HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 21 sij 2025, 05:25.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 329 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Stara Bosna - ne ćemo se složiti, nikada
PostPostano: 02 sij 2013, 12:20 

Metemma je napisao/la:
dudu je napisao/la:
Turci su Hrvatima sustavno zametali trag na području Bosne i Dalmacije, kao jezgrama dvaju srednjovjekovnih kraljevstava. nijedna crkva ili drugi sakralni spomenik nije preživio Turke na tom području, osim ako se uklopio u džamiju, u vrlo rijetkim primjerima, npr. u Bihaću. Srbima je ostao sve i jedan srednjovjekovni manastir, a nama ni kamen na kamenu.

Reći da Turci nisu razorili nijednu srpsku bogomolju je glupost.
Turci Hrvatima sustavno zametali trag?

ne znam točan broj očuvanih manastira, ali brojka debelo prelazi 20. reci mi jedan katolički sakralni objekt koji nije srušen? kako bi ti nazvao tu politiku prema Hrvatima?

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 12:29 

dudu je napisao/la:
Metemma je napisao/la:

ne znam točan broj očuvanih manastira, ali brojka debelo prelazi 20. reci mi jedan katolički sakralni objekt koji nije srušen? kako bi ti nazvao tu politiku prema Hrvatima?

Opet izjednačavate katolike s Hrvatima.

Pa ovi po srednjoj Bosni, adhnama i fazoni?

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 12:32 

Metemma je napisao/la:
dudu je napisao/la:
Turci su Hrvatima sustavno zametali trag na području Bosne i Dalmacije, kao jezgrama dvaju srednjovjekovnih kraljevstava. nijedna crkva ili drugi sakralni spomenik nije preživio Turke na tom području, osim ako se uklopio u džamiju, u vrlo rijetkim primjerima, npr. u Bihaću. Srbima je ostao sve i jedan srednjovjekovni manastir, a nama ni kamen na kamenu.

Bobovac je napisao/la:
( za razliku od Srba čiji je položaj bio neusporedivo bolji pod Turcima)

Ovo je mit koji može da bude tačan za prvo vrijeme turske okupacije, nikako za svo trajanje.

Tulkas je napisao/la:

Jebo ga ti. Stvarno je bezobrazno s tvoje strane govoriti o necemu napamet. Daj malo procitaj o povijesti Jajca pa se javi.

Nije napamet, čitam, i to je ono što sam pročitao o Ujlaki Miklošu... gdje griješim?

Povijest Jajca nije pocela turskom okupacijom Bosne..
Baj d vej ovdje se uopce ne dovodi u pitanje "hrvatstva" u Bosni zapadnije od linije (odokativno) Livno, Mrkonjic, Banjaluka, Kostajnica.. Kuzis? Govorimo o onim djelovima koji su istocnije

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 12:35 

Metemma je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Cuj. A s kime cemo ih izjednacavat?? Sa Srbima (znam da je to vasa mitomanske budalastina)? Vama je normala da su Vlasi Srbi dok su katolici Bosne sve, samo ne Hrvati. Opet licemjerje

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 12:37 

Ja govorim samo o tom Nikoli Iločkom kao argumentu hrvatstva Bosne, ne idem dalje. Pa kralj Matija je čitave svoje vladavine rovario protiv Bosne.

Ne vidim šta je nejasno u tome da neko samim time što je katolik nije obavezno ujedno i Hrvat.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 12:38 

Metemma je napisao/la:

Za razliku pravoslavaca koji su u u BiH podjeljeni u 16 nacija

Citat:

Što s njima, đe bilo-šta zepelo?

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 12:43 

Metemma je napisao/la:
Ja govorim samo o tom Nikoli Iločkom kao argumentu hrvatstva Bosne, ne idem dalje. Pa kralj Matija je čitave svoje vladavine rovario protiv Bosne.

Ne vidim šta je nejasno u tome da neko samim time što je katolik nije obavezno ujedno i Hrvat.

Govoris samo o Nikoli Ilockom.. OK. Malo se pravimo ludi, al nema veze.
Jel dovoljan dokaz da su katolici predturski stanovnici Jajca, jel dokaz osnivac Jajca Hrvoje Vukcic Hrvatinic, jesu dokazi da su Jajce od Turaka oslobadjali i Zrinski i Frankopani.. Znam da vama Srbima to nisu dokazi, al koga zaboli chuna.
Neka je bez dokaza ,sem guslarskog ,vama sve validno glede vase istorije

Vrh

Naslov: Re: Stara Bosna- ne ćemo se složiti, nikada
PostPostano: 02 sij 2013, 12:43 

Metemma je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Pazi, nakon pada Bosne kralj Matijaš oslobađa sjevernu Bosnu, osniva obrambene banovine u Srebreniku i Jajcu, imenuje se Nikola Iločki za kralja Bosne, a ulogu bosanskih banova preuzimaju hrvatski, iako ne dolazi do formalnog sjedinjenja 2 banovine.

Mislim, bzze vam je ova zajebancija, mađarski kralj je zauzeo dijelove Bosne posle propasti bosanske države i branio taj dio od Turaka, te postavio svog velikaša, Ujlaki Mikloša :D da vlada tim dijelom. I sad je to kao neki dokaz hrvatstva Bosne???

Ne, dokaz hrvatstva Bosne je da su svi hrvatski banovi poslije Nikole Iločkog ujedno i banovi jajačke banovine, odnosno onog što je ostalo od Bosne.
Iako je riječ o nesumnjivo hrvatskom dijelu srednjovjekovnog kraljestva, Donjim Krajevima.

Mislim, oko čega se mi sporimo?
Sve na zapadu s povrbasjem su kraljevine Hrvatska i Slavonija.
Oko Tuzle imaš Soli, a na sjeveru oko Bosne Usoru. To su pogranični krajevi.
Hercegovina nije Bosna, a donje Podrinje je manje-više Srbija.
Dakle dio od Travnika do Sarajeva.
Po čemu taj komad Bosne, osim sarajevske okolice, ima ikakve veze sa Srbima?

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 12:51 

DzoniBG je napisao/la:

Nisam istakao mosti kao glavne, vec spomenike, manastire, zaduzbine... ono oko cega se okupljao narod...

Nemanjici su tu najvise uradili, na to se naslonio i Kosovski boj, pa kosovski ep, i to je bila glavna tema u ovim krajevima sve vreme dok smo bili pod Turcima, to je i crkva sirila medju narodom, Svetosavlje, i epika vezana za taj period je snazno ostala u svim krajevima dokle je dobacila srpska kruna i drzava...

U toj meri medju ljudima u Bosni i Hrvatskoj toga nije bilo... i zbog ustrojstva katolicke crkve, i zbog toga sto ti vladari nisu ostavili nesto sto je stolecima bio bastion... cak i neki srpski velikani koji su za zivota uradili znacajne stvari su zaboravljeni ako nisu ostali u crkvi i pesmama...

Zato je vazna SPC, ona je ocuvala to...i ma kako brate Joakime pljuvao crkvu, moras i ovo uzeti u obzir...da nije bilo nase crkve, mi bi bili danas muslimani...

Dijelom točno, no prenaglašava se uloga folklorne predaje u
oblikovanju nacionalne svijesti. Kod drugih je naroda to imao
neki drugi činitelj- vlastela, narodna religija, neka važnija povijesna iskustva itd.

N.pr. Englezi nemaju praktički nikakvih narodnih pjesama
o povijesti. Legende o Robinu Hoodu i sl., te kralju Alfredu velikom i
kolačićima- to su priče koje su zabilježili engleski kroničari u oko 1300-1400, pa su ih
kasnije obrađivali pisci i sl. Na formiranju engleske nacionalne svijesti, osim
povijesnih zbivanja kao što bijaše 100-godišnji rat s Francuskom, više su utjecale Shakespeareove
povijesne drame-popularan oblik razonode-u kojima je obradio skoro sve kraljeve.

Kod Talijana koji nisu imali nacinalnu državu do 19. st.- Venecija i Genova su bili gradovi-države-
nema isto nikakve narodne poezije koja bi se bavila poviješću ili politikom.
Ona koja postoji, bavi se više općeljudskim temama- ljubav, slabost, starost,
hrabrost,...ali bez konkretno jasno izdiferenciranih likova.

Tako je i u drugih naroda, pa i onih koji su ostavili
nacionalne epove (Niebelunzi kod Nijemaca, Beowulf kod Engleza,
Cid kod Španjolaca, razne sage kod Norvežana i Islanđana,
Slovo ovojni Igorevoj kod istočnih Slavena, Kalevala kod Finaca ,..).
To je sve odkriveno uglavnom kasnije, dok kod naroda
povijesni identitet i svijest nisu izražavani kroz narodno stvaralaštvo- narodnu pjesmu i sl.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 12:53 

Bobovac je napisao/la:
Metemma je napisao/la:

Za razliku pravoslavaca koji su u u BiH podjeljeni u 16 nacija

Dječija logika.

Citat:
Citat:

Što s njima, đe bilo-šta zepelo?

Prati fabulu radnje.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 12:55 

Metemma je napisao/la:
dudu je napisao/la:

nego s kim da izjednačavam katolike, sa Slovencima? sudbina katolika i Hrvata je jedno te isto, kad su i to dvoje jedno te isto od Turaka naovamo, ako ne i prije Turaka.

nabroj mi konkretno crkve ili samostane koji su opstali za vrijeme Turaka.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 12:59 

bezimeni12 je napisao/la:
Zanimljive opservacije, dijelovima nekompletne, dijelovima pogresne.
Ukoliko se prihvati gorenavedena cinjenica da je pitanje etnickog porijekla stanovnistva nerijeseno i nerijesivo,(sto bi moglo biti diskutabilno) ostavlja nam u zadatak da pomocu drugacijih metoda pokusavamo rijesiti tu enigmu.
Normalno, kao znacajna sastavnica BIH je i tadasnja cestospominjana CB, te bi nam detaljniji uvid u ocuvane dokumente CB mogao baciti tracak svjetla na predosmansku istoriju BIH.
No, gdje naci te sacuvane dokumente?Zanimljivo, veliki broj tih dokumenata sacuvan je u manastirima SPC koji su nastavljali vjersku sluzbu koristeci ih a dokumenti pokazuju da se u CB liturgija sluzila po jedinstvenom kalendaru SPC.
Poprilicno cudno s obzirom da je gore navedeno:
Citat:
a u toj su vizuri bosanska država i njezina ikonografija
i kultura nješto strano ili nezanimljivo, te ne postoje u kolektivnoj svijesti-
kod Srba, jedan je od pokazatelja, osim ljetopisa koje su pisali crkveni ljudi, i
narodna poezija: nečeg o staroj Bosni tu nema.

Da privremeno skratimo, liturgijski dokumenti (evandjelja,jevandjelja) pisani cirilicom(ko hoce "bosancicom" :zubati ),na narodnom jeziku,za bogosluzenje ne na latinskom nego na narodnom jeziku,sacuvani u manastirima SPC gdje su neizmjenjeni koristeni u liturgijama SPC.
S druge strane imamo u to doba latinski jezik i sluzbu na latinskom u katolickoj crkvi, kao i neupotrebljivost evandjelja CB u tadasnjoj katolickoj crkvi.
Postavlja se pitanje, kome je naslijedje srednjovjekovne Bosne strano i nezanimljivo. Onima koji nastavljaju koristiti to naslijedje ili onima drugima?

Krstjanski spisi nisu upotrebljavani u SPC-dapače. Neki manji dijelovi
koji jesu, prepravljani su da bi se mogli koristiti u bogoslužju jer nisu
odgovarali po sadržaju, a kamoli po jeziku (zetsko-humski pravopis, ikavizam
u tekstu). Na Radosavljavom evanđelju je i neki pravoslavni monah
dopisao da je djelo prokletog heretika.

Jedino su oni krstjanski tekstovi koji su ostali u katoličkim krajevima
(Hvalov zbornik, Mletačka apokalipsa, ..) i najbolje sačuvani i održani bez prekrajanja
za potrebe pravoslavne liturgije, dok je dobar dio ili fragmentarana, ili
ako i jest bio u porabi, preinačen da bi mogao služiti svrsi.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 13:06 

Tulkas je napisao/la:
Metemma je napisao/la:

Jel dovoljan dokaz da su katolici predturski stanovnici Jajca, jel dokaz osnivac Jajca Hrvoje Vukcic Hrvatinic, jesu dokazi da su Jajce od Turaka oslobadjali i Zrinski i Frankopani.. Znam da vama Srbima to nisu dokazi, al koga zaboli chuna.

Fino ti kažem da ne govorim o Jajcu, već o nečem drugom.

Ovo oslobađanje nije nikakav argument - oslobađao je Bosnu i Eugen Savojski, pa to ne znači da smo Nijemci, ili šta je već on bio.

Ceha je napisao/la:
Ne, dokaz hrvatstva Bosne je da su svi hrvatski banovi poslije Nikole Iločkog ujedno i banovi jajačke banovine, odnosno onog što je ostalo od Bosne.

Ajmo redom: ugarski kralj, inače uglavnom neprijatelj Bosne, posle propasti Bosne, osvoji dio zemlje, stavi je pod upravu jednog od svojih velikaša, koji tu upravu stavi u svoju titulu... te je to dokaz da je to hrvatska zemlja???

Po toj logici, zbog titule carice Indije, Hindusi su Englezi.

Iako je riječ o nesumnjivo hrvatskom dijelu srednjovjekovnog kraljestva, Donjim Krajevima.

Citat:
Sve na zapadu, do povrbasja su kraljevine Hrvatska i Slavonija.

Oko Save su zemlje kralja Dragutina.

Sporimo se oko raznih povijesnih činjenica.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 13:09 

joe enter je napisao/la:

Hroboje kao i uvek Jovici ne može parirati jer Hroboje vrda i daje loša poređenja koja nemaju veze sa situacijom u BiH i narodom u njoj , o čemu je uostalom i tema koju je sam Hroboje postavio.

1.Bosna nije bila uopšte nacionalna država nijednog naroda jer kao što svi znamo pa i ti Hroboje da srednjovekovlje takvo šta ne poznaje , ali opet si pomenuo pojam "protobošnjanska" o čemu ne treba trošiti reči jer Bošnjanin i to još onaj dobri nema veze sa nacijom ni narodom.

Narodna svesnost uvek počinje kad dolazi do propasti države tj.kad biva osvojena od osvajača i to stranca i narod biva porobljen , jer i srednjovekovni kmet koji nema veze sa mozgom po pitanju mrve nacionalne svesnosti se u jednom trenutku zapita zašto da služim i plaćam nekome ko mi je stran kad sam dosad bar plaćao i robovao ovome koga sam bar poznavao i bio sličan njemu po jeziku,veri,ponašanju,...

Porediš narod u Bosni sa Talijanima i Francuzima?! , OK je to , samo promašio si ceo fudbal što bi rekli srpski sportski komentatori , jer Talijan i Francuz nisu imali ovakvu situaciju ni približno zato nije bilo potrebe da se jedan seljak iz Milana veže nekog npr.grofa Sforcu kao simbola tugovanja zbog propasti države i ugnjatavanja naroda kojem pripada , jer bio tajj grof Švabo,Francuz,Napolitanac,.. apsolutno je svejedno jer on ne oseća nikakvo fundamentalnu promenu koja može rezultovati nestankom uvrežene osnovne narodne misli koju ljudi imaju otkad su se pojavili prvi različiti jezivi i kulture od kamenog doba.

Ovde su upravo Marko,Miloš,Relja Bošnjanin,Banović Strahinja,...igrali osnovnu ulogu kao zadnje što je išta ostalo od domaćega jer sve ostalo je NESTALO.
Čak srpski veliki vladari iz doba pre "turske agresije" su dosta ređi u obradi jer su ipak živeli kad turska opasnost i navala nije imala važan uticaj na zemlju i narod kao kasnije , zato i ne čudi da ama baš ništa nema o bosanskim vladarima , pa čak i onim koji su se sukobili sa Turcima , na primer nema pesama o zadnjem bosanskom kralju i njegovoj pogibiji niti o Katarini li kraljici Mari.
Ali zato ima o Đurđu Smederevcu ,Destopu Vuku, o Zmaju Ognjenom Vuku , Jakšićima,.....

Ni kod Srba nema nikakvog srbovanja u narodnoj epici , tj.ima ga ali u vrlo malim količinama u predkosovskom ciklusu , ali sve u svemu kad sagledaš kompletnu narodnu epiku u 90% se svodi na protivtursku naraciju kao što i sam pominješ.

Za kraj mogu reći da tvoj zakjlučak da da za hrvatski preporod nije bitan narod nego inteligencija dovoljno govori koliko imaš pomeren pristup koji ne samo da je netačan nego i nemoguć jer da jetako onda ne bi bilo ni preoroda s'obzirom da inteligencija postoje sve u 16 a narod treba da sluša šta ona govori kao npr.sada ti.
Svugde u svetu kad je dolazilo do nacionalnih preporoda ono malo inteligencije se vodilo narodom kao osnovom jer narod treba biti preporođen a ne kokoške i koze , zato inteligencija osluškuje svoj narod i njegovu tradiciju jer da bi došlo do nacionalnog preporoda inteligencija ne sme izmišljati stvari već usmeravati i voditi je ka savremenim stremljenjima.

Uglavnom 90% narodne epike kod katoličkog naroda BiH i dobrog dela Dalmacije obeležen sa kako ti kažeš "uvezenim strancima" i to još ovih još stranijih srpskih , i upravo na osnovu nje su sačuvali i svoje slovinstvo pa i na kraju hrvatstvo.

Nije potrebno dalje komentirati, samo ukazati na dvije stvari:

1. narodna svijest naravno postoji i bez ikakvih lomova u državi ili osvajanja.
Ona se očituje kroz folklor, predaje, praznovjerja, vjersku kulturu, način
gradnje, prehranu,.. itd.
Također, i kroz kontakte sa strancima kojih uvijek ima jer nitko nije hermetički izoliran,
a sam dodir s drugim narodnim elementom djeluje kao katalizator narodne ili plemenske
svijesti. Npr. Engleza s flamanskim trgovcima u 14. st.

2. sve ostalo je gledano kroz prizmu srpskoga iskustva formiranja
njihove nacije, u kojoj je su folklorne predaje o raznim
nacionalnim i drugonacionalnim likovima imale ključnu ulogu.
Kod većine drugih naroda, bilo susjednih, bilo udaljenijih- jednostavno nisu.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 13:12 

dudu je napisao/la:
Metemma je napisao/la:

nego s kim da izjednačavam katolike, sa Slovencima? sudbina katolika i Hrvata je jedno te isto, kad su i to dvoje jedno te isto od Turaka naovamo, ako ne i prije Turaka.

Slična je sudbina bila i Cigana i Jevreja, pa hoćemo li tvrditi da je to jedan te isti narod? Naravno da se srednjovjekovna Bosna okretala zapadu i katoličanstvu kad je istok propao, kome da se obrati za pomoć drugo, vaseljenskom patrijarhu? Ali ovo miješanje vjere i nacije je smiješno.

Pa ovi manastiri po srednjoj Bosni, fojnički, koliko ih ima već?

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 13:15 

Metemma je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

Fino ti kažem da ne govorim o Jajcu, već o nečem drugom.

Ovo oslobađanje nije nikakav argument - oslobađao je Bosnu i Eugen Savojski, pa to ne znači da smo Nijemci, ili šta je već on bio.

Ceha je napisao/la:

Ajmo redom: ugarski kralj, inače uglavnom neprijatelj Bosne, posle propasti Bosne, osvoji dio zemlje, stavi je pod upravu jednog od svojih velikaša, koji tu upravu stavi u svoju titulu... te je to dokaz da je to hrvatska zemlja???

Po toj logici, zbog titule carice Indije, Hindusi su Englezi.

Citat:
Sve na zapadu, do povrbasja su kraljevine Hrvatska i Slavonija.

Sporimo se oko raznih povijesnih činjenica.

Jesu, oko Save u danasnjem Srijemu

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 13:16 

Metemma je napisao/la:

Nije Ugarski kralj već Hrvatsko-Ugarski kralj, toliko valjda znaš?

Citat:

Eto sam kažeš...

Citat:

A Drina zemlja kralja Tomislava i Poglavnika Pavelića... možemo tako do zore jbg...

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 13:17 

Metemma je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Slična je sudbina bila i Cigana i Jevreja, pa hoćemo li tvrditi da je to jedan te isti narod? Naravno da se srednjovjekovna Bosna okretala zapadu i katoličanstvu kad je istok propao, kome da se obrati za pomoć drugo, vaseljenskom patrijarhu? Ali ovo miješanje vjere i nacije je smiješno.

Koji manastir u Fojnici? Valjda samostan. Lupetas Met, poredjenja su ti za racku
Da li su Vlasi Srbi?? Eto, to mi odgovori, kakvo je uvjerenje medju Srbima o tom pitanju

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 13:18 

DzoniBG je napisao/la:
btw, da se vratimo na naslov, i uvodni post...

Hrobi napisa nesto sto mi se u trenutku ucinilo kao tipfeler, da je opalio space u brzini..."ne cemo"...

Kako vam to izgleda, jel to pravilno, novohrvatski?!

Vidjao sam tu i tamo ne cu, odvojeno, cini mi se da sam i procitao da je tako pravilno...stvar vasih jezikoslovaca, ali mi zobg navike takve konstrukcije izgledaju totalno felericno...

Po jednom pravopisu to je pravilno, ali je istodobno i neću pravilno...
Od forumaša oblik s odvajanjem koriste samo Zadar i Hrobi...

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 13:18 

Metemma je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Fojnički samostan i crkva su srušeni u 16. stoljeću, pa onda ponovno podignuti, pa zapaljeni u 17. stoljeću, pa obnovljeni. u svakom slučaju današnji oblik nema veze s predturskim razdobljem, niti ima ijednog objekta koji je preživio u originalu, osim ako je uklopljen u džamiju.

ako su po tebi Cigani i Židovi podjednako udaljeni jedni od drugih kao Hrvati i katolici iz Bosne, onda bujrum. :D iako, probaj mi objasniti kad su to Hrvati i katolici bili odvojeni u Bosni jedni od drugih.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 13:19 

slika

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 13:24 

Metemma je napisao/la:

Ma daj šta lupaš napamet. Najstarja očuvana katolička crkva je ona u Varešu sa početka XIX stoljeća, sve prije toga su Turci bili zbrisali. A samostani su izgrađeni nakon dolaska Austrije. Za turskog zemana popaljeni su bili svi do jednoga, neki prije, neki kasnije ali svi. Istina povremeno bi se kratkotrajno poneki obnovio u nekom jadnom obliku ali bi ga brzo vatra progutala. Većinu vremena katolicu u BiH uopće nisu imali bogomolje već su mise služene na otvorenom, a fratri putovali prerušeni.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 13:28 

Bobovac je napisao/la:

I šta to mijenja? Mada vam je to loženje na "hrvatsko-ugarskog" kralja opet malo smiješno.

Citat:
Citat:

Eto sam kažeš...

Prati citiranje bolje.

Citat:
Citat:

A Drina zemlja kralja Tomislava i Poglavnika Pavelića... možemo tako do zore jbg...

? To su zemlje kojima je vladao kralj Dragutin, ne vidim šta je tu sporno.

slika

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 13:30 

jedini nekad katolički sakralni objekt koji je preživio turski zulum. fethija džamija u Bihaću.

slika

s druge strane, na samom Kosovu je preko 20 srednjovjekovnih netaknutih manastira. više su stradali 2004. od Albanaca, nego za sva stoljeća pod Turcima.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2013, 13:31 

Metemma je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

I šta to mijenja? Mada vam je to loženje na "hrvatsko-ugarskog" kralja opet malo smiješno.

objasni mi taj mali smijeh.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 329 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: