HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 stu 2025, 23:55.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema)
PostPostano: 29 ožu 2013, 11:50 

Naša Kvačica je napisao/la:

Sve je to tako, ali zlatni standard je ukinut i danas vlade više ne garantiraju točno određenu cijenu zlata u dolarima, niti su obvezne imati pokriće za novac u obliku zlatnih rezrevi. Zlato je tek roba kao i svaka druga kome raste ili pada vrijednost. Samim tim i pitanje direktne relacije zlato-tečaj mi se čini još uvijek neodgovoreno. :neznam

Bi li se smio okladiti da ćeš za svog života vidjeti ponovno vezivanje valuta za zlato ? Bar jednim dijelom, da se znaju neka pravila.

Najimućnije obitelji svijeta preko svoje burze zlata u Londonu kupuju sve što se ponudi.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 11:58 

BBC je napisao/la:

Sve je to tako, ali zlatni standard je ukinut i danas vlade više ne garantiraju točno određenu cijenu zlata u dolarima, niti su obvezne imati pokriće za novac u obliku zlatnih rezrevi. Zlato je tek roba kao i svaka druga kome raste ili pada vrijednost. Samim tim i pitanje direktne relacije zlato-tečaj mi se čini još uvijek neodgovoreno. :neznam

Bi li se smio okladiti da ćeš za svog života vidjeti ponovno vezivanje valuta za zlato ? Bar jednim dijelom, da se znaju neka pravila.

Najimućnije obitelji svijeta preko svoje burze zlata u Londonu kupuju sve što se ponudi.

Mislim da je to malo vjerojatno. Prije svega što zlato nije jedina vrijednost. Ok, netko ima zlato, ali netko drugi ima plin i naftu, netko treći tehnologiju, netko četvrti kupi zemljište itd. Zašto bi onda onaj sa zlatom bio u prednosti pred npr. zemljoposjednikom?

Morat će se uvesti nekakvo realno pokriće za valutu, ali to neće biti jedino zlato, jer je onda sustav previše bugovit i nestabilan.

1385 of 2558 - 54.14%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 11:59 

Wind je napisao/la:

Odgovoreno je:

Vrijednost novca je postala virtualna i mjere je mešetari.
Kopčaš? :smijeh

Znači cijelo vrijeme sam u pravu, mogla si odmah reći. :palacgore1

Napisao si: Ok, znam da je zlato nekakva garancija za valutu, mada mi ni to nije jasno skroz

A ako se tako osjećaš , znači učinila sam još jedno dobro djelo. :palacgore1
Sve ostalo je besmisleno.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 12:04 

Pa možeš vezati valute i uz dijamante, Platinu. Ali toga nema toliko kao zlata.
Ti koji imaju druge stvari prodaju i kupe zlato, ne vidim problem u tome.

Moraš razumjeti da je za odlazak od zlatne garancije dosta kriv i WWII, iako je došao sa zakašnjenjem kad je Amerima gorilo pod guzicom.
Hitler ne bi mogao financirati ni pola godine rata samo sa tadašnjom Markom. Aneksira neku državu, njeno zlato iz švicarskog sefa prebaci u istoj banci u njemački sef, i od tog zlata zaobilazi embargo i naoružava vojsku, kupuje sirovine i hranu.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 12:06 

Ali znam što te zbunjuje u tome što sam napisao. Previše je novca tiskano da bi se valute vezale za zlato kao nekad u prošlosti. Mislio sam više da će realnije biti u nekom omjeru od 1:100 ili slično. U odnosu na kako je bilo nekad.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 12:15 

BBC je napisao/la:
Ali znam što te zbunjuje u tome što sam napisao. Previše je novca tiskano da bi se valute vezale za zlato kao nekad u prošlosti. Mislio sam više da će realnije biti u nekom omjeru od 1:100 ili slično. U odnosu na kako je bilo nekad.

Znaš što me zbunjuje, recimo USA garantira cijenu zlata od $35 po unci. I onda Francuska izveze neku robu, i USA joj tu robu plati dolarima.

Onda Francuska za te dolare kupi od vlade USA zlato, po cijeni od $35 za uncu, jer je to cijena koju vlada USA garantira.

Na kraju vlada USA ima nazad svoje dolare, ali nema zlato kojim ih pokriva (jer je zlato sad u Francuskoj). Čime će onda vlada USA opravdati svoje dolare? Mora nabaviti novo zlato da ima dovoljno rezervi. Čime će ga kupiti i od koga?

Ispada da je jedino rješenje da USA izveze jednaku količinu robe Francuskoj, pa kupi svoje zlato nazad za franke (ili eure danas, nije bitno).

Znači, zlatni standard može stabilno funkcionirati jedino ako nitko nije u deficitu i svi jednako uvoze i izvoze od drugih. To je teško izvodivo.

1385 of 2558 - 54.14%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 12:20 

Tu je jedan faktor koji ne vidiš. Zlatna garancija će se vratiti kad bude jedna svjetska valuta. Eto ne moraš slušati mene i misliti da se bavim konspiracijama, slušaj i čitaj što najmoćniji ljudi žele i na čemu rade. Jedna svjetska valuta. Njihove riječi, njihove želje, snimljeno kamerama, mikrofonima i crno na bijelo.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 12:23 

BBC je napisao/la:
Tu je jedan faktor koji ne vidiš. Zlatna garancija će se vratiti kad bude jedna svjetska valuta. Eto ne moraš slušati mene i misliti da se bavim konspiracijama, slušaj i čitaj što najmoćniji ljudi žele i na čemu rade. Jedna svjetska valuta. Njihove riječi, njihove želje, snimljeno kamerama, mikrofonima i crno na bijelo.

Apsolutno, sa jednom svjetskom valutom zlatni standard je sasvim realan. :palacgore1

1385 of 2558 - 54.14%

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 12:27 

Već vi meni dajte savjet. Je li došlo vrijeme da ja lagano dignem iz banke ušteđevinu u Eurima ?

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 12:29 

BBC je napisao/la:
Već vi meni dajte savjet. Je li došlo vrijeme da ja lagano dignem iz banke ušteđevinu u Eurima ?

Zar već nisi!?

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 12:30 

Mar-kan je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Zar već nisi!?

Pa nisam. Sve bi sprdio u elektroniku. Ali koja je alternativa, da me na ulazu banke dočeka tip sa automatom.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 12:35 

BBC je napisao/la:

Ako od mene tražiš savjet, onda si kupi negdje neki ranč. Sad sam u tom filmu. :palacgore1 :zubati

Uostalom, zemljište je prilično sigurna investicija od inflacije i svakakvog mešetarenja. Dugoročno mu može samo rasti vrijednost. :neznam

1385 of 2558 - 54.14%

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 12:40 

Kad odvrtim malo film unazad jasno vidim po nekim situacijama i iskustvima drugih ljudi da je svaka država u EU na tom rubu propasti. Sve isti scenario.
Sjetim se kad sam sa prijateljem davno otvarao privatnu firmu i mi bezveze otišli kod agenta u banku samo da uzmemo posebnu bankovnu karticu koje firme moraju imati.

I tip nas iz vedra neba pita hoćemo li kredit. Doslovce rekao slično riječima "recite cifru koju želite i dobit ćete kredit". Ti što dijele kredite mislim dobivaju proviziju, postotak od potpisane cifre. Ali nisam siguran da poslije mogu završiti u zatvoru ako banka kredit ne vrati nazad.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 13:15 

BBC je napisao/la:
Kad odvrtim malo film unazad jasno vidim po nekim situacijama i iskustvima drugih ljudi da je svaka država u EU na tom rubu propasti. Sve isti scenario.
Sjetim se kad sam sa prijateljem davno otvarao privatnu firmu i mi bezveze otišli kod agenta u banku samo da uzmemo posebnu bankovnu karticu koje firme moraju imati.

I tip nas iz vedra neba pita hoćemo li kredit. Doslovce rekao slično riječima "recite cifru koju želite i dobit ćete kredit". Ti što dijele kredite mislim dobivaju proviziju, postotak od potpisane cifre. Ali nisam siguran da poslije mogu završiti u zatvoru ako banka kredit ne vrati nazad.

U biti,on te pitao hoćeš malo droge da probaš? :zubati

I onda kad se navučeš na dop, upadneš u ralje dilera,znaš kako dalje ide...

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 13:21 

BBC je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Zar već nisi!?

Pa nisam. Sve bi sprdio u elektroniku. Ali koja je alternativa, da me na ulazu banke dočeka tip sa automatom.

Stavi u neku austrijsku banku koja nema poslovanje na Balkanu, osim toga Austrija i njen bankarski sustav nisu ni najmanje rizični...

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 13:24 

u zakulisama se priča da su austrijske banke kaputt i da je samo pitanje vremena kad će skeletoni početi i otamo iskakati.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 13:28 

dudu je napisao/la:
u zakulisama se priča da su austrijske banke kaputt i da je samo pitanje vremena kad će skeletoni početi i otamo iskakati.

Možeš zamisliti koliko je to sranje stabilno čim jedan Kipar ili Grčka sve dignu na noge. :laugh
A uskoro eto i Milanoviću i sličnim moronima prilike da daju svoj doprinos. Pipl mast trast as.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 17:37 

zaba1111 je napisao/la:
Ministry of Sound je napisao/la:
Zavisi kako definiraš "bankrot"? Što se tiče grčkih obveznica, nije im samo pala tržišna cijena (dakle, nije fluktuacija cijena gdje još imaš nadu da će doći do oporavka i servisiranja kamata i glavnice), nego je u veljači 2012. postignut sporazum - PSI, gdje je glavnica skoro svih obveznica i formalno srezana za 53.5%, dakle obveznica sa denominacijom 100 EUR je i formalno postala vrijedna 46.5 EUR, iako joj je tržišna vrijednost pala još niže jer u toj redukciji glavnice nije uračunat gubitak kamata i nova snižena kamata od 3.5%, što znači da je ukupan gubitak oko 75%).

Nakon što je to napravljeno, svi investitori koji su kupili grčke obveznice su i formalno morali priznati taj gubitak kapitala (sredstava), čime se pojavila ova rupa i insolventnost koju nisu mogli riješiti kroz plasman novih dionica, od čije prodaje bi pokrpali tu rupu.

Kako je moguće da se političkim dekretom oduzme investitorima 53% vrijednosti? Po kojoj pravnoj osnovi i kojim ekonomskim pravililma. Ovako ispada da cipraske banke nisu same krive, nego im je netko jednostavno dekretom, mimo svih potojećih pravila oteo 40% imovine, narvno da će u takvoj situaciji doći u nerješive probleme.
Naveeo si da su u postupku stečaja prvi na udaru vlsnici, kaoliko znam Grčka kao država još uvijek ima svog vlasništva koje može otići u prodaju, mislim kud to vodi, na isti način se može napraviti otimačina u svim državma, npr Njemačka jednostvano kaže mi nećemo servisirati kamate i investotrima u obveznice uzimamo 50 %. Ovo zvuči nevjerovatno, npr ja kao pojedinac kupim grčke obveznice, oni od toga naprave autoput i onda jednostavno kažu, nemamo para da vam vratimo i nikom ništa, a taj autoput, napravljen od naših para, je i dalje u vlasništvu države .

Djelomični bankrot (default), restruktuiranje koje je napravljeno tijekom pregovora sa investitorima koji su bili vlasnici tih državnih obveznica. Nije otimanje nego loša investicija, i ništa novo jer je Grčka u zadnjih nekoliko stoljeća bankrotirala koliko god hoćeš puta. Ovo restruktuiranje je ipak blaža varijanta od totalnog bankrota, kojeg je danas ipak teže izvesti u državama koje su članice raznih asocijacija (EU, EMU).

Kao investitor u obveznice nemaš hipoteku nad prirodnim i infrastrukturnim resursima zemlje, obveznica nije isto kao kredit koji je osiguran kolateralom (hipotekom) kojeg ti banka može oduzeti.

Puno je lakše u banana državama, npr. kao u Argentini.

Evo grčkih detalja, a ispod i podsjetnika o Argentini, koji je isto noviji slučaj:

Citat:
The world's biggest debt-restructuring deal,[3] affecting some €206bn of bonds, was finalized in February 2012, when the Eurogroup finalized a second bailout package for Greece.[4] EU member-states agreed to a new €100 billion loan and a retroactive lowering of the bailout interest rates, while the International Monetary Fund would provide "a significant contribution" to that loan.[4] Part of that deal was a PSI agreement, whereby private investors were asked to accept to write off 53.5% of the face value of Greek governmental bonds they're holding, the equivalent to an overall loss of around 75%.[4]

If not enough private-sector bondholders had agreed to participate in the bond swap, per the PSI requirement, the Greek government had threatened to retroactively introduce a collective action clause to enforce participation.[5] Eventually, private sector participation reached 83,5% of Greek bond holders.

http://en.wikipedia.org/wiki/Argentina_default

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 17:45 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom

Dakle banka je suočena sa situacijom gdje su njene obveze prema investitorima i štedišama za 2 milijarde veće od vrijednosti raspoloživih sredstava (vrijednost investicija banke i kredita prema subjektima). Banka je insolventna i pokreće se proces isplaćivanja obveza koji je baziran na hijerarhiji kapitalne strukture.

Obični dioničari prvi gube sve - dakle njihov kapital koji je godinama uplaćivan u banku je jednostavno nestao (gotovina koja je pretvorena u bezvrijedne investicije - isto je sa akumuliranom dobiti).

Nakon što se to izbriše, ide se na investitore koji su kupili bankovne obveznice. One se brišu po određenoj hijerarhiji (pogledati donji grafikon). Obveznice koje su imale direktan kolateral (hipoteku) su najsigurnije i one često barem nešto izvuku kroz proces bankrota. Ako su apsolutno sve obveznice zbrisane, onda se ide prema depozitima, i oni su zadnji koji gube svoj novac.

U našem primjeru smo imali 2 milijarde sredstava i 4 milijarde obveza (3 milijarde depozita i 1 milijardu obveznica investitorima). Znamo da sa tim sredstvima možemo namiriti samo 2 milijarde obveza. U tom slučaju će 1 milijardu obveznica biti bezvrijedno, a od 3 milijarde depozita će se izgubiti 1 milijarda. Taj gubitak od jedne milijarde se ne raspoređuje ravnomjerno - nego štediše sa manje ispod 100.000 EUR dobivaju sve, a ovi iznad 100.000 dobivaju ono što preostane nakon što se ovi mali namire.

slika

Grafikon ilustrira hijerarhiju obveza banke, i kojim se redom "namiruju" ako dođe do bankrota.

:palacgore2

Hijerarhija odgovornosti pasivne strane Banke u slučajevima stečaja banaka mi je nova.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 17:52 

Da, sam sebi čestitam na objašnjenju :) samo mi smeta što nemam adekvatan prijevod za status pojedinih obveznica (hybrid, junior, senior, secured, unsecured i sl).

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 17:55 

Jadni bizMismen, evo kako izgleda kada se logiraš u Laiki Bank online:

Citat:
slika

The most of circulating assets on our business Current Account are blocked.

Over 700k of expropriated money will be used to repay country's debt. Probably we will get back about 20% of this amount in 6-7 years.

I'm not Russian oligarch, but just European medium size IT business. Thousands of other companies around Cyprus have the same situation.

The business is definitely ruined, all Cypriot workers to be fired.

We are moving to small Caribbean country where authorities have more respect to people's assets. Also we are thinking about using Bitcoin to pay wages and for payments between our partners.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 18:00 

Hoće li im to vratiti ako budu poslovali pozitivnije (banka) ? Ili je otišlo za sva vremena ?

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 18:01 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Da, sam sebi čestitam na objašnjenju :) samo mi smeta što nemam adekvatan prijevod za status pojedinih obveznica (hybrid, junior, senior, secured, unsecured i sl).

Pa većinom nemaju prijevaoda i često se koriste anglo izrazi, tj isti se slaveniziraju.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 18:11 

BBC je napisao/la:
Hoće li im to vratiti ako budu poslovali pozitivnije (banka) ? Ili je otišlo za sva vremena ?

Dobit će onoliko koliko dobiju kroz likvidaciju sredstava i investicija, ali sigurno neće biti više od 20-30% iznosa iznad 100.000 EUR. I to je kraj Laiki Banke. Što se tiče Bank of Cyprus, tu će izgubiti oko 40% iznosa iznad 100.000 EUR.

Ovo je jednostavno dobri stari poslovni krah dvije banke koji sa EU nema puno veze, štoviše da nema EU, vjerojatno bi izgubili još više, ali im je lakše kriviti Europu i Njemačku, pogotovo domaćim političarima, koji bi inače bili obješeni za muda.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2013, 18:13 

Jadni bizMismen, evo kako izgleda kada se logiraš u Laiki Bank online:

A fuj, gadno. :zubati

1385 of 2558 - 54.14%

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: