaju veze jedan sa drugim , a nasleđe ih jasno demantuje zajedno sa starim hrvatskim piscima koji nemaju dilemu da je to sve jedan jezik , i čak govore da su to isti narodi.

E to me živcira i zbog toga ostajem ovako dugo na temi jer ovde ljudi ladno će se popišati na svoje pisce i njih proglasiti budalama i lažovima samo da bi opravdali svoje današnje tvrdnje koje su nažalost njihovu opovrgnute od samoih hrvatskih autora i pisaca.

Uspio si me naživcirati, a ja sam osoba kojoj puno treba.
Ako kažem da su postojale dvije štokavice, onda i jesu.
Znaš li ti brojiti do dva?
Naučili su te to valjda?
Znaš li što to znači? To znači da hrvatski i srpski čak ni dijalektološki (što se štokavskog tiče) nisu nikad bili isti.
Pogotovo prije Turaka.
Preklapanja su i danas samo u jednom dijalektu.
Štoviše, ta dva jezika su školski primjer onih koji se tijekom povijesti sve više približuju, opet najviše zbogTuraka.

Hrvatski ima tri dijalekta, vi dva.
Hrvatski počinje s Bašćanskom pločom, vi sa srpskom redakcijom crkvenoslavenskog.
Standardizacija hrvatskog počinje s Kašićem, a nastavlja se s Dubrovčanima, vaša s Vukom, valjda, da ti pravo kažem ni ne zanima me.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 15:34 

joe enter je napisao/la:
Ja sam došao na temu govoreći sa Pessimusom o Kordićki i njenom stavu , i ja sa tu nju podržao jer govri jasnu i logičnu istinu , a on i ti je smatrate četnikušom i udbašicom.

Okani se podmetanja i zaobiđi teme u kojima se govori o povijesti ili jeziku.

Snježanu Kordić smatram jezikoslovnom diletanticom, koja svoju ideološku matricu projicira na jezikoslovne interpretacije, jednako kao i ti.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 15:37 

snowflake je napisao/la:

Uspio si me naživcirati, a ja sam osoba kojoj puno treba.
Ako kažem da su postojale dvije štokavice, onda i jesu.
Znaš li ti brojiti do dva?
Naučili su te to valjda?
Znaš li što to znači? To znači da hrvatski i srpski čak ni dijalektološki (što se štokavskog tiče) nisu nikad bili isti.
Pogotovo prije Turaka.
Preklapanja su i danas samo u jednom dijalektu.
Štoviše, ta dva jezika su školski primjer onih koji se tijekom povijesti sve više približuju, opet najviše zbogTuraka.

Hrvatski ima tri dijalekta, vi dva.
Hrvatski počinje s Bašćanskom pločom, vi sa srpskom redakcijom crkvenoslavenskog.
Standardizacija hrvatskog počinje s Kašićem, a nastavlja se s Dubrovčanima, vaša s Vukom, valjda, da ti pravo kažem ni ne zanima me.

OK , hvala na uvredama i etikatama umesto odgovora.

Živa i sretna bila .

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 15:40 

Pessimus dux je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
Ja sam došao na temu govoreći sa Pessimusom o Kordićki i njenom stavu , i ja sa tu nju podržao jer govri jasnu i logičnu istinu , a on i ti je smatrate četnikušom i udbašicom.

Okani se podmetanja i zaobiđi teme u kojima se govori o povijesti ili jeziku.

Snježanu Kordić smatram jezikoslovnom diletanticom, koja svoju ideološku matricu projicira na jezikoslovne interpretacije, jednako kao i ti.

Gde Kordićka ideološku matricu projektuje na jezik?! , daj mi reci u kom vidu to radi konkretno?!

I gde ja ideološku matricu projektujem na jezik?! , citiraj mi tu ideološkui matricu?!

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 16:36 

joe enter je napisao/la:
Gde Kordićka ideološku matricu projektuje na jezik?! , daj mi reci u kom vidu to radi konkretno?!

I gde ja ideološku matricu projektujem na jezik?! , citiraj mi tu ideološkui matricu?!

Kod nje se jasno očituje (neo)jugoslavenska ideološka matrica, koju projicira na jezikoslovne interpretacije.

Kod tebe tu matricu ne znam definirati terminološki jednoznačno, ali nešto na tragu velikosrpstva zasigurno jest u pitanju.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 16:44 

joe enter je napisao/la:

Kod nje se jasno očituje (neo)jugoslavenska ideološka matrica, koju projicira na jezikoslovne interpretacije.

Kod tebe tu matricu ne znam definirati terminološki jednoznačno, ali nešto na tragu velikosrpstva zasigurno jest u pitanju.

Molim?! , dokaži?! , daj primere neojugoslovenske(ma šta to značilo) momente u knjizi koju je napisala?!
Ja sam je pročitao jer je ima na netu , i takvo šta nisam video.

Molim te daj mi primere gde ona bilo šta takvo aludira?!

A i šta ti predstavlja to neojugoslovensko?! , ja ne vidim nikakvu Jugoslaviju niti bilo šta slično , niti vidim da je išta tako moguće , a i time ukazuješ da narodi okolo jedva čekaju neku Jugoslaviju da bi uništili hrvatski jezik.
Tako da mogu reći da je to paranoja i ništa više.

A sad daj mi primere?!

Evo knjige:

http://bib.irb.hr/datoteka/475567.Jezik_i_nacionalizam.pdf

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 16:58 

joe enter je napisao/la:
Molim?! , dokaži?! , daj primere neojugoslovenske(ma šta to značilo) momente u knjizi koju je napisala?!
Ja sam je pročitao jer je ima na netu , i takvo šta nisam video.

Molim te daj mi primere gde ona bilo šta takvo aludira?!

A i šta ti predstavlja to neojugoslovensko?! , ja ne vidim nikakvu Jugoslaviju niti bilo šta slično , niti vidim da je išta tako moguće , a i time ukazuješ da narodi okolo jedva čekaju neku Jugoslaviju da bi uništili hrvatski jezik.
Tako da mogu reći da je to paranoja i ništa više.

A sad daj mi primere?!

:yawn

Evo ti pa čitaj:

http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac466 ... ingvistice

Ili ovdje:

http://www.hkv.hr/kultura/jezik/9430-sv ... e-bai.html

Nekoliko izvadaka iz drugog teksta:

Citat:
Kada je 2001. godine vlast u Hrvatskoj preuzela koalicijska Vlada i otpočela programom tzv. detuđmanizacije, tj. sveobuhvatnim rastakanjem državnih instituta i institucija, napose onih izvršne vlasti, jezikoslovne su se prilike pogoršale jer se počelo osporavati čak i samo postojanje hrvatskoga jezika kao povijesne činjenice. U tom je poslu prilozima iz Njemačke prednjačila Snježana Kordić, kojoj je stranice Republike, odnosno Književne republike u Hrvatskoj otvorio njihov urednik Velimir Visković, koji je istodobno u Sarajevu potporom Soroseve fondacije uređivao časopis novojugoslavenske orijentacije Sarajevske sveske, u kojem se također posebni podjeljci posvećuju jezičnoj problematici s naglaskom na nijekanju samobitnosti hrvatskoga jezika (Sarajevske sveske, 2005, br. 10)

Citat:
I dok mnogi hrvatski važni knjižni i časopisni naslovi bivaju odbijeni u Ministarstvu kulture ili potpomognuti kakvim sitnišem, nakladniku VBZ-u iz Zagreba, primjerice, koji promiče balkansku izdavačku i jezičnu politiku, daju se godišnje stotine tisuća kuna, a pamfletu Snježane Kordić Jezik i nacionalizam, uperenomu protiv hrvatskoga jezika, hrvatskoga Ustava i hrvatskih državnih institucija, koji su svi odreda proglašeni nacističkima, dodjeljuje se potpora. Kad je hrvatska javnost ustala protiv takve politike, a Hrvatsko kulturno vijeće uputilo Vladi prosvjed u vezi s potporom Kordićkinoj knjizi, očitovao se predsjednik Kulturnoga vijeća za knjigu i nakladništvo pri Ministarstvu kulture, akademik Tonko Maroević, posebno istaknuvši kako se osobno zauzeo da njezina knjiga dobije potporu, jer to vidi „kao znak slobode i otvorenosti hrvatske kulture" (portal Hrvatskoga kulturnoga vijeća, 30. X. 2010). Činjenica je da hrvatske državne institucije rade nevjerojatne stvari, ali zaista je izvan pameti da se otvorena protuustavna djelatnost kakva je iznesena u knjizi Jezik i nacionalizam podupire pod sloganom slobodarstva!

Citat:
Vladini postupci, kao i postupci pojedinaca, poput Snježane Kordić i Velimira Viskovića, koji se u dijelu medija predstavljeni kao odgovorni i ozbiljni znanstvenici, odnosno leksikografi, onemogućuju pristup istini u djelima koja po svojoj naravi nužno moraju biti objektivna i deideologizirana (enciklopedije, leksikoni, znanstvena literatura), a znanstvena zajednica šuti, bojeći se političke odmazde u obliku smjenjivanja ili uskrate novčane potpore projektima, što se proteklih godina i događalo pojedincima koji su usudili javno progovoriti.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 17:10 

:yawn

Evo ti pa čitaj:

http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac466 ... ingvistice

Ili ovdje:

http://www.hkv.hr/kultura/jezik/9430-sv ... e-bai.html

Nekoliko izvadaka iz drugog teksta:

Citat:
Kada je 2001. godine vlast u Hrvatskoj preuzela koalicijska Vlada i otpočela programom tzv. detuđmanizacije, tj. sveobuhvatnim rastakanjem državnih instituta i institucija, napose onih izvršne vlasti, jezikoslovne su se prilike pogoršale jer se počelo osporavati čak i samo postojanje hrvatskoga jezika kao povijesne činjenice. U tom je poslu prilozima iz Njemačke prednjačila Snježana Kordić, kojoj je stranice Republike, odnosno Književne republike u Hrvatskoj otvorio njihov urednik Velimir Visković, koji je istodobno u Sarajevu potporom Soroseve fondacije uređivao časopis novojugoslavenske orijentacije Sarajevske sveske, u kojem se također posebni podjeljci posvećuju jezičnoj problematici s naglaskom na nijekanju samobitnosti hrvatskoga jezika (Sarajevske sveske, 2005, br. 10)

Citat:
I dok mnogi hrvatski važni knjižni i časopisni naslovi bivaju odbijeni u Ministarstvu kulture ili potpomognuti kakvim sitnišem, nakladniku VBZ-u iz Zagreba, primjerice, koji promiče balkansku izdavačku i jezičnu politiku, daju se godišnje stotine tisuća kuna, a pamfletu Snježane Kordić Jezik i nacionalizam, uperenomu protiv hrvatskoga jezika, hrvatskoga Ustava i hrvatskih državnih institucija, koji su svi odreda proglašeni nacističkima, dodjeljuje se potpora. Kad je hrvatska javnost ustala protiv takve politike, a Hrvatsko kulturno vijeće uputilo Vladi prosvjed u vezi s potporom Kordićkinoj knjizi, očitovao se predsjednik Kulturnoga vijeća za knjigu i nakladništvo pri Ministarstvu kulture, akademik Tonko Maroević, posebno istaknuvši kako se osobno zauzeo da njezina knjiga dobije potporu, jer to vidi „kao znak slobode i otvorenosti hrvatske kulture" (portal Hrvatskoga kulturnoga vijeća, 30. X. 2010). Činjenica je da hrvatske državne institucije rade nevjerojatne stvari, ali zaista je izvan pameti da se otvorena protuustavna djelatnost kakva je iznesena u knjizi Jezik i nacionalizam podupire pod sloganom slobodarstva!

Citat:
Vladini postupci, kao i postupci pojedinaca, poput Snježane Kordić i Velimira Viskovića, koji se u dijelu medija predstavljeni kao odgovorni i ozbiljni znanstvenici, odnosno leksikografi, onemogućuju pristup istini u djelima koja po svojoj naravi nužno moraju biti objektivna i deideologizirana (enciklopedije, leksikoni, znanstvena literatura), a znanstvena zajednica šuti, bojeći se političke odmazde u obliku smjenjivanja ili uskrate novčane potpore projektima, što se proteklih godina i događalo pojedincima koji su usudili javno progovoriti.

Jel me ti zezaš?!

Daješ mi komentare vaših isfrustriranih nacionalističkih ludaka koji boluju od akutnih paranoja.

Imaš knjigu od Kordićke pa mi citiraj gde ona kaže ono za čega je ti optužuješ?!
Pa jbt nećemo ovako polemisati , već sa dokazima.

Da ti olakšam evo ima i radijski snimak intervjua Snježane Kordić gde u razgovoru ona govori o većini stavova koje postoje u njenoj knjizi.
A ti molim te nađi išta od onoga za šta joj lepiš etiketu.

Evo

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 17:16 

joe enter je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:
Pravo ime Sibinjanina Janka je Hunyadi János.

Sibinj je današnji grad Sibiu u Transilaviji u Rumunjskoj.

Ako ti je taj Mađar dokaz srpstva onda smo završili.

Pjesme koje uključuju Sibinjanina Janka slave protuturske junake kao što su Sibinjanin Janko, Albanac Skenderbeg itd.

Ko pominje srpstvo?! , zašto mi ubacujete nešto što ne govorim?!

Ja sam već rekao da ne reflektujem istorijske momente na današnje stanje i današnjje nacije , već samo govorim o tome tj.oporvgavam tvrdnje da srpski i hrvatski jezik nemaju veze jedan sa drugim , i donosim primere nasleđa koji govore tome u prilog.

Aj ti bar reci nešto o onim bugaršticama što sam postavio koje je zapisao Ohmućević u svome dubrovačkom kraju kao narodne pesme?!

Ja ne govorim da je Hektorović, Ohmućević i mnogi drugi zapisivači narodnih pesama Srbi jer bi bilo glupo , ali činjanica ostaje da su većina tih pesama o srpskim junacima a hrvatksih gotovo i da nema , a vamo Snoflake,Mirv i još neki govore da srpski i hrvatski jezik nemaju veze jedan sa drugim , a nasleđe ih jasno demantuje zajedno sa starim hrvatskim piscima koji nemaju dilemu da je to sve jedan jezik , i čak govore da su to isti narodi.

E to me živcira i zbog toga ostajem ovako dugo na temi jer ovde ljudi ladno će se popišati na svoje pisce i njih proglasiti budalama i lažovima samo da bi opravdali svoje današnje tvrdnje koje su nažalost njihovu opovrgnute od samoih hrvatskih autora i pisaca.

U pjesmama ima i Mađara i Albanaca i Srba kao likova. Zašto? Jer se slave protuturski junaci. Što nije jasno? Tvrdiš li da su hrvatski i mađarski jezik te hrvatski i albanski jedno te isto?

Ako ne, zašto to tvrdiš za hrvatski i srpski?

..........................................................

Engleski nacionalni ep je Beowulf, nazvan po glavnom junaku.

Je li Beowulf Anglosas? Nije, već je Got iz južne Švedske, premda su Angli i Sasi su u Englesku došli iz Danske i Njemačke.

........................................................................................................................................

I da se vratimo na Hrvate.

Što je u Marulićevom epskom spjevu "Judita" glavni lik Judita? Židovka.

Tko su junaci Gundulićevog Osmana? Tragični sultan Osman, Turčin i pozitivni kraljević Vladislav, Poljak.

Gdje se odvija "Vazetje Sigeta grada" Brne Krnarutića, prvi hrvatski ep? U dalekoj Ugarskoj.

Dakle, Hrvati imaju opširan repertoar stranih likova u svojoj književnosti i horizont od Hotina u današnjoj Ukrajini, preko Szigetvara u današnjoj Mađarskoj i Kosova polja u današnjem Kosovu do Svete zemlje u današnjem Izraelu, naravno ne zaboravljajući i svoje zemlje.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 17:25 

Glazbenik je napisao/la:
U pjesmama ima i Mađara i Albanaca i Srba kao likova. Zašto? Jer se slave protuturski junaci. Što nije jasno? Tvrdiš li da su hrvatski i mađarski jezik te hrvatski i albanski jedno te isto?

Je li Beowulf Anglosas? Nije, već je Got iz južne Švedske, premda su Angli i Sasi su u Englesku došli iz Danske i Njemačke.

........................................................................................................................................

Tko su junaci Gundulićevog Osmana? Tragični sultan Osman, Turčin i pozitivni kraljević Vladislav, Poljak.

Gdje se odvija "Vazetje Sigeta grada" Brne Krnarutića, prvi hrvatski ep? U dalekoj Ugarskoj.

Dakle, Hrvati imaju opširan repertoar stranih likova u svojoj književnosti i horizont od Hotina u današnjoj Ukrajini, preko Szigetvara u današnjoj Mađarskoj i Kosova polja u današnjem Kosovu do Svete zemlje u današnjem Izraelu, naravno ne zaboravljajući i svoje zemlje.

Poenta je da pesama o srpskim junacima ima na stotine kod katolika datih prostora(naročito ijekvskih) , i one koje ja navodim su NARODNE , a ne spevovi pojedinaca koji svaki po svom indiviualnom nahođenju može pisati o kome god hoće , a ti si njih naveo.

Tako da ti je ovaj primer nikakav.

Ako znaš za bečki književni dogovor , tamo je rečeno da će osnov jezika koji će biti zvaničan u AU biti južni ijekvski štokavski govor jer na njemu su napisana sva narodna epska poezija i gotovo cela dubrovačka književnost.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 17:54 

joe enter je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:

Poenta je da pesama o srpskim junacima ima na stotine kod katolika datih prostora(naročito ijekvskih) , i one koje ja navodim su NARODNE , a ne spevovi pojedinaca koji svaki po svom indiviualnom nahođenju može pisati o kome god hoće , a ti si njih naveo.

Tako da ti je ovaj primer nikakav.

Ako znaš za bečki književni dogovor , tamo je rečeno da će osnov jezika koji će biti zvaničan u AU biti južni ijekvski štokavski govor jer na njemu su napisana sva narodna epska poezija i gotovo cela dubrovačka književnost.

Kvalificiran si davati prosudbe o (ne)postojanju utjecaja gradskih pjesnika na pučke pjesnike na području npr. Dubrovačke Republike (i šire)? :zubati

Bečki književni dogovor iz 1850. nema apsolutno nikakve veze s pitanjima izbora tema i junaka u ranijim stoljećima.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 18:08 

Kad se govori o Kosovu, treba se sjetiti da su Hrvati ginuli na Kosovu, ne samo Srbi. Kad se govori o dalekoj prošlosti, Turci su bili zajednički neprijatelj, i naravno da slavio bilo koji heroj koji se borio protiv njih.

Jedno je srpska mitomanija, a drugo stvarnost koja ipak kaže da su Srbi zapravo ti koji su najviše pomogli prodoru Turaka u Europu.

1083 of 2558 - 42.34%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 18:32 

Cijela BIH govori hrvatski? :w00t

Svakako. Kad čitam Kandahar-X ili neke srpske novine iz BiH očito je da danas govore jezikom koji je skoro isti kao u Hrvatskoj. Muslimani to rade jer se na taj način žele odvojiti od Srba a Srbi zato jer na taj način žele pokazati ustašama da je sve to srpski jezik. Znam da ne zvuči logično ali treba uvijek imati na umu da su najpoznatiji likovi iz tih krajeva ipak Fata, Mujo i Haso. Međutim, to je i dalje sve samo obični hrvatski jezik, bio i ostao.

Što reći, koju posluku porati? :smijeh

Možeš posrati poluku koju god želiš, živimo u demonkraciji.

Sve je to manje-više točno, pojednostavljeno tako kako si napisao. Međutim, moja poanta nije bila u tome. :wink

Govorio sam o činjenici da je tijekom standardizacije hrvatskog jezika u drugoj polovici 19. st. za osnovicu standarda uzeta novoštokavska jekavica, dok je nadgradnja svakako tronarječna.

Ako je ovo moje točno onda ovo drugo što si rekao nije točno. Odluči se što je tu točno a što nije prije svega.

Ja sam upravo želio pokazati da nije uzeta nikakva štokavska ijekavica za standard nego je najobičniji hrvatski jezik isti svim čakavcima, štokavcima i kajkavcima oblikovan na način da je uzeta novoštokavska ijekavica uz raznorazna druga obilježja čakavskog i kajkavskog narječja.

Odakle ti da sam završio Filozofski fakultet u Zagrebu? Nisam. :wink

Nema to nikakve veze jer je FF u Zagrebu najstarija i najmoćnija ustanova takve vrste i svi jezikoslovci u Hrvata su na neki način s njim povezani, izravno ili neizravno a on je stjecište jugomitomanije i krelaca kao što je Snježana Kordić. Upravo sam pogledao one isječke na jubitu, kako ta sere to je čudo jedno. Čovjek ju pita jednu stvar, ova deset minuta priča o nečem drugom. Kraljica trolova.

A da sad ne odgovaram snowflake i da ne pišem novi zaseban upis, ajmo jedno lagano pitanje za oboje da vidite kako je u osnovi glupa ta prijevara s istočnohercegovačkim.

Zamislite da se u današnjem hrvatskom jeziku odbaci ijekavica i uvede ikavica. To bi hrvatski jezik promijenilo za j ili je, razlika bi bila vrlo mala u svakom suvremenom tekstu u odnosu na današnji. Znači li to onda da hrvatski više nije utemeljen na istočnohercegovačkom nego na ikavskoj štokavici iz Dalmacije?

Druga stvar, ako izbacimo štokavicu i ijekavicu i umetnemo kajkavicu i ekavicu i govorimo kao Pervan ovdje

znači li to da je hrvatski utemeljen na prigorskom ekavskom kajkavskom dijalektu i da uopće više nema veze sa srpskohrvatskim jezikom, jer srpskohrvatski ne uključuje kajkavski? Je li ovo sasvim drugi jezik, na drugim osnovama nego današnji?

Razmislite malo o tome, i ne sramite se priznati sami sebi očito samo zato jer se bojite da ćete se tako posrati na cjelokupan vaš studij jezika gdje su vas profesori šopali glupostima koje su ponavljali kao papagaji napamet tijekom indoktrinacije u SFRJ čiji je glavni cilj bio uništiti sve ono što se danas zove hrvatski nacionalni identitet.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 19:41 

joe enter je napisao/la:
Jel me ti zezaš?!

Daješ mi komentare vaših isfrustriranih nacionalističkih ludaka koji boluju od akutnih paranoja.

Imaš knjigu od Kordićke pa mi citiraj gde ona kaže ono za čega je ti optužuješ?!
Pa jbt nećemo ovako polemisati , već sa dokazima.

Da ti olakšam evo ima i radijski snimak intervjua Snježane Kordić gde u razgovoru ona govori o većini stavova koje postoje u njenoj knjizi.
A ti molim te nađi išta od onoga za šta joj lepiš etiketu.

Dao sam ti tekstove autora koji su daleko veći jezikoslovni autoriteti od mene i koji su se pozabavili likom i djelom Snježane Kordić, dekonstruirajući ideološki opterećene teze iz njezinog pamfletića. :zivili

Dakle, ne osjećam potrebu dalje gubiti vrijeme i baviti se analizom njezinih interpretacija, pored već postojećih analiza, jednako kao što ti ne osjećaš potrebu iščitati negativne kritike njezina rada. :smajl047

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 19:52 

Dao sam ti tekstove autora koji su daleko veći jezikoslovni autoriteti od mene i koji su se pozabavili likom i djelom Snježane Kordić, dekonstruirajući ideološki opterećene teze iz njezinog pamfletića. :zivili

Dakle, ne osjećam potrebu dalje gubiti vrijeme i baviti se analizom njezinih interpretacija, pored već postojećih analiza, jednako kao što ti ne osjećaš potrebu iščitati negativne kritike njezina rada. :smajl047

E sad si me razočarao Pessimuše , pa ti nisi ni pročitao knjigu od Kordićke , a vamo je pljuješ.

Znači nisi u stanju ni da pročitaš knjigu da bi svoj stav potvrdio?! , pa ni ni ne znaš šta je ona rekla već si samo čuo šta drugi o njoj govore?!

Gubiti vreme?! , pa nisi ništa pročitao čoveče da daješ sud?! , a ja verujem niko ovde ko napada tu ženu nije knjigu pročitao niti njenu a bogami ni bilo koju drugu.

Totalno si sam sebe diskreditovao , čak sam i hteo da ti pomognem tako što sa ti radio intervju stavio da poslušaš , ali ni to nisu u stanju da uradiš.

Znači stavio si joj etiketu i popljuvao si se a ne znaš šta piše.

Svaka čast , ja verujem da će te ostali tvoji istomišljenici sa teme podržati i reći: "Pa šta ako nije pročitao kad svi znamo ko je i šta je ona".

Ako ti je to vodilja za stav onda si na fašističkoj liniji , jer mnogi su ubijani zbog pisane reči a da ubice ne znaju šta su napisali već su čuli kao i ti od svojih ideologa i vođa.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 19:56 

mirv je napisao/la:
Svakako. Kad čitam Kandahar-X ili neke srpske novine iz BiH očito je da danas govore jezikom koji je skoro isti kao u Hrvatskoj. Muslimani to rade jer se na taj način žele odvojiti od Srba a Srbi zato jer na taj način žele pokazati ustašama da je sve to srpski jezik. Znam da ne zvuči logično ali treba uvijek imati na umu da su najpoznatiji likovi iz tih krajeva ipak Fata, Mujo i Haso. Međutim, to je i dalje sve samo obični hrvatski jezik, bio i ostao.

Koja mitomanija. :ucelo
mirv je napisao/la:
Ako je ovo moje točno onda ovo drugo što si rekao nije točno. Odluči se što je tu točno a što nije prije svega.

Lijepo sam ti napisao i objasnio. Ne ću papagajski ponavljati.
mirv je napisao/la:
Ja sam upravo želio pokazati da nije uzeta nikakva štokavska ijekavica za standard nego je najobičniji hrvatski jezik isti svim čakavcima, štokavcima i kajkavcima oblikovan na način da je uzeta novoštokavska ijekavica uz raznorazna druga obilježja čakavskog i kajkavskog narječja.

Naravno, o tome i govorim.

Baza - novoštokavska jekavica
Nadgradnja - tronarječna i višedijalekatna
mirv je napisao/la:
Nema to nikakve veze jer je FF u Zagrebu najstarija i najmoćnija ustanova takve vrste i svi jezikoslovci u Hrvata su na neki način s njim povezani, izravno ili neizravno a on je stjecište jugomitomanije i krelaca kao što je Snježana Kordić.

Ma je, skroz si upućen i totalno si u pravu. :rolleyes

Profesorice Ham, Rišner i Kolenić vrlo su povezane s jugomitomanijom i stajalištima Snježane Kordić. =))
mirv je napisao/la:
Zamislite da se u današnjem hrvatskom jeziku odbaci ijekavica i uvede ikavica. To bi hrvatski jezik promijenilo za j ili je, razlika bi bila vrlo mala u svakom suvremenom tekstu u odnosu na današnji. Znači li to onda da hrvatski više nije utemeljen na istočnohercegovačkom nego na ikavskoj štokavici iz Dalmacije?

Ako bi se samo promijenio samo refleks jata, ne. Ukoliko bi se preuzeo još i dobar dio jezičnih osobitosti novoštokavske ikavice, onda bi.

P.S. novoštokavska ikavica ne govori se samo u Dalmaciji, već i u zapadnoj Hercegovini, srednjoj Bosni i nekim drugim dijelovima BIH, gdje su Hrvati u većini.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 20:02 

joe enter je napisao/la:
E sad si me razočarao Pessimuše , pa ti nisi ni pročitao knjigu od Kordićke , a vamo je pljuješ.

Ajoj, sad si me ubedirao... :crying

Dovoljno mi je bilo čuti iz prve ruke neke informacije o njoj, te pročitati/čuti neke izjave iz njezinih intervjua da utvrdim kako ne želim gubiti vrijeme na njezine kvazijezikoslovne interpretacije, kakvima smo bili režimski silovani desetljećima.
joe enter je napisao/la:
Ako ti je to vodilja za stav onda si na fašističkoj liniji , jer mnogi su ubijani zbog pisane reči a da ubice ne znaju šta su napisali već su čuli kao i ti od svojih ideologa i vođa.

Evo, već planiram atentat na Kordićku. :aleale

Pazi, možda i Vrbasom prošetam! :smajl037

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 20:13 

joe enter je napisao/la:

Ajoj, sad si me ubedirao... :crying

Dovoljno mi je bilo čuti iz prve ruke neke informacije o njoj, te pročitati/čuti neke izjave iz njezinih intervjua da utvrdim kako ne želim gubiti vrijeme na njezine kvazijezikoslovne interpretacije, kakvima smo bili režimski silovani desetljećima.
joe enter je napisao/la:

Evo, već planiram atentat na Kordićku. :aleale

Pazi, možda i Vrbasom prošetam! :smajl037

Znam da te nisam ubedirao , tebi je to normalno izgleda.

E moj Pessimuše , pa još i bacaš fore pored svoje sramote?! , i još ponosno kažeš da si čuo iz prve ruke i da ti je to dovoljno?!

Možeš da pljuješ o režimu koji te je silovao desetljećima , a isti princip koristiš kao i komunjare , i to još u svojoj slobodnoj zemlji se tako ponašaš?! :klanjam

Podsetio si me na film "U raljama života" gde glumica Gorica Popović provali svog dečka glumca Krivokapića da je na televiziji kao komentator osudio knjigu "Boli me otok" a da je nije pročitao.

E vidiš on je isto čuo kao i ti , čak šta više on je to iz straha od režima popljuvao i osudio , a ti nisi u stanju u demokratiji da pročitaš knjigu koju pljuješ i osuđuješ pa tek onda da daš sud.

Razočarenje nije veliko jer sam ipak i očekivao ovako nešto ako ćemo iskreno , ali nisi ti tu izuzetak već i ostali nisu ništa čitali od članka u novinama u celom svom životu , ali vole da govore o jeziku i da pljuju ljude.

Fascinatno nema šta.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 20:28 

Lijepo sam ti napisao i objasnio. Ne ću papagajski ponavljati.

Nisi ništa objasnio nego si napisao nešto što nema veze jedno s drugim i sad se ili izmotavaš ili uopće ne shvaćaš to si napravio.

Naravno, o tome i govorim.

Baza - novoštokavska jekavica
Nadgradnja - tronarječna i višedijalekatna

Kako ti novoštokavska jekavica može biti baza? Novoštokavska jekavica su samo određene promjene u jatu, naglasku i padežima. To nije jezik. To je nadgradnja.

Profesorice Ham, Rišner i Kolenić vrlo su povezane s jugomitomanijom i stajalištima Snježane Kordić. =))

Naravno da su i takvi studirali tamo kada je to jedino mjesto gdje su mogli studirati.

Ako bi se samo promijenio samo refleks jata, ne. Ukoliko bi se preuzeo još i dobar dio jezičnih osobitosti novoštokavske ikavice, onda bi.

P.S. novoštokavska ikavica ne govori se samo u Dalmaciji, već i u zapadnoj Hercegovini, srednjoj Bosni i nekim drugim dijelovima BIH, gdje su Hrvati u većini.

Aha, znači sad je to valjda poluistočnohercegovački dijalekt koji nam je osnovica. A ako bi uzeli sve ikavske osobine onda bismo dobili jezik koji je posve drugačiji od današnjeg, kao npr. ovaj Miošićev:

Svadiše se knezovi Kačići
i Zagari bani Ugričići,
svadiše se ter se i pobiše,
al Kačići Ugre pogubiše.

Evo pobre, tuge i žalosti:
sve se skoči malo i veliko,
da pogube knezove Kačiće,
jer smakoše bane Zagariće.

Dobra im je srića doskočila
ter je njima u potribi bila:
zahvališe kralju ungarskomu,
pobigoše k moru latinskomu.

Jedan ide k Zadru bijelomu,
drugi ode gradu Šibeniku,
dva odoše u gornje Primorje
ter stadoše ukraj sinja mora.

Više mora gradić sagradiše
ter mu Gradac ime postaviše;
sagradiše fušte ormanice,
porobiše Pulju i Napulju.

Drugi oni gradić sagradiše
blizu Trpnja više mora sinja:
i sada se gledaju zidovi,
gdi su stali Kačići knezovi.

Neprepoznatljivo. Ovo je sasvim neka druga priča.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 21:00 

Đo protiv Sveta :D

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 21:54 

joe enter je napisao/la:
slika

Jurica Budja, odličan osvrt na knjigu Snježane Kordić:

hrcak.srce.hr/file/101381

Zaključak:

Citat:
Cilj knjige Jezik i nacionalizam je dokazati da hrvatski, bošnjački, crnogorski i srpski nisu razlučeni jezici, nego jedan jedinstven jezik, tzv. srpskohrvatski. Pritom se S. Kordić služi određenim brojem kriterija, koji su s popratnim mojim komentarima izloženi gore. Najbliže jezikoslovlju S. Kordić biva kad se služi trima sociolingvističkim kriterijima, a to zauzimlje veoma malen dio knjige. Ostatak knjige je u cjelini gledano neznanstven, najčešće i protuznanstven. Znanosti je najprotivnija njezina ideologizacija. Gore je pokazano da S. Kordić u svoju argumentaciju uključuje niz velikosrpskih pretpostavaka i tumačenja. Upravo je to najveće breme ove knjige, njezino najozbiljnije pomanjkanje.
Nemile riječi s 371. stranice: »Tko si dopusti – bez obzira zbog kakvih razloga: domoljubnih, političkih, religijskih [...] – da i u najmanjoj mjeri krivotvori istinu, njegovo ime se mora izbrisati s popisa znanosti« okreću se protiv nje same.

S. Kordić nije mogla ili nije htjela spoznati da su hrvatski i srpski dva različita jezika koja stoje u svjetski jedinstvenoj situaciji. Traju jedan pokraj drugoga više od tisuću godina, u tomu su vremenu na društvenoj razini imali veoma malo doticaja, nosili su dosljedno drugačija imena, a opet su ostali u tijesnoj vezi, toliko da se nisu uspjeli razdvojiti u onoj mjeri u kojoj bi to zadovoljilo današnju sociolingvistiku.

No, znanstvene paradigme se mijenjaju. Za to treba vremena, a što je važnije, i truda.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 21:57 

mirv je napisao/la:
Kako ti novoštokavska jekavica može biti baza? Novoštokavska jekavica su samo određene promjene u jatu, naglasku i padežima. To nije jezik.

Naravno da nije, već samo jedan njegov dio, bitan dio - osnovica ili baza.

mirv je napisao/la:
Aha, znači sad je to valjda poluistočnohercegovački dijalekt koji nam je osnovica. A ako bi uzeli sve ikavske osobine onda bismo dobili jezik koji je posve drugačiji od današnjeg

Ne. U tom bi slučaju osnovica hrvatskog jezičnog standarda bila novoštokavska ikavica.

Kamo sreće da je u fazi standardizacije upravo ona izabrana. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 22:01 

Kako znaš da je odličan osvrt kad nisi čitao knjigu?!

Daj ili pročitaj pa reci nešto , ili se pokrij ušima od bruke koju sam sebi praviš.

p.s
Ja verujem da kao vernik nisi ni čitao bibliju , i da ti je gledanje slika i šta ti pop kaže dovoljno.
Nemaš svoj stav jer si lenj i neuk , i to si sam pokazao sad.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 22:17 

Pessimus dux, ne ćemo se mi nikada složiti oko toga što je to osnovica a što nadogradnja ali nije to niti važno. Čitatelji će sami procijeniti tko je u pravu i što je istina.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2012, 22:19 

HRVATSKI JEZIK

slika

SRPSKI JEZIK

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 483 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: