HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 vel 2026, 11:50.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 252 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Odnos između hercegovačkih i bosanskih Hrvata
PostPostano: 13 svi 2012, 23:59 

lirik je napisao/la:
Kod:
Prim. dr. Drago Džambas, predsjednik HSS-NHI-ja u intervjuu za 'Oslobođenje od sredine siječnja ove godine, kazao je da HSS-NHI "nije i neće biti ničija filijala", te da je nazočnost čelnika HDZ-a BiH na obilježavanju godišnjice RS-a "ispod razine političkog dostaojanstva". Džombas je kazao da u vlasti na razini F BiH, kao i BiH, nema niti jednog Hrvata iz Bosne, odnosno Posavine. "Naša ocjena se podudara s ocjenom stranaka s hrvatskim predznakom. Tim ocjenama pridružili su se i predsta vnici međunarodne zajednice i nekih političkih stranaka u zemlji. Dakle, svi se slažemo da stanje nije dobro, ali se potpuno razilazimo po pitanjima kako izaćiiz ovog stanja. Očevidno je da neki misle kako je rješenje treći entitet,a mi mislimo da ni je. Dalje, mi misli mo da je prioritet rješavanje položaja Hrvata u sredinama u kojima smo u manjini, a dru gi misle drukčije. A kako misle, najbolje ilustrira činjenica da uskoro, kada se realizira dogovor takozvane šestorke, niti na jednoj značajnijoj dužnosti u BiH ili FBiH neće biti Hrvata iz Bosne ili Posavine. To sve govori.

Hrvati iz tih krajeva daju glasove, a hercegovački Hrvati uzimaju fotelje. To je ta politika koja nas je dovela u sadašnju poziciju. Mi smo protiv toga i za to se, prije svega obraćamo Hrvatima iz tih krajeva kojima kažemo da uzmu sudbinu u svoje ruke i odlučuju o se bi i svojoj budućnosti. Da ne daju glas onima koji ih prodaju za svoje fotelje", ocijenio je predsjednik HSS-NHI-ja za 'Oslobođenje' u siječnju.

Ovo je bio jedan od najozbiljnijih pokazatelja da hrvatskom političkom korpusu u BiH, zbog dosadašnjih loših kadrovskih rješenja, prijeti nova i opasna podjela i to teritorijalna - na Hrvate Bosne i Posavine na jednoj, i hercegovačke Hrvate na drugoj strani. Upravo to se potvrdilo i na posljednoj sjednici Hrvatskog narodnog vijeća gdje je najavljena mogućnost osnivanja i nove stranke BHSH (Bosansohercegovačka stranka Hrvata), a koja bi zastupala interese svih Hrvata u BiH.

Cesto slusam ovakve i sl. price kada boravim u Bosni.Do ovog tipa ne drzim bas puno ali ima dosta istine u ovome sto on govori.Isto tako mislim da su najgorljiviji zagovaraci treceg entiteta hercegovci jer su sigurni da ce oni u njemu biti(zbog strukture stanovnistva).Ja sam doduse isto za treci entitet(mada sam otvoren i za druge opcije koje znace pomak u odnosu na sadasnje stanje) ali zasigurno nisam za takav TRECI koji bi obuhvatao eventualno 2/3 hrvatske populacije u BiH.Mislim da je sve sto je ispod 75% premalo!

Je, zato taj moron ne moze skupiti ni saku glasova od Hrvata Bosne, al HDZ s druge strane ovijek odnese glasove po Bosni... A vidi cuda, HSP u Herecgovini... Dajte ne pricajte gluposti ako ikako mozete...

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 00:00 

Aztec je napisao/la:
BBC je napisao/la:
Ja sam primjetio velike razlike u ženama. Iako se kod mlađih generacija na zapadu pomalo gubi opet je ostalo dosta.

Žene kod Bosanaca neće, ili ne smiju, prigovarati mužu u društvu. Hecegovke nisu takve. Nema šanse da će ti prešutiti ako misli da nisi u pravu.

Ja to objašnjavam ostacima osmanske okupacije. U Bosni se duže zadržalo, i bilo puno gore.

Jebote ali drmate gluposti da to nije normalno... Koja jebena osmanska okupacija je trajala duze nego u Hercegovini i bila puno gore??? Di je to Hercegovina bila? Naravno da prigovaraju :zubati , sta je vama. Jeste li vi iz te Njemacke vidjeli ikad vise od dva Hrvata Bosne. Dajte namojte pisati kad nemate sta pametno za napisati... otidjite malo zraka uzmite... Cuj osmanska okupacija traja duze u Bosni no u Hercegovini, i bila puno gora... e svasta cu cuti...

=))

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 00:02 

Ko vjeruje NHI.ju nakon svega? Ali HDZ-ovima doista treba malo više jakih iz Bosne, i to na funkcijama. Ovo sad nije dobar raspored. Daje povoda za ovakve priče.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 00:03 

Lidija Bradara je dosta pojaka.

Vrh

BBC je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Ne cini te sigurno kompetentnim, osobito ne nakon izjave da je to zato sto su Osmanlije bili duze u Bosni no u Hercegovini... ili osobito izjava da su toboze u Bosni bili prisutniji no u Hercegovini... to su gluposti samo takve...

Ja s druge strane sam Bosanac s sirokom obitelji istih pa sve do Dalmacije i Zagreba i znam sigurno puno bolje od tebe sta govorim...

Nisam rekao da je to znanstveni zaključak, već moje mišljenje i teorija. Zapeo si za to kao mutav.
Volio bih dobiti drugačije objašnjenje. Ili je jednostavno tako samo o sebe.

Naravno da nije znanstveni zakljucak... :klanjam Al tvrditi jednu takvu glupost, odnosno s jednom takvom gluposti nesto objasnjavati, kao da su Osmanlije bili duze u Bosni no u Hercegovini je samo tako... nista do debilno, oprosti ali je to tako...

Ovakve mi gluposti narocito dizu zivac... kad se sjetim kad sam po forumu objasnjavao da nije svaki Hercegovac lopov... i razne teze za Hercegovca (na intelektualnom nivo ovih o Osmanlijama kako su bili duze u Bosni no u Hercegovini) i onda, evo ti... Ne mozes ti ispraviti sto neko moze sjebati u trenutku...

Svi mi prdimo

Vrh

Junuz Djipalo je napisao/la:
Daje povoda za ovakve priče.

Ti stvarno misliš da muslimanima treba neki povod ?

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 00:04 

Aztec je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Nisam rekao da je to znanstveni zaključak, već moje mišljenje i teorija. Zapeo si za to kao mutav.
Volio bih dobiti drugačije objašnjenje. Ili je jednostavno tako samo o sebe.

Naravno da nije znanstveni zakljucak... :klanjam Al tvrditi jednu takvu glupost, odnosno s jednom takvom gluposti nesto objasnjavati, kao da su Osmanlije bili duze u Bosni no u Hercegovini je samo tako... nista do debilno, oprosti ali je to tako...

Ovakve mi gluposti narocito dizu zivac... kad se sjetim kad sam po forumu objasnjavao da nije svaki hercegovac lopov... i razne teze za Hercegovca (na intelektualnom nivo ovih o oOsmanlijama kako su bili duze u Bosni no u Hercegovini) i onda, evo ti... Ne mozes ti ispraviti sto neko moze sjebati u trenutku...

OK, recimo da je to glupost. Koristiš tu teoriju pa preskačeš moja ostala pisanja.

Koliko znaš Bosanaca da su im cure / žene odredile kakvo će auto kupiti ?

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 00:05 

Je Lidija u ramenima, a ima i podbradak... :D

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 00:07 

Aztec je napisao/la:
lirik je napisao/la:
Kod:
Prim. dr. Drago Džambas, predsjednik HSS-NHI-ja u intervjuu za 'Oslobođenje od sredine siječnja ove godine, kazao je da HSS-NHI "nije i neće biti ničija filijala", te da je nazočnost čelnika HDZ-a BiH na obilježavanju godišnjice RS-a "ispod razine političkog dostaojanstva". Džombas je kazao da u vlasti na razini F BiH, kao i BiH, nema niti jednog Hrvata iz Bosne, odnosno Posavine. "Naša ocjena se podudara s ocjenom stranaka s hrvatskim predznakom. Tim ocjenama pridružili su se i predsta vnici međunarodne zajednice i nekih političkih stranaka u zemlji. Dakle, svi se slažemo da stanje nije dobro, ali se potpuno razilazimo po pitanjima kako izaćiiz ovog stanja. Očevidno je da neki misle kako je rješenje treći entitet,a mi mislimo da ni je. Dalje, mi misli mo da je prioritet rješavanje položaja Hrvata u sredinama u kojima smo u manjini, a dru gi misle drukčije. A kako misle, najbolje ilustrira činjenica da uskoro, kada se realizira dogovor takozvane šestorke, niti na jednoj značajnijoj dužnosti u BiH ili FBiH neće biti Hrvata iz Bosne ili Posavine. To sve govori.

Hrvati iz tih krajeva daju glasove, a hercegovački Hrvati uzimaju fotelje. To je ta politika koja nas je dovela u sadašnju poziciju. Mi smo protiv toga i za to se, prije svega obraćamo Hrvatima iz tih krajeva kojima kažemo da uzmu sudbinu u svoje ruke i odlučuju o se bi i svojoj budućnosti. Da ne daju glas onima koji ih prodaju za svoje fotelje", ocijenio je predsjednik HSS-NHI-ja za 'Oslobođenje' u siječnju.

Ovo je bio jedan od najozbiljnijih pokazatelja da hrvatskom političkom korpusu u BiH, zbog dosadašnjih loših kadrovskih rješenja, prijeti nova i opasna podjela i to teritorijalna - na Hrvate Bosne i Posavine na jednoj, i hercegovačke Hrvate na drugoj strani. Upravo to se potvrdilo i na posljednoj sjednici Hrvatskog narodnog vijeća gdje je najavljena mogućnost osnivanja i nove stranke BHSH (Bosansohercegovačka stranka Hrvata), a koja bi zastupala interese svih Hrvata u BiH.

Cesto slusam ovakve i sl. price kada boravim u Bosni.Do ovog tipa ne drzim bas puno ali ima dosta istine u ovome sto on govori.Isto tako mislim da su najgorljiviji zagovaraci treceg entiteta hercegovci jer su sigurni da ce oni u njemu biti(zbog strukture stanovnistva).Ja sam doduse isto za treci entitet(mada sam otvoren i za druge opcije koje znace pomak u odnosu na sadasnje stanje) ali zasigurno nisam za takav TRECI koji bi obuhvatao eventualno 2/3 hrvatske populacije u BiH.Mislim da je sve sto je ispod 75% premalo!

Je, zato taj moron ne moze skupiti ni saku glasova od Hrvata Bosne, al HDZ s druge strane ovijek odnese glasove po Bosni... A vidi cuda, HSP u Herecgovini... Dajte ne pricajte gluposti ako ikako mozete...

Nije on uopce interesantan nego neka izlaganja koja je tu iznio.Bilo bi interesantno da se objavi lista duznosnika iz Hrvatskog naroda koji su u vladi Bih i u federalnoj vladi i da se vidi koliko njih je iz Bosne a koliko iz Hercegovine.Slozit ces se da je Hrvata u BiH otprilike pola u Hercegovini a pola u Bosni pa da vidimo je li i zastupljenost politicara na visokim funkcijama otprilike u tom omjeru.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 00:08 

Je Lidija u ramenima, a ima i podbradak... :D

Šalim se. Imam je na FB. Treba je malo više gurati u javnost i dati joj bolje mjesto u HNS.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 00:11 

BBC je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Ovakve mi gluposti narocito dizu zivac... kad se sjetim kad sam po forumu objasnjavao da nije svaki hercegovac lopov... i razne teze za Hercegovca (na intelektualnom nivo ovih o oOsmanlijama kako su bili duze u Bosni no u Hercegovini) i onda, evo ti... Ne mozes ti ispraviti sto neko moze sjebati u trenutku...

OK, recimo da je to glupost. Koristiš tu teoriju pa preskačeš moja ostala pisanja.

Koliko znaš Bosanaca da su im cure / žene odredile kakvo će auto kupiti ?

Jel ti to mene zajebajes?

Koliko ti znas Hercegovaca da nisu lopovi ili da ne nose bijele carape... To je isti nivo pitanja, na koje ne znam ni odakle bih poceo...

Nista je ne preskacem... nego valjate gluposti. Da tako nastavite sve sto je uradjeno bi se sjebalo u par trenutaka...

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 00:12 

lirik je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Nije on uopce interesantan nego neka izlaganja koja je tu iznio.Bilo bi interesantno da se objavi lista duznosnika iz Hrvatskog naroda koji su u vladi Bih i u federalnoj vladi i da se vidi koliko njih je iz Bosne a koliko iz Hercegovine.Slozit ces se da je Hrvata u BiH otprilike pola u Hercegovini a pola u Bosni pa da vidimo je li i zastupljenost politicara na visokim funkcijama otprilike u tom omjeru.

Pa ste ce to reci kad je vlast u Federaciji postavljao OHR i Lagumdzija... Oni sebi izabrali podguze. Na kraju, ta stranka je jedan od glavnih krivaca za stanje BiH Hrvata, koliko je meni poznato...

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 00:13 

Ja mu pričam o ženama i koliko vole biti glavne, on o politici i ugroženosti Hrvata.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 05:13 

BBC je napisao/la:
Ja mu pričam o ženama i koliko vole biti glavne, on o politici i ugroženosti Hrvata.

Počeli ste temu ciljem pobijanja nečega, a opet ste završili na tome - stereotipi.

1.Nijedan pripadnik neke grupe neće priznati da njima njihove žene naređuju, niti Bosanci za svoje žene, niti Hercegovci za svoje. Moje je osobno uvjerenje (prema primjerima iz života) je to da Hercegovke poštuju svog muža i paze ko kralja (ako i on njih), ali mu neće ostati dužne, ako ih upita. Također, za očerupati se s drugim Hercegovkama, dušu dalo. Ovo Bosanki što ja znam (Hrvatice - Tuzla, Zenica, Sarajevo) je zajebano dozlaboga, većinom otrov od žene, jako prgava stvorenja premazana svim i svačim.

2.I sve ovo što sam ja nabrojao su vjerojatno samo usrani stereotipi i ova je tema osuđena na to da se vrti oko njih. Ako hoćete krenuti u nekom pristojnom smjeru, možete lamprdati o obiteljskim svetkovinama, što se gdje služi za mezu, od čega se najčešće gdje rakija pravi i sl., al to je dosadno. Zato, pomirite se, da cete dok vam ova tema ne dosadi, prekenjavati se stvarima koje smo čuli sto puta.

*u fazi smisljanja pametne fraze za metnit ođe*

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 06:23 

Danas je stvarno neozbiljno govoriti o odnosu između herc. i bos. Hrvata u lošem kontekstu. Previše nevolja i katastrofa nas je zadesilo kao narod u povijesti, pogotovo ovoj bližoj, i trenutno živimo neravnopravno u strahu od dominacije drugih tako da naprosto nema mjesta nekakvim lošim odnosima. Inače, kao Bosanac u Mostaru dosad uopće nisam imao loših iskustava. E sad, postoje neke razlike u mentalitetu i običajima. Valjda zbog geopovijesnih okolnosti, Hercegovci su nekako žilaviji od nas Bosanaca, snalažljiviji i bolje organizirani. Također su temperamentniji i imam dojam da su veseliji od nas.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 08:01 

Jajce10 je napisao/la:
Danas je stvarno neozbiljno govoriti o odnosu između herc. i bos. Hrvata u lošem kontekstu. Previše nevolja i katastrofa nas je zadesilo kao narod u povijesti, pogotovo ovoj bližoj, i trenutno živimo neravnopravno u strahu od dominacije drugih tako da naprosto nema mjesta nekakvim lošim odnosima. Inače, kao Bosanac u Mostaru dosad uopće nisam imao loših iskustava. E sad, postoje neke razlike u mentalitetu i običajima. Valjda zbog geopovijesnih okolnosti, Hercegovci su nekako žilaviji od nas Bosanaca, snalažljiviji i bolje organizirani. Također su temperamentniji i imam dojam da su veseliji od nas.

Podjela na hercegovačke i bosanske Hrvate odgovara samo hegemonistima iz Sarajeva. Postoje samo Hrvati.

Nikad čuo za te hercegovačke Hrvate? Jede li se to? :neznam

Glede i unatoč :biceovodobro , mi ispod Ivana ne pristajemo uzeti "sve od Prozora južno" koliko god puta sećijaši nudili. :herceg_bosna

1468 of 2558 - 57.39%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 08:22 

Aztec je napisao/la:
lirik je napisao/la:
Kod:

Da to je jedan malo zanimljiviji fenomen, vjerojatno stoga što su demografske prilike takove da u jednoj etnički čistoj Z. Hercegovini ljudi imaju više slobodnog prostora za svoje političko izrašavanje i mogu si dozvoliti luksuz da biraju i druge stranke.

Što se tiče ravnopravnosti na visokim pozicijama, dakako da ona ni sada ni ikada prije nije uspostavljena. Hrvata Bosne je bilo negdje duplo više od Hercegovaca, a i sada je Bosanaca više, ali dakako da omjer nikada nije odgovarao stvarno stanju. Ilustrativan primjer je ratne vlade Herceg Bosne gdje je od dvadesetak ministara bio samo jedan Hrvat iz Bosne. Nije puno bolja situacija ni sada.
Nema nikakve sumnje da bi u slučaju uspostave trećeg entiteta totalnu kontrolu nad istim, nad tijelima vlasti, nad medijima, gospodarstvom itd imala vladajuća struja iz Hercegovine, a Bosanci bi mogli da puše Q kako je i do sada uvijek bilo.

Neki kažu da se o tomu ne bi trebalo pričati, pisati, polemizirati... da treba zatvarati oči i tvrditi da car nije gol. Ja ipak mislim da treba, kako bi se upravo te pojave umanjile a greške ispravile. Neki kažu da to ruši naše jedinstvo, stvara nam dodatne probleme i svađe. A ja mislim da to jedinstvo ruše oni koji dovode do takvog stanja i takve nepravde i koji to stanje održavaju i sprječavaju da se ono popravi - a ono se ne može popraviti bez otvorene rasprave o tome.
Zašto da se lažemo - za veliki dio Hercegovaca Bosanci su manje vrijedni ljudi, hrvatski otpad, polumuslimani sa odvratnim akcentom, na razini Cigana. Ja koji živim u Herc. znam da je to tako i ne pomaže nikakvo zabijanje glave u zemlju kao noj po tom pitanju.
Napisah prije par dana da mi se čini da smo mi u biti različiti narodi pa mi neki zamjeriše, a evo vam jednog ilustrativnog primjera: -Prije izvjesnog vremena u cilju rješavanja problema zbrinjavanja prognanika iz kampa Tasovčići (mislim jedinog preostalog hrvatskog prognaničkog kampa u BiH) ja iznađem određena financijska sredstva za desetak obitelji za gradnju kuća. Preostalo je da općina da zemlju- i dala je! Međutim mještani toga sela u čijoj blizini je trebalo to biti građeno ogorčeni zbog te uvrede da im se doseljavaju nekakvi Bosanci u blizinu pišu masovnu peticiju općini da se to stopira jer ne žele da im se -citiram: "mijenja etnička struktura naselja".

I sad iz nekih dubina salonskih fotelja govoriti o tom problemu a ne znati pravo stanje na terenu je u najmanju vrlo neozbiljno, ne sumnjajući u iskrene i časne namjere i misli većine koja ovdje piše o tome.
I na kraju, ono što mene osobito zabrinjava, jeste da uopće nema nikakvih pozitivnih pomaka po tom pitanju, eventualno poneki tzv mješoviti brak između Bosanca/Bosanke i Hercegovca/Hercegovke, i to je sve.

Ima još mnogo toga, ali neću da dajem materijala dušmanima koji bi da uživaju u ovome. :001_rolleyes

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 08:33 

Majorizirani :D, nasađeni, i još bi da i danas nasađuju. Zato, heb'o vas Treći, ako će bit takav kako indicije u zadnjih 20 godina pokazuju, pobošnjačivanje i nije loša opcija. Besmilet naučit i to je dovoljno... :zubati

Nego, ako se misli živjet bez problema od strane Sarajeva i u Eraniji, potrebno je što više vratit Hrvata u Bosnu, i držat ih kao malo vode na dlanu, i dakako izbalansirat regionalno političke predstavnike Hrvata. Što kaže Mujo: hebo ti ovaj grupni sex, ja već treći put pušim... :zubati

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 08:33 

Bobovac je napisao/la:
I na kraju, ono što mene osobito zabrinjava, jeste da uopće nema nikakvih pozitivnih pomaka po tom pitanju, eventualno poneki tzv mješoviti brak između Bosanca/Bosanke i Hercegovca/Hercegovke, i to je sve.

Moj prvi rođak je oženio Bosanku nedavno. Dvije rodice su se udale, jedna u Žepče, druga za momka iz Novog Travnika.

Od mojih najbližih prijatelja, otprilike 60% ih se oženilo Bosankama. Više ih je sa Bosankama završilo nego sa Mostarkama i ostalim Hercegovkama ukupno.

Da mi sutra sestra kaže da se udaje za Bosanca, čestitao bi im i kupio lijep poklon. :palacgore1

Ne znam kako ovo uljudno reći, ali ću u ovoj neizbježnoj dilemi između ljubaznosti i točnosti radije izabrati točnost. A najtočnije bi bilo reći da sereš. :kava

1468 of 2558 - 57.39%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 08:55 

Naša Kvačica je napisao/la:

Ne znam kako ovo uljudno reći, ali ću u ovoj neizbježnoj dilemi između ljubaznosti i točnosti radije izabrati točnost. A najtočnije bi bilo reći da sereš. :kava

Ne znam ni ja kako ovo pristojno reći pa ću u neizbježnoj dilemi između iskrenosti i foliranja izabrati iskrenost i reći ti da se nosiš u ... -CENSORED-!!

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 09:01 

Bobovac je napisao/la:
Da to je jedan malo zanimljiviji fenomen, vjerojatno stoga što su demografske prilike takove da u jednoj etnički čistoj Z. Hercegovini ljudi imaju više slobodnog prostora za svoje političko izrašavanje i mogu si dozvoliti luksuz da biraju i druge stranke.

Što se tiče ravnopravnosti na visokim pozicijama, dakako da ona ni sada ni ikada prije nije uspostavljena. Hrvata Bosne je bilo negdje duplo više od Hercegovaca, a i sada je Bosanaca više, ali dakako da omjer nikada nije odgovarao stvarno stanju. Ilustrativan primjer je ratne vlade Herceg Bosne gdje je od dvadesetak ministara bio samo jedan Hrvat iz Bosne. Nije puno bolja situacija ni sada.
Nema nikakve sumnje da bi u slučaju uspostave trećeg entiteta totalnu kontrolu nad istim, nad tijelima vlasti, nad medijima, gospodarstvom itd imala vladajuća struja iz Hercegovine, a Bosanci bi mogli da puše Q kako je i do sada uvijek bilo.

Neki kažu da se o tomu ne bi trebalo pričati, pisati, polemizirati... da treba zatvarati oči i tvrditi da car nije gol. Ja ipak mislim da treba, kako bi se upravo te pojave umanjile a greške ispravile. Neki kažu da to ruši naše jedinstvo, stvara nam dodatne probleme i svađe. A ja mislim da to jedinstvo ruše oni koji dovode do takvog stanja i takve nepravde i koji to stanje održavaju i sprječavaju da se ono popravi - a ono se ne može popraviti bez otvorene rasprave o tome.
Zašto da se lažemo - za veliki dio Hercegovaca Bosanci su manje vrijedni ljudi, hrvatski otpad, polumuslimani sa odvratnim akcentom, na razini Cigana. Ja koji živim u Herc. znam da je to tako i ne pomaže nikakvo zabijanje glave u zemlju kao noj po tom pitanju.
Napisah prije par dana da mi se čini da smo mi u biti različiti narodi pa mi neki zamjeriše, a evo vam jednog ilustrativnog primjera: -Prije izvjesnog vremena u cilju rješavanja problema zbrinjavanja prognanika iz kampa Tasovčići (mislim jedinog preostalog hrvatskog prognaničkog kampa u BiH) ja iznađem određena financijska sredstva za desetak obitelji za gradnju kuća. Preostalo je da općina da zemlju- i dala je! Međutim mještani toga sela u čijoj blizini je trebalo to biti građeno ogorčeni zbog te uvrede da im se doseljavaju nekakvi Bosanci u blizinu pišu masovnu peticiju općini da se to stopira jer ne žele da im se -citiram: "mijenja etnička struktura naselja".

I sad iz nekih dubina salonskih fotelja govoriti o tom problemu a ne znati pravo stanje na terenu je u najmanju vrlo neozbiljno, ne sumnjajući u iskrene i časne namjere i misli većine koja ovdje piše o tome.

Ima još mnogo toga, ali neću da dajem materijala dušmanima koji bi da uživaju u ovome. :001_rolleyes

Šta pišeš bolan?!

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 09:04 

Ma mislim da je sam Mostar nešto drugo, nešto napola. Ipak je to veći grad. Čini se što je veća zabit da su ljudi tvrđi, zatvoreni. Ovo što kaže NK i ja mogu potvrdit. Ja isto ne osjetim, nit vidim, ali čujem od zemljaka. Tako da mogu potvrdit kako imamo problem.

A već sam napisao kako ga se može riješit.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 09:10 

Ma mislim da je sam Mostar nešto drugo, nešto napola. Ipak je to veći grad.

Slažem se, sam Mostar je ipak nešto drugačiji, ljudi su u njemu mnogo otvoreniji. Jednostavno - veći grad pa u njemu ima svašta više - i pozitivnog i negativnog, na sreću u ovome slučaju ipak više pozitivnog.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 09:14 

lirik je napisao/la:
Kod:

Jedini spas za Hrvate Bosne je- NHI. :smajl016

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012, 09:14 

Ma mislim da je sam Mostar nešto drugo, nešto napola. Ipak je to veći grad. Čini se što je veća zabit da su ljudi tvrđi, zatvoreni. Ovo što kaže NK i ja mogu potvrdit. Ja isto ne osjetim, nit vidim, ali čujem od zemljaka. Tako da mogu potvrdit kako imamo problem.

A već sam napisao kako ga se može riješit.

Zapravo bi Mostar kao "urbana" sredina u koju se uselio velik broj Bosanaca i ostalih nemostaraca trebao pokazati najveću netrpeljivost prema "strancima", istu onakvu kakvu recimo pokazuje Zagreb prema Hercegovcima. Međutim, i u Mostaru i Hercegovini netrpeljivost, kao i svugdje, ne dolazi od normalnih ljudi, već od strane isfrustriranih, neostvarenih i čangrizavih ljudi.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 252 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: