|
|
Stranica: 2/16.
|
[ 378 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 18 vel 2013, 13:26 |
|
|
|
Dziber te napravio klocu. A u spavaćoj možeš naći svoju staru. Kužiš. A sada nastavi normalno jerbo će tema u kurac
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 19 vel 2013, 11:09 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pagan
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 01:29 |
|
|
Zaviša je napisao/la: Raška je geografska oblast i jedna od župa srpske države koju su stvorili Vlastimirovići. Zbog značaja Nemanjića često se pojam Raška izjednačuje sa Srbijom. Znači, nije se zvala Raška, nego je Raška samo njen istočni deo. raska je takodjer i grad koji su srbi zauzeli od bugara
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 11:24 |
|
|
|
Meni je najzanimljivije da od tihpriča o gomili srpskih država različitih imena čovjek ne može pronaći kraljevske dvore, nekakav dvorac -sjedište za koje možeš reći evo to je ono što je ostalo iza moćnog kraljevstva/carstva.
Nekakvi skromni samostani(manastiri) kojih po Dalmaciji imaš na izvoz i koji su monumentalniji i skladniji po svim parametrima. I ono što je dodatno zanimljivo je da su ti srpski kraljevi (carevi kako su se već zvali) su svi redom bili svećenici.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 12:18 |
|
|
pjosip je napisao/la: Meni je najzanimljivije da od tihpriča o gomili srpskih država različitih imena čovjek ne može pronaći kraljevske dvore, nekakav dvorac -sjedište za koje možeš reći evo to je ono što je ostalo iza moćnog kraljevstva/carstva.
Nekakvi skromni samostani(manastiri) kojih po Dalmaciji imaš na izvoz i koji su monumentalniji i skladniji po svim parametrima. I ono što je dodatno zanimljivo je da su ti srpski kraljevi (carevi kako su se već zvali) su svi redom bili svećenici. Jole, ajde to prvo malo da se prouci, nemoj ovako... Srednjevekovni vladari su zidali gradove i tvrdjave, pocevsi od Starog Rasa ciji ostaci poticu iz 12. stoleca...prestonica prvog Nemanjica:  Srednjevekovni Krusevac, prestonica cara Lazara  Srednjevekovni Beograd, prestonica despota stefana Lazarevica: Srednjevekovno Smederevo, prestonica despota Djuradja Brankovica:  Novo Brdo kod Pristine:  ---------------------------------------------- To stoji i dan danas kao zavestanje, ne pricamo o potemkinovim selima, neko o zidinama koje stoje tu 600-900 godina... sta ocekujes, versajsku ili buckinghamsku palatu?! To je sve ruseno x puta od tada...ostale su samo zidine i utvrdjenja... I ovaj nastavak ne valja, srpski vladari nisu bili svestenici, odakle ti to?! Svestenik je bio Sveti Sava, njegov otac se zamonasio kad je predao vlast...nije titula tadasnjeg vladara objedinjavala crkvenu i svetovnu vlast....
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 12:54 |
|
|
Pa taj Stari Ras je manji čak i od Klisa, koji je nastao preko 300 godina ranije... Dakle, taj Beograd je već bio izgrađen od strane Mađara, to je bio njihov grad, vjerojatno su kroz cijeli srednjI vijek činili većinu stanovništva, no glavno da u animaciji imamo kopiju Dečana 
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 13:01 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: pjosip je napisao/la: Meni je najzanimljivije da od tihpriča o gomili srpskih država različitih imena čovjek ne može pronaći kraljevske dvore, nekakav dvorac -sjedište za koje možeš reći evo to je ono što je ostalo iza moćnog kraljevstva/carstva.
Nekakvi skromni samostani(manastiri) kojih po Dalmaciji imaš na izvoz i koji su monumentalniji i skladniji po svim parametrima. I ono što je dodatno zanimljivo je da su ti srpski kraljevi (carevi kako su se već zvali) su svi redom bili svećenici. Jole, ajde to prvo malo da se prouci, nemoj ovako... Srednjevekovni vladari su zidali gradove i tvrdjave, pocevsi od Starog Rasa ciji ostaci poticu iz 12. stoleca...prestonica prvog Nemanjica:  Srednjevekovni Krusevac, prestonica cara Lazara  Srednjevekovni Beograd, prestonica despota stefana Lazarevica: Srednjevekovno Smederevo, prestonica despota Djuradja Brankovica:  Novo Brdo kod Pristine:  ---------------------------------------------- To stoji i dan danas kao zavestanje, ne pricamo o potemkinovim selima, neko o zidinama koje stoje tu 600-900 godina... sta ocekujes, versajsku ili buckinghamsku palatu?! To je sve ruseno x puta od tada...ostale su samo zidine i utvrdjenja... I ovaj nastavak ne valja, srpski vladari nisu bili svestenici, odakle ti to?! Svestenik je bio Sveti Sava, njegov otac se zamonasio kad je predao vlast...nije titula tadasnjeg vladara objedinjavala crkvenu i svetovnu vlast.... Ma znam ja i za Smederevo i za Prizren, medjutim to su ipak manje utvrde koje su gradili sitniji feudalci ili Bizant (u slucaju Prizrena). Izolirane, na vrhu brijegova, bez naselja koja biihokruzivala takvih po HR ima vise na brijegovima bego sto imas brijegova bez njih. Gdje je carska monumentalnost, nekakvo srediste kulture i arhitekture pa da kazes -evo to je to mocno carstvo/kraljevstvo? P.S. Lazar nije bio car, nego despot, feudalac.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 13:04 |
|
|
volvoks je napisao/la: Pa taj Stari Ras je manji čak i od Klisa, koji je nastao preko 300 godina ranije... Dakle, taj Beograd je već bio izgrađen od strane Mađara, to je bio njihov grad, vjerojatno su kroz cijeli srednjI vijek činili većinu stanovništva, no glavno da u animaciji imamo kopiju Dečana  Ta ironija je dobro poznata...kad fali argumentacija... Mozda da pitamo gde su sedista srednjevekovnih hrvatskih vladara, gde su im dvorovi, gde su im grobovi, gde su im zaduzbine... pa kad to uporedimo sa srpskim srednjevekovnim nasledjem, ne bi se na vasem mestu sprdao sa time...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 13:08 |
|
|
pjosip je napisao/la: Ma znam ja i za Smederevo i za Prizren, medjutim to su ipak manje utvrde koje su gradili sitniji feudalci ili Bizant (u slucaju Prizrena). Izolirane, na vrhu brijegova, bez naselja koja biihokruzivala takvih po HR ima vise na brijegovima bego sto imas brijegova bez njih.
Gdje je carska monumentalnost, nekakvo srediste kulture i arhitekture pa da kazes -evo to je to mocno carstvo/kraljevstvo?
P.S. Lazar nije bio car, nego despot, feudalac.
To su bile sasvim pristojne utvrde u to vreme... Srbija tad nije bila Rim, niti su gradjene monumentalne gradjevine, niti je ta kultura dominirala...Srbija je bila jedno vreme mladji brat Vizantije, za koju mozemo reci da je solidno vremena bila svetionik, i prema zapadu, koji tad nije mogao da se poredi sa kulturnim dostignucima jednog Konstantinopolisa... Posle prodora Turaka sve je to postepeno propadalo...al ostali su ostaci gradova, tvrdjava, mnogobrojni manastiri... to je sasvim dovoljno svedocanstvo o srpskoj drzavi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 13:11 |
|
|
|
Pa jel postoje ikakvi arheološki dokazi za postojanje Dečanolike crkve u Beogradu??
Imamo više mjesta gdje su stolovali vladari, većinom su dobro očuvana, grobovi su bili u Solinu, no Turci su ih uništili, a najranija zabilježena zadužbina datira već u Trpimirovo vrijeme...
Pogledaj serijal hrvatski kraljevi, tada ti rana hrvatska povijest više neće biti tabula rasa, a isti serijal zasigurno nije ustaška propaganda...
@Dzoni, zapad od 11. Stoljeća već prestiže Bizant, a to je kulminiralo sa humanizmom, tada Europa ponovno postaje kulturno središte svijeta...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daxt
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 13:26 |
|
|
volvoks je napisao/la: Pa jel postoje ikakvi arheološki dokazi za postojanje Dečanolike crkve u Beogradu??
Imamo više mjesta gdje su stolovali vladari, većinom su dobro očuvana, grobovi su bili u Solinu, no Turci su ih uništili, a najranija zabilježena zadužbina datira već u Trpimirovo vrijeme...
Pogledaj serijal hrvatski kraljevi, tada ti rana hrvatska povijest više neće biti tabula rasa, a isti serijal zasigurno nije ustaška propaganda...
@Dzoni, zapad od 11. Stoljeća već prestiže Bizant, a to je kulminiralo sa humanizmom, tada Europa ponovno postaje kulturno središte svijeta... zapad se pokrece sa vizantijskim parama, od krstaskih pljacki do konacnog pada carigrada, svo vizantijsko zlato je zavrsilo na zapadu i pokrenulo humanizam,renesansu itd.to isto rade i danas, samo drugim sredstvima,evo npr hrvatska je zaduzena 50 milijardi evra na zapadu
_________________ Čevo ravno, gnjijezdo junačko, a krvavo ljudsko razbojište, mnoge li si vojske zapamtilo, mnoge li si majke ojadilo! Ljudske su te kosti zatrpale, ljudskom si se krvlju opjanilo
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 13:32 |
|
|
|
Znate li vi da Srbija ima veći vanjski dug gledan kroz udio u BDP-u nego Hrvatska, a kod vas tek krece ulaganje u infrastrukturu??
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daxt
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 13:34 |
|
|
u vreme nemanjica srbi se nisu grupisali u velike gradove, manastiri sa bibliotekama,umetnickim radionicama, pripadajucim posedima i tvrdjavama su bili prakticno najveca naselja, plus dvorovi velikasa.mletacki i venecijanski gradovi na danasnjoj hrvatskoj obali su nesto drugo.evo npr slika Hilandara koji je ocuvan od vremena Svetog Save  
_________________ Čevo ravno, gnjijezdo junačko, a krvavo ljudsko razbojište, mnoge li si vojske zapamtilo, mnoge li si majke ojadilo! Ljudske su te kosti zatrpale, ljudskom si se krvlju opjanilo
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daxt
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 13:41 |
|
|
manastir manasija 1407-1417  otprilike vecina manastira su bili na foru tvrdjave sa zidinama, neka vrsta centra za okolno stanovnistvo.Napr manastir Sopocani, tu su moji preci opismenjeni ,on im je bio centar  1260.godina,Stefan Uros prvi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zaviša
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 14:02 |
|
Pridružen/a: 04 sij 2012, 21:41 Postovi: 366 Lokacija: Smederevo
|
|
[ Nekakvi skromni samostani(manastiri) kojih po Dalmaciji imaš na izvoz i koji su monumentalniji i skladniji po svim parametrima.
U Dalmaciji je to većinom romansko nasleđe.
_________________ Ja sam kršćanin i time se dičim, tko me zbog tog mrzi kadionicom ga spičim
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 17:20 |
|
|
|
Samo srednjovjekovni srpski grad Novo Brdo je imao vise stanovnika nego svi hrvatski srednjovjekovni gradovi zajedno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 17:32 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
bezimeni12 je napisao/la: Samo srednjovjekovni srpski grad Novo Brdo je imao vise stanovnika nego svi hrvatski srednjovjekovni gradovi zajedno. Ajde Tite ti napiši koliko je imalo stanovnika i stavi relevantni znanstveni članak na tu temu.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 18:02 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: bezimeni12 je napisao/la: Samo srednjovjekovni srpski grad Novo Brdo je imao vise stanovnika nego svi hrvatski srednjovjekovni gradovi zajedno. Ajde Tite ti napiši koliko je imalo stanovnika i stavi relevantni znanstveni članak na tu temu. Procitaj clanak od bilo kog relevantnog znanstvenika na tu temu. Izostavi dvorske strucnjake.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HrvojeHrvatinic
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 18:04 |
|
|
bezimeni12 je napisao/la: Samo srednjovjekovni srpski grad Novo Brdo je imao vise stanovnika nego svi hrvatski srednjovjekovni gradovi zajedno. Po Konstantinu Porfirogenetu ste vi robovi, tako da je uopće upitno koliko ste vi narod.
_________________ "Gospodo, ja sam Hrvat i hrvatski nacionalist; i ne samo da sam ja Hrvat i hrvatski nacionalist, nego su bosanski muslimani kao cjelina Hrvati, dio hrvatskog naroda."-Džaferbeg Kulenović
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 18:41 |
|
|
HrvojeHrvatinic je napisao/la: bezimeni12 je napisao/la: Samo srednjovjekovni srpski grad Novo Brdo je imao vise stanovnika nego svi hrvatski srednjovjekovni gradovi zajedno. Po Konstantinu Porfirogenetu ste vi robovi, tako da je uopće upitno koliko ste vi narod. Po njemu ne postoji prvi hrvatski kralj Tomislav, sto je i logicno. Nema mu ni grada ni drzave ni novca ni groba. S tim se slaze i "otac hrvatske povijesne znanosti".
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HrvojeHrvatinic
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 20:11 |
|
|
|
Ali spominje Hrvate i njihovu veliku vojsku. Također kaže da Hrvati zbog dogovora sa papom neće ići ratovat u tuđe zemlje, ali će braniti svoju u slučaju napada. A sad mi očisti cipele, robe!
_________________ "Gospodo, ja sam Hrvat i hrvatski nacionalist; i ne samo da sam ja Hrvat i hrvatski nacionalist, nego su bosanski muslimani kao cjelina Hrvati, dio hrvatskog naroda."-Džaferbeg Kulenović
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 20:57 |
|
|
HrvojeHrvatinic je napisao/la: Ali spominje Hrvate i njihovu veliku vojsku. Također kaže da Hrvati zbog dogovora sa papom neće ići ratovat u tuđe zemlje, ali će braniti svoju u slučaju napada. A sad mi očisti cipele, robe! Nisu ni imali razloga da prelaze preko Cetine.Tudja zemlja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HrvojeHrvatinic
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 21:12 |
|
|
|
Dobro izglancaj te cipele, robe!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 21:19 |
|
|
bezimeni12 je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Ajde Tite ti napiši koliko je imalo stanovnika i stavi relevantni znanstveni članak na tu temu. Procitaj clanak od bilo kog relevantnog znanstvenika na tu temu. Izostavi dvorske strucnjake. Da li ti uopće znaš koliko je bilo više ljudi u srednjovjekovnoj Hrvatskoj, nego Srbiji? O urbanizaciji da ne pričam  Jbt. zabita sela u kosovskim planinama  Srednjovjekovna Čazma je imala više stanovnika.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HrvojeHrvatinic
|
Naslov: Re: Zašto se navodno "prva srpska država" zvala Raška? Postano: 15 ožu 2013, 21:21 |
|
|
|
»Srbi« na jeziku Rimljana je riječ koja označava »robove«, a na tom jeziku obično se riječju »serbula« označava obuću robova, a riječ »tzerboulianoi« označava one koji nose jeftinu, siromašku obuću. Srbi su to ime dobili jer su postali robovi imperatora Rimljana.
HAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHA
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|