|
|
Stranica: 8/11.
|
[ 254 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 18:44 |
|
|
totem je napisao/la: Ako cemo realno jagnje, koji su *** imali traziti Srbi u Makedoniji ili u Albaniji? Mislim, stvarno se ne zelim svadjati, ali vi kao ljuti sto su dijelovi Albanije te vardarska Makedonija iskliznuli iz vasih ruku. Bez obzira sto tamo nema niti S od Srba. Takoreci. U Albaniji zbog Skadra i izlaza na more, pošto na drugim mestima to nije bilo moguće. U Makedoniji zbog severnog i delimično zapadnog dela (današnje) Makedonije. Blokiranjem Srbije i Crne Gore u Albaniji, komunikacija prema Solunu je dobila presudan značaj. I opet ti ni S od Srba. Ne mogu da ponavljam post sa druge teme. Uostalom, primeni isti princip na bilo koju državu u Evropi, posebno tog vremena. Šta ćeš dobiti? Uostalom ishod rata je trebao izgledati ovako... Ali političke igre su dovele do drugog ishoda.
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 18:46 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
totem je napisao/la: Tipicno za SANU. Vaditi samo kontexte. Realno, Srbija i Grcka nisu imali sto traziti u Makedoniji. Postotak im nije bio takav da im se to dopusti. Sem u nekim manijim oblastima na lkrajnjem jugu. To sto su Bugari dopustili...Zlatko, i Srbija je dopustila dan joj otmu Kosovo. Opsirna je tema, ali nemojte da svaki slucaj razmatrate odvojeno. Sto se arsina tice. Evo. gledamo mape, ok, bilo je promjena, neke mape nisu niti priblizno tocne. I vi ste dobili Vojvodinu, na slican nacin kao siptari Kosovo. To je to. Nisu ni Njemci niti Madjari pristali olako na to. Sila brale, sila, nikome se ne povinjuje. Zašto onda je stvorena Balkanska liga? Srbi i Grci su imali najmanje 50 000+ mrtvih , mnogo više ranjenih ,uložen politčki ,ekonosmki i svaki drugi kapital ,mene uopće ne interesira današnja situacija , ja Makedonce priznam kao naciju , Kosovo je duboka tema. Bitno je ono što se tada dešavalo. Činjenica je da su Bugari trebali Balkanski savez , jedan na jedan nisu mogli porazit Turke ,da bi na kraju pokušali zaribat svoje partnere i saveznike. Ako Bugari nisu htijeli dijelit sa Srbima i Grcima nisu trebali ni ići u Balkanski savez i biti potpuno iskreni. Ovako su njihovi političari ispali hulje ,to je fakat i nije lijepo, ne dopuštavam da se Srbi krive za nešto za što nisu krivi ,Bugari su ti koji su pogazili svoju riječ i sve sporazume.
|
|
Vrh |
|
|
totem
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 18:54 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 19:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
ZlatkoZG je napisao/la: totem je napisao/la: Tipicno za SANU. Vaditi samo kontexte. Realno, Srbija i Grcka nisu imali sto traziti u Makedoniji. Postotak im nije bio takav da im se to dopusti. Sem u nekim manijim oblastima na lkrajnjem jugu. To sto su Bugari dopustili...Zlatko, i Srbija je dopustila dan joj otmu Kosovo. Opsirna je tema, ali nemojte da svaki slucaj razmatrate odvojeno. Sto se arsina tice. Evo. gledamo mape, ok, bilo je promjena, neke mape nisu niti priblizno tocne. I vi ste dobili Vojvodinu, na slican nacin kao siptari Kosovo. To je to. Nisu ni Njemci niti Madjari pristali olako na to. Sila brale, sila, nikome se ne povinjuje. Zašto onda je stvorena Balkanska liga? Srbi i Grci su imali najmanje 50 000+ mrtvih , mnogo više ranjenih ,uložen politčki ,ekonosmki i svaki drugi kapital ,mene uopće ne interesira današnja situacija , ja Makedonce priznam kao naciju , Kosovo je duboka tema. Bitno je ono što se tada dešavalo. Činjenica je da su Bugari trebali Balkanski savez , jedan na jedan nisu mogli porazit Turke ,da bi na kraju pokušali zaribat svoje partnere i saveznike. Ako Bugari nisu htijeli dijelit sa Srbima i Grcima nisu trebali ni ići u Balkanski savez i biti potpuno iskreni. Ovako su njihovi političari ispali hulje ,to je fakat i nije lijepo, ne dopuštavam da se Srbi krive za nešto za što nisu krivi ,Bugari su ti koji su pogazili svoju riječ i sve sporazume. Kontam sto zelis rec. Tocno, Bugari su pogazili rijec. Ja sam pricao o etickom gledanju na stvari. Inace, da ste ostali u toj poziciji samo vi naspram Bugara...Tko zna gdje bi bio i Nis danas.
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 18:59 |
|
|
totem je napisao/la: Kontam sto zelis rec. Tocno, Bugari su pogazili rijec. Ja sam pricao o etickom gledanju na stvari. Inace, da ste ostali u toj poziciji samo vi naspram Bugara...Tko zna gdje bi bio i Nis danas. Bugari bi se samo našli u poziciji Srba u Makedoniji, što zorno prikazuje Toplički ustanak
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 19:01 |
|
|
volvoks je napisao/la: Gotovo ništa od tog što su srbi osvojili u balkanskim ratovima nije bio njihov etnički prostor, on je ipak bio na zapadu, ali nekome je bilo draže obnavljat dušanovo carstvo I Kosovo i sjever Makedonije su srpski etnički prostor, da ne spominjem Rašku oblast. Ti kao da stalno stvari gledaš prema današnjoj situaciji a ne ondašnjoj. Nije se radilo ni o kakvom Dušanovom carstvu, a na zapadu je bila Austrija koja je bila prejaka i tu se srpsko pitanje nije moglo rješavati, stoga je Srbija usmjerena ka jugu. A Tomislavovo naseljavanje Marsovaca u Japan (svaka čast jagnje!), čovjek se potrudio, ali ako na kraju vidimo šta je rezultat, Hrvati su trebali da dobiju granice NDH... jasno nam je kuda sve to ide.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 19:05 |
|
|
Metemma je napisao/la: volvoks je napisao/la: Gotovo ništa od tog što su srbi osvojili u balkanskim ratovima nije bio njihov etnički prostor, on je ipak bio na zapadu, ali nekome je bilo draže obnavljat dušanovo carstvo I Kosovo i sjever Makedonije su srpski etnički prostor, da ne spominjem Rašku oblast. Ti kao da stalno stvari gledaš prema današnjoj situaciji a ne ondašnjoj. Nije se radilo ni o kakvom Dušanovom carstvu, a na zapadu je bila Austrija koja je bila prejaka i tu se srpsko pitanje nije moglo rješavati, stoga je Srbija usmjerena ka jugu. A Tomislavovo naseljavanje Marsovaca u Japan (svaka čast jagnje!), čovjek se potrudio, ali ako na kraju vidimo šta je rezultat, Hrvati su trebali da dobiju granice NDH... jasno nam je kuda sve to ide. Interesantno kako niko ne primenjuje tu priču na sebe. Ispade da je Srbija samo u krugu 25km od Kragujevca. Ako se ide na jug, ne valja, ako se ide na sever ne valja, ako se ide na zapad, opet ne valja.
|
|
Vrh |
|
|
totem
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 19:08 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 19:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
ZlatkoZG je napisao/la: totem je napisao/la: Kontam sto zelis rec. Tocno, Bugari su pogazili rijec. Ja sam pricao o etickom gledanju na stvari. Inace, da ste ostali u toj poziciji samo vi naspram Bugara...Tko zna gdje bi bio i Nis danas. Bugari bi se samo našli u poziciji Srba u Makedoniji, što zorno prikazuje Toplički ustanak Ma znam, mislio sam na to da su imali jacu armiju. Cak, I vama i Grcima skupa vam je tesko islo sa njim.
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 19:15 |
|
|
totem je napisao/la: Ma znam, mislio sam na to da su imali jacu armiju. Cak, I vama i Grcima skupa vam je tesko islo sa njim. Pa i jesu, negde kao Srbija i Grčka zajedno. Kockali su se i izgubili. A posle su i Rumuni i Turci namirisali krv.
|
|
Vrh |
|
|
totem
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 19:19 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: totem je napisao/la: Ma znam, mislio sam na to da su imali jacu armiju. Cak, I vama i Grcima skupa vam je tesko islo sa njim. Pa i jesu, negde kao Srbija i Grčka zajedno. Kockali su se i izgubili. A posle su i Rumuni i Turci namirisali krv. Tocno, da su ostali neutralni Rumunji i Turci, povukli bi se trupe sa istoka i sjevera. Da je bio Zorge da im javi da nece Japan napasti Rusiju...
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 19:21 |
|
|
Turci su i dobili najviše teritorija...
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 19:22 |
|
|
totem je napisao/la: Jagnjeca brigada je napisao/la: Pa i jesu, negde kao Srbija i Grčka zajedno.
Kockali su se i izgubili. A posle su i Rumuni i Turci namirisali krv.
Tocno, da su ostali neutralni Rumunji i Turci, povukli bi se trupe sa istoka i sjevera. Da je bio Zorge da im javi da nece Japan napasti Rusiju... Ovo sad je već svršavanje na priču "moj tata je jači od tvog tate"...
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 19:23 |
|
|
totem je napisao/la: Ma znam, mislio sam na to da su imali jacu armiju. Cak, I vama i Grcima skupa vam je tesko islo sa njim. Bugari su Makedoniju izgubili na Bregalnici , Bugari su imali jaku vojsku ali nisu bili jaki koliko su mislili. Što mi je isto neshvatljivo ,ne kužim zašto su išli u napad kad su znali da će se Rumunji i Turci umješat , Rumunjska je na granicu dovela pola miliona vojnika ,samo su čekali gužvu da riješe sporove s Bugarima i Turci , koji su morali pomaknut granicu dalje od linije Enos-Midija jer Carigrad bio neobranjiv? Znam nešto o Bugarskoj u tom vremenu ,međutim teško mogu povjerovat da nije bilo glasa razuma, oni su svjesno išli na kocku ,ako dobiju ,imaju sve ,ako izgube - a jbg ,poput kockara, a kockari nemaju pravo na ljutnju.
|
|
Vrh |
|
|
totem
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 19:24 |
|
|
volvoks je napisao/la: Turci su i dobili najviše teritorija... Tako je. Bugari su ispali idioti, sto su napali prvi. Tko zna, da nisu napali mozda bi bili napadnuti. Ne vjerujem da su tolike budale da su samoinicijativno krenuli tako... Ucesnici iz Makedonije, iz tikveskog regiona.
Privitak/ci: |
200px-Tikvesh_cheta_IMARO.JPG [ 11.13 KiB | Pogledano 3929 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 19:29 |
|
|
totem je napisao/la: Jagnjeca brigada je napisao/la: Pa i jesu, negde kao Srbija i Grčka zajedno.
Kockali su se i izgubili. A posle su i Rumuni i Turci namirisali krv.
Tocno, da su ostali neutralni Rumunji i Turci, povukli bi se trupe sa istoka i sjevera. Da je bio Zorge da im javi da nece Japan napasti Rusiju... I isto bi uradili i Srbi, Crnogorci i Grci. Kada prvobitni napad na srpske i grčke položaje nije uspeo, rat je praktično bio završen.
|
|
Vrh |
|
|
totem
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 19:34 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: totem je napisao/la: Tocno, da su ostali neutralni Rumunji i Turci, povukli bi se trupe sa istoka i sjevera. Da je bio Zorge da im javi da nece Japan napasti Rusiju... I isto bi uradili i Srbi, Crnogorci i Grci. Kada prvobitni napad na srpske i grčke položaje nije uspeo, rat je praktično bio završen. Ne peglaj, Grci i Srbi nisu iza ledja imali u to vrijeme protivnike koji ce ih odmah napasti. Nesto mi ne stima u toj prici da su Bugari ispali toliki kreteni. Nitko nije toliko lud da u toj situaciji tako povuce poteze. Ili mnozda su zaista bili u filmu da su najaci do jaja...
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 19:39 |
|
|
totem je napisao/la: Ne peglaj, Grci i Srbi nisu iza ledja imali u to vrijeme protivnike koji ce ih odmah napasti. Nesto mi ne stima u toj prici da su Bugari ispali toliki kreteni. Nitko nije toliko lud da u toj situaciji tako povuce poteze. Ili mnozda su zaista bili u filmu da su najaci do jaja... Malo se upoznaj sa djelovanjem ruske diplomacije, oni su prenijeli Srbima i Grcima da je rat 100% siguran. Oni su zaista bili u tom filmu.
|
|
Vrh |
|
|
totem
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 19:43 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: totem je napisao/la: Ne peglaj, Grci i Srbi nisu iza ledja imali u to vrijeme protivnike koji ce ih odmah napasti. Nesto mi ne stima u toj prici da su Bugari ispali toliki kreteni. Nitko nije toliko lud da u toj situaciji tako povuce poteze. Ili mnozda su zaista bili u filmu da su najaci do jaja... Malo se upoznaj sa djelovanjem ruske diplomacije, oni su prenijeli Srbima i Grcima da je rat 100% siguran. Oni su zaista bili u tom filmu. Upoznat sam podosta o tome. Jedino ne mogu vjerovati da su Bugari mislili da ce na cetiri fronta dobiti igru. Zanima me koji su bili carevi savjetnici.
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 19:50 |
|
|
totem je napisao/la: Upoznat sam podosta o tome. Jedino ne mogu vjerovati da su Bugari mislili da ce na cetiri fronta dobiti igru. Zanima me koji su bili carevi savjetnici. U pravu si, racionalno nema smisla a opet ovo je Balkan ,mislim da su Bugari bili nasamareni od strane Austrije i Njemačke. Što se njih tiče ,Bugari su uništili Balkansku ligu koje im nikako nije bila u interesu , i dobili su saveznika koji čeka osvetu prvom prilikom. Za njih je rezultat tog rata s gepolitičke strane idealan. Nisu Bugari mislili dobit na svim frontovima , prema Grcima i Srbima su skupili oko 500 tisuća , prema Turskoj i Rumunjskoj do 100 tisuća ljudi. To ti govori da oni nisu mislili da će se Turci i Rumunji umješat kada imaju zaleđinu u obliku kajzerove Njemačke, to je je naivno i glumpavo iz današnje perspektive međutim Bugari su se tako ponijeli.
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 19:55 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5850 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
ZlatkoZG je napisao/la: Znam nešto o Bugarskoj u tom vremenu ,međutim teško mogu povjerovat da nije bilo glasa razuma, oni su svjesno išli na kocku ,ako dobiju ,imaju sve ,ako izgube - a jbg ,poput kockara, a kockari nemaju pravo na ljutnju. Sam predsjednik bugarske Vlade, Danev, bio je protiv vojnog rješenja i napad je pokrenut bez njegovog znanja. http://www.e-reading.org.ua/bookreader.php/136095/Balkan_Wars_1912-1913._Prelude_to_the_First_World_War.pdf, str. 104-105
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 19:56 |
|
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 20:08 |
|
|
Bilo je svakakvih mapa i za vas, nemoj povlačit to iz ww1
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 20:10 |
|
|
volvoks je napisao/la: Bilo je svakakvih mapa i za vas, nemoj povlačit to iz ww1 Da, ali ovo je direktno vezano za temu Makedonije i balkanskih ratova.
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 20:25 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 20:40 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: http://hr.wikipedia.org/wiki/Glina_(grad)Petrinja : Godina/Ukupan broj stanovnika/Srbi/Hrvati/Jugoslaveni/Ostali 1971. 12.155 4.528 (37,25%) 6.779 (55,77%) 431 (3,43%) 417 (3,43%) 1961. 8.065 2.160 (26,78%) 5.454 (67,63%) 168 (2,08%) 283 (3,51%) 1953. 5.858 958 (16,35%) 4.539 (77,48%) 108 (1,84%) 253 (4,32%) 1948. 5.221 732 (14,02%) 4.298 (82,32%) 0 (0,00%) 191 (3,66%) Sad je hrvatska Wiki prihvatljiv izvor? Srez Glina 1931 - 45742 stanovnika, 30606 pravoslavnih, 15003 katolika Srez Petrinja 1931 - 32856 stanovnika, 16346 pravoslavnih, 16407 katolika (u samom gradu od 5000 ljudi Hrvati dominantni) Opština Glina 1991 - 23040 st, 13975 Srba, 8041 Hrvata Opština Petrinja 1991 - 35565 st, 15969 Srba, 15790 Hrvata Dakle šta vidiš iz ovoga? (direktno sa popisa) A imaj na umu da si rekao da su Glina i Petrinja najbolji primeri ovakvog delovanja. I nije mi jasno, ako se 1948-1991 u SRH broj Hrvata povećao sa 2,97 miliona na 3,74 miliona, a Srba sa 543 000 na 581 000 (evo dozvoljavam da bi broj bio 620-650 000 ako bi uračunali ove iz kategorija Jugosloven i Ostali, ali bi porastao i broj Hrvata)... a ovakvo stanje je između ostalog i posledica sistemskog preseljenja Srba iz delova Hrvatske u Srbiju (Vojvodinu), ali i odlaska eks partizana i njihovih porodica na upravna mesta po Srbiji... Gde je tu onda naseljavanje Srba iz Uže Srbije u Hrvatsku? I isto bih tako voleo da vidim neke brojeve o tom useljenju, odnosno proterivanju Hrvata. Ipak bi akcija takvih razmera morala imati neke tragove. Uostalom, ako mi objasniš logiku po kojoj iseljavaš Srbe iz Hr u Sr, a onda useljavaš druge Srbe iz Sr u Hr, dok istovremeno njihov udeo u stanovništvu Hr opada, biću veoma prijatno iznenađen. (na stranu što mi nije ni jasno zašto bi neko, in the name of God, išao iz npr Šumadije u Kninsku krajinu, Kordun i sl mesta) Odakle ti podatci za kotar Glinu iz 1931.g. ? Po etničkim mapama je tada kotar bio čisto hrvatski da nisi pomiješao možda broj pravoslavnih i katolika ? I po ovom zemljovidu, rađenom po popisu iz 1931.g. grad Glina je većinski hrvatski, s tim da je ovaj koji je radio kartu dobrano poplavio i mjesta koja nije trebao (zapadni Gorski Kotar, sjeverni komadić RH- tu je bilo Srba, ali nikad većina nisu bili). Što se tiče toga gledaj podatke sam pa zaključi. Jednostavna je činjenica to da je % Srba rastao u RH i to nesrazmjerno njihovom prirodnom prirastu (koji je bio veći od hrvatskog jer su Srbi u RH bili više ruralno stanovništvo, ali je i to ruralno stanovništvo svejedno prošlo demografsku tranziciju). Evo baš na forum.hr-u si imao jedan post na temi demografije : Citat: Broj Srba od 1948. (kada je već veliki dio koloizacije Kordunaša i ličkih Srba u Vojvodinu završen) do 1971. raste za skoro 60.000 ljudi
Srbi u Hrvatskoj 1948 543,795 14.39% od 3,779,858 stanovnika Hrvatske. 1953 588,756 14.96% od 3,936,022 1961 624,991 15.02% od 4,159,696 1971 626,789 14.16% od 4,426,221
Kao što vidimo taj pad nije bio konstanta, i suprotno uvriježenom mišljenju, pogotovo nije konstabta nakon 1948., dapače, broj Srba od tada opet raste,a recimo neki gradići od većinski hrvatskih postaju većinski ili bez većine poput Knina ili Petrinje, Gline, a po prvi puta Istra, Rijeka dobivaju značajnu srpsku manjinu, što prije WW2 nije bio slučaj, bii su tamo brojčano minorni.
Evo ti primjer Vukovara Quote: VUKOVAR
1931. 10.242 stanovnika 5.048 49,6% Hrvati 2.670 26,1% Nijemci 1.702 16,6% Srbi 571 5,6% Mađari 215 2,0% ostali
1948. 17.223 stanovnika 10.943 63,5% Hrvati 4.390 25,5% Srbi 54 0,3% Nijemci (desetkovani je blaga riječ) 913 5,3% Mađari (od kud porast Mađara,nema logike?) 923 5,3% ostali
1971. 30.222 stanovnika (broj udostručen) 14.694 48,6% Hrvati (broj narastao tek za trećinu) 9.132 30,2% Srbi (broj i više nego udvostručen) 60 0,2% Nijemci 835 2,8% Mađari 5.501 18,2% ostali Dakle u manjoj srpskoj zajednici imamo rast za skoro 5.000 pripadnika od 48' do 71', dok kod duplo brojnijih Hrvata taj broj raste za svega 3.000 pripadnika npr. Ne govorim da su Srbi naseljavani posvuda po RH, a Hrvati tjerani, ali da su neke strateške lokacije poput Gline (što zbog blizine Karlovca i Zagreba, što zbog najužeg dijela "kifle") bile naseljavane Srbima za vrijeme Rankovića jest činjenica. S druge strane pogledaj za suprotan primjer Slunj. Kotar koji je i s juga i s zapada i sa sjevera bio okružen većinski-srpskim područjima, čovjek bi očekivao da će Srbi njega preuzeti čistom demografijom, pa se na kraju ispostavi da je i 1991.g. taj grad dočekao kao grad sa hrvatskom većinom, ali okružen pobunjenim srpskim područjima, tako da nije mogao dugo ni opstati. Jednostavno, on nije doživio sudbinu Gline i Petrinje jer je bio već u okruženju.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: The Balkan Wars: Scenes from the Front Lines Postano: 21 lis 2012, 20:46 |
|
|
Jagnjeća brigada, ti uspoređuješ srez Glina iz 1931. s općinom Glina iz 1991? Nije palo na pamet da se tu radi o posve drugačijem prostoru?
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|