|
|
Stranica: 1/6.
|
[ 131 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Zona Zamfirova Postano: 01 kol 2013, 22:57 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
|
Ovi Srbi i Srbi koje ja poznajem (prečani) nemaju veze jedni s drugim osim naziva.
Koliki je udio ovih bugaro-torlačko-makedonskih Srba u ukupnom broju Srba u Srbiji?
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 01 kol 2013, 23:36 |
|
|
|
S obzirom da se odnosi na 19. vek, tek što je taj prostor izašao iz turske okupacije, nikakav. Ali recimo... od Niša pa na jug.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 08:44 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ovi Srbi i Srbi koje ja poznajem (prečani) nemaju veze jedni s drugim osim naziva. Kao neko ko je bio cirka 200 puta u Nišu, po 50 u Vranju i Leskovcu, Pirotu, Svrljigu, Babušnici, Kruševcu, Aleksincu, Negotinu, i ko je 100% Bosanac, rekao bih da nisi u pravu uopšte :) To je nešto kao s vašim Zagorcima. Citat: Koliki je udio ovih bugaro-torlačko-makedonskih Srba u ukupnom broju Srba u Srbiji? 0%. Ako pitaš za Srbe koji koriste taj južnjački naglasak, ispravio bih gospodina brigadu, to počinje već negdje oko Jagodine pa ide ka jugoistoku.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 09:19 |
|
|
Metemma je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Ovi Srbi i Srbi koje ja poznajem (prečani) nemaju veze jedni s drugim osim naziva. Kao neko ko je bio cirka 200 puta u Nišu, po 50 u Vranju i Leskovcu, Pirotu, Svrljigu, Babušnici, Kruševcu, Aleksincu, Negotinu, i ko je 100% Bosanac, rekao bih da nisi u pravu uopšte :) To je nešto kao s vašim Zagorcima. Citat: Koliki je udio ovih bugaro-torlačko-makedonskih Srba u ukupnom broju Srba u Srbiji? 0%. Ako pitaš za Srbe koji koriste taj južnjački naglasak, ispravio bih gospodina brigadu, to počinje već negdje oko Jagodine pa ide ka jugoistoku. Tako je. Biće vam lijepo kod njih
_________________ Neki Fadil
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 09:39 |
|
|
|
A još ljepše kad vas počistimo odavde.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 10:16 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 10:50 |
|
|
Polako kume, menjaćemo mi još te zelene table... Metemma je napisao/la: Kao neko ko je bio cirka 200 puta u Nišu, po 50 u Vranju i Leskovcu, Pirotu, Svrljigu, Babušnici, Kruševcu, Aleksincu, Negotinu, i ko je 100% Bosanac, rekao bih da nisi u pravu uopšte :) Junuz stalno viđa neke razlike i odvaja prečane. Pitam se da li je nekada kročio u Srbiju. Citat: Ako pitaš za Srbe koji koriste taj južnjački naglasak, ispravio bih gospodina brigadu, to počinje već negdje oko Jagodine pa ide ka jugoistoku. Da, u pravu si. Mada nisu kritični kao ekipa iz filma. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 10:52 |
|
|
Kum Bečo je napisao/la: Ovako ste korzirali po Sarajevu prije osnutka NDH. Nećeta više nikada
Opet ćemo, kao i nakon NDH. A tad vas neće biti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 11:29 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ovi Srbi i Srbi koje ja poznajem (prečani) nemaju veze jedni s drugim osim naziva.
Al zato vi imate čvrste i vijekovne veze sa kajkavcima. Doduše, 10x duže je Busovača bila u istoj državi sa Vranjem (1463-1878), nego sa Zagrebom (1878-1918). 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 11:34 |
|
|
Po porijeklu stanovništva, znatno šire od Jagodine, ali se taj govor u sjevernijim krajevima manje-više izgubio.  Grebenom Kopaonika i centralnih šumadijskih planina išla je granica književnog i neknjiževnih govora.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 11:37 |
|
|
Interesantno je naseljavanje Dinaraca u jugoistočnu Srbiju kod Kuršumlije, nakon što je očišćena Toplica od Šiptara 1878. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 11:39 |
|
|
Dinarci dominiraju, kao i obično. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 11:42 |
|
|
Citat: Polako kume, menjaćemo mi još te zelene table... Samo se ti nadaj
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 11:46 |
|
|
Stavimo one fine plave - Улица војводе Степе. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 11:54 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Stavimo one fine plave - Улица војводе Степе.  Hoš je ti osobno zakucat? Zakucam ti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 11:58 |
|
|
|
Što bih ja? Imate vi valjda radnike u tim komunalnim preduzećima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 12:13 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Što bih ja? Imate vi valjda radnike u tim komunalnim preduzećima. Nego, ti si ono završavo vojne škole?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 12:41 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Ovi Srbi i Srbi koje ja poznajem (prečani) nemaju veze jedni s drugim osim naziva.
Al zato vi imate čvrste i vijekovne veze sa kajkavcima. Doduše, 10x duže je Busovača bila u istoj državi sa Vranjem (1463-1878), nego sa Zagrebom (1878-1918).  Pa baš o tome sam i htio malo, no ode tema opet negdje... Manja je razlika između nas "dinaraca" Hrvata i Zagoraca nego ovih Timočana (ili čega već) i prečanskih Srba. Nego, vidim da Srbi tek s Bugarima i Makedoncima imaju prijepore. Mene doista zanima zašto se nisu držali onoga što im je relativno blisko, Crna Gora, Kosovo i Makedonija, eventualno Vojvodina. Zašto se nisu držali istočne Jugoslavije. To je meni uvijek bilo dobro rješenje, granica na Drini, Juga u dva dijela, ne s potpuno prekinutim vezama. U Zoni Zamfirovoj je idealiziran izgled tog Niša krajem 19. st. Sve je prečisto, plastično, niko ništa ne radi, samo se loče i igra kola (doduše taj dio odgovara...) To je vjerojatno ipak bilo nešto poput Baščaršije. Uglavnom, ne znam zašto su zapadni Srbi ikada poželjeli s ovim istokom bit u zajednici. Dok je Tesla struju proizvodio i dok je AU od Srba preko Drine pravila napredne ljude, dotle su ovi uz cigane po blatu gacali.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 12:46 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Pa baš o tome sam i htio malo, no ode tema opet negdje... Manja je razlika između nas "dinaraca" Hrvata i Zagoraca nego ovih Timočana (ili čega već) i prečanskih Srba. Nego, vidim da Srbi tek s Bugarima i Makedoncima imaju prijepore.
Mene doista zanima zašto se nisu držali onoga što im je relativno blisko, Crna Gora, Kosovo i Makedonija, eventualno Vojvodina. Zašto se nisu držali istočne Jugoslavije. To je meni uvijek bilo dobro rješenje, granica na Drini, Juga u dva dijela, ne s potpuno prekinutim vezama.
U Zoni Zamfirovoj je idealiziran izgled tog Niša krajem 19. st. Sve je prečisto, plastično, niko ništa ne radi, samo se loče i igra kola (doduše taj dio odgovara...) To je vjerojatno ipak bilo nešto poput Baščaršije.
Uglavnom, ne znam zašto su zapadni Srbi ikada poželjeli s ovim istokom bit u zajednici. Dok je Tesla struju proizvodio i dok je AU od Srba preko Drine pravila napredne ljude, dotle su ovi uz cigane po blatu gacali. Ti kad lupaš, baš lupaš. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 12:50 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Ti kad lupaš, baš lupaš.  Pa malo, upekao zvizdan.  Dio Srba i dio Hrvata je sličan, upravo mi smo slični. Evo ja i Met recimo, 75 % mentaliteta, govora, ko zna možda i fizičke sličnosti... S druge strane, Zagorci i ove Nišlije su doista 2 svijeta. Moram animirat srbeke za zapadnu Jugoslaviju u sklopu EU. Još nam BiH fali... 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SDB
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 12:57 |
|
Pridružen/a: 24 vel 2012, 12:46 Postovi: 6569 Lokacija: kašeta brokava
|
Gospodine Junuze, posve ste u pravu, samo nemojte olako Crnu Goru u DDR, Tita Vam. 
_________________ Čast svakome, veresija nikome.
Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:
Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 13:04 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Pa malo, upekao zvizdan.  Dio Srba i dio Hrvata je sličan, upravo mi smo slični. Evo ja i Met recimo, 75 % mentaliteta, govora, ko zna možda i fizičke sličnosti... S druge strane, Zagorci i ove Nišlije su doista 2 svijeta. Moram animirat srbeke za zapadnu Jugoslaviju u sklopu EU. Još nam BiH fali...  Pa i ti i zegejci ste dva sveta. A posebno bi bili dva sveta pre 150 godina. Ti bi nosao tursku odeću i šetao blatnjavim ulicama, a oni bi više vukli na zlovenčeke. Tako da je to malo besmisleno poređenje. Normalno da će jedno Vranje zatvoreno između Bugara, Makedonaca i Albanaca i poslednje oslobođeno od Turaka biti različito u odnosu na jedan Beograd ili recimo Suboticu. Meni lično, nek' se niko ne uvredi, delovi Bejha više imaju zajedničko sa južnom Srbijom nego sa recimo Slavonijom, Vojvodinom itd. Što se tiče veštačke podele na Srbe zapadno od Drine i istočno od Drine, tek je to promašaj. Jezgro naroda je već decenijama i vekovima pomereno i izmešano. Tako da je centar upravo na mestima na kojima ti povlačiš neke imaginarne granice.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 13:16 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Pa malo, upekao zvizdan.  Dio Srba i dio Hrvata je sličan, upravo mi smo slični. Evo ja i Met recimo, 75 % mentaliteta, govora, ko zna možda i fizičke sličnosti... S druge strane, Zagorci i ove Nišlije su doista 2 svijeta. Moram animirat srbeke za zapadnu Jugoslaviju u sklopu EU. Još nam BiH fali...  Pa i ti i zegejci ste dva sveta. A posebno bi bili dva sveta pre 150 godina. Ti bi nosao tursku odeću i šetao blatnjavim ulicama, a oni bi više vukli na zlovenčeke. Tako da je to malo besmisleno poređenje. Normalno da će jedno Vranje zatvoreno između Bugara, Makedonaca i Albanaca i poslednje oslobođeno od Turaka biti različito u odnosu na jedan Beograd ili recimo Suboticu. Meni lično, nek' se niko ne uvredi, delovi Bejha više imaju zajedničko sa južnom Srbijom nego sa recimo Slavonijom, Vojvodinom itd. Što se tiče veštačke podele na Srbe zapadno od Drine i istočno od Drine, tek je to promašaj. Jezgro naroda je već decenijama i vekovima pomereno i izmešano. Tako da je centar upravo na mestima na kojima ti povlačiš neke imaginarne granice. Nema onda razloga da budete gosti u tuđim državama
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 13:23 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Zona Zamfirova Postano: 02 kol 2013, 14:08 |
|
|
S jednog drugog foruma: Citat: Да сумирамо "суседске тврдње":
1.Црногорци нису Срби,него посебан народ,или чак "црвени хрвати". 2.Срби из Србије су преузели штокавски говор од Хрвата,за време Вука Караџића,а пре тога су говорили "торлачким говором",који није штокавица(иако се класификује као таква). 3.Али "торлачки" говор није српски дијалекат,него посебан језик,или чак дијалекат бугарског (бугарске тврдње). 4.Босански и херцеговачки Срби нису Срби,него "власи",или колонисти из Црне Горе (дакле опет нису срби). 5.Пречански Срби,су пак посебан народ од Срба у Шумадији (иако говоре идентичним дијалектом),јер су живели под Аустроугарском. 6.А пошто су Срби из Шумадије у великој мери потомци насељеника из Црне Горе или Херцеговине (који нису Срби),дакле ни Шумадинци нису Срби. 7.Дакле,испада из свега овога да Срби не постоје. 8.Али су непостојећи Срби некако "србизовали" друге Србе,који у ствари нису Срби. Веома логично...

|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|