|
|
Stranica: 5/7.
|
[ 157 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
BBC
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 18:15 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
|
Mislim da je vrijeme baciti se u prodaju (ili proizvodnju) kvalitetnih sefova. Sa Kinezima se spojiti i dogovoriti. Kredit za posao dignuti u nekoj nestabilnoj banci. Nije šala, mislim da će to sad biti vrlo popularno.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 18:18 |
|
|
BBC je napisao/la: Mislim da je vrijeme baciti se u prodaju (ili proizvodnju) kvalitetnih sefova. Sa Kinezima se spojiti i dogovoriti. Kredit za posao dignuti u nekoj nestabilnoj banci. Samo mislim da u slučaju kraha banke nestaje samo štednja. Krediti se i dalje naplaćuju kao da nije propala.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1387 of 2558 - 54.22%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 18:22 |
|
|
|
Zajebavam se, ali to za sefove ne. Kakva alternativa ljudima sa malo više novca ostaje, nikakvu garanciju više nemaju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 18:23 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43701 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
|
Točno, krediti koje je banka napravila su njena sredstva i naplaćuju se (ili prodaju trećoj banci) kako bi se iz naplate mogli (barem djelomično) namiriti depoziti. Ako imaš i štednju i kredit u banci, ne uzima se netto iznos, nego se gledaju (i tretiraju) zasebno. Ako želiš sjebati banku u njenim namjerama da ti naplati kredit (nakon što ti je nestala štednja), proglasi osobni bankrot.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 18:27 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43701 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
BBC je napisao/la: Zajebavam se, ali to za sefove ne. Kakva alternativa ljudima sa malo više novca ostaje, nikakvu garanciju više nemaju. Australija, Kanada i Singapur su sigurnije od bilo kakvog sefa, i rado će vam otvoriti račun u nekoj banci koji je osiguran do 250.000 AUD (i to od države (Australija) koja nema gotovo nikakva zaduženja i sve može lako podmiriti). 
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 18:33 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 63041 Lokacija: DAZP HQ
|
ta Australija zvuči bolja nego Titina Jugoslavija. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 18:34 |
|
|
|
To je isto jedno od rješenja. Garancija i potpis države. Ali većina ljudi drži novac u matičnoj državi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 18:36 |
|
|
Nešto ne štima u toj gore tvrdnji. Samo nekih 5 država na planeti nemaju debt, i sve su neke manje poznate. Mislim bar, davno sam čitao. Citat: In May, Federal Treasuer Wayne Swan released the 2011-12 Mid-Year Economic and Fiscal Outlook (MYEFO). [8] In 2011-12, the Australian Government general government sector recorded an underlying cash deficit of $43.7 billion (3.0 % of GDP). [9] The fiscal balance was in deficit by $44.5 billion (3.0% of GDP).
Australian Government general government sector net debt was AUD$164 billion (11.133% of GDP), which was AUD$16.7 billion higher than estimated at the time of the 2012 Australian federal budget. The change was primarily driven by the higher‑than‑expected market value of Commonwealth Government Securities (CGS), owing to lower than expected yields. Australian Government general government sector net financial worth was -$358.3 billion at the end of 2011‑12. Net worth was $247.2 billion at the end of 2011-12.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 18:39 |
|
|
|
Rekoh "gotovo nikakva zaduženja", jedva iznad 10% BDP-a, što je zapravo ništa u usporedbi sa svim zemljama Europe, Japana i SAD.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SDB
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 19:36 |
|
Pridružen/a: 24 vel 2012, 13:46 Postovi: 6569 Lokacija: kašeta brokava
|
Problem je u dosljednosti. Kad je Hypo Real Estate ušao u probleme, njemačka država je, što izravno, što neizravno, itekako uletjela u spašavanje sustava. http://online.wsj.com/article/SB122319875395905445.htmlCitat: Germany Races to Save Hypo Real Estate After Government Deal Fails
Što Rusi misle o svemu skupa: http://www.guardian.co.uk/world/2013/ma ... -crackdownCitat: Russia raids human rights groups in crackdown on 'foreign agents'
The German foreign ministry summoned the number two diplomat in the Russian embassy in Berlin on Tuesday "to express the German government's concern" over the raids. Two German NGOs in Moscow and Saint Petersburg were raided earlier this week. Hans-Gert Pöttering, chairman of the Konrad-Adenauer-Stiftung foundation in Saint Petersburg, said officials had seized four of the group's computers there.
_________________ Čast svakome, veresija nikome.
Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:
Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SDB
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 19:39 |
|
Pridružen/a: 24 vel 2012, 13:46 Postovi: 6569 Lokacija: kašeta brokava
|
Inače, EU je već učinila sve što je bilo u njenoj moći da kroz pakete enegretskih propisa spriječi Gazprom u objedinjavanju proizvodnje i distribucije na području EU. Nije ni čudo da su Rusi, blago rečeno, ljuti. http://english.ruvr.ru/2012_12_17/Russi ... y-package/Citat: Russia presses for exempting Gazprom from EU’s third energy package
Russia’s state-run gas monopoly Gazprom does not fit the European Union’s third energy package and Russia is pressing for exempting the company from its regulations. The European document prescribes that Gazprom should guarantee access to outside companies a half of its gas pipeline network. However, it has several contradictions.
_________________ Čast svakome, veresija nikome.
Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:
Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 22:12 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
SDB je napisao/la: Inače, EU je već učinila sve što je bilo u njenoj moći da kroz pakete enegretskih propisa spriječi Gazprom u objedinjavanju proizvodnje i distribucije na području EU. Nije ni čudo da su Rusi, blago rečeno, ljuti. http://english.ruvr.ru/2012_12_17/Russi ... y-package/Citat: Russia presses for exempting Gazprom from EU’s third energy package
Russia’s state-run gas monopoly Gazprom does not fit the European Union’s third energy package and Russia is pressing for exempting the company from its regulations. The European document prescribes that Gazprom should guarantee access to outside companies a half of its gas pipeline network. However, it has several contradictions. Logičan potez, skupa sa strategijom razvoja do 2020.g. i implementacijom tehnologija koje bi osigurale neovisnost od fosilnih goriva. Realno, Rusija ovakva kakva je predstavlja prijetnju EU, tek nakon što EU postigne energetsku sigurnost i samodostatnost kroz 20ak godina, možemo govoriti o nekakvom približavanju Rusije i EU. Nažalost, to znači da još 20ak godina ne će postojati nikakva opozicija projektu prekobaraca dominacije punog spektra u ovom stoljeću.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 22:26 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Zadar1993 je napisao/la: Logičan potez, skupa sa strategijom razvoja do 2020.g. i implementacijom tehnologija koje bi osigurale neovisnost od fosilnih goriva. Realno, Rusija ovakva kakva je predstavlja prijetnju EU, tek nakon što EU postigne energetsku sigurnost i samodostatnost kroz 20ak godina, možemo govoriti o nekakvom približavanju Rusije i EU. Nažalost, to znači da još 20ak godina ne će postojati nikakva opozicija projektu prekobaraca dominacije punog spektra u ovom stoljeću. Nije nego je Brisel primivši bivše članice Varšavskog pakta preuzeo na sebe određene odgovornosti , sada kada su u škripcu žele promijeniti tržišni način određivanja cijene prirodnog plina koja formulom vezena uz tržišnu cijenu nafte. EU želi da Rusija preuzme dio njene odgovornosti i sufinancira nove članice EU koje kupuju plin od Gazproma na što je Putin odgovorio da ne-tržišnu cijenu plina mogu dobiti samo saveznici Rusije. Koliko je EU ozbiljna pokazuje dopis Europske komisije kompaniji Rosneft da prezentira strategiju razvoja do 2020 , i to odmah na otvaranja drugo kraka ESPO-a. Tako da se nebih previše uzdao o nekom smanjenju ovinosti o Rusiji ,već je samo moguće ublažavanje. Ovdje je u prekršaju EU koja je div u mnogim stvarima ali i još uvijek nezreli patuljak.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 22:40 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Logičan potez, skupa sa strategijom razvoja do 2020.g. i implementacijom tehnologija koje bi osigurale neovisnost od fosilnih goriva. Realno, Rusija ovakva kakva je predstavlja prijetnju EU, tek nakon što EU postigne energetsku sigurnost i samodostatnost kroz 20ak godina, možemo govoriti o nekakvom približavanju Rusije i EU. Nažalost, to znači da još 20ak godina ne će postojati nikakva opozicija projektu prekobaraca dominacije punog spektra u ovom stoljeću. Nije nego je Brisel primivši bivše članice Varšavskog pakta preuzeo na sebe određene odgovornosti , sada kada su u škripcu žele promijeniti tržišni način određivanja cijene prirodnog plina koja formulom vezena uz tržišnu cijenu nafte. EU želi da Rusija preuzme dio njene odgovornosti i sufinancira nove članice EU koje kupuju plin od Gazproma na što je Putin odgovorio da ne-tržišnu cijenu plina mogu dobiti samo saveznici Rusije. Koliko je EU ozbiljna pokazuje dopis Europske komisije kompaniji Rosneft da prezentira strategiju razvoja do 2020 , i to odmah na otvaranja drugo kraka ESPO-a. Tako da se nebih previše uzdao o nekom smanjenju ovinosti o Rusiji ,već je samo moguće ublažavanje. Ovdje je u prekršaju EU koja je div u mnogim stvarima ali i još uvijek nezreli patuljak. Zapravo sam govorio sa jednim hrvatskim makroekonomskim stručnjakom koji ima dobar uvid i u EU i njenu strategiju razvoja s obzirom da ima svoje ljude posvuda, tako i u EU. Radi se o tome da sada države poput Njemačke lupaju masovna sredstva u istraživanje obnovljivih izvora el. energije koji bi omogućili potpunu supstituciju fosilnih goriva obnovljivim izvorima, od grijanja do automobilskih pogona. Po nekim proračunima samo 0,2% energije Sunca koja dopire do Zemlje je dovoljno za potpuno napajanje cijelog čovječanstva. Do 2020.g. bi se trebali postići djelomično ovi ciljevi, nakon toga strategija za 2030.g. bi u sebi inkorporirala potpunu supstituciju fosilnih goriva obnovljivim izvorima el. energije.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 22:54 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Zapravo sam govorio sa jednim hrvatskim makroekonomskim stručnjakom koji ima dobar uvid i u EU i njenu strategiju razvoja s obzirom da ima svoje ljude posvuda, tako i u EU. Radi se o tome da sada države poput Njemačke lupaju masovna sredstva u istraživanje obnovljivih izvora el. energije koji bi omogućili potpunu supstituciju fosilnih goriva obnovljivim izvorima, od grijanja do automobilskih pogona. Po nekim proračunima samo 0,2% energije Sunca koja dopire do Zemlje je dovoljno za potpuno napajanje cijelog čovječanstva. Do 2020.g. bi se trebali postići djelomično ovi ciljevi, nakon toga strategija za 2030.g. bi u sebi inkorporirala potpunu supstituciju fosilnih goriva obnovljivim izvorima el. energije. Ma to je "wishful thinking" , gorivo budućnosti je prirodni plin. Još više love u ne-fosilna goriva ulupala je Amerika sa mješovitim rezultatima. Problem s ne-fosilnim oblicima je što su neekonomični i užasno skupi ,odnosno njihova cijena isplativosti je takva da to ekonomija neće moći podnijet. Što se tiče hibridnih pogona i onih elektromotornih , moj profa iz elektrotehnike kaže je to "s*anje" a sam je sudjelovao u izvlačenju EU fondova za opremanje školstva i suradnik je u nizu razvojnih projekata sa kompanijama iz EU tako da vjerujem da zna šta govori. Kome vjerovati , jednom od jačih stručnjaka na polju elektrotehnike u Hrvatskoj i čovjekom s brojnim poslovnim vezama u Njemačkoj i koji je sam suradnik na razvoju takvih tehnologija ili makroekonomisti?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 23:00 |
|
|
|
Ovo o čemu Zadar priča se planira ostvariti tako da se Sahara pretvori u divosku solarnu elektranu, no istodobno se zaboravlja da je riječ o možda i najnestabilnijem području na Zemlji... Dakle, to neće biti lako iz geopolitičkih razloga, a solarne elektrane u Europi nisu isplative, a Njemačka recimo odustaje od ogromnih poticaja za solarne elektrane...
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 23:01 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Zapravo sam govorio sa jednim hrvatskim makroekonomskim stručnjakom koji ima dobar uvid i u EU i njenu strategiju razvoja s obzirom da ima svoje ljude posvuda, tako i u EU. Radi se o tome da sada države poput Njemačke lupaju masovna sredstva u istraživanje obnovljivih izvora el. energije koji bi omogućili potpunu supstituciju fosilnih goriva obnovljivim izvorima, od grijanja do automobilskih pogona. Po nekim proračunima samo 0,2% energije Sunca koja dopire do Zemlje je dovoljno za potpuno napajanje cijelog čovječanstva. Do 2020.g. bi se trebali postići djelomično ovi ciljevi, nakon toga strategija za 2030.g. bi u sebi inkorporirala potpunu supstituciju fosilnih goriva obnovljivim izvorima el. energije. Ma to je "wishful thinking" , gorivo budućnosti je prirodni plin. Još više love u ne-fosilna goriva ulupala je Amerika sa mješovitim rezultatima. Problem s ne-fosilnim oblicima je što su neekonomični i užasno skupi ,odnosno njihova cijena isplativosti je takva da to ekonomija neće moći podnijet. Što se tiče hibridnih pogona i onih elektromotornih , moj profa iz elektrotehnike kaže je to "s*anje" a sam je sudjelovao u izvlačenju EU fondova za opremanje školstva i suradnik je u nizu razvojnih projekata sa kompanijama iz EU tako da vjerujem da zna šta govori. Kome vjerovati , jednom od jačih stručnjaka na polju elektrotehnike u Hrvatskoj i čovjekom s brojnim poslovnim vezama u Njemačkoj i koji je sam suradnik na razvoju takvih tehnologija ili makroekonomisti? Pa rekoh da je to dugoročna projekcija, iskreno i ja sam rekao da je trenutno stanje obnovljivih izvora energije čisto s*anje s obzirom da i sam znam o čemu se radi (imao sam priliku prisustvovat predavanjima o obnovljivim izvorima), ali realno danas tehnološki napredak malo što može zaustaviti (s ovime mi je makroekonomist odgovorio). Prije 10 godina tko je mogao zamisliti sadašnje mobitele i internet povezanost ? Sjećam se da su na tehnološkom sajmu pred 14ak godina svi sa divljenjem gledali Japance jer su imali mobitele s kamerom  . Ako nas dakle dovede tehnološki napredak do te razine, ovaj će se program u potpunosti implementirati u zemljama EU.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 23:02 |
|
|
volvoks je napisao/la: Ovo o čemu Zadar priča se planira ostvariti tako da se Sahara pretvori u divosku solarnu elektranu, no istodobno se zaboravlja da je riječ o možda i najnestabilnijem području na Zemlji... Dakle, to neće biti lako iz geopolitičkih razloga, a solarne elektrane u Europi nisu isplative, a Njemačka recimo odustaje od ogromnih poticaja za solarne elektrane... A ti misliš da je malo imperijalizma i kolonijalizma spram određenih zemalja koje imaju određeni teritorij na području Sahare strana ideja Europskoj Uniji  ? Živi, živi duh Machiavellia  .
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 23:05 |
|
|
|
Mene više zabrinjava da po zapadu nema otvora za dimnjake u zgradama i stanovima. Da zarate sa nekim i nestane struje koji mjesec smrzao bih se kao pizda. Lijepo su komunisti govorili, živi kao da će 100 godina biti mir, pripremaj se kao da će sutra biti rat. Tako nekako. Jest da su oni sami najveći generator besmislenih ratova, ali ipak dimnjak treba kad nema struje, a vani jak minus puca.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 23:07 |
|
|
|
Još na nešto da spomenem kada smo u energetici , riječ o tehnologijama vađenja i komercijalne proizvodnje hidrata metana. Zasada jedina komercijalna eksploatacija postoji u Rusiji ,plinsko polje Messoyakha zatim odmah slijedi Japan koji ima određene uspjehe na tom polju. Svi ostali su prilično iza , no jedini s tehnologijom i dugogodišnjim iskustvom su Rusi a to je izvor energije koji može trajati stoljećima. Jedan as u rukavu koji je malo ljudima poznat.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
volvoks
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 23:11 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: volvoks je napisao/la: Ovo o čemu Zadar priča se planira ostvariti tako da se Sahara pretvori u divosku solarnu elektranu, no istodobno se zaboravlja da je riječ o možda i najnestabilnijem području na Zemlji... Dakle, to neće biti lako iz geopolitičkih razloga, a solarne elektrane u Europi nisu isplative, a Njemačka recimo odustaje od ogromnih poticaja za solarne elektrane... A ti misliš da je malo imperijalizma i kolonijalizma spram određenih zemalja koje imaju određeni teritorij na području Sahare strana ideja Europskoj Uniji  ? Živi, živi duh Machiavellia  . A ono, nije da se sad vodi takav rat  @zlatko, kako Rusija stoji sa škriljcima, nekako se to ne spominje baš 
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 23:18 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Pa rekoh da je to dugoročna projekcija, iskreno i ja sam rekao da je trenutno stanje obnovljivih izvora energije čisto s*anje s obzirom da i sam znam o čemu se radi (imao sam priliku prisustvovat predavanjima o obnovljivim izvorima), ali realno danas tehnološki napredak malo što može zaustaviti (s ovime mi je makroekonomist odgovorio). Prije 10 godina tko je mogao zamisliti sadašnje mobitele i internet povezanost ? Sjećam se da su na tehnološkom sajmu pred 14ak godina svi sa divljenjem gledali Japance jer su imali mobitele s kamerom  . Ako nas dakle dovede tehnološki napredak do te razine, ovaj će se program u potpunosti implementirati u zemljama EU. Nebih uspoređivao razvoj informatičkih tehnologija i elektronike sa razvojem potencijalnih izvora energie , problem ostaje neriješiv , a on je vrlo jednostavan , ne-fosilni oblici energije su neekonomični i većina će tih projekata propasti pa čak i ako se implementiraju bit će kratkog vijeka. Jednostavno ono gorivo koje bude omogućilo dvije stvari 1) sigurnost opskrbe i pod 2) ekonomičnost , a osim nafte i prirodnog plina ništa ne postoji , s tim da će plin preuzeti primat u narednim desetljećima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 23:26 |
|
|
volvoks je napisao/la: @zlatko, kako Rusija stoji sa škriljcima, nekako se to ne spominje baš  Na polju nekonvencionalne eksploatacije zasad su pokrenuli proizvodnju CBM (Coal bed methane) početkom 2011, što se tiče škriljaca , zasad kao i u hidrat metana još uvijek ne invesiraju zbog velikih i novih nalazišta prirodnog plina , čije rezerve se procjenjuju na 140 godina. Najveće svjetsko nalazište škriljaca nalazi se u bazenu Bazhenov što je otoplilo srce Exxon Mobila koji je postao najveći lobist za Ruse u Americi i veliki partner na projektima u Arktiku i Kaspijskom bazenu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 23:44 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Pa rekoh da je to dugoročna projekcija, iskreno i ja sam rekao da je trenutno stanje obnovljivih izvora energije čisto s*anje s obzirom da i sam znam o čemu se radi (imao sam priliku prisustvovat predavanjima o obnovljivim izvorima), ali realno danas tehnološki napredak malo što može zaustaviti (s ovime mi je makroekonomist odgovorio). Prije 10 godina tko je mogao zamisliti sadašnje mobitele i internet povezanost ? Sjećam se da su na tehnološkom sajmu pred 14ak godina svi sa divljenjem gledali Japance jer su imali mobitele s kamerom  . Ako nas dakle dovede tehnološki napredak do te razine, ovaj će se program u potpunosti implementirati u zemljama EU. Nebih uspoređivao razvoj informatičkih tehnologija i elektronike sa razvojem potencijalnih izvora energie , problem ostaje neriješiv , a on je vrlo jednostavan , ne-fosilni oblici energije su neekonomični i većina će tih projekata propasti pa čak i ako se implementiraju bit će kratkog vijeka. Jednostavno ono gorivo koje bude omogućilo dvije stvari 1) sigurnost opskrbe i pod 2) ekonomičnost , a osim nafte i prirodnog plina ništa ne postoji , s tim da će plin preuzeti primat u narednim desetljećima. A ugalj? http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/ ... lin-235215Citat: U energetskoj utrci ugljen ipak pobjeđuje plin? Europske energetske tvrtke trebale bi za oko 30% srezati broj elektrana na fosilna goriva. S obzirom na stanje s cijenama plina, čini se da će plinske elektrane biti prve na udaru, a ne one na uljen. Samo tri godine nakon što je najveća njemačka energetska kompanija E.On uložila 400 milijuna eura u gradnju velike elektrane na plin, ona bi već potkraj ovoga mjeseca mogla biti zatvorena jer umjesto struje stvara velike gubitke.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Europska ekonomija (generalna tema) Postano: 29 ožu 2013, 23:58 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: A ugalj? http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/ ... lin-235215Citat: U energetskoj utrci ugljen ipak pobjeđuje plin? Europske energetske tvrtke trebale bi za oko 30% srezati broj elektrana na fosilna goriva. S obzirom na stanje s cijenama plina, čini se da će plinske elektrane biti prve na udaru, a ne one na uljen. Samo tri godine nakon što je najveća njemačka energetska kompanija E.On uložila 400 milijuna eura u gradnju velike elektrane na plin, ona bi već potkraj ovoga mjeseca mogla biti zatvorena jer umjesto struje stvara velike gubitke. TE na ugalj , pogotovo s novim tehnologijama koje su "nature friendly" su dobro rješenje , međutim Europa je potpuno pošandrcala , da ne drvim previše pošto ću samo copy paste dva dobra komentara sa članka: Citat: spomenuta elektrana je rađena pod iznimnim političkim pritiskom kvaziekologa i svih mogućih besposličara koji se žele prikazati naprednim s pomoću jeftine populističke retorike, a o stvarima koje grlato zagovaraju nemaju pojma.
plin nikad nije bio konkurencija ugljenu za kapacitete glavnih energetskih objekata, kao što ugljen ne može konkurirati plinu u lokalnim energetskim cjelinama.
jedina mogućnost koja ostaje zelenom mahnitanju je da ekstremno nabije cijene električne energije kako bi se pravdale nategnute računice, ali je pitanje tko će to plaćati, već sad su ekološke rente jako opteretile cijenu struje, a globalni efekt “naprednih tehnologija” je zanemariv.
to, naravno, ne znači da s razvojem zelenih tehnologija i alternativnih izvora treba stati, ali stvari će krenuti normalnim tokom tek kad populistički političari prestanu silovati energetika, a valjda najgora na svijetu u tome je angela merkel, populistica komunističkog tipa koja sve karte baca na prazne fraze. Citat: Ugljen i plin se ne koriste u istoj točci u energetskom sustavu. termoelektrane na ugljen se koriste kao bazne elektrane, te većinom one rade u kontinuiranom modu po cijeli dan. Plinske termoelektrane se koriste kao vršne elektrane kad je električna energija najskuplja. Glupo je uopće uspoređeivati, solare, ugljen, plin, nuklearnu i hidro-akumulaciju. Cijena električne energije se mijenaj na tržištu svakih 10 minuta, i po danu je pet puta skuplja nego po noći i rano ujutro…. Tu sve piše , u samo dva komentara , energetiku u Europi uređuju ljudi koji misle da struja dolazi iz utičnica. Znam zvuči pojednostavljeno , ali nekad je istina jednostavna ma kako glupa bila. I sviđa mi se kako je lik očitao frau Merkel ,uvjerljivo naveći politički patuljak na čelu Njemačke od 2.sv.rata
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|