HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 srp 2026, 06:45.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 5073 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 203  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Postavite pitanje forumašu
PostPostano: 12 tra 2012, 08:58 

Pa jeste, u pravu si, ali vidiš da mene ne zanima politika. I šta mi onda preostaje? Da pišem o veličini muškog ponosa i lijepim clipove sa youtuba na temu Šta ste danas slušali.
Ja bih malo normalnih tema, ali neću da ih ja otvaram jer više nemam ideja. Na jednom forumu gdje sam nešto više od 2 godine otvorila sam 500 tema i sad mogu samo da ih kopiram ovdje. A neću da ne bi slučajno neko odavde s kim sam se svađala malo pronjuškao po googlu i otišao na taj drugi forum.
A neću ni da napuštam ovaj forum jer mi je jedan kreten rekao da je samo pitanje dana kad ću ga dobrovoljno napustiti.

Vrh

PostPostano: 12 tra 2012, 09:15 

Sayuri je napisao/la:
Pa jeste, u pravu si, ali vidiš da mene ne zanima politika. I šta mi onda preostaje? Da pišem o veličini muškog ponosa i lijepim clipove sa youtuba na temu Šta ste danas slušali.
Ja bih malo normalnih tema, ali neću da ih ja otvaram jer više nemam ideja. Na jednom forumu gdje sam nešto više od 2 godine otvorila sam 500 tema i sad mogu samo da ih kopiram ovdje. A neću da ne bi slučajno neko odavde s kim sam se svađala malo pronjuškao po googlu i otišao na taj drugi forum.
A neću ni da napuštam ovaj forum jer mi je jedan kreten rekao da je samo pitanje dana kad ću ga dobrovoljno napustiti.

Pa ne znam zašto od mene baš tražiš pokretanje tema jer ja u prosjeku postavim jednu temu godišnje.
Ali imaš tema i podforuma i mimo politike: - Chat, Ženski kutak, Lifestyle... vjeruj mi da tu ima i jako zanimljivih tema, skrivenih dragulja... pretraži malo. ;)

Vrh

PostPostano: 12 tra 2012, 09:21 

Ma dobro. Nije važno. Još vas ne poznajem, pa sam mislila da si malo aktivniji u postavljanju tema. Sorry na smetnji.

Vrh

PostPostano: 12 tra 2012, 09:23 

Sayuri je napisao/la:

Ajde nastavi s onom glazbom iz BiH krajem 90-ih, htio bih vidjeti jesam li još što propustio osim Konvoja, pratio sam glazbu u BiH i u to vrijeme, ali eto, njih se ne sjećam. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 12 tra 2012, 09:32 

Ma problem je u tome što većina tih pjesama i nema na youtubu. A ove koje imaju, imaju po hiljadu pregleda. Žalosno. Sjećam se (tad sam bila tinejdžerka) da sam uživala u toj muzici. Pa i Laku sam tada zavoljela, dok ga je 90 posto ljudi "otkrilo" tek nakon eurosonga.
Hajd potražit ću nešto.

Vrh

PostPostano: 12 tra 2012, 09:37 

Laka mi se nije sviđao ni tad, kao ni sad. :zubati

Vrh

PostPostano: 12 tra 2012, 09:51 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Laka mi se nije sviđao ni tad, kao ni sad. :zubati

:smajl037

A otkud si ti?
(postavljam pitanje forumašu :zubati )

Vrh

PostPostano: 12 tra 2012, 10:13 

slika

Negdje na pola puta između Štutgarta i Ulma.

Roditelji iz Busovače i Zenice, osnovna i srednja u Zenici, fakultet Zg, ostatak života rad u Zg uz povremen intermezze u BiH. Kuća u Zg, kuća u Busovači. Osobna u Zg, osobna u Busovači.

Sad, volio bih i ja da mi neko kaže odakle sam? :zubati

Koji identitet bi trebao bit primarni: bosanski, hrvatski, zagrebački, zenički, busovački, njemački (dijasporski), baš njemački, srednjobosanski?

Ajde recimo da mi je najvažniji bosanskog Hrvata, s tim što ostale nipošto ne isključujem.

Vrh

PostPostano: 12 tra 2012, 10:22 

Junuz Djipalo je napisao/la:
slika

Negdje na pola puta između Štutgarta i Ulma.

Po meni najljepši dio Njemačke.U njih ne vrijedi ona što južnije,to tužnije,naprotiv.
Mada mi je Ulm nekako kao Zenica,tmuran i siv,sa onim brojnim željezničkim postrojenjima...ali je zato Stuttgart fenomenalan,lokacijom,urbanizmom,klimom...

Vrh

PostPostano: 12 tra 2012, 10:25 

Da, gadno je znati kako bi Bosna mogla izgledat, a kako izgleda. :D

Vrh

PostPostano: 12 tra 2012, 10:27 

...i Hercegovina,slažem se.
Uhvati me tuga kad se sjetim utakmica pored Neckara,kad sam pratio Vfb i kada odem na neku od naših oranica.
Ma Njemačka...

Vrh

PostPostano: 12 tra 2012, 10:36 

Hercegovinu bih s nekom mediteranskom regijom usporedio. Baden W. je gotovo isti kao Bosna prirodnim krajolikom i još mnogo čim, osim možda najbitnijim - gospodarskim razvitkom.

Vrh

PostPostano: 12 tra 2012, 10:47 

Uglavnom,dojmila me se South Germany.
Svojevremeno sam bio u Frankfurtu,Hamburgu,Dresdenu...katastrofa.
Nekako mi 'bacaju' na stil između SSSR-a i SAD-a,visoke zgrade po uzoru na SAD i sijela ispred ulaza u zgradu po uzoru na SSSR...naročito u Dresdenu i istočnom dijelu Berlina.

Vrh

PostPostano: 15 tra 2012, 11:56 

Za Orleanskog. Misliš li da je realno u doglednoj budućnosti očekivati neku vrstu unije pojedinih pravoslavnih ili možda anglikanske crkve sa Vatikanom? Hoće li samo te crkve morati praviti kompromise ili se i od katoličke crkve može očekivati da ih sretne negdje na pola puta?

Vrh

PostPostano: 15 tra 2012, 16:59 

Ministry of Sound je napisao/la:
Za Orleanskog. Misliš li da je realno u doglednoj budućnosti očekivati neku vrstu unije pojedinih pravoslavnih ili možda anglikanske crkve sa Vatikanom? Hoće li samo te crkve morati praviti kompromise ili se i od katoličke crkve može očekivati da ih sretne negdje na pola puta?

Sveta Stolica je 2009. službeno (i neočekivano) izjavila kako će papa Benedikt XVI. izdati Apostolsku konstituciju (najviši oblik papinskog dokumenta) kojom će omogućiti skupinama anglikanskih klerika i laika stupanje u "puno i vidljivo zajedništvo s Katoličkom crkvom".

Ovaj Papin potez je bio samo nastavak njegovog rada s anglikancima za vrijeme njegovog angažmana u '80-im i '90-im. On ih razumije. No, mi uopće ne znamo koliko će anglikanaca uopće prihvatiti Papinu ponudu. Možda ovaj Papin potez prouzroči "povratnički" val svjetskih razmjera, a možda sve ostane na nekoliko stotina tisuća "odazvanih". Ali, kako se meni na prvi pogled čini, sve veći broj anglikanaca se vraća u okrilje majke Crkve. :zubati

Što se tiče unije s ostalima kršćanskim zajednicama, postoje načela preko kojih se ne može niti smije prijeći: vjera da je Isus Krist Božji sin, Sveto pismo i sakramentalni život.

S pravoslavcima, npr. nema nikakvih problema što se tiče crkvenog nauka i sakramenata. Problem predstavlja to što oni papu ili rimskog patrijarha tretiraju kao jednog od ostalih dok je on za nas ipak poglavar Crkve.

Pitanje je kompleksno, pa nisam siguran jesam li ti dovoljno rekao.

Vrh

PostPostano: 15 tra 2012, 18:44 

orleanski je napisao/la:

S pravoslavcima, npr. nema nikakvih problema što se tiče crkvenog nauka i sakramenata. Problem predstavlja to što oni papu ili rimskog patrijarha tretiraju kao jednog od ostalih dok je on za nas ipak poglavar Crkve.

Pitanje je kompleksno, pa nisam siguran jesam li ti dovoljno rekao.

Ne bih rekla kao jednog od ostalih, već kao jednakog po časti u pentatarhiji apostolskih katedri - Rim, Carigrad, Antiohija, Aleksandrija i Jerusalim, sistem nasleđen iz prvih hiljadu godina utemeljenja hrišćanstva.

Inače, ako smem da uprostim, evo kratkog pregleda razlika koje su se stvorile od crkvenog raskola u 11. veku između katolika i pravoslavaca:

slika

Da uzmemo da je pitanje primata Pape glavni problem (ako izuzmemo dogmu o nepogrešivosti koja je u 19. veku nastala, a kasnije u 20. veku Drugim vatikanskim koncilom ublažena uvođenjem biskupskog saveta), to je dovoljno veliki problem, gde ja nažalost ne vidim šansu da, kako reče Ministar - RKC pokuša da se nađe "na pola puta"..
Misliš li ti da postoji neki modus za to?

slika

Vrh

PostPostano: 15 tra 2012, 19:31 

Real gone je napisao/la:
RKC pokuša da se nađe "na pola puta"..

RKC će "usisati" SPC,a i ostale pravoslavne Crkve...

Vrh

PostPostano: 15 tra 2012, 20:04 

A nema se puno ni usisati, pravoslavne crkve zjape prazne.

Vrh

PostPostano: 15 tra 2012, 20:12 

Mar-kan je napisao/la:
Real gone je napisao/la:

Ti misliš da je to taj modus?

Šta konkretno znači "usisati" i kad će se to, po tebi, desiti?

slika

Vrh

PostPostano: 15 tra 2012, 20:19 

MRSHO je napisao/la:

Ovo baš nije tačno.
Možda u Laibachu :)

slika

Vrh

PostPostano: 15 tra 2012, 20:32 

Real gone je napisao/la:
MRSHO je napisao/la:

Ovo baš nije tačno.
Možda u Laibachu :)

Šaka ljudi dođe, vidim ja u Banji Vrućici i u Tesliću.

Bio sam prošle godine na nekoj posveti crkve u blizini Laktaša (Mahovljani okolica) ili tako nešto bilo, znam da bude isto kum crkve (valjda onaj ko najviše plati), i kazaše mi da ta ckrva uopće nije nedjeljom otvorena nego samo uz neke blagdane i da ljudi ne idu nikako na mise nedjeljom. Ja se začudio. Još kad sam vidio vašar u crkvenom dvorištu, scene ko u srpskim humorističkim filmovima :D.

al ozbiljno govorim, bez predsrasuda prema SPC. A što je najzanimljivije, nisam vidio da je itko toliko obilježen vjerskim simbolima kao Srbi. Ovdje po Laibachu gotovo svi mladi nose brojanice, krstove oko vrata, a ne znam dal 5% njih zna izmolit očenaš.

Vrh

PostPostano: 15 tra 2012, 20:39 

vidiš za ovu 7. točku nisam znao, ali sad sam se sjetio kako sam bio u nekom društvu sa Srbima i nisam im uspio objasniti što je krizma, a svi pričaju da su kršteni. ovo je dakle objašnjenje. :D

Vrh

PostPostano: 15 tra 2012, 20:45 

Ne znam kako je u BiH (najbolje da to kažu forumaši iz RS-a), ali u Srbiji je u zadnjih 10-ak godina zaista u zamahu ta neka re-klerikalizacija; izgradnja novih sakralnih objekata kao i broj vernika koji ih posećuju.

Meni se čini da je u zapadnim zemljama u opasnosti (što se osipanja tiče) mnogo više katoličanstvo, kao univerzalna konfesija. U Beču su nedavno velikodostojnici RKC poklonili/ustupili SPC jednu svoju crkvu ("Zur Schmerzhaften Mutter Gottes" iz 18. veka):

U razgovoru sa vernicima kardinal Šenborn je naglasio da će crkva biti predata Srpskoj pravoslavnoj parohiji i da će rimokatolička parohija biti spojena sa parohijom Maria Namen. Kardinal je pozvao vernike da realno sagledaju stanje i da priznaju da trenutna situacija nije dobra.

- Poslednjih godina je u Beču došlo do velikih promena, broj katolika stalno opada, a istovremeno je većina imigranata hrišćanske vere, od kojih su većina pravoslavci - rekao je on i ukazao da i među rimokatolicima ima više od 25 odsto onih migrantskog porekla. S tim u vezi kardinal je odbacio tvrdnje da se iz crkve u Nojlerhenfeldu teraju poljski rimokatolici, koji su u ovoj crkvi imali službe na svom jeziku. On je istakao da se poljski vernici nisu okupljali zbog crkve, već zbog sveštenika, koji će i dalje nastaviti da radi u drugoj crkvi.

Takođe kardinal Šenborn je objasnio da u Austriji trenutno živi pola miliona pravoslavnih vernika, kojima su pod hitno potrebne crkve i da u duhu hrišćanske solidarnosti potrebno pomoći sestrinskoj crkvi. On je ukazao da rimokatolička crkva neće moći da održi 172 crkve, ako malo Bečlija redovno dolazi u crkvu.

- To je bolna realnost. Ali nećemo prodavati crkve, kako bi postale tržni centri ili diskoteke, kao u nekim zapadnoevropskim zemljama. Zbog toga radije predajemo našu crkvu drugoj istočnoj crkvi, sa kojim inače imamo puno zajedničkog - istakao je kardinal Šenborn.

slika

Vrh

PostPostano: 15 tra 2012, 20:48 

Mar-kan je napisao/la:
Real gone je napisao/la:

ne vjerujem, pravoslavne crkve igraju preveliku ulogu u identitetu mnogih naroda i teško je s njima sklopiti savez kad oni u KC vide većeg neprijatelja nego u islamu npr.

druga je stvar što utjecaj pravoslavne crkve opada i opadat će unutar kršćanskog svijeta, ali tu veliku ulogu igraju i demografski trendovi. dok je 1900. godine bilo u svijetu svega 550 milijuna kršćana, a pravoslavci su činili oko od 1/3, danas je u svijetu preko 2 milijarde kršćana i svega 200-250 milijuna pravoslavaca. broj katolika je trenutno na 1.2 milijarde ljudi. s obzirom na trendove, broj kršćana će rasti do 3 milijarde najmanje, s tim da će katolika biti oko 1.5 milijardu, a pravoslavaca uz najbolji scenarij 200 milijuna.

Vrh

PostPostano: 15 tra 2012, 20:48 

dudu je napisao/la:
vidiš za ovu 7. točku nisam znao, ali sad sam se sjetio kako sam bio u nekom društvu sa Srbima i nisam im uspio objasniti što je krizma, a svi pričaju da su kršteni. ovo je dakle objašnjenje. :D

I mene je do pre neku godinu "krizmanje" bunilo..nisam bila sigurna šta je..
Blam :D

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5073 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 203  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: