HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 16 sij 2025, 11:55.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 33853 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157 ... 1355  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Događanja u Srbiji!
PostPostano: 06 sij 2013, 20:43 

Pa napravite si svoju latinicu, s crticama i kvačicama na ovim slovima, ova je ionako nasa...

Vrh

Naslov: Re: Re:
PostPostano: 06 sij 2013, 20:47 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Kad sam ja rekao da to meni nije bitno i da nema veze. Ja sam rekao da velika većina Srba voli ćirilicu, ali ih u principu boli kita za latinizaciju, na žalost. Ja nisam jedan od njih.

Sa druge strane, ćirilica nikad neće izumreti. A i stvarno ne vidim kako će nam uporedno korišćenje latinice zatrti identitet. Možda ti vidiš nešto što ja ne vidim.

Uporedno...
Podsjeti me na ono kad je kupac u Turiji htio da kupi kobasice, i oni mu kaže da je od zečijeg mesa.
A jel baš samo od zečijeg, pita on.
Pa nije, vele oni, miješamo ga, sa konjskim.
Pa dobro, u kojoj razmjeri.
Pa pola pola.
Baš pola pola?
Da, jedan zec - jedan konj.

Uporedno...

Citat:
Naravno da je to o razlikama između Srba u Srbiji i RS glupost, ja samo kažem da me moji rođaci iz RS uveravaju da nije, a i ti mi se ponekad činiš kao da deliš njihovo mišljenje, zato sam to i pomenuo. Drago mi je što ne deliš.

Ne mogu da vjerujem da si sumnjao.

Citat:
Što se tiče Nataše Kandić i majki Srebrenice, to je sve tačno, ali to je već petnaesta tema, mada verujem da ćeš mi reći da je to sve deo velikog plana koji uključuje i latinizaciju Srbije, a jednog dana i unijaćenje, što da ne... :rolleyes

Ma neeee... to se slučajno dešava... i USAID slučajno daje pare takvima...

Citat:
Daj olabavi malo sa paranojom i konsternacijom. Nemoj da se ljutiš, ali mislim da stvarno malo preteruješ u svemu tome.

Paranojom? Ajde ajde, možeš ti i bolje, pametan si dečko.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 20:49 

volvoks je napisao/la:
Како је боље прилагођено српскоме језику када је истовјетно гајици, захваљујући Вуку Караџићу који је преузео -ј из латинице, а пар знакова избацио

Lj - Љ
Nj - Њ
DŽ - Џ

Jedan glas - dva znaka
Један глас - један знак

Савршеније решење и боље прилагођено.

Nije baš tako jednostavno kako misliš.

I Vukovo slovo "љ" je nastalo spajanjem slova "л" i jata tj.mekog znaka.

Na tome su radili može se reći svi zajedno počevši od Vuka,Đure Daničića,preko Gaja,...

Prihvaćeno je Daničićevo slovo "đ" umesto dotadašnjeg "gj" i ponekad "dj" , ali nisu prihvaćeni njegova slova "ģ, ļ i ń" koji su zamene za "lj,dž i nj" , niko ne zna zbog čega zapravo.

Na primer danas bi mnogo šta olakašalo i Srbima i Hrvatima da je prihvaćeno od strane hrvatskih pa i srpskih jezikoslovaca Gajevo "rogato E (Ě) , i danas bi to bila zamena za i ijekavce,ikavce i ekavce , niko problema ne bi imao.
Međutim to rogato Ě je nekima previše izgledalo ekavski i stavr je propala.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 20:49 

volvoks je napisao/la:
Pa napravite si svoju latinicu, s crticama i kvačicama na ovim slovima, ova je ionako nasa...

A slova ima koliko i kod Vuka... slučajno? :D

Vrh

Naslov: Re: Re:
PostPostano: 06 sij 2013, 21:13 

Metemma je napisao/la:

Uporedno...
Podsjeti me na ono kad je kupac u Turiji htio da kupi kobasice, i oni mu kaže da je od zečijeg mesa.
A jel baš samo od zečijeg, pita on.
Pa nije, vele oni, miješamo ga, sa konjskim.
Pa dobro, u kojoj razmjeri.
Pa pola pola.
Baš pola pola?
Da, jedan zec - jedan konj.

Uporedno...

Naravno, situacija je danas takva, ali to je posledica komunističke vlasti od 1945. (preciznije kralja Aleksandra, ali ajde da ne otvaram opet tu temu... :zubati ), a ne neke današnje zavere. Mi smo latinicu davno prihvatili i koristimo je više od ćirilice, i to je tako i kraj priče. Ni ja to ne volim, ali šta da radiš...

Citat:
Ne mogu da vjerujem da si sumnjao.

Pa i nisam, iskreno. To je bila poluprovokacija, nemoj da se ljutiš. :D

Citat:
Ma neeee... to se slučajno dešava... i USAID slučajno daje pare takvima...

Sve ok, ali to nema veze sa latinicom. U Srbiji, Crna Gora je već skroz druga stvar.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 21:17 

Metemma je napisao/la:
volvoks je napisao/la:

A slova ima koliko i kod Vuka... slučajno? :D

Pa broj glasova u jeziku je jednak, a i gajica je nastala prije Vukove ćirilice...

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 21:20 

joe enter je napisao/la:
Lj - Љ
Nj - Њ
DŽ - Џ

Jedan glas - dva znaka
Један глас - један знак

Савршеније решење и боље прилагођено.

Na tome su radili može se reći svi zajedno počevši od Vuka,Đure Daničića,preko Gaja,...

Prihvaćeno je Daničićevo slovo "đ" umesto dotadašnjeg "gj" i ponekad "dj" , ali nisu prihvaćeni njegova slova "ģ, ļ i ń" koji su zamene za "lj,dž i nj" , niko ne zna zbog čega zapravo.

Na primer danas bi mnogo šta olakašalo i Srbima i Hrvatima da je prihvaćeno od strane hrvatskih pa i srpskih jezikoslovaca Gajevo "rogato E (Ě) , i danas bi to bila zamena za i ijekavce,ikavce i ekavce , niko problema ne bi imao.

Ja sam negde pročitao da su ti znakovi nekom od hrvatskih jezikoslovaca, Gaju valjda, ne mogu sad da se setim, izgledali ružno i da zato nisu prihvaćeni. Ne znam da li je istina.

Ovo za jat ti je zanimljiva ideja... Ne za današnje vreme, naravno.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 21:32 

joe enter je napisao/la:

Ja sam negde pročitao da su ti znakovi nekom od hrvatskih jezikoslovaca, Gaju valjda, ne mogu sad da se setim, izgledali ružno i da zato nisu prihvaćeni. Ne znam da li je istina.

Ovo za jat ti je zanimljiva ideja... Ne za današnje vreme, naravno.

Da , tačno izgledalo je "ružno" i baš zbog toga nije prihvaćeno , a ne samo za rogato E već i za ostalo , pa i dan danas imaš dvojnost sa "đ" i "dj".
Eto samo da se zna da i tada nisu iskljčuvio stručni razlozi bili za prihvatanje ili odbacivanje za tako jednu suštinski tehničku stvar kao što je zapisivane glasova.

Rogato E bi se bez problema moglo uvesti i vrlo brzo uvrežiti samo da ima volje tj.da se dozvoli nekome da piše tako u medijima , pa ako se primi dobro i jes , a ako ne ko ga jebe.

A dobro bi bilo da ijekavac,ikavac i ekavac pišu isto a čitaju kako ih volja u zavisnošću naravno šta autor nekog teksta preferira da punudi čitaocu u smislu izgovora refleksa jata.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 21:49 

Rogato E je imalo smisla dok smo bili u bratskojedinstvenoj ljubavi sa našom braćom latinske jeresi. Danas, mislim da bi bilo suvišno. Srbi ijekavci su pismeni i znaju kad da pišu -ije -je, a i u slučaju da su nekad u nedoumici, mogu jednostavno da napišu E, kao što je, je li, i najispravnije. :zubati

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 21:55 

bEzbeli, stara srpska najispravnija reč, da je tako...

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 21:56 

Rogato E je imalo smisla dok smo bili u bratskojedinstvenoj ljubavi sa našom braćom latinske jeresi. Danas, mislim da bi bilo suvišno. Srbi ijekavci su pismeni i znaju kad da pišu -ije -je, a i u slučaju da su nekad u nedoumici, mogu jednostavno da napišu E, kao što je, je li, i najispravnije. :zubati

Pa ne navodim ja to zbog braće koji su zaglavili u latinskoj jeresi ili sačuvaj me bože u onoj veri štetnorečivog sina Agare , već zbog nas. :punk

Znam da znaju kad se piše ije i je , međutim bar po meni rogato E reševa problem čim konzument uzme čitati tekst i čita onako kako je naučen i nema potrebe više da razlikuje i zna bilo šta oko toga jer rogato E je i jedno i drugo , kapiš?!

Dobro , to je samo moje mišljenje a i složio bih se ipak sa tobom da bi to moglo i izazvati probleme.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 22:01 

Sve u svemu... čini mi se da su gospoda akademici i profesori malo zapustili svoj posao. Na jeziku se mora raditi i malo hrvatske jezičke paranoje nam ne bi loše došlo u ovom trenutku. :zubati

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 22:02 

@joe

Pa, po meni, ako je tekst u originalu napisan na ijekavici, onda bi to trebalo jasno da se vidi, a ne da ga čitaš na ekavici, ili obrnuto. Bar ja to tako vidim.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 22:04 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Sve u svemu... čini mi se da su gospoda akademici i profesori malo zapustili svoj posao. Na jeziku se mora raditi i malo hrvatske jezičke paranoje nam ne bi loše došlo u ovom trenutku. :zubati

Mogli bi, za početak, fudbal da nazovemo "loptanje". :zubati

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 22:07 

Ne prizivaj tu pošast zvana "hrvatska jezička paranoja" , jer to je Hrvate koštalo humora,dobrih filmova i glume uopšte jer su im ti akutni bolesnici i paranoici disali za vratom otkad se prva filmska traka pojavila , pa su svi govorili tekst kao da su metlu progutali. :zubati

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 22:09 

@joe

Pa, po meni, ako je tekst u originalu napisan na ijekavici, onda bi to trebalo jasno da se vidi, a ne da ga čitaš na ekavici, ili obrnuto. Bar ja to tako vidim.

Uvreženost današnjeg pisanja je zaista velika tako da si verovatno u pravo da bi se loše primilo.
Ali kako rekoh rogato E označava i jedno i drugo jer u suprotnom ne bi bilo rogato.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 22:14 

joe enter je napisao/la:

Ne prizivaj tu pošast zvana "hrvatska jezička paranoja" , jer to je Hrvate koštalo humora,dobrih filmova i glume uopšte jer su im ti akutni bolesnici i paranoici disali za vratom otkad se prva filmska traka pojavila , pa su svi govorili tekst kao da su metlu progutali. :zubati

A dobro, jesu oni išli povremeno do besmisla... :zubati ali zaista kod nas malo vlada haos.

Neka više odhebu ove ostale jezike i "jezike" i neka malo homogenizuju čitavu stvar. Sve je to nekako zaglavljeno u bivšoj nam državi.

Čak ne bih imao ništa protiv uvođenja latinice sa Daničićevim dodatnim znacima jer bi to rešilo deo postojećih problema.

Ili sa druge strane, uvesti ćirilicu kao jedino pismo i pisati npr na saobraćajnim znacima nešto u stilu:

Београд - Излаз
Belgrade - Exit

Umesto npr.

Београд - Излаз
Beograd - Izlaz

Za koga ova druga varijanta stoji? Ko je građanin države ili Srbin, poznaje ćirilicu, ko nije, govori drugim jezikom i najverovatnije je upoznat sa engleskim kao najraširenijim. :zubati

Isto važi za deklaracije proizvoda, reklame, prevode filmova itd. Osim u slučaju natpisa za nacionalne manjine gde treba stajati i ćirilica i latinica (logično ako je n.m. koristi).

Evo Hrvati vraćaju BH proizvode sa granice jer "ne razumeju" sastav. Treba se postaviti isto. Neka se objave i srpsko-hrvatski, srpsko-bosanski, srpsko-crnogorski, srpsko-makedonski itd rečnici što se mene tiče. Domaćica, kućanica, ovo-ono. :zubati

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 22:19 

@jagnjeća

Da, baš tako. Kao da živimo u SFRJ.

Čak negde još uvek stoje putokazi na kojima piše Titovo Užice =)) :rolleyes

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 22:23 

joe enter je napisao/la:

A dobro, jesu oni išli povremeno do besmisla... :zubati ali zaista kod nas malo vlada haos.

Neka više odhebu ove ostale jezike i "jezike" i neka malo homogenizuju čitavu stvar. Sve je to nekako zaglavljeno u bivšoj nam državi.

Čak ne bih imao ništa protiv uvođenja latinice sa Daničićevim dodatnim znacima jer bi to rešilo deo postojećih problema.

Ili sa druge strane, uvesti ćirilicu kao jedino pismo i pisati npr na saobraćajnim znacima nešto u stilu:

Београд - Излаз
Belgrade - Exit

Umesto npr.

Београд - Излаз
Beograd - Izlaz

Za koga ova druga varijanta stoji? Ko je građanin države ili Srbin, poznaje ćirilicu, ko nije, govori drugim jezikom i najverovatnije je upoznat sa engleskim kao najraširenijim. :zubati

Isto važi za deklaracije proizvoda, reklame, prevode filmova itd. Osim u slučaju natpisa za nacionalne manjine gde treba stajati i ćirilica i latinica (logično ako je n.m. koristi).

Evo Hrvati vraćaju BH proizvode sa granice jer "ne razumeju" sastav. Treba se postaviti isto. Neka se objave i srpsko-hrvatski, srpsko-bosanski, srpsko-crnogorski, srpsko-makedonski itd rečnici što se mene tiče. Domaćica, kućanica, ovo-ono. :zubati

Pa to je za Bunjevce i vojvođamske Hrvate predviđeno , što znači da smo ultra demokratska država i da se vodimo čak i pozitivnom diskriminacijom tako što zbog 20000 braće-jeretika imamo table u BG da se ne bi zbunjivali i kojim slučajem skrenuli gde ne treba. :zubati

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 22:30 

Ja bi reko' da je to za ove zalutale NVO-jugiće, da se ne šokiraju fašizmom kad budu morali pročitati nešto na ćirilici. Pu, pu, pu! Daleko bilo.

Ali stvar nije za zezanje. Definitivno je potrebno "odbraniti" jezik od raznih nasrtaja. Da ne govorimo o tome kako su mlađe generacije nepismene (što i ne čudi kad ozbiljnu knjigu nisu pročitali).

Dakle, nek' se odluče. A ne da idemo iskvareni srpski, engleski i kombinacija dva pisma u tri varijante. Smešno, štetno, skupo.

slika

slika

slika

slika

Al' se Đilas namestio za slikanje. :zubati

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 22:45 

Ja bi reko' da je to za ove zalutale NVO-jugiće, da se ne šokiraju fašizmom kad budu morali pročitati nešto na ćirilici. Pu, pu, pu! Daleko bilo.

Ali stvar nije za zezanje. Definitivno je potrebno "odbraniti" jezik od raznih nasrtaja. Da ne govorimo o tome kako su mlađe generacije nepismene (što i ne čudi kad ozbiljnu knjigu nisu pročitali).

Dakle, nek' se odluče. A ne da idemo iskvareni srpski, engleski i kombinacija dva pisma u tri varijante. Smešno, štetno, skupo.

slika

slika

slika

Al' se Đilas namestio za slikanje. :zubati

Odustajanje od latinice bi se moglo i protumačiti i kao odustajanje od europskog puta i bacanje u ruski despotski zagrljaj :D
Mislim da se oni toga najviše boje...

Dobre slike :palacgore1
Jel ima u NS onih svijetlećih božićnih ukrasa?,

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 22:48 

Latinično pismo bih potpuno izbacio iz upotrebe u srpskom jeziku jer ono danas nema ama baš nikakvu svrhu.
Učiti je isključivo kroz učenje engleskog, njemačkog i sl. a srpskom vratiti 1000-godišnju tradiciju ćiriličnog pisanja.
Ako je nekad latinica imala svrhu u približavanju narodima jugosfere koji je koriste, danas je apsolutno nema i ne vidim ni jednog razloga zašto bismo je i dalje forsirali a usput totalno zapostavljali nešto što nismo zapostavili 1000 godina, sve dok nisu došli crveni mundovi sa crvenim žabama na partijskim knjižicama.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 22:54 

DzoniBG je napisao/la:
Jaganjac, ne znam kakav si ti vernik, nisi se "odrazio" po tom pitanju, jel postujes, ili ispostujes, dal srbujes ili antisrbujes u ove dane...jako je vazno, jel si ti lakmus papir srbskog vojvodstva, pazi sta ces reci :zubati

Pa ne mogu reći da sam neki veliki vernik u formalnom smislu, ali eto ispoštujem nešto i bude mi drago zbog toga.

DzoniBG je napisao/la:

Posni prebranac, riba, rezanci sa posnim "nadjevom"...jutros u pekari uzeo djevrek i stapice sa premazom luka...i zalio limunadom...

Ja sam danas udario po ribi malo. Mada i prebranac ne bi loše legao. Biće i krompirići kasnije.

U nekim delovima Srbije je posna ishrana potpuno na drugom nivou. Nema šta nema. Ovde na severu nešto slabije čini mi se.

Ček malo, možda je osobna stvar, ali ti kao postiš i ne jedeš meso, a ustvari se hraniš još finijim i skupljim mesom - ribom. I kažeš da ti je "drago što postiš"? :confused1 Nikad nisam razumio one koji tvrde da poste, a dave se u preskupom bakaloru i sličnim delicijama, pa radije neću postiti nego glumatati. Riba je za one koji petkom ne jedu ostalo meso, imače je zdrava i super, ali nije posna hrana.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 22:59 

Divlja svinja5 je napisao/la:
Ček malo, možda je osobna stvar, ali ti kao postiš i ne jedeš meso, a ustvari se hraniš još finijim i skupljim mesom - ribom. I kažeš da ti je "drago što postiš"? :confused1 Nikad nisam razumio one koji tvrde da poste, a dave se u preskupom bakaloru i sličnim delicijama, pa radije neću postiti nego glumatati. Riba je za one koji petkom ne jedu ostalo meso, imače je zdrava i super, ali nije posna hrana.

1) Ova riba nije bila skupa. :zubati

2) Često postim i bez ribe, jer jednostavno, volim dane bez ikakvog mesa.

3) Postoje razne "vrste" posta.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2013, 23:02 

1) Ova riba nije bila skupa. :zubati

2) Često postim i bez ribe, jer jednostavno, volim dane bez ikakvog mesa.

3) Postoje razne "vrste" posta.

1.) Vijetnamski som je jako nezdrav. Polje ostati gladan nego to jesti. :yes

2.) I ja isto. Postim kad hoću, jedem meso kad hoću. Uopće se više ne držim tih pravila. :biceovodobro

3.) Raspiši se. :kava

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 33853 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157 ... 1355  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: