HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 ožu 2025, 21:13.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 2197 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 88  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Grijesi struktura 2012. godine i Vlada Zorana Milanovića
PostPostano: 28 stu 2012, 17:14 

Zadar1993 je napisao/la:
SDB je napisao/la:
Moram priznati da nisam načelno toliko protiv oporezivanja nekretnina kao kolege, ali to je nešto o čemu treba dobro razmisliti.

Recimo, jedna stvar gdje će ovaj zakon sigurno pasti je Ustav, jer se ovime pretjerano zadire u vlasnička prava, odnosno pravo da vlasnik sam određuje za što će koristiti vlastitu nekretninu. Ima već i presuda Ustavnog suda na tragu ovoga.

Čitajte malo, dobro je za živce.

http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/ ... enDocument

8. Uvođenjem poreza kojima se oporezuju neobrađeno obradivo poljoprivredno zemljište, nekorištene poduzetničke nekretnine i neizgrađeno građevinsko zemljište, zakonodavac je postupio suprotno načelima određenim u članku 51. Ustava. Ponajprije je prekršeno načelo prema kojem je svatko dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova u skladu sa svojim gospodarskim mogućnostima, jer navedeni porezi ni kad je riječ o određivanju njihovih adresata, a ni kad je riječ o visini odnosno stopama poreza uopće, ne vode računa o gospodarskim mogućnostima onih za koje se određuju. Naime, navedeni se porezi određuju s obzirom na činjenicu neobrađivanja obradivog poljoprivrednog zemljišta, nekorištenja poduzetničke nekretnine, odnosno neizgradnju građevinskog zemljišta, a pri tome se ne vodi računa o gospodarskoj snazi (mogućnostima) osoba kojima se nameće porezna obveza. Ovo unatoč olakšicama propisanim za plaćanje poreza na neobrađeno obradivo poljoprivredno zemljište, određenim člankom 38.d Zakona.

Navedeni porezi suprotni su ustavnim načelima pravednosti i jednakosti poreznog sustava, jer njih ne plaćaju svi vlasnici nekretnina već samo oni koji ih ne koriste. Vezano uz prirodu prava vlasništva i mogućnosti njegova ograničenja, valja zaključiti da za svaku vrstu plaćanja poreza na vlasništvo mora biti odlučujuća činjenica da ako je riječ o vlasništvu nekretnine, ona postoji i da je porezni obveznik posjeduje, a ne način na koji je koristi. Jednakost, kao jedan od ustavnih temelja poreznog sustava, ne postoji ako je porez propisan kao oblik kazne sa svrhom prisile vlasnika da protivno svojim interesima ili mogućnostima koristi svoju nekretninu. Zbog toga navedeni porezi nisu u skladu niti s načelom pravednosti poreznog sustava koje traži da porezni teret mora biti ravnomjerno raspoređen prema svim adresatima na koje se određeni porez odnosi, polazeći primarno od njihovih gospodarskih mogućnosti.

Ustavni sud na kraju napominje da je zakonodavac ovlašten propisati različite zakonske mjere za poticanje obrade neobrađenog obradivog poljoprivrednog zemljišta, korištenje neiskorištenih poduzetničkih nekretnina i izgradnju neizgrađenog građevinskog zemljišta, pa i one koje ograničavaju vlasnička prava u skladu s člankom 16. Ustava, odnosno člankom 52. stavkom 2. Ustava kad su u pitanju poljoprivredna zemljišta. To se, međutim, ne smije činiti na način nesuglasan temeljnim ustavnim vrednotama i zaštićenim dobrima, što je zakonodavac u konkretnom slučaju učinio propisivanjem poreza zbog nekorištenja nekretnina, koji su protivni svrsi poreza i poreznog sustava.

Nisam ni ja protiv takvog oporezivanja, ali ne ovako zbrda zdola i usred krize kada će vjerojatno ovakav porez uzrokovati više štete nego koristi.

Btw., pogodi tko je onomad stajao iza neustavnog poreza na neobrađeno poljoprivredno zemljište iz gornje presude. :zubati

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2012, 17:14 

Zadar1993 je napisao/la:
Junuz Djipalo je napisao/la:

Da, da, na ovakvim se stvarima vidi ko ima partijsko razmišljanje. Džaba vam umotavanje u šahare. To nije domoljublje, to je folklor.

I na konsenzus oko mjenjaja ZORa se pokazuje patriotizam, nisam ga baš osjetio onomad 2010.g.
Za sve ovo postoji vrlo lijepa narodna uzrečica, štoviše dvije, a ne odnose se na sukob umotavanja u šahare i "pravog domoljublja kroz plaćanje poreza" kako bi lijepo sročio porezni dužnik Butković. Uzrečice glase :
Kako siješ tako ćeš i žnjeti.
Kako prostreš tako ćeš ležati.

Nadam se da vam sijeno nije nisko, niti površina za ležaniju pretvrda.

Ma nisam ti ja nikakav SDP-ovac, mada vam se možda učini tako jer ne folkloram, ali vidi ovog integriše Zabe, integralizam, Hrvatska uber alles dok mu nije zaprijetilo da mora koju kunu dat.

I ode i domoljublje i integralizam u helać... :smijeh

Vrh

PostPostano: 28 stu 2012, 17:15 

Isti je autor kao i ovoga danas.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2012, 17:15 

SDB je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Nisam ni ja protiv takvog oporezivanja, ali ne ovako zbrda zdola i usred krize kada će vjerojatno ovakav porez uzrokovati više štete nego koristi.

Btw., pogodi tko je onomad stajao iza neustavnog poreza na neobrađeno poljoprivredno zemljište iz gornje presude. :zubati

Naš dragi ustavni i pravosudni mag :zubati ?

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 28 stu 2012, 17:16 

Zadar1993 je napisao/la:
SDB je napisao/la:

Ma ne bi si on to dopustio, što ti je. :zubati

Vrh

PostPostano: 28 stu 2012, 17:18 

SDB je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Imaš pravo kada bolje razmislim. A i rijetko kad njegovi zakoni padaju na Ustavnom Sudu ipak službenici potonje institucije često vežu konje gdje im aga kaže :zubati.
Hmmmm, utvaram si da jedna katedra PFZGa ima onda veze s ovime.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 28 stu 2012, 17:22 

Zadar1993 je napisao/la:
SDB je napisao/la:

Imaš pravo kada bolje razmislim. A i rijetko kad njegovi zakoni padaju na Ustavnom Sudu ipak službenici potonje institucije često vežu konje gdje im aga kaže :zubati.

Napisao sam već gore. Isti je autor kao i autor ovoga sadašnjeg zakona, a postupak pred Ustavnim je pokrenuo Božidar Jelčić, nekadašnji profesor poreznog (financijskog prava).

Vrh

PostPostano: 28 stu 2012, 17:24 

SDB je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Napisao sam već gore. Isti je autor kao i autor ovoga sadašnjeg zakona, a postupak pred Ustavnim je pokrenuo Božidar Jelčić, nekadašnji profesor poreznog (financijskog prava).

Uzeo je drugu priliku. Čini se da ga ne brine previše Ustavni sud kad ponavlja istu grešku dva puta.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 28 stu 2012, 17:32 

Neprocjenjivo :zubati :palacgore1

Broj forumaša na ignore : 5

Vrh

PostPostano: 28 stu 2012, 17:49 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

I na konsenzus oko mjenjaja ZORa se pokazuje patriotizam, nisam ga baš osjetio onomad 2010.g.
Za sve ovo postoji vrlo lijepa narodna uzrečica, štoviše dvije, a ne odnose se na sukob umotavanja u šahare i "pravog domoljublja kroz plaćanje poreza" kako bi lijepo sročio porezni dužnik Butković. Uzrečice glase :
Kako siješ tako ćeš i žnjeti.
Kako prostreš tako ćeš ležati.

Nadam se da vam sijeno nije nisko, niti površina za ležaniju pretvrda.

Ma nisam ti ja nikakav SDP-ovac, mada vam se možda učini tako jer ne folkloram, ali vidi ovog integriše Zabe, integralizam, Hrvatska uber alles dok mu nije zaprijetilo da mora koju kunu dat.

I ode i domoljublje i integralizam u helać... :smijeh

Partijske ti knjižice zar ne vidiš da se brinem za hrvatsku sirotinju i srednji sloj, ja sam vlasnik rentabilnih i tržišno atraktivnih nekretnina i prošao bih dobro.
Ne možeš sve što kažu u partiji uzimat zdravo za gotovo, ovaj Linićev prijedlog nikako nije dobar, iako je to the Linić glavom i bradom .

Vrh

PostPostano: 28 stu 2012, 17:50 

Ernani je napisao/la:

Neprocjenjivo :zubati :palacgore1

Matere ti a on bio HDZovac u vrijeme lova i uhićenja Gotovine, nije rekao ni A ni B tada, već kada ih je tadašnja garnitura središnjice krenula eliminirati iz rukovodstva podružnice, oliti kada su izgubili stolicu e onda i mačem i ognjem =))

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 29 stu 2012, 14:01 

http://www.vecernji.hr/vijesti/matic-objavljujemo-registar-ponos-svih-casnih-branitelja-clanak-480990

Citat:
Matić: Objavljujemo registar na ponos svih časnih branitelja!

Pročitajte što je Davor-Ivo Stier rekao i zapamtite.

Lažne branitelje se treba procesuirati sukladno zakonima.

Sapienti sat.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 29 stu 2012, 16:59 

Ne mogu vjerovati da je tako nisko spao da će i ovo instrumentalizirati za svoje dnevno političke potrebe :
http://www.vecernji.hr/vijesti/policija-ce-provjeriti-je-li-bilo-propusta-potrazi-antonijom-clanak-481167

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 00:58 

Na ovom su se pokazali kao najveći licemjeri. Gade mi se. Nevezano za ovo, više ni u svom tradicionalnom Titoizmu nisu dosljedni.

Citat:
Vladajući ne podržavaju smanjenje ustavnog minimuma za referendum

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 12:54 

http://www.vecernji.hr/biznis/hrvatski-bdp-3-tromjesjecju-pao-1-9-posto-clanak-481403

Ovoliko nisam očekivao.
Radi se o tromjesječju u kojemu se uračunavaju rezultati i turističke sezone, tako da je ona dodatno ublažila pad.
Kako reče SDB, za Zokija i ovu ekipu Mika Špiljak i Ante Marković ispadnu kao dva Konrada Adenauera.
Citat:
Prva procjena pokazuje da je tromjesečni bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju 2012. realno 1,9% manji u odnosu na isto tromjesečje 2011.
Hrvatski BDP u trećem tromjesečju 2012. pao je 1,9 posto u odnosu na isto tromjesečje 2011., objavio je Državni zavod za statistiku.

– Prva procjena pokazuje da je tromjesečni bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju 2012. realno 1,9% manji u odnosu na isto tromjesečje 2011. Prva procjena o realnoj stopi promjene tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda može se razlikovati od podatka u priopćenju standardnog oblika i sadržaja "Procjena tromjesečnog obračuna bruto domaćeg proizvoda za treće tromjesečje 2012.“ koje će biti objavljeno 20. prosinca 2012., dodali su iz DZS-a.
U četvrtak je kreditna agencija Fitch promijenila mišljenje o radu Vlade pa prognozu kreditnog rejtinga snizila sa stabilne u negativnu. Promjena prognoze rejtinga rezultat je povećanja proračunskog deficita s ovogodišnjih 3,5 posto BDP-a na 3,8 posto BDP-a u proračunu predloženom za 2013. godinu.

– To što je naveo Fitch doista jesu karakteristike proračuna 2013. Slabost proračuna jest nagli rast rashoda. Međutim, budući da je od svih ministarstava došao zahtjev za dodatnih 3,5 milijardi kuna na rashodovnoj strani, a koje nismo ni mogli razmatrati, smatram da su rashodi najmanji što su ovoj situaciji mogli biti. Također, evidentno je da je naš osnovni problem poštovanje zakona o fiskalnoj odgovornosti jer ove godine nije ostvaren rast BDP-a. Ostaje nam borba za investicije jer će pozitivan pomak biti nemoguće napraviti bez investicija unatoč svim uštedama koje planiramo ostvariti – komentirao je jučer ministar Slavko Linić.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 14:15 

Ovaj je totalno puko, sada je krenuo malo i vrijeđati poslodavce:
http://www.vecernji.hr/biznis/linic-poslodavci-si-ne-znaju-naci-posao-ako-ne-rade-drzavu-clanak-481403

Citat:
Linić: Poslodavci si ne znaju naći posao ako ne rade za državu

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 14:27 

Zadar1993 je napisao/la:
http://www.vecernji.hr/vijesti/matic-objavljujemo-registar-ponos-svih-casnih-branitelja-clanak-480990

Citat:
Matić: Objavljujemo registar na ponos svih časnih branitelja!

Sapienti sat.

...najaca je izjava matica kada kaze da su dobili izbore i tim obecanjem! Zaboravio je da su izbore dobili radi drugih razloga iz plana 21!

Ovo je politicka hajak a ne rjesenje i to je svima jasno, pitanje je "do kada ce se skretati pozornost s stvanih problema" [size=150][/size]

Niko ne spominje objavu djelatnika KOS-a,UDB-e,DB-a, boraca NOB-a,...i neznam cega vec cijih je korisnika proracuna kud i kamo vise, i niko se nikada bunio nije...ZAR SU JOS NA VLASTI?!

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 14:33 

Zadar1993 je napisao/la:
http://www.vecernji.hr/biznis/hrvatski-bdp-3-tromjesjecju-pao-1-9-posto-clanak-481403

Ovoliko nisam očekivao.
Radi se o tromjesječju u kojemu se uračunavaju rezultati i turističke sezone, tako da je ona dodatno ublažila pad.
Kako reče SDB, za Zokija i ovu ekipu Mika Špiljak i Ante Marković ispadnu kao dva Konrada Adenauera.
Citat:
Prva procjena pokazuje da je tromjesečni bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju 2012. realno 1,9% manji u odnosu na isto tromjesečje 2011.
Hrvatski BDP u trećem tromjesečju 2012. pao je 1,9 posto u odnosu na isto tromjesečje 2011., objavio je Državni zavod za statistiku.

– Prva procjena pokazuje da je tromjesečni bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju 2012. realno 1,9% manji u odnosu na isto tromjesečje 2011. Prva procjena o realnoj stopi promjene tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda može se razlikovati od podatka u priopćenju standardnog oblika i sadržaja "Procjena tromjesečnog obračuna bruto domaćeg proizvoda za treće tromjesečje 2012.“ koje će biti objavljeno 20. prosinca 2012., dodali su iz DZS-a.
U četvrtak je kreditna agencija Fitch promijenila mišljenje o radu Vlade pa prognozu kreditnog rejtinga snizila sa stabilne u negativnu. Promjena prognoze rejtinga rezultat je povećanja proračunskog deficita s ovogodišnjih 3,5 posto BDP-a na 3,8 posto BDP-a u proračunu predloženom za 2013. godinu.

– To što je naveo Fitch doista jesu karakteristike proračuna 2013. Slabost proračuna jest nagli rast rashoda. Međutim, budući da je od svih ministarstava došao zahtjev za dodatnih 3,5 milijardi kuna na rashodovnoj strani, a koje nismo ni mogli razmatrati, smatram da su rashodi najmanji što su ovoj situaciji mogli biti. Također, evidentno je da je naš osnovni problem poštovanje zakona o fiskalnoj odgovornosti jer ove godine nije ostvaren rast BDP-a. Ostaje nam borba za investicije jer će pozitivan pomak biti nemoguće napraviti bez investicija unatoč svim uštedama koje planiramo ostvariti – komentirao je jučer ministar Slavko Linić.

Pametnije im je i jeftinije da raspisu prijevremene izbore ili jednostavno naprave kolektivni harakiri.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 14:43 

zomby je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Sapienti sat.

...najaca je izjava matica kada kaze da su dobili izbore i tim obecanjem! Zaboravio je da su izbore dobili radi drugih razloga iz plana 21!

Ovo je politicka hajak a ne rjesenje i to je svima jasno, pitanje je "do kada ce se skretati pozornost s stvanih problema" [size=150][/size]

Niko ne spominje objavu djelatnika KOS-a,UDB-e,DB-a, boraca NOB-a,...i neznam cega vec cijih je korisnika proracuna kud i kamo vise, i niko se nikada bunio nije...ZAR SU JOS NA VLASTI?!

Iskreno nije mi ih žao. Kako siješ tako ćeš i žnjeti ovo će im dobro doći da jednom za svagda saznaju da im je mjesto u oporbi i kao interval između Zajedničarskih vlada.
Kao što je mir po Ludendorffu interval između ratova.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 14:52 

Zadro se raspištoljio :aleale .

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 15:08 

limpus je napisao/la:
Zadro se raspištoljio :aleale .

Danas sam ljut :zubati .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 15:10 

Vrlo je poucno pogledati statisticke podatke HZZMO http://www.mirovinsko.hr/default.asp?id=723 po radi kompletne slike, ako su novci u prvom planu kao sto tvrde!

Vrh

PostPostano: 01 pro 2012, 12:43 

Linicu, daj uvedi jos jedan porez da se poduzetnistvo probudi :ucelo

Vrh

PostPostano: 02 pro 2012, 13:47 

Dok Hrvatska tone u sve veću krizu, Zoki nam skija u Austriji
Dok nam BDP strelovito pada i država tone u sve dublju krizu, premijer Milanović je otišao na skijanje. Izabrao je manje poznato, ali luksuzno skijalište u Austriji

http://www.24sata.hr/politika/premijer-zoran-milanovic-na-otvaranju-ski-sezone-u-austriji-291873

brko90: Onaj za kojeg sam glasao je zaista moj predstavnik. Ide za mene na ljetovanje, zimovanje!
:zubati

Vrh

PostPostano: 06 pro 2012, 11:55 

Što jest jest. Linić je stvarno maštovit. :zubati

Citat:
Obaveza plaćanja ne bi više proizlazila iz posjedovanja prijemnika ili kompjutora u domaćinstvu, nego naprosto iz činjenice boravka u Hrvatskoj. Osoba s višim primanjima plaćala bi višu, a umirovljeni, recimo, ili nezaposleni nižu ili nikakvu pristojbu

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska ... sini-place

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2197 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 88  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Naša Kvačica i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: